Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Αυτή την Ευχή να λέτε συνέχεια και θα δείτε Θαύματα Λοιπόν βιάσου. Λέγε διαρκώς την ευχή. Να μη σταματά καθόλου το στόμα. Έτσι θα την συνηθίσεις μέσα σου και κατόπιν...

41-650x415


Λοιπόν βιάσου. Λέγε διαρκώς την ευχή. Να μη σταματά καθόλου το στόμα. Έτσι θα την συνηθίσεις μέσα σου και κατόπιν θα την παραλάβει ο νους. Μη ξεθαρρεύεις στους λογισμούς, διότι γίνεσαι μαλθακός και μολύνεσαι.
«Ευχή, βία φύσεως διηνεκής», και θα δεις πόση Χάρη θα λάβεις…
Η ζωή του ανθρώπου, παιδί μου, είναι θλίψη, διότι είναι στην εξορία. Μη ζητείς τελεία ανάπαυση. Ο Χριστός μας σήκωσε το σταυρό, και μείς θα σηκώσουμε. Όλες τις θλίψεις εάν τις απομένουμε, βρίσκομε Χάρη παρά Κυρίου.
Γι’ αυτό μας αφήνει ο Κύριος να πειραζόμαστε, για να δοκιμάζει το ζήλο και την αγάπη που έχουμε προς αυτόν. Γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή. Χωρίς υπομονή δεν γίνεται ο άνθρωπος πρακτικός, δεν μαθαίνει τα πνευματικά, δεν φθάνει σε μέτρα αρετής και τελειώσεως.
Αγάπα τον Ιησού και λέγε αδιάλειπτα την ευχή και αυτή θα σε φωτίζει στο δρόμο του.
Πρόσεχε να μην κατακρίνεις. Διότι από αυτό παραχωρεί ο Θεός και φεύγει η Χάρη και σε αφήνει ο Κύριος να πέφτεις, να ταπεινώνεσαι, να βλέπεις τα δικά σου σφάλματα. Αλλ’ όταν υποχωρεί η Χάρη για να δοκιμαστεί ο άνθρωπος, τότε γίνονται όλα σαρκικά και πέφτει η ψυχή. Συ όμως τότε μη χάνεις την προθυμία σου, άλλα φώναζε διαρκώς την ευχή με βία, με το ζόρι, με πόνο πολύ.
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Και πάλι και πολλές φορές, το ίδιο συνεχώς. Και σαν να ατενίζεις νοερά τον Χριστό να του λέγεις• «…Δόξα σοι, δόξα σοι, ο Θεός μου». Και υπομένοντας, πάλι θα έλθει η Χάρη, πάλι η χαρά. Όμως και πάλι ο πειρασμός και η λύπη, η ταραχή και τα νεύρα. Αλλά και πάλιν αγώνας, νίκη, ευχαριστία. Και αυτό γίνεται μέχρις ότου σιγά-σιγά καθαρίζεσαι από τα πάθη και γίνεσαι πνευματικός…
Η άσκηση, παιδί μου, θέλει στερήσεις. Θέλει αγώνα και κόπο πολύ. Θέλει να φωνάζεις μέρα και νύκτα στον Χριστό. Θέλει υπομονή σε όλους τους πειρασμούς και τις θλίψεις. Θέλει να πνίξεις θυμό και επιθυμία.
Θα κουρασθείς πολύ, μέχρι να καταλάβεις ότι προσευχή χωρίς προσοχή και νήψη είναι χάσιμο χρόνου· κόπος χωρίς πληρωμή. Πρέπει σε όλες τις αισθήσεις μέσα έξω να βάλεις άγρυπνο φύλακα την προσοχή διότι χωρίς αυτήν ο νους και οι δυνάμεις της ψυχής διαχέονται στα μάταια και συνήθη, σαν το άχρηστο νερό που τρέχει στους δρόμους. Ποτέ κανένας δεν βρήκε προσευχή χωρίς προσοχή και νήψη. Κανένας ποτέ δεν αξιώθηκε να ανεβεί προς τα άνω χωρίς πρώτα να καταφρονήσει τα κάτω.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/09/%ce%b3%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b9%cf%89%cf%83%ce%ae%cf%86-%ce%bf-%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%85.html#ixzz3mfrbRqhz

ΣΟΚ!!!Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΑΦΟΤΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ 26 ΠΑΙΔΙΑ Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 26 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και πολλά περισσότερα έχουν τραυματιστεί σοβαρά αφότου τους δόθηκε το...





Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 26 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και πολλά περισσότερα έχουν τραυματιστεί σοβαρά αφότου τους δόθηκε το 5 σε 1 εμβόλιο, Quinvaxem. 


Οι εφημερίδες ανέφεραν ότι όλα τα θύματα υπέστησαν δυσμενείς αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένων τον πυρετό, έμετο και εμφάνιση μώλωπων σε όλο τους το σώμα.
Το Quinvaxem, που προσφέρεται χωρίς καμία επιβάρυνση στους αποδέκτες από τη UNICEF, είναι ένα προεπιλεγμένο σε δοκιμή εμβόλιο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σήμερα δίνεται σε μικρά μωρά ηλικίας ακόμη και οκτώ εβδομάδων, το πενταπλό εμβόλιο λέγεται ότι δίνεται για την προστασία των βρεφών και των μικρών παιδιών κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της ηπατίτιδας Β και Hib (Haemophilus influenzae τύπου b).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τοπικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις αμφιλεγόμενες παρτίδες για δοκιμή. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας είπε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την ποιότητα, την διανομή, την διατήρηση ή την διαχείριση του εμβολίου.


Αν και θάνατοι έχουν αναφερθεί από το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, το Μπουτάν και την Ινδία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπερασπίζεται την ασφάλεια του Quinvaxem, δηλώνοντας ότι όλες οι μελέτες τους από το εμβόλιο, που κατασκευάζονται στην Νότια Κορέα, επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του!

Τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα!

Ακόμα μια φορά, εδώ υπάρχει ενα παράδειγμα των παιδιών που πεθαίνουν και πολλά άλλα που υποφέρουν φρικτά απο τις παρενέργειες ενός εμβολίου που δοκιμάστηκε σε ευάλωτα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Δεν είναι πολύ καιρός που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σταματήσει να προσποιείται ότι είναι στην επιχείρηση για την προστασία των παιδιών και την εισαγωγή τους προς το γεγονός ότι είναι αντί μέρος ενός προγράμματος μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού; καλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν ένα έγγραφο γραμμένο από την Δρ Rebecca Carley με τίτλο “Εμβολιασμοί : Τα Αληθινά όπλα μαζικής καταστροφής που προκαλούνται απο (εμβόλιο-προκληθείσες ασθένειες) (Μια επιδημία Γενοκτονίας), στην οποία δηλώνει:

Στην πραγματικότητα, η «πρόληψη» της ασθένειας μέσω του εμβολιασμού είναι, στην πραγματικότητα, μία ανικανότητα να αποβληθούν οι μικροοργανισμοί λόγω της καταστολής της μεταδιδόμενης μέσω κυττάρων απάντησης.Έτσι, αντί για την πρόληψη των ασθενειών, η ασθένεια στην πραγματικότητα εμποδίζεται ώστε να να μην επιλυθεί ποτέ.

Έχει γίνει δεύτερη φύση για τους ομοίους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF να προσφέρουν δωρεάν δοκιμές και απαγορευμένους εμβολιασμούς για τους φτωχούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Είναι επίσης κι αυτά παιδιά του Θεού, και είναι το ίδιο πολύτιμα. Δεν είναι πειραματόζωα ή ινδικά χοιρίδια που δοκιμάζονται στον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι σαν τα οποιαδήποτε άλλα παιδιά. 

Έχουν αδέλφια, αδελφές, μητέρες, πατέρες, θείες, θείους και παππούδες που τους αγαπούν ακριβά. Οι αθώοι γονείς πιστεύουν την προπαγάνδα που τους τροφοδοτείται από τους ομοίους της UNICEF. Πιστεύουν ότι αυτά τα εμβόλια είναι ασφαλή και θα προστατεύσουν τα πολύτιμα μωρά τους. Αντ ‘αυτού, τα παιδιά τους πεθαίνουν με τον πιο φρικιαστικό θάνατο μετά τη χορήγηση των εμβολίων.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2013/04/emvolia-pagkosmios-organismos-ygeias.html#ixzz3mft1wLAX

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Φίλης…των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας!

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικου΄λαού που δεν αρέσκονται να δηλώνουν άθεοι, αλλά αντιθέτως βαπτίζουν τα παιδιά τους Χριστιανούς Ορθόδοξους και θέλουν αυτά να μαθαίνουν Θρησκευτικά στα σχολεία, αφού έδωσε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας και των Θρησκευμάτων στον Νίκο Φίλη. Τον άνθρωπο ο οποίος προκάλεσε όσο κανείς την Εκκλησία στην επτάμηνη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση του τόπου με αφορμή την υπόθεση των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας!
«Θα υποταχθούμε στη λογική, ότι θα θεραπεύσουν τα φημολογούμενα λείψανα τους καρκινοπαθείς; Αυτό είναι μορφή ειδωλολατρίας», είχε πει ο κ. Φίλης τότε προκαλώντας ορυμαγδό αντιδράσεων από τους πιστούς αλλά και τους ασθενείς κα ιτους συγγενείς τους. Τον κ. Φίλη λοιπόν που με τη στάση του ανάγκασε μέχρι και τον συνήθη πράο Αρχιεπίσκοπο να τοποθετηθεί επί του θέματος με σκληρή δήλωση διάλεξε ο νέος πρωθυπουργός να κάνει κουμάντο στην Παιδεία και βέβαια να έχει υπό την εποπτεία του και τον τομέα των Θρησκευμάτων!
Τον ίδιο άνθρωπο για τον οποίο είχε πει ο κ. Ιέρωνυμος: «Άνθρωποι των λόγων όσοι λένε για τα λείψανα και από λόγια χορτάσαμε». Τον ίδιο άνθρωπο που έριξε «λάδι στην φωτιά» μιλώντας ανοιχτά για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.
Απορούμε ειλικρινά πως δέχτηκε ο υποτιθέμενος προστάτης της Ορθοδοξίας Πάνος Καμμένος μια τέτοια επιλογή για ένα τόσο νευραλγικό υπουργείο!
agioritikovima.gr


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/09/%ce%b1%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b1.html#ixzz3mfqpwT9V

