Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Συντριβή αεροσκάφους: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με ΑΛ Σίσι για την αεροπορική τραγωδία

Τη θλίψη του για το τραγικό συμβάν της πτώσης του ρωσικού Airbus στη Χερσόνησο του Σινά, εξέφρασε
ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υποσχέθηκε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ρώσων εμπειρογνωμόνων στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/638560/tilefoniki-epikoinonia-poytin-me-al-sisi-gia-tin-aeroporiki-tragodia#ixzz3qAPNqM9K

Κύπρος: H Πολιτική Αεροπορία διαψεύδει ότι το ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον κυπριακό εναέριο χώρο

Διέψευσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το μοιραίο Airbus A-321 της εταιρείας Kogalymavia, που συνετρίβη το Σάββατο το πρωί στο Σινά, χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ βρισκόταν στον κυπριακό εναέριο χώρο (FIR).
Ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι η είδηση είναι λανθασμένη, προσθέτοντας ότι το Airbus χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μισή ώρα μακριά από το FIR Λευκωσίας.
Επίσης, είπε ότι το αεροσκάφος δεν είχε επαφή με τα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας, ούτε με τον Πύργο Ελέγχου, επειδή βρισκόταν πολύ μακριά.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/638551/kypros-h-politiki-aeroporia-diapseydei-oti-to-rosiko-aeroskafos-eisilthe-ston-kypriako-enaerio-xoro#ixzz3qAPl7vkQ

Δήμαρχος Λέσβου: «Ξεβράζει πτώματα η θάλασσα - Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους νεκρούς»

Δραματική είναι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου με τους τραυματίες πρόσφυγες να μην... χωράνε στο νοσοκομείο του νησιού ενώ στο νεκροτομείο έχουν συσσωρευτεί δεκάδες πτώματα. Την ίδια στιγμή, φτάνουν νέες καραβιές ακόμα και ανά μία ώρα στις παραλίες του νησιού, όταν μάλιστα ο καιρός έχει «αγριέψει». «Το ένα ναυάγιο διαδέχεται το άλλο. Εδώ και πέντε μήνες φωνάζω ότι το έγκλημα στο Αιγαίο πρέπει να σταματήσει» δηλώνει στο newpost, o δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός.

Όπως εξηγεί το πρόβλημα στο νησί έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που «η θάλασσα ξεβράζει πτώματα. Δεν έχουμε χώρο για τα πτώματα. Αναζητούμε έναν χώρο, να τον νοικιάσουμε, για να γίνει η ταφή των νεκρών προσφύγων καθώς στο νεκροτομείο του νοσοκομείου έχουν συσσωρευτεί παραπάνω από ό,τι είναι δυνατό».
Ο δήμος Λέσβου έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ταφή των πτωμάτων που ξεβράζονται στις παραλίες.

«Ήδη 30 πτώματα έχουν συσσωρευτεί. Ελπίζουμε να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε ένα χώρο δίπλα στο νοσοκομείο, στον Άγιο Παντελεήμονα, για να γίνει η ταφή και ας μην έχει χαρακτηριστεί νεκροταφείο», προσθέτει ο κ. Γαληνός. 
Ο κ. Γαληνός τόνισε ότι οι δουλέμποροι έχουν αποθρασυνθεί και στέλνουν πλοία που είναι ετοιμόροπα για να βουλιάζουν αμέσως. 
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δουλέμποροι ρίχνουν την τιμή της... ταρίφας για να κάνουν το ταξίδι μέσα σε φουσκωτές βάρκες σε άσχημες καιρικές συνθήκες.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε. Οι δουλέμποροι φέρνουν με τις βάρκες τους πρόσφυγες ακόμα και αν ο καιρός είναι απαγορευτικός. Δεν τους νοιάζει» εξηγεί στο newpost άνδρας του Λιμενικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, το Λιμενικό με 40 άνδρες, ξεπερνά τον εαυτό του καθημερινά στις περιπολίες. «Πρόκειται για ήρωες» τόνισε.

Ένα μετά το άλλο τα ναυάγια

Το Αιγαίο «βάφεται με αίμα» καθημερινά την τελευταία εβδομάδα θρηνώντας τον χαμό πολλών παιδιών. Οι νεκροί από το τραγικό ναύαγιο της Λέσβου είναι 16 ενώ ένας παραμένει αγνοούμενος. Συνολικά το λιμενικό έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες διέσωσε 274 πρόσφυγες. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς καθώς νέα ναυάγια σημειώνονται από χτες σε γειτονικά νησιά της Λέσβου.

Δυο νέα ναυάγια με τουλάχιστον 18 νεκρούς πρόσφυγες σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, λίγες μόνο ώρες μετά τα ναυάγια της Τετάρτης ανοιχτά της Λέσβου και της Σάμου, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 15 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους. 
Συγκεκριμένα, αργά χτες τη νύχτα ξύλινο σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες ανατράπηκε μεταξύ Καλόλιμνου και Καλύμνου.
Αμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ - Πούμα και τρία αλιευτικά και μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 18 σοροί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον εννέα παιδιά.
 


Ρωσικά όπλα για την Σερβία


Ρωσικά όπλα για την Σερβία


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, ότι η χώρα του θα προμηθευτεί από τη Ρωσία οπλικά συστήματα που δεν θα έχουν επιθετικό αλλά αμυντικό χαρακτήρα. Φυσικά η διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων είναι, επιεικώς, δυσδιάκριτη. Ο Σέρβος πρωθυπουργός προέβη στη δήλωση αυτή μετά την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο όπου υπεγράφησαν διάφορες συμφωνίες οικονομικής, πολιτιστικής αλλά και στρατιωτικής – τεχνολογικής συνεργασίας.
 
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας σε Σέρβους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, ανέφερε ότι η αγορά αμυντικών όπλων από τη Ρωσία στοχεύει στη θωράκιση της χώρας, ενώ ανέφερε ότι πρόθεση της σερβικής κυβέρνησης είναι να συμφωνήσει με τη Ρωσία την συνεργασία για την κατασκευή κάποιων οπλικών συστημάτων στη Σερβία.
 
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, προσπαθώντας, ενδεχομένως, να προλάβει αντιδράσεις δυτικών χωρών για την αγορά όπλων από τη Ρωσία δήλωσε: «Κάποιοι θα ρωτήσουν τι τα θέλουμε τα ρωσικά όπλα. Ας αναρωτηθούν τότε τι τα θέλουν τα όπλα όλοι γύρω μας αφού περιβάλλονται από συμμάχους τους του ΝΑΤΟ και μόνο η Σερβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».
 
Ανέφερε δε ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησής του είναι να διασφαλίσει την άμυνα της χώρας. «Η Σερβία σιωπά, όταν οι άλλοι αγοράζουν μαχητικά ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυροβόλα. Αναρωτιέμαι γιατί σε κάποιους δωρίζουν εκτοξευτές πυραύλων και πυραύλους; Αύριο, κάτω από άλλους συσχετισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, θα κληθώ να απαντήσω τι έκανα για την άμυνα της χώρας μου», είπε ο Βούτσιτς.
 
