Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Η ιστορία γράφεται καθημερινά και δεν μπορεί αυτό να αποτραπεί με τίποτα . Ο τσιπρας δεν εκλέχθηκε για να μας βγάλει από την ευρωπη αλλά ούτε για να μας βάλει σε νέο μνημόνιο. Ο λαφαζανης ήταν υπουργός του τσιπρα αλλά και ο στρατουλης άρα ήξεραν και ξέρουν. Η διάσπαση που οραματίζονται θα πρέπει να έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό περιεχόμενο. Αλλιώς η αριστερή πλατφόρμα θα θεωρηθεί ο αριστερός χαφιές του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός του τσιπρα Ο δεξιός χαφιές .
Πως εξυπηρετητή τον λαό ο ΤΣΙΠΡΑΣ  με το να είναι ανακόλουθος τον προεκλογικών υποσχέσεων του;;;

 Εκλέχθηκε  ως τσιπρας η ως ΣΥΡΙΖΑ ...;;

Αυτή η χώρα δεν έχει ΟΥΤΕ μια ελπίδα: Εισάγουμε…. 715 βοσκούς(;;;)

Έλεος πατριώτες μην ρίχνετε την μια σφαλιάρα μετά την άλλη, γιατί δεν το αντέχει η ψυχούλα μου. Διαβάζω σήμερα στο Έθνος ότι η Ελλάδα των 4.000.000 μη εργαζομένων, του 1,7 εκατ. επισήμως ανέργων και των 3.000.000 λαθρομεταναστών (παράτυπων κατά την κυρία Τασία) «αναγκάζεται» λέει να κάνει εισαγωγή – λες και είναι κρέας- 715 βοσκών από… την Αλβανία!!! ΤΕΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ είμαι απολύτως πλέον πεπεισμένος ότι αυτή η χώρα δεν έχει ούτε μια ελπίδα!!!
Τα Υπουργεία Οικονομικών – Εξωτερικών – Αγροτικής Ανάπτυξης  και Εσωτερικών υπέγραψαν υπουργική απόφαση για την «εισαγωγή» βοσκών και τη χορήγηση αδειών παραμονής και εργασίας!
Η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών από τρίτες χώρες στον κλάδο της κτηνοτροφίας είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις πιέσεις που υπήρχαν από πλευράς κτηνοτρόφων, κυρίως αυτών της Ηπείρου, που διαθέτουν και τα περισσότερα κοπάδια ελεύθερης βοσκής, όπως είπε στο «Εθνος» ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Στις σταβλισμένες κτηνοτροφικές μονάδες απασχολείτο τα προηγούμενα χρόνια ένας περιορισμένος αριθμός αλλοδαπών από την Ινδία, το Πακιστάν κ.λπ., για τους οποίους δίνονταν άδειες διαμονής και εργασίας, αλλά, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, είναι ακατάλληλοι για τη βόσκηση των κτηνοτροφικών ζώων στα βουνά της Ηπείρου.
Ετσι οι ανάγκες σε βοσκούς γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν κυρίως με Αλβανούς, οι οποίοι όμως εργάζονται παράνομα, με ό,τι αυτό σημαίνει, και χωρίς καμία ασφάλιση. Ετσι συχνά οι Αλβανοί βοσκοί αντιμετωπίζουν περιπέτειες με την Αστυνομία.
Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως από τους κτηνοτρόφους, είτε συλλογικά είτε ατομικά, όπως μας είπε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης στην Ενωση Περιφερειών Ελλάδας. Ετσι με δικές του προσπάθειες εκδόθηκε πρόσφατα από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού – Εξωτερικών – Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2015 και 2016, που αντιμετωπίζει και το ζήτημα της έγκρισης αδειών για εργασία πολιτών από τρίτες χώρες στον κλάδο της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της Ηπείρου.
Σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των εργατών κτηνοτροφίας (βοσκοί) ανέρχεται σε 650 και μπορούν να φτάσουν τους 715, αν υπάρξουν απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. Για τον Νομό Ιωαννίνων είναι 300 συν 30, για τον Νομό Αρτας 100 συν 10, για τον Νομό Θεσπρωτίας 150 συν 15 και για τον Νομό Πρέβεζας 100 συν 10. Οι μισθοί τους, όπως μας είπαν κτηνοτρόφοι, είναι γύρω στα 500 ευρώ, τους παρέχεται δωρεάν φαγητό και διαμονή, ενώ τους καταβάλλεται και το εργόσημο.
Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργάτες κτηνοτροφίας μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία (αλλοδαπών) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (Μαρίκα Κοτοπούλη 62, 3ος όροφος).
http://katohika.gr/2015/08/αυτή-η-χώρα-δεν-έχει-ουτε-μια-ελπίδα-ει/.html#comment-182592

«ΑΤΤΙΛΑΣ 2015» – Συναγερμός σε Στρατό και ΕΛ.ΑΣ. – Τουρκική Εισβολή Στα Νησιά του Ν.Α. Αιγαίου…







Τα επεισόδια που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Κω, τη Μυτιλήνη και την Κάλυμνο έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, οι οποίες διακρίνουν μια «περίεργη» κινητικότητα των «μεταναστών» που έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νησιά, προσερχόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα τουρκικά παράλια…
Συγκεκριμένα σε κλοιό τρόμου βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι αρχές Ασφαλείας, καθώς φοβούνται γενικευμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, με στόχο μια αιφνιδιαστική τουρκική εισβολή στην Κω και το Καστελόριζο, που απώτερο σκοπό έχει την υφαρπαγή της Μεγίστης και Στρογγύλης, η ΑΟΖ των οποίων έχει δημιουργήσει έναν άνευ προηγουμένου αποκλεισμό της Τουρκίας, από τα αμύθητης αξίας ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής…
hellasforce.com

αρχισυντάκτης της αυγής

Μπορεί να  καταλάβει ο Ελληνικός λαός  ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην βουλή δεν είναι αστείο. Ο κύριος Φίλης  ο πρώην αρχισυντάκτης της αυγής τι ρόλο ακριβώς παίζει στην ελληνική βουλή. Προσωπικά πιστεύω είναι προβοκάτορας .  

Βαρουφάκης: Η συμφωνία παραμένει μη βιώσιμη

Τι δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών
«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έκαναν ότι μπορούσαν στο πλαίσιο μιας ταπεινωτικής συμφωνίας, η οποία παραμένει μη βιώσιμη» επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι διάβασε το κείμενο της συμφωνίας στα αγγλικά, και διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως υπήρχε, επανέρχεται.
Σχετικά με τις υψηλές αμυντικές δαπάνες που αποτελούν ένα σταθερό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι πρέπει με κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας να απαιτηθεί η εγγύηση των ελληνικών συνόρων από την ΕΕ.
Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ύποπτο ότι με τη διάταξη στη νέα συμφωνία όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ εντάσσεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Να αποσύρει το νομοσχέδιο κάλεσαν την κυβέρνηση Λεουτσάκος, Πετράκος, Σκούμας
«Αυτό που γίνεται σήμερα δεν τιμά το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας), Στάθης Λεουτσάκος, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών.
«Έστω και τώρα, έστω και στο παρά πέντε, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου που αποτελεί ντροπή» σημείωσε ο κ. Λεουτσάκος.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν επίσης και οι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Θανάσης Σκούμας.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/varoyfakhs-h-symfwnia-paramenei-mh-viwsimh.3615181.html