Καταστροφική νεροποντή στην Κεφαλονιά




Καταστροφική είναι η νεροποντή που χτύπησε το μεσημέρι της Παρασκευής την Κεφαλονιά με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ορμητικά ποτάμια και να παρασύρουν αυτοκίνητα, τραπέζια, καρέκλες και άλλα πολλά. 
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, δύο άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό τους.
Φωτογραφίες inkefalonia.gr
Αυτή την ώρα το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα.
Φωτογραφίες inkefalonia.gr
 Η απροσδόκητη θεομηνία κατάφερε να ξεριζώσει δέντρα στο νησί, ενώ υπάρχουν ζημιές και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.
Φωτογραφίες inkefalonia.gr
Φωτογραφίες inkefalonia.gr
Όπως σημειώνει το inkefalonia η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αργοστολίου έχει δεχθεί κλήσεις για πλημμυρισμένες αυλές, βουλωμένα φρεάτια, ενώ στους δρόμους επικρατεί χάος. 
Φωτογραφίες inkefalonia.gr
Συνιστάται, ακόμη ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς που κινούνται στο Αργοστόλι στο δρόμο που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του κλειστού γηπέδου.
http://www.efsyn.gr/arthro/katastrofiki-neroponti-stin-kefalonia

Συμπλοκή στα Ιλίσια – Τον πυροβόλησε και τράπηκε σε φυγή

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από πολυκατοικία στα Ιλίσια.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αλλοδαπός πυροβόλησε έναν Έλληνα στο λαιμό και στον ώμο, και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα μαύρο τζιπ και εξαφανίστηκε.
Λίγα λεπτά αργότερα η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε το αμάξι στην οδό Ξενία, όπου το είχε εγκαταλείψει ο δράστης.
Ο τραυματισμένος άνδρας μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της συμπλοκής, ενώ η ΕΛ.ΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/628146/symploki-sta-ilisia-ton-pyrovolise-kai-trapike-se-fygi#ixzz3mlXZ8uzs

Σοκ στις Σέρρες: Συνελήφθη υπάλληλος λούνα παρκ για ασέλγεια σε ανήλικα αδέλφια

Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, στις Σέρρες, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου.
Στη σύλληψη ενός 30χρονου προχώρησε η Αστυνομία την ώρα που ο άνδρας βρισκόταν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο μαζί με δύο ανήλικα αδέρφια, ηλικίας 12 και 13 ετών. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το προηγούμενο βράδυ από τη σύλληψή του, είχε προχωρήσει σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του 12χρονου, έναντι χρηματικής αμοιβής που έφτανε τα 30 ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς, λίγες μέρες νωρίτερα, είχε ασελγήσει και στα δύο αδελφάκια, ενώ κατά την τελευταία τριετία προέβαινε συστηματικά σε παρόμοιες πράξεις με θύμα τον 13χρονο, έναντι αμοιβής κάθε φορά.
Κατά πληροφορίες, ο 30χρονος δούλευε περιστασιακά σε λούνα-παρκ, ενώ έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για πορνογραφία ανηλίκων κατ' εξακολούθηση. 
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημά του εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μία φωτογραφική μηχανή, ένα κινητό τηλέφωνο και μία φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων (USB stick), ενώ από το σπίτι του κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μία κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και δύο σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, το περιεχόμενο των οποίων ερευνάται.
Ο 30χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Σερρών, ενώ, την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν άλλες περιπτώσεις ανηλίκων που έπεσαν θύματά του.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/628002/serres-triantaxronos-aselgoyse-se-anilika-aderfia#ixzz3mlWqwAPc

Φορτωμένο πρόγραμμα και πληθώρα συναντήσεων για τον Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

Ιδιαιτέρως «φορτωμένο» και με πληθώρα συναντήσεων θα είναι το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος θα συνοδέψει τον Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη με αφορμή τις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα διεξαχθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.
Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, όπου θα εξεταστούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας σε κάθε επίπεδο.
Ο υπουργός Εξωτερικών παράλληλα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα έχει πληθώρα διαδοχικών διμερών και πολυμερών συναντήσεων με ομολόγους του, με αξιωματούχους άλλων χωρών και με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.
Ειδικότερα, σε διμερές επίπεδο, ο κ. Κοτζιάς μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Κοσόβου, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αργεντινής, της Αυστραλίας και της Νορβηγίας, ενώ θα έχει επαφές με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Λιάντ.
Σε πολυμερές επίπεδο, ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει σε συντονιστικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Επιπλέον, θα λάβει μέρος στη Συνάντηση Παγκόσμιων Ηγετών για την Ισότητα των Φύλων, στην εκδήλωση για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από Τρομοκρατικές ομάδες, στη συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου για την Κρίση στη Συρία, καθώς και στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου ενόψει της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής.
Θα συμμετάσχει, ακόμα, στην Ανοικτή Συζήτηση Υπουργικού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Maintenance of International Peace and Security: Settlement of Conflicts in the Middle East and North Africa and Countering the Terrorist threat in the Region» που θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου με θέμα τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΑΣΕ, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Τέλος, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και θα έχει επαφές με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/628097/fortomeno-programma-kai-plithora-synantiseon-gia-ton-kotzia-sti-nea-yorki#ixzz3mkn12a1x

Φινλανδία: Eπιθέσεις ρατσιστών σε πρόσφυγες - Καταδικάζει η κυβέρνηση

Φινλανδία: Eπιθέσεις ρατσιστών σε πρόσφυγες - Καταδικάζει η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση της Φινλανδίας καταδίκασε σήμερα τις ρατσιστικές διαμαρτυρίες, μερικές ώρες μετά την επίθεση περίπου 40 διαδηλωτών εναντίον λεωφορείου που μετέφερε 40 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle μετέδωσε εικόνες που δείχνουν 30 με 40 διαδηλωτές να πετούν πέτρες, κροτίδες και καπνογόνα εναντίον του λεωφορείου αυτού που έφθασε τη νύχτα έξω από ένα νέο κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Λάχτι, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Ελσίνκι.
Το Yle επίσης δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τη φωτογραφία ενός διαδηλωτή ντυμένου όπως τα μέλη της αμερικανικής ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, με τη γνωστή κωνική λευκή μάσκα που καλύπτει όλο το κεφάλι, ο οποίος κρατά τη φινλανδική σημαία και φωνάζει υβριστικά συνθήματα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν, μετέδωσε το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.
H κυβέρνηση της Φινλανδίας καταδικάζει έντονα τις ρατσιστικές διαδηλώσεις τη χθεσινή νύχτα εναντίον αιτούντων άσυλο που έφθασαν στη χώρα. Η βία και οι απειλές βίας είναι απαράδεκτες και πάντα καταδικαστές, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι απειλές και η βία σε βάρος των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών είναι απολύτως καταδικαστέες, δήλωσε ο κεντρώος πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα μέσω Twitter.
Στο μεταξύ, βόμβα μολότοφ ερρίφθη εναντίον άλλου κέντρου υποδοχής στην Κούβολα, επίσης στο νότο, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ο πρωθυπουργός Σίπιλα προσφέρθηκε αυτό τον μήνα η χώρα του να φιλοξενήσει πρόσφυγες, μια κίνηση που προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή αλλά και επικρίσεις στη Φινλανδία.
Η ευγενική χειρονομία του Σίπιλα ήταν σαν δώρο Χριστουγέννων για διακινητές και πρόσφυγες. Η είδηση για ανοιχτές πόρτες στη Φινλανδία έχει οδηγήσει πολλούς νέους άνδρες σε ένα ταξίδι προς τη γη της επαγγελίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μίκα Νίικο, βουλευτής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Οι Φινλανδοί.
Η Φινλανδία είναι αντιμέτωπη με μια ροή αιτούντων άσυλο που δεν είχε προβλέψει. Μέχρι στιγμής φέτος περισσότεροι από 13.000 αιτούντες άσυλο, η πλειονότητα των οποίων είναι από το Ιράκ, έχουν φθάσει στη χώρα, σε σύγκριση με μόλις 3.600 πέρυσι.
Τις τελευταίες ημέρες, περίπου 500 πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην πόλη Τόρνιο, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, διασχίζοντας τα φινλανδικά χερσαία σύνορα από τη γειτονική σουηδική πόλη Χαπαράντα, ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι.
Η κυβέρνηση έχει αρχίσει αιφνιδιαστικούς συνοριακούς ελέγχους και ελέγχους ταυτοτήτων σε όλη τη χώρα μεσούσης της εισροής προσφύγων.
Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απείχε από την ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες μέλη. Το Ελσίνκι αποδέχθηκε το ποσοστό του 2% που του αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 120.000 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα κατανεμηθούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δήλωσε πως παραμένει αντίθετο σε ένα υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/628095/finlandia-epitheseis-ratsiston-se-prosfyges-katadikazei-i-kyvernisi#ixzz3mkmVLq4Q