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και, όπως αναφέρουν σερβικές κυβερνητικές πηγές, η αγορά όπλων και η στρατιωτική συνεργασία για την παραγωγή οπλικών συστημάτων θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης αυτής.
 
Προφανώς η ανακοίνωση της αγοράς ρωσικών όπλων από την Σερβία, έχει άμεση σχέση με την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κοσόβου. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν θα χαροποιήσει τη Δύση και στην περίπτωση της Σερβίας, τα ρωσικά περιθώρια ελιγμών είναι μικρά.
 
Πηγή

http://greeknation.blogspot.com/2015/10/blog-post_743.html

Συντριβή αεροσκάφους: Lufthansa και Air France σταματούν τις πτήσεις πάνω απο την χερσόνησο Σινά

Δυο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αποφάσισαν να δώσουν εντολή στα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο όσου συνέβη η αεροπορική τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος. 
 Η γερμανική εταιρεία Lufthansa και η γαλλική Air France- KLM έλαβαν την απόφαση να αποφεύγουν τα αεροσκάφη τους την περιοχή για λόγους ασφαλείας. 
Η Lufthansa εκτελεί λιγότερες από 10 πτήσεις καθημερινά πάνω από την περιοχή.
«Λάβαμε την απόφαση να αποφεύγουμε την περιοχή λόγω της κατάστασης και επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι τα αίτια της συντριβής δεν έχουν ξεκαθαριστεί» τόνισε εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας σημείωσς «H Air France επιβεβαιώνει ότι εφαρμόζει, για προληπτικούς λόγους, το μέτρο αυτό, να αποφεύγονται (δηλαδή) οι πτήσεις πάνω από την ζώνη του Σινά»


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/638582/lufthansa-kai-air-france-stamatoyn-tis-ptiseis-pano-apo-tin-xersoniso-sina#ixzz3qAQUr2Bm

Το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό Airbus στο Σινά

«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.
Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.
Την ίδια στιγμή, η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus A321 που κατέπεσε στο Σινά, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αυτής.
Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.
Νωρίτερα η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της εταιρείας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/638544/ektakto-to-islamiko-kratos-ypostirizei-oti-katerripse-to-rosiko-airbus-sto-sina#ixzz3qAQAQM6l

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής στο Σινά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι καταρρίφθηκε

Τα αίτια της συντριβής του Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia στη χερσόνησο του Σινά θα διευκρινιστούν μόνο μετά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ.
"Σε κάθε περίπτωση, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις αιτίες μόνο αφού αναλυθούν επιμελώς όλες οι πληροφορίες και διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Η ρωσική πλευρά ασφαλώς θα συμμετάσχει ερευνά στην έρευνα", τόνισε ο Σοκόλοφ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το αεροσκάφος είχε πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Airbus καταρρίφθηκε ή ανατινάχθηκε εν πτήσει.
Από την πλευρά της, η εταιρεία Kogalymavia τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να αποδοθεί η συντριβή σε ανθρώπινο λάθος. Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA και Interfax μετέδωσαν, επικαλούμενα μια εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας, ότι ο κυβερνήτης ήταν πολύ έμπειρος αφού είχε 12.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του ενώ και στο αεροσκάφος είχε γίνει πλήρης συντήρηση.
http://newpost.gr/kosmos/495720/agnwsta-paramenoyn-ta-aitia-ths-syntribhs-sto-sina-den-yparxoyn-endeikseis-oti-katarrifthhke

Ο ισραηλινός στρατός προσφέρθηκε να βοηθήσει στις έρευνες για τη συντριβή του Airbus

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Αίγυπτο και τη Ρωσία μετά τη συντριβή ενός ρωσικού Airbus με 224 επιβάτες και πλήρωμα στη χερσόνησο του Σινά.
"Από το πρωί σήμερα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) βοήθησαν μέσω εναέριων επιτηρήσεων στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του ρωσικού αεροσκάφους με το οποίο χάθηκε η επαφή πάνω από τη χερσόνησο του Σινά. Οι IDF προσέφεραν να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Αίγυπτο αν χρειάζεται" ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.
Το Airbus A-321 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia, με αριθμό καταχώρισης KGL-9268, εκτελούσε την πτήση από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας στην Αγία Πετρούπολη όταν κατέπεσε, σε μια απομονωμένη, ορεινή περιοχή.

http://newpost.gr/kosmos/495686/o-israhlinos-stratos-prosferthhke-na-bohthhsei-stis-ereynes-gia-th-syntribh-toy-airbus

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του Airbus που έπεσε στο Σινά - Εθνικό πένθος στη Ρωσία - Νεκρά και τα 17 παιδιά

"Πολλοί νεκροί", μεταξύ των οποίων και 17 παιδιά, έχουν εντοπιστεί από τους διασώστες στην περιοχή όπου συνετρίβη, σήμερα το πρωί, το ρωσικό επιβατικόαεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Ζεϊνάτι.
Τα συντρίμμια του αεροπλάνου, ενός Airbus A-321 της εταιρείας Kogalymavia -που είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Metrojet- βρέθηκαν σε μια ορεινή περιοχή, στο Βόρειο Σινά. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου 50 ασθενοφόρα έχουν σταλεί επί τόπου για να μεταφέρουν "τραυματίες ή νεκρούς" στα νοσοκομεία του Καΐρου και του Σουέζ.
Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι διασώστες έχουν εντοπίσει επίσης το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης.
Από τη Μόσχα, το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.
http://newpost.gr/kosmos/495704/brethhke-to-mayro-koyti-toy-airbus-poy-epese-sto-sina-kai-polloi-nekroi-ethniko-penthos-sth-rwsia

«Δεν κατερρίφθη», λένε οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου Τραγωδία στην Αίγυπτο: To ρωσικό αεροσκάφος έπεφτε με ταχύτητα 1.700μ./λεπτό

Το Airbus A321 έχει κοπεί στα δύο - Ο πιλότος ανέφερε μηχανική βλάβη και ζήτησε να αλλάξει πορεία - Το πλήρωμα είχε αναφέρει αρκετές φορές προβλήματα στον κινητήρα - Βρέθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους - Η πτήση ξεκίνησε από το Σαρμ Ελ Σέιχ προς την Αγία Πετρούπολη

Ένα ρωσικό αεροσκάφος με 224 επιβαίνοντες το οποίο είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου σε ορεινή περιοχή στο κέντρο της Χερσονήσου του Σινά.



Παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες που υπήρξαν αρχικά για την τύχη του αεροσκάφους και των επιβατών του, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε τη συντριβή του αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν πολλές οικογένειες από τη Ρωσία οι οποίες είχαν ταξιδέψει στην Αίγυπτο για να απολαύσουν τις διακοπές τους στο τουριστικό θέρετρο.

Το γεγονός ότι στην Χερσόνησο του Σινά δρουν ακραίοι Ισλαμιστές και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έκανε πολλούς να εκφράσουν φόβους ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη, ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές απέρριψαν αμέσως τις όποιες αναφορές περί κατάρριψης, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις. 

Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι αμέσως μετά την απογείωση, ο πιλότος του Airbus ανέφερε ότι υπήρχε μηχανική βλάβη στο αεροπλάνο και ζήτησε να αλλάξει πορεία, μια πληροφορία την οποία το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας απέρριψε, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως θα διενεργηθεί εκτενής έρευνα στην εταιρεία.

