Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Επικίνδυνο παιχνίδι με τα σκουπίδια στις γειτονιές του Πύργου...

Το...''παιχνίδι''...γίνεται επικίνδυνο...
Ξημερώματα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία «έτρεχε» απο τη μια φωτιά στην άλλη και  η Αστυνομία κηνυγούσε υπόπτους για τους εμπρησμούς των κάδων...
Οι Αρχές αναζητούσαν ως ύποπτο άτομο ...''γνωστό'' για τις παραπάνω ενέργειες από πιο παλιά...



Φιάλες υγραερίου και φωτιές σε όλη την πόλη 
Τον χάρο με τα μάτια τους είδαν οι πυροσβέστες της Π.Υ. Πύργου όταν κλήθηκαν να σβήσουν πυρκαγιά σε σωρούς απορριμμάτων και διαπίστωσαν έντρομοι ότι άγνωστοι είχαν τοποθετήσει φιάλες υγραερίου στις οποίες είχαν ανοίξει τις βαλβίδες διαφυγής αερίου.
« Από θαύμα δεν υπήρξε σοβαρό ατύχημα. Μιλάμε για εγκληματική πράξη χωρίς λογική κατά ανδρών του ΠΣ.»  ανέφερε  ο Χρήστος Γιαννακόπουλος πρόεδρος των πυροσβεστών...

Αναβάλλεται για το τέλος Μαρτίου η δημοπράτηση του έργου « Δρόμος Πάτρα – Πύργος» Και έχει ο Θεός…..

Το «ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Δρόμος Πάτρα – Πύργος : Το έργο σε νέες περιπέτειες ή Ζήσε Μάη μου….» είχε εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του για την πορεία του έργου και την δυνατότητα υλοποίησής του (Διαβάστε εδώ)
Γράφαμε λοιπόν ότι, «όσοι εδώ στο Νομό επαναπαύθηκαν από την επικοινωνιακή «φιέστα», που πραγματοποιήθηκε την 3-10-2014 στο Διοικητήριο του Πύργου, είναι φανερό ότι έχουν κάνει λάθος. Το ότι ανακοινώθηκε μια ημερομηνία δημοπράτησης, δεν προδικάζει τίποτα».
Και να που επαληθευτήκαμε πολύ γρήγορα.
Με το πρόσχημα των εκλογών, η δημοπράτηση του έργου, που είχε προσδιοριστεί για τις 27-1-2015, μετατίθεται για την 31-3-2015. Και έχει ο Θεός……
Σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες του www.ypodomes.comείναι γεγονός η πρώτη μετάθεση της δημοπράτησης του τμήματος της Δυτικής Ολυμπίας Οδού Πάτρα – Πύργος. Το έργο των 443εκ.ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να δημοπρατηθεί στις 27 Ιανουαρίου, είχε την ατυχία να πέσει ακριβώς πάνω στις εκλογές και έτσι η μετάθεση ήταν αναμενόμενη.
Η νέα ημερομηνία για τη δημοπράτηση είναι στις 31 Μαρτίου με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοιχτά και στα χέρια της Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από το Υπουργείο Υποδομών η μετάθεση της ημερομηνίας έγινε λόγω υποβολής ερωτημάτων, αλλά και παράτασης χρόνου από ενδιαφερόμενα σχήματα. Παράλληλα έχει ζητηθεί και η χορήγηση στοιχείων της μελέτης που υπάρχει από την Ολυμπία Οδό.
Τέλος ένα ακόμα πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η μη λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων «λόγω αλλαγής της βάσης δεδομένων για λόγους ασφαλείας».
Η νέα παράταση οδηγεί μαθηματικά το έργο σε μεγάλες καθυστερήσεις με τη λειτουργία του να πηγαίνει κατ΄ ελάχιστο το 2019 καθώς σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού ο χρόνος υλοποίησης της σύμβασης έχει οριστεί σε 36 μήνες (δηλαδή 3 χρόνια).
Τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται και σε άλλα έργα που είναι προγραμματισμένη η δημοπράτηση τους για τις επόμενες ημέρες και βδομάδες.
Θα το ξαναγράψουμε : Μακάρι στο τέλος, για το θέμα αυτό που αφορά το σημαντικότερο έργο του Νομού Ηλείας, να διαψευστούμε εμείς και να αποδειχτούν αβάσιμες οι επιφυλάξεις μας.
Αλλά ο δρόμος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, φαίνεται να είναι μακρύς και δύσβατος.

http://www.iliaoikonomia.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC/

Υποθέσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα: Ο «δράκος» της Δράμας...Κυριάκος Παπαχρόνης


«Το 'ξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό το παιδί. Πάντα έτρωγε πρώτα το γλυκό του και μετά το φαγητό του»...

Μ' αυτήν την φράση, θέλησε η μάνα του Κυριάκου Παπαχρόνη να απεικονίσει την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του γιου της και προσπαθώντας να δώσει την δική της εξήγηση στο κακό που ακολούθησε.

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης γεννήθηκε στην Ξάνθη και η ιστορία του ξεκινά στην ηλικία των 14 ετών. Σ' αυτήν την τρυφερή ηλικία, ο Παπαχρόνης είχε μια τραυματική εμπειρία με μια ιερόδουλο, η οποία «πρόσβαλλε» και ειρωνεύτηκε τον ανδρισμό του, λέγοντάς τον «ανίκανο». Ο Κυριάκος Παπαχρόνης προφανώς και δεν λησμόνησε το γεγονός αυτό, που του δημιούργησε ένα αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στις γυναίκες. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, άρχισε να χτίζει ένα σχέδιο εκδίκησης. Οι γυναίκες γι' αυτόν πλέον είχαν γίνει «κόκκινο πανί».



Στα 19 του, όντας έφεδρος αξιωματικός (ανθυπολοχαγός) και υπηρετώντας στην 5η Μοίρα των ΛΟΚ στην Δράμα, αρχίζει την δράση του, κινούμενος μεταξύ Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης. Βιασμοί και δολοφονίες γυναικών, καθώς και βομβιστικές επιθέσεις θα του αποδώσουν το προσωνύμιο «Ο δράκος της Δράμας». Το σκοτάδι γίνεται ο καλύτερος σύμμαχός του.