Το ζήτημα των αυτοκτονιών στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Στο ζήτημα των αυτοκτονιών και την ανάγκη ενημέρωσης όσων χρειάζονται στήριξη εστίασαν τα μέλη του «Άτυπου Δικτύου Ζωής κατά της Αυτοχειρίας» κατά την ακρόασή τους από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Ο Φώτης Σαγόνας εκ μέρους του άτυπου δικτύου επισήμανε ότι «επιδιώκουμε τον προβληματισμό και την κινητοποίηση των συμπολιτών μας για το μεγάλο ζήτημα των αυτοκτονιών». Αναφέρθηκε, δε, στην αποσπασματική ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν φαντάσματα πληροφοριών που δεν μένουν αν και αφορούν ανθρώπους που βάλαν βίαιο τέλος στη ζωή τους». Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με το αν κάποιος ασχολήθηκε με τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων, καθώς και ότι υπάρχει προσπάθεια αποσύνδεσης των αυτοκτονιών από την κρίση και τις ακολουθούμενες πολιτικές.
Ο Φώτης Σαγόνας αναφέρθηκε και στον Δημήτρη Χριστούλα (σ.σ. ο οποίος είχε αυτοκτονήσει στο Σύνταγμα στις 4 Απριλίου 2012 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «εκμηδένιση της δυνατότητας επιβίωσής του», όπως έγραφε στο σημείωμά του) λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η πράξη του θα οδηγούσε κάποιους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν για το θέμα των αυτοκτονιών, καθώς και ότι «θα γινόταν σημαιοφόρος σε έναν στρατό ψυχών που θα ζητούσαν δικαίωση».
Η κόρη του Δημήτρη Χριστούλα, Έμη, ανέφερε ότι ο πατέρας της «έβαλε τέλος στη ζωή του απέναντι από τη Βουλή καταγγέλλοντας αυτούς που τη μετέτρεψαν σε επικυρωτικό σώμα έξωθεν εντολών». Εξάλλου, σημείωσε, ότι βρίσκεται στη σημερινή συνεδρίαση λόγω του επίμονου αγώνα από το 2011 για να συσταθεί η Επιτροπή του Δημοσίου Χρέους (κάτι που, όπως είπε, ήταν τότε αίτημα και του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του πολέμου που δέχθηκε μετά τη σύστασή της από ΜΜΕ και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ψυχολόγος Ιωάννα Μαρκίδου τόνισε ότι πρέπει όλοι να μάθουν που μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια, καθώς, μάλιστα, όπως είπε, υπάρχουν οι δομές, υπάρχουν οι ειδικοί και οι ειδικές τηλεφωνικές γραμμές. Και πρόσθεσε, ότι αυτό που χρειάζεται είναι προβολή αυτών των δομών και ενημέρωση των πολιτών, καθώς επίσης, «να παροτρύνουμε όσους χρειάζονται στήριξη να δεχθούν βοήθεια».
Ο μηχανικός λογισμικού -μέλος του δικτύου- Μιχάλης Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργεί το άτυπο δίκτυο, με στόχο να υπάρξει συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για τις αυτοκτονίες, να βοηθηθεί η επιστημονική έρευνα, αλλά και να στηριχτούν οι οικογένειες των ανθρώπων αυτών.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ο θάνατος του Χριστούλα ξεσκέπασε όσους θέλουν να καλλωπίσουν την πολιτική των μνημονίων»
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να απελπίζονται, αν και άλλοι εργάζονται για να τους κάνουν να απελπίζονται» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν άμυνες, και θεσμικές, και κοινωνικές και διεθνείς». Αναφερόμενη στον Δημήτρη Χριστούλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «ο θάνατος του ξεσκέπασε όσους θέλουν να καλλωπίσουν την πολιτική των μνημονίων, η οποία είναι μια απάνθρωπη πολιτική».
Κλείνοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανη για την Επιτροπή, και διπλά περήφανη βλέποντας αυτούς που ψάχνουν πως θα την αντιμετωπίσουν, καθώς, όπως υποστήριξε, νιώθουν άβολα με τα αποτελέσματά της.
Η πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία, όπως σημείωσε «προσέφερε ένα μεγάλο και όχι μικρό λιθαράκι για την υπεράσπιση του λαού μας». Δήλωσε δε, ότι σε λίγες ημέρες που θα αποχωρήσει από τη θέση της προέδρου της Βουλής θα παραμείνει ενεργή ως πολίτης στις εργασίες αυτής της Επιτροπής και «στην αναζήτηση λύσης σε αυτό το φρικιαστικό πλέγμα που έχει δημιουργηθεί με το χρέος σε βάρος του ελληνικού λαού»


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/627856/to-zitima-ton-aytoktonion-stin-epitropi-alitheias-dimosioy-xreoys#ixzz3mkkVLsFQ

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να ασχολούνται με το κινητό τους μπροστά στα παιδιά

Αν είστε γονιός και έχετε εξάρτηση από το κινητό σας, με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιείτε διαρκώς ακόμη και όταν είστε μαζί με τα παιδιά σας, πρέπει να επανεξετάσετε τη στάση σας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά «κληρονομούν» την εμμονή με την τεχνολογία από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία και οι σχολικές τους επιδόσεις.
Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πρέπει να λειτουργούν –σύμφωνα με τους ειδικούς- ως πρότυπα για τα νεότερα μέλη της οικογένειας, διασφαλίζοντας το γεγονός ότι η τεχνολογία δεν επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ τους.
Οι γονείς είναι σημαντικό να ελέγχουν τον τρόπο που οι ίδιοι χρησιμοποιούν το κινητό τους, καθώς και τον χρόνο που δαπανούν στην οθόνη του τηλεφώνου ενώ τα παιδιά τους είναι παρόντα, έτσι ώστε να καταφέρουν να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα γι' αυτά.
Πρέπει δηλαδή να προσπαθήσουν να πειθαρχήσουν τον εαυτό τους και να μην επιτρέπουν τη διακοπή των οικογενειακών συζητήσεων, γιατί κάτι τέτοιο στέλνει το μήνυμα στα παιδιά ότι το σπουδαίο πράγμα στο σπίτι είναι το να κοιτάνε μια οθόνη, ακόμα και αν υπάρχει εκεί γύρω κάποιος ο οποίος θα ήθελε να τους μιλήσει και να επικοινωνήσει μαζί τους.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι την ηλικία των 7 ετών, τα παιδιά έχουν παρακολουθήσει προγράμματα μπροστά σε οθόνες για ψυχαγωγικούς λόγους για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, επί 24ώρου βάσεως.
Μέχρι την ηλικία των 18, ο χρόνος αυτός αγγίζει τα... 3 χρόνια!


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/334694-giati-oi-goneis-den-prepei-na-asxoloyntai-me-to-kinito-tous-brosta-sta-paidia#ixzz3mHVgywnQ

«Βόμβα» Ζωής κατά Καμμένου: Δεν μου έδωσε τα στοιχεία για τα εξοπλιστικά

Λίγα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά, για να «βουλιάξει» η Ζωή Κωνσταντοπούλου το «καραβάκι» του Πάνου Καμμένου και το προεκλογικό «αφήγημα» που είχε στήσει ο τελευταίος γύρω από την υπόθεση των εξοπλιστικών.
Όπως φαίνεται, μέσα στις «σκοτεινές» δυνάμεις που εμπόδισαν τα στοιχεία για τις μίζες και τα υποβρύχια που γέρνουν, να έρθουν στο φως, ήταν και ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόσο στην προηγούμενη όσο και στη νέα θητεία της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη σημερινή (25/09/2015) συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η τέως πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου επεφύλασσε βόμβες για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος κατά τα φαινόμενα απέφυγε να συνεργαστεί με την Επιτροπή για θέματα που αφορούσαν στο χαρτοφυλάκιό του, όπως άλλωστε έκανε με άλλον τρόπο και λόγο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Ειδικότερα, δεν έχουν διαβιβαστεί τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στις 16 Ιουνίου του 2015 και αφορούν τις έρευνες εν σχέσει με τις συμβάσεις εξοπλιστικών».
Πρόκειται για τη σαφή απάντηση της τέως προέδρου της Βουλής στις προεκλογικές αιτιάσεις του κ. Καμμένου περί ποινικών δικογραφιών, τις οποίες η κ. Κωνσταντοπούλου με φερόταν με υπονοούμενο δόλο να κρατούσε κρυμμένες στα συρτάρια της.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι πλέον έκθετος, καθώς θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις, γιατί δεν διαβίβασε τα στοιχεία τα οποία είχε ζητήσει η Επιτροπή, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει ποιο μέρος τους χρέους είναι επαχθές και δεν πρέπει να το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Καθώς οι μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι σίγουρα μέσα σε αυτό, προκαλεί απορία η στάση του κ. Καμμένου, ο οποίος εδώ και καιρό έχει κάνει σημαία την πάταξη της διαφθοράς και την αποκάλυψη των σκανδάλων που έφεραν τη χώρα στο σημείο της χρεοκοπίας.
Αναλυτικά, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Η επιτροπή εκτός από διαδικασίες δημόσιας συνεδρίασης αποφάσισε να διεξάγει έρευνες σε πολλαπλά επίπεδα και έτσι πραγματοποίησε αφενός διαδικασίες συλλογής στοιχείων. Συνέλλεξε στοιχεία που υπήρχαν στη Βουλή, και ειδικότερα της διαβιβάστηκαν από εμένα ως πρόεδρο όλες οι ποινικές δικογραφίες που αφορούσαν την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, της διαβιβάστηκε η ποινική δικογραφία που αφορούσε την αλλοίωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, της διαβιβάστηκαν ακόμη στοιχεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα οποία δεν έχουν ακόμη καταστεί αντικείμενο επεξεργασίας, στοιχεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που αφορούν την αποπληρωμή του χρέους και αφορούν τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Επιτροπή αποτάθηκε σε δημόσιες αρχές και υπουργεία προκειμένου να συλλέξει στοιχεία, ειδικότερα ζήτησε στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, όχι με επιτυχία καθότι ο διοικητής της ΤτΕ αρνήθηκε να χορηγήσει πολύ σοβαρά, σημαντικά στοιχεία που αφορούν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών και των δανείων, αποτάθηκε σε υπουργεία προκειμένου να συλλέξει στοιχεία.
Μολονότι είχαμε τη δέσμευση πολλών υπουργείων και πολλών παραγόντων για τη διαβίβαση στοιχείων μέχρι ώρας δεν έχουν διαβιβαστεί τα στοιχεία που αφορούν το αντικείμενο της επιτροπής και ειδικότερα δεν έχουν διαβιβαστεί τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στις 16 Ιουνίου του 2015 και αφορούν τις έρευνες εν σχέσει με τις συμβάσεις των εξοπλιστικών».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/628088/vomva-zois-kata-kammenoy-den-moy-edose-ta-stoixeia-gia-ta-exoplistika#ixzz3mkix8vUS

Αναγνωστοπούλου: Αντί να ασχοληθεί με τα κλειστά σχολεία, προκαλεί με απαλλαγή από τα Θρησκευτικά Read more:

