Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ρωσία: Αποστολή μας να απελευθερώσουμε το συριακό έδαφος από τις τρομοκρατικές οργανώσεις

«Πρέπει να το απελευθερώσουμε και να κάνουμε κάθε τι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη διάλυση της χώρας, καθώς αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την περιοχή».
«Η αποστολή της Ρωσίας στη Συρία είναι να απελευθερώσει το συριακό έδαφος από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να αποτρέψει τη διάλυση της χώρας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Μια προσωρινή βάση δεν συνιστά στόχο, συνιστά ένα μέσο για την επίτευξη του στόχου που έχει δηλώσει ο πρόεδρος και είναι να βοηθηθούν οι νόμιμες συριακές αρχές στην μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Το έδαφος της Συρίας πρέπει να απελευθερωθεί», είπε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή.
«Πρέπει να το απελευθερώσουμε και να κάνουμε κάθε τι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη διάλυση της χώρας, καθώς αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την περιοχή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας ότι δεν βλέπει να τερματίζεται σύντομα η συριακή σύγκρουση. «Δυστυχώς, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε δεν μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένοι αισιόδοξοι. Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα έχει ακόμη μπροστά της πολύ μακρύ δρόμο και σκληρή δουλειά».

http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/738847/rosia-apostoli-mas-na-apeleytherosoyme-to-syriako-edafos-apo-tis-tromokratikes-organoseis

ΕΛΣΤΑΤ: 230.000 παιδιά ζουν σε οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα

Τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας καταγράφει η  τελευταία έκθεση (Σεπτέμβριος 2016 αλλά τα περισσότερα στοιχεία αφορούν στο 2015) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύει γη εφημερίδα Ημερησία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 39,9% του πληθυσμού στη χώρα στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών. 
Εδώ βρίσκεται και το πιο ζοφερό στοιχείο αυτής της έρευνας, στο γεγονός δηλαδή ότι 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα.
Κατά τα λοιπά, μα διόλου δευτερεύοντα, σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά (ποσοστό 17,7) διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, κ.ά. ενώ περισσότεροι από 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.

Φτώχεια - Ανισότητα

3.828.500 άτομα, ήτοι το 35,7% του πληθυσμού, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή στερούνται υλικά αγαθά.
1.111.300 άτομα, ήτοι το 18,7% του πληθυσμού, διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στερείται σειρά υλικών αγαθών και δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί οικονομικά σε τουλάχιστον τρία από έναν κατάλογο εννέα αγαθών και υπηρεσιών:
  • Πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί κ.ά.
  • Διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλα, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.
  • Ικανοποιητική θέρμανση
  • Τηλέφωνο
  • Έγχρωμη τηλεόραση
  • Πλυντήριο ρούχων,
  • Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο
  • Διακοπές για μία εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το 2015 ποσοστό 39,9% του πληθυσμού στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 44,5 του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών, στο 41,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και 34,9% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Το 21,5% των ανδρών και 21,2% των γυναικών ζουν σε νοικοκυριά με το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα να είναι χαμηλότερο του κατωφλιού της φτώχειας, δηλαδή του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος.
Το 26,6% των παιδιών (ηλικίες 0-17 ετών) αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στο 22,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και στο 13,7% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Ποσοστό 17,7% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν δυσμενείς συνθήκες στην κατοικία τους όπως διαρροή στη στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, θεμέλια κ.ά.