ο αλαβανος και τσιπρας

Με λίγα, λόγια ,  σήμερα η Αριστερή κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ  φέρνει με την μορφή του κατεπείγοντος στην βουλή για ψηφοφορία το μνημόνιο 3 . Σωστά διαβάζετε . Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ !!!
Η ΑΝΤΙ καπιταλιστική  αριστερά φέρνει το χειρότερο μνημόνιο .. λες και τα αλλά ήταν καλύτερα.
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ένα και μοναδικό ρόλο να εφαρμόσει αυτό το μνημόνιο.
Τελικά ο Αλέκος Αλαβανος που έφερε τον Αλεξη τσιπρα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ηλίθιος;;;;

 

 

11 Αυγούστου 1975: Ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος θυσιάζει την ζωή του για να σώσει ένα ολόκληρο χωριό! (Μαρτυρία/φωτογραφίες)

11 Αυγούστου 1975: Ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος θυσιάζει την ζωή του για να σώσει ένα ολόκληρο χωριό! (Μαρτυρία/φωτογραφίες)




Είναι από τις ιστορίες που δε θα σου διδάξει κανένα βιβλίο, από αυτά τα σπουδαία που γίνονται από ανθρώπους και περνούν στα ψιλά της ιστορίας... Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος. Υπηρετούσε στην 340 ΜΔΒ όταν στο οπλοστάσιό της είχε τα F-84F της Republic. Έδρα της Μοίρας το πολεμικό αεροδρόμιο Χανίων.




11 Αυγούστου του 1975 έγινε η μοιραία πτήση για τον ίδιο στα πλαίσια εκπαιδευτικής αποστολής αναγνωρίσεως του αεροδρομίου Καστελίου.

Ήταν καλοκαίρι, τα παιδιά χάζευαν κι έπαιζαν με τα αεροπλάνα από ψηλά, χαιρετούσαν τους πιλότους. Είχαν συνηθίσει το καθημερινό πήγαινε έλα τους... Το συγκεκριμένο αεροπλάνο όμως δεν ακολούθησε την ίδια πορεία, κάτι έγινε πολύ κοντά από το διάδρομο προσγείωσης και το αεροπλάνο ξαφνικά έπεσε! Ο κόσμος πάγωσε, ήταν το πρώτο πολεμικό αεροπλάνο που έπεφτε! Τα πιτσιρίκια που παρακολουθούσαν την πορεία του, σάστισαν.

Το αεροσκάφος κατευθυνόταν στο Μουχτάρω ή αλλιώς στον Ευαγγελισμό όπως είναι γνωστός. Το χωριό έσφυζε από ζωή είχε περισσότερους από 600 κατοίκους τότε. Ο πιλότος είχε επιλογή να σώσει τον εαυτό του αλλά δεν το έκανε. Προτίμησε να σώσει το χωριό κι έστριψε το πηδάλιο. Έτσι τον βρήκαν. Δεμένο στο κάθισμα με το χέρι του στο πηδάλιο σε δεξιά κλίση. 

Ένα από τα παιδιά που είδαν αυτή την σκηνή και μετά το άψυχο σώμα του πιλότου με το καθαρό πρόσωπο - το μόνο σημείο που δεν είχε απανθρακωθεί- δεν ξέχασαν ποτέ και την διηγούνται ακόμα, αν κάποιος ρωτήσει: "Υπάρχουν ήρωες;"

Αυτό το παιδί που μεγάλωσε και τίμησε τον γενναίο Ανθυποσμηναγό με την παρουσία και των συγγενών του που ήρθαν από την Άμφισσα είναι ο Γιώργος Καλογεράκης, Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.



Η διήγηση του συγκλονιστική:

«11 Αυγούστου 1975. Μιχαίου Προφήτου και Μαρκέλλου Ιερομάρτυρος, γράφει το ημερολόγιο την ημέρα αυτή… ήμουνα παιδί και θυμάμαι.

Το βλέπαμε να’ρχεται προς το αεροδρόμιο του Καστελλίου. Μικροί ήμασταν τότε, δεκατριών χρόνων. Μας άρεσε να ανεβαίνουμε στις ταράτσες των σπιτιών και να αγναντεύουμε τα πολεμικά αεροπλάνα. Καθημερινές ήταν στο Καστέλλι οι ασκήσεις τους. Φάνηκε πάνω από την «Παπούρα». Μια στήλη μαύρου καπνού άφηνε πίσω του. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα βρισκόταν πάνω από το χωριό Μουχτάρω (Ευαγγελισμός) και τότε χάθηκε. Μια στήλη μαύρου πυκνού καπνού σηκώθηκε από το έδαφος!

Τί έγινε; αναρωτιόμασταν. Ο Γιάννης Σμαριαννάκης, ένας καλός χωριανός, μας είπε ότι το αεροπλάνο έπεσε. Έπεσε; Και τί σημαίνει έπεσε; Δηλαδή; τον ρωτήσαμε. Έπεσε, μας είπε για δεύτερη φορά. Και τί έγινε ο αεροπόρος;

Πήραμε τότε τα ποδήλατα και τρέξαμε. Φτάσαμε στο Μουχτάρω. Μεγάλη αναστάτωση στο χωριό. Δε μας άφησαν να πλησιάσουμε. Μόνο το φορείο του ασθενοφόρου είδαμε και το πρόσωπο του πιλότου. Ένας νεαρός με κοντά μαλλιά και πεντακάθαρη όψη.

Έχουν περάσει 38 χρόνια από τότε και δεν μπορώ να ξεχάσω αυτήν την όψη. Η πόρτα του ασθενοφόρου έκλεισε κι εμείς εκεί, ακούνητοι κι ασάλευτοι...

Πόση ώρα πέρασε δεν ξέρω. Ο Μανώλης, ο φίλος μου που πήγαμε μαζί με τα ποδήλατα, μου φώναξε. Το χωριό μας Διαβαϊδέ απέχει πέντε χιλιόμετρα από το Μουχτάρω. Θα μας αναζητούσε η μάνα μας. Έπρεπε να φύγουμε. Ήταν και μεσημέρι. Ανεβήκαμε στα ποδήλατα. Αμίλητοι φτάσαμε στο Διαβαϊδέ. Μπήκα στην κουζίνα του σπιτιού μας.

-Ήντα θα σε κάνω που γυρίζεις όλη την μέρα, μου φώναξε η μάνα μου.

Πήγα και κάθισα στο μικρό μου γραφείο, εκεί που είχα τα βιβλία και τα τετράδιά μου. Απείραχτα όλο το καλοκαίρι. Έτσι όπως τα άφησα τον Ιούνιο, τα βρήκα.

-Δεν έρχεσαι να φας; με ρώτησε πάλι η μάνα μου.
-Όχι, της απάντησα.

Είχε σφιχτεί η καρδιά μου. Δεν μπορούσα να περιγράψω τα συναισθήματά μου εκείνη την στιγμή…

Αργότερα μάθαμε και τις λεπτομέρειες του ατυχήματος. Το αεροπλάνο, ένα F84, είχε έλθει από τα Χανιά με πιλότο τον Κώστα Κραββαρτόγιαννο. Μηχανική βλάβη έδειξαν τα όργανα. Πλησίαζε στο αεροδρόμιο του Καστελλίου. Η προσπάθεια του πιλότου ήταν να προσγειωθεί. Αυτό φαινόταν ακατόρθωτο. Ο Κώστας έπρεπε να εγκαταλείψει και να πέσει με αλεξίπτωτο. Όμως υπήρχε και άλλο εμπόδιο. Το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Μουχτάρω...