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κατάσταση στην εκπαίδευση μοιάζει πιο τραγική από ποτέ. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, ότι η νέα κυβέρνηση και δη η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να έχει σαν πρώτο μέλημά της την κάλυψη των χιλιάδων κενών και την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου άφησε... άφωνους τους πάντες σήμερα, Παρασκευή (25/09/2015), καθώς θεώρησε σκόπιμο να προαναγγείλει την χωρίς αιτιολόγηση απαλλαγή από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσων μαθητών το επιθυμούν.
Σε συνέντευξή της στο «Κόκκινο», η υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή.
Όπως είπε η υπουργός, θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει Θρησκευτικά, χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα.
«Κακώς δεν το αλλάξαμε ως τώρα, θα το αλλάξουμε», είπε.
Και πρόσθεσε: «Το να σέβεται κανείς την εκκλησία και τις θρησκευτικές αρχές του τόπου είναι αναμφισβήτητο για όλους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε του υπουργού, ούτε δικό μου με την Εκκλησία ούτε με οποιαδήποτε θρησκευτική αρχή. Το ζήτημα όμως είναι η ταύτιση ή η σύγχυση των χώρων του θρησκευτικού με τον δημόσιο που είναι κατεξοχήν κοσμικός και ανεξίθρησκος. Σεβόμαστε τη θρησκεία, την εκκλησία, το χώρο της, αλλά υπάρχει και ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκία».
Με αγωνία περιμένουμε να μάθουμε αν οι παραπάνω απόψεις αποτελούν προσωπικές πεποιθήσεις της κ. Αναγνωστοπούλου ή βρίσκουν σύμφωνους και τους κ.κ. Φίλη και Τσίπρα.
Και, βέβαια, με αγωνία αναμένουμε την επίσημη θέση του κυβερνητικού εταίρου της κυβέρνησης και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος πολλάκις έχει εναντιωθεί στις όποιες ενέργειες έχουν σκοπό να μειώσουν τη θέση του Χριστιανισμού μέσα στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια.
Τι θα πράξει σήμερα άραγε; Θα εναντιωθεί σε μια τέτοια σκέψη ή θα προτιμήσει και πάλι «για το καλό της Ελλάδος» να μην διαταράξει τα θεμέλια της κυβέρνησης;
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τα μέλη της κυβέρνησης ότι τέτοιες απόψεις, που αγγίζουν τα όρια του «ανθελληνισμού», είχε εκφράσει και η πρώην βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Μαρία Ρεπούση, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.
Θα πρέπει επιτέλους το ελληνικό πολιτικό προσωπικό να αντιληφθεί ποιος ήταν και ποιος είναι ο ρόλος της Θρησκείας σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και να μην ξεχνά ότι η Ορθοδοξία έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στη συνοχή του Έθνους σε κρίσιμες χρονικές περιόδους.
Τα ήθη και τα έθιμα της θρησκείας μας κράτησαν ενωμένη την ελληνική οικογένεια, το κύτταρο της κοινωνίας και δεν το χωράει ανθρώπινος νους ότι όλα θα παραδοθούν στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/628080/anagnostopoyloy-anti-na-asxolithei-me-ta-kleista-sxoleia-prokalei-me-apallagi-apo-ta-thriskeytika#ixzz3mkiA4VuP

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, Παρασκευή (25/09/2015), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι.
Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σημειώνονται στα δυτικά και τα βόρεια θα συνεχιστούν κατά περιόδους και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.
Σταδιακά, μέχρι αύριο, Σάββατο (26/09/2015) θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
1. Σήμερα, Παρασκευή (25/09/2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και τη Δυτική Πελοπόννησο.
2. Αύριο, Σάββατο (26/09/2015):
- Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, σε όλα τα ηπειρωτικά (έκτος της Θράκης) και πιθανόν πρόσκαιρα στην Κρήτη και τις Κυκλάδες (κυρίως στις δυτικότερες περιοχές).
- Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα αρχικά στα δυτικά και την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Το βράδυ στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ή και θα σταματήσουν.
- Στις περιοχές που θα επηρεαστούν πιθανόν να είναι και η Αττική μέχρι το βράδυ.
3. Την Κυριακή (27/09/2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά περιόδους στη Μακεδονία, και πιθανόν μέχρι νωρίς το πρωί στις Σποράδες και τη Θεσσαλία.


 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kairos/ektakta-deltia/story/628025/neo-ektakto-deltio-epideinosis-toy-kairoy-poy-tha-xtypisei-i-kakokairia#ixzz3mkfqaTB8 

Γιατί δέν ἐκκλησιάζονται οἱ νέοι;

Danion Vasile

"Οἱ νέοι εἶναι ἀνήθικοι", "οἱ νέοι εἶναι γεμάτοι πάθη", "οἱ νέοι εἶναι ἀνυπάκουοι", "οἱ νέοι δέν ἔχουν φόβο Θεοῦ…" Ἔχω ἀκούσει πολλές φορές αὐτές τίς ἠθικιστικές διαπιστώσεις. Ἡ ἐρώτησή μου εἶναι: εἶχαν οἱ νέοι τίς ἀπαραίτητες συνθῆκες γιά νά ἐννοήσουν τή Χριστιανική ζωή ἤ ὄχι; Θά ρωτήσει κάποιος: "Τί, οἱ νέοι εἶναι προορισμένοι νά χαθοῦν;"

Καί βέβαια ὄχι δέν εἶπα αὐτό, κανένας δέν εἶναι προορισμένος οὔτε γιά τό καλό, οὔτε γιά τό κακό. Τό πρόβλημα εἶναι ὅτι οἱ νέοι δὲν ἀπορρίπτουν τήν πίστη στό Χριστό ὅπως μᾶς διδάσκει ἡ Ἐκκλησία διά τῆς φωνῆς τῶν Ἁγίων Πατέρων, ἀλλά ἀπορρίπτουν ἕνα ὑποκατάστατο πίστεως τό ὁποῖο δέν τούς πείθει. Γιατί ἕνας νέος ποὺ ἔχει μεγαλώσει σέ μία πραγματικά Χριστιανική οἰκογένεια συμπεριφέρεται ἀλλιώτικα ἀπό ἕναν ποὺ μεγάλωσε σέ μία οἰκογένεια μέ ἀπίστους γονεῖς ἤ ἀπό ἕναν τοῦ ὁποίου οἱ γονεῖς πιστεύουν μέν στό Θεό ἀλλά δέν πηγαίνουν στή Ἐκκλησία;

Γιά πολλά μποροῦμε νά ἐπιπλήξουμε τούς νέους. Ἀλλά καί οἱ νέοι ἐμᾶς τούς μεγάλους. Θά τολμήσω νά δώσω τό λόγο στή νέα γενιά καί πιό συγκεκριμένα σ’ αὐτούς πού βρίσκονται μακριά ἀπό τήν ἐκκλησία:

«Ναί ἡ γενιά μας εἶναι ρέμπελη. Καί πῶς θά μποροῦσε νά εἶναι ἀλλιῶς; Ποιός μᾶς ἔμαθε κάτι ἄλλο; Ὑπάρχει τόσο ψέμα γύρω μας, τόση κακία στόν κόσμο τῶν μεγάλων. Διαμαρτυρόμαστε. Ἀλλά εἶναι ὁ μόνος τρόπος νά δείξουμε τήν περιφρόνησή μας σέ μία κοινωνία ἡ ὁποία ἀρχίζει νά μοιάζει μέ ἕνα πτῶμα. Ὅλοι μιλᾶνε γιά τήν ἀξία τῆς τιμιότητας ἀλλά ὅλοι κλέβουν. Ὅλοι ἐπαινοῦν τήν ἀλήθεια, ἀλλά ψεύδονται. Τί εἴδαμε στίς οἰκογένειές μας; Διαφωνίες μεταξύ γονέων καί καβγάδες. Τί διαπαιδαγώγηση λάβαμε; Μόνο συμβουλές νά εἴμαστε ἥσυχοι, ἀπειλές καί ξύλο γιά νά εἴμαστε ὑπάκουοι.

Καί γιατί εἴμαστε μακριά ἀπό τό Θεό; Ποιός μᾶς βοήθησε νά εἴμαστε κοντά του; Οἱ γονεῖς μας δέν πατοῦν στήν ἐκκλησία οὔτε τά Χριστούγεννα ἴσως μόνο τό Πάσχα στίς βαπτίσεις, τούς γάμους καί τίς κηδεῖες. Καί στίς Ἐκκλησίες ….τί βλέπουμε; Χριστιανοί οἱ ὁποῖοι εἶναι καλοί στό νά ἠθικολογοῦν ἄν μᾶς δοῦν στήν ἐκκλησία ντυμένους παράξενα καί ἔχουν τόση κακία ὅταν μᾶς διώχνουν πού οὔτε γυρίζουμε νά κοιτάξουμε πίσω. Ὑπάρχει τόση ὑποκρισία στούς Χριστιανούς. Ἔχουμε συγγενεῖς οἱ ὁποῖοι δέ λείπουν ποτέ ἀπό τήν ἐκκλησία. Ἀλλά ὅταν ἔρχεται ἡ ὥρα νά μοιραστεῖ ἡ κληρονομιά ξεχνοῦν καί τήν πίστη καί τήν κατανόηση. Ἐνῶ ὅταν γίνεται λόγος νά φροντίζουν κάποιο παππού, ὅλοι ἀποφεύγουν ἐπειδή ἔχουν τά προβλήματά τους. Αὐτή εἶναι πίστη;

Ἐνῶ καί γιά τούς παπάδες ἀκούγονται τόσα.

Ναί δέν πηγαίνουμε στήν ἐκκλησία. Ὄχι γιατί δέν πιστεύουμε στό Θεό, ὄχι ἐπειδή δέν ἔχουμε ἀνάγκη τήν ἀγάπη Του. Ἔχουμε τόση ἀνάγκη γιά Κάποιον ὁ Ὁποῖος θά μᾶς ἀγαπήσει πραγματικά, σ’ ἕναν τόσο βρώμικο κόσμο. Ἀλλά μπορεῖ νά μᾶς βοηθήσει ἡ Ἐκκλησία νά γνωρίσουμε τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ; Δέν τό πιστεύουμε αὐτό. Δέν ἔχουμε λόγους νά τό πιστεύουμε. Γι’ αὐτό καί μένουμε στή ζωή μας, μέ τά προβλήματά μας, μέ τή μοναξιά μας. Ἄν ὁ Θεός δέ μᾶς ψάχνει ἐμεῖς δέν ξέρουμε νά βγοῦμε σέ ἀναζήτησή Του. Ἀφῆστε μας ἥσυχους…»

Δέ θυμᾶμαι ὅλα ὅσα μοῦ εἶπε. Ἀλλά ἀκούγοντάς τον, ξεροκατάπινα. Δέν μπορῶ ν’ ἀμφισβητήσω τό γεγονός ὅτι μερικά ἀπ’ αὐτά ἦταν πολύ ρεαλιστικά. Δέ θά ἀναπαράγω ἐδῶ τήν ἀπάντηση πού ἔδωσα στό νέο, μόνο θ’ ἀναλύσω τό δίκαιο τῶν μομφῶν του.