Αγορά εργασίας

Τραγικά είναι τα στοιχεία και όσων αφορά στην αγορά εργασίας. Το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2016) το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 24,9% έναντι 24,4% το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό απασχόλησης στο 39,1% έναντι 39,4%.
Σε απόλυτους αριθμούς, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016, οι απασχολούμενοι ηλικίας 15 ετών και άνω, ανήλθαν σε 3.606.300 έναντι 3.641.700 το προηγούμενο τρίμηνο (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2015) και οι άνεργοι σε 1.195.100 έναντι 1.174.700, αντίστοιχα.
Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του έτους η ελληνική στατιστική αρχή κατέγραψε και 4.424.900 μη οικονομικά ενεργούς πολίτες. Στον πληθυσμό ηλικίας 20-64 ετών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 24,9% (1.170.000 άτομα) το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι 24,4% το προηγούμενο τρίμηνο και στο 55,1% το ποσοστό απασχόλησης (3.533.800) έναντι 55,5% ενώ ο αριθμός των μη οικονομικά ενεργών ατόμων ανήλθε σε 1.710.800.
Κατά ομάδες ηλικιών, η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του έτους «χτύπησε» κόκκινο στις ηλικίες15-29 ετών με το ποσοστό να φθάνει στο 40,9%. Ακολουθούν οι ηλικίες 30-44 ετών με ποσοστό ανεργίας 23,4% και 45-64 ετών με ποσοστό 20,4%. Μακροχρόνια άνεργοι είναι το 14,9% των ανδρών και το 20,7% των γυναικών στο σύνολου του εργατικού δυναμικού.
Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών που ζει σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο έφθασε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 12% έναντι 11,2% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο. Σε απόλυτους αριθμούς 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο!Αντίστοιχα, το ποσοστό ενηλίκων ηλικίας 18-60 ετών που ζει σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο έφθασε το ίδιο διάστημα στο 18,1% (έναντι 17,7% το προηγούμενο τρίμηνο), δηλαδή 1.052.802 άτομα.

Που πάνε οι δαπάνες των νοικοκυριών

Φαγητό και στέγαση απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, από το σύνολο της μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες, το 20,5% αφορά τα είδη διατροφής και το 13,4% τη στέγαση. Ακολουθούν με ποσοστό 12,7% οι μεταφορές, ποσοστό 9,8% ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια και ποσοστό 7,2% η Υγεία. Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, μειώθηκε κατακόρυφα η κατανάλωση των νοικοκυριών ακόμη και σε βασικά αγαθά. Οι Έλληνες φαίνεται ότι στερούνται και το ψωμί, αφού η μέση μηναία κατανάλωση (στοιχεία 2014) έχει μειωθεί κατά 90,4% σε σχέση με το 2008. Κατακόρυφη πτώση καταγράφεται και στο γάλα, με τη μέση μηναία κατανάλωση να παρουσιάζει μείωση κατά 89,15%, σε σχέση με το 2008.
Μάλιστα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν κανένα μέσο θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συγκεκριμένα, από 0,4% που ήταν προς κρίσης, το 2014 το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι «δεν θερμαίνεται» έφτασε στο 1,8%. Την ίδια στιγμή κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει ο αριθμός των οικογενειών που χρησιμοποιούν καλοριφέρ με πετρέλαιο!

Επτά στα δέκα (ποσοστό 68,2%) νοικοκυριά το 2008 ζεσταινόταν με καλοριφέρ πετρελαίου έναντι 35,5% το 2014. Τα χρόνια της κρίσης καταγράφεται «στροφή» των νοικοκυριών σε ποιο οικονομικές λύσεις όπως τα καυσόξυλα και οι ηλεκτρικές συσκευές (σόμπα, αερόθερμο, καλοριφέρ). Αναφορικά με τον τύπο κατοικίας (μονοκατοικία, διαμέρισμα) και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2014) προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία κατοικεί σε διαμερίσματα πολυκατοικίας (ποσοστό 59,4%) και σε ποσοστό 18,5% με ενοίκιο.

http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/elstat-230000-paidia-zoun-se-oikogeneies-xwris-kanena-eisodima?print

Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Ασφυκτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση 160.000 στεγαστικών δανείων που έχει την εξής κρίσιμη ιδιομορφία: δανειολήπτες είναι οι εργαζόμενοι και δανειστής ο εργοδότης τους. Οι δανειακές τους σχέσεις, τα τελευταία χρόνια, ισορροπούν στο τεντωμένο σκοινί της κρίσης.

Πρόκειται για έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ).

Κανένα δάνειο δεν είναι «κόκκινο» καθώς οι δόσεις αποπληρώνονται με παρακράτηση απευθείας από τον μισθό. Εκχωρώντας αυτό το δικαίωμα, ο δανειολήπτης δεν μπορεί ούτε να... σκεφτεί να βάλει σε προτεραιότητα έξοδα διαβίωσης.

Εάν η δόση είναι 600 ευρώ, κάθε 15θήμερο βλέπει 300 ευρώ να έχουν αφαιρεθεί από το εισόδημά του.

