Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Παραξικόπημα στην Τουρκία. Όλα δείχνουν ότι απέτυχε

Η  απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ)  στον τηλεοπτικό σταθμό NTV,  τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.
Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης επέστρεψε το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος φερόταν να «ταξίδεψε» από την Γερμανία μέχρι την Τεχεράνη -με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη- ζητώντας άσυλο.

Σε διάγγελμά του μέσω... Facetime, ο κ. Ερντογάν «έδειξε» τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον άνθρωπο πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, την ώρα που ο ίδιος φερόταν να είναι εξαφανισμένος ή να βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φυγαδευτεί από τους φρουρούς του στο Μπόντρουμ και από εκεί ετοίμασε την «άμυνά» του. 

Μιλώντας μέσω Facetime, o Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό, λέγοντας: «Θα το ξεπεράσουμε αυτό. Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης, θα πληρώσουν υψηλό τίμημα οι υπεύθυνοι», ενώ κατηγόρησε το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Καλώ τον τουρκικό να λαό να συγκεντρωθεί στις δημόσιες πλατείες και τα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη του λαού» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας πως θα επιστρέψει στην τουρκική πρωτεύουσα. «Η αλυσίδα της διοίκησης έχει παραβιαστεί» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι πραγματοποιείται από μειοψηφία του στρατού.

Κατά πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Ωστόσο, το Reuters εν συνεχεία μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επέστρεφε στην Άγκυρα. Διεθνή πρακτορεία έφεραν τον Ερντογάν να φτάνει μέχρι την Τεχεράνη, ενώ το Rainews έλεγε ότι κατευθυνόταν στη Ρώμη.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε στη συνέχεια και νέες δηλώσεις του Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίζεται πότε τις πραγματοποίησε, αλλά και πού βρισκόταν όταν τις έκανε. Σε αυτές ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Η αλυσίδα διοίκησης (στρατού) σίγουρα δεν λειτουργεί. Έχει ανασταλεί εντελώς. Έχει παραβιαστεί. Δυστυχώς, μπορούμε να μιλήσουμε για βήματα (απόπειρα) από υφιστάμενους ενάντια στους ανωτέρους».

Η νύχτα όμως έμελλε να φέρει και νέες εξελίξεις, με τους αρχηγούς του στρατιωτικού πραξικοπήματος να παραδίδονται στις δυνάμεις της αστυνομίας, που έμειναν πιστές στον Τούρκο πρόεδρο, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του στην Τουρκία.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταδίδουν αυτή την ώρα πως ο Ερντογάν έχει μπει στο αεροπλάνο και επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από λίγο, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (που ελέγχονται από τον Ερντογάν) ανακοίνωσαν πως το πραξικόπημα απέτυχε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ο αρχηγός του πραξικοπήματος παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας. Παραλλήλως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Συλλήψεις πραξικοπηματιών;

Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε  εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Ελικόπτερο έριξε ρουκέτα στο τουρκικό κοινοβούλιο
Μια ισχυρή έκρηξη έπληξε το κτίριο της εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ανταποκριτές του Ρόιτερς μετέδωσαν ότι άκουσαν την έκρηξη να αντηχεί στην πόλη.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε απαγόρευση εναέριας κυκλοφορίας πάνω από την Άγκυρα.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε παράλληλα ότι ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον του κτιρίου της τουρκικής Βουλής.
Στο μεταξύ, ανταποκριτές του Ρόιτερς κάνουν λόγο περί μιας ισχυρής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη.
Αναφορές που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη, θέλουν τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών να έχει παραδοθεί.
Ο πρώην νομικός συμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.
Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.
Πυροβολισμοί και γιουχαρίσματα στις γέφυρες του Βοσπόρου

Στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους στην Κωνσταντινούπολη και υπάρχουν τραυματίες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Νεκροί 17 αστυνομικοί
Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή" 17 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί κατά την επίθεση των πραξικοπηματιών στο Μέγαρο της Αστυνομίας.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι κατερρίφθη ελικόπτερο στην Τουρκία
Αεροσκάφος F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο των πραξικοπηματιών πάνω από την πρωτεύουσα Άγκυρα, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Νέο κάλεσμα στους πολίτες από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «προδότες» όσους κρύβονται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα και επανέλαβε την έκκληση του σε όλους τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP να βγουν στους δρόμους. Όπως δήλωσε, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτή την ειδεχθή και ανήθικη πράξη. Τόνισε πως η στρατιωτική ηγεσία διέταξε όλους τους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν είναι χώρα του τρίτου κόσμου και όσοι απεικόνισαν με αυτό τον τρόπο την χώρα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα LE MONDE, συμπλοκές σημειώνονται αυτή την ώρα ανάμεσα στους οπαδούς του Ερντογάν και τον στρατό, μπροστά στα γραφεία του κόμματος του προέδρου της Τουρκίας ΑΚΡ.