Μία πρώτη παρατήρηση ἔγκειται στό ὅτι θά ἦταν ἄριστο πολλοί νέοι νά βρίσκονται ἐν ἀναμονῆ τοῦ Θεοῦ, ὅπως ὁ παραπάνω νέος. Δυστυχῶς πολλοί νέοι εἶναι τόσο παγιδευμένοι στά καθημερινά τους προβλήματα, ὥστε ἔχουν ξεχάσει τελείως τό Θεό, τοῦ ὁποίου ἡ παρουσία μᾶλλον τούς ἐνοχλεῖ.

Δηλαδή "καλύτερα νά μέμφεσαι τήν Ἐκκλησία, παρά νά κοιτᾶς τή ζωή σου;

Ὄχι, δέν τίθεται ἔτσι τό πρόβλημα. Δέν εἶναι καλό νά μέμφεσαι μόνο καί μόνο γιά νά δικαιολογεῖς τήν ἀπομάκρυνσή σου ἀπό τό Θεό. Ἀλλά στό δρόμο πρός τό Θεό, πολλοί περνοῦν μία φάση γεμάτη ἐνδοιασμούς, ἐρωτήματα καί ἀμφισβητήσεις. Ἀλλά ἐάν στή βάση ὅλων αὐτῶν τῶν ἀμφισβητήσεων βρίσκεται ἡ δίψα γιά τό Θεό, τότε δέν εἶναι κακό.

Ὁ π. Σεραφείμ Ρόουζ, χωρίς νά θέλει νά δικαιολογήσει τήν ἁμαρτία, ἔλεγε ὅτι πρίν ἀπό τή μεταστροφή του ἔπινε μέχρι πού μεθοῦσε καί τό ἔκανε ἐπειδή αἰσθανόταν τήν ἔλλειψη τοῦ Θεοῦ. Μέ τό ποτό προσπαθοῦσε νά καταπραΰνει τόν πόνο πού τοῦ προκαλοῦσε ἡ ἔλλειψη τοῦ Θεοῦ (πολλούς ὅμως ἡ προσπάθεια νά καταπραΰνουν τή δίψα τους γιά τό Θεό ἱκανοποιώντας τά πάθη τους, τούς ὁδήγησε στήν κόλαση γι’ αὐτό δέν πρέπει νά γενικεύουμε τίς ἐξαιρέσεις). Νά μιλήσουμε λίγο γιά τούς λόγους πού ἀκούσαμε πιό πάνω. Πιστεύω ὅτι μποροῦν νά συνοψιστοῦν στ’ ἀκόλουθα. Στό ὅτι οἱ νέοι δέ λαμβάνουν μία εἰδική κατήχηση, στό ὅτι δέν βρῆκαν στίς οἰκογένειές τους ζωντανά παραδείγματα πίστεως καί στό ὅτι σκανδαλίζονται ἀπ’ αὐτά πού βλέπουν ἀπό κάποιους Χριστιανούς Θεολόγους καί κάποιους Ἱερεῖς.

Δέν πιστεύω ὅτι θά ἦταν εὔκολο σέ κάποιον ν’ ἀπορρίψει τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ ἀφοῦ τή γνωρίσει. Οἱ νέοι τήν ἀπορρίπτουν χωρίς νά ξέρουν τί ἀπορρίπτουν. Βλέπουν τόν Θεό σάν ἕνα εἴδωλο τό ὁποῖο τό λατρεύουν ἀσυνείδητα κάποιοι ὑποκριτές Χριστιανοί, κάποιοι τυπολάτρες Χριστιανοί ἤ κάποιοι Χριστιανοί πού ἀγαποῦν τήν ἁμαρτία πιό πολύ ἀπό τήν σωτηρία. Τούς νέους δέν τούς βοήθησαν καί οὔτε τούς βοηθάει κανείς νά καταλάβουν τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ. Ὡς καί τή σταύρωση τοῦ Χριστοῦ τήν καταλαβαίνουν ὡς μία ἐμπορική συναλλαγή ὡς ξεχρέωμα γιά τίς ἁμαρτίες τῶν ἀνθρώπων, σάν μία ρύθμιση τῶν λογαριασμῶν τοῦ Οὐρανίου Πατέρα μέ τήν ἀνθρωπότητα. Δέν τήν καταλαβαίνουν ὡς μία πράξη ἀγάπης. Καί σέ τί ἀλλάζει ἡ κατήχηση τῶν νέων ἀπό τήν κατήχηση τῶν μεγαλυτέρων; Δέν καλοῦνται στή σωτηρία καί οἱ μέν καί οἱ δέ; Μόνο πού στούς νέους ὑπάρχει ἡ ἀνάγκη νά τούς μιλήσει κάποιος σέ μία πιό προσιτή γλώσσα. Οἱ νέοι εἶναι ἀλλεργικοί στόν "ξύλινο λόγο").

Ὡστόσο γιατί γιά ἑκατοντάδες χρόνια δέ γράφτηκαν παρά λίγα κείμενα ἀπευθυνόμενα στούς νέους; Μία πιθανή ἀπάντηση εἶναι ὅτι γιά πολλούς αἰῶνες οἱ νέοι λάμβαναν Χριστιανική μόρφωση στήν οἰκογένεια. Τίς πιό πολλές ἀπαντήσεις τίς λάμβαναν ἀπό τούς γονεῖς τους ἤ καί ἀπό τούς ἱερεῖς ἄν ὄχι πάντα τίς πιό πολλές φορές.

Ὅσο γιά τούς ἁμαρτωλούς ἱερεῖς γίνεται μεγάλος ντόρος ἐνῶ γιά τούς ἱερεῖς μέ ἁγία ζωή δέν γίνεται σχεδόν καθόλου λόγος. Ναί ὑπάρχουν ἱερεῖς οἱ ὁποῖοι εἶναι ἄξιοι διάδοχοι τῶν ἁγίων πατέρων. Οὔτε τά Μ.Μ.Ε. θέλουν ν’ ἀκοῦν γι’ αὐτούς. Οὔτε ὅσοι ζοῦν στήν ἁμαρτία. Ἐπειδή τούς θεωροῦν ἐξτρεμιστές. Κάτι τό ὁποῖο εἶναι ἐπειδή εἶναι μαθητές τοῦ Χριστοῦ, Ἐκείνου ὁ Ὁποῖος γύρισε τόν κόσμο "ἀνάποδα" ἤ καλύτερα Ἐκείνου ὁ Ὁποῖος προσπάθησε νά ἐπαναφέρει στή φυσική του θέση ἕναν ‘ἀναποδογυρισμένο κόσμο’

Λαμβάνοντας λοιπόν ὑπόψη μας ὅλη αὐτή τήν ἀποστασία ποὺ ὑπάρχει γύρω μας, ἔχουν οἱ νέοι κάποιαν ἐλπίδα νά ζήσουν μία ἐνάρετη ζωή; Μπορεῖ κάποιος ν’ ἀντέξει τίς παγίδες τοῦ διαβόλου;

Παραδόξως ναί. Ἐπειδή ὅσο ποικιλόμορφες καί νά εἶναι οἱ παγίδες τοῦ διαβόλου, ὅσο ἀδύναμοι καί νά εἶναι οἱ Χριστιανοί, ὅσο καί ὑποκριτές νά εἶναι αὐτοί πού σπεύδουν νά διώξουν τούς νέους ἀπό τήν ἐκκλησία ἄν ἔρθουν σ’ αὐτήν ντυμένοι παράξενα, μέ τζίν σκισμένα, ὁ Θεός βρίσκει ἕναν τρόπο νά φθάσει στίς ψυχές τῶν νέων. Δύσκολα εἶναι ἀλήθεια, ἀλλά τά καταφέρνει. Ὅταν οἱ ἄνθρωποι θά εἶναι τόσο διεστραμμένοι ὥστε θ’ ἀπορρίπτουν τελείως τό Θεό, θά ἔχει ἔρθει τό τέλος. Ἀλλά μέχρι τότε ἔχουμε καιρό.

Ὁπωσδήποτε ἡ Χριστιανική ζωή ποτέ δέν ἦταν εὔκολη. Καί δέν ἀναφέρομαι μόνο στόν καιρό τῶν διωγμῶν ἀλλά καί στίς εἰρηνικές περιόδους. Ναί ὁ διάβολος ποτέ δέν σταματᾶ. Πάντοτε ἀνεξάρτητα ἀπό τίς συνθῆκες προσπαθεῖ νά πιάσει τούς Χριστιανούς στά νύχια του. Παρ’ ὅλες τίς προσπάθειές του ὅμως ὑπάρχουν ἱερεῖς μέ ἅγια ζωή, μοναχοί πολύ ἀσκητικοί καί Χριστιανικές οἰκογένειες πού λάμπουν μές στό σκοτάδι τοῦ κόσμου. Στήν Ἁγία Γραφή λέγει: «οὗ δέ ἐπλεόνασεν ἡ ἁμαρτία, ὑπερεπερίσσευσεν ἡ Χάρις» (Ρωμ. 5,20). Αὐτό εἶναι φυσικό, ἀλλιῶς οἱ ἄνθρωποι δέ θ’ ἄντεχαν σέ τόσο μεγάλους πειρασμούς. Ὅσο μεγάλοι ὅμως κι ἄν εἶναι οἱ πειρασμοί οἱ ἄνθρωποι μποροῦν νά τά καταφέρουν. Ὁ Θεός πάντοτε τούς δίνει δύναμη. Ὅπως ἔδινε δύναμη στούς μάρτυρες γιά ν’ ἀντέξουν τά φρικτά μαρτύρια. Ναί, δύσκολα οἱ νέοι ἔρχονται στήν Ἐκκλησία. Ἀλλά ὁ Χριστός τούς καλεῖ ὅλο καί πιό δυνατά. Βλέπει τά προβλήματά τους, τίς πτώσεις τους καί ἁπλώνει τό χέρι Του δυνατά γιά νά τούς σηκώσει.

Γιατί δέν ἔρχονται οἱ νέοι στήν Ἐκκλησία; Ἴσως ἐπειδή δέν ἀκοῦν τό μήνυμα τήν κλήση τῆς Ἐκκλησίας, ἴσως ἐπειδή αὐτοί πού φέρουν τό ὄνομα Χριστιανός δέν τούς βοηθοῦν νά ἀκούσουν.