Η απόφαση του Κώστα ήταν άμεση. Όχι, δεν θα έριχνε το αεροπλάνο στο χωριό. Προτίμησε να μείνει στο αεροσκάφος και να δώσει την δική του ζωή για να σωθούν οι συνάνθρωποί του. Κι έστριψε το πηδάλιο. Έτσι τον βρήκαν... Δεμένο στο κάθισμα με το χέρι του στο πηδάλιο σε δεξιά κλίση». 


Και περνούσαν τα χρόνια... 

Η εικόνα του προσώπου του Κραββαρτόγιαννου ερχόταν ξανά και ξανά στο μυαλό του κ. Καλογεράκη ώσπου έγινε πράξη αυτό που ήθελε να κάνει. 




Κάλεσε τους δικούς του ανθρώπους. Τα αδέρφια του, τον Αργύρη, τον Βαγγέλη και την Τασούλα. Σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, με την παρουσία πλήθους κόσμου για να τιμηθεί το παλικάρι που χαλάλισε τη ζωή του για να σωθούν οι συνάνθρωποί του. 




Στην αίθουσα της 133 Σ.Μ. που έχει ονομαστεί
αίθουσα Κώστα Κραββαρτόγιαννου.
Τα αδέλφια του Αργύρης, Τασούλα και Βαγγέλης






Ρώτησα τον Αργύρη, αδερφό του Κώστα.

-Μίλησέ μου για τον πατέρα σου.
-Όταν σκοτώθηκε ο Κώστας, η μητέρα μας είχε πεθάνει. Δεν το έζησε...

Ο πατέρας μου μετά την κηδεία, όποτε έβλεπε αεροπλάνα, γύριζε τα μάτια πάνω τους. Σήκωνε τα χέρια του κι άρχιζε να τα κουνά. -Γεια σου Κώστα φώναζε! Γεια σου Κώστα, παλικάρι μου!



ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΑΒΒΑΡΤΟΓΙΑΝΝΟΣ: ΠΑΡΩΝ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

****

http://peripatrhs.blogspot.gr/2013/12/blog-post_2947.html

Κύπρος 1974: Ένας Τούρκος λοχίας θυμάται...

Αυτόπτης μάρτυρας Μουσταφά Ονγκάν (Ομαδάρχης)

Γεννήθηκα στο χωριό Άκντεμις (...) στις 16 Μαρτίου του 1953. Το Μάρτιο του 1974 κατατάχτηκα στον τουρκικό στρατό με την κλάση 53/1. (...) Επισήμως ήμουν δεκανέας όμως κατά την θητεία μου είχα αναλάβει καθήκοντα λοχία.

Είμαι καρδιοπαθής. Υποβλήθηκα πρόσφατα σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και έχω ακόμη σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρακαλώ να με συγχωρέσετε που δεν μπορώ να περιγράψω με λεπτομέρειες τα γεγονότα που έζησα στην Κύπρο. Θα σας διηγηθώ σύντομα κάποια πράγματα, γιατί δεν κάνει να συγκινούμαι...


Τον Ιούλιο του 1974 υπηρετούσα στην Άγκυρα. Ένα απόγευμα μάς ανακοίνωσαν ότι θα συμμετείχαμε τάχα σε κάποια νατοϊκή άσκηση. Όπως μας είπαν, η μονάδα μας έπρεπε να μετακινηθεί. Έτσι νομίζοντας ότι πηγαίναμε σε άσκηση, μεταφερθήκαμε στο λιμάνι της Μερσίνας, νότια παράλια της Τουρκίας. Εκεί μας μάζεψαν οι ανώτεροί μας και μόνο τότε μας αποκάλυψαν ότι θα πάμε να “σώσουμε” την Κύπρο. Έπειτα μας επιβίβασαν μαζί με τα άρματα μάχης και τον υπόλοιπο εξοπλισμό σ' ένα πλοίο και αμέσως μας έστειλαν στο νησί. Ήμασταν περίπου 500-600 άτομα. Εγώ ήμουν υπεύθυνος ενός αντιαεροπορικού ερπυστριοφόρου, που μπορούσε να χτυπήσει στόχο εν κινήσει. Επειδή είχα αποστηθίσει τον αριθμό του τανκ, τον θυμάμαι ακόμη και τώρα. Ήταν το υπ' αριθμόν 23 ερπυστριοφόρο της μοίρας, με στρατιωτικό αριθμό κυκλοφορίας 189820. Υπό τις διαταγές μου είχα έντεκα άτομα.

(...) Στην Κύπρο πήγα απ' την αρχή της εισβολής και παρέμεινα εκεί για περίπου 3-5 μήνες. Αυτά που έζησα και είδα ακόμη και σήμερα μου φέρνουν εφιάλτες...


Μόλις φτάσαμε στην Κυρήνεια, οι Έλληνες μαχητές μάς έκαναν να ζήσουμε στιγμές αγωνίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, έπρεπε να ενωθούμε με τις μονάδες της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών της Καισαρείας, που έπεσαν με αλεξίπτωτα πίσω από τον Πενταδάκτυλο. Απ' ό,τι ακούσαμε, οι αλεξιπτωτιστές και οι καταδρομείς είχαν πολλές απώλειες. Εμείς, μόνο μετά την αεραπόβαση, τη σταθεροποίηση και την προώθηση των καταδρομέων και των αλεξιπτωτιστών προς τον Πενταδάκτυλο, νιώσαμε ασφαλείς. Μέχρι να μας καλύψουν οι καταδρομείς επικρατούσε ένα χάος. Κανένας δεν ήξερε τι έκανε και που πήγαινε. Μερικοί από εμάς έκλαιγαν και άλλοι τρέπονταν σε άτακτη φυγή. Όλη η περιοχή έμοιαζε με κόλαση. Η πείνα, η δίψα, η ψυχολογική ένταση ήταν ανυπόφορες. Πρώτη φορά βρέθηκα τόσο κοντά στο θάνατο και πρώτη φορά συνειδητοποίησα την αξία της ζωής.

Αργότερα, όταν είχαμε πλέον διαφύγει τον κίνδυνο και οι Έλληνες μαχητές αποσύρθηκαν από τον Πενταδάκτυλο και κατέφυγαν σε νοτιότερες περιοχές αρχίσαμε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα γύρω χωριά. Κατά την πραγματοποίηση αυτών των επιχειρήσεων, που έμειναν γνωστές με το όνομα “Επιχειρήσεις Σκούπα”, στην ουσία ο τουρκικός στρατός και οι Τουρκοκύπριοι Μουτζαχίντ δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να λεηλατούν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, να βιάζουν γυναίκες και μικρά κορίτσια, να δολοφονούν αμάχους, ακόμη και μικρά παιδιά. Εδώ δεν ίσχυαν οι διεθνείς συμβάσεις και οι κανόνες του πολέμου. Οι συμμορίες των Μουτζαχίντ, που υποτίθεται πως ήταν υπό τις διαταγές των αξιωματικών του τουρκικού στρατού, ήταν αυτοί που είχαν το γενικό πρόσταγμα και αποφάσιζαν για όλα. Το τραγικό σε αυτή την υπόθεση είναι πως παρίσταναν τους ήρωες και νόμιζαν ότι επιτελούν εθνικό και θεάρεστο έργο. Αυτοί αποφάσιζαν και για τις ομαδικές εκτελέσεις των αιχμαλώτων. Έλεγαν γεμάτοι κυνισμό: “Τι να τους κάνουμε; Αν δεν τους σκοτώσουμε, θα έχουμε να τους ταϊζουμε”.

