Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΣΑΙΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: “ΤΑ ΕΘΝΗ ΘΑ ΘΟΡΥΒΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΡΩΝ! Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΡΟΣ ΑΠΟ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΥΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗ!”

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΣΑΙΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: “ΤΑ ΕΘΝΗ ΘΑ ΘΟΡΥΒΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΡΩΝ! Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΡΟΣ ΑΠΟ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΥΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗ!”

ANOIGMA-1
Δέστε, η Δαμασκός έχει παύσει να είναι πόλη, και θα είναι ένας σωρός από ερείπια
Ουαί στο πλήθος πολλών λαών, που κάνουν ταραχή, σαν την ταραχή των θαλασσών και στον θόρυβο των εθνών, που θορυβούν, σαν τον θόρυβο πολλών νερών
Το «χτύπημα» στη Συρία έχει κάνει ορισμένους ανθρώπους να μην προβληματίζονται μόνο για το μέλλον και για το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά και πίσω, στις αρχαίες και αποκαλυπτικές προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης…

Ορισμένοι χριστιανοί το τελευταίο χρονικό διάστημα συνδέουν τις προφητείες με τα γεγονότα στη Λιβύη στην Αίγυπτο και την Συρία.
«Δέστε, η Δαμασκός έχει παύσει να είναι πόλη, και θα είναι ένας σωρός από ερείπια» αναφέρει ο πρώτος στίχος στο 17 κεφάλαιο της Παλαιάς Διαθήκης στον Ησαΐα. Κάποιοι πιστεύουν, ότι ένα τρομακτικό γεγονός θα αφήσει την πόλη μη κατοικήσιμη και θα οδηγήσει τον κόσμο στην θλίψη και στην έλευση του Αντιχρίστου.
profitis-isaias
Να θυμίσουμε πως η Δαμασκός είναι η πρωτεύουσα της Συρίας και μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου.
Ο Ησαΐας σε ένα άλλο απόσπασμα ασχολείται με τον εμφύλιο στην Αίγυπτο και την άνοδο του ”άγριου Βασιλιά”.
Το 17ο όμως κεφάλαιο δίνει και άλλες λεπτομέρειες γύρω από την επικείμενη καταστροφή της Δαμασκού η οποία και θα σηματοδοτήσει και τη Δευτέρα Παρουσία.
Μετά την εμπλοκή και της Ρωσίας στη μάχη κατά των τζιχαντιστών γίνονται συζητήσεις γύρω από τις προφητείες της Βίβλου σε σχέση με την κρίση στην Συρία και το πιθανό ξέσπασμα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα πάντως με ακαδημαϊκούς η προφητεία που είναι γραμμένη στη Βίβλο έχει εκπληρωθεί το 732 π.χ. όταν η Δαμασκός καταστράφηκε από τους Ασσύριους.
Κεφάλαιο 17 : Προφητεία κατά της Συρίας και του Ισραήλ
1 Η ΟΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ. Δέστε, η Δαμασκός έχει παύσει να είναι πόλη, και θα είναι ένας σωρός από ερείπια.
2 Οι πόλεις τής Αροήρ εγκαταλείφθηκαν• θα είναι για τα κοπάδια, που θα αναπαύονται εκεί, και δεν θα υπάρχει αυτός που εκφοβίζει.
3 Και από τον Εφραίμ θα εκλείψει η βοήθεια, και το βασίλειο από τη Δαμασκό, και το υπόλοιπο της Συρίας θα γίνει όπως η δόξα των γιων τού Ισραήλ, λέει ο Κύριος των δυνάμεων.
4 Και κατά την ημέρα εκείνη, η δόξα τού Ιακώβ θα μικρύνει, και το πάχος τής σάρκας του θα γίνει ισχνό.
5 Και θα είναι, όπως όταν ο θεριστής μαζεύει το σιτάρι, και θερίζει τα στάχυα με τον βραχίονά του• και θα είναι, όπως εκείνος που μαζεύει τα στάχυα στην κοιλάδα Ραφαείμ.
6 Θα μείνουν, όμως, μέσα σ’ αυτή ρώγες, όπως στον τιναγμό τής ελιάς, δυο τρεις ελιές επάνω στην κορυφή των ψηλότερων κλάδων, τέσσερις πέντε επάνω στους μακρύτερους από τους καρποφόρους κλάδους της, λέει ο Κύριος ο Θεός τού Ισραήλ.
7 Κατά την ημέρα εκείνη, ο άνθρωπος θα ανασηκώσει τα μάτια του προς τον Δημιουργό του, και τα μάτια του θα ενατενίσουν προς τον Άγιο του Ισραήλ.
8 Και δεν θα ανασηκώσει τα μάτια του προς τους βωμούς, το έργο των χεριών του, ούτε θα σεβαστούν εκείνο που έκαναν τα δάχτυλά του ούτε τα άλση ούτε τα είδωλα.
9 Κατά την ημέρα εκείνη, οι οχυρές πόλεις του θα είναι σαν ένα εγκαταλειμμένο κλαδί, και ένα ακρότατο κλωνάρι, που άφησαν εξαιτίας των γιων Ισραήλ• και θα είναι ερήμωση.
10 Επειδή, λησμόνησες τον Θεό τής σωτηρίας σου, και δεν θυμήθηκες τον βράχο τής δύναμής σου, γι’ αυτό θα φυτέψεις αρεστά φυτά, και θα κάνεις το φύτεμα με ξένα βλαστήματα•
11 την ημέρα θα κάνεις το φυτό σου να αυξηθεί, και το πρωί θα κάνεις τον σπόρο σου να ανθίσει• όμως, το καλοκαίρι θα διαρπαχθεί, στην ημέρα τού πόνου και της απελπισμένης θλίψης.
12 Ουαί στο πλήθος πολλών λαών, που κάνουν ταραχή, σαν την ταραχή των θαλασσών• και στον θόρυβο των εθνών, που θορυβούν, σαν τον θόρυβο πολλών νερών.
13 Τα έθνη θα θορυβήσουν, σαν τον θόρυβο πολλών νερών• ο Θεός, όμως, θα τα ελέγξει, και θα φύγουν μακρυά, και θα εκδιωχθούν, σαν το άχυρο των βουνών μπροστά στον άνεμο, και σαν σκόνη μπροστά στον ανεμοστρόβιλο.
14 Προς την εσπέρα, δέστε, ταραχή• και πριν από την αυγή δεν υπάρχει. Αυτή είναι η μερίδα εκείνων που μας λεηλατούν, και ο κλήρος αυτών που μας διαρπάζουν.
Ο Προφήτης Ησαΐας, ο υιός του Αμώς
Ο Προφήτης Ησαΐας, υιός του Αμώς (Ησαΐας 1,1 και 2,1), γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα περί το 774 π.Χ. Το όνομα Ησαΐας σημαίνει “ο Θεός σώζει”. Υπήρξε ο σπουδαιότερος από τους τέσσερις ονομαζόμενους “μεγάλους” προφήτες. Καλείται και “Μεσσιανικός” προφήτης γιατί κήρυξε για τον ερχομό του Μεσσία Ιησού Χριστού. Χαρακτηρίζεται και ως “πέμπτος ευαγγελιστής” ή “ευαγγελιστής της Παλαιάς Διαθήκης” καθώς περιγράφει με λεπτομέρειες τη ζωή και το έργο του Ιησού, ιδιαίτερα τη γέννησή Του και τα πάθη Του.
Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει ιδιαίτερες πληροφορίες για το πρόσωπό του, παρόλο που ήταν ο πιο σημαντικός προφήτης. Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση (Ταλμούδ) καταγόταν από βασιλική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν αδελφός του βασιλέως των Ιουδαίων Αμασίου. Εάν αυτό αληθεύει τότε ο Ησαΐας ήταν ξάδερφος του βασιλιά Οζία και εγγονός του βασιλιά Ιωάς. Η δε θυγατέρα του λέγεται ότι είχε νυμφευθεί τον βασιλέα Μαννασή. Οι παραδόσεις αυτές, θρύλοι μάλλον και όχι ιστορικές αλήθειες, υποδηλώνουν πάντως την ευγενή καταγωγή του Ησαΐου. Ο Ησαΐας ήταν παντρεμένος και η σύζυγός του καλείται και “προφήτισσα” (Ησαΐας 8,3), γιατί πιθανόν να προφήτευε και αυτή. ήταν έγγαμος και είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τα οποία αναφέρονται στις Προφητείες του. Σε αυτά, κατ’ εντολήν προφανώς του Θεού, είχαν δοθεί συμβολικά ονόματα. Του μεν πρώτου το όνομα ήταν Σεάρ-Ιασούβ και σημαίνει κατά τους εβδομήκοντα “το υπόλοιπο θα επιστρέψει” (Ησαΐας 7,3), δηλαδή οι εναπομείναντες στην αιχμαλωσία Ιουδαίοι θα επανέλθουν στην πατρίδα τους. Του δε άλλου το όνομα ήταν Μαχέρ Σχαλάζ Χας Βαζ και σημαίνει “ταχέως σκύλευσον, οξέως προνόμευσον” (Ησαΐας 8,1-4), σε δήλωση της επικείμενης κατά των Ιεροσολύμων επιδρομής των Ασσυρίων και Βαβυλωνίων.
 Ο «μεγαλοφωνότατος των Προφητών»
Ο Ησαΐας κλήθηκε στην προφητική διακονία του κατά το 738 μ.Χ., τελευταίο έτος της βασιλείας του Οζίου και πρώτο έτος της βασιλείας Ιωάθαμ, η οποία και κράτησε 60 χρόνια. Ο ίδιος ιστορεί σε μια συναρπαστική περιγραφή την κλήση του. Ευρισκόμενος στο ιερό είδε τον Κύριο καθήμενο επάνω σε θρόνο υψηλό, ενώ ο ναός ήταν πλημμυρισμένος από υπέρλαμπρο φως της θείας δόξας. Τα εξαπτέρυγα Σεραφίμ, ίσταντο γύρω από το θείο θρόνο προσφωνώντας και αντιφωνώντας το ένα το άλλο, δοξολογώντας τον Θεό και λέγοντας «άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης πάσα η γη της δόξης Αυτού». Μπροστά στο μεγαλειώδες αυτό θέαμα ο Ησαΐας καταλύφθηκε από βαθιά συγκίνηση και δέος, αναλογίστηκε την αναξιότητά του ως ανθρώπου και αναφώνησε ότι, ως άνθρωπος που έχει ακάθαρτα χείλη, αξιώθηκε να δει τον Βασιλέα, Κύριο Σαβαώθ. Μετά την ταπεινή αυτή ομολογία του, ένα από τα Σεραφίμ έλαβε διά της λαβίδος στο χέρι του αναμμένο κάρβουνο από το θυσιαστήριο, στο οποίο καιγόταν ευώδες θυμίαμα, άγγιξε τα χείλη του Ησαΐα και του είπε: «ιδού, αυτό άγγιξε τα χείλη σου και θα αφαιρέσει τις ανομίες σου και θα καθαρίσει τελείως και θα απαλείψει από σένα τις αμαρτίες σου».
Μετά απ΄ αυτό τον τρόπο κάθαρσης ο Ησαΐας πλήρης πίστης, θείου φωτισμού και πραγματικά ακατανίκητου θάρρους προθυμοποιήθηκε να αναλάβει το προφητικό έργο του, ήταν ηλικίας τότε 27 ετών.
Το έργο του Προφήτη Ησαΐα επεκτάθηκε επί της βασιλείας του Ιωάθαμ, Άχαζ, Εζεκίου (Ησαΐας 1,1), ίσως δε και επί Μανασσή, από τον οποίο, όπως λέγεται καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέσθηκε με ξύλινο πριόνι, επειδή τον έλεγξε δημοσίως για την ασέβειά του. Η πρώτη περίοδος της προφητικής του διακονίας αρχίζει επί βασιλείας Οζία (783-738 π.Χ.) και συνεχίζει επί βασιλείας Ιωάθαμ (750-735 π.Χ.). Η δεύτερη περίοδος εκτείνεται από την εποχή της βασιλείας του Άχαζ (735-719 π.Χ.) μέχρι τη βασιλεία του Εζεκία, και η τρίτη από την άνοδο του Εζεκία στο θρόνο μέχρι το δέκατο πέμπτο έτος της βασιλείας του (719-705 π.Χ.).
 Καταδίκαζε την αποστασία και την ειδωλολατρία
Η εποχή κατά την οποία έζησε ο Ησαΐας ήταν πολύ δύσκολη για το Ισραηλιτικό βασίλειο. Οι Εβραίοι της εποχής εκείνης είχαν εκτραπεί σε μια υλόφρονα ζωή, για την ικανοποίηση της οποίας δεν δίσταζαν μπροστά σε καμία αδικία και παρανομία. Οι ιερείς ήταν μέθυσοι, οι ψευδοπροφήτες οργίαζαν, οι άρχοντες ήταν κλέφτες. Οι ψευδοευλαβείς εκείνοι, που νήστευαν και προσέφεραν θυσίες υποκριτικά και ήταν άδικοι και ανελεήμονες, είχαν πληθυνθεί και συνεργούσαν στη διαφθορά.
Μια τέτοια κατάπτωση ήταν επόμενο να οδηγήσει σε ολιγοπιστία, σε απιστία προς τον αληθινό Θεό και σε εκτροπή προς την ειδωλολατρία. Εξαιτίας της αμαρτωλότητας και ασέβειας που κυριαρχούσε, με σκοπό την παιδαγωγία, την επιστροφή του λαού και την υπακοή στον θείο νόμο, ο Θεός επέτρεπε συμφορές και θλίψεις, ιδιαίτερα δε τις καταστρεπτικές επιδρομές ξένων, γειτονικών και μακρινών λαών.
Έτσι το έργο του Προφήτη Ησαΐα, καθ’ όλο το διάστημα της δράσεώς του, ήταν να ελέγχει την αμαρτωλότητα και ασέβεια, να καταδικάζει αυστηρότατα την αποστασία και ειδωλολατρία, να προλέγει θλίψεις κατά του αποστάτη λαού και να καλεί σε μετάνοια και επιστροφή προς τον Θεό. Σε περίοδο προφανών κινδύνων, επιδρομής εχθρών και δουλείας του λαού, ενθάρρυνε τους αποκαρδιωμένους, αναθέρμαινε την πίστη και υπακοή προς τον Θεό, καλλιεργούσε την ελπίδα της απολυτρώσεως.
Προανήγγειλε την εκ Παρθένου γέννηση του Λυτρωτού
Ο Ησαΐας είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης. Το ύφος των κειμένων του βιβλίου του είναι πλούσιο, εκφραστικό, ελκυστικό και αναντίρρητα κλασικά σοβαρό, γεγονός που φανερώνει την ευγενική του καταγωγή. Εκτός από το βιβλίο αυτό ο Ησαΐας έγραψε και άλλα έργα τα οποία όμως δε διασώθηκαν. Αυτά είναι “η πράξεις (βιογραφία) του βασιλιά Οζία” (Β’ Παραλειπομένων 26,22), και το “βιβλίο των βασιλείων Ιούδα και Ισραήλ” (Β’ Παραλειπομένων 32,32).
Εκτός από τις προφητείες, στο βιβλίο του Ησαΐα υπάρχουν και αρκετά ιστορικά στοιχεία. Αλλά εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει εντονότερα τον Ησαΐα είναι κυρίως οι πολυάριθμες και καθαρότατες Χριστολογικές Προφητείες του. Φωτιζόμενος από το Πανάγιο Πνεύμα προανήγγειλε την εκ Παρθένου γέννηση του Λυτρωτού, όπως και το Όνομα Αυτού “Εμμανουήλ”, το οποίο σημαίνει “ο Θεός μαζί μας” (Ησαΐας 7,14-16). Γι’ αυτό και ονομάσθηκε από τους Πατέρες, “Ευαγγελικός Προφήτης”, οι δε Προφητείες του “Καθ’ Ησαΐαν Ευαγγέλιον”.
Προφήτευσε επίσης τον ερχομό του Ιωάννη του Βαπτιστή (Ησαΐας 40,3). Άλλες προφητείες αναφέρονται στην τελική κρίση όλου του κόσμου (κεφ. 24-27) και στα έθνη που θα γίνονταν απειλή για το λαό Ισραήλ. Στο βιβλίο του περιέχονται, μεταξύ άλλων, προφητείες για την πτώση της Βαβυλώνας από τον Πέρση Κύρο και για την αποκατάσταση της Ιερουσαλήμ.
Το ιερό λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ (408 – 450 μ.Χ.) και κατατέθηκε στο ναό του Αγίου Μάρτυρα Λαυρεντίου που ήταν πλησίον των Βλαχερνών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 9 Μαΐου.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΑΚΕΛΕΙΟ”

makeleiο

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ… «ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ»

Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη - Το βίντεο έχει τίτλο «Μέχρι η θρησκεία όλου του κόσμου να γίνει του Αλλάχ, όλοι να ανήκουν στον Αλλάχ, δηλαδή το σατανά.» Οι Τζιχαντιστές συνέλαβαν πρόσφατα στη Συρία έναν χριστιανό ιερέα ονόματι Jacques Mourad τον οποίο κρατούσαν αιχμάλωτο για αρκετές μέρες και του έλεγαν συνεχώς : «Εφόσον είσαι χριστιανός, αν δεν μεταστραφείς στο Ισλάμ, θα σου σχίσουμε το λαιμό με ένα μαχαίρι».
φοτο1Ο Jacques Mourad σώθηκε από έναν εντόπιο μουσουλμάνο ο οποίος τον λυπήθηκε και με μια μοτοσυκλέτα τον βοήθησε να αποδράσει. Ενώ στην αρχή νόμιζε ότι θα μαρτυρήσει για την πίστη του τώρα ευχαριστεί την Παναγία και τον μουσουλμάνο φίλο για την απόδρασή του. Ο ίδιος πιστεύει ότι χάρη σε θαύμα της Παναγίας είναι ζωντανός και σώθηκε από τους ISIS.
φοτο2Ο Jacques Mourad, δίνοντας συνέντευξη στο ιταλικό κανάλι, Italian TV 2000, είπε ότι ήταν αιχμάλωτος στην Παλμύρα μαζί με άλλους 250 χριστιανούς. Μόνο 30 από αυτούς κατάφεραν να αποδράσουν. Κάθε μέρα ερχόταν κάποιος από τους ISIS στο κελί του και προσπαθώντας να του αλλάξει την πίστη τον ρωτούσε «Τι είσαι;» και αυτός απαντώντας έλεγε ότι είναι χριστιανός. Τότε τον απειλούσαν ότι θα του κόψουν το κεφάλι αν δεν μεταστραφεί στο Ισλάμ.
φοτο3Ένας Σουδανέζος χριστιανός που συνέλαβαν οι Τζιχαντιστές αναγκάστηκε να μεταστραφεί στο Ισλάμ για να ζήσει. Τον ανάγκασαν να απαγγέλει το Shahadatan, δηλαδή το ισλαμικό δόγμα ότι δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μοχάμεντ ο αγγελιοφόρος του
φοτο4Ένας άλλος Σουδανέζος χριστιανός ομολογεί στους Τζιχαντιστές όπως δείχνει το το βίντεο «Είμαι ο Wael Al-Qaed από το Νότιο Σουδάν. Ναι είμαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ». Αρνήθηκε να μεταστραφεί στο Ισλάμ και γι’ αυτό οι Τζιχαντιστές τον παίρνουν στους λόφους για να τον ρίξουν στο έδαφος και να τον αποκεφαλίσουν.
φοτο5Στο τέλος αυτού του αποκαλυπτικού βίντεο πυροβολούν και έναν Λίβυο στρατιώτη στο κεφάλι και στη συνέχεια τον ρίχνουν από το λόφο αφού του επέτρεψαν πιο πριν να μιλήσει στην κάμερα και να πει τα τελευταία του λόγια.
φοτο6Η ιστορία είναι ή αποδέχεσαι το σήμα του Ισλάμ ή αποκεφαλίζεσαι.
Για το διάβολο η καταστροφή του σώματος δεν είναι τόσο σημαντική όσο το να αιχμαλωτίσει την ψυχή. Οι Μουσουλμάνοι, οι οποίοι είναι υπό την επήρεια δαιμόνων, δεν σκότωσαν αυτόν που παρέδωσε την ψυχή του για να σώσει τη ζωή του, αλλά τον άλλον που δεν έσωσε τον εαυτό του και κράτησε την ψυχή του.

φοτο7Αυτή είναι η πίστη των απλών ανθρώπων, η πίστη ενός που είναι σαν παιδί, που δεν περιπλέκει τα πάντα μέσω των αυτοπροκαλώμενων δρόμων της κοσμικής σκέψης. Αυτή είναι η πίστη του ενός που δεν θα προδώσει τον Επουράνιο Πατέρα του ακόμα και τη στιγμή του θανάτου. ’’ὁ εὑρὼν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἀπολέσει αὐτήν, καὶ ὁ ἀπολέσας τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἕνεκεν ἐμοῦ εὑρήσει αὐτήν.’’ (Κατά Ματθαίον 10.39)
φοτο8Ο χριστιανός που αποκεφαλίστηκε, μπροστά στα γήινα μάτια, σκοτώθηκε, αλλά στα πνευματικά μάτια ξέρει περισσότερα για το Θεό από κάθε άλλον πάνω στη Γη. Στα πνευματικά μάτια έχει ενωθεί με τον ίδιο των Ζώντα Θεό. Ας θυμηθούμε τον Σαμψών ο οποίος, αφότου έχασε τα γήινα μάτια του, είδε επιτέλους τον ίδιο το Θεό και πεθαίνοντας για τον εαυτό του γκρέμισε τους πυλώνες της τυραννίας και θυσίασε τον εαυτό του για να καταστρέψει τα έργα του σκότους.
φοτο9Η ιστορία επιβεβαιώνει αυτό που προειδοποιεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο βιβλίο της Αποκάλυψης: «Να πάρεις το σημάδι του αντίχριστου και να ζήσεις ή να το αρνηθείς και να δεχτείς το μαρτύριο με αποκεφαλισμό ;», «Ναι, είδα τις ψυχές εκείνων που εκτελέστηκαν με τον πέλεκυ λόγω της μαρτυρίας που έδιναν για τον Ιησού.» (Αποκάλυψη 20:4)
φοτο10Αυτή ήταν η μοίρα της τελευταίας σκηνής όπου ο Σουδανέζος μάρτυρας είπε «Είμαι Χριστιανός» αρνούμενος να αποδυναμωθεί.
Αυτοί όλοι που θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά για τον Χριστό, τις περισσότερες φορές ούτε έχουν διαβάσει βίους αγίων, ούτε εκκλησιάζονται ιδιαίτερα.
Εμείς έχουμε πολυτελείας ναούς, παπάδες με 4 πτυχία, διαβάζουμε βίους αγίων κ.τ.λ. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήτανε όλοι αγράμματοι και ο παπάς του χωριού ίσα ίσα που ήξερε κάποια γράμματα που όμως έφταναν για να κάνει την λειτουργία. Τα θαύματα όμως αμέτρητα. Τότε οι άνθρωποι πίστευαν πραγματικά και θα πέθαιναν για τον Χριστό.
Σήμερα και οικουμενιστές γίνονται και με διαβόλους συμπροσευχές κάνουν, και για μην χάσουν την θέση τους στο πανεπιστήμιο υπογράφουν και για τον διάβολο στην ωραία «θεολογική-θολολογική σχολή». Σήμερα οι περισσότεροι ιερείς (όχι όλοι), το μόνο που τους ενδιέφερε είναιο μισθός. Από καλόγερους καλύτερα να σιωπήσουμε. Δεν τους πειράζει ακόμα και να γίνει η Ορθοδοξία…παπικό ίδρυμα.
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

«Κρατάει» παρά την πολιτική κρίση το κόμμα του Γκρουέφκσι Προηγείται με μεγάλη διαφορά σε νέα δημοσκόπηση

Σημαντικό προβάδισμα, έναντι της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να έχει το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Brima Gallup.
Συγκεκριμένα, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%, έναντι 12,4% που λαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στην κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, με 7,6%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) με 3,5%.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι εμπιστεύεται το 21,4% των πολιτών, ενώ τον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεβ το 7,9%.
Όσον αφορά την παράσταση νίκης, το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43,2%, έναντι 19,9% που λαμβάνει το SDSM.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Brima Gallup πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 29 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου με τη μέθοδο της κάλπης, όμως μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας.
Από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση, συνεχίζει να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος στη χώρα.
Η ΠΓΔΜ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στη δίνη μίας βαθιάς πολιτικής κρίσης, η οποία έλαβε ευρύτερες διαστάσεις με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, για την επίλυση της πολιτικής συμφωνίας.
Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε Γιοχάνες Χαν και προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα στα τέλη Απριλίου του 2016, έχει περιέλθει σε τέλμα.
Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ δεν κατορθώσουν, τις επόμενες ημέρες, να συμφωνήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας, τότε αυτή κινδυνεύει με κατάρρευση και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 2016 τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Μάλιστα ο διαμεσολαβητής της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σχετικά με την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, Πίτερ Βανχάουτε, δήλωσε πως εάν αυτά δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους τις επόμενες ημέρες, τότε η ΠΓΔΜ μπορεί να απομονωθεί κατά τα παράδειγμα της Λευκορωσίας και πως θα υπάρξουν κυρώσεις κατά ορισμένων πολιτικών της χώρας.
Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν αίσθηση στα Σκόπια, απέφυγε να πει ποιοι συγκεκριμένοι πολιτικοί της χώρας φέρουν την ευθύνη για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων της ΠΓΔΜ για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, όμως όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, τα «βέλη» του στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και στελεχών του κόμματος του VMRO-DPMNE.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2003526/kratai-para-tin-politiki-krisi-to-komma-tou-gkrouefksi

