Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Εντείνονται οι φόβοι κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή Μυρίζει «μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή: Επεισόδια και καταστροφές μετά την εκτέλεση σιίτη κληρικού

Βόμβες μολότοφ εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στη Τεχεράνη - Οργή και στο Ιράκ - Στην Υεμένη προειδοποιούν για «μια συντριπτική επανάσταση»

Την οργή των σιιτών κατά της βασιλικής οικογένειας προκάλεσε η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας. Πρόκειται για τον θρησκευτικό ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, φυσιογνωμία της αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος, ο οποίος εκτελέστηκε κατηγορούμενος ως «τρομοκράτης» ανάμεσα σε άλλα 46 άτομα. 

Οι φόβοι για την κλιμάκωση της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχής εντείνονται, καθώς ήδη στο Ιράν, όπου προκλήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες.  Ηη μεγάλη δύναμη του σιιτικού κόσμου προειδοποίησε ότι το Ριάντ θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» για την εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ, ενώ έχουν διατυπωθεί εκκλήσεις για να πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις.

Διαδηλωτές έριξαν χθες βράδυ βόμβες μολότοφ εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά ένα μέρος του κτιρίου, στο οποίο οι διαδηλωτές κατάφεραν να διεισδύσουν πριν απωθηθούν από την αστυνομία. «Η φωτιά κατέστρεψε το εσωτερικό της πρεσβείας», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Στο Μασχάντ (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, διαδηλωτές επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στο σαδουαραβικό προξενείο. 

Μετά τα επεισόδια 40 άτομα συνελήφθησαν, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να «εντοπιστούν οι υπεύθυνοι» δήλωσε ο εισαγγελέας της ιρανικής πρωτεύουσας, Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί.
Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει μερικές ώρες νωρίτερα τον πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για «τις επιθετικές δηλώσεις» της Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι αποτελούν «κατάφωρη ανάμιξη στις υποθέσεις του βασιλείου».

Λίγο αργότερα, το Ριάντ κατηγόρησε το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε «αναίσχυντη» χώρα, ότι «διαμαρτύρεται για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την ώρα που η Τεχεράνη πραγματοποιεί εκτελέσεις «χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο» και είναι «η τελευταία που μπορεί να κατηγορεί άλλους ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Οι καταδικασμένοι --45 Σαουδάραβες, ένας Αιγύπτιος και ένας πολίτης του Τσαντ--, οι οποίοι είχαν δικασθεί για διάφορες υποθέσεις, εκτελέσθηκαν με σπαθί ή με σφαίρες σε 12 πόλεις του βασιλείου. Οι περισσότεροι ήταν τζιχαντιστές της οργάνωσης αλ-Κάιντα.

Μετά την εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ, μερικές εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες διαδήλωσαν στη Σαουδική Αραβία, στην πόλη Κατίφ (ανατολικά) όπου κατοικουν κυρίως σιίτες, κρατώντας φωτογραφίες του σιίτη ιερωμένου.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι «κοινοτικές εντάσεις» στη Σαουδική Αραβία μπορεί να ενταθούν «σε μια περίοδο που επείγει να κατευνασθούν».
 
«Ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών»
Ο σεΐχης Νιμρ αλ-Νιμρ, 56 ετών, σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ, ήταν στην πρωτοπορία του κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε στην ανατολική Σαουδική Αραβία, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σιιτικής μειονότητας, το 2011, μετά τις κινητοποιήσεις της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης».

Η κοινότητα αυτή, η οποία είναι συγκεντρωμένη στην πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική επαρχία, διαμαρτύρεται ότι είναι περιθωριοποιημένη σ' αυτή τη χώρα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι σουνίτες.

Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ «θα προκαλέσει την οργή των νέων» σιιτών στη Σαουδική Αραβία, προειδοποίησε ο αδελφός του, ο Μοχάμεντ αλ-Νιμρ. «Θα υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του βασιλείου και στο εξωτερικό, αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι ειρηνικές», πρόσθεσε.
Ο σεΐχης Νιμρ είχε καταδικασθεί σε θάνατο τον Οκτώβριο του 2014 από δικαστήριο του Ριάντ για «τρομοκρατία», «προτροπή σε στάση κατά του καθεστώτος», «ανυπακοή στον μονάρχη»και «κατοχή όπλων». Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει μια "άδικη δίκη".

Η σύλληψή του τον Ιούλιο του 2012 είχε ήδη προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις.

