Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Σκόρπιες σκέψεις σε εποχή πολιτικής αστάθειας









Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η χώρα μας δεν κυβερνιέται από αυτούς που έδωσε εντολή ο Ελληνικός λαός και αυτό όποιος δεν το πιστεύει ας αλλάξει πλευρό και ας συνεχίσει τον ύπνο του.


Όμως αφού δεν δίνουν λογαριασμό στο ελληνικό λαό αφού αδιαφορούν για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας αλλά και για τα εσωτερικά συμφέροντα της πατρίδας μας τότε γιατί να συνεχίσουν να κυβερνούν .

Ασφαλώς η απάντηση είναι ίδια και ποιος να κυβέρνηση;

Μη νοιάζεστε για αυτό απλά θέλουμε εκλογές η ένα δημοψήφισμα .

Προσωπικά η αίσθηση που παρουσιάζετε από συντεχνίες δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών που ανάξια φέρουν τον τίτλο βουλευτής ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σωτήρας της πατρίδας και προσπαθεί να σώσει την Ελλάδα είναι όχι μόνο αισχρή αλλά και ασεβής.

Πως ένας πρωθυπουργός θεωρείτε αξιόπιστος όταν έβαλε την χώρα σε ένα εφιάλτη Δ.Ν.Τ με μια ψηφοφορία στην βουλή και με ένα αριθμό βουλευτών που πίστεψαν το «μεσσία» που αν ήταν εκλογές για πρόεδρο της δημοκρατίας απλά δεν θα έβγαινε και απλά θα υπήρχε επανάληψη .

Το ελληνικό σύνταγμα είναι σοφό αλλά προφανώς είναι σοφότεροι αυτοί που το παραβιάζουν .

Αλλά και εκείνοι που ξέρουν ότι παραβιάζετε και δεν παρατιόνται απλά κάθονται και φωνάζουν λόγια παχιά και ανούσια .Αυτοί οι πολιτικοί που είναι στην βουλή και δεν ψήφισαν για την ένταξη της χώρας στον εφιάλτη είναι πολιτικά υπεύθυνοι για τι έπρεπε να παραιτηθούν και δεν το έκαναν .

Νομίζω ότι σε τέτοιες στιγμές η παραίτηση έχει μια πολιτική αξία ιδίως όταν ο επόμενος επιλαχών δεν αναλαμβάνει δίνοντας το στίγμα ελληνικής πολιτικής άπνοιας .

Το κουμμουνιστικό κόμμα όσο και ο σύριζα φέρουν εύθηνη γιατί δεν μίλησαν αλλά λάλησαν.

Οι οικολόγοι οι πράσινοι με καθαρά ανθελληνική διάθεση δεν το έκρυψαν άλλωστε θεωρούν ότι μεγαλύτερη αξία έχει ο διεθνισμός παρά η πατρίδα.

Η ΝΔ φέρει εύθηνη γιατί δεν έφερε στην βουλή το θέμα της κατασκοπείας εις βάρος της Ελλάδος.



Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα πράγματα κυλούν γρήγορα … στην Ελλάδα όλα ξεπουλιούνται για το καλό των ελλήνων.

Είναι τέτοια ξευτίλα τους που αφού αδιαφορούν για την Θράκη ,το αιγαίο ,αφού όποιον διαφωνεί τον λένε ότι δεν σέβεται το κοινωνικό σύνολο εκτός και αν εξαγοραστεί πάνε να πουλήσουν την ΔΕΗ ΚΑΙ Πιθανών και το νερό σε επιχειρηματίες και αυτό θα έχει όφελος για λίγους .

Δεν θα έχεις να πληρώσεις θα σου το κόβουν στεγνά και απάνθρωπα.

Αφήνουν υποψίες ότι η Θράκη αμφισβητείτε ότι είναι ξέφραγο αμπέλι τα δε μέσα με το αζημίωτο φυσικά δεν κάνουν αναφορά στο θέμα …

Γιατί γράφω αζημίωτο απλά γιατί περίμενα από το σωτήρα να στείλει το σδοε σε μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα αλλά και τηλεοπτικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανήκει σε αυτούς τους σωτήρες που έχουν ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορεί χωρίς αυτά είναι ανίσχυρος.