Τραγικό τέλος για 35χρονη μητέρα με κατάθλιψη Άφησε τον νεογέννητο γιο της δίπλα στις ράγες και πήδηξε μπροστά στο τρένο

Η Yolanda Dolton έπασχε από κατάθλιψη και ένιωθε πως ήταν «ανεπαρκής» και πως η οικογένειά της θα ήταν καλύτερα χωρίς εκείνη. Στις 15 Μαΐου άφησε το γιο της, ασφαλή μέσα στο καρότσι του δίπλα στις ράγες κι εκείνη πήδηξε στις γραμμές την ώρα που περνούσε το τρένο, βάζοντας τραγικό τέλος στη ζωή της.
Η γυναίκα αυτοκτόνησε κοντά στον σταθμό Stone στο Staffordshire. Ο μηχανοδηγός την είδε αλλά δεν είχε χρόνο να σταματήσει την αμαξοστοιχία…
Η 35χρονη άφησε αποχαιρετιστήριες επιστολές στον άνδρα, τους φίλους και την οικογένειά της, ευχαριστώντας τους για την υποστήριξή τους.
Η Dolton, μητέρα και μιας μεγαλύτερης κόρης, εμφάνισε κατάθλιψη όταν στη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της διαπιστώθηκε πως ο γιος της είχε μια εγκεφαλική ανωμαλία.
Μετά τη γέννηση του αγοριού, η γυναίκα άρχισε να έχει παραισθήσεις και μπήκε σε κλινική για 28 ημέρες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ιατρικό πρωτόκολλο στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας του South Staffordshire και Shropshire, η 35χρονη είχε ζητήσει βοήθεια τον Φεβρουάριο. Είχε διαγνωστεί με ψυχωτική κατάθλιψη και παρέμεινε εθελοντικά στη μονάδα μεταγεννητικής ψυχικής υγείας σε νοσοκομείο του Stafford.
Λίγες ώρες πριν το θάνατό της το προσωπικό της ψυχιατρικής μονάδας την είχε δει και περιγράψει ως «λαμπερή» και «τρυφερή» προς το μωρό της.
Στο βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του σταθμού η τραγική μητέρα φαίνεται να σπρώχνει το καρότσι του παιδιού της πέρα από τις ράγες κι εκείνη να πηδά μπροστά στο τρένο.
«Ήταν μια θαυμάσια μητέρα. Ήταν ενθουσιασμένη περιμένοντας το δεύτερο παιδί της αλλά κλονίστηκε βαθιά όταν έμαθε πως υπήρχε κάποια ανωμαλία στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού», εξήγησε ο αδελφός της.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2002327/tragiko-telos-gia-35chroni-mitera-me-katathlipsi

Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου Κορυφής για την επιστροφή στη δραχμή Ο Σόιμπλε ήθελε να στείλει «στρατό» υπαλλήλων στην Ελλάδα - Μέρκελ και Τσίπρας έγραφαν ιστορία και οι υπόλοιποι ηγέτες έτρωγαν

Το δραματικό παρασκήνιο και το θρίλερ που εκτυλίχθηκε στους διαδρόμους Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής της 12ης και 13ης Ιουλίου για την Ελλάδα, όπου το grexit και η επιστροφή στη δραχμή μπήκε επίσημα και ξεκάθαρα στο τραπέζι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιγράφει ο βρετανικός Guardian.
Το «χρονικό» του Guardian ξεκινά από την παραμονή του Eurogroup του Σαββάτου  μετά το δημοψήφισμα και καταλήγει στο πρωί της Δευτέρας, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από τη Σύνοδο...
Η εφημερίδα παρουσιάζει την πλευρά της Κομισιόν αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- σοκαρισμένες από την πρόταση για προσωρινό Grexit και αντίθετες. Διαφορετική στάση όμως εμφανίζονται είχαν οι περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Η Αθήνα παρουσιάζεται να βρίσκει υποστήριξη μόνο από την γαλλική, την ιταλική και την κυπριακή πλευρά σε διαβουλεύσεις που χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατέληξαν να γίνονται ουσιαστικά μόνο μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας υπό τη διαμεσολάβηση Παρισιού και Βρυξελλών, με τους υπόλοιπους ηγέτες «απλούς παριστάμενους που απλά τρώνε και κοιμούνται».
Η εφημερίδα γράφει ότι το mail για το Grexit «ήταν σαφές. Ήταν γραμμένο. Ήταν σκληρό. Ήταν βάναυσο». Ο Σόιμπλε, ο πιο έμπειρος πολιτικός στην εξουσία στην Ευρώπη, είχε πάρει τις αποφάσεις του και είχε βάλει τη σφραγίδα του.
Η πρόταση παρουσιάζεται από την εφημερίδα ως «προληπτικό χτύπημα» απέναντι στην ελληνική θέση και αναφέρεται πως προκάλεσε συναγερμό σε Παρίρι και Ρώμη, στην ηγεσία της ΕΕ, αλλά και στον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ.
«Για πολλούς, η πρόταση ήταν σκάνδαλο» αναφέρει διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, όμως «ηγετικές φιγούρες κατάλαβαν πως ο Σόιμπλε δεν μπλοφάρει και ουσιαστικά γνώριζαν πως αυτό ήταν το σχέδιό του εξ αρχής και πίστευαν πως είχε αποφασίσει από την αρχή του χρόνου, πριν εκλεγεί ο Τσίπρας, πως ο "τρύπες" στην Ευρωζώνη έπρεπε να κλείσουν και η Ελλάδα φύγει».

Η παρέμβαση Γιούνκερ

Ο Γιούνκερ κάλεσε τότε Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις, αλλά και τον Ολάντ και συμφώνησαν πως η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στο ευρώ, όμως ανησυχούσαν πως εάν η Άνγκελα Μέρκελ κρατούσε την ίδια σκληρή στάση με τον Σόιμπλε, «δεν θα μπορούσαν να την σταματήσουν». Όπως γράφει η εφημερίδα ο Γιούνκερ θα ήταν ανίκανος να τη σταματήσει.
Η Μέρκελ, υποστηρίζει ο Guardian, ενημερώθηκε για το mail του Σόιμπλε μερικές ώρες νωρίτερα. Όπως, αναφέρει η εφημερίδα, το κλίμα ήταν ήδη βαρύτατο απέναντι στην Ελλάδα «και η έκβαση του δημοψηφίσματος είχε καταστρέψει το ελάχιστο της εμπιστοσύνης που είχε απομείνει και είχε φέρει πιο ψηλά στην ατζέντα το Grexit».
Ωστόσο, το πρωί του Eurogroup υπήρχαν «ψήγματα ελπίδας», τα οποία όμως «άρχισαν να εξανεμίζονται» με τις αναφορές Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή τους.
«Οι σκληροί δεν ήθελαν καν να συζητήσουν νέο πακέτο, αλλά συζητηθεί κατευθείαν η διαχείριση της έξωσης από το ευρώ. Η ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε ήταν εχθρική προς την ελληνική πλευρά, με την εξαίρεση Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου» γράφει η εφημερίδα.
Τονίζει ότι ο Βαρουφάκης νωρίτερα και ο Ντάισελμπλουμ είχαν έρθει σχεδόν στα χέρια και το κλίμα για την Ελλάδα ήταν εχθρικό, καθώς ο Έλληνας υπουργός είχε συσπειρώσει τους πάντες εναντίον της χώρας.

Σόιμπλε: Ο μόνος δημιουργικός εδώ είμαι εγώ!

