Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ και στη Ραμάλα


Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ και στη Ραμάλα

12/03/2011



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (Ραμάλα) από τις 13 μέχρι τις 15 Μαρτίου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και υπηρεσιακούς παράγοντες.



Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επικεφαλής αντιπροσωπείας, θα παρακαθήσει σε χωριστές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Σιμόν Πέρες και τον Πρωθυπουργό κ. Βενιαμίν Νετανιάχου.



Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄ και θα επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί, επίσης, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος (Yad Vashem) και το Δάσος των Εθνών (Grove of Nations).



Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ, στην παρουσία Κυπρίων και Ισραηλινών επιχειρηματιών.



Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του θα μεταβούν στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, όπου θα πραγματοποιήσουν μονοήμερη επίσημη επίσκεψη. Κατά την εκεί παραμονή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.



Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ και στη Ραμάλα θα υπογραφτούν διμερείς Συμφωνίες και Πρωτόκολλα τόσο με την Κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο στις 15 Μαρτίου το απόγευμα.




http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/0/DF766300CCBB4EDAC2257851003678A8?OpenDocument



Ισραήλ: 5 νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου σε εβραϊκό οικισμό στην Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος σκότωσε πέντε Ισραηλινούς αφού εισέβαλε σε εβραϊκό εποικισμό στην Δυτική Όχθη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού.




Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο δράστης της επίθεσης εισέβαλε σε κατοικία στον εποικισμό Ιταμάρ -- κοντά στη Νάμπλους -- και μαχαίρωσε ένα ζευγάρι και τρία παιδιά, περιλαμβανομένου ενός βρέφους. Τα θύματα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν, ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.



Νωρίτερα είχε μεταδοθεί από Ισραηλινά ΜΜΕ ότι η επίθεση αυτή έγινε από "Παλαιστίνιους", με τη χρήση πυροβόλων όπλων, κι ότι υπήρχαν τρεις νεκροί και δύο τραυματίες.



Μπ.Γ.


http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1943003

ΓΓΑΝ: Επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ

Επίσκεψη στο Τελ Αβίβ πραγματοποιεί τη 14η και 15η Μαρτίου, ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα, Arye Mekel, ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Αθανάσιος Χριστόπουλος.




http://www.naftemporiki.gr/news/pstory.asp?id=1942872

Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία

12 Μαρτίου 2011, 11:55 EET


Sigmalive

Δεκάδες εργάτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη στον αντιδραστήρα

Τα κύμματα από το τσουνάμι έφτασαν στη Χιλή

703 νεκροί ο επίσημος απολογισμός θυμάτων

Ακόμη 400 πτώματα ανακάλυψε ο στρατός

(Τελευταία ενημέρωση 12.30)



Έκρηξη σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα. Τα ιαπωνικά πρακτορεία μεταδίδουν πως μέρος του κτηρίου έχει καταρρεύσει και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι 20 φορές υψηλότερα από το κανονικό. Οι ιαπωνικές αρχές αύξησαν τη ζώνη αποκλεισμού στα 20 km.



Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στρατιώτες στην πόλη Ρικοζεντακάτα έκαναν μία μακάβρια ανακάλυψη. Στα παράλια βρήκαν 300 με 400 πτώματα όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.










Η έκρηξη στο Φουκουσίμα ήταν πολύ ισχυρή και προκάλεσε την κατάρευση του ενός αντιδραστήρα. Τέσσερις εργαζόμενοι έχουν τραυματιστεί. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νο1, που καταστράφηκε έπειτα από έκρηξη που οφείλεται σε μετασεισμό, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.





Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση. Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.



Tο πρακτορείο Τζίτζι μετέδωσε πως σημειώθηκε έκρηξη στον πληγέντα από τον σεισμό αντιδραστήρα τύπου Νταΐτσι 1, ηλικίας 40 ετών, και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πολυάριθμους τραυματισμούς εργαζομένων και μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας που έχει αναγκάσει τις αρχές να εκκενώσει μία ζώνη άνω των 10 χλμ και να καλέσει τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους.



Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.



Σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το ΝΗΚ.







Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων









Μέχρι στιγμής οι ιαπωνικές αρχές αναφέρουν πως ο αριθμός των θυμάτων από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας έχει ανέλθει στους 703. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους χίλιους.

Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν εξάλλου και μετά την κύρια δόνηση των 8,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό Ινστιτούτο(USGS). Σύμφωνα με την

ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00, χθες, ώρα Ελλάδος) στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ

τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).





Παραμένει ο συναγερμός για το τσουνάμι

Τα πρώτα κύματα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δόνηση στα ανοικτά της Ιαπωνίας έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Χιλή, σχεδόν 24 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά ο κυματισμός ήταν μικρός και "δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές", τόνισαν οι αρχές.



"Τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι έφθασαν στα παράλια" της Αρίκα, της Ικίκε, της Αντοφαγάστα, στα βόρεια της χώρας, σε απόσταση 1.100 χλμ από το Σαντιάγο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ινσπέτερ στις 06.00 ώρα Κύπρου. Από την άφιξή τους προκλήθηκαν "ελαφρές διακυμάνσεις στο επίπεδο της θάλασσας".



Ωστόσο, ο Υπουργός επεσήμανε πως πολλές "ακολουθίες κυμάτων" πρόκειται να ενσκήψουν ακόμη. Οσον αφορά τις νήσους του Πάσχα, το πρώτο χιλιανό έδαφος που επλήγη από τα κύματα, σε απόσταση 3.500 χλμ από τις ηπειρωτικές ακτές της χώρας, "η εκτίμηση είναι πως οι ακολουθίες κυμάτων έχουν περάσει καθ' ολοκληρίαν", τόνισε ο Ινσπέτερ. Τα κύματα έφθασαν σε ύψος το 1,16 μ. πάνω από το κανονικό επίπεδό τους και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, πρόσθεσε.



