Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

«Κάποιοι προσπαθούν να νεκραναστήσουν το ΝΑΤΟ»

«Κάποιοι προσπαθούν να νεκραναστήσουν το ΝΑΤΟ»
Επίδειξη δύναμης των Ρώσων με επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου «Μπουλαβά» από το υποβρύχιο «Βλαδίμηρος ο Μονομάχος». Στο 84 % η δημοτικότητα του Ρώσου ηγέτη, ακόμη και μετά τις δυτικές κυρώσεις. 
Την ανάνηψη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν «ορισμένες δυνάμεις» με την αξιοποίηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, παρατήρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν προεδρεύοντας σήμερα σύσκεψης για το πρόγραμμα ανάπτυξης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας την περίοδο 2016-2025.
Πριν από λίγο μάλιστα, σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού για την πολιτική του στο Ουκρανικό, ο Ρώσος ηγέτης επισκέφθηκε το ναό της Ζωοποιού Τριάδος, που θεωρείται κέντρο στρατολόγησης εθελοντών μαχητών για την Ανατολική Ουκρανία, υποστήριξης των προσφύγων από την περιοχή και σημείο συνάντησης των πολιτοφυλάκων, που επισκέπτονται τη Μόσχα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Β.Πούτιν είπε ότι άναψε κερί «για όσους έπεσαν θύματα και όσους έδωσαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τους ανθρώπους στη Νοβορωσία».
«Η κρίση στην Ουκρανία, η οποία και προκλήθηκε και κατασκευάστηκε από ορισμένους δυτικούς εταίρους μας, αξιοποιείται τώρα για την νεκρανάσταση της στρατιωτικής αυτής Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ). Όλα αυτά, αναμφίβολα, θα συνυπολογιστούν από την πλευρά μας κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατοχύρωση της ασφάλειας της χώρας μας. Πρέπει να κάνουμε το παν ώστε αυτή η ασφάλεια να είναι αξιόπιστα εγγυημένη», τόνισε μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση στους αρμόδιους υπουργούς του ο Β.Πούτιν.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαδικασίας ανανέωσης του εξοπλισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ο Β.Πούτιν ανέλαβε αυτοπροσώπως επικεφαλής της Στρατιωτικο-Βιομηχανικής Επιτροπής, που λειτουργούσε έως σήμερα υπό την κυβέρνηση της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ραγκόζιν αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η οποία θα χειριστεί τεράστια ποσά και θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας, που υπήρξε παραδοσιακά πυλώνας ισχύος για την ΕΣΣΔ.
Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη σχετική συμφωνία για την αντιπυραυλική άμυνα και συνεχίζουν την επιθετική προς τη Ρωσία ανάπτυξη της αντιπυραυλικής τους ασπίδας, που «περικυκλώνει» τα ρωσικά σύνορα σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον. «Χρειάζεται αξιόπιστα και πλήρως να υπολογίσουμε τις εν δυνάμει στρατιωτικές απειλές για την ασφάλεια της χώρας μας και σε καθεμιά από αυτές τις απειλές πρέπει να βρεθεί μια επαρκής, κατάλληλη απάντηση», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης, παραπέμποντας στην ιστορικά επιβεβαιωμένη ικανότητα της Ρωσίας να βρίσκει «οικονομικές» και απλές απαντήσεις στις δυτικές απειλές.
«Παγώνοντας» την ίδια στιγμή τους θερμοκέφαλους ο Β.Πούτιν ξεκαθάρισε ότι «κάποιοι θα ήθελαν να αναπτύξουν ένα νέο κυνήγι εξοπλισμών, όμως εμείς φυσικά σ’ αυτό το κυνήγι δεν θα εμπλακούμε, αλλά θα έχουμε ως αφετηρία μας τις πραγματικές προγνώσεις εξέλιξης των δεδομένων», είπε ο Ρώσος ηγέτης, αναλογιζόμενος προφανώς και τους περιορισμούς, που θέτει η ρωσική οικονομία και το φρενάρισμα της ανάπτυξής της.
Η Ρωσία δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε κυνήγι εξοπλισμών, αλλά χρειάζεται «επιτάχυνση της παραγωγής όπλων υψηλής ακριβείας», παρατήρησε ο Β.Πούτιν, αναφέροντας το Διάστημα, την Αρκτική και την υποκατάσταση των εισαγόμενων ανταλλακτικών ως τρεις από τις κατευθύνσεις με μεγάλο ενδιαφέρον για τη ρωσική ηγεσία. Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου Μπουλαβά για πρώτη φορά από υποβρύχιο τύπου «Μπορέι», το περίφημο «Βλαδίμηρος ο Μονομάχος», που έβαλλε από τη Λευκή θάλασσα και πέτυχε το στόχο του στο πεδίο δοκιμών Κουρά της χερσονήσου της Καμτσάτκα.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που σχολιάζει έκπληκτος και ο αμερικανικός Τύπος, η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκτοξευθεί στο 84 %. Το εντυπωσιακό πλέον μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι ότι η επιρροή του Πούτιν αυξάνεται ραγδαία ακόμη και στα στρώματα, όπου η διείσδυσή του ήταν δυσκολότερη, δηλαδή στις ευκατάστατες ελίτ των μεγάλων αστικών κέντρων και στους πλέον μορφωμένους πολίτες, που έδειχναν πάντοτε πιο επιφυλακτικοί στην ισχυρή προσωπικότητα του Ρώσου ηγέτη.
Οι δυτικές κυρώσεις, όμως, φαίνεται πως έκαναν το θαύμα τους και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς οι Ρώσοι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από τον ηγέτη τους, θεωρώντας καταφανώς άδικη και παράλογη την προσέγγιση της Δύσης στην κρίση της Ουκρανίας. Η τυφλή προσήλωση ΕΕ και ΗΠΑ στην πολιτική στήριξης της αμφιλεγόμενης ηγεσίας του Κιέβου, η αγνόηση των νεοναζιστικών στοιχείων και μεθόδων στην αιματηρή πολεμική καμπάνια κατά των πολιτών της Α.Ουκρανίας «άνοιξε τα μάτια» σε πολλούς Ρώσους φιλοδυτικούς και φιλελεύθερους, που συνειδητοποιούν πλέον ότι τα φιλελεύθερα ιδανικά μπορεί και να ποδοπατηθούν από τους δήθεν υποστηρικτές τους όταν αυτό επιβάλλουν τα αμερικανικά συμφέροντα ή έστω τα συμφέροντα των πολεμοχαρών ισχυρών κύκλων, που καθορίζουν την πολιτική ΗΠΑ και ΕΕ πλέον, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος.
Εάν οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και οι χρήστες Διαδικτύου στις μεγάλες πόλεις υποστήριζαν πχ τον Β.Πούτιν σε ποσοστό 48% στα τέλη του 2013, τώρα το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 75 %. Αυτοί, που δεν «υποφέρουν» τον Β.Πούτιν στα ανώτερα εκπαιδευτικά στρώματα μειώθηκαν από 37 % στο 18 % και αντιστοίχως διπλασιάστηκε το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, από το 27 % στο 55 %.
Τα βασικά θετικά στοιχεία, που κατονομάζουν οι Ρώσοι πολίτες, στις δημοσκοπήσεις είναι η «ενίσχυση του κύρους της Ρωσίας διεθνώς» και η «αύξηση της αμυντικής της ικανότητας», που προφανώς γοητεύουν και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας στη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της χώρας, αλλά μάλλον εμπνέουν και πολλούς γείτονές της. Την ίδια στιγμή, ο έτερος «μεγάλος παίκτης» στο Ουκρανικό, ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει κατρακυλήσει χαμηλότερα και του Τζορτζ Μπους, που πολλοί θεωρούσαν ως σήμερα τον χειρότερο πρόεδρο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ABC News poll σε ποσοστό έως και 60 % οι Αμερικανοί πολίτες θεωρούν αποτυχημένο τον πρόεδρό τους, που δρα διαλυτικά, τόσο στο πεδίο της οικονομίας, όσο και της κοινωνίας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/bloggers/edo-mosha/story/493479/kapoioi-prospathoyn-na-nekranastisoyn-to-nato#ixzz3CwMkUAMV

Γάζα: Νεκρός 22χρονος Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών



Ένας 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τα ξημερώματα από πυρά των ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ-Αμάρι, νοτίως της Ραμάλας στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν συγκλίνουσες πηγές.