«Ο μόνος που έφερε ευθέως αντίρρηση στην πρόταση Σόιμπλε ήταν ο γάλλος Σαπέν, ενώ ο ισπανός υπουργός απλώς επεσήμανε πως θα υπήρχαν νομικά κωλύματα» αναφέρεται. «Ο ίδιος ο Σόιμπλε δεν μίλησε πολύ, μέχρι που πρότεινε επιπλέον να σταλούν στην Αθήνα όλοι οι έλληνες υπάλληλοι της Κομισιόν για να "ξαναστήσουν τη χώρα"» γράφει ο Guarian και όταν ακούστηκαν αντιδράσεις, διαμαρτυρήθηκε πως «μόνο εγώ είμαι δημιουργικός εδώ».
Ισχυρότερη αντίσταση, και κυρίως στο ζήτημα της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, συνάντησε η γερμανική πλευρά από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Τελικά ο Ντάισελμπλουμ παρουσίασε ένα συμβιβαστικό κείμενο που απορρίφθηκε από Γερμανία, Σλοβακία, Φινλανδία και Ολλανδία.
Στο διάλειμμα που ακολούθησε, διέρρευσε η πρόταση-βόμβα στα ΜΜΕ. Το επόμενο πρωί, όταν συνεχίστηκε η συνάντηση, ο Ντάισλεμπλουμ είχε προσέλθει με ένα κείμενο που είχαν μπει μέσα κάθε πρόταση που είχε πέσει, με αγκύλες σε όσα δεν είχαν συμφωνηθεί.
Τα πράγματα δεν προδιαγράφονταν ευοίωνα για τη Σύνοδο των ηγετών, η οποία τελικά έμεινε Σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης (αντί των «28») με απόφαση της τελευταίας στιγμής του Ντόναλντ Τουσκ.

Μέρκελ και Τσίπρας έγραφαν ιστορία και οι υπόλοιποι ηγέτες έτρωγαν ή έπαιρναν έναν υπνάκο

«Αν και υπήρχαν πάνω από είκοσι άτομα στην αίθουσα, η συνάντηση ουσιαστικά περιστράφηκε γύρω από διαπραγμάτευση μεταξύ της Μέρκελ και του Τσίπρα, υπό τη διαμεσολάβηση του Τουσκ και του Ολάντ» γράφει η εφημερίδα. «Οι περισσότεροι άλλοι ηγέτες ήταν απλώς παριστάμενοι ενώ γραφόταν ιστορία, έτρωγαν και έβγαιναν για ξεκούραση και σύντομο ύπνο ή μιλούσαν μεταξύ τους»...
Η πρόταση για προσωρινό Grexit αφαιρέθηκε απλά και μόνο γιατί «κρίθηκε πλεονασμός»: Ή θα υπήρχε συμφωνία και η Ελλάδα θα έμενε στο ευρώ, ή η Σύνοδος θα αποτύγχανε και η χώρα θα έβγαινε, γράφει ο Guardian.
«Οι κόκκινες γραμμές του Τσίπρα ξεκαθάρισαν από την αρχή: Δεν ήθελε το ΔΝΤ, δεν ήθελε υποχώρηση από μέτρα που είχε ήδη νομοθετήσει και κυρίως δεν μπορούσε να δεχθεί το ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο».
Η Λαγκάρντ συνέβαλε στο να βρεθεί συμβιβαστική πρόταση για την ακύρωση νόμων που είχαν ψηφιστεί, αφήνοντας παράθυρο να μείνουν κάποιες προβλέψεις με την επίκληση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ωστόσο, «μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα τα πράγματα ήταν άσχημα, και η όποια προθυμία να γίνουν παραχωρήσεις στην Αθήνα είχε εξαφανιστεί», τονίζει ο Guardian.

Η Ελλάδα έπρεπε να μείνει πάση θυσία στο ευρώ

Τότε, ο Ολάντ πήρε την αντιπροσωπεία του και πήγε στο γραφείο των Ιταλών, οπότε και μετά από μία συνάντηση μισής ώρα με τον Ρέντσι κατέληξαν στο ότι «η Ελλάδα έπρεπε να μείνει πάση θυσία στο ευρώ». Ο ιταλός πρωθυπουργός πήγε στη Μέρκελ και στον Τσίπρα, τους κάλεσε να τα βρουν και είπε «Άνγκελα, τώρα πρέπει εσύ να αποφασίσεις».
Εκεί εμφανίστηκε το ενδεχόμενο συμφωνίας. «Τότε όμως, στις τέσσερις, ο Τσίπρας τηλεφώνησε στην Αθήνα και επέστρεψε μετά μισή ώρα χλωμός και τους είπε πως το ταμείο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» αναφέρει η εφημερίδα.
Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα και μέχρι τις 6:30 «είχε παραδοθεί στο ενδεχόμενο ήττας, πιστεύοντας πως Μέρκελ και Τσίπρας ενδιαφέρονταν περισσότερο να μην εμφανιστούν ηττημένοι στις χώρες τους και επιδίωκαν να μην υπάρξει συμφωνία».
Η Μέρκελ επέμενε στο Ταμείο με φόντο τους «σκληρούς βουλευτές» στο Βερολίνο, ο Τσίπρας θεωρούσε το ταμείο ντροπιαστικό αλλά και το στόχο για 50 δισ. ευρώ ανεδαφικό -όπως και οι υπόλοιποι. Αν «όμως έπρεπε να το καταπιεί, επέμεινε η έδρα του να μην είναι στο Λουξεμβούργο αλλά στην Ελλάδα, κάτι που δέχτηκε η Μέρκελ» -αλλά εκεί άρχισαν οι διαφωνίες για τα έσοδα του Ταμείου.
Τελικά, ο Τουσκ έκανε έκκληση στο αίσθημα ιστορικής ευθύνης της καγκελαρίου, λέγοντας πως δεν μπορούσε «να υπάρξει αποτυχία για 2,5 δισ. ευρώ». Στη Σύνοδο μπήκε το πρωί ο σύμβουλος του Τσίπρα, Γκλεν Κιμ, για τα νούμερα.
Και ο Guardian συμπεραίνει: «Στο τέλος, ο Τσίπρας συνθηκολόγησε σε ένα σενάριο που είχε γράψει το Βερολίνο, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι επιπτώσεις είχε αυτή η σκληρή εμπειρία για την Γερμανία και την Ευρώπη, με την στάση του Σόιμπλε να επαναφέρει την εικόνα του "γερμανού νταή"».
«Η Μέρκελ είχε ακούσει τον Σόμπλε, διάλεξε να μην τον σταματήσει και στο τέλος τον παρέκαμψε, ίσως να μην θεωρηθεί υπεύθυνη για τις απρόβλεπτες συνέπειες» καταλήγει η εφημερίδα.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2000585/ti-egine-piso-apo-tis-klistes-portes-tis-sinodou-korifis-gia-tin-epistrofi-sti-drachmi

Σκόπια: Πέντε πρέσβεις επισκέφθηκαν τον Γκρούεφσκι πριν τα μεσάνυχτα

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, τηςΓερμανίας, της Γαλλίας και της ΕΕ, απόψε, πριν από τα μεσάνυχτα επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την σλαβική εφημερίδα ‘Ούτρινσκι’, επικαλούμενη πηγές μέσα από την κυβέρνηση. Οι πρέσβεις Charles Garrett, Lauren Auer,  Kristin Althauzen,  Aivo Orav και ο αναπληρωτής του πρέσβη των ΗΠΑ (ο Jess Baily είναι στις ΗΠΑ) πήγαν στη συνάντηση με τον Γκρούεφσκι προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην FYROM.
 
Ο Γκρούεφσκι επέστρεψε στα Σκόπια στις 21:00 από τη Μαδρίτη, όπου παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στις 23:30 είχε συνάντηση με τους πρέσβεις.
 
Η εκπλήρωση της συμφωνίας με την αντιπολίτευση έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση και αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, υπάρχουν φόβοι ότι το σχέδιο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια θα αποτύχει και η χώρα θα μπορούσε να χάσει τη σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.
 
