Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στην ΕΕ

Ktx

Η κυβέρνηση της Κύπρου εισηγείται στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) σειρά μέτρων για πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην διακρατική προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας του 2001.
Μεταξύ άλλων, ζητά να σταματήσει η παράνομη εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Συγκεκριμένα, η Λευκωσία ζητά από τους μόνιμους αντιπροσώπους να καλέσουν την Τουρκία:
- Να παράσχει στην Επιτροπή πλήρη κατάλογο με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι αυτή τη στιγμή και/ή που σκοπεύει να λάβει για να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ του 2001.
- Να υποβάλλει έκθεση προόδου σε εξαμηνιαία βάση αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε, καθώς και ποίο ήταν το αποτέλεσμά τους.
- Να παράσχει στην Επιτροπή μια πλήρη και ολοκληρωμένη λίστα με το καθεστώς που ισχύει για την ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα.
- Να παύσει κάθε δραστηριότητα διαφήμισης ή άλλης προώθησης της παράνομης πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στο βόρειο τμήμα του νησιού.
- Να απέχει από την συμπερίληψη σε διεθνείς εκθέσεις ή φόρα κάθε διαφήμισης ή άλλης προώθησης για παράνομη πώληση των ε/κ περιουσιών στο βόρειο τμήμα.
- Να δημοσιεύσει στην τουρκική γλώσσα σε εφημερίδες τα σχετικά σημεία της απόφασης του ΕΔΑΔ για δίκαιη ικανοποίηση (η οποία εκδόθηκε στις 12 Μαΐου 2014).
- Να καταχωρήσει το πλήρες κείμενο της κύριας απόφασης και της απόφασης για τη δίκαιη ικανοποίηση σε επίσημες κυβερνητικές ιστοσελίδες, στην αγγλική και τουρκική.
- Να εισάγει άμεσα μέτρα για παύση κάθε «μεταβίβασης» περιουσιών που ανήκουν σε εκτοπισμένους, όπως πράξεις «πώλησης», «μίσθωση» και «υποθήκευσης».
- Να εισάγει άμεσα μέτρα για παύση κάθε κατασκευαστικής δραστηριότητας που διεξάγεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του νόμιμου ιδιοκτήτη της περιουσίας.
http://www.prisonplanet.gr/εθνικά/123429-η-κύπρος-καταγγέλλει-την-τουρκία-στην-εε

Αρμενικές, κουρδικές, ασσυριακές και ελληνικές σημαίες ανεμίζουν στο Βερολίνο

Πλησιάζει ο διαμελισμός της Τουρκίας - Πυρ και μανία στην Άγκυρα...
Φωτογραφία που δημοσιεύεται σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ προκαλεί την έντονη οργή στην γείτονα, καθώς δείχνει αρμενικές, κουρδικές, ασσυριακές και ελληνικές σημαίες να πανηγυρίζουν την απόφαση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής.
Μάλιστα, η παρουσία των κουρδικών εμβλημάτων επέφερε τουρκικές κατηγορίες ότι οι Έλληνες και οι Αρμένιοι ταυτίζονται με την κουρδική τρομοκρατία, όπως ονομάζουν οι Τούρκοι το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα.
Η απόφαση του Βερολίνου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, δύσκολα θα «χωνευτεί» από τους Τούρκους. Όλα φαίνονται να γίνονται στο πλαίσιο του επικείμενου διαμελισμού της Τουρκίας. Σειρά μετά παίρνει ο Πόντος;
Ζούμε ήδη ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν προσεχώς.

http://www.prisonplanet.gr/διεθνη/123452-αρμενικές,-κουρδικές,-ασσυριακές-και-ελληνικές-σημαίες-ανεμίζουν-στο-βερολίνο

Σοκαρισμένη η γερμανική κοινωνία: Μαζικές επιθέσεις μουσουλμάνων σε γυναίκες

Σε έξαρση τα περιστατικά...

