Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Ανατροπή στην υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τα τελευταία 24ωρα Βρέθηκε η Μαρία-Ειρήνη - Κρατούνται οι γονείς της

 Ενώ η οικογένεια της μικρής επιμένει στην εκδοχή της απαγωγής, αστυνομικές πηγές λένε ότι το παιδί δεν αναφέρθηκε ποτέ του σε τρίτο πρόσωπο - «Ξέρω ποιος την πήρε», λέει στο protothema.gr o παππούς της

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της μικρής Μαρίας-Ειρήνης Πρίντεζη.

Το κοριτσάκι βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην λεωφόρο Καβάλας, στην περιοχή Αφαία Σκαραμαγκά, κοντά σε ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την μάντρα όπου χάθηκαν τα ίχνη της.

Το παιδί εντοπίστηκε από έναν άντρα του Λιμενικού Σώματος ο οποίος αναγνώρισε την μικρή και μαζί με δύο γυναίκες την μετέφερε στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου.

Στο πλευρό του παιδιού, το οποίο είναι καλά στην υγεία του, βρέθηκαν αμέσως παιδοψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι προσπάθησαν να το ηρεμήσουν και να μάθουν τι του συνέβη και πώς χάθηκαν ξαφνικά τα ίχνη του το μεσημέρι της Κυριακή.
Ενώ πάντως η οικογένεια επιμένει στην εκδοχή της απαγωγής, το ίδιο το μικρό κορίτσι φέρεται να είπε σε έναν από τους παιδοψυχολόγους που το εξέτασε ότι έφυγε μόνο του από τη μάντρα του παππού του και δεν αναφέρθηκε ποτέ του σε τρίτο πρόσωπο. Η αστυνομία έχει ήδη σχηματίσει σε βάρος των γονέων της Μαρίας-Ειρήνη δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Ο πατέρας και η μητέρα του μικρού κοριτσιού θα παραμείνουν κρατούμενοι - ο πρώτος στο ΑΤ Χαϊδαρίου και η δεύτερη στο ΑΤ Αγίας Βαρβάρας - μέχρι την Τρίτη οπότε και θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα.
 Όσο για την Μαρία-Ειρήνη μεταφέρθηκε στο Παίδων Αγία Σοφία όπου και θα παραμείνει ολοτο βράδυ. Από την εξέτασή του από ιατροδικαστή δεν διαπιστώθηκε κακοποίηση ή κάτι άλλο σοβαρό για την υγεία του, πέρα από την εμφανή ταλαιπωρία του και τις γρατζουνιές στα χέρια και στα πόδια οι οποίες, όπως εκτιμάται, προκλήθηκαν από τα χόρτα και τα κλαδιά της περιοχής.

Όταν έγιναν γνωστές οι πληροφορίες για τον εντοπισμό της, οι γονείς της μικρής βρίσκονταν στον Σκαραμαγκά και συγκεκριμένα στην μάντρα αυτοκινήτων του παππού της οικογένειας απ' όπου εξαφανίστηκε η Μαρία-Ειρήνη και έσπευσαν στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι επρόκειτο πράγματι για την 3,5 ετών κόρη τους. Ωστόσο, άργησαν να δουν το παιδί αφού οι αρχές επιθυμούσαν να ολοκληρώσουν πρώτα τη συζήτηση που είχαν μαζί της.

«Ξέρω ποιος πήρε το παιδί», λέει ο παππούς


Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο παππούς του κοριτσιού είπε ότι όταν τον είδε στο ΑΤ Χαϊδαρίου, η Μαριά-Ειρήνη του έβγαλε τη γλώσσα και του χαμογέλασε, ωστόσο, παράλληλα αποκάλυψε ότι υποψιάζεται ποιος άρπαξε το παιδί από την μάντρα του.