Ας μην προκαλέσει έκπληξη το -όχι γενικευμένο- φαινόμενο που περιγράφει η ΑΔΕΔΥ στην «Εφ.Συν.» υπάλληλοι να παίρνουν στο χέρι 150 ή 200 ευρώ τον μήνα.

Ούτε ακόμη ότι το 2006, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, τα 24.400 εξ αυτών τιτλοποιήθηκαν και εκχωρήθηκαν σε fund (Grifonas Finance No1 Plc) με έδρα το Λονδίνο που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Οι δανειολήπτες το πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει τους φόβους τους μην τυχόν επαναληφθεί αυτή η πρακτική. Πρόκειται για δάνεια-«φιλέτα» με μηδενικό ρίσκο.

Το ιστορικό

Οπως περιγράφουν συνδικαλιστικά στελέχη, οι δημόσιοι υπάλληλοι επέλεγαν μαζικά το ΤΠΔ, κυρίως λόγω της ασφάλειας που ένιωθαν σε σύγκριση με τις ιδιωτικές τράπεζες.

Τα δάνεια χορηγούνταν ουσιαστικά πάνω σε δύο άξονες. Πρώτος και βασικότερος: το ύψος του μισθού που έπαιρνε ο υπάλληλος (δάνειο ανάλογα με τις αποδοχές). Οροφή αποπληρωμής ήταν τα 30 χρόνια.

Επ’ αυτού, λαμβάνονταν υπόψη και ηλικιακά κριτήρια· πότε έβγαινε ο υπάλληλος στη σύνταξη, εν ολίγοις. Δεύτερος: η εμπορική αξία του σπιτιού.

Το ακίνητο υποθηκευόταν, ώστε ακόμη και σε περίπτωση απόλυσης του υπαλλήλου (προοπτική με ελάχιστες πιθανότητες τότε), να υπάρχει πρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα.

Τα δάνεια εξυπηρετούνται με σταθερό επιτόκιο, σε ένα εύρος μεταξύ 4,5%-6,2% (μεσοσταθμικά 4,7%). Το ύψος του προσαρμοζόταν με βάση τις κατά καιρούς οικονομικές συνθήκες, εντός των ορίων που έθετε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ., το επιτόκιο είναι χαμηλότερο. Ο δανειολήπτης, πάντως, δεν είχε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσής του.

Η αφετηρία των αρνητικών εξελίξεων είναι κοινή με αυτήν της κρίσης. Με δεδομένο ότι το δάνειο «χτιζόταν» πάνω σε βεβαίωση του μισθού, υπάλληλοι διαμαρτύρονται ότι το ίδιο το Δημόσιο, με τον διττό ρόλο του εργοδότη και του δανειστή, έχει προσβάλει τη σύμβαση μονομερώς. Με τις σημερινές συνθήκες, συμπληρώνουν, το δάνειο θα ήταν μικρότερο.

Το πρόβλημα άρχισε να «σκάει» επί θητείας Ευάγγ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. Αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά προέβη σε μια ρύθμιση που αποδείχθηκε ότι δεν έδωσε λύση.

Το σοκ των επιλογών

Προσφέρθηκαν δύο επιλογές που, όπως εξηγούν άνθρωποι με εμπειρική γνώση του θέματος, ρύθμιζαν τη δόση, αλλά όχι το δάνειο. Η πρώτη ήταν η επιμήκυνση. Μείωνε ελάχιστα τη μηνιαία δόση, αλλά αύξανε το υπόλοιπο του δανείου.

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν τα εξής ως παράδειγμα χαμηλού κεφαλαίου δανεισμού: με 10 χρόνια επιμήκυνση, σε ένα δάνειο 140.000 ευρώ 30ετούς περιόδου αποπληρωμής, με επιτόκιο 5%, η δόση έπεφτε από 820 στα 735 ευρώ, όμως προέκυπταν επιπλέον τόκοι περίπου 50.000 ευρώ, που ανέβαζαν το συνολικό όφελος από την αρχική πρόβλεψη των 270.000 ευρώ στην τελική των 320.000 ευρώ.

Η δεύτερη επιλογή της «ρύθμισης» ήταν η μείωση της δόσης στο μισό για 5 χρόνια - στο συγκεκριμένο παράδειγμα, από 820 στα 410 ευρώ. Από κει και πέρα υπήρχαν άλλες δύο επιλογές.