Σημειώνονται, επίσης, προσθέτει, συμπλοκές γύρω από την έδρα των μυστικών υπηρεσιών στην Αγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι μεγάλες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, έχουν μπλοκαριστεί από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έχουν παραταχθεί παντού.
02:13  Ποιοί κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.

Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός  Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.
Μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα ίπτανται πάνω από Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Στους δρόμους τα τανκς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αεροδρόμια και κεντρικές γέφυρες.
Ο στρατός της Τουρκίας προχώρησε σε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι έχει αναλάβει την εξουσία της χώρας.
Την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού επιβεβαίωσε και το πρακτορείο Reuters, την ώρα που στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας.
Ο αρχηγός του στρατού σε γραπτή του δήλωση επιβεβαιώνει το πραξικόπημα και δηλώνει πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία για να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, τη δημοκρατία και τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθερίων».

«Το κυρίαρχο είναι η αποκατάσταση του κράτους Δικαίου στη χώρα, η αποκατάσταση της δημόσιας ασφάλειας», συμπλήρωσε.
«Όλες οι διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις της χώρας ισχύουν, ελπίζουμε να συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου», κατέληξε.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την Άγκυρα. Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.
Υπάρχουν αναφορές για μεγάλες εκρήξεις ενώ επίσης έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν πυκνούς μαύρους καπνούς να αναδύονται από το κτίριο των Μυστικών Υπηρεσιών.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος του στρατού.

«Τίποτα δεν θα βλάψει την Τουρκική Δημοκρατία. Όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη δράση θα πληρώσουν το τίμημα», πρόσθεσε.
Ξανά σε λειτουργία η κρατική τηλεόραση

Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Μετά από λίγο άρχισε και πάλι η λειτουργία με κανονικό πρόγραμμα.
live οι εξελίξεις
1: 50  Ρόιτερς: Ο αρχηγός του πραξικοπήματος παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας - Εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους
1:40
Που είναι ο Ερντογάν;

Κάτι τέτοιες ώρες η πληροφόρηση μπλέκεται με την φημολογία, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τόσο σημαντικά γεγονότα όπως ένα πραξικόπημα στην Τουρκία.
Μέχρι στιγμής λοιπόν έχει ακουστεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, έχει μπει στο αεροπλάνο και κατευθύνεται, μια στη Γερμανία, μια στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στο Ιράν και από εκεί στο Κατάρ! "Μύλος".
Πάντως το θέμα της τοποθεσίας που βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, φαίνεται πως θα κρατήσει για αρκετή ώρα ακόμη.

01:38  Επίθεση του κόσμου σε άρμα μάχης

Απίστευτο βίντεο από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Άρμα μάχης των πραξικοπηματιών, προχωρά στους δρόμους, ενώ δέχεται επίθεση από συγκεντρωμένο κόσμο. Όπως θα δείτε το άρμα αναγκάζεται να σπρώξει μερικά αυτοκίνητα για να καταφέρει να ξεφύγει.
1: 28 Αυτή την ώρα στο στόχαστρο των πραξικοπηματιών βρίσκονται το κοινοβούλιο, η Υπηρεσία Πληροφοριών και η κρατική Ραδιοτηλεόραση - Ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και πυροβολισμοί
Έλληνες επιβάτες εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Έφθασαν στο Ατατούρκ την ώρα που το είχε περικυκλώσει ο στρατός - Δεν τους επιτράπηκε να πάρουν τις βαλίτσες τους και να αποχωρήσουν

Οι Έλληνες πολίτες έφθασαν στο Ατατούρκ με πτήση της Turkish Airlines μόλις είχε εκδηλωθεί το πραξικόπημα. Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι οι στρατιώτες δεν επέτρεψαν στους επιβάτες να φύγουν από το αεροδρόμιο, ούτε καν να πάρουν τα πράγματά τους. Τους συγκέντρωσαν σε χώρο που επέλεξαν και απαίτησαν να κλείσουν και τα κινητά τους.
01:26 Κάλεσμα για αντίσταση και από άλλο Τούρκο υπουργό

Ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εμέρ Τσελίκ κάλεσε πριν από λίγο τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να παρακούσουν τις διαταγές των ανωτέρων τους που αποπειρώνται πραξικόπημα, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Δεν θα παραδώσουμε την δημοκρατία μας, θα αγωνιστούμε ως την τελευταία μας πνοή», ανέφερε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.
01:15  Κόσμος υπέρ του Ερντογάν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης

00:59  Αλλαγές στα αεροπορικά δρομολόγια

Όλες οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa που είχαν προορισμό αεροδρόμια της Τουρκίας εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν εκεί από όπου απογειώθηκαν, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο εταιρειών,  έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

00:58  Πραξικόπημα στην Τουρκία: Συναγερμός στο Ελληνικό ΥΠΕΘΑ

Απανωτές συσκέψεις και διασταύρωση των πληροφοριών για το πραξικόπημα στην Τουρκία πραγματοποιούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

00:57  Νέα προειδοποίηση από τον Τούρκο πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία.

Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

00:56  Έκρηξη στην Άγκυρα, πυροβολισμοί στο Προεδρικό Μέγαρο

Φαίνεται πως υπάρχουν εχθροπραξιές στην τουρκική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, υπήρξε ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα πιθανότατα κοντά στην κρατική τηλεόραση αλλά και πυροβολισμούς στο Προεδρικό Μέγαρο. 

00:48  Πληροφορίες ότι ο Ερντογάν ζητάει ήδη άσυλο από τη Γερμανία
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Christianpost, ο Ερντογάν έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της χώρας και ταξιδεύει προς τη Γερμανία, όπου θα αναζητήσει άσυλο. Να θυμίσουμε πως λίγο νωρίτερα, υπήρξε tweet σάιτ ελέχου πτήσεων που ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αναχωρήσει από τη χώρα με το προσωπικό του τζετ.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται πως ο Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει αναλάβει όλες τις ενέργειες, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

00:43  Ενημερώθηκε ο Ομπάμα για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «εξελισσόμενη κατάσταση» στην Τουρκία, χώρα-εταίρο της Ουάσινγκτον στο NATO και σημαντικός σύμμαχός της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο στρατός της Τουρκίας διακοίνωσε χθες βράδυ ότι κατέλαβε την εξουσία, όμως ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα εμποδιστεί και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ακόμη «στην εξουσία», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά ενημέρωση», πρόσθεσε ο Πράις.

00:42  Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την Τουρκία

Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε πριν από λίγο σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού.

Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν.

Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση.

Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Ο παρουσιαστής ανέφερε πως το «συμβούλιο ειρήνης» δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας.

Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.
00:38  Εικόνα ήττας

Η εικόνα του Ερντογάν, να απευθύνει διάγγελμα μέσω Skype στον τουρκικό λαό, μοιάζει να δείχνει πως η κατάσταση βρίσκεται εκτός του δικού του ελέγχου.  

00:37  Η πρώτη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που πρόσκειται στην ΕΕ, ο στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο των αεροδρομίων και σημείων στρατηγικής σημασίας στην Κωνσταντινούπολη.

00:36  Παρέμβαση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ' Ορσέ.

00:36  Κάλεσε σε αντίσταση στο πραξικόπημα!
Στο διάγγελμά του μέσω Skype, ο Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τον κόσμο που τον στηρίζει να βγει στο δρόμο και να αποτρέψει την προσπάθεια ανατροπής. Παράλληλα κατηγόρησε το κίνημα "Γκιουλέν" για το πραξικόπημα. 

Το ίδιο το "κίνημα" πάντως, αυτοονομάστηκε Συμβούλιο της "Ειρήνης στη χώρα".

00:35  Reuters: Ο στρατός έκλεισε αεροδρόμια και σύνορα της Τουρκίας

00:25  Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καλεί τον κόσμο στους δρόμους

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους προκειμένου να αποτρέψει το πραξικόπημα από τον στρατό.
00:26  Μέσω skype το διάγγελμα του Ερντογάν

Τελικά μέσω skype απευθύνθηκε προς τον τουρκικό λαό ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο, να δηλώσει την εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ για τους χειρισμούς του στην υπόθεση και να επισημάνει πως θα τιμωρηθούν όλοι όσοι συμμετέχουν στο πραξικόπημα.

«Το έθνος μας θα το περάσει αυτό, θα το ξεπεράσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

«Ο Πρωθυπουργός μας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και η αστυνομία θα τιμωρήσει σοβαρά όλους όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την ενέργεια», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, ο οποίος εν συνεχεία κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

Επίσης, ο Ερντογάν έσπευσε να υποστηρίξει πως πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο Φετχουλάχ Γκιουλέν.
00:12  Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπλρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο υπουργείο.


Ο κ. Τόσκας έχει καλέσει τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς με τους οποίους συζητάει το θέμα.

Σύμφωνα με πληρογφορίες, σε αυτή τη φάση γίνεται αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ενέργειες της ΕΛΑΣ αν χρειαστεί.
Από τις 22.30 είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το πραξικόπημα στην Τουρκία από τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.

Ο πρωθυπουργός του ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια, ο κ.Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία.

00:10  Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ όπως έγινε γνωστό θα ετοιμάσουν σύντομα νέο Σύνταγμα! 


00:08 Η πρόσβαση σε Facebook, Twitter αποκλείστηκε

Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.
Αναμένεται διάγγελμα Ερντογάν

Ο άφαντος μέχρι τώρα Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτντογάν αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από λεπτό σε λεπτό αναμένεται διάγγελμα όπως μεταδίδει το Stratfor. 

Ο στρατός έχει καταλάβει την κρατική τηλεόραση

Εδώ και λίγα λεπτά ο στρατός έχει καταλάβει την κρατική τηλεόραση. Από τη στιγμή που έγινε αυτό η κρατική τηλεόραση παίζει συνέχεια το ίδιο δελτίο καιρό.
http://www.madata.gr/epikairotita/world/496139.html