Αυτήν την φορά, ομάδα προσφύγων-μεταναστών επιτέθηκε σεξουαλικά σε μεγάλο αριθμό γυναικών σε συναυλία.
Το κονσέρτο είχε ελεύθερη είσοδο και έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ντάρμσταντ, με τις σεξουαλικές επιθέσεις να μοιάζουν με αυτές που συνέβησαν στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
 Τρεις Πακιστανοί οπαδοί του Ισλάμ έχουν ήδη συλληφθεί, μετά τις καταγγελίες 18 γυναικών ότι «τις άγγιζαν και τις χάιδευαν με ανάρμοστο τρόπο».
 Η αστυνομία εκτιμά ότι οι καταγγελίες είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Να ετοιμαζόμαστε και την Ελλάδα;
http://www.prisonplanet.gr/διεθνη/123393-σοκαρισμένη-η-γερμανική-κοινωνία-μαζικές-επιθέσεις-μουσουλμάνων-σε-γυναίκες

Πάνω από 1.000.000 Σέρβοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ενωμένης Σερβίας, Ντράγκαν Μάρκοβιτς, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει για φέτος πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη Σερβία,.
«Αυτό θα συμβάλλει αναμφίβολα στην ενδυνάμωση των τοπικών και κρατικών προϋπολογισμών στην Ελλάδα και αναμένουμε να αυξηθεί η οικονομική συνεργασία και στις δύο κατευθύνσεις, ώστε να δώσει η Ελλάδα προτεραιότητα σε προϊόντα από τη Σερβία και η Σερβία μπορεί να γίνει ελκυστική για τους Έλληνες επενδυτές, κυρίως λόγω της τοποθέτησης προϊόντων στη ρωσική αγορά χωρίς τελωνειακή επιβάρυνση», σημείωσε σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Βούλα Τεκτονίδου.
Ωστόσο, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις απεργίες και τις αναταράξεις στην χώρα, τουλάχιστον για τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου των προσεχών μηνών, επειδή όπως είπε, κατά κύριο λόγο είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
http://www.prisonplanet.gr/διεθνη/123441-πάνω-από-1-000-000-σέρβοι-τουρίστες-φέτος-στην-ελλάδα

Ρεσιτάλ μισελληνισμού από Αρχιραββίνο της Αγγλίας

Κατηγορεί τους Έλληνες ως «εφευρέτες» της ξενοφοβίας
O , Αρχιραββίνος της Αγγλίας από το 1991 έως το 2013, μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», δήλωσε:
«Ο αντισημιτισμός είναι ένα μικρόβιο που επιζεί γιατί μπορεί να μεταλλάσσεται. Στον Μεσαίωνα, οι Εβραίοι ήταν πόλος μίσους, λόγω της θρησκείας τους. Κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, λόγω ‘ράτσας. Σήμερα είναι πόλος μίσους εξ αιτίας του εθνικού τους κράτους, του Ισραήλ. Ο αντισιωνισμός είναι ο νέος αντισημιτισμός. Σήμερα το επιχείρημα πάει κάπως έτσι:
Μετά το Ολοκαύτωμα, κάθε ορθά σκεπτόμενος άνθρωπος, πρέπει να εναντιώνεται στον ναζισμό. Οι Παλαιστίνιοι είναι οι καινούργιοι Εβραίοι. Οι Εβραίοι είναι οι καινούργιοι ναζί. Το Ισραήλ είναι το νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητος. Άρα κάθε ορθά σκεπτόμενος πρέπει να εναντιώνεται στο κράτος του Ισραήλ και αφού όλοι οι Εβραίοι είναι Σιωνιστές, πρέπει να είμαστε κατά των Εβραίων. Το επιχείρημα αυτό, είναι τελείως λάθος…»
Ο Sacksτο 2009 εξέδωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο «FutureTense», στο οποίο συκοφαντεί και αναθεματίζει τον Ελληνισμό.
Αναφέρει πως οι Έλληνες ανακάλυψαν την ξενοφοβία και ότι η όλη δυσφήμιση του Ιουδαΐσμού οφείλεται στους ‘Εβδομήκοντα’, οι οποίοι ισχυρίζεται πώς μετέφρασαν «λάθος» την εβραϊκή «Τορά».
http://www.prisonplanet.gr/διεθνη/123456-ρεσιτάλ-μισελληνισμού-από-αρχιραβίννο-της-αγγλίας

Tραγική διαπίστωση: Στη Γερμανία οι μαθητές δεν μαθαίνουν για το Δίστομο!