--
               
 

Μεξικό: Παραμένουν στα καταφύγια οι πολίτες - Χτύπησε ο τυφώνας Πατρίσια

Οι πρώτες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι ζημιές είναι λιγότερες από αυτές που αναμένονταν από έναν τυφώνα αυτού του μεγέθους, δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο σε τηλεοπτικό του μήνυμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια. Δεν μπορούμε ακόμη να μειώσουμε το επίπεδο επιφυλακής. Επιμένω, το πιο επικίνδυνο μέρος της καταιγίδας δεν έχει ακόμη φθάσει στο έδαφός μας. Ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο Πατρίσια θα προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις στις ακτές στον Ειρηνικό, αλλά και στις κεντρικές και βορειοανατολικές πολιτείες.
Μέσα σε λίγες ώρες, η καταιγίδα αυτή μετατράπηκε στον πιο ισχυρό τυφώνα στα χρονικά με ανέμους που έφθαναν τα 325 χλμ. την ώρα, αυξάνοντας τους φόβους για μια μεγάλη καταστροφή τη στιγμή της έλευσής του στο Μεξικό.
Ο τυφώνας έπληξε τις ακτές του Μεξικού με καταστροφικούς ανέμους που ξερίζωσαν δέντρα, παρέσυραν αυτοκίνητα και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και παραθαλάσσια θέρετρα. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Ο Πατρίσια εξασθένησε αφότου εισήλθε στις μεξικανικές ακτές, παραμένοντας ωστόσο στην κατηγορία 5, καθώς οι άνεμοί του πνέουν με ταχύτητα 270 χλμ. την ώρα. Ο τυφώνας έπληξε μέρος αραιοκατοικημένης ακτογραμμής κοντά στον δημοφιλή παραθαλάσσιο προορισμό του Πουέρτο Βαγιάρτα, όπου 15.000 τουρίστες οδηγήθηκαν σε καταφύγια για να προστατευτούν από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους πολύ ισχυρούς ανέμους.
Σημειώθηκαν πλημμύρες σε σημεία της πόλης, η οποία ωστόσο γλύτωσε από το σφοδρότερο μέρος της εξαιρετικά ισχυρής καταιγίδας.
Ο τυφώνας Πατρίσια ήταν πιο ισχυρός από τον τυφώνα Χαϊγιάν που άφησε πίσω του 7.350 νεκρούς και αγνοούμενους στις Φιλιππίνες τον Νοέμβριο του 2013.


Read more: http://www.newsbomb.gr/bomb-tv/diethnh/story/636508/mexiko-paramenoyn-sta-katafygia-oi-polites-xtypise-o-tyfonas-patrisia-video#ixzz3pUwg3qj9

Σαν σήμερα το 1909 η Ελλάδα αγοράζει το Θωρηκτό Αβέρωφ

Η Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ, αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του Γεώργιου Αβέρωφ.
Το Θωρηκτό Αβέρωφ είναι ένα πλοίο - θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Οι επιτυχίες του στο Αιγαίο του χάρισαν αμέσως τον χαρακτηρισμό «Το τυχερό πλοίο».
Κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 (12 Μαρτίου 1910 με το νέο ημερολόγιο) και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911. Την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου κατέπλευσε στο Φάληρο κι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον ελληνικό λαό. Κόστισε συνολικά 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές. Το 1/3 της τιμής του κατέβαλε ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ και τα 2/3 το ελληνικό δημόσιο με εξωτερικό δανεισμό.
Το «Αβέρωφ» ήταν από τα πιο σύγχρονα πολεμικά της εποχής του. Ατμοκίνητο, έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών. Αμέσως έγινε η ναυαρχίδα του απηρχαιωμένου ελληνικού στόλου.
Το «Αβέρωφ» σε επιχειρησιακό επίπεδο άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Με κυβερνήτη τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ηγήθηκε των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου κατά του τουρκικού στόλου διέλυσε τις προσδοκίες του Σουλτάνου και της Υψηλής Πύλης για τον έλεγχο του Αιγαίου.
Τον Οκτώβριο του 1918 το «Αβέρωφ» ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η χώρα μας ήταν μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Αβέρωφ» συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μεταφέροντας στρατεύματα και παραλαμβάνοντας τους πρόσφυγες μετά την Καταστροφή. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και «γερασμένο» το «Αβέρωφ» συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό
Το εύδρομο καταδρομικό, που συνδέθηκε άρρηκτα με τον ναύαρχο Κουντουριώτη και την πολιτική πίστη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη ναυτική ισχύ της Ελλάδας, παροπλίσθηκε το 1951. Σήμερα είναι πλωτό μουσείο και ναυλοχεί στο Φάληρο.
Πηγή: sansimera


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/636492/san-simera-to-1909-i-ellada-agorazei-to-thorikto-averof#ixzz3pUv9u5iK

Αλλαγή ώρας: Μια ώρα πίσω γυρίζουν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής 25/10

Έφτασε η ώρα της... αλλαγής! Η χειμερινή ώρα μπαίνει στη ζωή μας από τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, με τους δείκτες των ρολογιών να γυρίζουν μια ώρα πίσω.
Μια ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας στις 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 25/10, ώστε να δείχνουν 3:00, για να υποδεχθούμε τη χειμερινή ώρα, όπως γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Ενδεικτικές προσεχείς χειμερινές αλλαγές ώρας:
  • 2015 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 25 Οκτωβρίου
  • 2016 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 30 Οκτωβρίου
  • 2017 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 29 Οκτωβρίου
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, την οποία «συνέλαβε» το 1784, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στη «σπατάλη του φυσικού φωτός».
Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να… μείνει.
Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973.
Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα, ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις. Σήμερα περίπου στις 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο αυτό.
Έως το 1996 στην Ε.Ε. κάθε χώρα εφάρμοζε το μέτρο αυτό σύμφωνα με τα δικά της «θέλω», ώσπου οι Βρυξέλλες ...ανέλαβαν και οι αλλαγές της ώρας, πλέον, γίνονται ως εξής:
Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου
Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/636506/allagi-oras-mia-ora-piso-gyrizoyn-ta-rologia-ta-ximeromata-tis-kyriakis-25-10#ixzz3pUuRaDy2

Στα «κάγκελα» η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατιωτική θητεία Μείωση απαντούν στα σενάρια μικρής αύξησης της διάρκειάς της

Νέες αντιδράσεις από την εναπομείνασα Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η είδηση για τα σενάρια μικρής αύξησης της στρατιωτικής θητείας που φαίνεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δε συζητά τέτοια ενδεχόμενα αλλά κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση» σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η στρατιωτική θητεία αποτελεί ένα βάρος δυσβάσταχτο οικονομικά για τους περισσότερους νέους και τις οικογένειές τους η συζήτηση και μόνο για αύξηση της διάρκειας μας προκαλεί προβληματισμό και γεννά σοβαρά ερωτήματα».
«Ο δημόσιος διάλογος που οφείλει να γίνει σχετικά με το ζήτημα της θητείας οφείλει να εκκινεί με δεδομένη την ανάγκη μείωσης της διάρκειας της θητείας και του παράλληλου εκδημοκρατισμού της» σημειώνουν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας σε αντίθεση με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο, μείωση της στρατιωτικής θητείας.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2001980/sta-kagkela-i-neolea-tou-siriza-gia-ti-stratiotiki-thitia

Πώς βγήκε η παροιμία «Σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση» Ο κεφαλονίτικος μύθος που σχετίζεται με τη γνωστή έκφραση

Το όνομα Γιάννης χρησιμοποιείται σε πολλές λαϊκές εκφράσεις και παροιμίες. Μία γνωστή παροιμία είναι φυσικά και η «Σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση», η οποία χρησιμοποιείται υποτιμητικά.
Ο γνωστός λαογράφος, Νικόλαος Πολίτης, στο βιβλίο του «Παροιμίες», παραδίδει έναν κεφαλονίτικο μύθο που σχετίζεται με την παροιμία:
Κάποτε υπήρχε ένα μικρό χωριουδάκι, με πολύ λίγους κατοίκους, οι οποίοι ήταν φτωχοί σε περιουσία αλλά και σε γνώση! Όλες οι οικογένειες του χωριού ήταν 45, και το περίεργο είναι, πως όλοι οι νοικοκυραίοι ονομάζονταν Γιάννηδες!
Οι 45 αυτοί Γιάννηδες είχαν μια περίεργη νοοτροπία: Να μην ενεργεί κανείς ξεχωριστά σε κάποια εργασία, αλλά όλοι μαζί ξεκινούσαν «μπουλούκι» κι όπου τους έβγαζε ο δρόμος... Τους διέκρινε η μεταξύ τους εμπιστοσύνη κι αγάπη, σε βαθμό που νόμιζε κανείς ότι επρόκειτο για 45 αγαπημένα αδέλφια. Ο καιρός περνούσε ευτυχισμένα, ώσπου μια χειμωνιάτικη νύχτα ήρθε να διαταράξει την ησυχία τους μια καταιγίδα.
Η καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να ξεχειλίσει κάποιο ποτάμι κοντά στο χωριό και να τους καταστρέψει τις περιουσίες τους. Όταν ξημέρωσε συγκεντρώθηκαν και οι 45 στην πλατεία του χωριού, και πήραν την απόφαση να εκδικηθούν το ποτάμι για το κακό, που τους προξένησε. Καθένας από αυτούς έλεγε και μια γνώμη για τον τρόπο που θα επέβαλαν την τιμωρία. Ήταν η πρώτη φορά που δεν συμφωνούσαν και τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Υπήρχε μάλιστα φόβος να πιαστούν στα χέρια.
Τη στιγμή που το πράγμα είχε φτάσει στο απροχώρητο παρουσιάστηκε ο περιλάλητος και καθώς λένε οι κακές γλώσσες, ο ψευτοπαλικαράς ο κόκορας και έσωσε την κατάσταση. Καθώς προβάλλει με μουσκεμένα φτερά από την πλημμύρα, τους είπε: «Ε, πατριώτες, ντροπή να τσακώνεστε για ασήμαντα πράγματα. Εγώ θα σας πω τον τρόπο, πώς να εκδικηθείτε το ποτάμι. Αρκεί να μου υποσχεθείτε, ότι θα με υπακούσετε». «Ναι, ναι εσένα θέλουμε, θα σε κάνουμε αρχηγό!» είπαν όλοι. «Εμπρός, ελάτε όλοι κοντά μου, πάρτε ρόπαλα στα χέρια, να πάμε να διώξουμε το ποτάμι από τον τόπο μας, να γυρίσει πίσω και να μην ξαναπεράσει απ' εδώ, να πάει εκεί που περνούν οι παλικαριές του!». Όλοι έμειναν σύμφωνοι.
Όταν έφτασαν στις όχθες του ποταμού, που κυλούσε με ορμή, ο κόκορας τους είπε, πως πρέπει να πηδήσουν μέσα στο νερό με τα ρόπαλα στα χέρια και να αρχίσουν τον... ξυλοδαρμό, ώσπου να καταλάβει το ποτάμι ότι είναι ανεπιθύμητο πλέον στο χωριό! Έτσι οι Γιάννηδες «υπάκουσαν» στον αρχηγό – κόκορα, με αποτέλεσμα να πνιγούν όλοι!
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/1996762/pos-vgike-i-parimia-sarantapente-giannides-enos-kokorou-gnosi