Όμως, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, δεν ήταν η πρώτη φορά που το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους ανέφερε προβλήματα στον κινητήρα.

Η περιοχή της συντριβής


Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το αεροσκάφος άλλαξε τελικά πορεία, ωστόσο, σύμφωνα με την αιγυπτιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, βρισκόταν στα 31.000 πόδια όταν χάθηκε από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με τον Μίκαηλ Ρόμπερτσον του Flight Radar 24 που παρατηρεί την πορεία των αεροσκαφών μιλώντας στο BBC δήλωσε πως η πτήση ξεκίνησε «κανονικά» πριν «πάει κάτι στραβά». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από 23 λεπτά έπεσε στα 30.000 πόδια και ξαφνικά άρχισε να μειώνει ταχύτητα. Πέρασε από τους 400 κόμβους στους 62 και ξαφνικά άρχισε να χάνει ύψος πολύ γρήγορα. Ύστερα από περίπου 20 δευτερόλεπτα χάσαμε το σήμα του αεροσκάφους».

Ακούστηκαν φωνές «παγιδευμένων ανθρώπων»
Ωστόσο, ενώ το Reuters μετέδωσε πως ένας Αιγύπτιος αξιωματικός ασφαλείας, ο οποίος έσπευσε στο σημείο της συντριβής, είπε πως το αεροπλάνο καταστράφηκε ολοσχερώς και ότι όλοι οι επιβάτες είναι νεκροί, το πρακτορείο ανέφερε λίγη ώρα αργότερα ότι υπάρχουν πληροφορίες για παγιδευμένους επιβάτες στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος ο αξιωματούχος των αιγυπτιακών αρχών είπε ότι φωνές παγιδευμένων επιβατών ακούγονταν από ένα τμήμα του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους που κατέπεσε.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν φωνές από ένα σημείο, είπε η πηγή και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα, και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες, ιδίως επειδή ακούστηκαν βογκητά από μέσα».

Άλλοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπαν ότι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια τα πρώτα θύματα, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν πρόκειται για νεκρούς ή για τραυματίες. Ωστόσο, ένας Αιγύπτιος αξιωματικός είπε ότι το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον πέντε νεκρά παιδιά καθώς και επιβάτες, νεκροί, δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους.

Πάντως, στην περιφέρεια του Βόρειου Σινά, όπου συνετρίβη το Airbus της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα θύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρει ο βρετανικός Independent, μέλη φυλής Βεδουίνων που ζει στο Σινά βοήθησαν τις τοπικές αρχές στον εντοπισμό του αεροσκάφους με σήματα καπνού!



Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε στη Χερσόνησο του Σινά


Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο, ένα Airbus A-321, ανήκε στην εταιρεία Kogalymavia/Metrojet -μια μικρή εταιρεία με έδρα τη δυτική Σιβηρία- και εκτελούσε την πτήση 7K9268, από το τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου στην Αγία Πετρούπολη.

Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας αναφορικά με το αεροπλάνο της Kogalymavia ανέφεραν ότι εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 23 λεπτά αφότου απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ.

Ωστόσο, την ώρα που ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η πτήση 7K9268 συνετρίβη, υπήρχαν αναφορές από την Αίγυπτο ότι το αεροσκάφος είχε εντοπιστεί και πως όλοι οι επιβάτες του ήταν καλά στην υγεία τους, πληροφορίες οι οποίες διαψεύστηκαν λίγα λεπτά αργότερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.

Μάλιστα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα ότι λίγη ώρα μετά την απογείωσή του και αμέσως μόλις βγήκε από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροπλάνο επικοινώνησε με την τουρκική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας, ενώ Ρώσος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι το αεροσκάφος εξαφανίστηκε κοντά στην Κύπρο και όχι στο Σινά.

Ο εναέριος χώρος πάνω από την Χερσόνησο, την ώρα που το αεροσκάφος «χάθηκε»

Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς προκάλεσε το νέο δυστύχημα με το αεροπλάνο που μετέφερε 217 επιβάτες -μεταξύ των οποίων 17 παιδιά- και επταμελές πλήρωμα.

Ωστόσο, το μεσημέρι του Σαββάτου οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, τα οποία περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής.
http://www.protothema.gr/world/article/522866/alert-agnoeitai-rosiko-aeroskafos-me-pano-apo-200-epivates-sti-hersoniso-tou-sina-/

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τη Δευτέρα Σε ισχύ βρίσκεται το άτυπο μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία

Στην απελευθέρωση από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης όπως οι πλειστηριασμοί προχώρησε η κυβέρνηση.
Χθες, γνωστοποιήθηκε στις τράπεζες απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την οποία δεν παρατείνεται εκ νέου η κοινή υπουργική απόφαση που ανέστειλε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αρχικά ως την 30η Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία ως την 31η Οκτωβρίου.
Πρακτικά δηλαδή θα μπορούν να προχωρήσουν εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις.
Κατά συνέπεια από Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 γίνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη η ισχύς της οποίας δεν παρατείνεται προέβλεπε την αναστολή έως 31 Οκτωβρίου διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.
Σημειώνεται πάντως ότι σε ισχύ βρίσκεται το άτυπο μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία και με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2009671/apeleftherononte-i-plistiriasmi-akiniton-apo-ti-deftera

Κωνσταντοπούλου: Η κυβέρνηση κάνει το αρνί στη Μέρκελ «Δεν δικαιούται να φορολογεί αδύναμους πολίτες»

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα εξαπολύει μέσω twitter η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωντσαντοπούλου, κατηγορώντας την πως «κάνει το λιοντάρι στους μικροϊδιοκτήτες και το αρνί στη Μέρκελ».
«Ο ΕΝΦΙΑ, όπως και το χαράτσι, είναι αντισυνταγματικός. Η Κυβέρνηση Τσίπρα κάνει το λιοντάρι στους μικροιδιοκτήτες και το αρνί στη Μέρκελ», γράφει η κ. Κωνσταντοπούλου.


Σε δεύτερο μήνυμά της σημειώνει πως «κυβέρνηση που δεν διεκδικεί τις τεκμηριωμένες γερμανικές οφειλές και δεν απαιτεί διαγραφή χρέους δεν δικαιούται να φορολογεί αδύναμους πολίτες».
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2010337/konstantopoulou-i-kivernisi-kani-to-arni-sti-merkel

Ο αυθεντικός μάγκας του ελληνικού σινεμά Νίκος Φέρμας Ο πασίγνωστος «άγνωστος» της μεγάλης οθόνης που αποθέωσε τον ρόλο του μπεσαλή!