 Τα βιώματα μιας καταγόμενης από το Δίστομο νεαρής – της Αφροδίτης Μπασδέκη, που φοιτά στην Γερμανική Σχολή Αθήνας – από τις αφηγήσεις του παππού της για την Σφαγή των 218 Διστομιτών το 1944 περιλαμβάνονται σε άρθρο του δημοσιογράφου Παναγιώτη Κουπαράνη, της Ντόυτσε Βέλλε (DW), με τίτλο ‘‘Η μνήμη της κατοχής σε Ελλάδα και Γερμανία», με αφορμή εκδήλωση του γερμανικού συλλόγου «Ενάντια στη λήθη – Για τη Δημοκρατία» που έγινε στο Βερολίνο, παραμονές της 69ης επετείου της Σφαγής του Διστόμου.

Η οδυνηρή – για μας – διαπίστωση είναι ότι δυο καθηγητές, ο κ. Χάγκεν Φλάισερ και ο κ . Φρίντχελμ Μπολ, αποκάλυψαν ότι κανένας Γερμανός μαθητής δεν μαθαίνει κάτι για το Δίστομο,για τα γερμανικά εγκλήματα στην Ελλάδα της κατοχής .

Ενώ οι Γερμανοί μαθητές μαθαίνουν για την ( όποια) γερμανική αντίσταση κατά του ναζισμού, δεν προχωρούν παρακάτω :«Απλώς σε μια δευτερεύουσα φράση γίνεται η αναφορά ότι οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Ενδεχομένως να αναφέρεται, 10 σελίδες αργότερα, ότι έφυγαν τον Οκτώβριο 1944. Τίποτα όμως για το τι έγινε ενδιάμεσα. Έτσι προκύπτει ο μύθος ότι τώρα που χρεοκόπησαν οι Έλληνες θυμήθηκαν το παρελθόν. Οι Έλληνες πάντα το ήξεραν, οι Γερμανοί δεν το ήξεραν».

Κάτι που ίσως εν μέρει να εξηγεί τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους Έλληνες που εκφράστηκαν πρόσφατα από μερίδα του γερμανικού τύπου, είπε ο κ. Φλάισερ…

(Από ανάρτηση του Λ. Δημάκα στο Facebook)

Το OnAlert δημοσιεύει ολόκληρο το κείμενο του άρθρου του Παναγιώτη Κουπαράνη στην DW:

«Για τους Έλληνες η γερμανική κατοχή είναι συνυφασμένη με φριχτές εικόνες και διηγήσεις, για πολλούς Γερμανούς μια άγνωστη ιστορία. Μία εκδήλωση για την ελληνική αντίσταση κατά των ναζί στο Βερολίνο.

Τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να μεγαλώνει σε μια οικογένεια, την οποία έχει σφραγίσει η σφαγή στο Δίστομο από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής; Η Αφροδίτη Βασδέκη (σ. Λ.Δ., Αφροδίτη Μπασδέκη) , αν και μόλις 19 ετών, το γνωρίζει πολύ καλά. Ο παππούς της Γιώργος ανήκει στους λιγοστούς επιζώντες της σφαγής στις 10 Ιουνίου 1944. «Ήταν σοβαρά τα ψυχολογικά τραύματα για τον παππού μου. Έχουμε κάνει αρκετές συζητήσεις μαζί του γι’ αυτό το θέμα. Κάθε χρόνο στις 10 Ιουνίου πηγαίνουμε στο μνημόσυνο του Διστόμου. Και το συζητούσαμε πάντα αυτό το θέμα στην οικογένεια, επειδή ο παππούς πέρασε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές», λέει χαρακτηριστικά η Αφροδίτη.

Η μαθήτρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα σε εκδήλωση του γερμανικού υπερκομματικού συλλόγου «Ενάντια στη λήθη – Για τη Δημοκρατία» (Gegen Vergessen-Für Demοkratie e.V.), ο οποίος ασχολείται με τη διατήρηση της μνήμης για τη ναζιστική περίοδο στη Γερμανία αλλά και στις χώρες που έζησαν τη γερμανική κατοχή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στους χώρους του μνημείου για τη γερμανική αντίσταση κατά του ναζισμού (Gedenkstätte Deutscher Widerstand), ακριβώς εκεί όπου εκτελέσθηκαν οι αξιωματικοί που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ τον Ιούλιο του 1944.