Από τη μία η εφάπαξ καταβολή των οφειλών που ανέβαλλε ο οφειλέτης (εν προκειμένω 24.600 ευρώ, ποσό που καθιστά τη λύση ανεδαφική), από την άλλη ανακεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων οφειλών και προσμέτρησή τους στο συνολικό χρέος, το οποίο, ως αποτέλεσμα, διογκωνόταν περαιτέρω. Αδιέξοδο σε κάθε περίπτωση: μεγαλύτερο υπόλοιπο χρέους, μικρότερα εισοδήματα λόγω περικοπών.

Να σημειωθεί ότι από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποκλείστηκαν οι 24.400 οφειλέτες των οποίων τα δάνεια είχαν ήδη εκχωρηθεί. Πηγαίνοντας στο ταμείο για ρύθμιση, έμαθαν ότι δεν χρωστούν πλέον στο ΤΠΔ, αλλά σε κάποιο ξένο fund!

Στις ρυθμίσεις εντάχθηκαν περίπου 95.000-96.000 δάνεια από τα 135.600 που είχαν τη δυνατότητα, δηλαδή το 70%, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ. Για όσους επέλεξαν τη «λύση» της 5ετίας, οι προθεσμίες λήγουν.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, σε μεγαλύτερο αδιέξοδο βρίσκονται υπάλληλοι που επέστρεψαν από τη διαθεσιμότητα και έχασαν την υπερβάλλουσα διαφορά που ελάμβαναν στον συνολικό μισθό, καθώς και συνταξιούχοι.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν καθαρές αποδοχές 200 ευρώ.

Η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, αφορά πρώτη κατοικία. Το θέμα, αυτή τη στιγμή, δεν συνδέεται με πλειστηριασμούς.

Παρ’ όλα αυτά, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο δέχεται καθημερινά επιστολές και τηλεφωνήματα από απεγνωσμένους εργαζόμενους.



Αναζητούν «χρυσή τομή» για ρύθμιση

Το πρόβλημα αναγνωρίζεται ως υπαρκτό από τη σημερινή Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, όπως βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, ενημερώνοντας παράλληλα ότι έχει τεθεί στόχος να εφαρμοστεί νέα, ουσιαστική λύση στα μέσα Νοέμβρη, στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης, χωρίς όμως οριζόντιες μεθόδους.

Οπως περιγράφουν στην «Εφ.Συν.», η «χρυσή τομή» που θα αναζητηθεί είναι να επιστραφούν τα κεφάλαια στο Ταμείο και ταυτόχρονα οι δόσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, με το οφειλόμενο ποσό να οδηγείται παράλληλα στο «κλείσιμο».

Τονίζουν ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο θα εντάξει το θέμα στη γενικότερη πολιτική του.

Οι ρυθμίσεις επιδιώκεται να είναι κατά το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένες, εμπεριέχοντας ενδεχομένως και αλγόριθμους με κοινωνικές παραμέτρους, στην κατεύθυνση να διευκολυνθεί όσο μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών είναι εφικτό, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου.

Το δόγμα του Ταμείου είναι: «Να πληρώσει ο δανειολήπτης αυτό που μπορεί και ταυτόχρονα να μειώσει το δάνειό του».

Ως προς τις δόσεις, θα εξεταστεί τι μπορεί να καταβάλλει κάποιος σύμφωνα με τα πραγματικά καθαρά εισοδήματά του, λαμβανομένης υπόψη της οικογενειακής του κατάστασης και των φορολογικών του δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ.

Ως προς το δάνειο, θα επιλεγεί αρχικά μια μικρή επιμήκυνση, εάν χρειαστεί θα ακολουθεί δραστική μείωση επιτοκίου και εάν προκύψει ότι μεγάλο είναι το οφειλόμενο κεφάλαιο και όχι το επιτόκιο, τότε θα εφαρμοστεί ένα πρόσκαιρο «πάγωμα», ώστε να εξυπηρετείται το υπόλοιπο με βάση το μειωμένο επιτόκιο και την επιμήκυνση.