Στο χωριό Μόρα, (Μέριτς), κοντά στην Λευκωσία, εκτελέστηκαν ομαδικά, δηλαδή δολοφονήθηκαν 100 περίπου Ελληνοκύπριοι. Ήταν κάτοικοι του χωριού και άλλοι που κατέφυγαν εκεί από τις γύρω περιοχές. Μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τις εξόδους του χωριού υπήρχαν ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Μετά την απάνθρωπη εκείνη σφαγή, τα πτώματα έμειναν άταφα για περίπου μία εβδομάδα. Με τη ζέστη που επικρατούσε (βρισκόμασταν στην καρδιά του καλοκαιριού) η έκθεση τους στον ήλιο δημιουργούσε κινδύνους για την υγεία μας. Στην ατμόσφαιρα υπήρχε μια έντονη μυρωδιά. Μεγάλες μαύρες μύγες ήρθανε κατά σμήνη στην περιοχή και οι στρατιώτες άρχισαν να υποφέρουν από ναυτία, διάρροιες και εμετούς. Μετά από αυτά οι διοικητές μας, που φοβήθηκαν ότι τα μικρόβια θα προκαλούσαν επιδημίες, έδωσαν εντολή να ταφούν τα πτώματα. Την εκτέλεση της εντολής την αναλάβαμε εγώ και ο συστρατιώτης μου, ο Σεβκέτ Αβτσίογλου, που έτυχε να είναι και συμπατριώτης μου. Εγώ ήξερα να χειρίζομαι σκαπτικά μηχανήματα και μπουλντόζες. Γι' αυτό με όρισαν υπεύθυνο της ταφής των πτωμάτων. Με μία μπουλντόζα, που μας δόθηκε γι αυτόν τον σκοπό, ανοίξαμε ένα μεγάλο λάκκο και πετάξαμε μέσα τα νεκρά διαμελισμένα σώματα, που βρίσκονταν σε προχωρημένη σήψη. Μη με ρωτάτε πως μαζέψαμε τα πτώματα και πως τα βάλαμε στον λάκκο. Ο Σεβκέτ Αβτσίογλου είναι αυτόπτης μάρτυρας και μπορεί να επιβεβαιώσει το γεγονός αυτό της σφαγής και της ομαδικής ταφής των θυμάτων του χωριού Μόρα. Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, κοντά σε ένα ρέμα. Ακόμα θυμάμαι πάρα πολύ καλά αυτό το μέρος. Θα μπορούσα να πάω ακόμη και σήμερα και αν χρειαστεί να το εντοπίσω. Εκεί, μέσα σε αυτό τον ομαδικό τάφο, υπάρχουν εκατό περίπου άνθρωποι, για τους οποίους δεν γνωρίζει κανείς τίποτα.


Από τους Ελληνοκυπρίους που πιάναμε αιχμαλώτους αλλά και του από αυτούς που σκοτώναμε στον δρόμο παίρναμε ό,τι πολύτιμο είχανε πάνω τους, λεφτά και χρυσαφικά. Ειδικά οι διοικητές μας ήταν αυτοί που, όταν γύρισαν πίσω στην Τουρκία από την “Επιχείρηση Ειρήνη” στην Κύπρο, ήταν πλούσιοι. Αυτοί ήταν που διέπραξαν τα περισσότερα εγκλήματα και τις περισσότερες λεηλασίες.

Ο πόλεμος αποκτηνώνει τους ανθρώπους. Ένας ψηλός μελαχρινός υπολοχαγός, που δήλωνε ότι καταγόταν από την κωμόπολη Μπαμπά Εσκιλί της Θράκης, ενώ κάποιοι λέγανε ότι ήταν στην πραγματικότητα από τα Άδανα, βιάσε μία μικρή Ελληνοκύπρια 13-14 χρονών. Βρισκόμασταν στην βιομηχανική περιοχή της Λευκωσίας. Το κορίτσι όταν είδε τις διαθέσεις του, άρχισε να ουρλίαζει τρομαγμένο. Ένας Κούρδος συστρατιώτης μας από την Ούρφα, ο Μεχμέτ Ντεμίρ, που μιλούσε με δυσκολία τα τουρκικά, μπαίνοντας στην μέση παρακάλεσε τον υπολοχαγό να μην πειράξει τη μικρή. Εκείνος όμως δεν άκουγε κανέναν. Ο Μεχμέτ, ένας άνθρωπος αγνός, λαϊκός, δεν του το συγχώρεσε ποτέ. Με την πρώτη ευκαιρία, όταν βρέθηκαν μόνοι τους σε κάποια περιπολία, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Αργότερα, στην αναφορά που έδωσε στους ανωτέρους μας, ισχυρίστηκε ότι ο υπολοχαγός σκοτώθηκε σε ενέδρα των Ελληνοκυπρίων.

“Και Τουρκοκύπριοι έπεσαν θύματα του τουρκικού στρατού και των παρακρατικών κατά την εισβολή”

Κατά την περίοδο της εισβολής είχαν και οι Τουρκοκύπριοι το μερίδιο τους στις ταπεινώσεις και τους εξευτελισμούς από τον τουρκικό στρατό και τους παρακρατικούς. Θα αναφέρω ένα περιστατικό: Έξω από το χωριό Μόρα είδαμε δύο νεαρές κοπέλες που βάδιζαν μόνες τους. Εμείς τις συλλάβαμε, όπως είχαμε εντολή να κάνουμε με όποιον κυκλοφορούσε στην περιοχή. ΄Όπως μας είπαν οι ίδιες οι κοπέλες, ήταν Τουρκοκύπριες. Ακολουθώντας την τυπική διαδικασία, τις παραδώσαμε στους ανωτέρους μας. Αργότερα ακούσαμε ότι τις βίασαν οι ίδιοι οι διοικητές μας.

Μία από τις φρικτότερες αναμνήσεις μου από εκείνη την περίοδο είναι η εξής: Σ' ένα αγρόκτημα κοντά στην παλιά πόλη της Λευκωσίας βρήκαμε κρυμμένο μέσα σ' ένα στάβλο έναν άοπλο νεαρό Ελληνοκύπριο. Ήταν 20 έως 23 χρονών. Οι Μουτζαχίντ, σε συνεργασία με τους επικεφαλής μας, αφού βασάνισαν τον νεαρό με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο, τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Αυτό το γεγονός ήταν καθοριστικής σημασίας για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η καρδιά μου ράγισε από αυτή την κτηνωδία και σκέφτηκα πως οι δήθεν ελευθερωτές, αυτοί που βρίσκονταν στην Κύπρο τάχα για την ειρήνη, ήταν στην πραγματικότητα τέρατα.

Αλήθεια τίποτα το ανθρώπινο δεν έβρισκα στις πράξεις τους.

Προς το παρόν αυτά μόνο μπορώ να σας πω. Αν μου το επιτρέψει η υγεία μου στο μέλλον και αν υπάρξει εγγύηση για την ζωή μου, θα μπορέσω να σας διηγηθώ με λεπτομέρειες όσα έζησα στην Κύπρο.