Η δράση του τελείωσε όταν συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου 1982 από την Ασφάλεια Δράμας και μετά από κινητοποίηση όλων των Αρχών της Ανατολικής Μακεδονίας.
Αρχικά αρνήθηκε τα πάντα. Μετά από μαραθώνια ανάκριση, τελικά ο Παπαχρόνης ομολογεί:
Τον βιασμό και την δολοφονία με στιλέτο στις 5-9-1981, της ιερόδουλης Γρ. Θεοχαρίδου, στην Δράμα.

Την απόπειρα δολοφονίας στις 20-12-1981, της Μ. Ποστιάδου, στην Δράμα.

Την απόπειρα βιασμού και δολοφονία στις 15-1-1982, της φοιτήτριας Ε. Παπαδοπούλου, στην Δράμα.

Τον βιασμό και την άγρια δολοφονία στις 15-8-1982, της 20χρονης φοιτήτριας Αναστασίας Αλεξανδρίδου, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Τις απόπειρες βιασμού και δολοφονίας κατά της 18χρονης Αγοραστής Τέζα και της 30χρονης νοσοκόμας Βασιλικής Λαζαρίδου, στην πόλη της Δράμας.

Την απόπειρα βιασμού και δολοφονίας κατά της 23χρονης Δ. Πεχλιβανίδου.

Δύο ακόμη απόπειρες βιασμού και δολοφονίας κατά μιας ιερόδουλης και μιας άλλης γυναίκας, στην Ξάνθη.

Πέντε βομβιστικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, 2 ωρολογιακές βόμβες στις 12-3-1982 στο Ταχυδρομείο και την Εθνική Τράπεζα της Ξάνθης, άλλες 2 στις 13-3-1982 στην Τράπεζα Πίστεως κι σε ένα κατάστημα στην Καβάλα και μια πέμπτη στις 16-6-1982 στην είσοδο του στρατοπέδου της Δράμας.
Έναν εμπρησμό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καβάλας.

Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων, η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τον κυνισμό και τις δηλώσεις του Παπαχρόνη. «Θόλωνε το μυαλό μου. Ήθελα να χτυπήσω. Έφθανα στο μεγαλείο. Την χτυπούσα, τελείωνε...». Έλεγε πως τον τρέλαινε και τον ερέθιζε ο ήχος των τακουνιών. Απευθυνόμενος μάλιστα σε μια δημοσιογράφο της ΕΡΤ, της είπε «Εσένα σ' αγαπάω γιατί έχεις ψηλά τακούνια»!

Καταδικάστηκε δις εις θάνατον και σε κάθειρξη 23 ετών, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Όταν άκουσε την ποινή, σηκώθηκε και χειροκροτώντας είπε: «Ευχαριστώ» και στην συνέχεια «Τι βάζετε τέτοιες ποινές; Πόσα χρόνια θα ζήσουμε;». Δήλωνε αμετανόητος: «Στείλτε με στο απόσπασμα, γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω».

Το Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε για τις βομβιστικές επιθέσεις, σε 15 χρόνια φυλάκιση και 20ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Παρά την προηγούμενη καταδίκη του, το δικαστήριο μετά από πρόταση του στρατιωτικού επιτρόπου, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό ότι «δεν κινούταν στις πράξεις του εκ ταπεινών ελατηρίων».

Από τους γνωστούς του και τους συναδέλφους του, ο Παπαχρόνης περιγράφονταν σαν άτομο βίαιο, με ιδιαίτερη σωματική δύναμη και μεγάλη «λόξα» με τα των στρατιωτικών. Οι ειδικοί έκαναν λόγο για ένα «μωσαϊκό παραλογισμού».

Παραδόξως όμως, στην φυλακή ο Παπαχρόνης έγινε ίνδαλμα για πολλές γυναίκες, οι οποίες αλληλογραφούσαν μαζί του, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να τον γνωρίσουν κι...από κοντά! Αντίστοιχα, μετέπειτα επίδοξοι «δράκοι», «εμπνεύστηκαν» απ' αυτόν και θέλησαν τον μιμηθούν.

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης, μετά από 21 χρόνια και 6 μήνες στις φυλακές, έκανε αίτηση αποφυλάκισης και αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2004, σε ηλικία 44 ετών και με περιοριστικούς όρους.


Πηγήhttp://www.proklitiko.gr/2015/01/ypotheseis-pou-sigklonhsan-thn-Ellada-o-drakos-ths-Dramas-Kuriakos-Papaxronhs.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Ήθελαν να γεμίσουν τη Δράμα πλαστά 20ευρω

Οι κλοπές για τις οποίες είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά… αποδοτικές για δυο νεαρούς φίλους από τη Δράμα, που σκέφτηκαν να βγάλουν πιο γρήγορα εύκολο κέρδος πλημμυρίζοντας την αγορά με πλαστά ευρώ!

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν και πόσο πλαστό χρήμα πρόλαβαν να διοχετεύσουν οι παραχαράκτες ηλικίας 21 και 19 χρόνων πριν πέσουν σε μπλόκο αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. που ανακάλυψαν 48 «πέτσινα» χαρτονομίσματα των 20 ευρώ στο Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Πάντως, τα 195 γνήσια ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν, όπως και το αυτοκίνητο και δυο κινητά, δείχνουν ότι είχαν ήδη κάνει αγορές προϊόντων ευτελούς αξίας και είχαν εισπράξει τα ρέστα.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπιστούν οι έμποροι τους οποίους εξαπάτησαν. Ο 21χρονος, που έχει συλληφθεί επανειλημμένα για κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμό και ο 19χρονος που έχει κατηγορηθεί για κλοπή, οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας με κατηγορίες για παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων κατά συναυτουργία.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2015/01/20_12.html

Το καφενείο μετατράπηκε σε... σαλούν

Καραμπίνα έβγαλε ένας 51χρονος

Σε... σαλούν μετατράπηκε καφενείο στον Καλαμώνα Δράμας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε δύο θαμώνας με τον έναν μάλιστα να πυροβολεί με μια κυνηγετική καραμπίνα. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 51χρονος διαπληκτίστηκε φραστικά με έναν 54χρονο θαμώνα του καφενείου, απειλώντας τον, και αμέσως μετά τον καυγά αποχώρησε. 