Στο Ταμείο υπολογίζουν ότι χρήζουν ρύθμισης περίπου 120.000 δάνεια. Από αυτά, ανάγκη δραστικής μείωσης επιτοκίου (μεσοσταθμικά στο 2,3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) έχει το 50% των δανείων, εκ των οποίων το 1/3 θα χρειαστεί «πάγωμα» κεφαλαίου.

Για το υπόλοιπο 50%, υπάρχει η λογική επιστροφής επιτοκίων επί του κεφαλαίου, στο 1% μεσοσταθμικά, με βούληση να συμπεριληφθούν και τιτλοποιημένα δάνεια.

http://www.efsyn.gr/arthro/egklovismenoi-daneioliptes-me-daneia-fileta

Στα 315,29 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ελληνικό χρέος

Στο 179,2% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του 2016, έναντι 176,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 91,2% του μέσου ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2016 (από 92,1% το πρώτο τρίμηνο) και στο 84,3% του ΑΕΠ στην «ΕΕ των 28» (από 87,5% το πρώτο τρίμηνο).
Το υψηλότερο χρέος εξακολουθεί να είναι αυτό της Ελλάδας (315,29 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Ιταλία (135,5%) και η Πορτογαλία (131,7%). 
Το χαμηλότερο χρέος στην Ε.Ε. καταγράφηκε στην Εσθονία (9,7%), στο Λουξεμβούργο (22%) και στη Βουλγαρία (29,4%).
Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε δεκατρία κράτη-μέλη στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016 και μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη.
Η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους καταγράφεται στην Ελλάδα (+3,1 ποσοστιαίες μονάδες) στην Πορτογαλία (+2,8 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Λετονία (+2,6 ποσοστιαίες μονάδες).
 http://www.efsyn.gr/node/87412

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από τον ESM

To Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ο Διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στη σχετική ανακοίνωση του ESM, επισημαίνει τα εξής: “Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου".
Υπενθυμίζεται ότι τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούνται από δύο τμήματα: 1,1 δισ. ευρώ που συνδέονταν με την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 1,7 δισ. ευρώ που μπορούν να εκταμιευθούν, μετά τη θετική αξιολόγηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο. Το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε ένα ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε ηδεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως», αναφέρει ο Διευθυντής του ESM.
Σημειώνεται, τέλος, ότι από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ESM έχει εκταμιεύσει μέχρι και σήμερα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν εκταμιεύσει έως σήμερα προς την Ελλάδα 173,5 δισ. ευρώ, ποσό που καθιστά τα δύο Ταμεία τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4110399915979246708#editor/target=post;postID=5067850023848740354

Έκθεση - σοκ για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Σε κίνδυνο οι συντάξεις

Αν οι εξελίξεις συνεχίσουν να είναι τόσο δραματικές τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το συνταξιοδοτικό αλλά και για το ασφαλιστικό σύστημα.
Εκθεση - σοκ για τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, δημοσίευσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμείααπογειώθηκαν στα 16,9 δισ. ευρώ καθώς το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ.
Αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των οφειλετών, με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, που έφτασαν τις 316.855.
Το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά καθώς οι οφειλές των ενταγμένων οφειλετών επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη ή αυξάνονται από νέες οφειλές που δημιουργούν οι οφειλέτες αυτοί ή μειώνονται από τμηματικές καταβολές ή εξοφλούνται.
Όπως τονίζει το ΚΕΑΟ, σύμφωνα με την Ημερησία, υπάρχει συγκέντρωσηπλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 122.319 οφειλέτες (40% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 € ο καθένας και το 64% των οφειλετών (195.756 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 € ο καθένας.
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 61.040 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 € - 100.000 € (περίπου 25% του τρέχοντος υπολοίπου).
Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκατ. ευρώ (1.117 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπόλοιπου οφειλών).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι οφειλέτες φεύγουν ακόμη και από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 12 ή των 100 δόσεων λόγω αδυναμίας καταβολής ακόμη και της ρυθμισμένης δόσης.
Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα το 64% των ασφαλισμένων έχει εγκαταλείψει τις ρυθμίσεις για την εξόφληση των χρεών του, ακρως ανησυχητική εξέλιξη για τη βιωσιμότητα των Ταμείων.
Οσον αφορά τη «στάση πληρωμών» από τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτεται από  τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του μηνός Σεπτεμβρίου, καθώς το 50% εγκατέλειψε τις 100 δόσεις και το 64% τις 12 δόσεις, ενώ το ποσοστό απώλειας παλαιότερων ρυθμίσεων φτάνει το 80%!
 