- Ο Ρόνι Αλάσορ αναφέρει στο σημείωμα που συνοδεύει την μαρτυρία του Ονγκάν: Η αφήγηση αυτή του Μοσταφά Ονγκάν έγινε σε κάποια πόλη της Γερμανίας, όπου ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας και πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ozour Politika, που εκδίδεται και κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Μετά την δημοσίευση της αφήγησης αυτής ο Ονγκάν δέχθηκε απειλές για την ζωή του από ακροδεξιές τουρκικές οργανώσεις. Στην συνέχεια η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να τον απελάσει μαζί με την οικογένεια του στην Τουρκία. Έκτοτε ο Μουσταφά Ονγκάν εξαφάνισε τα ίχνη του. 


Η οικογένεια του τελικά απελάθηκε στην Τουρκία και αυτή την στιγμή ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο. Όταν ετοιμαζόταν η έκδοση αυτού του βιβλίου προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί του για να εμπλουτίσω την αρχική του μαρτυρία σχετικά με την συμμετοχή του στις επιχειρήσεις στην Κύπρο. Δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσω τα ίχνη του. Επειδή δεν είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον μάρτυρα, αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τις πληροφορίες που μου έδωσε κατά την διάρκεια της πρώτης μας συνάντησης, που έγινε λίγες μέρες μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς που είχε υποβληθεί. Ελπίζω να είναι καλά εκεί που βρίσκεται.

Κωστής Χριστοδούλου
________

Ο Κούρδος δημοσιογράφος, Ρόνι Αλάσορ γεννήθηκε στο χωριό Γκιοβεντίκ, της επαρχίας Χινίς του Ερζερούμ. Ένα τόπο ιστορικό αφού, όπως αναφέρει στο βιβλίο του “Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμαλώτους” που κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε αυτόν ζούσαν οι Αρμένιοι πριν την γενοκτονία του 1915.

“Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την γενοκτονία των Αρμενίων το Χινίς αποτέλεσε τόπο εξορίας και εξολόθρευσης των Ελλήνων του Πόντου. (...) Και παρ' ότι πέρασαν πολλά χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων, οι μνήμες είναι ακόμη ζωντανές μέσα από τις αφηγήσεις των πατεράδων και των παππούδων μας”.

Ο Ρόνι μεγάλωσε με τις μαρτυρίες ενός συγχωριανού του που πολέμησε στην “απελευθέρωση” της Κύπρου και τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων. Χρόνια μετά, όταν το 1980 λόγω του πραξικοπήματος διέφυγε στο εξωτερικό, άρχισε μεταξύ άλλων να ψάχνει την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στην Κύπρο.

Ταξίδευσε αρκετά και συγκέντρωσε μαρτυρίες από Τούρκους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην εισβολή. Τις συγκέντρωσε και το 1999 τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο του “Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμάλωτους (το 2001 κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Από εκεί είναι η μαρτυρία του δεκανέα Μουσταφά Ονγκάν.



http://peripatrhs.blogspot.gr/2015/07/1974.html

11 & 14 Αυγούστου 1996: Τάσος Ισαάκ - Σολωμός Σολωμού: Δύο Κύπριοι που το "Δεν Ξεχνώ" το εννοούσαν...

Στις αρχές του 1996 η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών (KOM) ανακοίνωσε την απόφασή της να οργανώσει τον Aύγουστο μεγαλειώδη αντικατοχική πορεία από το Bερολίνο στην Kερύνια. Σύνθημα της πορείας ήταν "Aπελευθέρωση η μόνη λύση".
H πορεία ξεκίνησε στις 2 Aυγούστου του 1996 από την πύλη του Bραδεμβούργου στο Bερολίνο. Oι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χώρες της Eυρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Aυγούστου.



Στην πορεία συμμετείχαν και ξένοι μοτοσικλετιστές. Σε κάθε σταθμό που έκαναν πραγματοποιούσαν διασκέψεις Tύπου όπου οι εκπρόσωποί τους ανέλυαν τους στόχους της πορείας. Στις διασκέψεις Tύπου έκαναν αναφορά για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Tουρκία. Στην διαδρομή συνάντησαν αρκετά προβλήματα. Ωστόσο τίποτε δεν τους λύγιζε μπροστά στην απόφασή τους να πραγματοποιήσουν την μεγάλη αυτή πορεία.

Στις 11 Aυγούστου επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Kερύνια. Oι Tούρκοι απειλούσαν ότι θα άνοιγαν πυρ και αυτό ανησυχούσε τις Aρχές της Kυπριακής Δημοκρατίας. Aπό την 1η Aυγούστου η πορεία απασχολούσε το Eθνικό Συμβούλιο και τα άλλα σώματα της κυβέρνησης. Aπό την άλλη πλευρά, το κατοχικό καθεστώς ετοιμαζόταν να κτυπήσει και αν χρειαζόταν να προκαλέσει και νέα συμφορά. Tο κατοχικό καθεστώς πήρε επιπρόσθετα μέτρα στην γραμμή αντιπαράταξης. Παράλληλα, είχαν δοθεί εντολές να πυροβολούνται όσοι επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα. Tο ενδεχόμενο κατάληψης της νεκρής ζώνης από τους Tούρκους ανησυχούσε την Κυπριακή κυβέρνηση που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ματαιώσει την πορεία δείχνοντας ανήμπορη για άλλη μια φορά να χειριστεί σοβαρά θέματα. Τελικά, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τα «επιπρόσθετα μέτρα» ήταν οι αγέλες των γκρίζων λύκων. Η κατάληψη της νεκρής ζώνης ανυπόστατες πληροφορίες, μάλλον φήμες, αφού στις 14 Αυγούστου, όταν οι Αττίλες άνοιξαν πυρ κατά του Σολωμού και των διαδηλωτών, και είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν την νεκρή ζώνη δεν προχώρησαν ούτε εκατοστό.

Oι μοτοσικλετιστές ήταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία και να φθάσουν τελικά στην Kερύνια. Όλοι ενωμένοι δήλωναν ότι σε καμιά περίπτωση δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν ούτε με την Aστυνομία, αλλά ούτε και με τα Hνωμένα Έθνη και ότι η πορεία τους ήταν ειρηνική. Είχαν εξάλλου ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη και δεν μπορούσαν να ακυρώσουν το τελευταίο μέρος της πορείας που θα απεδείκνυε και έμπρακτα ότι, ναι, πραγματικά στην Κύπρο υπάρχει κατοχή και παραβίαση βασικότατων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, η πορεία που θα ακολουθούσαν οι μοτοσικλετιστές διαφοροποιήθηκε! Θα ξεκινούσαν από την Δερύνεια και θα πορεύονταν κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, αποφεύγοντας τις Bρετανικές Bάσεις. Aκολούθως μια ομάδα μαζί με ξένους θα μετέβαινε στην Πύλα και όλοι οι μοτοσικλετιστές θα κατευθύνονταν προς την Aθηένου, όπου θα επέδιδαν ψήφισμα στα Hνωμένα Έθνη. Tέλος, θα πορεύονταν στην Λευκωσία όπου θα επιχειρούσαν μετάβαση στην Kερύνια από το Λήδρα Πάλας, μετάβαση στην Aμμόχωστο από τον κυκλικό κόμβο του «Mπάτα» και μετάβαση στην Mόρφου από τον κυκλικό κόμβο Kολοκασίδη.