Το Κόσσοβο ανήκει στην Σερβία

Έξω οι τούρκοι εισβολείς

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Η Ελλάδα δικαιούται να ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο

Συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων ενέργειας με Τουρκία, προτείνει αξιωματούχος των ΗΠΑ


Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις



Εμπορική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο, ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές, προκρίνει με συνέντευξή του στην «Κ» ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ο οποίος αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας, ως μέλους της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει το Αιγαίο «αμφισβητούμενη περιοχή», ίσως γιατί, όπως ο ίδιος παραδέχεται, δεν γνωρίζει πλήρως το θέμα.



Βαθύς γνώστης των ζητημάτων της ενέργειας με τα οποία ασχολείται εδώ και δεκαετίες, ο πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, που έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου Κλίντον και πρέσβης στην Ε.Ε., αναδεικνύει τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στον αγωγό TGI, ενώ καταθέτει έναν προβληματισμό σχετικά με τους αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και South Stream.



– Πώς αποτιμάτε την άσκηση από την Ελλάδα του δικαιώματος, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο, να προχωρήσει σε έρευνες και εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στο Αιγαίο;



– Ξέρετε, αυτά τα θέματα των θαλάσσιων συνόρων είναι δύσκολα και όχι μόνο στο Αιγαίο. Είναι δύσκολα στην Κασπία, αλλά και στην Αρκτική, όπου χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια έως ότου η Νορβηγία και η Ρωσία τα διευθετήσουν, κάτι που έκαναν μόλις φέτος. Προφανώς υφίστανται ζητήματα, για τα οποία δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ώστε να πω κάτι για τη μία ή την άλλη πλευρά. Αλλά θα ήλπιζα, εάν υπάρχουν φυσικές πηγές ενέργειας στο Αιγαίο ή σε οποιαδήποτε άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, αυτές να βοηθήσουν στην επίλυση των ζητήματος των συνόρων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος είναι να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χώρες κατέληξαν σε «εμπορικές διευθετήσεις» και άφησαν το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων για το μέλλον. Μπορώ να φανταστώ μια περίπτωση, στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο που τις συμφέρει να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα. Σίγουρα δεν θα ενθάρρυνα μονομερείς κινήσεις από καμία χώρα, αλλά θα ενθάρρυνα να βρεθεί λύση στα όποια ζητήματα υπάρχουν, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι δεν γνωρίζω πλήρως τα ζητήματα του Αιγαίου.



– Θα ήθελα να μιλήσουμε για το δικαίωμα της Ελλάδας να ανακηρύξει τη δική της ΑΟΖ, αλλά προηγουμένως να ρωτήσω κατά πόσον θα ενισχυθεί η ελληνική θέση αν οι ΗΠΑ επικυρώσουν το Δίκαιο της Θάλασσας, με δεδομένη την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με όλες τις χώρες της περιοχής.



– Σίγουρα δεν θα ήταν κακό. Αλλά, πέρα από το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, που δεν το ξέρω, πολλές χώρες το έχουν επικυρώσει, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις νομικές συνέπειες της ΑΟΖ, όπως για παράδειγμα εάν μια χώρα μπορεί να αποκλείσει από την ΑΟΖ έναν υποθαλάσσιο αγωγό. Δεν είμαι ειδήμων. Σε μερικές περιπτώσεις η οριοθέτηση της ΑΟΖ υπήρξε υποβοηθητική. Επέτρεψε σε χώρες να εξετάσουν και ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αλλά πόσο δεσμευτική είναι και άλλα θέματα νομικής φύσης μένουν να επιλυθούν.



– Πάντως, η Ελλάδα θα είχε το δικαίωμα να ανακηρύξει τη δική της ΑΟΖ.



– Φυσικά, από τη στιγμή που είναι μέρος της συνθήκης.



– Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης;



– Είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που ήμουν στην κυβέρνηση την πρώτη φορά, τη δεκαετία του ’90. Γνωρίζω ότι είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα. Υπάρχουν ερωτηματικά σε ό, τι αφορά τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Μια αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται πολύ για το έργο. Μένει να φανεί εάν θα υπάρχει αρκετή ζήτηση και για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και για τον Μπακού - Τσεϊχάν. Αυτό πρέπει να αποσαφηνισθεί. Οπως και το τι θα γίνει με τον Βόσπορο, καθώς η Τουρκία εγείρει θέμα μεγάλου αριθμού τάνκερ που περνούν από τα Στενά. Σίγουρα δεν έχουμε αρνητικά αισθήματα για το έργο. Ισως δουλέψει.