Το αρχέτυπο του κινηματογραφικού ντόμπρου και καθαρού μεροκαματιάρη, ο σταράτος μάγκας της διπλανής πόρτας και σύμβολο της ελληνικής ψυχής δηλαδή, δεν είναι άλλο από τον μοναδικό από κάθε άποψη Νίκο Φέρμα.
Ο ηθοποιός που καθιερώθηκε στη μανιέρα του μπεσαλή και μετατράπηκε σε έναν από τους μεγάλους δευτεραγωνιστές του ελληνικού πανιού εμφανίστηκε σε αμέτρητες κυριολεκτικά ταινίες, που ανάλογα με την πηγή κυμαίνονται μεταξύ 120-150 φιλμ!
Ο εμβληματικός δευτερορολίστας των δεκαετιών του 1950 και του 1960 ανάγκαζε μάλιστα τις παραγωγές να καθυστερούν τα γυρίσματά τους αν τον ήθελαν -που τον ήθελαν διακαώς- στο καστ τους, καθώς οι τόσες κινηματογραφικές υποχρεώσεις του δεν του άφηναν χρόνο για χασομέρι, σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με τους χαλαρούς ήρωες που ενσάρκωνε συνήθως.
Ο φτωχός βιοπαλαιστής της ζωής, ο φουκαριάρης παλιατζής, ο αμίμητος μικροπωλητής, ο πολυτεχνίτης του μόχθου, ο λωποδυτάκος χαρτοπαίκτης, ακόμα και ο πατέρας αυστηρών αρχών του ελληνικού σινεμά έμεινε στις καρδιές μας ως ο βαρύμαγκας-καρικατούρα της οθόνης, καθώς ο Φέρμας έτσι ήταν και στη ζωή του.
Αυθεντικός και ειλικρινής, ο κλασικός δευτεραγωνιστής μεταπήδησε στην ηθοποιία πρώτης γραμμής σαρώνοντας θέατρο και κινηματογράφο με μοναδικό εφαλτήριο τις τεράστιες υποκριτικές του ικανότητες, χωρίς σταριλίκια και παρασκηνιακές διασυνδέσεις, παραμένοντας ένας χείμαρρος που ξεχείλιζε οθόνη και σανίδι.
Ο απόλυτος άνθρωπος της πιάτσας ήταν τόσο πειστικός στους ρόλους του καθώς έτσι ακριβώς ήταν και στη ζωή του: ένας σωστός μάγκας και άρχοντας. Ήσυχος πάντα και επαγγελματίας από τους λίγους, είχε το συνήθειο να φουμάρει το χασίσι παντού και μια μακρά σειρά από κωμικοτραγικά περιστατικά έχουν μείνει θρυλικά στην εθνική μας κινηματογραφία. Κανείς δεν είχε εξάλλου πρόβλημα με αυτό, καθώς ο Φέρμας ήταν πάντα ευχάριστος τύπος αλλά και τρομερός συνεργάτης, πάντοτε πρόθυμος και δουλευταράς.
Ο γνωστός σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος αφηγήθηκε την πρώτη του επεισοδιακή γνωριμία με τον Νίκο Φέρμα στο βιβλίο του «Ένας σκηνοθέτης θυμάται»: «Με πλησιάζει ένας μάγκας βαρύς με το αργό λικνιστικό του περπάτημα εκείνο το πρωινό στο γύρισμα. Είναι ο Νίκος Φέρμας. Συρτή φωνή, νωθρή κίνηση, ματιά θαμπή. -Είσαι για μια τζούρα αφεντικό; -Τι τζούρα, ρωτάω παραξενεμένος. -Μια ρουφηξιά για. -Δεν καπνίζω. -Δεν είναι καπνός. Χόρτο είναι. -Τα χόρτα με πειράζουν στο στομάχι. -Τα λάχανα σε πειράζουν. Κι ετούτο δεν είναι λάχανο. Είναι ανθός. Τράβα μία και θα αρχίσεις να πετάς. Και τα πλάνα θα σου ’ρχονται το ένα μετά το άλλο σαν σύννεφα που τα κυνηγάει ο νοτιάς»!
Ο Φέρμας δεν φοβόταν να παραδεχτεί δημόσια ότι φούμαρε χασίσι και ποτέ δεν έκρυψε την έξη του, ούτε όταν μπήκε το «χόρτο» στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Όχι μόνο το απολάμβανε, αλλά σκάρωνε και φάρσες στους μη μυημένους. Ένα από τα γνωστότερα θύματα του χιούμορ του ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας, που πρωτόβγαλτος ακόμα στο θέατρο μοιραζόταν με τον Φέρμα το ίδιο καμαρίνι, το οποίο συνήθιζε να μετατρέπει σε τεκέ ο τελευταίος. Νεαρότατος και άβγαλτος καθώς ήταν ο Μουστάκας, ρώτησε κάποια στιγμή τον Φέρμα για το περιεχόμενο του τσιγάρου του και εισέπραξε την απάντηση ότι ήταν φάρμακο για το στομάχι.
Λίγες μέρες αργότερα, κατέφτασε στο θέατρο με στομαχόπονο ο Μουστάκας και ζήτησε από τον συνάδελφό του μια τζούρα από το θεραπευτικό βοτάνι. Έκπληκτος ο Φέρμας, αντιλήφθηκε ότι ο Μουστάκας δεν είχε καταλάβει ότι κάπνιζε χασίς, όταν και γύρισε και του είπε χωρίς περιστροφές: «Μα καλά, ρε Κύπριε, δεν κατάλαβες τι είναι; Χασίσι είναι»!
Αυτός ήταν ο εξαίσιος καρατερίστας του ελληνικού σινεμά, ένας άνθρωπος απλός τόσο μέσα όσο και έξω από το μεγάλο πανί. Γι’ αυτό και ενσάρκωσε εξάλλου ιδανικά τους ανθρώπους της πιάτσας και του περιθωρίου, τους νταήδες, κομπιναδόρους και λαϊκούς τύπους της κοινωνίας, πάντα με την απαράμιλλη ζωντάνια και τη χαρακτηριστική πειστικότητά του…
Ποιος μπορεί να τον ξεχάσει ως αυστηρό πατέρα στον «Μπακαλόγατο», όταν γυρνά στη Μαρίκα Νέζερ και σχολιάζει τα προξενιά που εκείνη φέρνει σωρηδόν για τη μοναχοκόρη του: «Έχει όμως ο γαμπρός υπ’ όψιν του πως εμάς μας λείπουν 99 δραχμές για να βάλουμε στην μπάντα κάνα κατοστάρικο;»!

Πρώτα χρόνια

frammmastss1
Ο Νίκος Φέρμας γεννιέται ως Νίκος Χατζηανδρέου το 1905 σε χωριουδάκι της Λέσβου μέσα σε φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο μεροκαματιάρης πατέρας με το μικρό κτηματάκι πέθανε ότι ο μοναχογιός του ήταν δεν ήταν τριών ετών και μάνα και γιος εγκαταστάθηκαν τότε στη Μυτιλήνη, όπου και δούλευε οικιακή βοηθός στα αρχοντικά για να μεγαλώσει τον Νίκο.
Το σχολείο δεν το τέλειωσε ο Φέρμας, μιας και η καταραμένη φτώχεια τον έβγαλε στη βιοπάλη ήδη από πολύ νωρίς. Έκανε τα πάντα, πέρασε από πάμπολλες δουλειές του ποδαριού και μέσω των διασυνδέσεων της μάνας του βρέθηκε κάποια στιγμή κλητήρας τραπεζικού υποκαταστήματος.
frammmastss2
Παρά το γεγονός ότι η θέση ήταν πολλά υποσχόμενη και σωστό χρυσωρυχείο για τη φτωχή φαμίλια, η στολή που φορούσε ο Φέρμας με τα χρυσά κουμπιά και το πηλίκιο τού την έδινε στα νεύρα! Δεν άντεχε τις τυπικότητες και τις πειθαρχίες, ούτε και τη δουλοπρέπεια με την οποία τον ανάγκαζαν να φέρεται στους πελάτες. Κι έτσι τα παρατά και ψάχνει πάλι για δουλειά, καθώς φαινόταν να μη στεριώνει πουθενά.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί τον θεωρούσαν αλήτη στην τοπική κοινωνία, ο Φέρμας είχε πάντα αγάπη για το θέατρο και τα «καλλιτεχνικά», όπως έλεγε, αν και δεν είχε εμπλακεί μέχρι τότε σε καμιά τέτοια δραστηριότητα. Αν και η μοίρα θα του χτυπούσε σύντομα την πόρτα…