Για τον Φίλιπ Λούθερ, διευθυντή της Ανηστίας για τη Μέση Ανατολή, η εκτέλεσή του «δείχνει»πως οι σαουδαραβικές αρχές «χρησιμοποιούν τις εκτελέσεις για να ξεκαθαρίζουν πολιτικούς λογαριασμούς (...) καλυπτόμενες κάτω από τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».
Για την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, «η υπόθεση αυτή έχει το δυναμικό να πυροδοτήσει ακόμη λίγο περισσότερο τις θρησκευτικές εντάσεις που ήδη προκαλούν πολλές ζημιές στην περιοχή».

Στο Μπαχρέιν, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει σιίτες διαδηλωτές.
 
«Θα χυθεί αίμα»
Στο Ιράκ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την οργή τους στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα (κέντρο). Ένας ηγέτης του σιιτικού κόμματος Ντάουα, που βρίσκεται στην εξουσία, ζήτησε να κλείσει η σαουδαραβική πρεσβεία που άνοιξε και πάλι πρόσφατα στη Βαγδάτη ή να εκτελεσθούν σαουδάραβες «τρομοκράτες» που κρατούνται στη χώρα.

Στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον των σιιτών ανταρτών, η ένωση θεολόγων που συνδέεται με τους αντάρτες καταδίκασε την εκτέλεση και προειδοποίησε για «μια συντριπτική επανάσταση».

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατήγγειλε «ένα έγκλημα μίσους που διαπράχθηκε στη βάση ψευδών ισχυρισμών».

Μεταξύ των προσώπων που εκτελέσθηκαν χθες περιλαμβάνονται επίσης σουνίτες τζιχαντιστές καταδικασμένοι για επιθέσεις το 2003 και το 2004, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει η Αλ-Κάιντα. Μεταξύ αυτών είναι ο Φάρες αλ-Σουβάιλ, που τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης έχουν παρουσιάσει ως έναν θρησκευτικό ηγέτη της Αλ-Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2004.

Το 2011 οι αρχές δημιούργησαν ειδικά δικαστήρια για να δικάσουν δεκάδες Σαουδάραβες και ξένους που κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σ' ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων της Αλ-Κάιντα (περισσότεροι από 150 νεκροί) στο βασίλειο την περίοδο ανάμεσα στο 2003 και το 2006.

Ο σημερινός πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Νάγεφ, ο οποίος είχε γλιτώσει από επίθεση, είχε επιβλέψει την καταστολή. Την 1η Δεκεμβρίου, η Αλ-Κάιντα είχε απειλήσει ότι "θα χυθεί αίμα" αν το Ριάντ αποφάσιζε να εκτελέσει τους κρατούμενους τζιχαντιστές.
http://www.protothema.gr/world/article/541373/murizei-barouti-sti-mesa-anatoli-epeisodia-kai-katastrofes-meta-tin-ektelesi-siiti-igeti/