Να αναπληρωθεί το κενό μνήμης

Σε αντίθεση με αυτούς τους αξιωματικούς που κάθε χρόνο μνημονεύονται στις 20 Ιουλίου, και των οποίων οι πράξεις αποτελούν αντικείμενο του μαθήματος της ιστορίας στα σχολεία, κανένας γερμανός μαθητής δεν μαθαίνει κάτι για το Δίστομο. Σε αυτή την έλλειψη ανάγει ο δεύτερος κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, τους λόγους για τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους Έλληνες που εκφράστηκαν πρόσφατα από μερίδα του γερμανικού τύπου:

«Απλώς σε μια δευτερεύουσα φράση γίνεται η αναφορά ότι οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Ενδεχομένως να αναφέρεται, δέκα σελίδες αργότερα, ότι έφυγαν τον Οκτώβριο 1944. Τίποτα όμως για το τι έγινε ενδιάμεσα. Έτσι προκύπτει ο μύθος ότι τώρα που χρεοκόπησαν οι Έλληνες θυμήθηκαν το παρελθόν. Οι Έλληνες πάντα το ήξεραν, οι Γερμανοί δεν το ήξεραν».

Σε αυτούς συγκαταλέγει τον εαυτό του και ο καθηγητής ιστορίας Φρίντχελμ Μπολ από το προεδρείο του συλλόγου «Ενάντια στη λήθη – Για τη Δημοκρατία». Όπως ομολόγησε στο Βερολίνο, την πρώτη του επαφή με το θέμα την είχε σε ένα συνέδριο τον περασμένο χρόνο στο μαρτυρικό χωριό Παραμυθιά Θεσπρωτίας , που είχε διοργανωθεί από το πολιτικό ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα γνωρίσαμε τους Έλληνες με την ιδιότητα των «γκασταρμπάιτερ». Αλλά τους διανοούμενους, τους ερευνητές, τους νομικούς;Αγνοούσαμε ότι υπήρχαν και αυτοί οι Έλληνες. Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο της κατοχής. Επιβάλλεται να αναπληρώσουμε αυτό το κενό. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής που θα ασχολείται με τα συγγράμματα ιστορίας στα σχολεία. Που εμφανίζεται στα σημερινά σχολικά βιβλία η Ελλάδα και οι σφαγές που έχουν διαπραχθεί»αναρωτήθηκε ο κ. Μπολ.

Διμερείς επαφές νέων

Η λήθη για την κατοχική περίοδο δεν αφορά όμως μόνο τη Γερμανία. Και στην Ελλάδα ως τη δεκαετία του 1980 το θέμα αποτελούσε ταμπού. Για τους λόγους που είχε η κάθε πλευρά να αποσιωπήσει το πρόσφατο παρελθόν ο Χάγκεν Φλάίσερ σημειώνει: «Τη Γερμανία για τους ευνόητους λόγους των αποζημιώσεων δεν τη συνέφερε. Την ελληνική πλευρά δεν τη συνέφερε επειδή βρισκόταν στα ίδια ιδεολογικά χαρακώματα με τη Γερμανία. Αυτό που ενδιέφερε την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ήταν η διατήρηση του μετώπου κατά του κοινού εχθρού, δηλαδή του κομμουνισμού».

Αλλά σίγουρα και επειδή η Γερμανία βρισκόταν σε μια ισχυρότερη θέση. Οι δικαστικές αξιώξεις των οικογενειών των αμάχων που έπεσαν θύματα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής δείχνουν όμως ότι αυτό το κεφαλαίο παραμένει ανοιχτό. Ένα παράδειγμα για το πως μπορεί να αντιμετωπισθεί το θέμα από τη νέα γενιά είναι η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Γερμανική Σχολή Αθηνών. Κάθε χρόνο έλληνες και γερμανοί μαθητές της επισκέπτονται το Δίστομο για να συζητήσουν με τους εκεί μαθητές θέματα που σχετίζονται με την κατοχή.