Ο Φέρμας ηθοποιός

frammmastss3
Είμαστε στα 1923, όταν η Μικρασιατική Καταστροφή αποβιβάζει στη Μυτιλήνη τον γνωστό ηθοποιό της εποχής Δημήτρη Βερώνη, ο οποίος ξεριζώθηκε από τον τόπο του και έψαχνε πια δουλειά στη Λέσβο. Μην έχοντας τι να κάνει, συγκροτεί τον δικό του θίασο από ντόπιους ερασιτέχνες που «τα έλεγαν» και αρχίζει να δίνει παραστάσεις στο νησί.
Αυτός θα ανακαλύψει τον Φέρμα και το υποκριτικό του ταλέντο, καθώς ο βετεράνος ηθοποιός είχε τον τρόπο του να ξετρυπώνει τα φιντάνια. Ο Βερώνης ήταν αυτός που σκαρφίστηκε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Φέρμας», όταν σιγουρεύτηκε ότι ο 18χρονος νεαρός είχε το μικρόβιο της υποκριτικής.
frammmastss4
«-Πώς σε λένε;», τον ρώτησε ο Βερώνης, «-Νίκο Χατζηανδρέου. -Νίκο Χατζηανδρέου; Αυτό το όνομα, παιδί μου, είναι ακατάλληλο για το θέατρο. Θα το αλλάξουμε». Κι αφού σκέφτηκε λίγο, αποφάνθηκε τελικά: «-Θα λέγεσαι Φέρμας. Νίκος Φέρμας. Σ’ αρέσει;». Αδιάφορος ο φέρελπις ηθοποιός για το νέο του όνομα, δεν έφερε καμία αντίρρηση, αν και έμελλε να καθιερωθεί σε λίγα χρόνια τόσο στο σανίδι όσο και το πανί με το ψευδώνυμο που δέχτηκε απρόθυμα και χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το περιοδεύον μπουλούκι του Βερώνη έδωσε αρκετές παραστάσεις στη Μυτιλήνη και ο Φέρμας ανδρώθηκε υποκριτικά δίπλα στον μέντορά του. Κι έτσι, όταν διαλύθηκε ο θίασος και πιστεύοντας πια στις ικανότητές του, κατέβηκε στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρο της ηθοποιίας, σε πείσμα όλων!
frammmastss5
Μέσα σε δύο χρόνια, θα βρεθεί να σπουδάζει στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και να παίζει στο αισχύλειο θεατρικό «Επτά επί Θήβας» στο νεοσύστατο Θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά, κάνοντας το αθηναϊκό ντεμπούτο του. Αφού πήρε μέρος σε όλες τις παραστάσεις των επόμενων σεζόν, δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, έγινε αργά αλλά σταθερά αναπόσπαστο μέλος της αθηναϊκής θεατρικής σκηνής, γινόμενος κάποια στιγμή περιζήτητος από τους θεατρώνηδες και τους σκηνοθέτες.
frammmastss6
Εμφανίστηκε δίπλα στους Χορν, Αυλωνίτη, Κωνσταντάρα, Χατζηχρήστο, Φωτόπουλο, Λαμπέτη, Βουγιουκλάκη, Καρέζη και τους άλλους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής και όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για κείνον.
frammmastss13
Με τον Χατζηχρήστο συνδέονταν με βαθιά φιλία και ο Φέρμας ήταν βασικός συνεργάτης του, καθώς κανείς δεν ενσάρκωνε καλύτερα τον τύπο του απλού λαϊκού ανθρώπου. Ο Φέρμας διακρίθηκε κυρίως σε έργα πρόζας αλλά και στη μεγάλη επιθεώρηση του καιρού…

Καριέρα στο σινεμά

frammmastss8
Μποέμ από τους λίγους, ο Φέρμας έγινε βασικό μέλος των συντροφιών που περνούσαν τα βράδια τους με κρασί και λογοτεχνικές συζητήσεις και αποτελούνταν από ποιητές, πεζογράφους και ηθοποιούς. Έχοντας κάνει ήδη όνομα στο θεατρικό σανίδι και με πείρα χρόνων πια στις πλάτες του, ήταν ώρα να τον ανακαλύψει και ο ελληνικός κινηματογράφος.
frammmastss10
Ο Φέρμας ντεμπουτάρει το 1948, όντας πια 43 ετών, στο φιλμ του Σακελλάριου «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται», και δεν φεύγει ποτέ από τα κινηματογραφικά πράγματα, μέχρι το 1972, όταν θα τον προλάβαινε αναπάντεχα ο θάνατος. Ο μεγάλος δευτερορολίστας πήρε μέρος σε αμέτρητες κυριολεκτικά ταινίες που δύσκολα μπορεί να απαριθμήσει κανείς!
frammmastss11
Αν και όλοι τον θυμόμαστε στους χαρακτηριστικότερους ίσως ρόλους του που άφησαν εποχή: «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Ποτέ την Κυριακή», «Καλώς ήλθε το δολάριο», «Λόλα», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», «Η χαρτοπαίχτρα», «Της κακομοίρας», «Ανθισμένη αμυγδαλιά», «Όσα κρύβει η νύχτα», «Ο παπατρέχας», «Τρεις κούκλες κι εγώ» κ.ά.

Ο Φέρμας έπαιξε τα πάντα και τα έπαιξε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, από δράματα μέχρι και κωμωδίες, με την ίδια απροσχημάτιστη απλότητα που διακρίνει τους πραγματικά μεγάλους. Μέσα σε είκοσι χρόνια κινηματογραφικής καριέρας, πρόλαβε να ερμηνεύσει πλήθος ρόλων και τύπων και να μας χαρίσει αξιομνημόνευτες ατάκες που όλοι θυμόμαστε…