– Ο ένας αγωγός αποκλείει τον άλλο;



– Είναι δύσκολο να το πει κανείς σε αυτήν τη φάση. Εξαρτάται από τη χωρητικότητα του Βοσπόρου, αλλά και την ποσότητα πετρελαίου που θα προκύψει από την Ανατολική Κασπία.



Ο αγωγός TGI



– Πόσο σημαντικός είναι για την Ελλάδα ο αγωγός TGI (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), και υπάρχει αρκετό αέριο στο Αζερμπαϊτζάν;



– Θα δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερη πρόσβαση σε αέριο και θα διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας της. Οι εταίροι του TGI εργάζονται σκληρά για να τον καταστήσουν ένα πιο ευρωπαϊκό έργο. Η ΔΕΠΑ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρχουν διασυνδέσεις προς άλλες βαλκανικές χώρες, εξέλιξη που θα προσδώσει στον αγωγό στρατηγική σημασία.



Σε ό,τι αφορά την ποσότητα του αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, υπάρχουν ερωτήματα, αλλά το πιθανότερο είναι πως υπάρχει αρκετό για τον TGI, το ερώτημα είναι αν υπάρχει και για τον Ναμπούκο. Γίνονται έρευνες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπάρχουν πιθανότητες για αέριο από Τουρκμενιστάν, Ιράκ, κ.α.



– Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream;



– Είναι ένα θέμα που αφορά την Γκάζπρομ και τις αρμόδιες ελληνικές οντότητες. Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τον South Stream. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα όπως υπάρχουν για όλους τους αγωγούς και αφορούν το κόστος, την τοποθεσία του αερίου, κ.λπ. Υπάρχουν ζητήματα ελέγχου και πολιτικής που προκύπτουν σε κάθε έργο.



– Κατανοείτε γιατί η Ελλάδα αισθάνεται ότι τη συμφέρει η συμμετοχή σε έναν τέτοιο αγωγό;



– Από μια περιορισμένη προσέγγιση (micro standpoint) μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι στην Ελλάδα νομίζουν ότι συμφέρει. Ας το αφήσω εκεί.




http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=4110399915979246708

"πετρέλαια δεν έχουμε"





Kάτι ήξερε ο Παπανδρέου όταν έλεγε "πετρέλαια δεν έχουμε" σε καθαρά Ελληνικά εννοούσε οτι....


"Δεν ΘΑ έχουμε"



"Κλειδώνουν" σε πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ οι άδειες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα

Εξαιρετικά κρίσιμη εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

''Η χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, βάση της οποίας η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χριστόφορος Φωκαΐδης.




Με την απόφαση αυτή το Διεθνές Δικαστήριο δημιουργεί νέα δεδομένα σ’ ό,τι αφορά στην προοπτική διεκδίκησης ανεξαρτησίας από αυτόνομες περιοχές σε διάφορες χώρες του κόσμου, ανέφερε.



Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως σημαντικές αποφάσεις στο τομέα του διεθνούς δικαίου θα πρέπει να τυγχάνουν ενδελεχούς μελέτης και ανάλυσης και δεν μπορούν να υποτιμηθούν ούτε και ως προς τις πιθανές προεκτάσεις που μπορεί να έχουν στην περίπτωση της Κύπρου, ιδιαίτερα, εάν ληφθεί υπόψη η εκμετάλλευση που θα τύχει το όλο θέμα από την Τουρκία αλλά και σχεδιασμοί που διαφαίνονται σε περίπτωση ναυαγίου των εν εξελίξει συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.



Είπε ακόμη πως δεν πρέπει να διαφεύγει της ανάλυσης μας και όλη η πολιτική εξέλιξη των πραγμάτων που οδήγησαν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του Κοσόβου, στην σταδιακή αναγνώρισή του από διάφορες χώρες και σήμερα στην εν λόγω απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.



Συνεχίζοντας ανέφερε πως η περίπτωση του Κοσόβου δεν είναι η ίδια με την περίπτωση της Κύπρου και πως αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το μήνυμα που θα πρέπει να στείλουμε μέσα από μια συντονισμένη διπλωματική εκστρατεία που θα αναλάβουμε διεθνώς.



Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση, δήλωσε ο κ. Φωκαΐδης.



Παράλληλα κάλεσε σε αξιοποίηση της επόμενης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης και οριακής καμπής στην οποία βρίσκεται το εθνικό μας θέμα, προς το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης και συγκροτημένης στρατηγικής, που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα για αντιμετώπιση πιθανών δυσχερειών και κινδύνων.