Ο Ταϊσίρ Κατάρι επλήγη από πυρά στο θώρακα στη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν όταν στρατιώτες πραγματοποιούσαν επιχείρηση συλλήψεων, διευκρίνισαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.
Η δήλωση του θανάτου του Κατάρι, από τραύμα από σφαίρα στην καρδιά, έγινε από τον Αχμαντ Μπεϊτάουι, τον διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου της Παλαιστίνης στη Ραμάλα.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια ταραχών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι στρατιώτες εισήλθαν στον καταυλισμό για να συλλάβουν μαχητές της Χαμάς. "Οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση από ομάδα περίπου πενήντα Παλαιστινίων που πέταξαν πέτρες, κοκτέιλ Μολότοφ και έκαψαν λάστιχα".
"Οι στρατιώτες που εντόπισαν έναν Παλαιστίνιο ο οποίος προσπαθούσε να πετάξει εκρηκτικό μηχανισμό προς την πλευρά τους, άνοιξαν πυρ εναντίον του", πρόσθεσε η εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι ο Παλαιστίνιος στη συνέχεια μεταφέρθηκε από το σημείο αυτό για να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες αλλά κατέληξε.
Παράλληλα ένας παλαιστίνιος έφηβος που τραυματίστηκε τον Αύγουστο από πυρά της αστυνομίας των συνόρων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ υπέκυψε την Κυριακή, σύμφωνα με οικογένειά του και το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.
Ο 16χρονος Μοχάμεντ Σινοκρότ είχε τραυματιστεί στις 31 Αυγούστου από πυρά στη συνοικία Ουάντι Τζοζ. Η ανακοίνωση του θανάτου του προκάλεσε το βράδυ της Κυριακής συγκρούσεις με την αστυνομία κοντά στο σπίτι του στην Παλαιά Πόλη.



Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/493284/gaza-nekros-22hronos-palaistinios-apo-pyra-israilinon#ixzz3CtnCblJA

Έκκληση αλληλεγγύης των εργαζομένων στην WIND


Καλούν σε σύσκεψη σωματεία και αλληλέγγυους.
Το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας WIND καλεί στη σύσταση επιτροπής αλληλεγγύης, αφού όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "βρίσκεται για ακόμα μια φορά αντιμέτωπο με τις μεθοδεύσεις και τα χτυπήματα της διοίκησης της εταιρίας.
Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της Wind προχωρά σε μαζικές απολύσεις με τη μορφή εξαναγκασμού σε παραίτηση. Το σχέδιο είναι να προχωρήσει η εκκαθάριση του προσωπικού με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας των εργαζομένων, και παράλληλα να πλήξει τη δυναμική μας για διεκδίκηση ικανοποιητικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στα πλαίσια αυτά οι διοικήσεις Wind και Victus αρνούνται να συζητήσουν για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, χρησιμοποιώντας ως προσχηματικό εμπόδιο την επέκταση καταστατικού στην οποία είχαμε προβεί για να καλυφθούν οι συνάδελφοι στη Victus μετά τη μεταφορά τους".
Μετά από γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να εντείνουν την προσπάθειά τους για την αντιμετώπιηση των προβλημάτων. Το σωματείο τους αναφέρει πως: "Η υπεράσπιση των επιχειρησιακών σ.σ.ε και των θέσεων εργασίας είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζομένους.
Στον αγώνα των εργαζομένων στη Wind και Victus είναι απαραίτητες , μεταξύ άλλων, η αλληλεγγύη, η ανταλλαγή εμπειριών και η έμπρακτη στήριξη. Σας καλούμε να συμπράξετε σε αυτήν την προσπάθεια. Σας καλούμε να συμμετέχετε στην προσπάθεια συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας". 

