Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Die Welt: Το Βερολίνο ανησυχεί οτί και αλλές χώρες της ΕΕ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας

Ανησυχία για το ενδεχόμενο την Βρετανία να ακολουθήσουν στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, με βασικές "ύποπτες" την Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία, εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που συνέταξε ειδική ομάδα συνεργατών του Βολφγκανγκ Σόιμπλε "Task Force Brexit", και φέρνει στο φως η εφημερίδα "Die Welt".
Το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου είχε αποκαλύψει νωρίτερα η Handelsblatt, αναφέρει ακόμη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του κ. Schauble Μartin Jaeger, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν το έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έχει γίνει προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.
 http://www.parapolitika.gr/article/366746/die-welt-verolino-anisyhei-oti-kai-alles-hores-tis-ee-tha-akoloythisoyn-paradeigma

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Ασύλληπτο κραχ -15% στο Χρηματιστήριο μετά το Brexit -Στο -30% οι τράπεζες

Πανικός στο ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την απόφαση της Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ.
Στο άνοιγμα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίζεται σε ποσοστό -15%, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν κλειδώσει στο limit down του -30%!
Μάλιστα, σε όλες τις τραπεζικές μετοχές είναι εκατομμύρια κομμάτια ανεκτέλεστα.
http://www.iefimerida.gr/news/274169/asyllipto-krah-15-sto-hrimatistirio-meta-brexit-sto-30-oi-trapezes