Σαουδική Αραβία: Οργή των σιιτών για την εκτέλεση του ιερωμένου

Την οργή των σιιτών κατά της βασιλικής οικογένειας προκάλεσε η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας. Εντείνονται οι φόβοι μιας κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή.
Το Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ ένα «σοβαρό σφάλμα» και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε «δολοφονία». Την ίδια ώρα ο αγιατολάχ Άχμαντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα «να διαγραφθούν από τις σελίδες της ιστορίας».
Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους, μεταξύ αυτών τον Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.
Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.
Στο σιιτικό Ιράν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν τις δηλώσεις ιερωμένων να εξάρουν την προσωπικότητα του Νιμρ και να προβλέπουν την πτώση της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία. Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.
Ο σιίτης ιερωμένος από το Ιράκ Μοκτάντα αλ Σαντρ προέτρεψε τους σιίτες να κατακλύσουν τους δρόμους χωρών του Κόλπου και του Ιράκ για να διαδηλώσουν κατά της εκτέλεσης του σεϊχη Νιμρ αλ Νιμρ. 
«Προτρέπω… (να πραγματοποιηθούν) οργισμένες διαδηλώσεις μπροστά από τα κτίρια σαουδαραβικών υπηρεσιών και συμφερόντων και καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράκ επαναλειτούργησε αυτήν την εβδομάδα. Είχε κλείσει το 1990 μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.
Άλλοι τρεις σιίτες εκτελέστηκαν μαζί με τον Νιμρ, ωστόσο οι περισσότεροι από τους 47 καταδικασθέντες ήταν τζιχαντιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, μια σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση που συχνά στοχοθετεί σιίτες στις επιθέσεις που διαπράττει, καθώς τους θεωρεί αιρετικούς.
Οι σιιτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ. Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.
«Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει τους τρομοκράτες και του εξτρεμιστές τακφίρι (ακραίοι σουνίτες), ενώ εκτελεί και καταπνίγει τις επικριτικές φωνές εντός της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ του Ιράν, Χουσεϊν Τζάμπερ Ανσαρί.
Φωνές υπέρ της διάρρηξης των σχέσεων 
Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το κύμα καταδίκης ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να συγκροτήσει μια ισλαμική συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ριάντ ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας συμμαχίας τον περασμένο μήνα, δεν συμπεριέλαβε ωστόσο σιιτικές δυνάμεις.
Βουλευτές στο σιιτικό Ιράκ ζήτησαν από την κυβέρνηση να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, μια ημέρα αφού το Ριάντ άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία του στη Βαγδάτη για πρώτη φορά από το 1990.
Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι είπε ότι η εκτέλεση του Νιμρ θα οδηγήσει «στην ανατροπή του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας», ενώ άλλος ένας βουλευτής υποστήριξε ότι η εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου θα βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να εκπληρώσει τους στόχους του.
Ανήσυχο το Βερολίνο για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου
Την ανησυχία του Βερολίνου μετά την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία του σίιτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ εξέφρασε το Σάββατο αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του και τον οποίο επικαλείται το Reuters, επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου, ότι η θανατική ποινή είναι ένα απάνθρωπο είδος τιμωρίας.
«Η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή» τόνισε ο αξιωματούχος.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/story/1049186/saoudiki-arabia-orgi-ton-siiton-gia-tin-ektelesi-tou-ieromenou

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Ο Τιμ Κουκ εξηγεί: Γιατί τα προϊόντα της Apple δεν φτιάχνονται στις ΗΠΑ

Τα περισσότερα από τα προϊόντα της Apple κατασκευάζονται στην Κίνα και όχι τις ΗΠΑ. Γιατί όμως;
Η προφανής λογική εξήγηση είναι πως εκεί τα εργατικά χέρια είναι φθηνότερα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου. Ομως, σε συνέντευξή του ο Τιμ Κουκ τόνισε ότι δεν είναι αυτός η αιτία.
«Ο λόγος είναι η ικανότητα», είπε ο CEO της Apple. Οταν ρωτήθηκε αν οι Κινέζοι εργαζόμενοι είναι πιο ικανοί από τους Αμερικανούς ή τους Γερμανούς για παράδειγμα, ανέλυσε περισσότερο το σκεπτικό.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Η Κίνα έδωσε τεράστια έμφαση στην κατασκευή και σε αυτό που θα λέγαμε επαγγελματικές δεξιότητες. Οι ΗΠΑ με τον καιρό έπαψαν να έχουν τόσα πολλά είδη επαγγελματικών δεξιοτήτων. Θα μπορούσαμε να βάλουμε όλους τους τεχνίτες που κατασκευάζουν και χειρίζονται εργαλεία σε ένα δωμάτιο. Στην Κίνα, θα έπρεπε να έχεις πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου για να τους χωρέσεις», είπε ο Τιμ Κουκ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2014 υπήρχαν 79.950 τέτοιοι τεχνίτες στις ΗΠΑ. Στην Κίνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CBS στο οποίο μίλησε ο Κουκ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 1 εκατομμύριο άτομα, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στην Foxconn, η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα προϊόντα της Apple.


Πηγή: Ο Τιμ Κουκ εξηγεί: Γιατί τα προϊόντα της Apple δεν φτιάχνονται στις ΗΠΑ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/242252/o-tim-koyk-exigei-giati-ta-proionta-tis-apple-den-ftiahnontai-stis-ipa#ixzz3wCmiJClG