Ωστόσο μετά από λίγη ώρα, επέστρεψε έξω από το κατάστημα, κρατώντας κυνηγετικό όπλο και πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα και μια φορά στο όχημα της συζύγου του 54χρονου, προκαλώντας σε αυτό φθορές, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση, σύμφωνα με το thrakitoday.com

Οι Αστυνομικοί μετά την καταγγελία του περιστατικού σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και απειλή.

Στο χώρο του συμβάντος και την οικία του δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις κάλυκες κυνηγετικού όπλου και δύο κυνηγετικά όπλα, αντίστοιχα. 

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 51χρονου θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δοξάτου Δράμας.

http://www.newsbeast.gr/society/arthro/777019/to-kafeneio-metatrapike-se-saloun/

Ο Μαντέλης επιστρέφει τη «μίζα» της Siemens

Τη συναίνεσή του για την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο της «μίζας» την οποία κατηγορείται ότι έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens έδωσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ο οποίος δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Πρόκειται για το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που προχωρά σε μία τέτοια ενέργεια. Το αίτημα κατατέθηκε στον εισαγγελέα της έδρας του δικαστηρίου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο και συνυπογράφεται από τον κουμπάρο του Τάσου Μαντέλη και συγκατηγορούμενό του Γιώργο Τσουγκράνη και την κόρη του τελευταίου, η οποία ήταν συνδικαιούχος στον λογαριασμό όπου μπήκαν τα χρήματα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τάσος Μαντέλης φέρεται ότι έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens 450.000 γερμανικά μάρκα (230.000 ευρώ). Οπως αναφέρεται στο αίτημα, ήδη έχει δεσμευτεί ένας λογαριασμός με 174.000 ευρώ, ενώ ο πρώην υπουργός προσφέρει ακόμα 56.000 ευρώ, τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επειτα από αυτήν την ενέργεια ζητεί ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση βάσει του πρόσφατου νόμου ο οποίος ψηφίστηκε για την επιστροφή των κλεμμένων. Σημειώνεται ότι από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται κρατικοί αξιωματούχοι, όπως πρώην υπουργοί. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ωστόσο, ο πρώην υπουργός θα μπορούσε να κερδίσει επιπλέον ελαφρυντικό. Πρόβλημα, πάντως, δεν υφίσταται για την υπαγωγή του Γιώργου Τσουγκράνη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από το δικαστήριο.
Βάσω Παλαιούhttp://www.dimokratianews.gr/content/31395/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%C2%AB%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%B1%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-siemens

«Αποτυχία της κυβέρνησης οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό»

Οι αποκλίσεις που παρουσιάστηκαν στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού το 2014, αποτελούν το τελευταίο δείγμα γραφής μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, η επιμονή της Κυβέρνησης σε μια αδιέξοδη πολιτική, που έθετε τους στόχους του μνημονίου πάνω από τις ανάγκες και τις αντοχές της κοινωνίας, είναι ο βασικός λόγος για αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι η κυβέρνηση επέβαλε σειρά άδικων φόρων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα αντί να αυξάνονται τα έσοδα, να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Για να καλύψει την υστέρηση εσόδων προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή δαπανών, με δραματικές συνέπειες στις παροχές του κοινωνικού κράτους αλλά και στην ανάπτυξη, λόγω της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος και καταλήγει: «Όπως είχα πει πριν από δύο χρόνια, η ελληνική οικονομία μοιάζει σαν το “χαμστεράκι” που συνεχώς τρέχει πάνω στη ρόδα, αλλά μένει πάντα στο ίδιο σημείο. Η ΝΔ πήγε στις εκλογές για να μπορέσει να εφαρμόσει το e-mail Χαρδούβελη και να συνεχίσει το “χαμστεράκι” την ένδοξη πορεία του. Ευτυχώς, αυτή η πορεία τελειώνει στις 26 Γενάρη».

Eπιμέλεια: X.M.

 http://www.zougla.gr/politiki/article/apotixia-tis-kivernisis-i-apoklisis-ston-proipologismo

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΕΩΣ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ, Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογική άδεια με αποδοχές, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Η χορηγούμενη άδεια είναι ανάλογη με το καθεστώς εργασίας, ενώ δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ), ισχύουν τα εξής:
1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
2. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον συγκεκριμένο σκοπό και καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ.1 της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του από αυτόν, καθορίζεται ως εξής:
Α. Μισθωτοί για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 έως 200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201 έως 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ' ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια σε αυτές τις περιπτώσεις να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Β. Μισθωτοί για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 έως 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ' ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια σε αυτές τις περιπτώσεις να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
3. Για όσους εκ των μισθωτών που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται και αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους.
4. Η χορηγούμενη άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ekloges/ethnikes-ekloges/story/544050/ekloges-2015-eos-treis-imeres-me-apodoxes-i-eklogiki-adeia#ixzz3OosK1Xpp

Παραλήρημα των Σκοπιανών για την έκθεση: «Οι Ελληνες: Απο τον Αγαμέμνονα στο Μέγα Αλέξανδρο»