Ἐξ’ ἄλλου στό βιβλίο "οἱ περιπέτειες ἑνός προσκυνητῆ", βλέπουμε τόν γέροντα νά προτρέπει ὅπως σέ κάθε ἐξομολόγηση, οἱ Χριστιανοί νά ἐξομολογοῦνται, ὅτι δέν δείχνουν ἀρκετή ἀγάπη πρός τόν πλησίον. Καί τό γεγονός ὅτι δέν καταβάλουμε προσπάθεια νά ἔρθουν πρός τόν Χριστό ὅσοι εἶναι μακριά Του (ὄχι βέβαια νά τό ἐπιβάλουμε στό στύλ τῆς Ἱερᾶς Ἐξέτασης, ἀλλά νά δώσουμε μία θυσιαστικὴ μαρτυρία) εἶναι ἀπόδειξη ὅτι δέν τούς ἀγαπᾶμε ἀρκετά. Τί ἀγάπη εἶναι αὐτή νά βλέπουμε τόν πλησίον μας νά ὁδεύει πρός τό γκρεμό καί ἐμεῖς νά σκεφτόμαστε τά προβλήματά μας;

Νέοι, νά ξέρετε ὅτι τόν Χριστό τόν πονάει τό γεγονός ὅτι λίγοι ἱερωμένοι καί λίγοι πιστοί νοιάζονται θυσιαστικά νά σᾶς πάρουν ἀπό τό χέρι καί νά σᾶς φέρουν στήν Ἐκκλησία… Ἀλλά νά ξέρετε ὅτι ὁ Χριστός χαίρεται κάθε φορὰ πού ἕνας ἀπό ἐσᾶς ξεκινάει πρός τήν ὁδό τῆς σωτηρίας. Ἀκόμα κι ἄν νομίζετε ὅτι ὁ Χριστός σᾶς ξέχασε, Ἐκεῖνος περιμένει νά βρεῖ ἔστω καί μία χαραμάδα γιά νά μπεῖ στίς ψυχές σας.

http://www.agiazoni.gr/article.php?id=55798092042801732605

Χτύπησαν κι εγκατέλειψαν ποδηλάτη στον Πειραιά!

Τα «τέρατα» κυκλοφορούν ανάμεσα μας! Μία μαύρη BMW το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (23/9) στη Λεωφόρο Χατζηκυριακού στον Πειραιά, παρέσυρε έναν άτυχο ποδηλάτη και τον εγκατέλειψε.
Το θύμα του άφαντου και ασύλληπτου μέχρι αυτή τη στιγμή οδηγού της BMW, ονομάζεται Κώστας Χριστοφοράτος και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας. Το περιστατικό συνέβη στις 11.15 μμ. και το αυτοκίνητο που χτύπησε τον ποδηλάτη, έχει σπάσει το δεξί καθρέφτη και ενδεχομένως το φανάρι.
Επειδή τέτοιοι ασυνείδητοι τύποι οφείλουν να λογοδοτούν και να τιμωρούνται, είναι υποχρέωση όλων μας να βρεθεί. Όποιος είδε κάτι ή γνωρίζει το παραμικρό για το συμβάν, να καλέσει στο τηλέφωνο 6974000785 ή ας καλέσει στην Αστυνομία.
Να θυμίσουμε ότι μετά τη μονοδρόμηση της Λ. Χατζηκυριακού από την προηγούμενη δημοτική Aρχή του Πειραιά, ο συγκεκριμένος δρόμος ειδικά τις βραδινές ώρες μετατρέπεται σε… πίστα ράλι, αφού τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν από μερικούς μήνες υπήρξε θανατηφόρο τροχαίο και τώρα αυτό το νέο περιστατικό.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/628000/xtypisan-ki-egkateleipsan-podilati-ston-peiraia#ixzz3mlX9Xk6A

Κλεάνθης Γρίβας: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ

(25-11-2011)


Κλεάνθης Γρίβας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
(ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΟΦΡΕΝΕΙΑΣ)
Κατεδαφίζοντας τις κοινωνίες

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

2. Η ΝΕΑ (ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ

3. ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΕΤΟΝ ΓΟΥΝΤΣ (1944) ΣΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ 1971

4. Η ΔΗΘΕΝ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ»

● Οι άξονες
● Τα βασικά εργαλεία
● Το «θεωρητικό» υπόβαθρο

5. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ




Στο ερώτημα «τι είναι η παγκοσμιοποίηση;», η πλέον σαφής και καθαρή απάντηση δόθηκε από τον Ντάβιντ Ροκφέλερ, έναν από τους βασικότερους εμπνευστές αυτής της διεργασίας: Μια κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας «κάποιοςπρέπει να πάρει τη θέση της κυβέρνησης και, κατά τη γνώμη μου, οι Επιχειρήσεις είναι οι μόνες λογικές οντότητες που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο». (David RockefellerNewsweek International, 1/2/1999)
Πράγμα που σημαίνει ότι οι διάφορες χώρες μετατρέπονται σε απλές θυγατρικές επιχειρήσεις των μεγάλων πολυεθνικών, η πολιτική σε τυπικό μάνατζμεντ (διαχείριση) και οι πολιτικοί σε μισθωτούς μάνατζερ (διαχειριστές) των πολυεθνικών εταιρειών.

1. Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Από την τρίτη μεταπολεμική δεκαετία, ολόκληρος ο κόσμος έχει μπει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης που θίγει όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Η κρίση πυροδοτήθηκε από την πελώριαεπιχείρηση για την αμερικανοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας που αποδόθηκε με τον όρο«παγκοσμιοποίηση», η οποία ξεκίνησε με τη νομισματική κρίση του Μαΐου του 1971.

Με βασικά εργαλεία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ), τονΠαγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και τα καταστρεπτικά ιδεολογήματα τηςπαγκοσμιοποίησης, της ελεύθερης αγοράς και της απεριόριστης ανάπτυξης, η διαδικασία της μεθοδευμένης κρίσης επιταχύνθηκε τρομακτικά μετά την ανατροπή των λενινιστικών-σταλινικών καθεστώτων που λειτουργούσαν ως σχετικός αποτρεπτικός παράγοντας, με αποτέλεσμα:

1. Στο πεδίο της υλικής παραγωγής να συνειδητοποιείται με όλο και πιο τραγικό τρόπο το γεγονός ότι ο βιομηχανικός πολιτισμός έφτασε στα φυσικά όρια της «ανάπτυξής» του εξαντλώντας με μη-αντιστρεπτό τρόπο τις υλικές προϋποθέσεις της επιβίωσης του ανθρώπινου είδους.

2. Στο πεδίο της οικονομίας, να επιτελείται μια χωρίς προηγούμενο κατεδάφιση όλων των ρυθμιστικών κανόνων που καθόριζαν τις σχέσεις εργασίας και κεφαλαίου, με αποτέλεσμα τη μετατροπή του εργαζόμενου σε «πράγμα», την αλλοίωση του περιεχόμενου της εργασίας, τη δραματική αύξηση της ανεργίας στον «αναπτυγμένο» κόσμο, την εξ’ αυτής, επίταση όλων των φαινομένων της κοινωνικής παθολογίας και την επιδείνωση της ανελεούς εκμετάλλευσης του «τρίτου» κόσμου.

3. Στο πολιτιστικό πεδίο, να συντελείται μια χωρίς προηγούμενο διάλυση της «πολιτιστικής δημιουργίας της θεσμισμένης κοινωνίας» με τη συστηματική καταστροφή της κριτικής λειτουργίας και τη διαμόρφωση ενός «υπερεκπολιτισμένου και νεοαναλφάβητου κοινού» προορισμένου να καταναλώνει σκουπίδια.

Μέσα σε τριάντα χρόνια, όλες οι προηγούμενες βεβαιότητες και οι σταθεροποιητικές αξίες αποδεικνύονται ανενεργές και αμφισβητούνται ή ανατρέπονται. Οι υπάρχοντες κοινωνικοποιητικοί θεσμοί (οικογένεια, σχολείο) προβάλλουν απολύτως ανεπαρκείς να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στις νέες, δραστικά μεταλλαγμένες. συνθήκες, ενώ άλλοι θεσμοί (δίκαιο, οικονομία, εκπαίδευση, επιστήμη) που για αιώνες συντελούσαν στη διατήρηση και την αναπαραγωγή της κοινωνικής συνοχής, μεταμορφώνονται «ανεξήγητα» σε παράγοντες της κοινωνικής αποσάθρωσης.

Ολόκληρο το ψυχοδιανοητικό, φαντασιακό και υλικό σύμπαν που καθόριζε τη διάπλαση και τη νοηματοδότηση της ανθρώπινης ύπαρξης, αποσυντίθεται ταχύτατα και καμιά προοπτική ή διεκδίκηση μιας άλλης, καινούργιας και ποιοτικά διαφορετικής, ανασυγκρότησής του δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Και σ' αυτό ακριβώς έγκειται η ιστορικά μοναδική τραγωδία της εποχής μας.

Η επιχείρηση αμερικανοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας που προβλήθηκε και επιβλήθηκεως «παγκοσμιοποίηση», απλώς επαλήθευσε μετά από μισό αιώνα, την προφητική διαπίστωση του Ούγγρου θεωρητικού της πολιτικής οικονομίας Karl Polanyi, σύμφωνα με την οποία:

«Το να αφήνεις το μηχανισμό της αγοράς να είναι ο μόνος διευθυντικός παράγοντας της μοίρας των ανθρώπων και του φυσικού τους περιβάλλοντος... θα οδηγήσει σε κατεδάφιση της κοινωνίας».
(Karl PolanyiThe Great Transformation, 1944, σ. 73).

2. Η ΝΕΑ (ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ


Βασικός στόχος της Αμερικανικής Νέας Παγκόσμιας Τάξης είναι η εφαρμογή σε πλανητικό επίπεδο του αναλλοίωτου δόγματος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που διατυπώθηκε από τον Τζορτζ Κέναν πριν από 50 χρόνια:

Κεντρικός και αμετάλλακτος στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και μοναδικός λόγος των κινητοποιήσεων της μεγαλύτερης στρατιωτικής μηχανής του κόσμου, είναι η συντήρηση και η διαρκής αναπαραγωγή ενός διεθνούς πλαισίου που διασφαλίζει τη ληστρική εκμετάλλευση του πλανήτη από την αμερικανική αυτοκρατορία, και επιτρέπει στις ΗΠΑ με το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, να σφετερίζονται και να καταναλώνουν κάθε χρόνο το 50% των παγκόσμιων πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση του σημερινού τρόπου ζωής.