Τέρενς Κουίκ: Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα

Τέρενς Κουίκ: Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να τελειώνουμε με όλες τις εκκρεμότητες που έχουμε έναντι των Θεσμών» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «XanthiTimes.gr», υπογράμμισε ότι «μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα, ανεξάρτητα με τη δυσκολία τους, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στην επικύρωση της πρώτης αξιολόγησης, στη ρύθμιση του χρέους και στη διαχείριση του εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος των 35 δισ.».
Σημείωσε ότι το 30% είναι μέτρα που έπρεπε να είχαν πάρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά που προτίμησαν να «πετάξουν πολλές μπάλες» στην εξέδρα, όπως το ασφαλιστικό, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και της διαφθοράς. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως «Σαμαράς και Βενιζέλος κορόιδευαν συστηματικά και Έλληνες και ξένους» και επισήμανε πως «εμείς μπορεί να "παγώσαμε" κάποιες προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά θα τηρήσουμε την τριετή συμφωνία εξόδου από την κρίση και μέχρι το τέλος της τετραετίας θα αποδείξουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, ότι τελικά θα γίνουν πράξεις τα όσα δεσμευτήκαμε».
Χαρακτήρισε «ραδιοαρβύλα ξένων ΜΜΕ και εγχώριων που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία» τις πληροφορίες περί απαίτησης εκ μέρους των Θεσμών πρόσθετων μέτρων 7 δισ. πέραν των συμφωνηθέντων το καλοκαίρι.
Ερωτηθείς τι εννοεί με τα περί «διατεταγμένης υπηρεσίας», διευκρίνισε: «Μα δεν βλέπετε ότι όσο προχωρεί η τήρηση της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς τόσο βυσσοδομούν οι γνωστοί εκείνοι κύκλοι, που περιστρέφονται γύρω από τον Σόιμπλε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Προφανώς με οδηγίες τους και με πρόθυμους υποστηρικτές τους ημεδαπούς συνεταίρους τους». Συνέχισε λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιδράσεις στη διεθνή οικονομική και πολιτική αγορά εις βάρος της Ελλάδας και πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν "μασάει" τέτοια "μαύρα" κόλπα και τέτοια άθλια προπαγάνδα, η οποία είναι επίσης προφανές, ότι μέσα σε όλα στοχεύει και στην απαξίωση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων, που με άξονα την Νότια Ευρώπη, αρχίζουν να ανατρέπουν σκληροπυρηνικές νοοτροπίες και να επαναφέρουν την ΕΕ εκεί που την ήθελαν, εκεί που τη στήριξαν και την υπηρέτησαν ηγέτες όπως ο Σμιτ, ο Ντ' Εστέν, ο Καραμανλής. Ηγέτες που όραμα τους είχαν την "Ευρώπη των Λαών - Εθνών και Αλληλεγγύης" και όχι την Ευρώπη της όποιας μονοκρατορίας».
Ο κ. Κουίκ επικρότησε απολύτως τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα από τους ΑΝΕΛ μέχρι τέλους, όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί «με συνέπεια τόσο τα εθνικά μας θέματα όσο και τα θέματα Άμυνας». «Προσωπικά, έχω εμπιστοσύνη στον τρόπο που τα χειρίζονται ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι αν σε ένα θέμα υπάρξει εξέλιξη που να αντιβαίνει τις θέσεις των ΑΝΕΛ, «τότε θα το δηλώσουμε δημόσια και θα το «πολεμήσουμε» δημόσια».
Στα εθνικά θέματα συμπεριέλαβε και τα ζητήματα της Θράκης, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση το Προξενείο και κάποιοι πρόθυμοί του θα επιβάλλουν τα δικά τους παιχνίδια». Έχουν γνώση οι φύλακες αυτής της κυβέρνησης» προσέθεσε και επισήμανε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα χωρίς ντόρο και φανφάρες και υπογράμμισε ότι «και εκείνοι που ξεφεύγουν από τις εθνικές γραμμές που επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες, ξέρουν πολύ καλά το τι λέω…».
Ο κ. Κουίκ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είπε ότι για το ενδεχόμενο περισσοτέρων θετικών ψήφων, «προφανώς ο πρωθυπουργός ξέρει κάτι περισσότερο» και τόνισε ότι «στην αντιπολίτευση θα πρέπει να ψάξουμε για εκείνους που τίναξαν το ασφαλιστικό στον αέρα. Όχι μόνο με το κακουργηματικό PSI του Βενιζέλου με την ανοχή Σαμαρά, αλλά και με τον τρόπο που προηγούμενες κυβερνήσεις, από έλλειψη πολιτικού θάρρους, δεν προχωρούσαν σε εξορθολογισμό και νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού πλαισίου».
Eγκάλεσε για θράσος αυτούς που προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας αναδρομικές αυξήσεις στις βουλευτικές τους συντάξεις και πρότεινε «εάν όλοι οι πρώην βουλευτές παίρνουν σύνταξη από άλλη πηγή, δηλαδή από τη δουλειά που έκαναν πριν/μετά το βουλευτιλίκι τους ή παράλληλα με αυτό, τότε προτείνω στη Βουλή των Ελλήνων να νομοθετήσει άμεσα την περικοπή της βουλευτικής τους σύνταξης».
Χαρακτήρισε «αστειότητες με τις οποίες πρέπει να τελειώνουμε» τα περί οικουμενικής κυβέρνησης, αναφέροντας «εμείς απλά ζητάμε εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα νομοθετήματα. Δεν ζητήσαμε ούτε συγκυβερνήσεις ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι η Ένωση Κεντρώων οφείλει να πει το όνομα του βουλευτή από το Ποτάμι που ζήτησε από βουλευτή της να καταψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης ώστε να πέσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «εάν πράγματι βουλευτής του Ποταμιού έκανε τέτοια προσέγγιση, ας τιμήσει τα παντελόνια του και να βγει ο ίδιος να το ομολογήσει». «Εάν πάλι το Ποτάμι θεωρεί ότι το εμπλέκει σε σκοτεινά παιχνίδια το κόμμα των Κεντρώων, ας βγει ευθέως να το καταγγείλει, αλλιώς θα αποδείξει για ακόμα μία φορά ότι δεν είναι απλά ένα σιγανοποταμάκι, αλλά ένα ποτάμι με πολύ θολούρα» πρόσθεσε, ζητώντας και από τα δύο κόμματα την πλήρη αλήθεια στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαφάνειας.
Αναφερόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι οι πληροφορίες του καταγράφουν ως νικητή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προσθέτοντας «όποιος και να είναι ο νικητής, η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να είναι χαμένη, αν δεν αποβάλει την επιζήμια παρέα του Αντώνη Σαμαρά και των ακραίων συνοδοιπόρων του». «Ας γίνει αντιληπτό, ότι σε μια Δημοκρατία βασικός πυλώνας είναι και μία σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία σήμερα στερείται η πατρίδα μας» είπε ο κ. Κουίκ.
Όσον αφορά τις έντονες επικρίσεις του στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι δεν ξεχνιούνται εύκολα «η αποστασία του 1993, η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις προεδρικές εκλογές του 1995, η αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος όταν ανέλαβε αρχηγός το 2010, με όλα τα επικίνδυνα ανοίγματα σε ακραίους που έκανε και την απαξίωσή του στον Κώστα Καραμανλή, υπερασπιζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ».
Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις των μητροπολιτών Αιγιαλείας και Κορινθίας εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού με αφορμή το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο κ. Κουίκ είπε ότι «εγώ προσωπικά, που ομολογώ την πίστη μου στην Ορθοδοξία, σεβόμενος όμως την επιλογή ή μη των συνανθρώπων μου σε άλλες θρησκείες, κρατώ τα όσα είπαν δημόσια ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και ο μητροπολίτης, Σιάτιστας». Απόλυτα προσαρμοσμένοι στο κήρυγμα της Χριστιανοσύνης και στις αρχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν βγάζει λεκτική βία και εκδικητικότητα, όσο κι αν ταλαιπωρείται, βασανίζεται, ματώνει, προσθέτει και σημειώνει καταλήγοντας ότι «τα υπόλοιπα είναι θέμα του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου. Εκείνοι θα κρίνουν τα λεχθέντα».