Η Σφαγή του Λάτιμερ



http://www.sansimera.gr/articles/561Αιματηρό επεισόδιο από την ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1897, οι άνδρες του τοπικού σερίφη άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 19 απεργούς ανθρακωρύχους στα ορυχεία του Κάλβιν Παρντί στο Λάτιμερ της Πενσυλβάνιας.
Στα τέλη του 19ου αιώνα η κατάσταση στα αμερικανικά ορυχεία ήταν άθλια. Η οικονομική ύφεση και η αθρόα εισροή μεταναστών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Πολωνών, Τσεχοσλοβάκων, Λιθουανών και Γερμανών) είχαν προκαλέσει σημαντική  πτώση στο βιοτικό επίπεδο των αμερικανών εργατών, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία ήταν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα να αποτελούν καθημερινή υπόθεση. Συν τοις άλλοις, η χρησιμοποίηση των μεταναστών από την εργοδοσία ως απεργοσπαστικού μηχανισμού ενέτεινε την εχθρότητα με τους ντόπιους ανθρακωρύχους, που ήταν βρετανικής καταγωγής.
Στις αρχές Αυγούστου του 1897, ένα ορυχείο στην κομητεία Λαζέρν της Πενσυλβάνιας προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και αυξήσεις ενοικίων στα οικήματα της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με απεργία, η οποία αστραπιαία επεκτάθηκε και στα γειτονικά ανθρακωρυχεία. Τις κινητοποιήσεις συντόνιζε η συνδικαλιστική οργάνωση United Mine Workers (Ενωμένοι Μιναδόροι), με επικεφαλής τον δραστήριο ιρλανδό ακτιβιστή Τζον Μίτσελ (1870-1919), μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του αμερικανικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στόχος του Μίτσελ ήταν να αποσπάσει τους σλαβόφωνους και γερμανόφωνους μετανάστες ανθρακωρύχους από την επιρροή της εργοδοσίας και να τους εντάξει ομαλά στο σωματείο, όπου κυριαρχούσαν οι βρετανικής καταγωγής εργάτες.
Η πολιτική του Μίτσελ άρχισε σύντομα να αποδίδει καρπούς. Οι εργοδότες υποχώρησαν και δέχθηκαν πολλά από τα αιτήματα των απεργών. Οι απεργίες μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν λυθεί. Όμως, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1897 οι ιδιοκτήτες των ανθρακωρυχείων υπαναχώρησαν και οι απεργίες ξανάρχισαν με μεγαλύτερη ένταση. Οι μπράβοι της εργοδοσίας δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να κάμψουν το ηθικό των απεργών κι έτσι ζητήθηκε η συνδρομή της τοπικής αστυνομίας. Ο σερίφης της κομητείας Λαζέρν, Φρανκ Μάρτιν (πρώην εργοδηγός  ανθρακωρυχείων) ανταποκρίθηκε πρόθυμα και συγκρότησε τάχιστα ένα απόσπασμα με 100 βοηθούς, ιρλανδικής και αγγλικής καταγωγής.
Στις 11 το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου 1897, μια ομάδα σλαβογερμανών απεργών πορεύτηκε προς το ορυχείο του Κάλβιν Παρντί, κοντά στην πόλη Λάτιμερ, για να παραστεί στα εγκαίνια του τοπικού παρατήματος των «Ενωμένων Μιναδόρων». Καθ’ οδόν οι διαδηλωτές ήλθαν αντιμέτωποι με τους άνδρες του σερίφη Μάρτιν, ο οποίος τους ζήτησε να διαλυθούν. Αυτοί, όμως, παράκουσαν την εντολή του και συνέχισαν την πορεία τους προς το ορυχείο. Ήταν η πρώτη αντιπαράθεση ανάμεσα στις  δύο πλευρές. Στις 3.45 μ.μ. κι ενώ οι διαδηλωτές πλησίαζαν στο ορυχείο Παρντί, διατάχθηκαν και πάλι να διαλυθούν από τον σερίφη.
Η αρπαγή μιας αμερικάνικης σημαίας που κρατούσε ένας διαδηλωτής από ένα βοηθό του σερίφη, προκάλεσε λεκτική αντιπαράθεση, η οποία σχεδόν αμέσως εξελίχθηκε σε μικροσυμπλοκή. Τότε, από την πλευρά των βοηθών του σερίφη ακούστηκαν πυροβολισμοί. 19 ανθρακωρύχοι έπεσαν νεκροί και πάνω από πενήντα τραυματίστηκαν. Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Απεργοί κατευθύνθηκαν στο σπίτι του επιστάτη του ανθρακωρυχείου, το οποίο λεηλάτησαν. Ο σερίφης Μάρτιν πανικόβλητος  ζήτησε τη συνδρομή του στρατού. Το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου, 2.500 άνδρες της 3ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Πενσυλβάνιας, υποστηριζόμενοι από πυροβολικό, αναπτύχθηκαν στην περιοχή και κατόρθωσαν να επιβάλουν την τάξη με τη βοήθεια των ηγετών της σλαβόφωνης κοινότητας της περιοχής, που ζήτησαν ηρεμία από τους ομοεθνείς τους.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της περιοχής δεν θέλησε να αφήσει το τραγικό γεγονός ατιμώρητο. Συγκέντρωσε χρήματα από εράνους και έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης τον σερίφη Μάρτιν και 73 από τους βοηθούς του, τον Φεβρουάριο του 1898. Αν και υπήρχαν συντριπτικά στοιχεία εις βάρος τους, αφού όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν πισώπλατα, ο σερίφης Μάρτιν και οι βοηθοί του αθωώθηκαν. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να διαλυθούν παρακούοντας νόμιμη ενέργειά τους και ότι οι απεργοί επιτέθηκαν πρώτοι στους εκπροσώπους του νόμου και άρα αυτοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα.
Η Σφαγή του Λάτιμερ, όπως έμεινε στην ιστορία το αιματηρό περιστατικό, υπήρξε σημείο καμπής για το συνδικαλιστικό κίνημα των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ. Το σωματείο τους United Mine Workers γιγαντώθηκε και τα επόμενα χρόνια ήταν σε θέση να επιβάλει τους όρους του στην εργοδοσία. Οι μισθοί των ανθρακωρύχων αυξήθηκαν σημαντικά και οι συνθήκες εργασίας βελτιώθηκαν θεαματικά.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/561#ixzz3Ctfe7HE4

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Υπουργό Ναυτιλίας και το ακτοπλοϊκό

Την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να κηρύξει έκπτωτη τη http://my-samos.blogspot.com/2014/09/blog-post_18.htmlναυτιλιακή εταιρεία NEL Lines από τη γραμμή του Βορείου Αιγαίου (Θεσσαλονίκη - Λήμνο - Μυτιλήνη - Χίο - Σάμο) σχολιάζει αρνητικά η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου. Δείτε αναλυτικά τις θέσεις της αυτοδιοικητικής παράταξης που στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ακτοπλοϊκό:

"Προκαλεί οργή και αγανάκτηση η επίκληση του "εθνικού συμφέροντος" από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη για την απόφασή του να κηρύξει έκπτωτη τη ΝΕΛ από τη γραμμή του Βορείου Αιγαίου (Θεσσαλονίκη - Λήμνο - Μυτιλήνη - Χίο - Σάμο).
 
Πρόκειται ουσιαστικά για απαλλαγή της ΝΕΛ και της θυγατρικής της από τις υποχρεώσεις τους και μάλιστα με "μπόνους" τις 500 περίπου απολύσεις ναυτεργατών στις οποίες προχωρούν με πρόσχημα την υπουργική απόφαση.

Τώρα θυμήθηκαν ο υπουργός και η κυβέρνησή του το "εθνικό" συμφέρον;

Αφού πρώτα "μπουκώνουν" τους εφοπλιστές με τζάμπα χρήμα για να χτίζουν καράβια στη Κίνα και τη Ν.Κορέα, ενώ τα ελληνικά ναυπηγεία σαπίζουν και μαζί τους εξαθλιώνονται οι εργάτες;.

Αφού πρώτα έχουν δώσει 56 φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και τους δίνουν το πετρέλαιο αφορολόγητο τη στιγμή που ο λαός πληρώνει τα καύσιμα και τα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια πανάκριβα;

Αφού νομοθέτησαν την πλήρη απελευθέρωση στην ακτοπλοΐα δίνοντας μεταξύ άλλων το δικαίωμα να δρομολογούν και αποδρομολογούν ανάλογα με το συμφέρον τους;

Αφού καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και στέλνουν τους ναυτεργάτες στην εποχή της γαλέρας ή στην ανεργία;

Που ήταν αλήθεια ο κ. υπουργός όταν ολόκληρο το καλοκαίρι τα σαπιοκάραβα έβαζαν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών ταξιδεύοντας με ανοιχτές μπουκαπόρτες;

Γνωρίζει ο κ. υπουργός ότι η Σάμος η Ικαρία και οι Φούρνοι σε λίγες μέρες θα μείνουν δίχως καράβι;

Τελικά από τέτοιες "ηρωικές" αποφάσεις, όπως αυτή του κ. Βαρβιτσιώτη, χαμένοι είναι αποκλειστικά οι νησιώτες που μένουν αποκλεισμένοι και οι ναυτεργάτες που μένουν άνεργοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους , το λαό της Σάμου να ξεσηκωθεί.

Να μην ανεχτεί άλλο την ύβρη και το χλευασμό από τους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις τους.

Καλούμε τη δημοτική αρχή , όλες τις παρατάξεις και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 12-9-2014,να απαιτήσουν τώρα , σύγχρονες , ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες με καθημερινή εξυπηρέτηση των νησιών μας.

Σαμιώτες & Σαμιώτισσες,

ελάτε να αγωνιστούμε μαζί για τη μόνη λύση απέναντι στην εφοπλιστική ασυδοσία:

Για Δημόσιο Φορέα Συγκοινωνιών με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.