Πακιστάν: 11 νεκροί και 23 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας μέσα σε λεωφορείο γεμάτο επιβάτες στην Κουέτα του δυτικού Πακιστάν, την πρωτεύουσα μιας επαρχίας η οποία σπαράσσεται εδώ και χρόνια από τη δράση αυτονομιστών και φανατικών ισλαμιστών.
Η βόμβα εξερράγη καθώς το λεωφορείο, που εκτελούσε δρομολόγιο προς τα προάστια, μετέφερε δεκάδες επιβάτες που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη δουλειά, ανέφερε ο Άμπντουλ Ουάχιντ Χάτακ, ένας αξιωματικός της αστυνομίας.
Στην επαρχία Μπαλουτσιστάν μαίνεται επί σχεδόν μια δεκαετία μια εξέγερση αυτονομιστών Βελούχων, οι οποίοι στοχοθετούν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και εργαζομένους του ομοσπονδιακού κράτους, αλλά και πολίτες που δεν ανήκουν στη μειονότητα.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν από την πλευρά τους μια εκστρατεία καταστολής των αυτονομιστών, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε αποτέλεσμα χιλιάδες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από κάποια οργάνωση μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με τον Χάτακ, η βόμβα φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί στην οροφή του λεωφορείου και πυροδοτήθηκε με ωρολογιακό μηχανισμό.
«Αυτή είναι μια άνανδρη ενέργεια η οποία έβαλε στο στόχαστρο αθώους», δήλωσε ο Σαρφαράζ Άχμεντ Μπούγκτι, ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης του Μπαλουτσιστάν. «Πολεμάμε εναντίον της τρομοκρατίας εδώ. Και θα συνεχίσουμε τη μάχη ώσπου και ο τελευταίος τρομοκράτης να είναι νεκρός», πρόσθεσε.
Ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον ένα παιδί, σύμφωνα με τον Μπούγκτι.
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της επαρχίας Άμπντουλ Μάλικ ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και πρόσθεσε πως κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα νοσοκομεία της Κουέτα.
Σύμφωνα με έναν γιατρό, τουλάχιστον πέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Στο Μπαλουτσιστάν έχουν διαπραχθεί επίσης αιματηρές επιθέσεις από την εκτός νόμου οργάνωση Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι («Ο στρατός του Τζάνγκβι»), που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια σουνιτική θεοκρατία στο Πακιστάν και ανακινεί τη βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών.
Η οργάνωση αυτή έχει διαπράξει επανειλημμένα βομβιστικές επιθέσεις σε θρησκευτικές εκδηλώσεις των σιιτών τον μήνα Μουχάραμ, ενώ μέλη της έχουν επίσης επιτεθεί με όπλα εναντίον πιστών.
Οι επιθέσεις αυτές εγείρουν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που επιδιώκει το Ισλαμαμπάντ χάρη σε κινεζικές επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το φιλόδοξο σχέδιο, που είχε ανακοινωθεί κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Πακιστάν τον Απρίλιο, προβλέπει τη δημιουργία δύο οδών, μιας ανατολικής και μιας δυτικής, με την τελευταία να περνάει από την Κουέτα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/635190/pakistan-11-nekroi-kai-23-traymaties-apo-ekrixi-vomvas-se-leoforeio#ixzz3pOC1pMcp

Η Ρωσία ζητά εξηγήσεις από την Ελβετία για το διπλωματικό επεισόδιο με το μαχητικό αεροσκάφος

Η Μόσχα ζήτησε εξηγήσεις από τις ελβετικές αρχές για το περιστατικό κατά το οποίο μαχητικό αεριωθούμενο της πολεμικής αεροπορίας της Ελβετίας προέβη σε επικίνδυνο ελιγμό σε μικρή απόσταση από ένα ρωσικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν στον εναέριο χώρο της Γαλλίας, ανέφερε τη Δευτέρα (19/10) η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Είναι απαραίτητο για μας να μας δώσουν σαφείς πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.
Το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό αεροσκάφος ήταν πράγματι ένα από τα 18 μαχητικά της Πολεμικής της Αεροπορίας, διαψεύδοντας ωστόσο ότι πετούσε σε επικίνδυνα μικρή απόσταση από το ρωσικό αεροσκάφος. Έκανε λόγο για έναν «έλεγχο ρουτίνας».
Παράλληλα η Μόσχα ζήτησε συγγνώμη προς το Παρίσι για την κλήτευση του πρεσβευτή της Γαλλίας στη Μόσχα, Ζαν-Μορίς Ριπέρ για να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό, καθώς νωρίτερα σήμερα μια πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο κυβερνήτης του ρωσικού αεροσκάφους είχε δηλώσει ότι αναγνώρισε ένα γαλλικό μαχητικό.
Το Παρίσι διέψευσε την εμπλοκή γαλλικού μαχητικού στο περιστατικό με ρωσικό αεροσκάφος και με ανακοίνωση τους το υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας, εξέφρασαν την απογοήτευση τους για την κλήτευση του Γάλλου πρέσβη τους στην Μόσχα.
«Μόλις λάβαμε αυτή την πληροφορία, επικοινωνήσαμε αμέσως με την γαλλική πρεσβεία. Καλέσαμε τον Γάλλο πρεσβευτή στην Ρωσία. Η ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε από τον Γάλλο πρεσβευτή να δώσει εξηγήσεις. Εκείνη την χρονική στιγμή, η γαλλική αντιπροσωπεία, ο Γάλλος πρεσβευτής δεν μπόρεσε να δώσει μια εξήγηση και πήγε να διασταυρώσει αυτή την πληροφορία. Αργότερα, αναλύοντας την κατάσταση, η γαλλική πλευρά ανακοίνωσε πως το περιστατικό δεν είχε να κάνει με την Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας, αλλά με την Πολεμική Αεροπορία της Ελβετίας. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ζητήσαμε συγγνώμη στην γαλλική πλευρά διά της διπλωματικής οδού», δήλωσε η Ζαχάροβα στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/635218/h-rosia-zita-exigiseis-apo-tin-elvetia-gia-to-diplomatiko-epeisodio-me-to-maxitiko-aeroskafos#ixzz3pOBgVXge