Της Ιουστίνης Φραγκούλη 
Σε ένα παραλήρημα αλυτρωτισμού και παραχάραξης της ιστορίας, οι Σκοπιανοί του Τορόντο απαιτούν να ακυρωθεί η έκθεση : «Οι Ελληνες. Απο τον Αγαμέμνονα στο Μέγα Αλέξανδρο» που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μόντρεαλ και πρόκειται να μεταφερθεί στην Οττάβα, το Σικάγο και την Ουάσιγκτον ολοκληρώνοντας τον κύκλο της το 2016. 
«Απαιτούμε να απαγορευθεί η έκθεση «Έλληνες- από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» από τα βόρεια αμερικανικά μουσεία», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος και αποκαλεί μύθο τα 5000 χρόνια Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ επιτίθεται χυδαία στην σύγχρονη Ελλάδα κατηγορώντας την για ρατσισμό.
Ιδού τα περί του προκλητικού δημοσιεύματος:
«Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», αυτός είναι τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα μουσεία της Βόρειας Αμερικής και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, γράφουν οι Σκοπιανοί στην ιστοσελίδα «Μακεδονικό» Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Σλάβων των Σκοπίων».
»Πρόκειται για μια φιλόδοξη αποστολή για τη διάδοση του μύθου των πέντε χιλιάδων «ελληνικού» (τα εισαγωγικά στο σκοπιανό δημοσίευμα)πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της ‘κλοπής’ του Μακεδόνα βασιλιά Μεγάλου Αλεξάνδρου, σημειώνει το «Σκοπιανοί μακεδονικό» Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Σλάβων των Σκοπίων.
Η έκθεση θα γίνει στο Μόντρεαλ, θα παρουσιασθεί στο Καναδικό Μουσείο Ιστορίας, στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον.
«Παραδόξως το ανεύθυνο αυτό έργο, χρηματοδοτείται εν μέρει από το Υπουργείο Καναδικής Κληρονομιάς και προωθείται από την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα.
Ο Δυτικός Κόσμος είναι ερωτευμένος με την ιστορία της Ελλάδας και με τον ελληνικό μύθο προωθείται η εθνική καθαρότητα και της αυτοαποκαλούμενης υπεροχής της Ελλάδας, που έχει καταστεί η πιο ρατσιστική χώρα στο δυτικό κόσμο.
Ωστόσο, ο δυτικός κόσμος, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα, να την χαρακτηρίζει ως το «λίκνο του πολιτισμού» και το «λίκνο της δημοκρατίας»αν και η ιδέα «Ελλάδα» ως μία ενιαία οντότητα, εδαφική ή πολιτιστική δεν υπάρχει, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων και συνεχίζει:
Η ελληνική επιθετική εκστρατεία, η οποία έχει ως στόχο να πείσει τον κόσμο ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν «Έλληνες», δεν έχει καμία βάση στην ιστορική πραγματικότητα, αλλά, είναι μέρος της ρατσιστικής πολιτικής στην Ελλάδα, να αρνείται την ύπαρξη των ‘Μακεδόνων’ (Σλάβων που θέλουν να χαρακτηρισθούν Μακεδόνες, δηλαδή) στις μέρες μας ή σε οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία.
Η Ελλάδα –συνεχίζει το υστερικό δημοσίευμα- είναι η μόνη χώρα της Δύσης, που αρνείται την ύπαρξη τυχόν εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός της και με «υπερηφάνεια» αναφέρει ότι η χώρα είναι «εθνικά καθαρή». Ο ρατσισμός είναι τόσο αχαλίνωτος στην Ελλάδα, που είναι η πρώτη χώρα μετά τη ναζιστική Γερμανία στην οποία υπάρχουν εκλεγμένα μέλη του νέο-ναζιστικού κόμματος στο Κοινοβούλιο – δηλαδή έχει 21μέλη της ‘Χρυσής Αυγής’.
Παραδόξως- ξεφωνίζει το δημοσίευμα- από το 1988, σύμφωνα με καλά τεκμηριωμένη έρευνα στην πολιτική της Ελλάδας δεν υπήρχε η «Μακεδονία»(το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων) και προσπάθησαν να εξαλείψουν την ύπαρξή του.
Τότε κυριάρχησε ο φόβος ότι θα χάσει το μέρος της Μακεδονίας, που κατέλαβε το1913, και η ελληνική προπαγανδιστική μηχανή υποστηρίζει ότι το έδαφος της Μακεδονίας δεν ανήκει σε αυτούς και ότι αυτοί οι άνθρωποι (Σλάβοι με την ονομασία Μακεδόνες) δεν υπάρχουν.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση (μέσα στην οικονομική κρίση που διέρχεται) να πείσει τα βόρεια αμερικανικά μουσεία, να παρουσιάσει και να προωθήσει τα ψευδή ιστορικά δεδομένα ως μέρος της έκθεσης «Έλληνες-Ο Αγαμέμνονας στον Μέγα Αλέξανδρο», ενώ δεν μπορεί να σταθεί οικονομικά, έγιναν μέρος (τα Μουσεία αυτά) της ελληνικής προπαγάνδας και αυτό είναι σοκαριστικό,σημειώνει η ανακοίνωση των Σλάβων των Σκοπίων που αυτοαποκαλείται «Μακεδονικό Κίνημα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και το οποίο απαιτεί το άμεσο κλείσιμο των εκθέσεων και την απομάκρυνση του υλικού από τα αμερικανικά μουσεία.
http://mignatiou.com/2015/01/paralirima-ton-skopianon-gia-tin-ekthesi-i-ellines-apo-ton-agamemnona-sto-mega-alexandro/?fb_action_ids=1548316818760494%2C1553386511567141&fb_action_types=news.publishes