Για μέσα συγκοινωνίας λαϊκή περιουσία σε συνδυασμό με κοινωνικοποιημένη την ναυπηγική και γενικότερα κατασκευαστική βιομηχανία, τη βιομηχανία πρώτων υλών (χάλυβα κλπ), με λιμάνια, αεροδρόμια και όλα τα συγκοινωνιακά δίκτυα, δημόσια περιουσία
".

http://my-samos.blogspot.com/2014/09/blog-post_18.html,  

Σε απευθείας ανάθεση οι άγονες του βορείου Αιγαίου

Σε απευθείας ανάθεση των άγονων γραμμών, για τρεις μήνες, που εκμεταλλευόταν έως σήμερα η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και παράλληλα στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία και τη θυγατρική της «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ» μεhttp://feedproxy.google.com/~r/Aegaio/~3/lN0FlWPZ2Ro/blog-post_766.htmlhttp://feedproxy.google.com/~r/Aegaio/~3/lN0FlWPZ2Ro/blog-post_766.html


http://myblogs.gr/article/se-apeytheias-anathesi-oi-agones-toy-voreioy-aigaioy-2, 

Με απευθείας ανάθεση οι άγονες γραμμές που εκμεταλλευόταν η ΝΕΛ

Σε απευθείας ανάθεση για τις τρεις μήνες των άγονων γραμμών που εκμεταλλευόταν έως τώρα η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και παράλληλα στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά την απόφαση του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία και τη θυγατρική της «Σι Λινκ Φέρρις» με κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών της και με αποκλεισμό της από δημόσιους διαγωνισμούς για ένα χρόνο.

Γι' αυτόν τον λόγο, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), στο οποίο εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την κάλυψη των γραμμών της ΝΕΛ, που σε πρώτη φάση θα γίνει με απευθείας ανάθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι εταιρείες Hellenic Seaways και Blue Star. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει μία μικρή μείωση των δρομολογίων που κάλυπτε ως τώρα η NEL, από τρία σε δύο, με το ίδιο μίσθωμα. Έως σήμερα η ΝΕΛ είχε δύο συμβάσεις. Η πρώτη αφορούσε την κάλυψη των γραμμών Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου, Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου, Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Καρλόβασι - Άγιος Κήρυκος και η δεύτερη τη γραμμή Λαύριο - Ψαρά - Μεστά - Χίος.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο κατατέθηκε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία σε περίπτωση που μία ακτοπλοϊκή εταιρεία αδυνατεί να καλύψει δρομολόγια δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να αναθέτει, απευθείας, με την υπογραφή σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς την τήρηση διαγωνιστικής διαδικασίας, τη διενέργεια εναλλακτικών δρομολογίων σε πλοιοκτήτη που έχει δρομολογημένα πλοία και πληροί τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις έναντι μισθώματος, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Ανώτερα στελέχη της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, η οποία έχει προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου και σε επίσχεση υπηρεσιών, καταγγέλλοντας το υπουργείο Ναυτιλίας για μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών του, προειδοποίησαν ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο για την πλήρη δικαίωσή της.

Σήμερα, στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου εργάζονται 500 άτομα, εκ των οποίων τα 300 αποτελούν πληρώματα των πλοίων και 200 είναι υπάλληλοι ξηράς.

Την έντονη ανησυχία του για τους απλήρωτους ναυτικούς της εταιρείας και την τύχη τους εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Χαλάς.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικών Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) κ. Αντώνης Νταλακογιώργος έκανε λόγο για τη διαμόρφωση ολιγοπωλίου στον χώρο της ακτοπλοΐας, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό και μίλησε για τις συνέπειες και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει κάτι τέτοιο.

Επίσης οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ, της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων ΕΝ, της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι «ο υπουργός Ναυτιλίας κ.Βαρβιτσιώτης με μια μονοκονδυλιά πετάει περίπου 500 ναυτεργάτες από τις ναυτιλιακές εταιρείες Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και την θυγατρική της ΣΙ-ΛΙΝΚ, αυξάνοντας την ανεργία των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων και συσσωρεύοντας προβλήματα στο ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο. Αντί ο υπουργός να σκύψει στα προβλήματα που και ο ίδιος επικαλείται για να τα αντιμετωπίσει, κατά την προσφιλή του μέθοδο αυτός, η κυβέρνηση και αυτοί που υπηρετούν το κεφάλαιο, δημαγωγούν, επικαλούνται το «εθνικό συμφέρον» και εμφανίζονται ως αρχάγγελοι της κάθαρσης, αυτοί που είναι βουτηγμένοι στο βούρκο της συναλλαγής με το κεφάλαιο και το προσκυνούν νυχθημερόν».

Τα ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν ακόμη πως «ο υπουργός προσπαθεί να κρύψει την αυθαιρεσία και την ασυδοσία των εφοπλιστών, που ενισχύεται από την κυβέρνηση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Επίσης κρύβει και δημαγωγεί ότι τα νησιά θα μείνουν με ελάχιστα πλοία, θα εκτελούνται δρομολόγια μόνο όταν έχουν κέρδη οι εφοπλιστές, με αποτέλεσμα η εργασία θα εντατικοποιηθεί, τα ατυχήματα και οι ασθένειες θα αυξηθούν».

http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/naytiliaka-metafores/me-apeytheias-anathesi-oi-agones-grammes-poy

Η «Ε» ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΕ 4 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 1.000 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΧΘΕΣ ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΩΣ ΔΙΑΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Οταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει - ο Λοβέρδος διαγράφει