Ο συναγερμός για το τσουνάμι ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο δίωρο για προληπτικούς λόγους στη μικρή νήσο με τους 4.000 κατοίκους. Το ένα τρίτο εξ αυτών είχε απομακρυνθεί από τις παράλιες ζώνες χθες το απόγευμα, προς το αεροδρόμιο Ματάβερι, σε ύψος 45 μ από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην κυριότερη πόλη της νήσου κνγκα Ρόα.


http://www.sigmalive.com/news/international/363188

Αναβλήθηκε η απογραφή του πληθυσμού







Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναβλήθηκε η απογραφή του πληθυσμού που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Μαίου



και ο χρόνος διενέργειάς της μετατοπίστηκε το Φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο και τότε να είναι βέβαιο ότι θα γίνει.

Επίσημη δικαιολογία δεν υπάρχει, προφανώς όμως προκύπτει ότι Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης δεν συνεννοήθηκαν κατάλληλα με τη Στατιστική Αρχή.

Και κάτι ακόμη.



Η στατιστική υπηρεσία δίνει μόλις .......200 ευρώ μικτά σε όσους νέους εργαστούν επί δέκα ημέρες στην απογραφή.

Μιλάμε δηλαδή για ένα καθαρό ποσό της τάξης των 150 ευρώ, δηλαδή των 15 ευρώ ημερησίως. Είναι ποτέ δυνατόν να πάρει κανείς στα σοβαρά μια τέτοια δουλειά;







ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/03/blog-post_5859.html#ixzz1GNmtbgGJ

Άρχισε η έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για τη Λιβύη












Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν τον Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο για επιπλέον κυρώσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν τη συνεδρίασή τους για να προσπαθήσουν να απαλείψουν τις διαφορές τους

όσον αφορά τη στρατηγική που θα υιοθετήσουν έναντι της Λιβύης.



Κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που άρχισε στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Λονδίνο αναμένεται ότι θα αυξήσουν την πίεση υπέρ της στρατιωτικής επιλογής και της αναγνώρισης των εξεγερμένων.



Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θέλει να παραιτηθεί αμέσως ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και δεν τον θεωρεί έγκυρο συνομιλητή για να συζητήσει το μέλλον της χώρας του, δήλωσε σήμερα η ίδια.



Η Μέρκελ, η οποία συμμετέχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα τη λιβυκή κρίση, δήλωσε πως τα μέλη της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή στάση.



Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής πως η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί «για κάθε ενδεχόμενο» για να διώξει τον συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία.



«Πιστεύω πως είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν πολιτική βούληση, φιλοδοξία και ενότητα για να πουν σαφώς ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να φύγει, ότι το καθεστώς του είναι παράνομο, ότι αυτό που κάνει στο λαό του είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Κάμερον.



«Θα ενισχύσουμε τα μέτρα» για να «ασκήσουμε πίεση» στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Θα πρέπει επίσης να προβλέψουμε όλα τα ενδεχόμενα», επέμεινε. «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας».



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής πως η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει σήμερα από τους ευρωπαίους εταίρους της να αναγνωρίσουν τη λιβυκή αντιπολίτευση που εκπροσωπείται από το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.



Ο Σαρκοζί πρότεινε επίσης «τη δημιουργία ανθρωπιστικών ζωνών στη Βόρεια Αφρική» για την υποδοχή των «εκτοπισμένων».



Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πλήγματα ακριβείας εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι ως ύστατη επιλογή υπέρ των Λίβυων αμάχων.



Τέτοια πλήγματα θα ήταν «καθαρά αμυντικά» και θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο με την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και εφόσον το ζητήσει η λιβυκή αντιπολίτευση, αν ο Καντάφι χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ή επιτεθεί σε ειρηνικούς διαδηλωτές, υπογράμμισε ο Σαρκοζί.



Μάρτονι: Σαφή πολιτικά μηνύματα



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ είναι πιθανό να αποφασίσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της χώρας του, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.



«Πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να στείλουμε πολύ σαφή πολιτικά μηνύματα και ελπίζω ότι η έκτακτη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να το πράξει», τόνισε ο Γιάνος Μάρτονι στον ουγγρικό κρατικό ραδιοσταθμό MR1-Kossuth και πρόσθεσε: «Η ουσία των πολιτικών μηνυμάτων είναι ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μετάβαση στη δημοκρατία».



Ο Μάρτονι τόνισε ότι οι επιπλέον κυρώσεις θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις -κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές μέχρι στιγμής- στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο Ούγγρος υπουργός.



Ο Μάρτονι τόνισε ακόμα ότι πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.



«Ένα είναι σίγουρο. Πως ό,τι κι αν συμβεί πρέπει να συνεργαστούμε όσο πιο στενά γίνεται με τις αραβικές χώρες», υπογράμμισε.



Εξετάζεται η αποστολή στρατιωτών



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνέρχονται εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες για τη λιβυκή κρίση, εξετάζουν το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής στρατιωτικής αποστολής στο βορειοαφρικανικό κράτος, αναφέρει σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έδωσε στη δημοσιότητα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Ε.Ε. «θα συντονίσει τις προσπάθειες για αποτελεσματική χρήση κεφαλαίων και μέσων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές».



Προχθές Τετάρτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη, για να βοηθήσει στην επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.







ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/03/blog-post_6027.html#ixzz1GNlThvr9