Ο μόνος τρόπος για να οικοδομηθεί η απαραίτητη ενότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεταβολή της τουρκικής στάσης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού, είναι, όπως δήλωσε ο κ. Φωκαΐδης, ένας συνολικός σχεδιασμός πορείας που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων των πολιτικών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, μέσα από κοινή στόχευση και κοινή δράση.




http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=84111&-V=news&w=

Ιταλός τραπεζίτης και πολιτικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου

Το στέλεχος του ΔΝΤ έως το 2008 και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Πρόντι την περίοδο 2006-2008, ο Ιταλός Τομάζο Πάντοα Σκιόπα αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα Οικονομίας, μετά από πολύμηνες συζητήσεις με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.




Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο οικονομολόγος και πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Banca d' Italia, "με την παγκόσμια γνώση του στο σύνθετο πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία του στη χάραξη πολιτικής σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, θα παρέχει συμβουλές στον πρωθυπουργό σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης".



Ο Τ. Σκιόπα είναι πρόεδρος της Notre Europe και του Promontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα. Επιπλέον, ο νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού υπήρξε μέλος της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ (1998-2005), διετέλεσε πρόεδρος της Commissione Nazionale per le Società le e la Borsa (CONSOB, 1997-98), γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1979 - 83) και γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Delors (1988-89). Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της Ε.Ε. (1988-1991), Πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (1993-97) και Πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού (2000-05).




http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=559730

Πιο αισθητή η ζέστη από σήμερα

Καταιγίδες μικρής διάρκειας αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση που δεν θα ξεπεράσει τα πέντε μποφόρ στα πελάγη. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία παρόλο που δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή στη θερμοκρασία, η ζέστη θα είναι πιο αισθητή λόγω των υψηλών τιμών της σχετικής υγρασίας κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=190267

Στο 25% η ανεργία για τους νέους στη Βουλγαρία

Στο 25% διαμορφώνεται το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις της βουλγαρικής νεολαίας, με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να είναι 20%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση για τη Μελέτη και την Ανάπτυξη της Κοινωνίας Πολιτών ARGO και την οποία παρουσίασε ο πρόεδρός της, Ντάνιελ Πάντσεφ.




Στην Ισπανία, η ανεργία στους νέους κινείται γύρω στο 40%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης για την Απασχόληση.



Σύμφωνα με την έρευνα της ARGO, 9.000 νέοι, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και με τυπικά προσόντα, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν κάνει καριέρα στο εξωτερικό, σε διάστημα μόλις ενός έτους.



Δεδομένου ότι, η εξεύρεση πρώτης εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων εργάζονται στον τομέα της «γκρίζας απασχόλησης», με ελάχιστο εισόδημα και χωρίς συμβάσεις.



Άλλη μια πτυχή του προβλήματος αποτελεί η αυξημένη απάθεια και η έλλειψη κινήτρων ανάμεσα στους νέους, λόγω της αδυναμίας να βρουν δουλειά και να εφαρμόσουν στην πράξη ό,τι έμαθαν στην πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απόπειρα κατά του Αχμαντινετζάντ;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--




Σε αυτοσχέδια πυροτεχνήματα που χρησιμοποίησαν θερμοί οπαδοί του Αχμαντινετζάντ αποδίδουν επισήμως οι ιρανικές αρχές τον ήχο έκρηξης που καταγράφηκε την ώρα που η αυτοκινητοπομπή του Ιρανού Προέδρου κατευθυνόταν από το αεροδρόμιο της πόλης Χαμεντάν στο κέντρο της, όπου εκφώνησε ομιλία. Η πληροφορία έκανε άμεσα το γύρο του κόσμου, με τις περισσότερες πηγές να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας.



Την εκδοχή αυτή μετέδωσαν, αρχικά, και αρκετά ιρανικά μέσα, όπως το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Fars», που ανασκεύασε λίγο αργότερα, για να υιοθετήσει την επίσημη εκδοχή των πυροτεχνημάτων. Αντίθετα, αρκετές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και μάλιστα προσκείμενες στη συντηρητική πτέρυγα του καθεστώτος, όπου ανήκει και ο Αχμαντινετζάντ, όπως η Khabaronline.ir, επέμεναν ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας με χειροβομβίδα, από την οποία γλίτωσε ο Πρόεδρος, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, ενώ αναφέρεται μία σύλληψη.