Σύμφωνα με την Ημερησία, τα χρέη 303.821 οφειλετών που είχαν μεταφερθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ έως τις 30 Σεπτεμβρίου ήταν 16,923 δισ. ευρώ (έναντι 16,613 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου), αλλά, σε «ενεργή» ρύθμιση παρέμεναν μόνο 48.595 οφειλέτες για 1,816 δισ. ευρώ:
Στις 100 δόσεις έχουν μείνει 34.738 για χρέη 1,381 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εγκαταλείψει 37.851 με χρέη 1,747 δισ. ευρώ (έχουν εξοφλήσει 72 εκατ. ευρώ μόνο 2.962 οφειλέτες).
Στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, στην οποία εντάχθηκαν αρκετοί λόγω απώλειας των 100 δόσεων, έχουν παραμείνει 7.922 για 247,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν σταματήσει να πληρώνουν 18.886 με χρέη 1,240 δισ. ευρώ (2.552 έχουν εξοφλήσει μέσω των 12 δόσεων 57,4 εκατ. ευρώ). Σε άλλες (παλαιότερες και λιγότερο δημοφιλείς) ρυθμίσεις παρέμεναν συνολικά 5.935 για οφειλές 186,8 εκατ. ευρώ με 38.514 από τους συνολικά 48.755 που είχαν ενταχθεί (ποσοστό 79%) να τις έχουν αφήσει οριστικά 1,3 δισ. ευρώ.
Οικονομική κατάρρευση: Το 50% έως 64% εγκατέλειψε τις ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία

Η εγκατάλειψη αυτή των ρυθμίσεων από ολοένα και περισσότερους κάθε μήνα, σύμφωνα με τα στελέχη των Ταμείων, αποτυπώνει στην «καλύτερη» περίπτωση την αδυναμία εξυπηρέτησης των δόσεων λόγω ταμειακής στενότητας και στη «χειρότερη» την αναμονή ενός νέου ευνοϊκότερου διακανονισμού.
Οπως την κεφαλαιοποίηση των χρεών της περιόδου της κρίσης και το «πάγωμά» τους για τους συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών ελεύθερους επαγγελματίες από την 1/1/2017 που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά είναι... ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, τα 13,528 δισ. ευρώ από τα 16,923 δισ. ευρώ (δηλαδή το 79,94%) είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και το 2009, ενώ από το 2010 και μετά «γεννήθηκαν» νέες οφειλές ύψους 3,395 δισ. ευρώ. Ως προς το εύρος των οφειλών, καταγράφεται συγκέντρωση οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 122.319 οφειλέτες (40% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
Το 64% των οφειλετών (195.756 οφειλέτες) έχει οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 61.040 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 έως 100.000 ευρώ (περίπου 25% του τρέχοντος υπολοίπου). Τέλος, μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (1.117 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπόλοιπου οφειλών).

http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/739430/ekthesi-sok-gia-ta-xrei-sta-asfalistika-tameia-se-kindyno-oi-syntaxeis

«Συναγερμός» στην ΕΛ.ΑΣ. - Νέα προειδοποίηση προς ΟΛΟΥΣ τους πολίτες

Ειδικές συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών σε περίπτωση απάτης με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. 
Παρά τα υψηλά ποσοστά εξιχνιάσεων και συλλήψεων δραστών για εξαπάτηση πολιτών στη Δυτική Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν απόπειρες απάτης, σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, από επιτήδειους πουτηλεφωνούσαν, κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας και με το πρόσχημα τροχαίου από συγγενικό τους πρόσωπο, επιχειρούσαν να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.
Πώς δρουν οι δράστες
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικέςτηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
Συμβουλές
Στο πλαίσιο πρόληψης αυτής της μορφής εγκληματικότητας η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες:
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ., σύλληψη για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),
-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων,
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-Επισημαίνεται ότι από Αρχές επιβολής του νόμου, νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο οργανωμένης και συστηματικής αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, η δράση τριών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες, ενέχονταν σε δεκάδες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών.
http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/739478/synagermos-stin-el-as-nea-proeidopoiisi-pros-oloys-toys-polites