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ POLITICO Οι συνέπειες του Brexit σε κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ -Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Oι Βρετανοί αποφάσισαν την έξοδό τους από την ΕΕ. Το τι θα ακολουθήσει ακριβώς κανείς δεν το γνωρίζει, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όλους, τη Μεγάλη Βρετανία, την ΕΕ και το δυτικό κόσμο ολόκληρο. 
Το Politico σε μια ανάλυσή του προχθές, επιχειρούσε να προσδιορίσει τις συνέπειες που θα έχει ένα Brexit για κάθε μια από τις χώρες της ΕΕ ξεχωριστά. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. 
Διαβάστε παρακάτω την ανάλυση του Politico.eu: 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ελλάδα: Οι οικονομικές συνέπειες 
Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. Αλλά μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ιρλανδία: Οικονομικές συνέπειες 
Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει χερσαία σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία. Και οι συνέπειες ενός Brexit θα είναι τεράστιες για εκείνη. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών  (ύψους 1,2 δις την εβδομάδα) στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας και η επαναφορά των συνόρων θα είχε σίγουρα άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο. Σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να χτίσουν μεταξύ τους  ένα νέο πλαίσιο σχέσεων. Από την άλλη ένα Brexit μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο Δουβλίνο καθώς πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μετεγκατασταθούν εκεί από τη Βρετανία, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γαλλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Η Γαλλία με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να είναι ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, σίγουρα θα επηρεαστεί πολιτικά από ένα Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γάλλοι έχουν χειρότερη άποψη για την ΕΕ ακόμη και από τους Βρετανούς. Αν συμβεί το Brexit σίγουρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μην ανέβει περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Πέραν αυτού θα πρέπει να λυθούν μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τη στιγμή που 160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να χάσουν τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για αυτούς. Επίσης μαζί με τη Γερμανία και με γρήγορες κινήσεις θα πρέπει να περάσουν στη μετά Brexit εποχή. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή; Περισσότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στην ασφάλεια  και λιγότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στους κανόνες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στο Βέλγιο: Οικονομικός αντίκτυπος
Από τις πιο ευάλωτες χώρες στο Βrexit καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στο Λουξεμβούργο: Ηθικό πλήγμα 
Αν και ένα Brexit μπορεί να είναι καλό για τις επιχειρήσεις του Λουξεμβούργου (είναι πιθανό βρετανικές επιχειρήσεις να μετακινηθούν εκεί), το ηθικό πλήγμα για την ιδρύτρια χώρα της ΕΕ θα είναι μεγάλο. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ολλανδία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Ενα Brexit θα ωθήσει σε άνοδο το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γερμανία: Ηθικό πλήγμα 
Ενα Brexit θα φέρει στη Γερμανία ένα ισχυρό πλήγμα στο ηθικό και ίσως στην πίστη στο ευρωπαϊκό όνειρο. Ωστόσο, διπλωμάτες τονίζουν ότι από εκεί και πέρα η Γερμανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μεγάλη Βρετανία. Και αν και ένα Brexit δεν αναμένεται να μην φέρει άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία, θα έχει, όμως, μεγάλες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο του Βερολίνου στην ΕΕ. Το μεγάλο αντίβαρο της Βρετανίας ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία δεν θα υπάρχει πια. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αντιθέτως, ένα Brexit μπορεί να ενισχύσει την ήδη ισχυρή φωνή του Βερολίνου στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην αρέσει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στην Τσεχία: Οικονομικός αντίκτυπος 
Και εκεί ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει και υπάρχει πίεση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Η Πράγα φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για ένα πιο βελούδινο διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας. Στέλνουν, όμως, το μήνυμα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θελήσει να μείνει στην Ενιαία αγορά θα πρέπει να σεβαστεί την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων, κάτι, όμως, που οι υποστηρικτές του Brexit απορρίπτουν. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στην Πολωνία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία
Ενα Βrexit θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της Πολωνίας και αυτό γιατί ένα εκατ. Πολωνοί ζουν στη Βρετανία. Μετά από ένα Brexit υπάρχει ο φόβος ότι όλοι αυτοί θα χρειαστεί να επιστρέψουν και να αναζητήσουν δουλειά στη χώρα τους. Και για αυτό το λόγο ήδη σιγοψιθυρίζουν ότι αν η Βρετανία φύγει θα πιέσουν για μια ειδική εμπορική σχέση με το ΗΒ με αντάλλαγμα τα εργασιακά δικαιώματα των Πολωνών στη Βρετανία. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στη Σλοβακία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία 
Στη Σλοβακία υπάρχουν ανάλογοι φόβοι με αυτούς στην Πολωνία. 90.000 Σλοβάκοι ζουν στη Μεγάλη Βρετανία  και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με αυτούς σε περίπτωση Brexit. Πάντως, στη Σλοβακία ελπίζουν ότι τα δικαιώματά τους θα διατηρηθούν. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ουγγαρία: Απώλεια ενός συμμάχου
Ενα Brexit είναι πιθανό να αποθρασύνει τον Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές την ΕΕ ειδικά για τη στάση του στο προσφυγικό. Μια αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει για την Ουγγαρία την ευκαιρία για προωθήσει ένα δικό του δημοψήφισμα για να μην δεχτεί πρόσφυγες. Ωστόσο, ένα Brexit θα είναι σημαντικό πλήγμα για τον Ορμπάν ο οποίος πολλές φορές έχει βρει στον Κάμερον ένα στήριγμα για να πιέσει κατά διαφόρων πολιτικών. Για αυτό άλλωστε έχει στείλει το μήνυμά του κατά του Brexit, ενώ ο ΥΠΕΞ του έχει προειδοποιήσει για πολιτικές και οικονομικές συνέπειες στη χώρα του. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στην Αυστρία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι η χώρα μετά από ένα Brexit θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαικών πολιτικών. Ηδη ο αρχηγός του εν λόγω κόμμκατος έχει θέσει το αίτημά  του για διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ στην Αυστρία. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στη Λιθουανία: Οι πολίτες της στο ΗΒ 
200.000 Λιθουανοί ζουν στο ΗΒ. Και όπως είναι φυσικό μετά από ένα Βrexit κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με αυτούς. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στη Ρουμανία: Οι πολίτες της στο ΗΒ 
Το Βουκουρέστι, σε ένα Βrexit, θα πιέσει να δοθεί στους Ρουμάνους εργαζομένους στο ΗΒ το δικαίωμα της παραμονής. «Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων πρέπει να διατηρηθεί», τονίζουν. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στη Φινλανδία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η δεξιά πτέρυγα θα.... αποθρασυνθεί μετά από ένα Brexit. Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του κυβερνώντος συνασπισμού η οποία περιλαμβάνει τόσο μέλη υπέρ όσο και μέλη κατά της ΕΕ. Επίσης, η Φινλανδία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΗΒ σε πολλούς τομείς, όπως η ανταγωνιστικότητα, το ελεύθερο εμπόριο και η οικονομία της αγοράς. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στη Σουηδία: Απώλεια ενός συμμάχου 
Το ΗΒ είναι ο νούμερο ένας σύμμαχος της Σουηδίας στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές. Σε ένα Brexit θα πιέσουν για μια γρήγορα συμφωνία για την ελεύθερη αγορά. Επίσης, οι ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη μετανάστευση, η οποία είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τη χώρα. Πολλοί φοβούνται ότι ένα Brexit θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τα αιτήματά τους. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στη Δανία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Η χώρα αγωνίζεται με την άνοδο του δικού της ευρωσκεπτικιστικού κινήματος. Το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα πιέζει και αυτό για δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα Brexit θα μπορούσε να δυναμώσει τη φωνή τους. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ιταλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού 
Αν και ένα Βrexit δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Ιταλία θα μπορούσε να εγείρει μια συζήτηση για το ευρώ, το οποίο δεν είναι και τόσο δημοφιλές μετά την οικονομική κρίση. Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας τονίζει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει τα λαϊκιστικά κόμματο όπως αυτό του Μπέπε Γκρίλο να ζητήσει και εκείνος δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ. Ο ίδιος άνθρωπος ξεκαθάρισε ακόμη, όμως, ότι η Ιταλία, σε περίπτωση Brexit θα τηρήσει σκληρή γραμμή σε ότι αφορά τα οφέλη που θα μπορούσε να επιδιώξει από την ΕΕ. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία στη Μάλτα: Οικονομικές επιπτώσεις 
Η πρώην βρετανική αποικία ανησυχεί ότι ένα Brexit θα έχει ισχυρές συνέπειες στην τουρισμό του. Επίσης έχει σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Βρετανία και έτσι είναι λογικό να φοβάται για τις οικονομικές συνέπειες μιας αποχώρησης. Ωστόσο, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εκτιμά ότι σε περίπτωση Brexit πολλές βρετανικές επιχειρήσεις ίσως επιδιώξουν να εγκατασταθούν στη Μάλτα. 
  • Μεγαλύτερη ανησυχία την Ισπανία: Πολιτική αναταραχή
Υπάρχει ο φόβος ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλόνια στην απόσχιση. Και οι φόβοι δεν σταματούν εκεί. Το Γιβραλτάρ, βρετανική κτίση, συνορεύει με την Ισπανία και ένα Brexit θα επενάφερε τους ελέγχους στα σύνορα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για χιλιάδες Ισπανούς που πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Γιβραλτάρ για να εργαστούν. 
Πηγή: Politico.eu