Πηγή: Τέρενς Κουίκ: Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243731/terens-koyik-mehri-ta-mesa-fevroyarioy-tha-ehoyme-kleisei-ola-ta-proapaitoymena#ixzz3wCmBp9vU

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ξυλοκόπησαν άγρια ηλικιωμένο στην Αχαΐα -Σε κρίσιμη κατάσταση

Σοκαρισμένοι από τη βιαιότητα που έδρασαν άγνωστοι δράστες κατά ηλικιωμένου τον οποίο και έδειραν αλύπητα είναι οι κάτοικοι στην Αγριλιά Βασιλικού του Δήμου Ερυμάνθου Αχαίας.
Όπως καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, όπως αναφέρουν πηγές του tempo24.gr, στις 2 περίπου τα ξημερώματα Κυριακής, άγνωστοι, προς το παρόν, δράστες επιτέθηκαν και έδειραν αλύπητα και επικίνδυνα έναν ηλικιωμένο μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
Ο 80χρονος άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη την ώρα βρισκόταν μόνος του στην οικία του.
Οι δράστες προφανώς αιφνιδιάστηκαν και δεν περίμεναν πως ο άνδρας θα είναι εκεί, αφού μάλλον οι "πληροφορίες" τους έλεγαν πως θα βρισκόταν στη γυναίκα του, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας".
Από την σοβαρή επίθεση ο ηλικιωμένος υπέστη σοβαρά τραύματα, κυρίως στο κεφάλι και διεκομίσθη προς νοσηλεία σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Η Αστυνομία διεξάγει εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.