Μαρία Σπυράκη, θάλασσα στη Λάρισα και σιδηρόδρομος στην Κρήτη…

Του Νίκου Μπουγιόπουλου στον eniko
Η κυρία Σπυράκη διαθέτει όλο εκείνο το απαιτούμενο θράσος που αρμόζει στην ιδιότητά της: Εκπρόσωπος της ΝΔ. Απόδειξη ότι στις δημόσιες εμφανίσεις της μας καλεί, εν είδει απειλής,  να «φανταστούμε» τι σημαίνει να βρίσκεται μια χώρα σε χρεοκοπία.
    Αλλά γιατί να «φανταστούμε». Δεν χρειάζεται να «φανταστούμε». Αρκεί που δουλεύουν οι βασικές μας αισθήσεις. Όταν έχεις μάτια και βλέπεις τη δυστυχία, όταν έχεις αυτιά και ακούς τις οιμωγές, όταν διαθέτεις όσφρηση και μυρίζεις τη σαπίλα, η φαντασία περιττεύει.
    Η φαντασία χρειάζεται μόνο σε κάποιους σαν την κυρία Σπυράκη. Στους χώρους που κινούνται και με εκείνους που συναγελάζονται είναι φυσικό. Που να ξέρουν οι «καημένοι» για τα εκατομμύρια ανθρωπάκια που είναι εντοιχισμένα στα ανά την επικράτεια δυαράκια και τριάρια, που κάθονται δυο – δυο και τρεις – τρεις γύρω από μια σόμπα υγραερίου για να ζεσταθούν;
    Που να ξέρει η κυρία Σπυράκη για τα 6 εκατομμύρια που ζουν υπό το ζόφο του αποκλεισμού και της φτώχειας. Για ένα λαό που είναι «ο πιο δυστυχισμένος» (ο ΟΟΣΑ της κυρίας Σπυράκη τα λέει αυτά…). Για τα 700.000 υποσιτισμένα παιδιά. Και για τους γέροντες που αλλάζουν μόνοι τους τη δοσολογία των φαρμάκων τους γιατί δεν έχουν λεφτά να πάρουν τα φάρμακα, όπως τους είπε ο γιατρός. Έτσι τα κατάφερε η πολιτική που εκπροσωπεί η κυρία Σπυράκη.     
    Αλλά η κυρία Σπυράκη μας απειλεί ότι θα χρεοκοπήσουμε. Και θέλει να θέσει σε κίνηση τη «φαντασία» μας. Δεν χρειάζεται να κουράζεστε κυρία Σπυράκη. Έχουμε μπόλικη φαντασία. Τόση ώστε να μπορούμε να φανταστούμε απίθανα πράγματα.
    Μπορούμε, για παράδειγμα, να φανταστούμε μέχρι και αντικειμενικούς και χαριτόβρυτους δημοσιογράφους που τις πληροφορίες που είχαν για αερομεταφερόμενες αποστολές χρημάτων στην Ελλάδα τις έκρυβαν κάτω από το μαξιλάρι τους.
    Να φανταστούμε – μέχρι εκεί φτάνει η φαντασία μας – ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι έπεφταν (μαζί με τις πληροφορίες) στο μαξιλάρι τους, κι από αντικειμενικοί και ακομμάτιστοι δημοσιογράφοι που ήταν το βράδυ, το πρωί ξυπνούσαν πολιτικά στελέχη εκείνων των κομμάτων που σήμερα μας απειλούν ότι θα χάσουμε τις…. καταθέσεις.
    Ποιες καταθέσεις; Τις ανύπαρκτες καταθέσεις, αφού εκείνα τα κόμματα που μας απειλούν ότι θα τις χάσουμε, φρόντισαν και μας τις βούτηξαν!
    Όχι, δηλαδή, αλλά για να καταλάβετε πόση πολλή φαντασία διαθέτουμε κυρία Σπυράκη…
    Ο πρωθυπουργός πήγε προχτές στη Θεσσαλία. Είπε πολλά και σπουδαία. Μεταξύ των οποίων και τούτα: Πρώτον, ότι θα αναβαθμιστεί ο… σιδηρόδρομος. Και δεύτερον ότι θα αξιοποιηθούν τα νερά του Αχελώου! Ωχ, μανούλα μου!
    Οι άνθρωποι είναι απίθανοι! Γεννήθηκα, μεγάλωσα και γέρασα να τους ακούω να τάζουν την… εκτροπή του Αχελώου! Η εκτροπή του Αχελώου! Το πιο σύντομο ανέκδοτο του πολιτικού μαυρογιαλουρισμού της μεταπολίτευσης. Από εκεί τους θυμάμαι να έχουν ξεκινήσει από το 1974 και εκεί κατέληξαν πάλι το 2014!
    Εδώ κοντεύει να «λυθεί» το Κυπριακό (που λέει ο λόγος), κοντεύει να «λυθεί» το Μεσανατολικό (που λέει ο λόγος), αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις η Κούβα με τους Αμερικάνους, κι αυτοί μου τάζουν ακόμα μπουρμπουλήθρες στον Αχελώο!
    Εδώ κάηκε το σύμπαν, δεν αφήσανε όρθιο τίποτα και αυτοί μου τάζουν…. σιδηρόδρομο! Στη χώρα που από την Αθήνα και κάτω τρένο γιοκ, που το καταργήσανε, που το διαλύσανε, που το καταστρέψανε, αυτοί πάνε στη Θεσσαλία των ξωμάχων και τάζουν… αναβαθμισμένο σιδηρόδρομο.
    Άντε, με το καλό τότε, εκτός από τα νερά του Αχελώου και τον σιδηρόδρομο στα Τρίκαλα, με τις ευχές μας να φέρετε και «θάλασσα στη Λάρισα και σιδηρόδρομο στην Κρήτη», που λέει κι ο Περίδης…