Δηλώσεις Η Ρωσία δεν κινδυνεύει από το Brexit, λέει ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ

Είναι πιθανόν όμως η απόφαση αυτή για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ «να κόψει την όρεξη των επενδυτών» να ρισκάρουν

Η απόφαση των Βρετανών για Brexit δεν κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μόισεφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι είναι πιθανόν ωστόσο η απόφαση αυτή για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ «να κόψει την όρεξη των επενδυτών» να ρισκάρουν.
http://www.protothema.gr/economy/article/589685/i-rosia-den-kinduneuei-apo-to-brexit-leei-o-rosos-upoik/

Σοκ από το αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα Κραχ στις αγορές λόγω Brexit - «Μαύρη Παρασκευή» για τη στερλίνα

«Βουτιά» 8% στο χρηματιστήριο της Βρετανίας και της Γαλλίας - Πτώση 10% για τον γερμανικό DAX - Με πτώση 7,92 έκλεισε το Τόκιο - Σε χαμηλό 30 ετών η στερλίνα

Καταρρέουν οι αγορές μετά το ξεκάθαρο πλέον αποτέλεσμα υπερ του Brexit στη Βρετανία. H απειλή του κραχ είναι πλέον ορατή στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η μεταβλητότητα οργιάζει και οι επενδυτές προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από το χαρτοφυλάκιό τους, καταφεύγοντας στο γεν και τον χρυσό, ο οποίος ενισχύεται σε νέο υψηλό από τον Μάρτιο του 2014.

Η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό 30 ετών ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 8% στις 318 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί κατά 8% στις 5.839 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 10% στις 9.440 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 8% στις 4.075 μονάδες, ο ΙΒΕΧ με πτώση 12,58% στις 7.760 μονάδες.

Στις τραπεζικές μετοχές του FTSE 100, η Barclays και η Lloyds υποχωρούν 30%, η RBS με «βουτιά» 34% και η HSBC με πτώση 5%.

Η Deutsche bank υποχωρεί πάνω από 17%.

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε ετών.