Συναντήσεις που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν με σχολείο στα Καλάβρυτα έπρεπε φέτος να ακυρωθούν επειδή υπήρξαν απειλές ενάντια στον καθηγητή λυκείου στο μαρτυρικό χωριό να μη «συνεργάζεται» με Γερμανούς. Κατά τις πληροφορίες του Χάγκεν Φλάισερ αυτές οι απειλές δεν εκφράστηκαν μόνο από τη Χρυσή Αυγή αλλά και από κόμμα της αριστεράς.Η λήθη για την κατοχική περίοδο δεν αφορά όμως μόνο τη Γερμανία.

Και στην Ελλάδα ως τη δεκαετία του 1980 το θέμα αποτελούσε ταμπού. Για τους λόγους που είχε η κάθε πλευρά να αποσιωπήσει το πρόσφατο παρελθόν ο Χάγκεν Φλάίσερ σημειώνει: «Τη Γερμανία για τους ευνόητους λόγους των αποζημιώσεων δεν τη συνέφερε. Την ελληνική πλευρά δεν τη συνέφερε επειδή βρισκόταν στα ίδια ιδεολογικά χαρακώματα με τη Γερμανία. Αυτό που ενδιέφερε την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ήταν η διατήρηση του μετώπου κατά του κοινού εχθρού, δηλαδή του κομμουνισμού» «