Ο Φέρμας είχε ανέβει καλλιτεχνικά και τα είχε πράγματι καταφέρει, αν και πάντα στεκόταν απέναντι στη ζωή και την επιτυχία με μια επιβλητική αδιαφορία που έκανε σε όλους εντύπωση. Ο ηθοποιός παντρεύτηκε με την ηθοποιό Άννα Παντζίκα, με την οποία έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό του, αποτελώντας ένα από τα πιο πετυχημένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz, πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο για τα θεατρικά ζευγάρια.
frammmastss12
Θρυλείται ότι στον γάμο του Φέρμα ο Αλέκος Σακελάριος, για να του κάνει πλάκα, έβαλε χασίσι μέσα στο θυμιατό του παπά, με αποτέλεσμα πολλοί από τους καλεσμένους να ζαλιστούν! Αλλά και ο θιασάρχης Βασίλης Μπουρνέλης κάθε φορά που περνούσε έξω από το καμαρίνι του συνήθιζε να τον πειράζει για την καπνίλα λέγοντας: «Αγιασμό έχουμε πάλι σήμερα;».
Αυτός ήταν ο λατρεμένος Νίκος Φέρμας, ένας άνθρωπος που αντιμετώπισε τη ζωή με το χιούμορ και τη χαλαρότητα που της πρέπει. Έφυγε ξαφνικά από τον κόσμο στις 14 Αυγούστου 1972, όταν τον πρόδωσε η τρυφερή του καρδιά.
frammmastss16
Ήταν 66 ετών…
http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/1993789/o-afthentikos-magkas-tou-ellinikou-sinema-nikos-fermas

Η πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση της εγγονής του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά Γιατί την μισούν οι ρατσιστές κι οι νεοναζί - H ιστορία της γενναίας γυναίκας που υποδέχεται σήμερα τους επισκέπτες στο σπίτι του ΟΧΙ

  Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ 


    Όλα μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Ένα δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Ότι στο σπίτι αυτό γράφτηκε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της νεώτερης ιστορίας. Οδός Στρατηγού Δαγκλή 10 και Κεφαλληνίας, Κηφισιά. Το σπίτι του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Στο σπίτι του Μεταξά παίχτηκε μια άκρως δραματική σκηνή. Από τις πιο δραματικές της νεοελληνικής ιστορίας.        Δεν κρατήθηκαν πρακτικά της κρίσιμης συνάντησης μεταξύ του Ιωάννη Μεταξά και του πρέσβεως της Ιταλίας Εμμανουέλλε Γκράτσι, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια τον διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών. Ωστόσο ο ίδιος ο πρέσβης της Ιταλίας Εμμανουέλλε Γκράτσι, από το βιβλίο του «Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος» γράφει για τη μεγάλη εκείνη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας: «Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: «Alors, c'est la guerre» (Λοιπόν, έχουμε πόλεμο).» Οδός Στρατηγού Δαγκλή 10, Κηφισιά. (Την 28η Οκτωβρίου, το σπίτι θα είναι ανοιχτό από τις 10 έως τις 6 μμ. Τους επισκέπτες υποδέχεται και ξεναγεί η αρχαιολόγος Ιωάννα Φωκά-Μεταξά, εγγονή του Ιωάννη Μεταξά)     Διαβάζοντας τα παραπάνω, δεν συμπάθησα περισσότερο τον δικτάτορα που είπε όχι στον Φασισμό (όταν ο ίδιος ήταν φασίστας εσωτερικού και είχε καταλυσει τη δημοκρατία) αλλά με ιντρίγκαρε η αναφορά στην εγγονή του.   Την γνώριζα ως βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο του εξαιρετικού παιδικού βιβλίου Βασίλισσα Βερενίκη (ένα Αλεξανδρινό παραμύθι) για το οποίο τιμήθηκε το 2002 με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων. [Ένας αστερισμός, με το όνομα "Κόμη της Βερενίκης" ή "Βερενίκης Πλόκαμος" που αποτελείται από μερικούς αστέρες και σμήνη γαλαξιών, πλανάται στο σύμπαν, από 60.000 έως 320.000.000 έτη φωτός μακριά από τη γη, και είναι ορατός στο μέσον του ουρανού κάθε άνοιξη. Πώς, άραγε, έφτασε ως εκεί το όνομα της Βερενίκης, μιας Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου; Στο βιβλίο αυτό αναπλάθεται η ιστορία της βασίλισσας Βερενίκης και της αγάπης της για τον άντρα της, τον Πτολεμαίο ΙΙΙ Ευεργέτη, που βασίλεψαν τα χρόνια 246-221 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.]   Η αρχαιολόγος κα Ιωάννα Φωκά-Μεταξά ξεναγεί τους επισκέπτες μπροστά από το πορτραίτο του παππού της.   Σε ανύποπτο χρόνο, η κα Ιωάννα Φωκά-Μεταξά είχε μιλήσει έξω απ' τα δόντια για ένα σωρό ζητήματα. Κυρίως μίλησε υπέρ των μεταναστών. «Πάντα η Ελλάδα ήταν ανοιχτή, να φανταστείτε ότι στην Κρήτη στα χρόνια του Μίνωα υπήρχαν 36 φυλές!» είπε, κατακεραυνώνοντας την ελληνική ακροδεξιά.   Όταν κάτι προ-χρυσαυγίτες, παπάδες και ο Παττακός πήγαν στον τάφο του Μεταξά το ην περασμένη δεκαετία, έξαλλοι που μερικοί ξένοι κρατούσαν τη σημαία στις παρελάσεις, αυτή βγήκε στην τηλεόραση για να υποστηρίξει τους νόμους: «Ναι, μπορούν να κρατούν τη σημαία και άνθρωποι που δεν γεννήθηκαν Έλληνες» είπε, αρνούμενη να γίνει το poster girl των ρατσιστών.    



Η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, Ιωάννα Φωκά, απαντά στα φασιστοειδή περί της σημαίας στις παρελάσεις και την καπηλεία του παππού της από ακροδεξιες οργανώσεις. Στα σχόλια του YouTube διάφοροι εθνικιστές την χαρακτηρίζουν ζόμπι που ατίμασε τη μνήμη του παππού της... Κι όμως παρά τις απειλές, η γενναία κα Φωκά δεν μασάει τα λόγια της.  

  Πριν μερικές ημέρες, με αφορμή τη  επέτειο, η κα Φωκά είπε για άλλη μια φορά όχι στον νεοναζισμό και τον νεοφασισμό κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα της οικίας σε χρυσαυγίτες και λοιπούς ακροδεξιούς με την παρακάτω ενδιαφέρουσα ανάρτησή της στο Facebook.
       Αγαπητοί Φίλοι, Με το σημείωμα αυτό επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε, όλους τους επισκέπτες και φίλους, που τιμάτε το "ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟ",   όπως αυτό εκφράστηκε την 28η Οκτωβρίου του 1940, από τον Εθνικό Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, για λογαριασμό όλου του Ελληνικού Λαού, ότι κατά την φετινή επέτειο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, η οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά, Στρατηγού Δαγκλή 10, ως σύμβολο αυτής της μεγάλης ιστορικής ώρας, θα παραμείνει επισκέψιμη 10 πμ – 6 μμ. (...)   Παράλληλα θέλουμε να επισημάνουμε την αγανάκτησή μας για την προσβολή της ιστορικής αυτής ημέρας μνήμης του ΟΧΙ, όπως και της οικογενειακής μας ιστορίας, όταν πολιτικά κόμματα, επιδιώκουν να ιδιωτικοποιηθούν και εκμεταλλευτούν το μεγαλείο της ιστορικής στιγμής, για να προάγουν το πολιτικό τους όφελος, και να προβάλουν τους εαυτούς ως συνεχιστές της ιστορικής μνήμης των ιδεών του Ιωάννη Μεταξά, ή της ηρωικής αντίστασης των Ελλήνων ενάντια στους εχθρούς της Ελλάδας, που μάλιστα η στάση τους και τα αποτελέσματα από αυτήν φανερώνουν το ακριβώς αντίθετο.   Θέλουμε επίσης να ελπίζουμε ότι, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, η πολιτεία θα αναγνωρίσει την επιτακτική ανάγκη να προστατεύσει, με υψηλό φρόνημα και δημοκρατικές και ανθρωπιστικές πεποιθήσεις, τις πολύτιμες ιστορικές μνήμες του Έθνους μας, που η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού σέβεται και τιμά, και να σταθεί ως αρωγός με πράξεις στην μνήμη και την αληθινή ιστορία αυτών των ημερών και των ανθρώπων, που με προετοιμασία και αυτοθυσία έχτισαν την τιμή μας, την ανεξαρτησία μας, αντιστεκόμενοι σε αυτούς που πράγματι απείλησαν τη χώρα μας.   ***       