Το βρετανικό δημοψήφισμα κυριαρχεί στις αγορές και το επενδυτικό κλίμα από τις αρχές Ιουνίου. Η επενδυτική «όρεξη» είχε επιστρέψει στις αγορές καθώς οι στοιχηματικές προέβλεπαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.. Ωστόσο, η νίκη του Brexit «ανοίγει την κερκόπορτα» για την αποχώρηση κι άλλων χωρών από την Ε.Ε.. Οι αξιωματούχοι διαφόρων χωρών έχουν εκφράσει το ενδεχόμενο να παρέμβουν στις αγορές καθώς η αντίδραση στα χρηματιστήρια θυμίζει έντονα το κραχ του 2008.

Ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας εσπευσμένα δίνει συνέντευξη τύπου υπό τον παγκόσμιο πανικό του Brexit. Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα παρέμβει το G7, ο ίδιος δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση κι ότι η Ιαπωνία θα παρέμβει αν χρειαστεί. Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει η λύση των Swaps συναλλάγματος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον αντίκτυπο του Brexit στις αγορές.
Ολοταχώς για τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας της η στερλίνα

Η επικράτηση του Brexit οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο το πρωί της Παρασκευής υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο Τζορτζ Σόρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό τους από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

Η υποχώρηση της στερλίνας επιταχύνθηκε μετά το αποτέλεσμα στο Νιουκάσλ, όπου η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά, αλλά και του Σάντερλαντ που ψήφισε έξοδο.

Με βάση σοβαρές ενδείξεις αναμένεται η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ώστε να προστατέψει την στερλίνα από την κατάρρευση. Πολύ πιθανή και η παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να αποτρέψουν ένα γενικευμένο κραχ.
http://www.protothema.gr/economy/article/589626/katarreoun-oi-agores-logo-brexit-mauri-paraskeui-gia-ti-sterlina/

Πανηγυρίζει ο Φάρατζ: «Ας ανακηρύξουμε την 23η Ιουνίου ημέρα της ανεξαρτησίας μας»

Ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο ονειρεύεται ο επικεφαλής του ακροδεξιού UkipΝάιτζελ Φάρατζ τη στιγμή που η επιλογή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο 51,7% των ψήφων μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 200 από τις 382 περιφέρειες της χώρας. 
«Πλέον , τολμώ να ονειρευθώ ότι ο ήλιος θα ανατείλει σε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Φάρατζ και πρόσθεσε ότι «εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη νίκη των αληθινών ανθρώπων, των καθημερινών ανθρώπων». 
«Το καταφέραμε για ολόκληρη την Ευρώπη. Ελπίζω ότι αυτή η νίκη θα διαλύσει αυτό το αποτυχημένο σχέδιο και θα μας οδηγήσει προς μία Ευρώπη κυρίαρχων κρατών».
«Ας ξεφορτωθούμε την ευρωπαϊκή σημαία, των Βρυξελλών και όλου αυτού του πράγματος που έχει αποτύχει. Ας ανακηρύξουμε την 23η Ιουνίου ημέρα της ανερξαρτησίας μας», δήλωσε ενώπιον ενός παραληρούντος πλήθους υποστηρικτών του Brexit.
Ταυτόχρονα ζητάει την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον. 
"Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit", δήλωσε ο Φάρατζ στο ITV News.
"Δεν είναι αποδεκτό, δεν το πιστεύω (...) ότι θα παραμείνει", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κάποια εξέχουσα φυσιογνωμία των Συντηρητικών από το στρατόπεδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit.
Μπορεί να είναι κάποιος "μεταξύ του Μάικλ Γκόουβ, του Μπόρις Τζόνσον, του Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω", κατέληξε.
http://newpost.gr/kosmos/543130/panhgyrizei-o-faratz-as-anakhryksoyme-thn-23h-ioynioy-hmera-ths-aneksarthsias-mas