«Αυτός που πήρε το παιδί, ξέρω ποιος είναι. Είχα κάποια διαφορά με έναν τσιγγάνο. Πριν από λίγες ημέρες τον απείλησα. Πιστεύω ότι αυτός μπορεί να έκανε κάτι. Αυτός που άρπαξε το παιδί γιατί χέρι το πήρε δεν έφυγε μόνο θα βρεθεί. Έχω καταθέσει τα πάντα στην αστυνομία τα πάντα. Κοντέψαμε να τρελαθούμε»», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το παιδί είναι καλά.
«Ευχαριστώ το protothema.gr», λέει ο πατέρας της μικρής

«Σας ευχαριστώ όλους και εσάς στο protothema.gr για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση. Βρέθηκε η Μαρία μου, βρέθηκε το παιδί μου, ζήσαμε μία απίστευτη περιπέτεια. Τώρα για μας είναι γιορτή που την κρατάμε ξανά στα χέρια μας», ανέφερε εν τω μεταξύ ο πατέρας της μικρής Μαρίας, έπειτα από τον εντοπισμό της.

Το τρέμουλο της φωνής του πρόδιδε την χαρά, την ανακούφιση, τον ενθουσιασμό, το τέλος του Γολγοθά που βίωσε η οικογένειά του όταν χθες η μικρή του κόρη εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από τη μάντρα των αυτοκινήτων της επιχείρησης του πατέρα του όπου ο Αντώνης Πρίντεζης είχε πάει για να γιορτάσει το Πάσχα. 

Χρειάστηκαν δευτερόλεπτα για να εξαφανιστεί από το σημείο που έπαιζε η Μαρία. Το σοκ η αγωνία η έκκληση για βοήθεια που απηύθυνε χθες η οικογένεια σε συνάρτηση με την εξαιρετική δουλειά του Χαμόγελου του Παιδιού και της Αστυνομίας οδήγησαν στο αίσιο τέλος της απαγωγής του τρίχρονου κοριτσιού που όπως είπε ο πατέρας της είναι πια στην αγκαλιά και την ασφάλεια της οικογένειας.

Τι αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από τον εντοπισμό της Μαρίας-Ειρήνης η οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει ότι σημαντικό ρόλο στην εύρεση του παιδιού «έπαιξε η καλή συνεργασία μεταξύ της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης "Θανάσης Μακρής" με τα εκπαιδευμένα σκυλιά που αυτή διαθέτει, καθώς και του Διασωστικού πληρώματος του "Χαμόγελου Του Παιδιού" που εξαρχής βρέθηκαν στο σημείο εξαφάνισης της ανήλικης. Καταλυτική ήταν η συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας-Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.), την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που βοήθησαν στις διαδικασίες αναζήτησης της Μαρίας- Ειρήνης».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξαρχής, Ψυχολόγος από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» βρέθηκε κοντά στην οικογένεια και θα βρεθεί κοντά στην Μαρία- Ειρήνη και την οικογένειά της για οτιδήποτε χρειαστούν και προστίθεται: «Αξίζει να αναφερθεί ότι το διάστημα που αγνοούνταν η Μαρία- Ειρήνη, δεχθήκαμε πληθώρα τηλεφωνημάτων από ευαισθητοποιημένους συνανθρώπους μας οι οποίοι θέλησαν να βοηθήσουν στην αναζήτηση του παιδιού, γεγονός για το οποίο θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά. Καθοριστική υπήρξε, επίσης, η συμβολή των Μ.Μ.Ε. για την έγκαιρη ενημέρωση του κοινού με σκοπό την εύρεση της Μαρίας- Ειρήνης».
 http://www.protothema.gr/greece/article/574717/vrethike-i-mikri-maria-eirini/

Παρανάλωμα του πυρός Ορθόδοξες εκκλησίες ανήμερα του Πάσχα

Παρανάλωμα του πυρός Ορθόδοξες εκκλησίες ανήμερα του Πάσχα

Ολοσχερώς καταστράφηκε σερβική ορθόδοξη εκκλησία στο Μανχάταν ανήμερα τουΠάσχα.
Μεγάλη φωτιά που ξέσπασε μέσα στην εκκλησία, επεκτάθηκε γρήγορα και χρειάστηκε αρκετή ώρα και 170 πυροσβέστες για να τη σβήσουν.
Ευτυχώς, παρά τις αρχικές πληροφορίες περί του αντιθέτου, δεν βρισκόταν κανείς εγκλωβισμένος μέσα στην εκκλησία.
«Είμαστε όλοι καλά αλλά η εκκλησία μας χάθηκε» δήλωσε συγκλονισμένος ο ιερέας της εκκλησίας, η οποία είχε κατασκευαστεί ως οίκημα το 1850.
Πυρκαγιά ξέσπασε, όμως, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Μελβούρνη.
Στο σημείο έσπευσαν αμέσως δυνάμεις της Πυροσβεστικής και έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο μετά από λίγη ώρα, ωστόσο αρκετά εικονίσματα (κάποια εκ των οποίων αρκετά παλιά) κάηκαν.
ΠΗΓΗ: star.gr