Οτιδήποτε τείνει να αμφισβητήσει ή να υπονομεύσει αυτή τη δυνατότητα, συνιστά απειλή για τα «εθνικά συμφέροντα» των ΗΠΑ και αντιμετωπίζεται ως τέτοια, με όλα τα πρόσφορα μέσα, θεμιτά ή αθέμιτα.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα μέσα, βασική θέση κατέχουν:

1) Η συνεργασία του αμερικανικού κράτους με τον υπόκοσμο.
2) Ο έλεγχος της παγκόσμιας διακίνησης των «ναρκωτικών» από τις ΗΠΑ και ο αμερικανικός «πόλεμος κατά των ναρκωτικών».
3) Η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική διείσδυση.
4) Ο οικονομικός, πολιτικός, διπλωματικός και στρατιωτικός εκβιασμός.
5) Η υπονομευτική τρομοκρατική δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών.
6) Η άμεση στρατιωτική επέμβαση (Γρενάδα, Παναμάς, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και αλλού).
7) Η έμμεση στρατιωτική επέμβαση (Νικαράγουα, Κολομβία, Βολιβία, Βαλκάνια και αλλού).

Η προσπάθεια επιβολής της αμερικανικής Νέας Τάξης αποτελεί μια τυπική ιμπεριαλιστική εκστρατεία που καλύπτει τους ανομολόγητους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους των ΗΠΑ με ένα ψευτο-ανθρωπιστικό πρόσχημα και στοχεύει στην αναδιάταξη των ζωνών επιρροής, τον έλεγχο των αγορών και την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική διείσδυση.

Μια γιγαντιαία ληστρική επιδρομή, που αυξάνει την ισχύ και τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας, παράγοντας μαζικά το θάνατο, τον πόνο, τη δυστυχία και την καταστροφή.

Η Αμερικανική αυτοκρατορία, προκειμένου να εδραιωθεί και να αναπαράγει διευρυμένα την ισχύ της, όπως όλες οι αυτοκρατορίες στην ιστορία, έχει ανάγκη από ένα ομογενές οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό, πολιτιστικό και ιδεολογικό περιβάλλον.

Ο όρος «ομογενές περιβάλλον», υποδηλώνει ένα πεδίο που διαμορφώνεται πρωτίστως υπό την επίδραση της αυτοκρατορικής δύναμης, η οποία έτσι επιβάλλεται ως η μοναδική και αδιαμφισβήτητη οικονομική, στρατιωτική, πολιτική, πολιτιστική και ιδεολογική δύναμη.

Εν προκειμένω, είναι κοινότυπη η διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ έχουν σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό, έχουν ήδη επιβληθεί σε πλανητικό επίπεδο:

1) Ως οικονομική αυτοκρατορία: Με τη στρατηγική των επενδύσεών τους, τις κτηνώδεις επεμβάσεις τους, την κυριαρχία του οικονομικού τους μοντέλου (της δήθεν «ελεύθερης αγοράς»), και με τη διαμόρφωση κατάλληλων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
2) Ως στρατιωτική αυτοκρατορία: με το μονοπώλιο της στρατιωτικής ισχύος και της εμπορίας όπλων.
3) Ως πολιτική αυτοκρατορία: Με τη σταδιακή επιβολή διαφόρων φρανκενσταϊνικών παραλλαγών του πολιτικού τους μοντέλου (της αντιπροσωπευτικής δήθεν δημοκρατίας), σε όλο τον πλανήτη.
4) Ως μορφωτική και πολιτιστική αυτοκρατορία: Με την πρωτοκαθεδρία στην επιστημονική έρευνα και την πολιτιστική παραγωγή.
5) Ως ιδεολογική αυτοκρατορία: Με την αναγωγή σε αυταπόδεικτες «αλήθειες» με παγκόσμια ισχύ, όλων των αφελών ιδεολογημάτων που παράγονται από τις «δεξαμενές (αν)εγκεφάλων»των μεγάλων εταιριών και των μυστικών υπηρεσιών (όπως αυτά που αφορούν το «τέλος της ιστορίας», τη «σύγκρουση των πολιτισμών» και άλλα συναφούς σοβαρότητας).

Η διαχείριση αυτών των στοιχείων προϋποθέτει:
1) Μια ορισμένη δομή της εξουσίας
2) Eνα παγκοσμιοποιημένο νομικό πλαίσιο, που επιβάλλεται καταναγκαστικά σε όλες τις χώρες με την «αντικομουνιστική», «αντιναρκωτική» και «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, τις διάφορες διεθνείς συνθήκες και τις διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες, κ.α., που δεσμεύουν τα συμβαλλόμενα μέρη αλλά όχι και τις ΗΠΑ.
3) Ορισμένα όργανα, που υλοποιούν τις αποφάσεις της μητρόπολης και διασφαλίζουν και εποπτεύουν την εφαρμογή του νομικού πλαισίου που έχει επιβάλει διεθνώς.

Η δομή της εξουσίας στην Αμερικανική αυτοκρατορία έχει ως πυρήνα της το «Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα εξωσυνταγματικό όργανο που έχει το μονοπώλιο του σχεδιασμού και της απόφασης σε όλους τους τομείς της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και κύρια εργαλεία του αποτελούν το Πεντάγωνο και οι μυστικές υπηρεσίες (NSACIADIAFBIDEA, κ.α.), με σημαντικότερη ανάμεσά τους την «Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας» (NSA), που υπάγεται απευθείας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

3. ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΕΤΟΝ ΓΟΥΝΤΣ (1944) ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ 1971


Σ’ ένα άρθρο μου αμέσως μετά τη νομισματική κρίση του 1971 («Η νομισματική κρίση του Μαΐου και το πιθανό τέλος του παιχνιδιού», Οικονομικός Ταχυδρόμος, 22 Ιουλίου 1971),είχα υποστηρίξει ότι με την εν λόγω κρίση και τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή της,ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μιας διαδικασίας για την εμπέδωση της Αμερικανικής Νέας Παγκόσμιας Τάξης (Pax Americana) η οποία ξεκίνησε με τη συνδιάσκεψη του Bretton Woods (1944)και άνοιξε η δεύτερη φάση που έμελλε να προβληθεί και να καθιερωθεί ως «παγκοσμιοποίηση».

Η συνδιάσκεψη του Bretton Woods:
1) Καθιέρωσε τις ΗΠΑ στο ρόλο του παγκόσμιου κηδεμόνα,
2) Επέβαλε το δολάριο ως παγκοσμίως κυρίαρχο νόμισμα (εξαναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό με αναλογία 35 δολάρια ανά ουγιά χρυσού, πράγμα που σημαίνει ότι το δολάριο ήταν το ίδιο αξιόπιστο με το χρυσό).
3) Θέσπισε τα εργαλεία της ηγεμονίας του δολαρίου, με τη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και (αυτό που, αργότερα, μετεξελίχθηκε σε) Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το 1971, η εξέλιξη του καπιταλισμού (που κανοναρχείται από τα συμφέροντα των 200 μεγαλύτερων υπερεθνικών εταιριών, οι οποίες είναι οι πραγματικοί κυρίαρχοι της οικονομίας και του εμπορίου στον πλανήτη), καθιστούσε αναγκαία την αναθεώρηση του συστήματος του Bretton Woods στην κατεύθυνση της άρσης οποιουδήποτε περιοριστικού μέτρου στη διακίνηση του κεφαλαίου. Κι’ αυτό ακριβώς επιτεύχθηκε με τη Νομισματική Κρίση του Μαΐου του 1971, που είχε ως αποτέλεσμα:
1) Tην κατάργηση της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό.
2) Την καθιέρωση των κυμαινόμενων τιμών του συναλλάγματος,
3) Τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας του κεφαλαίου και, ως εκ τούτων,
4) Την είσοδο της ανθρωπότητας στον εφιάλτη της δήθεν «παγκοσμιοποίησης».

4. Η ΔΗΘΕΝ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ»


(α) Οι άξονες

Άξονα στη διαδικασία της δήθεν παγκοσμιοποίησης αποτελούν τρεις οργανισμοί αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη του –αμερικανοκρατούμενου- δυτικού κόσμου:

• Το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council of Foreign RelationsCRFτων ΗΠΑ από το οποίο έγινε η επεξεργασία της στην περίοδο 1967-1969, και δύο -υπό την αιγίδα του CFR)– «Λέσχες»

• H Λέσχη Μπίλντερμπεργκ (Bilderbergκαι η Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission,TC), στις οποίες ανατέθηκε η «διάχυσή» της στους πολιτικούς διαχειριστές των διαφόρων χωρών.

(β) Τα βασικά εργαλεία

Βασικά εργαλεία για την εφαρμογή της δήθεν παγκοσμιοποίησης είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, οργανωτικά μορφώματα στα οποία οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που διαθέτει το δικαίωμα του βέτο σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις.

1) Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ιδρύθηκε στις 27/12/1945 στην Ουάσινγκτον μετά την επικύρωση των συμφωνιών Μπρέτον Γούντς, με σκοπό την «εξασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας». Σ’ αυτό συμμετέχουν 182 κράτη.
Ελέγχεται από τις 7 μεγάλες βιομηχανικές χώρες που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζών.
Το δικαίωμα ψήφου είναι ανάλογο με το μερίδιο (δηλ. τον πλούτο) κάθε χώρας, αλλά μόνο οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις με ειδικό νόμο του 1984.
Παρέχει δάνεια σε διάφορες χώρες με τον όρο της αποδοχής συγκεκριμένων «διορθωτικών πολιτικών» που εκφράζονται πάντα με την ίδια «συνταγή» (φιλελευθεροποίηση των αγορών, ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, αύξηση των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών,διάλυση των μη-παραγωγικών τομέων) με αποτέλεσμα (α) τον εκμηδενισμό του κοινωνικού κράτους και (β) την ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

2) Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) ιδρύθηκε στις 27/12/1945 στην Ουάσινγκτον, με διακηρυγμένο σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες (επενδύσεις σε παιδεία, υγεία, γεωργία, συγκοινωνίες, υποδομές). Σ’ αυτό συμμετέχουν 182 κράτη.
Αποτελείται από δύο χρηματοδοτικά ιδρύματα:
α) τη Διεθνή τράπεζα για την Αναδιάρθρωση και την Ανάπτυξη και
β) τη Διεθνή Εταιρεία Ανάπτυξης

3) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), ιδρύθηκε το 1995 στη Γενεύη. Σ’ αυτόν συμμετέχουν 135 κράτη, με διακηρυγμένο σκοπό του μια κοινή εμπορική πολιτική για την παγκόσμια οικονομική «ανάπτυξη», τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου των αγαθών και των υπηρεσιών, τη διαμόρφωση κανόνων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τη διαρκής ανάπτυξη.