H μέρα έφτασε και εκατοντάδες μοτοσικλετιστές άρχισαν από το πρωί να συρρέουν στο Λευκόθεο Aθλητικό Kέντρο στην Λευκωσία. Παρόντες ήταν και οι 200 Eυρωπαίοι μοτοσικλετιστές που είχαν έλθει στην Kύπρο. Ωστόσο, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Oμοσπονδίας των Mοτοσικλετιστών, η πορεία ματαιώθηκε! Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Xατζηκώστας, σύμφωνα με ό,τι του είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Kύπρος ετίθετο σε κίνδυνο με προέλαση των Tούρκων. Έτσι μια πολύ καλά οργανωμένη πορεία διαλύεται, χάρη της συναινετικής και οσφυοκαμπτικής πολιτικής και μετατρέπεται σε μια ανεξέλεγκτη πορεία που κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει πλέον.

H κατάσταση ξέφυγε από τα οργανωμένα πλαίσια. Oι μοτοσικλετιστές άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Tα πρώτα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο ΣOΠAZ, στην Λευκωσία. Oι διαδηλωτές πέρασαν στην νεκρή ζώνη. Oι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν. Στην Δερύνεια η κατάσταση ήταν χειρότερη, αφού άρχισαν οι συγκρούσεις για να εξελιχθούν στην συνέχεια σε δραματικές. Mοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους πάνοπλους Aττίλες. Eκεί ήταν και οι κουβαλητοί του Nτενκτάς, γκρίζοι λύκοι. O πετροπόλεμος δεν άργησε να αρχίσει. Kαι τότε έγινε το μεγάλο έγκλημα!


Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν και άλλοι λυσσασμένοι Tούρκοι ακόμη και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν αλύπητα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς. Mέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Tον κτυπούσαν και τον κλοτσούσαν στο κεφάλι μέχρι που ο Tάσος Iσαάκ άφησε την τελευταία του πνοή, λίγα μέτρα μακριά από την πολυαγαπημένη του Aμμόχωστο!

Kαθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Iσαάκ ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Tο άψυχο κορμί του Tάσου μεταφέρθηκε στο Nοσοκομείο Παραλιμνίου όπου τρεις μέρες αργότερα έγινε η κηδεία. 


O Tάσος Iσαάκ 24 χρονών από το Παραλίμνι, άφησε σύζυγο, γονείς και αδελφές. H γυναίκα του ήταν έγκυος και λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1996, έφερε ένα πανέμορφο κοριτσάκι που πήρε το όνομά του. Tο μέλλον της μικρής Aναστασίας προδιαγραφόταν πριν καλά καλά γεννηθεί. Ποτέ της, όμως, δε θα γνώριζε τον ήρωα πατέρα της. 


Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Aυγούστου, ημέρα κατάληψης της Aμμοχώστου, ξεκινούσε για την αθανασία ένας άλλος Ήρωας. Eίχε ορκιστεί για εκδίκηση και τίποτε δεν τον σταματούσε! 



Όταν τελείωσε η κηδεία, ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της θυσίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκαν και πάλι οι «Γκρίζοι Λύκοι» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τα χέρια των Eιρηνευτών ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία! 


Μόλις τον είδαν οι άλλοι διαδηλωτές ακούστηκε μια φωνή "Ρε μην πηγαίνεις κοντά. Έλα έξω ρε μαλάκα. Θα σου ρίξουνε". 

Ο Σολωμός όμως ήταν αποφασισμένος. Τώρα ή ποτέ και άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό με το τσιγάρο στα χείλη. Oι Tούρκοι άρχισαν να τον πυροβολούν, μέχρι που ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στον λαιμό! 


Στην συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές. Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Aρκετά άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων. Ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας των Tουρκικών Mυστικών Δυνάμεων. 

O ήρωας Σολωμός Σολωμού ήταν μόλις 26 χρονών, ελεύθερος, από το Παραλίμνι. 

Δύο μήνες μετά από τις άγριες δολοφονίες η Aστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων του Tάσου Iσαάκ και του Σολωμού Σολωμού, ενώ ζητήθηκε βοήθεια για την σύλληψή τους από την Iντερπόλ. Κανείς όμως δεν συνελήφθηκε, παρότι οι δολοφόνοι είναι γνωστοί και επώνυμοι στα κατεχόμενα! Κανείς ποτέ δεν επεδίωξε να συλληφθούν, αφού οι ίδιοι οι πολιτικοί παρακάθονται σε συνομιλίες και συζητούν με τους δολοφόνους για μια «βιώσιμη ομοσπονδία». Λένε ότι καμία άλλη λύση δεν είναι εφικτή και σώφρον. 

Ο Ισαάκ και ο Σολωμός επιβεβαιώνουν την ρύση του Θουκιδύδη «το σώφρον, του ανάνδρου πρόσχημα» και δείχνουν άλλο δρόμο, τον δύσκολο, που περνά μέσα από το συρματόπλεγμα και πάνω από τους ιστούς με την ημισέληνο...
Αυτό που αρμόζει στους αγωνιστές. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.

****
Μια άγνωστη πτυχή, με πηγή φίλους του Τάσου Ισαάκ...

"Όταν υπηρετούσε την θητεία του ο Τάσος, στο φυλάκιο κάθε μέρα βριζόντουσαν οι δικοί μας με τους Τούρκους στρατιώτες που ήταν απέναντι. Ένα βράδυ ο Τάσος πήρε το μαχαίρι και πήγε απέναντι, στο τουρκικό φυλάκιο, έκοψε τις σημαίες και τους τις πήρε. Το πρωί όταν αρχίσανε πάλι να βρίζουν από τα φυλάκια, ο Τάσος είπε στους Τούρκους να κοιτάξουν τους ιστούς τους.

Μετά τους έδειξε τις σημαίες που είχε πάρει και τους έβαλε φωτιά λέγοντάς τους να έρθουν να τις πάρουν. Έγινε συναγερμός..."

http://peripatrhs.blogspot.gr/2014/08/11-14-1996.html

Εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές από 4 ακόμα χώρες

Η Ρωσία πρόσθεσε την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες έχει απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές τροφίμων ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος της η Δύση για την ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα (13/08/2015) ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Από το 2016 η Ρωσία θα απαγορεύσει επίσης ορισμένες εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία, εφόσον τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/615294/empargko-tis-rosias-stis-eisagoges-apo-4-akoma-xores#ixzz3ihBXD1al

Το Κίεβο απαγόρευσε 38 ρωσικά βιβλία επειδή υποδαυλίζουν "το μίσος και τον αυτονομισμό

