Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Εγιναν δύο μεγάλα λάθη το 2015, παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Δύο μεγάλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδεικνύουν άγνοια της πραγματικότητας όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, αναγνώρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Paris School of International Affairs, Science Po, στο Παρίσι.
Το πρώτο και μεγαλύτερο, όπως το περιέγραψε απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή, ήταν η πεποίθησή του ότι το μεγάλο ύψος του χρέους της χώρας θα αποτελούσε διαπραγματευτικό του όπλο για να συμβιβαστούν οι Ευρωπαίοι. Αποδείχθηκε ότι οι Γερμανοί, και κυρίως ο τότε υπουργός τους των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, επομένως η απειλή του Grexit δεν ίσχυε. Μάλιστα, στο σημείο αυτό κάλυψε τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι δεν θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα με άλλον υπουργό.
Το δεύτερο λάθος της κυβέρνησης ήταν η πεποίθησή της ότι θα μπορούσε γρήγορα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Στην πράξη διαπίστωσε, σύμφωνα με τα λόγια του κ. Τσακαλώτου, ότι οι επιχειρήσεις έχουν καλύτερους δικηγόρους και τρόπους να αποφεύγουν τη φορολογία. Σημειώθηκε βελτίωση, αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα, είπε.
«Προσπαθήσαμε, αλλά νικηθήκαμε», είπε εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την προσπάθεια διαγραφής του χρέους την ίδια περίοδο. «Μετά, κάναμε τον συμβιβασμό», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό έγινε αφού η κυβέρνηση έλαβε τη διαβεβαίωση ότι στο τέλος του προγράμματος θα υπήρχε ρύθμιση του χρέους, όπως και έγινε.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα επανέλθει στο θέμα του χρέους, γιατί η νομισματική ένωση δεν θα είναι βιώσιμη με τόσο μεγάλες διαφορές στο ύψος του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών της. Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ισορροπήσει, στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, μεταξύ μείωσης των φόρων και κοινωνικού κράτους. Υποστήριξε ότι θα ήταν καταστροφή αν μειώνονταν μόνο οι φόροι, γιατί τότε δεν θα ήταν δυνατόν να καταπολεμηθεί η ανισότητα.
Το θέμα της ομιλίας του υπουργού ήταν «Μαθήματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη» και ο ίδιος είπε ότι η κρίση δεν τελείωσε. Τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ της ανάπτυξης συμμαχιών σε Ευρώπη και Ελλάδα στον άξονα Red Red Green, δηλαδή αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες (που βλέπουν τα προβλήματα) και οικολόγοι. Μίλησε επίσης για τρεις προκλήσεις: την ανισότητα, την πρόβλεψη ότι οι νέοι θα ζήσουν σε πιο δύσκολες συνθήκες από τους μεγάλους και την αίσθηση της συμμετοχής σε μία κοινότητα.

http://www.kathimerini.gr/1014415/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/eginan-dyo-megala-la8h-to-2015-paradex8hke-o-eykleidhs-tsakalwtos

Έντυπηhttp://www.kathimerini.gr/1014415/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/eginan-dyo-megala-la8h-to-2015-paradex8hke-o-eykleidhs-tsakalwtos

Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία: Στους 49 οι νεκροί μετά από επιθέσεις σε τζαμιά

Στο αίμα βάφτηκε το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας όπου 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις σε τζαμιά. Ο επίτιμος Έλληνας πρόξενος στο Ουέλινγκτον Γ. Νεονάκης διαβεβαίωσε το πρωί πως δεν υπάρχουν ελληνικά ονόματα ανάμεσα στα θύματα. 

Το CNNi μεταδίδει πως στο νοσοκομείο του Κράιστσερτς νοσηλεύονται 48 ασθενείς με τραύματα από όπλοΑνάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και παιδιά.Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Οι πληροφορίες για την επίθεση παραμένουν συγκεχυμένες, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει πως έχουν συλληφθεί συνολικά τέσσερα άτομα –τρεις άνδρες και μια γυναίκα.
Φαίνεται, όμως, πως «πρωταγωνιστής» της ειδεχθούς αυτής επίθεσης είναι ένας ακροδεξιός Αυστραλός 28 ετών. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας μετέδωσε ζωντανά περίπου 15 λεπτά από την επίθεσή του στο Facebook

Μετά από το μακελειό, η αστυνομία επιβεβαίωσε πως εντόπισε εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα στα αυτοκίνητα των δραστών, οι οποίοι και εξουδετερώθηκαν.