Ο κατάλογος μιας ταβέρνας «που...αντιστέκεται» στη Νάξο έγινε viral

Στη Νάξο βρέθηκε πριν λίγες ημέρες ο Christian Henderson, ερευνητής στη τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και φωτογράφισε το κατάλογο μιας ταβέρνας του νησιού.
Ο ερευνητής αποφάσισε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς του φίλους τα όσα διάβασε στο πίσω μέρος του καταλόγου της ελληνικής ταβέρνας και τα οποία, όπως φαίνεται, του έκαναν εντύπωση.
«Το μήνυμα στο πίσω μέρος του καταλόγου μιας ταβέρνας στη Νάξο», ήταν το σχόλιο με το οποίο συνόδευσε την φωτογραφία την οποία «ανέβασε» στο Twitter, χρησιμοποιώντας τα hashtag #Greece #Naxos.
Τι έγραφε ο κατάλογος:
«Ο καταναλωτής πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι τα χρήματα που η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει από το φορολογικό σύστημα δίνοναι στις τράπεζες για να πληρώσουν ένα χρέος που οι ίδιες δημιούργησαν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πληρώνουμε φόρους για να ζούμε στην φτώχεια και τη ανεργία, παρακολουθώντας την κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας. Η βρώμικη δουλειά γίνεται από τους πολιτικούς οι οποίοι συμμορφώνονται υπάκουα στις πολιτικές των πλούσιων και ισχυρών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι θεσμοί οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτό που αποκαλούν "οικονομική κρίση" απαιτούν από εμάς να είμαστε νομοταγείς και να πληρώνουμε τους φόρους μας».

 http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/23/twitter-hashtag-_n_10626454.html

Το «κλειδί» του Brexit: Τι προβλέπει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ

«Κλειδί» στις εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στη Μ. Βρετανία αναμένεται να αποτελέσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε.
Όπως αναφέρεται σε αυτό:
1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.
 
2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.
 
4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.
Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/24/syn8hkh-brexit-eu_n_10647786.html?1466746176

Ο οδικός χάρτης του Brexit: Πώς θα βγει η Βρετανία από την ΕΕ

Καθώς όλα δείχνουν πως το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία είναι υπέρ του Brexit, έχει ιδιαίτερη σημασία να εξεταστεί πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η έξοδος του από την Ένωση.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Politico, προς το παρόν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε. Το δημοψήφισμα δεν είναι είναι μια επίσημη, νομικά δεσμευτική ενέργεια που θα προκαλέσει έξοδο από την Ένωση. Αντ'αυτού, πρόκειται για «έκφραση της λαϊκής θέλησης» προς τη βρετανική κυβέρνηση- η οποία έχει μια σειρά επιλογών από εδώ και πέρα.
Η Γαλλία από πλευράς της έχει δείξει πως δεν προτίθεται να διευκολύνει τα πράγματα για τους Βρετανούς, και θεωρείται ότι κάτι αντίστοιχο θα κάνει και το Βερολίνο, δίνοντας «εχθρική» διάσταση στις διαπραγματεύσεις.
1: Ο δρόμος του Άρθρου 50. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες ήδη παρέχουν έναν δρόμο εξόδου για μια χώρα- μέλος, με δύο χρόνια για τη διαπραγμάτευση πάνω σε μια συμφωνία αποχώρησης. Οι ηγεσίες των υπολοίπων 27 χωρών θα έπρεπε να διαμορφώσουν κατευθυντήριες. Η Κομισιόν πιθανότατα θα διαπραγματευτεί εκ μέρους τους. Η συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. Εκεί η Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει συμφωνία με τους Νορβηγούς, τους Ελβετούς ή τους Τούρκους. Η default επιλογή είναι το υπάρχον πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.
2: Ανεπίσημες συνομιλίες πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. «Δεν υπάρχει υποχρέωση για επίκληση του Άρθρου 50 αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Έχουμε τον έλεγχο της διαδικασίας» είχε γράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ, σε κείμενο που δημοσιεύτηκε από την Portland Communications. Οι διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών για συμφωνία δεν είναι κάτι καινούριο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι συνέβη κατά την ελληνική κρίση. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια ακόμα πιο περίπλοκη οδό, καθώς πχ τίθεται το ερώτημα ποιοι θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις και θα ορίσουν το χρονοδιάγραμμα. Ασάφεια σε αυτούς τους τομείς, καθώς και έλλειψη νομικού πλαισίου θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Γενικά, οι Βρυξέλλες ενδεχομένως να είναι απρόθυμες για περισσότερες διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών.
3: Από τη Βουλή. Θεωρώντας πως η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει το 1972 European Communities Act, που δίνει στη νομοθεσία της Ε.Ε. ισχύ στη Βρετανία. Αυτό θα άφηνε τη χώρα σε κατάσταση νομικής ασάφειας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., το νομικό σύστημα της οποίας θα εξακολουθούσε να θεωρεί τη Βρετανία μέλος της.
4: Το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύει της νομοθεσίας της Ε.Ε. Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως μια χώρα μπορεί να «σπάσει» τις υποχρεώσεις της απέναντι σε διεθνείς συνθήκες εάν υπάρχει «θεμελιώδης αλλαγή συνθηκών». Μια τέτοια κατάσταση μπορεί πιθανότατα να θεωρηθεί η ψήφος υπέρ του Brexit.
Υπογραμμίζεται πως οι «οδοί» 3 και 4 μάλλον θα επιδείνωναν σημαντικά τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι νόμοι της Ε.Ε. εξακολουθούν να ισχύουν εν όψει της εξόδου, και η Μ. Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικά «πυρά» από την Ευρώπη, καθώς η Κομισιόν μπορεί να μηνύσει κυβερνήσεις για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ωστόσο, αυτό θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή στις σχέσεις με την Ευρώπη.
http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/24/brexit-odoi_n_10646972.html?1466744561&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα Πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες ζούσαν το 2014 σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα µέλος ή εργάζεται λιγότερο από τρεις µήνες το έτος

Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισµό βρίσκεται το 35,7% του πληθυσμού της χώρας, και αυτός ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόµων ηλικίας 18-64 ετών (39,4%), σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήµατος και Συνθηκών ∆ιαβίωσης των Νοικοκυριών 2015 (εισοδήματα 2014). Το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισµού παρουσιάζει μικρή μείωση σε σχέση με το 2014 (36%).

Ο πληθυσµός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισµό εκτιµάται για τους Έλληνες σε 37,4% και για τους αλλοδαπούς που διαµένουν στην Ελλάδα σε 64,3%.

Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.512 ευρώ ετησίως ανά άτοµο και σε 9.475 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικες και δύο εξαρτώµενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 26,6%, σηµειώνοντας αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαία µονάδα σε σχέση µε το 2014, ενώ είναι υψηλότερος κατά 5,2 ποσοστιαίες µονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσµού.

Ο πληθυσµός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα µέλος ή εργάζεται λιγότερο από τρεις µήνες το έτος, ανέρχεται σε 1.111.300 άτοµα ή σε 18,7% του πληθυσµού ηλικίας 18-59 ετών, ενώ το 2014 ανερχόταν σε 1.165.800 άτοµα.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές µεταβιβάσεις (δηλαδή µη συµπεριλαµβανοµένων των κοινωνικών επιδοµάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών) ανέρχεται σε 52,9%, ενώ όταν περιλαµβάνονται µόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόµατα, µειώνεται στο 25,5%.

Ο κίνδυνος φτώχειας υπολογιζόµενος µε το κατώφλι φτώχειας σε µια σταθερή χρονική στιγµή- συγκεκριµένα τα έτη 2005 και 2008- αποτελεί ένδειξη για το εάν το επίπεδο διαβίωσης για τα χαµηλότερα εισοδήµατα παρουσιάζει βελτίωση µε το πέρασµα του χρόνου. Ο σκοπός αυτής της σύγκρισης είναι να καταγράψει πώς µεταβάλλεται ο κίνδυνος φτώχειας σε απόλυτους και όχι σε σχετικούς όρους, δηλαδή όταν το κατώφλι φτώχειας παραµένει διαχρονικά σταθερό σε όρους πραγµατικής αγοραστικής δύναµης.

Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσοστό του πληθυσµού σε κίνδυνο φτώχειας για το 2015, υπολογιζόµενο µε το κατώφλι φτώχειας των ετών 2005 και 2008 (δηλαδή το ποσοστό των ατόµων που ζουν σε νοικοκυριά, των οποίων το συνολικό ισοδύναµο διαθέσιµο εισόδηµα κατά το 2015 είναι χαµηλότερο του 60% της διαµέσου του ισοδύναµου διαθέσιµου εισοδήµατος του 2005 και του 2008 αντίστοιχα εκφρασµένου σε τιµές του 2015 µε βάση τον πληθωρισμό), εκτιµάται σε 42,2% και 48%, αντίστοιχα. Συµπεραίνεται, λοιπόν, ότι το 42,2% του πληθυσµού του 2015 θα κατατασσόταν ως εκτεθειµένο στον κίνδυνο φτώχειας µε βάση τις συνθήκες του 2005, ενώ µε βάση τις συνθήκες του 2008 το αντίστοιχο ποσοστό θα ήταν 48%.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/270366/sygklonistika-stoiheia-gia-th-ftoheia-sthn-ellada.html