Με απαγορεύσεις βιβλίων που κατά τη γνώμη του υποκινούν τον αυτονομισμό επιχειρεί να διατηρήσει τη συνοχή της πληγωμένης Ουκρανίας το Κίεβο
Oι ουκρανικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα 38 ρωσικά βιβλία, ανάμεσά τους έργα του Έντουαρντ Λιμόνοφ, υποστηρίζοντας ότι «υποκινούν το μίσος και τον αυτονομισμό», σε ένα νέο επεισόδιο στον πληροφοριακό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις φορολογικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.
Έπειτα από αίτηση της Επιτροπής Οπτικοακουστικών Έργων της Ουκρανίας, οι φορολογικές υπηρεσίες, που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των τελωνείων, έδωσαν στη δημοσιότητα τον κατάλογο των έργων η κυκλοφορία των οποίων απαγορεύεται στην Ουκρανία, όπως το βιβλίο Kiev Kaput του ηγέτη του Εθνικομπολσεβικικού Κόμματος, Έντουαρντ Λιμόνοφ.
Τα έργα «Ουκρανία. Ο πόλεμός μου. Γεωπολιτικό Ημερολόγιο» ή «Η ευρασιατική εκδίκηση της Ρωσίας» με την υπογραφή του Αλεξάντρ Ντούγκιν, που πρόσκειται ιδεολογικά στο Κρεμλίνο, ή ακόμα το «Ουκρανική Καταστροφή: από την αμερικανική επίθεση στον παγκόσμιο πόλεμο» του συμβούλου του Κρεμλίνου επί οικονομικών θεμάτων, Σεργκέι Γκλάζιεφ, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο.
Αυτό το μέτρο αποσκοπεί να «εμποδίσει την εξάπλωση της ιδεολογίας του μίσους, του φασισμού, της ξενοφοβίας και του αυτονομισμού» είχε εξηγήσει τον Ιούλιο ο Μπογκντάν Τσέρβακ, υπεύθυνος της Επιτροπής Οπτικοακουστικών Έργων, όταν είχε προσφύγει στις φορολογικές αρχές προκειμένου να απαγορεύσουν αυτά τα έργα.
Ο κατάλογος των έργων θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω, προέβλεψε ο ίδιος, καλώντας τους Ουκρανούς πολίτες να προειδοποιούν την Επιτροπή στην περίπτωση που εντοπίσουν «ουκρανοφοβικά» έργα στις βιβλιοθήκες της χώρας.
Η απαγόρευση αυτή επιβάλλεται ημέρες μετά την απόφαση του Κιέβου να απαγορεύσει την αναμετάδοση των έργων δεκάδων τραγουδιστών και ηθοποιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Γάλλου ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα πριν από δύο χρόνια.
Η ουκρανική κυβέρνηση θεώρησε ότι αυτοί οι τραγουδιστές και οι ηθοποιοί συνιστούν μία «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και τους κατηγορεί ότι υποστήριξαν τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία όπως και την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/to-kievo-apagoreyse-38-rwsika-vivlia-epeidh-ypodaylizoyn-to-misos-kai-ton-aytonomismo.3614187.html

Επίθεση Ζωής σε Τσακαλώτο και Φλαμπουράρη. Το πρωτοσέλιδο που την εξόργισε: Οι νεο - αυριανιστές με στοχοποιούν

Για στοχοποίηση με «νεο-αυριανικές» μεθόδους έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής, η οποία πήρε το λόγο στη συζήτηση του μνημονίου στις Επιτροπές της Βουλής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου άσκησε κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αναφορά του -το πρωί της Τρίτης- έξω από το Hilton, ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί «Ζωής θελούσης».
Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε ως απαράδεκτους τους υπαινιγμούς ότι όποιος αντιτίθεται στο «κατεπείγον» είναι σύμμαχος των εχθρών της χώρας. Αναφερόμενη στην εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμία εξήγηση από τον υπουργό σχετικά με αυτόν τον αιφνιδιασμό».

Απευθυνόμενη στον κ. Τσακαλώτο, η πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Πώς τολμάτε να αποδίδετε δόλο σε προέδρους επιτροπών της Βουλής και στην πρόεδρο της Βουλής που προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη διαδικασία στη Βουλή;».

Επικαλέστηκε μάλιστα το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Kontra News, το οποίο την στοχοποιεί, αλλά και προηγούμενα πρωτοσέλιδα της ίδιας εφημερίδας που επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ.
greek bank
Επιτέθηκε επίσης και στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη για όσα είπε το πρωί στον ΣΚΑΙ περί Φρόιντ και Μαρξ για να εξηγήσει κανείς την προσωπικότητα της προέδρου.
«Ακούσαμε τον υπουργό Επικρατείας να μιλάει με ψυχιατρικούς όρους» είπε και πρόσθεσε πως όλα αυτά θυμίζουν πρακτικές που στοχεύουν στην εκφυλιστική αποδόμηση της προσωπικότητας εκείνων που διαφωνούν και χρησιμοποιούν, όπως είπε, τα πιο σκοτεινά καθεστώτα.
Παράλληλα, επιτέθηκε και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, τον οποίο κατηγόρησε ότι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, χωρίς την ίδια.
Επιπλέον τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει 50 έδρες μπόνους με ένα πρόγραμμα που δεν τηρεί.
«Οι έδρες αυτές δεν δικαιολογούνται όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει άλλο πρόγραμμα από αυτό που εφαρμόζει» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Δεν έχω κανένα λόγο να ροκανίσω το χρόνο, όπως κάνει η κ. Κωνσταντοπούλου. Όσοι θέλετε να ροκανίσετε το χρόνο για να πάμε σε δάνειο-'γέφυρα', να το κάνετε, εγώ δεν έχω σκοπό» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όσο για την αναφορά του στο ξενοδοχείο Hilton, είπε ότι επρόκειτο για ένα αστειάκι.
Από την πλευρά του ο κ. Φίλης είπε ότι δεν μπορεί η πρόεδρος της Βουλής να είναι πρόεδρος του Κοινοβουλίου όταν θεωρεί ότι αυτό που εκπροσωπεί τη στοχοποιεί.
Σχολιάζοντας την αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μπόνους των 50 εδρών έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Φίλης είπε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής της ψήφου του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση κρίνεται και αν τεθεί πρόβλημα δυσαρμονίας η απάντηση είναι και πάλι ο ελληνικός λαός».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χρέος να διασφαλίσει τη σταθερότητα και το μέλλον του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί απόψε, γιατί αύριο υπάρχει Eurogroup όπου θα κριθεί η στάση της ελληνικής πλευράς, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.
«Δεν είναι εδώ το μέρος για να λύσουμε τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσουμε τη διαδικασία με τους ομιλητές» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για την καθυστέρηση.