Το χρονικό της επίθεσης

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 13:40 τοπική ώρα στο τζαμί Μαστζιντ Αλ Νουρ, που βρίσκεται στο πάρκο Χάγκλεϊ. Δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian μετέδωσε, μάλιστα, πληροφορίες πωςέπεσαν τουλάχιστον 20 πυροβολισμοί μέσα στο τζαμί.
Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Associated Press έκανε λόγο άνδρα που μπήκε στο τζαμί και άρχισε να πυροβολεί περίπου 10 λεπτά μετά την ώρα της προσευχής.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι είδε τον ένοπλο να φεύγει πριν να φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικοί.
Λίγη ώρα αργότερα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα επίθεση σε τζαμί στην περιοχή Λίνγουντ.
Η αστυνομία της περιοχής ζήτησε από τον κόσμο να αποφύγει το σημείο και να παραμείνει στα σπίτια του. Την ίδια ώρα, όλα τα σχολεία τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι μαθητές δεν μπορούσαν να βγουν από τους χώρους. 

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Η δημοσιογράφος Άννα Μπερνς Φράνσις δήλωσε στο CNNi ότι ο «πρωταγωνιστής» της επίθεσης είναι Αυστραλός υπήκοος.
«Είναι μια πολύ ανησυχητική επίθεση, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στη Νέα Ζηλανδία» είπε η ίδια.
Η εφημερίδα New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant).
Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο 28χρονος μακελάρης ήταν ακροδεξιός και είχε ανεβάσει μανιφέστο 87 σελίδων στο διαδίκτυο.
Στις σελίδες αυτές μιλούσε για το μίσος του κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων και έγραφε ιδέες για την επίθεση. Ωστόσο, το μανιφέστο αυτό δεν έφερε την υπογραφή του.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ΜΜΕ της Νέας Ζηλανδίας ότι ο νεαρός άνδρας φορούσε στρατιωτική παραλλαγή κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Το Facebook κατέβασε το βίντεο

Η εκπρόσωπος Τύπου του Facebook στη Νέα Ζηλανδία, Mia Garlick, δήλωσε πως τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο κοινωνικό δίκτυο από την ώρα του μακελειού έχουν ήδη αφαιρεθεί.
«Μας ενημέρωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας για την ύπαρξη του βίντεο στο Facebook λίγο μετά από την έναρξη του livestream και γρήγορα αφαιρέθηκαν οι λογαριασμοί του χρήση από το Facebook και το Instagram.
https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/169215/tromos-sti-nea-zilandia-stoys-49-oi-nekroi-meta-apo-epitheseis-se-tzamia