Α, ναι πιάσανε και τον Ξηρό. Με ξανθές ανταύγειες. Έκανε ποδηλατάδα στην Ανάβυσσο. Τυχαίνουν αυτά σε περιόδους εκλογών. Παλαιόθεν. Αν θυμάμαι καλά σε κάποια προεκλογική περίοδο ήταν που είχαν πιάσει και τον Ρωχάμη.  
    Τυχαίνουν αυτά σε συνθήκες πολιτικής (κατά την δική τους αντίληψη) «ανακατωσούρας»:  Όταν η χώρα βρισκόταν υπό την μετεκλογική επήρεια των ευρωεκλογών, τον Ιούλη του 2014, πιάσανε το Μαζιώτη. Όταν είχαμε την ψήφο εμπιστοσύνης, τον Οκτώβρη του 2014, μας ανακοίνωσαν ότι απετράπη ένα μεγάλο, όπως μας είπαν, «τρομοκρατικό χτύπημα». Βεβαίως υπάρχουν και ατυχίες. Όπως για παράδειγμα η εν μέσω ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επίθεση με καλάσνικοφ στην Ισραηλινή πρεσβεία.   
    Αλλά να που τώρα επανήλθε το καλό «μουντ» και εν μέσω προεκλογικής περιόδου πιάσανε τον Ξηρό - που τον είχαν εντοπίσει κάτι μήνες πριν.
    Να τα βλέπει αυτά η κυρία Βούλτεψη. Που δεν ήθελε εκλογές. Φαίνεται, όμως, ότι οι εκλογές αν μη τι άλλο κάνουν καλό στην «ασφάλειά μας». Κάπως τυχαίνει εκεί λίγο πριν, λίγο μετά τις εκλογές, να συλλαμβάνονται Ξηροί και χλωροί.
    Ποιο είναι το συμπέρασμα; Μα να ακούσουμε την τύχη μας. Και να κάνουμε εκλογές! Τρεις φορές το χρόνο. Με αυτόν τον ρυθμό μπορεί στο τέλος να πιάσουνε και τον Ζορό…  
    Παρεμπιπτόντως, και με αφορμή τη σύλληψη του Ξηρού, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε περήφανος που υπηρετεί στο συγκεκριμένο υπουργείο. Τούτο, όπως εξήγησε, τον κάνει περήφανο διότι προΐσταται πολιτικά αυτής της Αστυνομίας.
    Αλλά αν του αρέσει να περηφανεύεται για την Αστυνομία – η ίδια είναι – που επιτίθεται ακόμα και σε ανάπηρους, εμάς μας περισσεύει…
    Ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα άλλα είπε και ότι πέραν της κατάργησης του Μνημονίου στην Ελλάδα μια κυβέρνηση του κόμματός του θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους των Μνημονίων σε όλη την… Ευρωπαϊκή Ιστορία. Ταπεινός ο στόχος και συγκρατημένη η προεκλογική υπόσχεση, δεν λέμε…
    Γιατί, όμως, να μην ξεκινήσουμε από κάτι εξόχως… «μεγαλεπήβολο». Όπως, για παράδειγμα, την κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, εδώ, στην Ελλάδα.
    Διότι βεβαίως ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς, αλλά το είπε ως εξής«Αναστέλλουμε – είπε – τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Δεν θα αφήσουμε τις τράπεζες να ακουμπήσουν την πρώτη κατοικία της μεσαίας τάξης και των εργαζόμενων. Τέλεια και παύλα!».
    Μόνο που αυτό το «και παύλα» όταν μπαίνει δίπλα στην «τελεία», δεν συνηθίζεται μπαίνει σε προτάσεις που ξεκινούν με το «αναστέλλω». Μπαίνει – μόνο τότε έχει νόημα η «παύλα» -  σε προτάσεις που ξεκινούν με το «καταργώ». Αλλά εδώ, στο θέμα των πλειστηριασμών, δεν επιλέχτηκε το «καταργώ» από τον κ.Τσίπρα. Το «αναστέλλω» επιλέχτηκε...
    Φυσικά υπάρχουν και ευχάριστες ειδήσεις. Δυο είναι εκείνες που μας έκαναν να χαρούμε περισσότερο.
    Πρώτη: Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την κοινή κάθοδο του «Ποταμιού» με τη «Δράση», δηλαδή με το κόμμα - νεοφιλελεύθερο Νιαγάρα του Στέφανου Μάνου. Θυμίζουμε ότι ο κ.Θεοδωράκης είναι – κατά δήλωσή του – «αριστερός»…
    Δεύτερη: Ανακοινώθηκε η γέννηση «νέου» κόμματος, το οποίο εκτός από  τη σωτηρία εκείνο που – βασικά – επαγγέλλεται είναι η ανατροπή του κατεστημένου! Ιδρυτής του ένας άνθρωπος νέος, άφθαρτος, αδοκίμαστος και φέρελπις πολιτικός, πού ούτε υπουργός υπήρξε εδώ και 40 χρόνια, ούτε εκρίθη ποτέ ως πρωθυπουργός, που ουδέποτε ανήκε σε αυτό που αποκαλούμε «οικογενειοκρατία», που ουδεμία σχέση έχει με τα σόγια που κυβερνούν την Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια.
    Ναι λοιπόν! Ο Γιώργος Παπανδρέου (σσ: αυτός είναι ο νέος, άφθαρτος, αδοκίμαστος και φέρελπις πολιτικός) άφησε στον Βενιζέλο το «ΠΑΣΟΚ 1» και έφτιαξε το «ΠΑΣΟΚ “Καστελόριζο” 2»…
    Και που είναι η ευχάριστη είδηση, θα πείτε. Τι το ευχάριστο έχει από την 3η Σεπτέμβρη 1974 (ίδρυση του ΠΑΣΟΚ)  να φτάνεις στην 3η Μάη 2010(ψήφιση του Μνημονίου) κι από εκεί στην 3η Γενάρη 2015 (ίδρυση του «ΠΑΣΟΚ “Καστελόριζο” 2»);
    Μα τι πιο ευτυχές από το γεγονός ότι παρότι που στον τόπο αυτό οι εκάστοτε «σωτήρες» παραλαμβάνουν και παραδίδουν ο ένας στον άλλον «καμένη γη», εντούτοις το έδαφος παραμένει πάντα εύφορο για να φύεται η φαιά πορτοκαλέα;   

https://www.eproini.gr/index.php/2014-07-24-16-13-29/item/25360-maria-spyraki-thalassa-sti-larisa-kai-sidirodromos-stin-kriti