(γ) Το «θεωρητικό» υπόβαθρο

Θεωρητικό υπόβαθρο της συνολικής διαδικασίας για την αμερικανοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελούν τρία ιδεολογήματα: Η (δήθεν) «παγκοσμιοποίηση», η (δήθεν)«ελεύθερη αγορά» και η (δήθεν) «απεριόριστη ανάπτυξη».

1) Η παγκοσμιοποίηση, με το ακριβές περιεχόμενο του όρου, υποδηλώνει μια διαδικασία ισονομικής ενσωμάτωσης των εθνικών οικονομιών σε ένα διεθνές σύστημα ανταλλαγών.
Όμως, αυτό που προβάλλεται και προωθείται ως «παγκοσμιοποίηση» αποτελεί ένα διαστροφικό μύθο και η χρήση του όρου συνιστά απάτη, γιατί, απλούστατα, η διεργασία που προσδιορίζει αυτός όρος, καθοδηγείται κυρίως από τρία όργανα (Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) στα οποία η μόνη χώρα που διαθέτει δικαίωμα βέτο σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις είναι οι ΗΠΑ.
Συνεπώς, μπορεί κανείς να μιλάει μόνο για αμερικανοποίηση της παγκόσμιας οικονομίαςκαι όχι για «παγκοσμιοποίηση».


2) Η «ελεύθερη αγορά» είναι ένας διαστροφικός, μύθος. Η ύπαρξη της «ελεύθερης αγοράς» είναι αδύνατη γιατί, απλούστατα, η «αγορά» αποτελεί ένα σύνολο σχέσεων που δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς λειτουργικούς κανόνες και ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Γι’ αυτό και ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει«ελεύθερη αγορά». Συνεπώς, το καίριο ζήτημα για την «αγορά» δεν είναι η έλλειψη ρυθμίσεων ή παρεμβάσεων αλλά το ποιός αποφασίζει τις ρυθμίσεις που επιβάλλονται.
Κι' αυτό παραπέμπει ευθέως στον εκάστοτε συσχετισμό των κοινωνικών δυνάμεων.


3) Η «απεριόριστη ανάπτυξη» συνιστά μια λογική διαστροφή. Γιατί όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο κάθε κλειστού συστήματος (όπως ο πλανήτης μας) η «απεριόριστη ανάπτυξη» είναι αδύνατη και η επιδίωξή της οδηγεί υποχρεωτικά στην καταστροφή ολόκληρου του συστήματος.


(Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, με τις μη αντιστρεπτές καταστροφές που προξένησε στο περιβάλλον η επιδίωξη της «διαρκούς ανάπτυξης», δεν είναι πλέον δυνατή ούτε καν η διαφημιζόμενη «φιλική προς το περιβάλλον προγραμματισμένη και έλλογη ανάπτυξη», εξαιτίας της εξάντλησης των υλικών προϋποθέσεων της).

5. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Τα γεγονότα που σφραγίζουν την περίοδο από το χρηματιστηριακό κραχ του 1987 μέχρι τη «νομιμοποίηση» των «ανθρωπιστικών» στρατιωτικών επεμβάσεων, είναι:

1) Το χρηματιστηριακό κραχ του 1987.
2) Η αμερικανική επέμβαση στα πετρέλαια του Περσικού Κόλπου.
3) Η διαφοροποίηση της πολιτικής των επιτοκίων.
4) Η προσπάθεια για διαμόρφωση κλίματος «ευφορίας και ανάπτυξης» της παγκόσμιας οικονομίας από το διάστημα 1993-95 (κυρίως, μέσω της μεταφοράς κεφαλαίου στα Emerging Markets των ασιατικών χωρών, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Λατινικής Αμερικής).
5) Η προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών για την πραγμάτωση της ΟΝΕ και την επιτάχυνση της διαδικασίας για ολοκλήρωση της «Ευρωπαϊκής Ένωσης».
6) Η προσπάθεια να μικρύνουν οι ‘μαύρες τρύπες’ της οικονομίας στις ΗΠΑ, τις χώρες της ΝΑ Ασίας, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.
7) Η ισχυροποίηση των παγκόσμιων οικονομικών ιδρυμάτων και των θεσμικών επενδυτών, του παγκόσμιου χρηματιστηριακού λόμπι (Σόρος, Γκόλντσμίθ, Γκρίνσπαν, οι 5-6 ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου, κ.α.), με τρόπο ώστε στον 21ο αιώνα, πλήρως απαλλαγμένες από όποιους περιορισμούς θα μπορούσαν να προβάλλουν τα εθνικά κράτη, να μπορούν να επιβάλλουν το νέο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό status quo σε ολόκληρο τον πλανήτη.
8) Η προσπάθεια για αέναη αύξηση του κέρδους, ανεξάρτητα από όποιο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος.
Σ’ αυτή την, εν εξελίξει, φάση της διαδικασίας της δήθεν «παγκοσμιοποίησης» (που θα είναι και η πλέον δύσκολη για όλες τις χώρες του κόσμου), στόχος είναι η επιβολή ενός ενιαίου οικονομικού, νομικού, πολιτικού, ιδεολογικού και πολιτιστικού μοντέλου σε ολόκληρο τον πλανήτη, το οποίο αποφασίζεται από μια ασήμαντη οικονομική ολιγαρχία και επιβάλλεται ερήμην των λαών.


Όπως είναι ευνόητο, η επιτυχία του καπιταλιστικού εγχειρήματος σ’ αυτή τη φάση,εξαρτάται από την ικανότητα της οικονομικής ολιγαρχίας:

1) Να εκμηδενίσει την αντίσταση των λαών.
2) Να ολοκληρώσει την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.
3) Να άρει και τα τελευταία εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων (με διαφαινόμενη τραγική κατάληξη την επιβολή της προωθούμενης «Πολυμερούς Συμφωνίας Επενδύσεων» - Μ.Α.Ι.) και
4) Να μετετατρέψει όλες τις χώρες σε θυγατρικές των πολυεθνικών εταιρειών, πράγμα που αποτελεί την εκ ουκ άνευ προϋπόθεση για τη δημιουργία «νέων» αγορών από τον χώρο των «παλαιών».

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων κάνει να διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επικείμενη κρίση που θα είναι πολλαπλά ισχυρότερη και καταστρεπτικότερη από την κρίση του 1929-31.


Τα στοιχεία που συνθέτουν τη διαφαινόμενη είναι ήδη παρόντα:

1) Η ΑΝΕΡΓΙΑ, που προκύπτει από το γεγονός ότι οι πολυεθνικές εταιρείες (στον παραγωγικό μεταποίητικό, εμπορικό, χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα), στρέφονται στο φτηνό εργατικό δυναμικό και στη μείωση του εργατικού δυναμικού.

2) ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, που δημιουργείται από την οργάνωση της παγκόσμιας οικονομίας με βάση τα συμφέροντα του διεθνοποιημένου κεφαλαίου, το οποίο εκφράζεται με τρία στοιχεία:
 Συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων και του βιοτικού τους επιπέδου.
 Ανατροπή της προστατευτικής εργασιακής νομοθεσίας.
 Αποσάθρωση των ασφαλιστικών θεσμών και ρυθμίσεων.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο:
 Η εργασία μετασχηματίζεται σε «απασχόληση».
 Ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε «απασχολήσιμο».
 Τα ωράρια (δεσμευτικές γενικές ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας) καταργούνται,
 Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ανατρέπονται.
 Η πλειοψηφία του πληθυσμού μεταπίπτει σε μια κατάσταση γενικευμένης φτώχειας.

3) Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, που δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μόνο στις μεγάλες εταιρίες, καισυμβάλλει στη δημιουργία μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων, εντείνοντας στο έπακρο τον ανταγωνισμό (εξαιτίας του ότι η καταναλωτική τεχνολογία αχρηστεύεται σε μικρό χρονικό διάστημα).

4) Η ΜΕΙΩΣΗ των διαθέσιμων αναγκαίων πρώτων υλών και των ενεργειακών πηγών.

5) Η ΑΥΞΗΣΗ του πληθυσμού της γης

6) Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του περιβάλλοντος και η δηλητηρίαση των υλικών πηγών της ζωής (αέρας, νερό, τροφές).


Η διαρκής επιδείνωση αυτών των προβλημάτων οδηγεί εξ΄ αντικειμένου σε μια παγκόσμια χρεοκοπία (ή κρίση) και την, εξ’ αυτής αναγκαία, παγκόσμια ύφεση, με επακόλουθο τη μαζική παραγωγή φτώχειας, δυστυχίας, πείνας.

Η συνδυασμένη δράση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει ως στόχο την επιδείνωση των όρων συναλλαγής ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, προς όφελος του Βορρά και σε βάρος του Νότου, με τη συνεχή μείωση των τιμών των πρώτων υλών που ληστεύονται από τις υπανάπτυκτες χώρες και την, παράλληλη, συνεχή αύξηση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που εισάγονται σ’ αυτές.
Πράγμα που συνεπάγεται αναγκαία ένα προφανές αποτέλεσμα: Η ανάπτυξη του Βορρά να έχει ως προϋπόθεση και να βασίζεται στο φραγμό της ανάπτυξης του Νότου και τη διαρκώς αυξανόμενη εξαθλίωσή του. (Στη δεκαετία του 1980, το εξωτερικό χρέος των χωρών του Τρίτου Κόσμου έφτασε στο αστρονομικό ποσό του 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ).

Η καπιταλιστική οικονομία, που στηρίζεται στη διαρκή διεύρυνση του κεφαλαίου μέσω της μεγιστοποίησης του κέρδους και της αέναης μετατροπής του σε πρόσθετο κεφάλαιο (με τη βοήθεια της τεχνολογικής ανανέωσης και της καταναγκαστικής διεθνοποίησης της δήθεν «ελευθερίας της αγοράς»),
έχει επιβάλει το μοντέλο και τους κανόνες της σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσω της διασύνδεσης των αγορών,
επιδιώκοντας μια «ανάπτυξη» που, είναι πια φανερό ότι, απειλεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
http://www.grivas.info/ikonomia/238-25-11-2011