Πηγή: Ξυλοκόπησαν άγρια ηλικιωμένο στην Αχαΐα -Σε κρίσιμη κατάσταση | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243720/xylokopisan-agria-ilikiomeno-stin-ahaia-se-krisimi-katastasi#ixzz3wClAl5aq

Πούτιν: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας Οι ΗΠΑ κατονομάζονται για πρώτη φορά μεταξύ των απειλών σε επίσημο έγγραφο που περιγράφει τη νέα στρατηγική ασφάλειας της χώρας

Πούτιν: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ κατονομάζονται για πρώτη φορά μεταξύ των απειλών κατά της εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας όπως αποκαλύπτει ένα νέο επίσημο έγγραφο, μια ένδειξη του βαθμού που οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Το έγγραφο αυτό, με τίτλο «Σχετικά με την Στρατηγική της Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αντικαθιστά την εκδοχή του 2009, που είχε υπογράψει εκείνη την εποχή ο τότε πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου δεν γινόταν καμία αναφορά ούτε στις ΗΠΑ ούτε στο ΝΑΤΟ.
Στην αξιολόγηση αυτή επισημαίνεται ότι η Ρωσία κατάφερε να ενισχύσει τον ρόλο της στη διευθέτηση των προβλημάτων της διεθνούς κοινότητας και στην επίλυση των παγκόσμιων συρράξεων. Ακριβώς αυτή η ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας, όπως υπογραμμίζεται, προκάλεσε την αντίδραση των χωρών της Δύσης.
«Η ισχυροποίηση της Ρωσίας είναι πραγματικότητα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο νέων απειλών κατά της εθνικής ασφαλείας, οι οποίες είναι πολυσύνθετης και συσχετισμένης φύσης» σημειώνεται στο έγγραφο.
Το να εφαρμόζει η Μόσχα μια ανεξάρτητη πολιτική, «τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και εντός της χώρας» έχει προκαλέσει την «αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων της, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις διεθνείς σχέσεις».
Αυτό ακριβώς ενδέχεται να οδηγήσει σε «πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και σε επίπεδο πληροφοριών πίεση» σε βάρος της Ρωσίας, επισημαίνεται στο έγγραφο.
Βάσει του εγγράφου οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξαν ένα «αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία», που είχε ως αποτέλεσμα να διχαστεί η ουκρανική κοινωνία και να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύρραξη.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και τονίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν διευρύνει το δίκτυο στρατιωτικών- βιολογικών εργαστηρίων σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.
Το έγγραφο, που χρησιμοποιείται ως βάση για το σχεδιασμό της στρατηγικής που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, δεν αναφέρεται στη Συρία. Την 30η Σεπτεμβρίου η Ρωσία ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών που πολεμούν τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός συμμάχου της Μόσχας.
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/250024/poytin-hpa-kai-nato-apeilh-gia-thn-ethnikh-asfalei.html

Διασωληνωμένο δεκάχρονο αγοράκι που κατακάηκε από έκρηξη σόμπας Διακομίστηκε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κρήτη στην Αθήνα

Σε νοσοκομείο της Αθήνας διακομίσθηκε ένα δεκάχρονο αγοράκι που υπέστη σοβαρά εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και στο σώμα μετά την ανάφλεξη σόμπας στο σπίτι της οικογένειάς του, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. 
Το ατύχημα σημειώθηκε όταν το 10χρονο αγόρι επιχείρησε να ανάψει τη σόμπα πετρελαίου στο σπίτι τους και σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε βενζίνη αντί για πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανάφλεξη. 
Το αγοράκι μεταφέρθηκε από τους γονείς -οι οποίοι επίσης τραυματίσθηκαν ελαφρά- στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, με τους γιατρούς να του δίνουν τις πρώτες βοήθειες και να το διασωληνώνουν, μεταφέροντας το στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. 
Μετά την εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο Αγίας Σοφίας στην Αθήνα. 
Το απόγευμα το 10χρονο αγόρι διακομίστηκε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα, όπου και μεταφέρθηκε στην ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/250044/diasolhnomeno-dekahrono-agoraki-poy-katakahke-apo.html

Θαυμαστό γεγονός στη Λέρο! Το παρακάτω θαυμαστό γεγονός, μας το έστειλε αναγνώστης του pentapostagma.gr. Ο Θεός με τα σημεία Του μας θυμίζει ότι...