Ξαφνικά το όνειρο του γιατρού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.Η Νίκη, πολύτεκνη μητέρα, ο Δημήτρης, πρωτοπόρος ερευνητής που απογοητεύτηκε, η Ντόρα, καρκινοπαθής και άπορη μητέρα και η Ζωή, που συνέρχεται από βαριά κατάθλιψη, κάποτε αποθεώθηκαν από τα ΜΜΕ, τους φίλους και τους καθηγητές, ως «διάνοιες» και «αριστούχοι».
 Σήμερα θεωρούνται παράσιτα του συστήματος. Στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (και όχι μόνο) πίσω από τους «αιώνιους» φοιτητές, όπως τους χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας, υπάρχει ένα παρελθόν με χιλιάδες ώρες μελέτης, με υποτροφίες, αριστεία και επαίνους.
Είναι μόνο τέσσερις, από τους 1.000 φοιτητές επί πτυχίω της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που απειλούνται με διαγραφή και αποδεικνύουν πως «όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει». «Και ο Λοβέρδος διαγράφει» συμπληρώνουν. (Το πλήρες ονοματεπώνυμό τους, στη διάθεση των Πρυτανικών Αρχών, εφόσον ζητηθεί.)
* ΖΩΗ Κ.
Με πόνο ψυχής άφησα τη σχολή
Πέρσι, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, κατάφερα κι έδωσα ένα μάθημα
«Ολα αυτά τα χρόνια που απείχα, το μυαλό μου ήταν εκεί. Πώς να σ'το πω, είναι η κατασκευή μου γι' αυτό. "Αν δεν γίνεις εσύ γιατρός, ποιος θα γίνει;", μου έλεγαν όλοι όταν με έβλεπαν να απομακρύνομαι».
Φλας μπακ. Δεκαέξι χρόνια πριν, στις πρώτες θέσεις της βαθμολογικής κατάταξης των επιτυχόντων στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, είδε γραμμένο το όνομά της: Ζωή Κ. Ούτε που της περνούσε από το μυαλό ότι σήμερα θα είναι ακόμα φοιτήτρια και μάλιστα υποψήφια για διαγραφή. Αλλωστε, η πορεία της ώς τότε δεν επέτρεπε τέτοιου είδους σενάρια: έπαινοι, αριστεία, βαθμοί μέχρι τον Θεό, υποτροφία στην Ιατρική - η Ζωή είχε διαπρέψει στις Πανελλαδικές, ήταν το παράδειγμα των καθηγητών, το καμάρι των γονιών της.
Με την είσοδό της στο πανεπιστήμιο, πάτησε ακόμα περισσότερο το γκάζι. «Τα πρώτα 3,5 χρόνια περνούσα όλα τα μαθήματα. Δεν άφηνα τίποτα, ούτε για τον Σεπτέμβριο. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να διαβάσω άλλο», λέει η 35χρονη φοιτήτρια επί πτυχίω. «Χρωστάω 11 μαθήματα από τα 61», λέει καθώς εξιστορεί τι συνέβη και απομακρύνθηκε από τις σπουδές της.
«Είχα πολύ φόρτο. Το διάβασμα μου είχε γίνει έμμονη ιδέα. Δεν είχα καταλάβει τι συνέβαινε και ότι υπήρχε ιατρικό πρόβλημα. Είχα κατάθλιψη», λέει σήμερα έπειτα από 8 χρόνια ψυχοθεραπείας και ενώ η ίδια ακολουθεί ακόμα φαρμακευτική αγωγή. «Η μητέρα μου είναι επίσης καταθλιπτική. Το δικό μου πρόβλημα εμφανίστηκε στην εφηβεία, όμως τότε κανείς δεν το κατάλαβε. Ωσπου μου βγήκε μια φοβερή φοβία για το διάβασμα και μια αίσθηση ανικανότητας. Είχα φτάσει σε σημείο να πάρω ηρεμιστικό για να πάω στη σχολή. Εγώ που, ως μαθήτρια, έμενα σε προάστιο του Πειραιά και δεν δέχτηκα ποτέ να με πάει η μητέρα μου στο σχολείο, εγώ που απαγόρευα στην οικογένειά μου να με περιμένει απέξω όταν έδινα Πανελλαδικές, ξαφνικά ήθελα τη μαμά μου για να κάνω εγγραφή στο πανεπιστήμιο. Δεν άντεχα μόνη. Η εγγραφή διαρκεί πέντε λεπτά. Ομως αυτό το λέει κάποιος υγιής. Οχι κάποιος που έχει κατάθλιψη», λέει η Ζωή.
Πέρσι, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε και έδωσε ένα μάθημα. «Εδωσα γυναικολογία και πήρα 7. Σταδιακά, η κατάστασή μου βελτιώνεται», παρατηρεί η ίδια. Στο δικό της ιατρικό ζήτημα, προστέθηκαν και οικογενειακά προβλήματα. «Δεν έχω γνωρίσει κάποιον φοιτητή στην Ιατρική που να τα έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια. Οι περισσότεροι εμφάνισαν κατάθλιψη και άλλες αγχώδεις διαταραχές», λέει και συνεχίζει «με πόνο ψυχής την αφήσαμε τη σχολή. Οταν μπαίνεις στην Ιατρική, έχεις κάνει επένδυση σ' αυτό. Και δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο».
Η 1η Οκτωβρίου είναι σημαδιακή ημέρα για την ίδια, γιατί επιστρέφει στις επάλξεις. «Θέλω με την ησυχία μου να ξεκινήσω να δίνω μαθήματα - συστηματικά, όχι ένα-δύο τον χρόνο. Εχω τελειώσει με τα εργαστήρια και τις κλινικές, με χαρά αν γινόμουν δεκτή, θα ξαναπήγαινα. Σχέδια για μετά δεν μπορώ να κάνω. Στη ζωή μού έχουν συμβεί πολλές ανατροπές, θέλω να συμμετέχω στο πανεπιστήμιο, μπορεί να τελειώσω σε ένα χρόνο αν νιώσω ότι η σχολή με αγκαλιάζει. Αν νιώσω αποδεκτή σε ένα περιβάλλον, θέλω να πάρω πτυχίο και να δουλέψω πάνω σε αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η ζημιά στο κράτος. Δεν κοστίζω στο κράτος. Και δεν είμαι ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου. Μπορεί να είμαι και το καλό παράδειγμα για κάποιους, γιατί παρά τις δυσκολίες, κράτησα το στόχο μου ζωντανό».
* ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β.
Θέλω μόνο να πάρω το πτυχίο μου
Η δική μου περίπτωση αφορά υπερβάλλοντα ακαδημαϊκό ζήλο
«Μπήκα στη σχολή μετά από συμβουλές άλλων. Μου άρεσαν τα Μαθηματικά και η Φυσική και όλοι με συμβούλεψαν να πάω στη σχολή που έχει την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Τι θα γίνει το παιδί; Γιατρός», λέει ο Δημήτρης Β. Πριν από 19 χρόνια μπήκε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. «Ημουν στους πέντε πρώτους εισακτέους. Η δική μου περίπτωση αφορά υπερβάλλοντα ακαδημαϊκό ζήλο», λέει ο Δημήτρης Β.
«Κατάφερα να είμαι συνεπής τα πρώτα χρόνια, ώσπου στο 3ο έτος έκανα μια εργασία που βασιζόταν σε Μαθηματικά και Φυσική. Με απλά λόγια, ήταν μια προσομοίωση ενός κυττάρου στον υπολογιστή. Μπορούσες να δεις τι θα επιφέρει το κάθε φάρμακο στο κύτταρο. Αυτό το πρόγραμμα ενθουσίασε τους καθηγητές και πήρε πολύ καλές κριτικές από ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά, το "London Journal of Psychology". Για έξι χρόνια αφοσιώθηκα σε αυτή την εργασία. Οι καθηγητές μου με παρότρυναν να στραφώ προς τα εκεί. Δεν μου είπαν ποτέ ότι δεν πρέπει να ασχολούμαι με τη σχολή, αλλά μου έδειχναν ότι αυτή η ανακάλυψη προέχει», ισχυρίζεται ο Δημήτρης. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά ως ψυχοθεραπευτής και έχει εγκαταλείψει την πρωτοποριακή έρευνα που είχε κάνει τότε. «Αν ήταν μέσα στο σύστημα και πατούσε σε μια προηγούμενη, ήδη υπάρχουσα έρευνα, θα είχε αποθεωθεί. Ηταν όμως πρωτογενής, μια τρελή ιδέα μου - χωρίς να έχω ψάξει, είπα, ας φτιάξω αυτό να δω αν θα αρέσει στους καθηγητές μου».