 Η κα Ιωάννα Φωκά-Μεταξά γεννήθηκε στην Κηφισιά το 1939 και είναι κόρη του Ευγένιου Φωκά, καθηγητή ιατρικής και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Νανάς Μεταξά. Από την πλευρά του πατέρα της κατάγεται από παλιά οικογένεια Μεταξά της Κεφαλλονιάς ενώ από την πλευρά της μητέρας της είναι εγγονή του πρωθυπουργού και δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Το 1957 αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Ελληνικού «Pierce College» και στη συνεχεία σπούδασε στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.   Συμμετείχε σε ανασκαφές υπό τους Ιακωβίδη και Μαρινάτο ως αρχαιολόγος.   Την περίοδο 1981 με 1983, συμμετείχε στην σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος - Λαρούς Μπριτάνικα. Έχει συγγράψει με τον καθηγητή Βαλαβάνη την σειρά «Ανακαλύπτω την Αρχαία Ελλάδα» καθώς και πλήθος βιβλίων αρχαιολογικού περιεχομένου που απευθύνονται σε παιδιά και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Το 2002 τιμήθηκε στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία με το βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της «Βασίλισσα Βερενίκη» των εκδόσεων Κέδρος που εκδόθηκε το 2001.  Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης την περίοδο 1996 με 2001, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μπενάκη την περίοδο 1983 με 1989, γενική γραμματέας της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών την περίοδο 1986 με 1991, μέλος του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης την περίοδο 1996 με 2001, καθώς και μέλος της κρατικής επιτροπής βράβευσης λογοτεχνίας για παιδιά από το 2004 έως το 2007.   Κατοικεί στην Κηφισιά, στο "σπίτι του ΟΧΙ". Ήταν παντρεμένη με τον Αριστομένη Περρωτή, πρώην βουλευτή Μεσσηνίας, και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.     Πηγή: www.lifo.gr


Προειδοποιήσεις Μογκερίνι για διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για συλλογική αντιμετώπιση του προσφυγικού

Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση αν δεν ανταποκριθεί συλλογικά και με κοινοτικά εργαλεία στην προσφυγική κρίση, προειδοποιεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
Αν οι Ευρωπαίοι περιοριστούν σε εθνικές απαντήσεις απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, «η κρίση θα επιδεινωθεί, με αλυσιδωτές αντιδράσεις της κοινής γνώμης (κάθε χώρας) και των εθνικών κυβερνήσεων, αν δεν αποκτήσουμε εργαλεία στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε η Μογκερίνι, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Χωρίς τα εργαλεία αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος διάλυσης», σημείωσε.
Η Αυστρία ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των συνόρων της με την Σλοβενία, στα οποία μπορεί να περιληφθεί η κατασκευή ενός φράκτη ασφαλείας, ο πρώτος στη ζώνη Σένγκεν, για να ελεγχθεί η εισροή προσφύγων η οποία προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν συμφώνησε ωστόσο ότι «δεν έχουν θέση στην Ευρώπη οι φράκτες», αλλά δεν διευκρίνισε εκ νέου σχετικά με τις προθέσεις της Βιένης.

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2008211/proidopiisis-mogkerini-gia-dialisi-tis-evropaikis-enosis

Άρνηση της κυβέρνησης του Ισραήλ να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες..«Είμαστε πολύ μικρή χώρα, χωρίς εδαφικό ή δημογραφικό βάθος

Ενάμιση τόνο φάρμακα -βοήθεια στην Ελλάδα-έστειλε το Ισραήλ. Τα φάρμακα στάλθηκαν αεροπορικώς και παραδόθηκαν στο Κέντρο Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη. Το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας θα τα διανείμει σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη όπως το κέντρο της Αθήνας, καθώς και στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Λέρος, Κως, Ρόδος), τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή προσφύγων.
Η αποστολή φαρμάκων στοχεύει στην παροχή υποστήριξης προς την Ελληνική Κυβέρνηση και αναγκαίας βοήθειας για τους πρόσφυγες.
Η Πρεσβεία του Ισραήλ συνεργάστηκε με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζο, για την υλοποίηση της δωρεάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την επίσημη βοήθεια από το Ισραήλ, αποστολές ανεξάρτητων Ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως είναι το IsraAID βρίσκονται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο, προσφέροντας ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη στους πρόσφυγες που καταφτάνουν στις ελληνικές ακτές σε συνεργασία με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
 
 

Άρνηση της κυβέρνησης του Ισραήλ να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες

«Είμαστε πολύ μικρή χώρα, χωρίς εδαφικό ή δημογραφικό βάθος»
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2015 16:23
 
REUTERS/POOL
Σε σχόλιά του στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Νετανιάχου (φωτ. αρχείου) είπε ότι το Ισραήλ δεν είναι αδιάφορο απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία με τους πρόσφυγες από τη Συρία και πρόσθεσε ότι στα ισραηλινά νοσοκομεία νοσηλεύονται τραυματίες από τον εμφύλιο στη Συρία.
 
 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε έκκληση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να προσφέρει η χώρα καταφύγιο σε πρόσφυγες από τη Συρία, λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για να τους δεχτεί.
Ο ηγέτης των κεντροαριστερών Εργατικών, Ισαάκ Χέρτσογκ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σιωνιστική Ένωση), έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να απορροφήσει πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, γείτονα στα βόρεια τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί εχθρική χώρα.
Σε σχόλιά του στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ δεν είναι αδιάφορο απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία με τους πρόσφυγες από τη Συρία και πρόσθεσε ότι στα ισραηλινά νοσοκομεία νοσηλεύονται τραυματίες από τον εμφύλιο στη Συρία.
«Ωστόσο, το Ισραήλ είναι ένα πολύ μικρό κράτος. Δεν έχει γεωγραφικό ή δημογραφικό βάθος», είπε ο δεξιός πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποδοχή Αράβων προσφύγων θα προκαλέσει δημογραφική ανισορροπία σε ένα κυρίως εβραϊκό κράτος, όπου σχεδόν το ένα πέμπτο από τα 8,3 εκατομμύρια των πολιτών του είναι Άραβες.
Παρότι δεν έχουν υπάρξει διεθνείς εκκλήσεις προς το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορά του στους Σύρους, ο κ. Χέρτσογκ είπε ότι ο κ. Νετανιάχου έχει ηθικό χρέος να δεχτεί πρόσφυγες.
«Ο πρωθυπουργός του εβραϊκού λαού δεν πρέπει να κλείνει την καρδιά του και τις πόρτες όταν άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σώσουν τη ζωή τους και να γλιτώσουν τις διώξεις, κρατώντας μωρά στα χέρια τους», είπε ο κ. Χέρτσογκ.
Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τα σύνορά της απέναντι στους αφρικανούς μετανάστες και τους ισλαμιστές ενόπλους.
Ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ενός νέου φράχτη 30 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου με την Ιορδανία, η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ το 1994.
Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός φράκτη 230 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο το 2013. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1979.
 