Οσο αντιφατική είναι η πληροφόρηση εντός, άλλο τόσο είναι και η πληροφόρηση εκτός Ιράν. Τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν τις αντικρουόμενες αυτές απόψεις και την επίσημη εκδοχή. Το αραβικό δίκτυο «Al Arabiya», επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον Πρόεδρο, υποστηρίζει ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση, η οποία, τελικά, έπληξε αυτοκίνητο που μετέφερε δημοσιογράφους και προεδρικό προσωπικό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί τραυματίες, αλλά ο αριθμός τους δε διευκρινίζεται.



Ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ, πάντως, προχώρησε κανονικά στην προγραμματισμένη ομιλία, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και δεν αναφέρθηκε στο περιστατικό.



Πιέσεις

Κατά τα άλλα, η Ουάσιγκτον άσκησε πιέσεις στην Ιαπωνία αυτή τη φορά, για να λάβει ακόμη σκληρότερα μέτρα σε βάρος του Ιράν. Το Τόκιο έχει, ήδη, εγκρίνει σειρά κυρώσεων στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ, με απαγορεύσεις σε εταιρείες και έλεγχο μεταφοράς καταθέσεων.



Αργότερα, χτες, ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε έκρηξη σε πετροχημική εγκατάσταση στο νότο της χώρας, κοντά στο λιμάνι Ασαλεγιέν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν δύο. Τα αίτια ερευνώνται.



http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5780628&publDate=5/8/2010

Το Πεκίνο υπεραμύνεται των εμπορικών συναλλαγών του με το Ιράν

Η Κίνα υπεραμύνθηκε των επιχειρηματικών συναλλαγών της με το Ιράν, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο οποίος κάλεσε το Πεκίνο να τηρήσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά γράμμα.




Η ανακοίνωση μιας εκπροσώπου του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία δημοσιεύθηκε σε κρατικά ΜΜΕ σήμερα Πέμπτη δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την δήλωση μέλους του αμερικανικού Κογκρέσου που κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις και στο Πεκίνο για τις μεγάλες επενδύσεις του στον ενεργειακό τομέα του Ιράν.



«Το εμπόριο της Κίνας με το Ιράν αποτελεί φυσιολογικές εμπορικές συνδιαλλαγές, οι οποίες δε βλάπτουν τα συμφέροντα άλλων χωρών και της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε η εκπρόσωπος, Ζιανγκ Γιου, σύμφωνα με την Ημερησία της Κίνας.



«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα πάντοτε τήρησε τις αποφάσεις του Συμβουλίου».



Τον Ιούνιο το ΣΑ/ΟΗΕ επέβαλε τέταρτο γύρο κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Δύση και Ισραήλ υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα αποτελεί προκάλυμμα της προσπάθειας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο--η Τεχεράνη το διαψεύδει.



Η Κίνα, η οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο στο ΣΑ, τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων του ΟΗΕ, αλλά έκτοτε αντιτάχθηκε στις μονομερείς κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.



Την Δευτέρα ο Ρόμπερτ Άινχορν, ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, κάλεσε την Κίνα να στηρίξει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν όσο και της Βόρειας Κορέας. «Θέλουμε η Κίνα να αποτελέσει υπεύθυνο εταίρο στο διεθνές σύστημα», είπε ο Άινχορν στην διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ. Ο Άινχορν αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ασία.



Επίσης την Δευτέρα, η βουλευτής Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, Ρεπουμπλικανή και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε να υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», δηλ. να επιβληθούν κυρώσεις, στο Πεκίνο -αλλά και στη Μόσχα- διότι «ουσιαστικά χρηματοδοτούν» το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.



Η Κίνα επενδύει 40 δις δολάρια στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου το Ιράν, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ιρανός υφυπουργός Πετρελαίου Νοκρεχάρ Σιράζι. Ο υπουργός Πετρελαίου Μασούντ Μιρκαζεμί αναμένεται στο Πεκίνο μέσα στην εβδομάδα.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου του Ιράν

Σε? άκακο πυροτέχνημα αποδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα χθες σε όχημα της αυτοκινητοπομπής του προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Χαμαντάν, στα δυτικά του Ιράν.