NAVAG3

 Το παρακάτω θαυμαστό γεγονός, μας το έστειλε αναγνώστης του pentapostagma.gr. Ο Θεός με τα σημεία Του μας θυμίζει ότι είναι εδώ μαζί μας, εμείς είμαστε μαζί Του;
Ξημερώνοντας Χριστούγεννα στο νησί της Λέρου, ένα δυσάρεστο γεγονός ήρθε για να αμαυρώσει την Άγια αυτή ημέρα.
Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο εκτελεί υπηρεσία ναυαγοσωστικού, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, παραδόθηκε στις φλόγες οι οποίες κατέκαψαν την γέφυρα του πλοίου.


 
5ca19f08-9a7d-4fbd-9126-f35a494dc136

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα ή βαρείς τραυματισμούς, καθώς στο σκάφος υπάρχει μόνιμα 24ωρη βάρδια του Λιμενικού.
Μόλις επετεύχθη η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς και μπόρεσαν οι αρμόδιοι να εισέλθουν στο εσωτερικό του σκάφους για τις περαιτέρω έρευνες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το εξής παράδοξο φαινόμενο.


 
NAVAG1

Ενώ πολλά μεταλλικά τμήματα του σκάφους, είχαν λειώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά την πυρκαγιά, δύο ξύλινες άγιες εικόνες που βρίσκονταν στο πιλοτήριο, παρέμειναν άθικτες!!!
Ή για να είμαστε απολύτως ακριβείς, κάηκε λίγο μόνο η ξύλινη κορνίζα τους, αλλά την εικόνα δεν την άγγιξε η φωτιά.
Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας το εξέλαβε ως θαύμα και ως καλό σημάδι εξ ουρανού.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%ce%b8%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%8c-%ce%b3%ce%b5%ce%b3%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%ad%cf%81%ce%bf.html#ixzz3w5594Y9Y

Ο Β. Πούτιν δήλωσε ανοιχτά ότι η Δύση «σιωπά» για αυτά που πράττει η Τουρκία

ΠΟΥΤΙΝ_45

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ανοιχτά την άποψη  ότι η Τουρκία  με πρόεδρο τον Ρ. Ερντογάν είναι θερμός  «υποστηρικτής  των τρομοκρατών». Ένα γεγονός που αναφέρεται όλο και πιο συχνά στην Δύση το τελευταίο διάστημα .
Σύμφωνα με τον δυτικό τύπο  , η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Συρία, σπαταλώντας έτσι την φήμη της  ως αξιόπιστου συνεργάτη της δυτικής  συμμαχίας  ανάμεσα στη Δύση, αναφέρει δημοσίευμα.
«Σε απάντηση του περιστατικού της  καταρρίψεως του ρωσικού βομβαρδιστικού  Su-24, ο Πούτιν αποκάλεσε την κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν,  ως  «υποστηρικτές των τρομοκρατών ».