Το κοινοβούλιο απέπεμψε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της Μολδαβίας Η χώρα συνταράσσεται από ένα τεράστιο σκάνδαλο υπεξαίρεσης κεφαλαίων

Το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας απέπεμψε σήμερα τη φιλο-ευρωπαϊκή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Βαλέριου Στρέλετς, καθώς η πρώην σοβιετική δημοκρατία συνταράσσεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης που τροφοδοτείται από ένα τεράστιο σκάνδαλο υπεξαίρεσης κεφαλαίων.
Σε ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής που κατέθεσε η αριστερή αντιπολίτευση, 65 βουλευτές, όταν το ελάχιστο όριο που απαιτείται είναι 51, ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησης του Στρέλετς, ο οποίος είναι επικεφαλής εδώ και λιγότερο και τρεις μήνες αυτής της φτωχής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας η οποία συνταράσσεται συχνά από πολιτικές κρίσεις.
Σε σύνολο 101 βουλευτών, 21 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, 25 του Σοσιαλιστικού Κόμματος και 19 του κεντρο-αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της αποπομπής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Βουλευτές κατήγγειλαν από το βήμα της Βουλής τις "κούφιες υποσχέσεις" της κυβέρνησης του Βαλέριου Στρέλετς, που είχε καταστήσει τη μάχη κατά της διαφθοράς προτεραιότητά του, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως "τη λιγότερο επαγγελματική σε όλη την ιστορία της Μολδαβίας".
Ο Βαλέριου Στρέλετς, 45 ετών, που ηγείται του κυβερνώντος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, τέθηκε επικεφαλής στα τέλη Ιουλίου ενός εύθραυστου συνασπισμού φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων, αντικαθιστώντας τον πρώην πρωθυπουργό Κίριλ Γκαμπουρίσι έπειτα από την παραίτηση του τελευταίου στα τέλη Ιουλίου εξαιτίας κατηγοριών για πλαστογράφηση πτυχίου.
Η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή εδώ και πολλούς μήνες καθώς μεγάλες διαδηλώσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση, στις αρχές Απριλίου, της "εξαφάνισης" από τις τράπεζες της χώρας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (915 εκατομμυρίων ευρώ) ή 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Τον Σεπτέμβριο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επανειλημμένα στο Τσισινάου για να απαιτήσουν την αποπομπή του προέδρου Νικολάε Τιμόφτι, ο οποίος κατηγορείται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών και δεν μάχεται αποτελεσματικά κατά της διαφθοράς.
Ο επικεφαλής του κράτους αμφισβητείται από τη μια από ένα κίνημα το οποίο συγκεντρώνει τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που είναι οπαδοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και από την άλλη πλευρά από την αριστερή αντιπολίτευση, ορισμένοι εκπρόσωποι της οποίας προτιμούν την προσέγγιση με τη Ρωσία.
Η Μολδαβία, μια χώρα 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρουμανία και θεωρείται από ορισμένους διεθνείς οργανισμούς η πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη.
Η χώρα υπέγραψε πέρυσι μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ παρά τις πιέσεις της Μόσχας, η οποία επέβαλε εμπάργκο στα φρούτα που προέρχονται από τη Μολδαβία.
 http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2009060/to-kinovoulio-apepempse-tin-kivernisi-ke-ton-prothipourgo-tis-moldavias

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί: Κίνδυνος για μεγαλύτερη ύφεση

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για διολίσθηση της χώρας σε βαθύτερη ύφεση ή σε μακροχρόνια στασιμότητα κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
 Σύμφωνα με την νέα έκθεσή του, το τρίτο τρίμηνο του 2015 η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, καθώς και «η αύξηση και πάλι από το Σεπτέμβριο του 2015, της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης που έρχονται να προστεθούν στη μείωση των εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους».
«Συνολικά η, έστω μετρίως, θετική πορεία που καταγράφηκε το 2014 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 έχει αναστραφεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην έκθεση επισημαίνεται ο κίνδυνος της αβεβαιότητας, τον οποίο, όπως τονίζεται, τροφοδοτούν «η συνεχής αναζήτηση ισοδυνάμων, για να γίνουν τροποποιήσεις, (που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν νόημα, αλλά τροφοδοτούν την αβεβαιότητα), οι ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα (φορολόγηση μισθώματος ακινήτων, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ΕΝΦΙΑ), οι ανασχεδιασμοί στο ασφαλιστικό, κά. Την αβεβαιότητα τροφοδοτεί και η αρνητική στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης σε κάθε σχεδόν μέτρο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.
Και τούτο, παρά το γεγονός ότι στήριξε με τη ψήφο της στη Βουλή το πλαίσιο της πολιτικής που υποδεικνύεται από το τρίτο μνημόνιο».
Η έκθεση θέτει το ερώτημα: Γιατί έξι χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010 η ελληνική κρίση δεν έχει ξεπερασθεί: Και απαντά, ως εξής: «Η εύκολη και δημοφιλής απάντηση αποδίδει τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης στη λιτότητα-στις περικοπές μισθών, συντάξεων και άλλων δαπανών-και στις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών που εξουδετέρωσαν τυχόν ευνοϊκές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων. Αυτή η απάντηση συνδέεται με την εσφαλμένη υπόθεση ότι αρκεί να σταματήσει η λιτότητα ή να καταργηθούν τα μνημόνια, για να ανακάμψει η χώρα. Όμως, δεν είναι πλήρης, γιατί παραβλέπει τις παθογένειες της χώρας στην πλευρά της παραγωγής, τη μεταρρυθμιστική υστέρηση, το κακό μείγμα των μέτρων, λόγω έμφασης στους φόρους, τις παλινωδίες και, κυρίως, τη σημασία της αβεβαιότητας για την οικονομική πορεία. Υποτιμά τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας στη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και σε επιμέρους περιοχές της που ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη».

«Η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, παρά τις πολιτικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία» τονίζεται στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή.
Σημειώνεται, ωστόσο ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποτραπεί υπό όρους και, τελικά, η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017 υπό τον όρο να : «εξαλειφθεί η αβεβαιότητα τόσο ως προς τη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, όσο και ως προς τη διαχείριση θεμάτων, (όπως μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, κά).


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/638031/to-grafeio-proypologismoy-tis-voylis-proeidopoiei-kindynos-gia-megalyteri-yfesi#ixzz3q0Ysc45t