«Τώρα έχω παρατήσει ό,τι κάνω και διαβάζω όσο μπορώ. Σε αυτή την εξεταστική, θα διαβάσω τα SOS όπως όλοι. Ποτέ δεν ήμουν αυτής της νοοτροπίας - έτσι δεν χωνεύεται η γνώση. Εχω περάσει τα μισά μαθήματα και χρωστάω 15 κλινικές», τονίζει ο ίδιος. «Ανήκω σε αυτούς που εξαιρούνται από τις διαγραφές, γιατί πήγαινα και έκανα εγγραφή τα τελευταία δύο χρόνια. Αν δεν αλλάξει κάτι στην τροπολογία, θα είμαι φοιτητής μέχρι τον Απρίλιο και μετά θα αποφασίσουν οι Οργανισμοί των Πανεπιστημίων για το μέλλον μου. Αυτό που θέλω είναι να πάρω το πτυχίο μου, να δουλέψω ως ψυχοθεραπευτής και να κάνω ένα μεταπτυχιακό».
* ΝΙΚΗ Λ.
Οταν το παιδί σου σε έχει ανάγκη...
Ετοιμάζομαι να ξαναμπώ σε πρόγραμμα, να δώσω τρία μαθήματα
«ΗΙατρική ήταν το παιδικό μου όνειρο. Ούσα παντρεμένη και μητέρα, κατάφερα να το πραγματοποιήσω» λέει η Νίκη Λ., πολύτεκνη μητέρα τεσσάρων παιδιών και φοιτήτρια επί πτυχίω στην Ιατρική Αθηνών. «Μπήκα με κατατακτήριες εξετάσεις από το τμήμα Βιολογίας. Ημουν 30 ετών και είχα ήδη τον ένα μου γιο. Αποφασίσαμε με τον άντρα μου να φύγω από την Ηγουμενίτσα όπου μέναμε τότε και να πάω στην Αθήνα, μέχρι να τελειώσω τη σχολή». Με το παιδί στο ένα χέρι και τους τόμους των βιβλίων στο άλλο, ήρθε στο σπίτι των γονιών της, για να μπορεί να πηγαίνει στη σχολή και να μην απουσιάζει από τις κλινικές. Σήμερα χρωστάει περίπου 20 μαθήματα, «μεγάλα σε ύλη γιατί είναι των τελευταίων ετών» όπως λέει η ίδια. Εργάζεται ως καθηγήτρια Βιολογίας σε Γυμνάσιο. «Μόλις μεγαλώσουν τα παιδιά, θα αφοσιωθώ» είχε πει αλλά τα πράγματα ήρθαν αλλιώς. Ενα πρόβλημα υγείας που εμφάνισε ο μικρός γιος της, ανέβαλε την επιστροφή στα έδρανα. «Αφιερώθηκα εκεί. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα και σήμερα αλλά πηγαίνει καλά, οπότε είπα ότι επιστρέφω, πριν ακόμα βγει το μέτρο για τις διαγραφές». Δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά που έδωσε εξετάσεις, επιστρέφει στο στόχο που όπως λέει «άφησα στη μέση». Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για να δώσει τρία μαθήματα και να ξαναμπεί σε πρόγραμμα. «Δεν θέλω να μετανιώσω αργότερα που δεν το κυνήγησα. Θα τελειώσω τη σχολή. Θέλω να πάρω το πτυχίο και να δω τι μπορώ να κάνω. Δεν θα γίνω καρδιοχειρουργός, αλλά θέλω να αξιοποιήσω το πτυχίο. Ετσι κι αλλιώς, θα γύριζα. Οταν όμως το παιδί σου σε έχει ανάγκη, αφοσιώνεσαι εκεί».
* ΝΤΟΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
Πάλεψα τον καρκίνο και ζω
Θέλω να δείξω στα παιδιά μου ότι μπορούμε
«Ενας δύσκολος γάμος που με εξάντλησε και με διέλυσε ψυχολογικά και οικονομικά και καπάκι μια καρκινάρα... να!», λέει όταν τη ρωτάω γιατί αποστασιοποιήθηκε από τη σχολή. Η Ντόρα Αλεξανδροπούλου, επί πτυχίω φοιτήτρια στην Ιατρική Αθηνών και μητέρα δύο παιδιών, πέρασε στην Ιατρική Αθηνών το 1983. «Πήρα υποτροφία αλλά για ιδεολογικούς λόγους και αρνούμενη να συμβιβαστώ με τα πιστεύω του τότε πρύτανη της σχολής μου, την αρνήθηκα. Προτίμησα να καθίσω να διαβάσω και να μπω με κατατακτήριες εξετάσεις, με πρώτο πτυχίο, Επόπτη Δημόσιας Υγείας. Ημουν μεταξύ των 10 πρώτων εισακτέων στην Ιατρική» ισχυρίζεται η ίδια.
«Από το 2009, έπειτα από έναν πολύ δυσάρεστο γάμο, ζω με τον πατέρα μου. Είμαι 55 ετών και ζω από τη σύνταξη ενός 85χρονου. Ντροπή. Και πάνω που είπα ότι επιστρέφω στο Πανεπιστήμιο, εμφανίστηκε ένας καρκίνος επιφυλακτικής πρόγνωσης. Εκανα 27 χημειοθεραπείες και 35 ακτινοβολίες. Το πάλεψα και ζω», τονίζει η ίδια.
«Στο εξωτερικό, δικαιούσαι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου και μετά να επιστρέψεις στις σπουδές. Εδώ από τη στιγμή που υπάρχει η διά βίου μάθηση, γιατί δεν εφαρμόζεται; Με ποιο δικαίωμα στερείς από κάποιον τη μόρφωση; Αυτή η οριζοντιοποίηση δεν αφήνει τη μόρφωση να διαχέεται σε όλες τις ηλικίες. Μπορώ, ως καρκινοπαθής, να μπω σε όποια σχολή θέλω. Τι θέλουν; Να με διαγράψουν και να ξαναμπώ στο πρώτο έτος της Ιατρικής και να τους κατσικωθώ στα εργαστήρια;», λέει η Ντόρα και συνεχίζει: «Να μου πεις, ότι είμαι παράσιτο και κοστίζω στο κράτος το οποίο είναι υπό κατάρρευση, να το δεχτώ. Εμείς δεν επιβαρύνουμε κανέναν οικονομικά», λέει η ίδια. «Με τεράστιες ποσότητες κορτιζόλης που μου άλλαξε τη φάτσα και μου αλλοίωσε το μυαλό πήγα τον Ιούνιο να δώσω εξετάσεις, στη Μικροβιολογία. Ημουν ανασφαλής. Ελεγα ότι δεν τα ξέρω καλά. Μου έλεγε ο καθηγητής "έλα μέσα" και ντρεπόμουν. Λέω, θα μπω μέσα στα γεράματα, έπειτα από τόσα χρόνια αποχής και θα γράψω χάλια; Ρεζίλι. Μετά ήρθε ο Λοβέρδος και έκανε τις ανακοινώσεις. Εύκολο να υποθέσεις ποιο είναι το σχέδιο: Αν μειωθεί ο πληθυσμός των φοιτούντων, θα μειωθεί και ο αριθμός των διοικητικών που αντιστοιχούν σ' αυτούς. Μας διώχνει για να κάνει απολύσεις». Λίγο πριν πάρει πιστοποιητικό σπουδών, χρωστούσε, όπως λέει, πέντε μαθήματα. «Γιατί θες το πτυχίο;» τη ρωτάω. «Θέλω να δείξω στα παιδιά μου ότι έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή μπορούμε να σηκωθούμε όρθιοι και να πατήσουμε στα πόδια μας, με λεβεντιά και παρρησία. Θέλω όμως να αξιοποιήσω και το πτυχίο, για λόγους βιοποριστικούς. Λόγω της ασθένειάς μου, θα πάρω ειδικότητα χωρίς αναμονή - αν και η Ψυχιατρική, έτσι κι αλλιώς, δεν έχει αναμονή. Ας ρωτήσει, λοιπόν, ποιοι θέλουν να συνεχίσουν; Ποιοι δεν θέλουν; Και έπειτα να αποφασίσει. Δεν καθόμουν να βάφω νύχια τόσα χρόνια. Πού ξέρουν ότι είμαι τενεκές ξεγάνωτος; Είναι σίγουροι γι' αυτό;».