«Κάποια τοπικά πρακτορεία αποκάλεσαν αυτό το άκακο πυροτέχνημα έκρηξη χειροβομβίδας και άλλα το αποκάλεσαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, προκαλώντας σύγχυση», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο IRNA και επισημαίνει ότι η κροτίδα εκτοξεύτηκε από έναν? ενθουσιώδη οπαδό του προέδρου. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο δεν σχολίασε την είδηση, ενώ το αγγλόφωνο κανάλι Press TV υποστήριξε την επίσημη εκδοχή, διαψεύδοντας ότι η προεδρική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση.





Τα δίκτυα

Ξένα δημοσιογραφικά δίκτυα, ωστόσο, όπως το Al Arabiya, βεβαιώνουν ότι πρόκειται για επίθεση και μάλιστα για απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού προέδρου. Αναφερόμενο σε δικές του πηγές, το δίκτυο επισήμανε στο δελτίο ειδήσεων ότι ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε η συνοδεία του προέδρου και δημοσιογράφοι και ότι υπήρξαν τραυματισμοί αλλά και μία σύλληψη.



Η επίθεση έγινε καθώς η αυτοκινητοπομπή είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της πόλης, με προορισμό το τοπικό στάδιο, όπου ο Αχμαντινετζάντ είχε προγραμματίσει ομιλία. «Υπήρξε επίθεση, δεν συνέβη τίποτε στο προεδρικό αυτοκίνητο. Οι έρευνες συνεχίζονται για να βρούμε ποιος κρύβεται από πίσω», δήλωσε εξάλλου στο Ρόιτερ αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης.



Ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ παρουσιάστηκε ζωντανά στην τηλεόραση λίγο μετά το συμβάν, στο οποίο όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου. Τη Δευτέρα, πάντως, είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι συνωμοτεί για να τον δολοφονήσει. Ιρανοί αναλυτές πάντως εκτιμούν -κυρίως λόγω της προχειρότητας της επίθεσης- ότι δεν προέρχεται από τις βασικές αντιπολιτευτικές οργανώσεις, αρκετές από τις οποίες δρουν στα βόρεια της χώρας. Η οργάνωση Μουτζαχεντίν Καλ, που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει τεθεί εκτός νόμου στο Ιράν, αρνήθηκε, μέσω του εκπροσώπου της στη Γαλλία, οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας.



Οι αναλυτές επισημαίνουν με ικανοποίηση το γεγονός ότι επισήμως η Τεχεράνη κρατά χαμηλά τους τόνους για το συμβάν, το οποίο ο Αχμαντινετζάντ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ως «πολύτιμο εργαλείο» στη ρητορική του κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πυροδοτώντας νέο κύκλο έντασης. «Το γεγονός δείχνει ότι δεν είναι όλα καλά στο Ιράν και ότι, αντίθετα από τη συμβατική αντίληψη, δεν είναι όλα υπό έλεγχο», επισημαίνει ο Μεχρντάντ Κονσάρι, Ιρανός ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, με έδρα το Λονδίνο.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=49095148

Αναγνώριση ζητά το Κόσοβο από τη Σερβία

Αναγνώριση ζητά το Κόσοβο από τη Σερβία


Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) ότι το Κόσοβο δεν παραβίασε κανέναν νόμο ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του θα «προσγειώσει» τη Σερβία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, καλώντας το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την πρώην επαρχία του και να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας.



«Η καλύτερη επιλογή για τη Σερβία είναι να αναγνωρίσει το Κόσοβο το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν και να αλληλοβοηθηθούν για να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Θάτσι από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πρίστινα επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ.



Ο ίδιος είπε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου απομάκρυνε όλα τα εμπόδια για την αναγνώριση του Κοσόβου από τις μέχρι σήμερα επιφυλακτικές χώρες. «Δεν υπάρχουν πλέον άλλοι λόγοι για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου», είπε.



Μέχρι στιγμής, 69 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ενώ περίπου 120 δεν το έχουν πράξει. Η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου θα βρίσκεται στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.



Σέρβοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θέλουν να ζητήσουν από τον ΟΗΕ την έκδοση ψηφίσματος με αίτημα νέο γύρο συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσόβου. Αλλά οι κοσοβάροι ηγέτες, με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, απαντούν ότι δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση πέραν των διπλωματικών σχέσεων.



Το σερβικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει τα μέτρα που θα λάβει

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_25/07/2010_348233