ΑΝΗΜΕΡΑ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Με προκλητικά δημοσιεύματα που συνοδεύονται από προκλητικούς χάρτες που δείχνουν την νήσο του Πασά, (Paşa),  ανατολικά των Οινουσσών, (Koyun), να βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια, οι Τούρκοι ανεβάζουν την ένταση αδιαφορώντας για την μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ορθοδοξίας, την Ανάσταση.
5724ea35c03c0e6758615343

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, η τουρκική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την αναγγελθείσα ελληνική «πρόκληση», να προσγειωθεί στην νήσο του Πασά ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας συνοδευόμενος από στρατιωτικό ελικόπτερο και την εγκαταστάτη ση νήσο αυτή μόνιμης ελληνικής στρατιωτικής δύναμης.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά προκαλεί συνεχώς αμφισβητώντας την τουρκική κυριαρχία στο σύμπλεγμα των Οινουσσών και δημοσιεύουν και κάποιους «διαλόγους» μεταξύ των πλοίων της τουρκικής και ελληνικής ακτοφυλακής όπου οι Τούρκοι προειδοποιούν τους Έλληνες να αποχωρήσουν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Η κατάσταση όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια και αυτό θα πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς γιατί οι διαθέσεις της άλλης πλευράς είναι τελείως απρόβλεπτες και από την άλλη δεν επιτρέπεται να υπάρξει καμία υποχώρηση να θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Η αποφασιστικότητα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν καλά οι «σύμμαχοι» μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Ο Πούτιν στον Καθεδρικό Ναό της Μόσχας: Εκατομμύρια Ρώσοι γιόρτασαν το Πάσχα

Εκατομμύρια Ρώσοι ορθόδοξοι χριστιανοί, μεταξύ αυτών οπρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, γιόρτασαν σήμερα το Πάσχα.
Συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον δήμαρχο της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολούθησε τη λειτουργία που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα, στη Μόσχα, χοροστατούντος του πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κυρίλλου.
Από χθες τα μεσάνυχτα και μετά τη λειτουργία της Ανάστασης, οι Μοσχοβίτες κατέκλεισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας κρατώντας στα χέρια κεράκια με το Άγιο Φως. Χιλιάδες πιστοί γέμισαν τους ναούς για να τους ευλογήσουν τα κόκκινα αυγά τους, το κουλίτς (είδος πασχαλινού ψωμιού) και το πάσχα (ένα επιδόρπιο από λευκό τυρί, βούτυρο, φρέσκια κρέμα και ζάχαρη), τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα στη Ρωσία.
«Οι παραδόσεις που εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή, τις τηρούμε εδώ και αιώνες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιερέας Ιλία, που λειτουργεί σε μια εκκλησία της Μόσχα.
«Για τους Ρώσους, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη εορτή. Εξομολογούμαστε, λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία» εξήγησε μια πιστή, η Λουντμίλα Αμπράμτσοβα.
«Είναι η γιορτή της ρωσικής μας ψυχής» πρόσθεσε η συνταξιούχος ηλικίας 60 ετών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο Μόσχα, Russian Federation
http://mignatiou.com/2016/05/o-poutin-ston-kathedriko-nao-tis-moschas-ekatommiria-rosi-giortasan-to-pascha/

Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία

«Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή ενός Eurogroup το συντομότερο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.
Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι «οι θεσμοί μπορούν να έχουν διαφορετικές αρχικές απόψεις αλλά πρέπει να εργάζονται από κοινού και η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Και είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αλλά και «να γίνει κατανοητό ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός πραγματικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».
Ο Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε επίσης την «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως είναι «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φόρο εισοδήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις».
«Εκεί βρισκόμαστε πραγματικά μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία, αυτό που αναζητούσαμε τόσο καιρό», είπε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένουν και άλλα θέματα». Αυτά αφορούν τον καθορισμό ενός «μηχανισμού» που θα είναι «αυτόματος», «θεσμοθετημένος» και που θα επιτρέπει τη «λήψη δράσης» στην περίπτωση που επαληθευτεί η «υπόθεση» ότι αυτά τα μέτρα «δε θα είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018».
Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το χρέος, σημειώνοντας πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε τη «σωστή απόφαση». «Στο βαθμό που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης έπρεπε να καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», κατέληξε ο επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».


http://eleftherostypos.gr/1774-2-moskovisi-vriskomaste-molis-ena-vima-makria-apo-ti-simfwnia/

Ρέγκλινγκ: Δεν χωρούν προβλέψεις

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως οι διαφορετικές αναφορές για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος θα γίνουν σίγουρα γνωστές σε δύο χρόνια, αφού οι προβλέψεις πάντα κουβαλούν μαζί τους ένα ρίσκο λαθών.
«Γι’ αυτό δημιουργήθηκε η ιδέα των εφεδρικών μέτρων τα οποία θα ισχύσουν μόνο εάν υπερισχύσουν οι πιο πεσιμιστικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Εάν αποδειχθούν σωστές οι προβλέψεις της Κομισιόν – τις οποίες και υποστηρίζω- τότε τα μέτρα-«κάβα» δεν θα χρειαστούν. Κανείς δεν θα πρέπει να πει πως είναι σίγουρος για τις προβλέψεις του», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.
«Eίμαι πεπεισμένος πως το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, έχουμε ήδη δώσει το 1/4 του προγράμματος, το προσωπικό του ΔΝΤ έχει παραστεί σε όλες τις συναντήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες οπότε είναι γνώστες του τι γίνεται»…
http://eleftherostypos.gr/1695-2-regklingk-den-xoroun-provleceis/

"Μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο" Τι αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της λόγω της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, παραδέχθηκαν Έλληνες αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, αναφορικά με τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικών μεταξύ άλλων των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ, του Ταμείου της Βουλής, συνολικού ύψους σχεδόν 500 εκατομμυρίων ευρώ.

“Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι και τόσο δραματική όσο πέρυσι”, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Αλλά όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο”.

Ένας άλλος αξιωματούχος επεσήμανε πως το επιτόκιο για τα ποσά που μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν στο 3,7% κατά μέσο όρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, και είναι αντίστοιχο και για το πρώτο μισό του 2016, “καλύτερο απ' όσα θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες”.

Άλλος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: “Έχουν υπάρξει δυσκολίες από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μη χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας επίσης τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις καθυστερούμενες πληρωμές αν χρειαστεί”.

Επιπλέον, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως πέρα από τα αποθεματικά οργανισμών που δεν έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχουν και μερικά δισεκατομμύρια ευρώ που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταθέσει σε ελληνικές τράπεζες, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με repos.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/263477/mporei-na-vrethoyme-me-thn-plath-ston-toiho.html

"Ως εδώ" λέει η Κομισιόν στο ΔΝΤ - Πάμε για Eurogroup την Τρίτη; “Αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα”, υποστηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Την αντίδραση της Κομισιόν φαίνεται ότι συναντούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. 

Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ απαντούν στους “σκληρούς” των επικεφαλής των θεσμών που ζητούν τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, πέραν των 5,4 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις ήταν αυτή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε “αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα”. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι “η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα” και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Eurogroup.
"Σε μια -όπως περιεγράφη- σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν "παράλογες" και ότι "σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση"", αναφέρει το πρακτορείο ΜΝΙ σε δημοσίευμά του και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. "Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. "Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%", δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.
Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας "αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές".
Εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου MNI, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι “υπάρχουν οι προϋποθέσεις για Eurogroup πολύ σύντομα”, ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg πως “το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος”.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι “πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών”.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι “είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύνοδος του Eurogroup ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι διαφορές που υπάρχουν με το ΔΝΤ είναι γεφυρώσιμες.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/263575/os-edo-leei-h-komision-sto-dnt-pame-gia-eurogr.html