Πωλείται φόβος

Συντάκτης: 
Αλέξανδρος Μαυρικάκης Οικονομολόγος - Μsc Διοίκηση Μονάδων Υγείας

Η τραγική κατάσταση στην οποία η χώρα έχει περιέλθει, τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζεται αλλά και η άρνηση παραδοχής των νέων μέτρων που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει, οδήγησαν εδώ και καιρό τη Ν.Δ. στην εφαρμογή σχεδίου δημιουργίας μιας στρατηγικής φόβου και ανασφάλειας, με στόχο τους πολίτες και σκοπό την υφαρπαγή ψήφων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Η στρατηγική αυτή εγκαινιάστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
Η Ν.Δ. επενδύει στον φόβο δαιμονοποιώντας τον αντίπαλο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, με το αφήγημα πως μονάχα ο Σαμαράς είναι ικανός να σώσει τη χώρα από τον όλεθρο των μνημονίων. Μονάχα η Ν.Δ. μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει, εφαρμόζοντας όμως την ίδια πολιτική, διατηρώντας το ίδιο περιβάλλον και διασώζοντας τους ίδιους μηχανισμούς αναπαραγωγής της εξουσίας. Ο ψηφοφόρος πρέπει να φοβηθεί την αλλαγή της κυβέρνησης και κατά συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Συνακόλουθα, να αναπτύξει το αίσθημα της ανασφάλειας υπό το κράτος της επιδιωκόμενης ψυχολογικής βίας ή να ανασύρει συμπεριφορές νομιμοφροσύνης ή να συμπεριφερθεί ως συνετός νοικοκύρης. Δηλαδή να αναρωτηθεί για τη διατήρηση της σύνταξής του, τη δυνατότητα καταβολής του μισθού του (αν είναι εργαζόμενος), την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεών του. Το επικοινωνιακό επιτελείο προσπαθεί να πείσει πως μονάχα η σημερινή κυβέρνηση είναι ικανή να προστατέψει τα εισοδήματα των πολιτών και να εγγυηθεί πως δεν θα έρθουν χειρότερες ημέρες. Ο χειμαζόμενος κόσμος πρέπει να παραβλέψει την τραγωδία που υφίσταται και οφείλει να αποδεχτεί πως την εξουσία πρέπει να την κατέχουν αυτοί που γνωρίζουν από υψηλή πολιτική, έχουν εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και σε κάθε περίπτωση αποτελούν γνωστά πρόσωπα στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ο ψηφοφόρος ωθείται να λειτουργήσει ανορθολογικά, δηλαδή να φοβηθεί και να οδηγηθεί στην υποταγή και στην κατευθυνόμενη ψήφο.
Ο πρόεδρος της «Revlon», όταν τον ρώτησαν τι προϊόντα πουλάει η εταιρεία του, απάντησε: «Στο εργοστάσιο παράγουμε καλλυντικά και στα καταστήματα πουλάμε ελπίδα»(1). Παραφράζοντας την απάντηση του προέδρου, μπορούμε να πούμε πως η Ν.Δ. «στο κομματικό εργοστάσιο παράγει μνημόνια και στα τηλεοπτικά καταστήματα πουλάει φόβο». Με τη στρατηγική αυτή προσδοκούν να χειραγωγήσουν τον ψηφοφόρο, χωρίς να αφήνουν στον πολίτη περιθώρια σκέψης για τα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, προτείνοντας ένα μέλλον που θα καθορίζεται από τους ίδιους «δοκιμασμένους» μηχανισμούς εξουσίας, τους ίδιους δοκησίσοφους πολιτικούς και την ίδια «υποτακτική» πολιτική πρακτική. Αγνοώντας τον εφιάλτη της ανέχειας και της παρακμής σχεδιάζουν σε κομματικά υπόγεια την παραμονή τους στην εξουσία, χωρίς να ορρωδούν και χωρίς να κάνουν την ελάχιστη αυτοκριτική ανάμεσα στα φληναφήματα και τις αδολεσχίες που πολλάκις κάποιοι εκστομίζουν. Ασφαλώς όλοι αυτοί που πασχίζουν για να σώσουν τη χώρα διάγουν μια δύσκολη ζωή, όπως δηλώνουν, και θα ήταν ευτυχείς να παραχωρούσαν την εξουσία. Ομως υπάρχει ο κίνδυνος ο λαός να πάρει στραβές αποφάσεις(2).
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδομήσει τη στρατηγική του φόβου χωρίς ιδιαίτερες αναφορές στο παρελθόν και στα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, τον πληθυσμό στη φτώχεια και την ανεργία και τους νέους στη μετανάστευση. Εξάλλου όποια πληροφορία ήταν να λάβει ο πληθυσμός για τη χρεοκοπία της χώρας και τα αίτια που την οδήγησαν στην τραγωδία αυτή, την έχει λάβει και την έχει αποκωδικοποιήσει. Ενδιαφέρθηκε όσο ενδιαφέρθηκε για «τις δημόσιες υποθέσεις αλλά είναι βυθισμένος στις ιδιωτικές»(3). Εχει βιώσει με τον πιο επώδυνο και απάνθρωπο τρόπο στην καθημερινή ζωή του την ανεργία, την ανέχεια και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και έχει ανάγκη να πιστέψει σε ένα καλύτερο αύριο. Κωπηλατώντας στα αμπάρια της γαλέρας το μόνο που σκέφτεται είναι η απελευθέρωσή του. Στην αντιπαράθεση της στρατηγικής του φόβου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει για το μέλλον και να αντιπαραταχθεί με τη στρατηγική του κύρους. Με προτάσεις για μια νέα διακυβέρνηση με διαφάνεια, ήθος και αξιοπρέπεια. Με σχέδιο διαπραγμάτευσης του χρέους και των υποχρεώσεων της χώρας. Με κινητοποίηση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού. Με όραμα κοινωνικής μεταρρύθμισης.
  1. P. Cotler, Marketing management, σελ. 94, Interbooks.
  2. Τ. Οργουελ, Η φάρμα των ζώων, Γράμματα.
  3. Lippmann, Κοινή Γνώμη, Κάλβος.
http://www.efsyn.gr/arthro/poleitai-fovos

"Nein" για το κατοχικό δάνειο

Στην αποκάλυψη ότι δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων προέβη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

«Δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης»Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου περί έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ζήτημα δεν έχει καμία βάση. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ελληνικές απαιτήσεις έχουν στο σύνολό τους ρυθμιστεί.