Πούτιν: Η Ρωσία δεν είναι κατά της Δημοκρατίας

Η Ρωσία δεν επιθυμεί στρατιωτικές υποδομές να βρίσκονται κοντά στα σύνορα της αλλά δεν είναι εναντίον της Δημοκρατίας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλία στη συνεδρίαση της λέσχης Valdai.
«Αν είμαστε ενάντια στην προώθηση της Δημοκρατίας στα σύνορά μας; Αλλά τι ακριβώς εννοεί κανείς με την παγκόσμια Δημοκρατία; Είναι η προώθηση του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας; Αυτό αποκαλείτε Δημοκρατία;» αναρωτήθηκε οΠούτιν στην ομιλία του για τους ξένους συνέδρους.
Το ΝΑΤΟ είναι ένας στρατιωτικός συνασπισμός. «Ανησυχούμε με την προώθηση της στρατιωτικής υποδομής της στα σύνορά μας», δήλωσε οΠούτιν προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν μπορούσε παρά να αντιδράσει σε αυτό.
Η Ρωσία έχει απαιτήσεις που επιβάλλουν αλλαγές στους αμερικανικούς νόμους
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μόσχα δεν απαιτεί αλλαγή των νόμων στις ΗΠΑ και τάσσεται εναντίον τέτοιων απαιτήσεων από πλευράς της  Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, τόνισε την έντονη αντίθεσή του στα πραξικοπήματα. «Θα οργανώσετε ένα Ιράκ και μία Λιβύη εδώ», είπε ο Πούτιν και επέστησε την προσοχή στις ειλικρινείς ομολογίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη αντιπολιτευτικών οργανώσεων  σε διαφορετικές χώρες.
Ο Πούτιν διαφώνησε επίσης με τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αγωνία να υπάρξει ανακατανομή στο σύστημα κρατικής εξουσίας της Ρωσίας. «Μια αμερικανική νομοθεσία η οποία νομίζω ότι αφορά την Ουκρανία αναφέρει επίσης τη Ρωσία και δηλώνει ως στόχο τον εκδημοκρατισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μπορείτε να φανταστείτε μια κατάσταση όπου μια εσωτερική ρωσική νομοθεσία, θα ανέφερε ως στόχο τον εκδημοκρατισμό των ΗΠΑ;», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.
 http://gr.rbth.com/news/2015/10/23/poytin-i-rosia-den-einai-kata-tis-dimokratias_532965

Πούτιν: Επιχείρησαν να εξαπατήσουν ολόκληρο τον κόσμο

Ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε στη Λέσχη Βαλντάι την υποκρισία και την παραπλανητική τακτική της Δύσης

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στην ετήσια συνεδρίαση της Λέσχης Βαλντάι (think tank ειδικών σε θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής), και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απειλή της αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ, στην εξάπλωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στη σύγκρουση στη Συρία και σε άλλα φλέγοντα θέματα. Η RBTH παρουσιάζει βασικά σημεία της ομιλίας του.

Για το ΝΑΤΟ

Άραγε είμαστε εμείς αντίθετοι στην προώθηση της δημοκρατίας στα σύνορά μας; Ποια είναι για εσάς η έννοια της δημοκρατίας; Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας; Είναι αυτό δημοκρατία; Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία. Δεν μας ανησυχεί η εξάπλωση της δημοκρατίας κοντά στα σύνορά μας, αλλά η εξάπλωση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ κοντά σε αυτά.

Για τις συνομιλίες με τον Μπασάρ Άσαντ

Ζήτησα την άποψή του για το ενδεχόμενο να βρούμε και να στηρίξουμε σήμερα στη Συρία ομάδες της αντιπολίτευσης -ακόμη και ένοπλες- οι οποίες προτίθενται να αντισταθούν στο Ισλαμικό Κράτος και να το πολεμήσουν πραγματικά. Αυτός απάντησε, «το βλέπω θετικά».

Για τον πόλεμο στη Συρία

Η διαίρεση της Συρίας είναι απολύτως μη αποδεκτή. Δεν θα οδηγήσει σε διευθέτηση της σύγκρουσης. Τότε η σύγκρουση θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Δεν θα προκύψει τίποτα καλό. Ελπίζω ότι αυτό (σ.σ. η παράδοση από τους Αμερικανούς αντιαεροπορικών συστημάτων σε ένοπλες ομάδες στη Συρία) δεν θα συμβεί. Αυτό θα δημιουργήσει κινδύνους και για τους αμερικανούς πιλότους ... η αμερικανική κυβέρνηση απαρτίζεται φυσικά από λογικούς ανθρώπους.

Για το αντιβαλλιστικό σύστημα των ΗΠΑ

Αυτό (σ.σ. η δημιουργία του συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ) δεν θα αποτελέσει για μας απειλή; Φυσικά και θα αποτελέσει! Και αλλάζει την ίδια τη φιλοσοφία της διεθνούς ασφάλειας. Προ ημερών έγιναν οι πρώτες δοκιμές της αμερικανικής αντιβαλλιστικής άμυνας στην Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, πως όταν διαφωνούσαμε με τους αμερικανούς εταίρους μας είχαμε δίκιο. Η Ρωσία εξαρχής είχε δίκιο σχετικά με το ότι τα αντιβαλλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ διαμορφώνονταν με σκοπό να ανατρέψουν τη στρατηγική ισορροπία και για να τους δώσουν τη δυνατότητα να υπαγορεύουν σε όλους τη θέλησή τους. Επιχείρησαν να παραπλανήσουν τόσο εμάς, όσο και ολόκληρο τον κόσμο (σ.σ. σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), και για να το πούμε πιο απλά, μας εξαπατούσαν.

Για τη βοήθεια προς το Ιράκ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Βοηθάμε στο θέμα του Ιράκ, παραδίδοντας όπλα και πυρομαχικά. Συνεργαζόμαστε, όχι μόνο με τις παραδόσεις όπλων και άλλων μέσων, αλλά και με την ανταλλαγή πληροφοριών διαμέσου του κέντρου που δημιουργήθηκε από εκπροσώπους του Ιράκ, της Ρωσίας και της Συρίας. Δεν σχεδιάζουμε όμως να διευρύνουμε τη συμμετοχή μας.

Για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ

Αν θέλουμε να πετύχουμε μακροπρόθεσμη ειρήνη στη νοτιοανατολική Ουκρανία και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ. Αυτοί (σ.σ. οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας) υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Κιέβου, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, εκτιμούν αρκετά αντικειμενικά την κατάσταση και κατανοούν πλέον ότι το πρόβλημα δεν έχει μόνο δύο χρώματα, το μαύρο και το άσπρο. Είναι πολύ πιο περίπλοκο.
http://gr.rbth.com/politics/2015/10/23/poytin-epiheirisan-na-exapatisoyn-olokliro-ton-kosmo_533387

Προπλήρωσε φυσικό αέριο στη Ρωσία η ουκρανική Naftogaz

Σε προπληρωμή φυσικού αερίου στη Ρωσία προχώρησε η ουκρανική κρατική εταιρεία Naftogaz, η οποία σχεδιάζει να αγοράσει 2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον Οκτώβριο, ανέφερε εκπρόσωπός της.
«Στείλαμε την προπληρωμή», σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από τηλεφώνου.
Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Παρασκευή ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Κίεβο.
http://www.naftemporiki.gr/story/1014433/proplirose-fusiko-aerio-sti-rosia-i-oukraniki-naftogaz

ΚΚΕ: Ψεύτικες προσδοκίες περί γαλλικής στήριξης για το χρέος

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για να καλλιεργήσει «ψεύτικες προσδοκίες περί μιας ωφέλιμης για το λαό γαλλικής στήριξης στο θέμα του χρέους», εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα.
ΚΚΕ: Ψεύτικες προσδοκίες περί γαλλικής στήριξης για το χρέος
Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για να καλλιεργήσει «ψεύτικες προσδοκίες περί μιας ωφέλιμης για το λαό γαλλικής στήριξης στο θέμα του χρέους», εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Περισσός καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι κρύβει πως η σύμπτωση απόψεων Ελλάδας - Γαλλίας κι άλλων «υπερχρεωμένων» χωρών της Ευρωζώνης στο θέμα της διευθέτησης του χρέους έναντι της Γερμανίας, δεν γίνεται με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά «την εξοικονόμηση χρήματος για τη στήριξη των μονοπωλίων αυτών των χωρών».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, βασικοί στόχοι της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου είναι, αφενός η ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της να υλοποιήσει άμεσα και χωρίς καμιά καθυστέρηση την «αντιλαϊκή» συμφωνία και αφετέρου η προώθηση επενδύσεων από τις οποίες, εκτιμά το ΚΚΕ, «κερδισμένα θα βγουν τα γαλλικά και τα ελληνικά μονοπώλια, που θα ωφεληθούν όχι μόνο από το ζεστό χρήμα του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και από τις διακρατικές συμφωνίες που συζητούνται για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού, των σιδηροδρόμων κ.α».
http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1370932/kke-pseftikes-prosdokies-peri-gallikhs-sthrixhs-gi.html