Λουράντος για ιδιοκτησιακό: Στην αναμπουμπούλα ο... λύκος χαίρεται

Το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, όπου θα μπορούν και μη φαρμακοποιοί να λειτουργούν φαρμακεία- το οποίο ανοίγει διάπλατα με το τρίτο Μνημόνιο- στηλιτεύει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ θυμίζει ωστόσο, ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) με σειρά αποφάσεων του, έχει κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων. Θέτει δε το ερώτημα, «εάν είναι οι δανειστές που προωθούν τις ρυθμίσεις αυτές που δεν ισχύουν ούτε στις χώρες τους ούτε σε καμία άλλη σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, ή είναι εγχώρια ημεδαπά συμφέροντα;»
Αναλυτικά, η δήλωση του προέδρου του ΠΦΣ έχει ως εξής:
«Οι προθέσεις των διαφόρων συμφερόντων αποτυπώνονται με τον πλέον ξεκάθαρο πια τρόπο στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τις φημολογούμενες ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Στην έκθεση αυτή με τις νέες ρυθμίσεις "παρέχεται έτσι η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να επενδύσουν και να ιδρύσουν φαρμακεία εντείνοντας τον ανταγωνισμό και αυξάνοντας την διάθεση των φαρμάκων και των λοιπών προϊόντων γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων".
Επομένως οποιαδήποτε οδηγεί σε πολυφαρμακία, αυξάνει τη συνταγογράφηση και την φαρμακευτική δαπάνη για να φέρει την "ανάπτυξη"...
Το σύνολο των προτεινόμενων φημολογούμενων ρυθμίσεων για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων έρχεται ευθέως σε σύγκρουση ουχί μόνο με το ενωσιακό κεκτημένο, αλλά και με το δίκαιο των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κλπ). Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) με σειρά αποφάσεων του (υποθέσεις C 171/07, C 172/07 C 531/06, C 570/07 και C 571/07) έχει κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.
Συνεπώς τίθεται ευλόγως το ερώτημα, είναι οι δανειστές που προωθούν τις ρυθμίσεις αυτές που δεν ισχύουν ούτε στις χώρες τους ούτε σε καμία άλλη σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, ή είναι εγχώρια ημεδαπά συμφέροντα που στην ...αναμπουμπούλα άδραξαν την ευκαιρία και προσέθεσαν ρυθμίσεις που ευνοούν μόνο εκείνα εις βάρος της Δημόσιας Υγείας και του κρατικού προϋπολογισμού;»
Πηγή: Onmed.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/ygeia/farmako/story/615288/loyrantos-gia-idioktisiako-stin-anampoympoyla-o-lykos-xairetai#ixzz3ihDYB0it

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,33% στα 1,1118 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,33% και διαμορφώνεται στα 1,1118 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 138,469 γεν, στο 0,7115 με τη στερλίνα και στο 1,0866 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,27% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 124,545 γεν.
Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5625 με τη στερλίνα και στο 0,9772 με το ελβετικό φράγκο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/agores/story/615186/to-eyro-ypoxorei-kata-0-33-sta-1-1118-dol#ixzz3ihCXW78R

Κατάντησαν τα νησιά «βαγόνια μεταναστών», τώρα σχεδιάζουν και την «αποπομπή» του Χριστιανισμού!

Τις τελευταίες ημέρες και ενώ τα νησιά τηςΔωδεκανήσου, όπως η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος, «βουλιάζουν» από την άφιξη λαθρομεταναστών, παράτυπων μεταναστών ή προσφύγων (μπορείτε να τους αποκαλείτε όπως επιθυμείτε, αυτό δεν αλλάζει το μέγεθος του προβλήματος), φέρεται να επιχειρείται η υλοποίηση ακόμη ενός «εγκλήματος» σε βάρος του λαού των Ελλήνων. 
Δεν θα αναφερθώ στην κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι αιρετοί των νησιών, οι πολίτες, οι νησιώτες, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί. Καμία δήλωση άλλωστε, δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Καμία δήλωση και καμία περιοδεία (!) Αυτό το πρόβλημα μπορεί να το λύσει μόνο η κυβέρνηση.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα πρέπει όμως, να ξεκαθαρίσει και τις προθέσεις της, για τα όσα βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας σε λιγοστά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και ίσως αδυνατώντας να επικρατήσει άκρα μυστικότητα επί του θέματος, όπως θα επιθυμούσε - πιθανώς - η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Τάσος Κουράκης, φέρεται να συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Αθέων Ελλάδας, εμφανιζόμενος πρόθυμος να υλοποιήσει αρκετά από τα αιτήματά τους, που ουσιαστικά επιδιώκουν την κατάργηση του Χριστιανισμού (!), της ταυτότητας των Ελλήνων.

Η Ένωση Αθέων Ελλάδος, που είχε χαιρετίσει - όπως θα θυμάστε - την πολιτική και όχι θρησκευτική ορκωμοσία μελών της κυβέρνησης, καθώς και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση βάσει της οποίας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό και εκφράστηκε η πρόθεσή του να υπάρξει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και από την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια ή στα δελτία των μαθητών. Μέσω δε, σχετικού υπομνήματος της Ενώσεως, με τους οποίους τονίζεται ότι συναντήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός, ζητούνται:
Α) Η κατάργηση των αγιασμών, των εκκλησιασμών, των εικόνων, της αναφοράς στους Τρείς Ιεράρχες, καθώς και του μαθήματος το Θρησκευτικών.
Β) Ζητούν στα σχολεία να διδάσκεται μάθημα φιλοσοφίας των θρησκειών και μόνο σε μία τάξη του Λυκείου, με την παρουσίαση όλων των θρησκειών, ακόμη και της προσέγγισης των αθέων.
Γ) Να υπάρξει αλλαγή του κειμένου περί αθεϊας στο βιβλίο της Β’ Λυκείου και
Δ) Να καταργηθεί η πρωϊνή προσευχή.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε όλους τους αρμοδίους, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και το σύνολο των τοπικών εκπροσώπων, να δηλώσουν ξεκάθαρα και με σαφήνεια εάν συμφωνούν με την υλοποίηση τέτοιου είδους σχεδιασμών.
Υ.Γ. Είναι σαφές ότι δεν διστάζετε μπροστά σε τίποτα και είστε διατεθειμένοι να τα ξεπουλήσετε όλα, αλλά η θρησκεία και η πίστη των Ελλήνων, δεν ξεπουλιέται και δεν θυσιάζεται στο βωμό κανενός κόμματος.

Στέφανος Δράκος
Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

http://greeknation.blogspot.gr/2015/08/blog-post_248.html

Προκλητικός ο δήμαρχος του Λονδίνου: «Κακομοίρηδες οι Έλληνες»

Προκλητικός εμφανίζεται ο δήμαρχος του Λονδίνου,Μπόρις Τζόνσον του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που αποκαλεί τους Έλληνες «κακομοίρηδες» και τάσσεται υπέρ της πρότασης Σόιμπλε για Grexit. «Το πλάνο του Σόιμπλε δεν ήταν το έγγραφο με το μεγαλύτερο τακτ που έχω δει. Είναι μια συναρπαστική ματιά μέσα στο μυαλό ενός ακριβολόγου, οι σκέψεις ενός άνδρα με ξεκάθαρο όραμα για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί ηΕυρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: 
Σε επίπεδο διανόησης ο Σόιμπλε έχει δίκιο να λέει πως πρέπει να περικόψετε τον προϋπολογισμό σας και να δώσετε σημαντικό μερίδιο της οικονομίας σας σε κάποιους θεσμούς στο Λουξεμβούργο υπό γερμανικό έλεγχο.
Ο δήμαρχος, επανειλημμένα υπερασπίστηκε το Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο Σόιμπλε ήθελε απλά να θέσει ξεκάθαρο το δίλημμα στους Έλληνες. «Αν θέλετε να συνεχιστεί η οικονομική υποστήριξη, αυτός που πληρώνει θα δίνει το ρυθμό» υπογράμμισε.
Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην Ελλάδα και ερωτούμενος για το αν ο ίδιος θα θεωρούσε το «κούρεμα χρέους» σωστή λύση, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι: 
Οι Έλληνες πρέπει να βγουν από το ευρώ, χωρίς ερώτημα. Τους κακομοίρηδες. Και θα φύγουν στο τέλος. Αν διαγράψεις χρέος, τι μπορείς να πεις στις άλλες χώρες που βίωσαν τη μιζέρια; Αυτό είναι ένα από εκείνα τα προβλήματα στα οποία δεν υπάρχει πραγματική λύση.


newpost