«Κάτω τα χέρια από την Πατρίδα μας!»

«Κάτω τα χέρια από την Πατρίδα μας!»
Στο κήρυγμα του ο σεβασμιότατος τάχθηκε κατά των απαγορεύσεων του αντιρατσιστικού και επεσήμανε τους κινδύνους από την αθρόα προσέλευση φονταμενταλιστών στην χώρα μας – Συγκλονιστική ομιλία του Μητροπολίτη προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα
Άστραψε και βρόντηξε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μιλώντας στους πολίτες τόνισε ότι «στη Συρία βιάστηκαν κοπέλες επειδή είναι χριστιανές και το πλήθος ωθούσε τους βιαστές να κάνουν αυτές τις πράξεις» είπε ο ιεράρχης υπογραμμίζοντας ότι «οδηγούμεθα σε μια κατάσταση την οποία αποδέχεται η Ευρώπη».
Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του είπε: «Αυτοί που σφαγιάζουν τον λαό μας θα επικρατήσουν κι εμείς όταν τους λέμε ‘’γιατί μας σφάζετε;’’ Θα είμαστε ρατσιστές. Δεν θα μπορούμε να πούμε γιατί μας σφάζετε; Ποιος τους έφερε όλους αυτούς εδώ; Γιατί τους έφερε και με ποιο σκοπό;» αναρωτήθηκε με νόημα ο σεβασμιότατος και βροντοφώναξε: «Κάτω τα χέρια σας από την Πατρίδα μας. Κάτω τα χέρια σας από την πίστη μας».
Παράλληλα τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα αίσθημα μίσους και εκδίκησης: «Εμείς αγαπάμε και τους εχθρούς μας» είπε και συνέχισε ότι αυτό αποδείχθηκε όταν «Μας έδιωξαν πριν από 90 χρόνια από τις πατρογονικές μας εστίες μέσω του ‘’συνωστισμού’’ και μας οδήγησαν στην πείνα και στην εξαθλίωση».
Τώρα είπε ο ιεράρχης φεύγουν από τη Συρία, από την Αίγυπτο, από την Νιγηρία, από το Πακιστάν και έρχονται εδώ για να τους σώσουμε… κι όταν τους σώσουμε θα μας σφάξουν». Παράλληλα τόνισε και την ευθύνη που έχει ο ελληνικός λαός για τις επιλογές του, εννοώντας προφανώς τις πολιτικές επιλογές…


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/492937/kato-ta-heria-apo-tin-patrida-mas#ixzz3CtPvw21V

Ο Σαμαράς κατέλυσε την «σοβιετική Ελλάδα»!

Τρίτη, 2 Σεπ 2014      11:11      0

Ο Σαμαράς κατέλυσε την «σοβιετική Ελλάδα»!http://www.epikaira.gr/article/o-samaras-katelyse-tin-sovietiki-ellada


Ο Σαμαράς κατέλυσε την «σοβιετική Ελλάδα»!

του Γιώργου Δελαστίκ...
Πολιτική... παράκρουση έδειχνε να έχει πάθει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς –και μάλιστα ακροδεξιάς φύσης– στην ομιλία που εκφώνησε την περασμένη Πέμπτη στο συνέδριο του βρετανικού περιοδικού The Economist, στην Αθήνα. «Πάψαμε να είμαστε η τελευταία σοβιετική χώρα στον κόσμο! Πάψαμε να είμαστε το Τζουράσικ Παρκ της Ευρώπης! Πάψαμε να είμαστε η χώρα-Δον Κιχώτης που πολεμάει με ανεμόμυλους!» αναφώνησε ο πρωθυπουργός ζητοκραυγάζοντας, μόνος αυτός, το έργο της κυβέρνησής του στο κλείσιμο του λόγου του, ο οποίος προκάλεσε θυμηδία λιγάκι της φαιδρότητάς του.
«Η Ελλάδα ήταν η τελευταία σοβιετική οικονομία, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν ανήκε στο σοβιετικό μπλοκ!» ισχυρίστηκε στα σοβαρά ο Αντώνης Σαμαράς.
Γιατί ήταν η Ελλάδα «σοβιετική οικονομία» κατά τον εμβριθή πρωθυπουργό; Επειδή κατά τα σαράντα χρόνια που κυβερνούν την χώρα η Δεξιά της ΝΔ και η Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο Αντ. Σαμαράς, «στην Ελλάδα οι ξένες επενδύσεις παρέμεναν επί δεκαετίες, όπως και οι ελληνικές άλλωστε, όπως και η έννοια επιχειρηματίας, μια απαγορευμένη έννοια. Η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα παρέμεναν απαγορευμένες λέξεις...»
Το ότι η... ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν εγκαταστήσει «σοβιετική οικονομία» στην Ελλάδα, προφανώς μόνο ο Αντώνης Σαμαράς και κάποια ομήγυρις ομοϊδεατών του το είχαν αντιληφθεί!

«Τζουράσικ Παρκ η χώρα!»
Ο πρωθυπουργός ήταν όμως ασυγκράτητος. Στην αποκρουστικά παραληρηματική από πολιτική σκοπιά ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς έβγαζε αφρούς από το στόμα, καταγγέλλοντας τις «αδίστακτες συντεχνίες που έκλειναν το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, έκλειναν τους δρόμους καθημερινά παραλύοντας την κίνηση και όποτε ήθελαν κατέβαζαν τους διακόπτες του ηλεκτρικού ή διέκοπταν τις μαζικές συγκοινωνίες του ελληνικού λαού»!
Στο πλαίσιο της πολιτικής φαιδρότητας, ο πρωθυπουργός ήταν απολαυστικός σε πολλά σημεία της ομιλίας του. «Τι ήταν η Ελλάδα ως πρόσφατα;» αναρωτήθηκε εννοώντας τι ήταν η πατρίδα μας μέχρι να αναλάβει αυτός πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια. Την απάντηση φυσικά την έδωσε ο ίδιος:
«Ήταν ένα είδος Τζουράσικ Παρκ της Ευρώπης, όπου επιβίωναν ακόμα οι δεινόσαυροι του περασμένου αιώνα. Και θα το αποδείξω: Κατ’ όνομα δημόσια πανεπιστήμια που βρίσκονταν σε μόνιμη κατάληξη από μειοψηφίες εξωπανεπιστημιακών κουκουλοφόρων. Κατ’ όνομα νοσοκομεία που βρίσκονταν σε μόνιμη παράλυση. Δημόσιοι δρόμοι μονίμως μπλοκαρισμένοι και συχνά φλεγόμενοι από ορδές κουκουλοφόρων» διαπίστωσε εύνους και κατηφής ο πρωθυπουργός.
«Αυτά δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, αλλά υπήρχαν στη δική μας χώρα!» πληροφόρησε τους αδαείς ιθαγενείς ο Αντώνης Σαμαράς. Γιατί είναι «κατ’ όνομα» μόνο δημόσια τα πανεπιστήμια ή τα νοσοκομεία, άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου – ή μάλλον γνωστή η πρόθεσή του να καταργήσει την Δημόσια Παιδεία και την Δημόσια Υγεία, αλλά ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην κατορθώσει να υλοποιήσει τους στόχους του.