Σαν σήμερα το 2008 η Τουρκία καταδικάζεται για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Το Δικαστήριο επιδικάζει 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού, ενώ θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.
Η δολοφονία του Σολωμού Σολωμού
Στις 14 Αυγούστου 1996 έγινε η κηδεία του Τάσου Ισαάκ, που είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους τρεις μέρες νωρίτερα στη νεκρή ζώνη κοντά στη Δερύνεια, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών. Αμέσως μετά την κηδεία, αρκετοί από τους παριστάμενους συγκρότησαν διαδήλωση και ξαναμπήκαν στη νεκρή ζώνη από το ίδιο σημείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, δεύτερος ξάδελφος του Ισαάκ. Ήταν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι.
Γύρω στις 2:20 μετά το μεσημέρι, ο Σολωμού ξεστράτισε από τους συγκεντρωμένους και κατευθύνθηκε σ’ ένα κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Την ίδια ώρα ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των κατεχομένων και ο νεαρός άνδρας έπεσε νεκρός. Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες, μία στο στόμα, μία στο λαιμό και μία στο στομάχι, που αποδείχθηκαν θανατηφόρες. Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο Κυανόκρανοι. Η κηδεία του Σολωμού Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι, παρουσία πλήθους κόσμου, που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα, όπως είχε πράξει τρεις ημέρες νωρίτερα με την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.
Στις 17 Αυγούστου, επισκέφθηκε την Κύπρο ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε κοινούς εγκληματίες τους δολοφόνους του Σολωμού. Την ίδια περίοδο βρέθηκε στα κατεχόμενα και η τουρκάλα πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, η οποία μιλώντας ενώπιον πλήθος Τουρκοκυπρίων δικαιολόγησε πλήρως την πράξη, λέγοντας ότι οι Τούρκοι θα κόψουν τα χέρια οποιουδήποτε προσβάλλει το εθνικό σύμβολο. Η απάντηση ήλθε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος δήλωσε ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι σπουδαιότερη από ένα κομμάτι ύφασμα».
Η Κυπριακή Αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό (τηλεοπτικό και φωτογραφικό), κατόρθωσε να αναγνωρίσει τους δράστες της δολοφονίας Σολωμού κι εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους:
  • Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους.
  • Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα.
  • Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων.
  • Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων.
  • Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων.
Τον Οκτώβριο του 2004 ο Ακίν παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Σολωμού, αλλά δικαιολογήθηκε ότι διατάχθηκε από τον Χαλίλ Σαντραζάμ, τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί. Ο Σαντραζάμ με δηλώσεις του διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ακίν, που λίγο αργότερο συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές για λαθρεμπόριο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με άνωθεν εντολή.
Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του.
Η αυτοθυσία του Σολωμού ενέπνευσε πολλούς έλληνες καλλιτέχνες. Ο Διονύσης Σαββόπουλος τού αφιέρωσε ένα παλιότερο τραγούδι του, την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», ενώ ο στιχουργός Γιώργος Αλκαίος το τραγούδι «Πάντα Γελαστοί», που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και πρωτοτραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος. Ο Στέλιος Ρόκος έγραψε τη μουσική για το τραγούδι «Για τον Σολωμό Σολωμού» (στίχοι Νίκου Γρίτση) και ο Νότης Σφακιανάκης τραγούδησε το «Ήταν Τρελλός», σε στίχους Χρήστου Κρετσόβαλη και μουσκή Βασίλη Δήμα.
Η άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ
Διεθνής διαμαρτυρία μοτοσυκλετιστών για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία βάφτηκε στο αίμα, όταν έποικοι και αστυνομικοί του ψευδοκράτους ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 24χρονο Τάσο Ισαάκ. Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες απογευματινές ώρες της 11ης Αυγούστου 1996, εντός της «Πράσινης Γραμμής» στην περιοχή της Δερύνειας, νότια της Αμμοχώστου.
Στις 2 Αυγούστου 1996, περίπου 200 μοτοσυκλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών και οργάνωσαν μοτοπορεία από το Βερολίνο (τελευταία διηρημένη πόλη της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Λευκωσίας) ως την κατεχόμενη Κερύνεια, με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο. Στις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Κύπρο κι ενώθηκαν με τους ντόπιους συναδέλφους τους. Κατόπιν, όμως, διεθνών και εσωτερικών πιέσεων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών ακύρωσε το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου και διοργάνωσε την κεντρική της εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου.
Μία ομάδα μοτοσυκλετιστών διαφώνησε με την απόφαση και αποφάσισε να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα κατεχόμενα. Ένας από αυτούς ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ. Από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή», καθώς η Κυπριακή Αστυνομία απέτυχε να τους αναχαιτίσει. Την ίδια ώρα, στη λεγόμενη «γραμμή Αττίλα», είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των «Γρίζων Λύκων», που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία.