ΠΗΓΗ : DW / Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: On Alert

Κομοτηνή – Γιάννης Καλπούζος: Άγιος της λογοτεχνίας και του Ελληνισμού

Στο πρόσωπο του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, η Ελληνική Λογοτεχνία έχει βρει τον «Άγιο και προστάτη της». Μετά την πρόσφατη παρουσίαση του νέου του βιβλίου στην Κομοτηνή, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, «ΣΕΡΡΑ, Η Ψυχή του Πόντου», ο Ελληνισμός έχει αποκτήσει Άγιο, σε αυτό το μυστηριώδες πρόσωπο, του Γιάννη Καλπούζου, που αποπνέει αυτή την ήρεμη δύναμη, και γαλήνη που μόνο ένας Άγιος θα μπορούσε να έχει.
Στα τελευταία του βιβλία ο Γιάννης Καλπούζος, «Άγιοι και Δαίμονες», «Ουρανόπετρα», «Ό,τι αγαπώ, είναι δικό σου» και το πρόσφατο «ΣΕΡΡΑ, η ψυχή του Πόντου», διαπραγματεύεται τα δεινά του Ελληνισμού και …εμμέσως καλεί σε ένωση όλο τον Ελληνισμό! Διωγμοί, πόλεμοι, εμφύλιος, διχόνοια, όλα τα ευγενή χαρακτηριστικά της φυλής μας, τα οποία αν και πέρασαν χρόνια, αν και βγήκαν διδάγματα, το κυριότερο συρρικνώθηκε δραστικά ο Ελληνισμός, αριθμητικά, πνευματικά, φυσικά εδαφικά. Όντας μέσα σε έναν νέο πόλεμο οικονομικό αυτή τη φορά ίσως πιο ύπουλο, από τους άλλους, μια και ο εχθρός κρύβεται ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ Τα οποία θα συνεχίζονται με θύματα τον Ελληνισμό…!
«Τρόμαξε υπερβολικά ο Ελληνικός Λαός από την κρίση…Δεν θα έπρεπε να γίνει αυτό…Οι περήφανοι Λαοί με ιστορία δεν θρηνολογούν, αλλά ΔΡΟΥΝ…», τόνισε ο κ. Καλπούζος.
«Δεν μπορώ να εννοήσω ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Ελλάδα που να αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου…ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ. Σημασία έχει η προσέγγιση του θέματος…Η Γενοκτονία πρέπει να διεθνοποιηθεί και όχι με κραυγές και θρηνολογίες, αλλά με δράσεις…Θα πρέπει εδώ οι Πόντιοι να μιμηθούν ίσως την τεχνική οργάνωσης των…Εβραίων…Θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι Φοιτητές…Θα πρέπει να διατυμπανισθεί πως η Γενοκτονία και ότι προηγήθηκε και επακολούθησε δεν ήταν στο πλαίσιο μιας εμπόλεμης κατάστασης, όπως διατείνεται η Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Καλπούζος.
2016-04-20 20.31.52Στο βιβλίο περιγράφονται απίστευτες καταστάσεις που θα δονήσουν Ποντιακές αλλά και όλες τις άλλες Ελληνικές ψυχές! Πως συμπεριφέρθηκαν (σ.σ. κάτι που επαναλαμβάνουν και σήμερα) «οι σύμμαχοι», στους ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν από την αδιάκοπη σφαγή και τον ανελέητο βιασμό σωμάτων και ψυχών. Τι πέρασαν και πως αυτό γράφθηκε στις ζωές τους και στην ψυχή τους αυτοί που έφυγαν προς Ρωσία, πως κατάφεραν να φτάσουν, να επιζήσουν και ευτυχώς δεν πέθαναν αρκετοί από τις κακουχίες, την πείνα, τις αδυσώπητες θερμοκρασίες και δοκιμασίες (σ.σ. μια και γι’ αυτό κάποιοι τους προώθησαν προς τα κει για να πεθάνουν, αλλά) και πως κυνηγήθηκαν από το Σταλινικό καθεστώς. Φυσικά από τα βιβλία του Γιάννη Καλπούζου δεν λείπει το φτερωτό φίλτρο του Έρωτα, καθώς όλα τα ιστορικά γεγονότα, υπαρκτά, περνούν μέσα από τη μυθοπλασία με φόντο έναν έρωτα ενός άντρα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες…Όπως επίσης δεν λείπει και το στοιχείο της αισιοδοξίας!
Τα περισσότερα στις 629 σελίδες του βιβλίου…
Είναι ένα βιβλίο με ακριβές ιστορικό υπόστρωμα, με επίπονη έρευνα, προσεκτική συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών, από ανθρώπους που τα έζησαν, με πάνω από 20 ώρες δουλειάς συγγραφής, όπως μόνο ένας Άγιος Της Ελληνικής Λογοτεχνίας θα μπορούσε να το κάνει, δηλαδή ο Γιάννης Καλπούζος!
Σε ότι αφορά την επιλογή του τίτλου από τον χορό Σέρρα, ο οποίος παραπέμπει στον πυρρίχειο χορό, αυτόν το χορό που χόρεψε ο Πύρριχος μετά τον θάνατο του Πάτροκλου (σ.σ. και που απεικονίζει με τις κινήσεις του σώματος τις φλόγες της φωτιάς, τη φλόγα της αγωνιστικής ψυχής των Ποντίων).
Για να κάνω την απαραίτητη σύνδεση του άρθρου με το πρώτο μέρος, στα βιβλία του ο Γιάννης Καλπούζος, ως ένας άλλος Ηρακλής προσπαθεί να δείξει και να μαζέψει την κόπρο του Αυγείου, που βρωμίζει και συρρικνώνει το Ελληνικό στοιχείο με κάθε τρόπο. Πόλεμο, διχόνοια, οικονομική κρίση, διαπλοκή,…
2016-04-20 20.23.02ΥΓ: Θα ήθελα εκ βάθους καρδιάς να ευχαριστήσω τον Γιάννη Καλπούζο για την τιμή που μου επεφύλαξε να συμπεριλάβει τον χαρακτηρισμό που του απέδωσα το 2014 στην προηγούμενη παρουσίαση του Βιβλίου του, «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», ως τον Άγιο της Ελληνικής Λογοτεχνίας, στο εσώφυλλο του βιβλίου «ΣΕΡΡΑ, η Ψυχή του Πόντου».
Αν μια δημοσιογράφος της Περιφέρειας με 20 χρονάκια βέβαια δουλειάς στην πλάτη, συγκινεί έναν τέτοιο Συγγραφέα και Άνθρωπο, σε τέτοιο σημείο που το συμπεριλαμβάνει στην στήλη με την κριτική γι’ αυτόν, μαζί με τους ειδήμονες, τι να πω είναι η μεγαλύτερη τιμή και ένα μεγάλο βραβείο για μένα!
Βασιλική Μαχαίρα Δημοσιογράφος ΕΡΤ

http://www.ert.gr/komotinigiannis-kalpouzos-agios-tis-logotechnias-ke-tou-ellinismou/