«Αναφορικά με το θέμα δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι αυτή είναι η θεμελιωμένη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει και τη νομική διάσταση του θέματος, ενώ αναφέρθηκε και στη σύμβαση του 1960.

Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση, όπως υπογράμμισε, οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν οριστικά, ενώ και με τη συνθήκη του 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας το 1990 δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων.

«Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα»Αυτό αναγνωρίστηκε, σημείωσε, ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα.

«Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης».

Καταλήγοντας, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση που θα είχε στον γερμανικό προϋπολογισμό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».


http://www.zougla.gr/kosmos/article/oxi-stis-polemikes-apozimiosis-lei-i-germania

«Απόβαση» UFO στην Αθήνα

Επαναλαμβάνεται η Ιστορία σαν φάρσα με το νέο κόμμα από τον Παπανδρέου
Πολιτικά UFO έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα το Σάββατο! Αφού διέπρεψε ως «καπετάνιος του Τιτανικού», βυθίζοντας τη χώρα, ο Γ. Παπανδρέου αυτή τη φορά έδωσε την εικόνα ότι έρχεται από το Διάστημα. Στο Μουσείο Μπενάκη, υπό τους ήχους των U2 και με το τραγούδι «Υπέροχη μέρα», ο πρώην πρωθυπουργός μαζί με μερικές εκατοντάδες οπαδών του (υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση παρατεταγμένων) έκανε ό,τι μπορούσε για να επιβεβαιώσει ότι συνεχίζει να ζει στον δικό του κόσμο και δεν καταλαβαίνει την καταστροφή που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία...

Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή, όσα διαδραματίστηκαν θα προκαλούσαν μόνο θυμηδία. Παριστάνοντας τον «λυτρωτή» και συνοδευόμενος από οπλισμένους φρουρούς, ο υπαίτιος της χρεοκοπίας φόρεσε τον μανδύα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί στο πολιτικό προσκήνιο και να έχει ρόλο μετά τις εκλογές. Με το ΚΙΔΗΣΟ (που θυμίζει το ΚΟΔΗΣΟ του αείμνηστου Γιάγκου Πεσμαζόγλου) υποσχέθηκε (πάλι) να «τα αλλάξει όλα», αλλά οι κλακαδόροι που τον επευφημούσαν ήταν κατά κύριο λόγο μεγάλης ηλικίας νοσταλγοί του παλαιού παπανδρεϊσμού και περίπου μια ντουζίνα νεολαίων, που είχαν αναλάβει να φωνάζουν προσωποκεντρικά συνθήματα, όπως «Γιώργο, γερά να φύγει η Δεξιά». Κρατώντας άλλωστε σημαίες του Ανδρέα Παπανδρέου, έδειχναν ότι μάλλον ζουν σε άλλη εποχή - αν όχι σε άλλον πλανήτη.
Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πάντως ότι... χιλιάδες τον εκλιπαρούσαν να «κάνει κάτι» για να σταματήσει «ο αφανισμός των αξιών» του ΠΑΣΟΚ και ότι ο ίδιος, θυσιαζόμενος, αποφάσισε να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά, αντί να βολευτεί σε μια θέση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα της πολιτικής ανάλυσης αλλά της ψυχολογίας, εκτός από λυτρωτής εμφανίστηκε και ως διάδοχος του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Γεωργίου Παπανδρέου και (φυσικά...) του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ενδεικτικό της κατάστασης όπου βρισκόταν μαζί με τους υποστηρικτές του ήταν το ξεκίνημα της ομιλίας του με τη φράση «Πάμε - θα γράψουμε Ιστορία». Στη συνέχεια δεν παρέλειψε να πει ότι εμπνέεται από τις δυνάμεις του ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας, αλλά και ότι είναι υπερασπιστής κάθε ανθρώπου που βρίσκεται στο περιθώριο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και θρησκευτικών πεποιθήσεων!

Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε επίσης (μάλλον σαν φάρσα) να κηρύξει τον πόλεμο στο «κατεστημένο», να απελευθερώσει τη χώρα από τον «πελατειακό καπιταλισμό» και από τα οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα, και προσπάθησε να πείσει ότι έχει «ελληνικό πατριωτικό σχέδιο», προφανώς για να μας (ξανα)βγάλει από την κρίση όπου ο ίδιος μας οδήγησε από το Καστελόριζο...
Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι «σε όσους μιλούν για διάσπαση απαντάμε με τη λύτρωση και την επανάσταση του αυτονόητου» και ότι, «αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν στη σιγουριά της επανεκλογής που μου πρότειναν».
Τέλος, δεν έκρυψε ότι ονειρεύεται -όπως έγραψε και η «κυριακάτικη δημοκρατία»- να είναι ο Τζόκερ του συστήματος, με το επιχείρημα ότι «υπάρχει η ανάγκη για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο».
«Κόκκινο ρόδο» made in USA
Πολλά ονόματα ακούστηκαν για το κόμμα Παπανδρέου πριν από την ανακοίνωσή του το Σάββατο, όπως και πολλά σύμβολα έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε τελικώς ως σήμα για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) το κόκκινο ρόδο. Ωστόσο, το σήμα αυτό, όπως παρουσιάστηκε, είναι το ίδιο με το σύμβολο μιας αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που λειτουργεί με έδρα την Πασαντίνα της Καλιφόρνιας. Πρόκειται για τη Rose Parade, που έχει αντικείμενο τη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και αγώνων, κυρίως αυτοκινήτου.
Τόσο στο σύμβολο όσο και στις αφίσες που αναρτήθηκαν στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη για την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου και τη διακήρυξη του νέου κόμματος το χρώμα που κυριάρχησε ήταν το κόκκινο, δείγμα του ανοίγματος που επιχειρεί ο πρώην πρωθυπουργός στον κεντροαριστερό χώρο, ενώ μόνο ελάχιστο πράσινο υπήρχε για να θυμίζει τα χρώματα του ΠΑΣΟΚ.
http://www.dimokratianews.gr/