Από τη στιγμή που οι ελληνοκύπριοι διαδηλωτές βρέθηκαν μέσα στη νεκρή ζώνη, η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται. Στις 4 το απόγευμα, μία ομάδα Τουρκοκυπρίων εισήλθε με τη σειρά της στη νεκρή ζώνη και κραδαίνοντας ρόπαλα και σιδερολοστούς επιτέθηκαν στους ελληνοκύπριους διαδηλωτές. Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα καταδιωκόμενο φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς τους ψευδοκράτους. Δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων.
Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.
Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε με πάνδημο τρόπο στις 14 Αυγούστου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Μετά την κηδεία, ο οργισμένος εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής», για να πέσει νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα Κατεχόμενα.
Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:
  • Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ)
  • Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους
  • Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο
  • Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα
  • Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων του Τουρκίας.
Στις 28 Απριλίου 1997, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, βάπτισε στο Παραλίμνι, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, την κόρη του Τάσου Ισαάκ, στην οποία δόθηκε το όνομα Αναστασία. Η Χάρις Αλεξίου της αφιέρωσε το «Τραγούδι του Χελιδονιού», που έγραψε ειδικά γι’ αυτήν.
Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.
Πηγή sansimera.gr

Η ιστορία του χαρταετού: Από το 200 πΧ και την Κίνα ως την Καθαρά Δευτέρα

Ένα από τα έθιμα με τα οποία είναι στενά συνδεδεμένη η Καθαρά Δευτέρα στο μυαλό όλων μας από την παιδική μας ακόμα ηλικία, είναι σίγουρα το πέταγμα του χαρταετού.
Ποια είναι όμως η ιστορία του; Ο χαρταετός πετάει για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί κατασκευάζονται οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού και μάλιστα με τη μορφή που έχουν ως επί το πλείστον μέχρι σήμερα στις χώρες αυτές, η οποία δεν είναι αλλή από τη μορφή του δράκου.
Από την Κίνα οι χαρταετοί ταξιδεύουν στην Κορέα και την Ιαπωνία για να εμπλουτιστούς με περισσότερα σχέδια.
Γύρω στο 1400 μ.Χ οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξιδεύουν στις χώρες της Ασίας φέρνουν τους χαρταετούς στην γηραιά ήπειρο, όπου κατά τους δυο Παγκόσμιους πολέμους χρησιμοποιούνται ως συσκευές παρατήρησης.
Σήμερα κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα γύρω από το πέταγμα του χαρταετού. Στην Κίνα θεωρείται ιεροτελεστία από την κατασκευή του εως και το πέταγμά του και μάλιστα διοργανώνονται διαγωνισμοί κάθε χρόνο για τον καλύτερο χαρταετό. Μάλιστα, οι Κινέζοι πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι πετώντας τον χαρταετό διώχνουν την κακή τύχη και ότι όσο ψηλότερα φτάσει ο αετός τους, τόσο καλύτερη τύχη θα έχουν.
Στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στην Οσάκα, κάθε χρόνο, την πέμπτη ημέρα του Μαίου, οι μικροί Ιάπωνες περιμένουν το Κοντομόνο—χι ή αλλιώς τη Μέρα των Παιδιών. Εκείνη την ημέρα, οι οικογένειες που έχουν μικρούς γιους συνηθίζουν να ανεμίζουν στον κήπο πολύχρωμες κορδέλες και πελώριους χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου, που τους έχουν δέσει σ' ένα μεγάλο στύλο από μπαμπού μ' έναν ανεμόμυλο στην κορυφή του.
Μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στηΒόρεια Ινδία, είναι η γιορτή «Basant», η οποία πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο στο Πακιστάν για την υποδοχή της άνοιξης.
Σε αυτή τη γιορτή, όλοι λαχταρούν να κατακτήσουν με τον χαρταετό τους τον ουρανό, πράγμα που θα τους εξασφαλίσει η χρήση των πιο καλών υλικών, και ιδιαίτερα του ανθεκτικότερου σπάγγου, ο οποίος επικαλύπτεται με σκόνη γυαλιού.
Ο χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.
Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό. Για την ακρίβεια συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής όπου οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.
http://www.newsonly.gr/gallery.asp?catid=37501&subid=2&pubid=130311751