 
Διατυπώνοντας  ανοιχτά την κατηγορία αυτή , η  Δύση συνεχίζει να «ομιλεί» σε  πιο διπλωματικούς  τόνους. Η Τουρκία εμπορεύεται δια μέσω των τουρκο-συριακών συνόρων  πετρέλαιο που κλάπηκε από τους ισλαμιστές, δημιουργώντας μια «δική της» αγορά στην οποία διακινείται άφθονο  μετρητό και πολλά  όπλα .
Η Τουρκία επίσης ήταν ένας από τις  πρώτες χώρες που ενεπλάκησαν   στην σύγκρουση της Συρίας.
Η  Άγκυρα από την αρχή των εχθροπραξιών κινήθηκε  για  την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιθυμώντας  να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Η κατάσταση στη Συρία έχει αλλάξει, αλλά η στρατηγική της  Τουρκίας,  όχι.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας αυτής διεξάγεται ένας εμφύλιος  πόλεμος εναντίον των Κούρδων ,  αλλά και στην  Συρία. Οι Κούρδοι  όμως πολεμούν  συγχρόνως και με τους τζιχαντιστές .
Άγκυρα και «Ισλαμικό κράτος» αποτελούν μέρος ενός οργανωμένου δικτύου  τρομοκρατίας, η οποία εξάγεται  τώρα και στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Άγκυρα συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την  χρησιμοποίηση των  δύο αεροπορικών βάσεων στην Τουρκία για την διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών σε στόχους του ISIS.
Η ίδια βάση χρησιμοποιήθηκε όμως και για την επίθεση εναντίον των Κούρδων σε Ιράκ και τη Συρία.
«Η κυβέρνηση Ερντογάν ασχολείται πιο πολύ με την καταστολή των Κούρδων στη Συρία, παρά τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών », εκτιμά δυτικός  εμπειρογνώμονας.
Η αμερικανική εφημερίδα WSJ σημειώνει ότι, αρχικά η Δύση αντιλαμβάνονταν  την Τουρκία ως μεσολαβητή της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά με την πάροδο του χρόνου η Άγκυρα έχει μετατραπεί σε «χορηγό της διεθνούς τρομοκρατίας.»
Η Τουρκία μετατράπηκε από σύμμαχος του ΝΑΤΟ, σε ένα  «σύμμαχο επικίνδυνο», ο οποίος  ωθεί την  συμμαχία σε μια ανεπιθύμητη σύγκρουση με τη Ρωσία, καταλήγει ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας .
Σε παλαιότερο άρθρο που πρώτοι μεταδώσαμε από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr,με τίτλο: Με διαταγή του Β.Πούτιν ενεργοποιήται η δημιουργία κοινής αεράμυνας με την Αρμενία ‘’τοποθετώντας‘’ την Τουρκία ανάμεσα σε δύο ‘‘πυρά‘‘ (Συρία-Αρμενία , ο Πούτιν πήρε τα «μέτρα του» για την Τουρκία με την δημιουργία  ενός κοινού περιφερειακού συστήματος αεράμυνας στην περιοχή του Καυκάσου με την Αρμενία .
Κλείνοντας από παντού τις «διόδους» και περικυκλώνοντας την Τουρκία , έχει στρέψει τις «κάνες των όπλων του» καταπάνω στην Άγκυρα.

Με την πρώτη ευκαιρία θα πυροδοτήσει, διότι γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διαπραγματευθεί με τους Οθωμανούς, σε καμία περίπτωση.

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/01/%ce%bf-%ce%b2-%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%84%ce%ac-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b7-%ce%b4%cf%8d%cf%83%ce%b7-%cf%83.html#ixzz3w52bw6VR

 

«Πόθεν έσχες» για όλους έρχεται το 2016 Ποιοι θα γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις

Δρακόντεια μέτρα για την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων και όχι τη φορολόγηση της περιουσίας σχεδιάζει για το 2016 το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σκοπεύει να καθιερώσει το νέο σύστημα πριν από τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων στο περιουσιολόγιο.
Πιο αναλυτικά, οι φορολογούμενοι θα κληθούν αρχικά να αποκαλύψουν εθελοντικά τυχόν αδήλωτα εισοδήματα, θα υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και μετά θα συμπληρώσουν την ειδική φόρμα στο περιουσιολόγιο περίπου στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», μεταξύ των πολλών στοιχείων και πληροφοριών που θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνεται η πλήρης ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων, με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, καθώς και όλων των συνδικαιούχων. Θα πρέπει επίσης να δηλώνεται η αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών. Αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.

Μέσω Taxisnet η επιβεβαίωση

Τον Μάιο οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο. Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει να τα διορθώνουν ηλεκτρονικά, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να μεταβαίνουν στις εφορίες με τα απαραίτητα παραστατικά.

Τι θα περιλαμβάνεται στη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων

Όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το δημοσίευμα της «Καθημερινής», σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και σε δεύτερη φάση πιθανόν από το 2017 θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα. Εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα, τα στοιχεία θα αποσταλούν από τις εταιρείες και τους οίκους στους οποίους έχει γίνει η ασφάλιση ή η εκτίμηση. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών πέραν της φορολόγησής τους θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.

ΑΦΜ στα νεογέννητα

Τα παιδιά που θα γεννηθούν από τις 1-1-2016 με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Τα αδήλωτα εισοδήματα

Όσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα, όσοι δεν σπεύσουν να τα δηλώσουν με τη δημιουργία του περιουσιολογίου, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να φθάσουν και σε μία έμμεση κατάσχεση των εισοδημάτων αυτών.
Εφόσον δηλωθούν, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα αίρονται και οι ποινικές διώξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι εξαντλητικά που θα φθάνουν έως και το 100% του ποσού που δεν δηλώθηκε στην εφορία.
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/2085560/pothen-esches-gia-olous-erchete-to-2016