Φταίει η... αντιπολίτευση!
Στις ευρωεκλογές, η ΝΔ πήρε μόνο 23%. Άντε, ας προσθέσουμε στο ποσοστό της και το 8% της «τσόντας» του ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, οπότε σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων καταδίκασε με την ψήφο του την πολιτική που τόσο γλαφυρά περιγράφει και τόσο θαυμάζει ο πρωθυπουργός, φτύνοντας και ο ίδιος τον εαυτό του να μη βασκαθεί για τα «θαύματα» που πέτυχε μέσα σε δύο μόλις χρόνια η κυβέρνησή του, από το 2012 που ανέλαβε πρωθυπουργός αυτός.
Πώς αντιμετωπίζει λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς το 70% του ελληνικού λαού που δεν συναινεί με την ψήφο του στα κατορθώματά του; Μας το λέει ο ίδιος:
«Παραμένουν απέναντί μας εκείνοι οι οποίοι είναι ερωτευμένοι με τις στρεβλώσεις, τις σπατάλες, όλο το σύμπλεγμα κρατισμού και συντεχνιακής αυθαιρεσίας που τα υπερασπίζονται όλα μαζί σε κάθε ανομία! Υπερασπίζονταν και κουκουλοφόρους, όταν καίγανε τις πόλεις... Όλους αυτούς τους έχουμε απέναντί μας! Κι όμως προχωράμε!» υπογράμμισε αυτοθαυμαζόμενος εκ νέου.
Στην από πάμπολλες χιλιάδες λέξεις ομιλία του, ο πρωθυπουργός αφιέρωσε και... τριάντα (!) όλες κι όλες λέξεις για να επισημάνει τις ευθύνες των κομμάτων για την κρίση. Μόνο που στα κόμματα που κυβέρνησαν ο Αντώνης Σαμαράς αφιερώνει... τέσερις (ναι, μόνο τέσσερις!) λέξεις, χωρίς να τους καταλογίζει καμία συγκεκριμένη ευθύνη, ενώ στα κόμματα της αντιπολίτευσης αφιερώνει δεκαπέντε λέξεις και είναι καταπέλτης στον επιμερισμό των ευθυνών γι’ αυτά!
Ιδού τι είπε ο πρωθυπουργός: «Όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες για την κρίση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα. Και αυτά που κυβέρνησαν. Και αυτά που δεν κυβέρνησαν όμως κυριαρχούσαν στα πεζοδρόμια, έδιωχναν επενδύσεις και εμπόδιζαν κάθε μεταρρύθμιση»!
Ο ισχυρισμός είναι εξωφρενικός. Δεν είναι απλώς ότι βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν σαράντα χρόνια συνεχώς με το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται μονίμως στην αντιπολίτευση όλες αυτές τις δεκαετίες. Είναι και το ότι ιδίως το ΚΚΕ, αλλά και ο ΣΥΝ «κυριαρχούσαν στα πεζοδρόμια, έδιωχναν επενδύσεις και εμπόδιζαν κάθε μεταρρύθμιση»! Αυτά φταίνει δηλαδή! Τι να σου κάνουν και οι δυστυχείς κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού το αθροιστικά 10% της Αριστεράς «εμπόδιζε κάθε μεταρρύθμιση»! Γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτά τα χάλια, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ φταίνε, ασχέτως αν μόνο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν διορισμούς και αν καμία «συντεχνία» δεν υπάρχει που να μην έχει ηγέτες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ!
Πρόκειται περί απερίγραπτης πολιτικής γελοιότητας.

Ο κόσμος του πρωθυπουργού
Με ενθουσιασμό ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε τα θαυμαστά έργα της κυβέρνησής του. Η Ελλάδα «από το κατώφλι της χρεοκοπίας μπαίνει σήμερα στην ανάπτυξη» διακήρυξε με αυτοπεποίθηση που προκαλεί εντύπωση για το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα γύρω του.
«Ελάχιστοι περίμεναν ότι θα καταφέρναμε να αρχίσουμε από φέτος να δανειζόμαστε στις αγορές, κατεβάζοντας μάλιστα συνεχώς το επιτόκιο δανεισμού μας. Κι όμως το επιτύχαμε! Για πρώτη φορά στις αρχές του περασμένου Απριλίου και τη δεύτερη φορά σήμερα!» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πολύ παράδοξος ο ισχυρισμός του. Ακριβώς την Πέμπτη η κυβέρνηση είχε βγει να δανειστεί 3 δισεκατομμύρια ευρώ, απέτυχε παταγωδώς να τα βρει και μπόρεσε να διαθέσει ομόλογα αξίας μόνο 1,5 δισεκατομμυρίου – ακριβώς τα μισά δηλαδή! Γιατί πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός; Για να καλύψει την αποτυχία του; Μα όλοι ανεξαιρέτως οι συνδαιτημόνες του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist ήξεραν ότι η κυβέρνηση είχε αποτύχει να δανειστεί τα λεφτά που έψαχνε, βρήκε μόνο τα μισά! Είχε στόχο να εξαπατήσει τον αδαή ελληνικό λαό που θα άκουγε αποσπάσματα της ομιλίας του στις τηλεοράσεις, έστω και με τίμημα τον διασυρμό του σε όσους τον άκουγαν δια ζεύσης μέσα στο συνέδριο; Ίσως...

Ανάπτυξη... ασφαλώς!
Έχοντας καταλύσει την... «σοβιετική οικονομία» της Ελλάδας, ο Αντ. Σαμαράς δεν κρατιόταν με τίποτα από τον ενθουσιασμό του!
«Τώρα ανοίγουμε το δρόμο για να μεγαλουργούν οι Έλληνες όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στον ίδιο τον τόπο τους!» διατυμπάνισε, αφήνοντας άναυδους τους πάντες, αφού είναι δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς «μεγαλούργημα» την απερίγραπτη μιζέρια και δυστυχία της σημερινής Ελλάδας, όσα φιλικά αισθήματα και αν αισθάνεται προς την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Ο πρωθυπουργός όμως δεν ..... προ ουδενός προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά. Μέχρι και ότι... «τώρα αρχίζουν και επιστρέφουν οι νέοι μας», ισχυρίστηκε!!! Με την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησής του και της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να έχει εκτινάξει την ανεργία των νέων στο ασύλληπτο, εφιαλτικό ύψος του... 60%, με την μαζική φυγή χιλιάδων νέων Ελλήνων επιστημόνων να έχει φτάσει σε πρωτοφανή, αδιανόητα μέχρι πρότινος επίπεδα, ο Σαμαράς μας λέει ότι... «οι νέοι αρχίζουν και επιστρέφουν»!
«Άρχισε η ανάπτυξη» είναι το κεντρικό μοτίβο της παντελώς αβάσιμης κυβερνητικής προπαγάνδας. Σπανίως ξεφεύγουν του πρωθυπουργού μια-δυο φράσεις που απεικονίζουν όχι την ανύπαρκτη, φανταστική Ελλάδα που περιγράφει, αλλά την εφιαλτική πραγματικότητα της χώρας μας που ζούμε όλοι μας.
«Υπάρχει ασφυξία σε έναν ολόκληρο κόσμο ιδιωτών για τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο», είπε κάποια στιγμή στην ομιλία του. Σωστά ομολόγησε την ύπαρξη «ασφυξίας».
Τώρα συμβιβάζεται όμως «ανάπτυξη» και «ασφυξία» οικονομική των ιδιωτών; Αυτή η μνημονιακή... «ασφυκτική ανάπτυξη» είναι μάλλον θανατηφόρος για τους ιδιώτες, για τις επιχειρήσεις τους, για την ελληνική οικονομία!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Τεύχος 248)