Αυξήθηκαν το 2018 οι αμυντικές δαπάνες στις χώρες του ΝΑΤΟ

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν την περασμένη χρονιά τις στρατιωτικές τους δαπάνες και η Συμμαχία πλησίασε τον στόχο για το 2% του ΑΕΠ αφιερωμένο στην άμυνα. Ωστόσο, οι επιδόσεις τους σε αυτό τον τομέα είναι άνισες και μεγάλες χώρες με δυναμική ανάπτυξη, όπως η Γερμανία, εξακολουθούν να υπολείπονται σοβαρά του μέσου όρου.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του ΝΑΤΟ, την οποία παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παράδοξο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Σε μια στιγμή όπου πολλοί αμφισβητούν την ισχύ του διατλαντικού δεσμού, στην πραγματικότητα κάνουμε περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι στο παρελθόν».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την αξία που αντιπροσωπεύει η Ατλαντική Συμμαχία για την Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί επωμίζονται δυσανάλογα βάρη για την ασφάλεια των συμμάχων τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτείνει να διπλασιαστεί ο στόχος του 2%, ώστε να φθάσουν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών στο 4% του ΑΕΠ, κάτι που δεν πείθει, ωστόσο, τους περισσότερους εκ των Ευρωπαίων συμμάχων του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον Στόλτενμπεργκ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ανέβασαν το ποσοστό των αμυντικών δαπανών στο 1,51% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ρεκόρ πενταετίας. Ωστόσο, η οικονομικά εύρωστη Γερμανία κράτησε σταθερό το ποσοστό της στο 1,23% (σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, έχει δεσμευθεί ότι θα το αυξήσει το 2019), ενώ Βέλγιο και Ισπανία κινούνται κάτω από το 1%. Μόνο η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Βρετανία κάλυψαν το στόχο του 2%. Τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 20%, σημείωσαν οι αμυντικές δαπάνες στη Βουλγαρία, στις Βαλτικές χώρες και στην Ολλανδία, ενώ Ιταλία και Καναδάς μείωσαν αναλογικά τις σχετικές δαπάνες.
Ενα τρισ. δολάρια πέρυσι
Στο σύνολό τους, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν το 2018 περίπου 1 τρισ. δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες. Από αυτές, κάτι λιγότερο από το 70% αντιστοιχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι μέρος αυτών των δαπανών αφορά την άμυνα της Ευρώπης.
http://www.kathimerini.gr/1014574/article/epikairothta/kosmos/ay3h8hkan-to-2018-oi-amyntikes-dapanes-stis-xwres-toy-nato
Έντυπη

Άγιος Μανουήλ ο εκ Σφακίων

Σταθερή.
Εορτάζει στις 15 Μαρτίου εκάστου έτους.

Πρόβατον ώσπερ σφαγιασθείς παμμάκαρ,
Mάνδρα προσήχθης ω Mανουήλ τη άνω.
Βιογραφία
Ο νεομάρτυρας αυτός γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης, από γονείς ευσεβείς. Σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, με τη βία εξισλαμίστηκε και στη συνέχεια παρέμεινε στην υπηρεσία τους. Βρήκε όμως την ευκαιρία και δραπέτευσε από το σπίτι των κυρίων του, και πήγε στη Μύκονο, όπου εξομολογήθηκε και ζούσε με χριστιανοπρέπεια.

Εκεί παντρεύτηκε και απόκτησε έξι παιδιά. Επειδή όμως η σύζυγος του πρόδωσε την συζυγική της τιμή, μετακόμισε αυτός με τα έξι παιδιά του σε άλλο σπίτι χωρίς να τη διαπομπεύσει. Αλλ' ο αδελφός της άπιστης συζύγου του, που υπηρετούσε στον Τούρκικο στόλο, κατάγγειλε τον Μανουήλ στον Τούρκο πλοίαρχο ότι, ενώ είχε γίνει μουσουλμάνος επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία.

Όταν συνελήφθη από τον Τούρκο πλοίαρχο, ο Μανουήλ με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Μετά από πολλά βασανιστήρια, παραδόθηκε στον Τούρκο Ναύαρχο Κουτζούκ, που βρισκόταν στη Χίο. Αυτός τον ανέκρινε και εξέδωσε θανατική απόφαση. Οπότε οι υπηρέτες του Ναυάρχου, πήραν τον Μανουήλ και τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης, που ονομαζόταν Παλαιά Βρύση. Και ενώ ο μάρτυρας έσκυψε το κεφάλι του, ο δήμιος, που είχε ορισθεί να τον εκτελέσει, δείλιασε, πέταξε το σπαθί και απομακρύνθηκε. Τότε άρπαξε το σπαθί κάποιος υπαξιωματικός, ο οποίος αφού δεν μπόρεσε μετά από πολλά κτυπήματα στο λαιμό του μάρτυρα να τον αποκεφαλίσει, τον έριξε κάτω και τον έσφαξε με τον πιο φρικτό τρόπο σαν πρόβατο.

Όλα αυτά έγιναν στη Χίο, στις 15 Μαρτίου 1792 μ.Χ., ήμερα Δευτέρα και ώρα τέσσερις μ.μ. Το δε τίμιο λείψανο του, οι Τούρκοι, αφού το έδεσαν με ογκόλιθους το έριξαν στη θάλασσα. Χειρόγραφο μαρτύριο του Αγίου αυτού, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

http://www.saint.gr/61/saint.aspx