Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Σκόπια: Ο στρατός στα σύνορα με Ελλάδα για μετανάστες

Ο στρατός του νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων, θα συνδράμει στο έργο της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εισροής των μεταναστών. Κυρίως θα ελέγχει τα νότια σύνορα της χώρας, αλλά κατά βόρεια καθώς και κατά μήκος του Διαδρόμου 10, από όπου διέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες, όπως ανακοίνωσε σήμερα (χθες) από τη Γευγελή που επισκέφθηκε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Ο επικεφαλής του μεθοριακού σταθμού με την Ελλάδα Μπογκορόβιτσα/ Εύζωνοι, ενημέρωσε την πολιτειακή ηγεσία για τις δραστηριότητες και τα μέτρα που λαμβάνουν καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των συνόρων με την Ελλάδα.
Ο αρχηγός της πΓΔΜ επισκέφθηκε τη συνοριακή διάβαση στην Μπογκορόβιτσα και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, όπου εκδίδονται πιστοποιητικά για τους μετανάστες που ζητούν το καθεστώς ασύλου καθώς διέρχονται παράνομα τα σύνορα Ελλάδας- Σκοπίων.
Η περιοχή αυτή σε ένα μήκος 50 περίπου χιλιομέτρων θα φυλάσσεται από το στρατό, αφού αποτελεί κύρια πηγή εισόδου παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα, στην πορεία τους προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αυτής, έπειτα από την τροποποίηση που επήλθε στο νόμο περί ασύλου στις 19 Ιουνίου έχει καταγράψει συνολικά 14.311 ξένους υπηκόους που εισήλθαν στα Σκόπια. Από αυτούς Σύριοι πρόσφυγες ήταν 10336, Αφγανοί 1182 και Ιρακινοί 761.
 
--
               
 

ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ISIS ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΕΙΛΗ ΑΝΕΒΗΚΕ 1 ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Οι μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας αποπειράθηκαν να ταυτοποιήσουν το άτομο που στο πρόσφατο βίντεο ανακοινώνει ότι η ISIS θα επιτεθούν στα Βαλκάνια σε μια σειρά από χώρες και στη Σερβία.Κατέληξαν ότι η  φωνή είναι αλλοιωμένη και δεν είναι δυνατόν να προσδιορίσουν το άτομο.

Ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας είναι πεπεισμένες ότι το ηχογραφημένο απειλητικό μήνυμα εκπονήθηκε από σύριους ισλαμιστές και ότι στην όλη υπόθεση ενέχονται πολίτες της Σερβίας που πήγαν στη Συρία για να κάνουν τζιχάντ.Εκτιμούν ότι και αυτό το υλικό είναι μέρος των πιέσεων που ασκοιύν οι ισλαμιστές με σκοπό να ενδυναμώσουν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό όπως του Ισλαμικού Κράτους.
Οι υπηρεσίες της ασφάλειας της Σερβίας μετά τα γεγονότα στο Kumanovo παρακολουθούν από κοντά όλες τις ενδείξεις που θα μπορούσαν να σηματοδοτούν μια τρομοκρατική απειλή και ενδεχόμενη επίθεση. Το Υπ. Άμυνας και ο σερβικός στρατός παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουντην αταομική ακεραιότητα και τα περιουσικά στοιχεία των πολιτών. Οι υπηρεσίες επιθεωρούν την κατάσταση και συνεργάζονται με άλλε ςυπηρεσίες και διθνείς δυνάμεις πάνω στις απειλές δηλώνει ο Bratislav Gasic,ο Υπ. Άμυνας.641622_isis-03a_f
Αντίστοιχε ςδηλώσεις υπάρχουν στην εφημερίδα «Blic» και από τον Υπ. Εσωτερικών Nebojsa Stefanovic.
 Ο πολιτικός αναλυτής Dragan Simeunović καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Βελιγράδι υποστηρίζει ότι η απειλή του Ισλαμικού Κράτους ότι η Σερβία θα γίνει Χαλιφάτο δεν είναι αξιόπιστη αφού όπως λέει το Ισλαμικό Κράτος δεν διαθέτει ούτε το ικανό στράτευμα ούτε τις αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης για να το κατορθώσει.641621_isis04_f
Το βίντεο με τίτλο  «Είμαστε ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο -Cassidy» ανέβηκε πριν 1 ημέρα στο YouTube πριν την επίθεση που δέχθηκε ο σέρβος πρωθυπουργός Aleksandar Vucic στην Σεμνπρένιτσα. (blic 16 / 7 / 2015)

"Η άνοδος της τεχνοκρατίας: Ο Δούρειος Ίππος της Νέας Τάξης Πραγμάτων

«Τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών μετά το δημοψήφισμα... θα επιθυμούσε οπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt».
"Το σκοτεινό άλογο της Νέας Τάξης Πραγμάτων δεν είναι ο κομμουνισμός, ο σοσιαλισμός ή o φασισμός. Είναι η τεχνοκρατία". - Patrick MWood. Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη η έννοια ‘τεχνοκρατία’ ορίζεται ως η θεωρία που υποστηρίζει ότι η διαχείριση της οικονομίας και ολόκληρου του κοινωνικού συστήματος πρέπει να γίνεται από ειδικούς επιστήμονες και γνώστες της τεχνολογίας. Το συνοπτικό λεξικό της Οξφόρδης ορίζει την τεχνοκρατία ως την «οργάνωση και διαχείριση των βιομηχανικών πόρων μιας χώρας από τεχνικούς εμπειρογνώμονες για το καλό ολόκληρης της κοινότητας». Η τεχνοκρατία, ως σύστημα διακυβέρνησης και διοίκησης, ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα οι «τεχνοκράτες» συνδέονται περισσότερο με τους τραπεζίτες και τα λεγόμενα “golden boys”.

Το 2014, κυκλοφόρησε το βιβλίο “Technocracy RisingTheTrojan Horse Of Global Transformation” («Η Άνοδος της Τεχνοκρατίας: Ο Δούρειος Ίππος για τον Παγκόσμιο Μετασχηματισμό»), από τον Αμερικάνο συγγραφέα Patrick M.Wood. Ο Wood, πρώην σύμβουλος επενδύσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, από το 1978 παρακολουθεί και τεκμηριώνει τις δραστηριότητες της Τριμερούς Επιτροπής, την οποία θεωρεί τον πυρήνα του ελιτισμού και της παγκοσμιοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, εκδίδοντας το ενημερωτικό έντυπο “The Trilateral Observer”.

Στην ομώνυμη ιστοσελίδα αναφέρονται πληροφορίες για το βιβλίο:
 Με σχολαστική λεπτομέρεια και μια αφθονία αυθεντικής έρευνας, ο Patrick M.Wood χρησιμοποιεί τοπ βιβλίο του “Technocracy Rising” για να συνθέσει το παζλ της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης με έναν τρόπο που δεν έχει ειπωθεί ποτέ πριν, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να κατανοήσει πλήρως το σχέδιο της παγκοσμιοποίησης, τους δράστες της και τον τελικό προορισμό της.

Στον πυρετό της Μεγάλης Ύφεσης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, εξέχοντες επιστήμονες και μηχανικοί πρότειναν ένα ουτοπικό στηριζόμενο στην ενέργεια οικονομικό σύστημα που ονομάζεται τεχνοκρατία, που θα διοικείται από τους ίδιους αυτούς τους επιστήμονες και τους μηχανικούς, αντί των εκλεγμένων πολιτικών. Αν και αυτό το ριζοσπαστικό κίνημα έχασε τη δυναμική του από το 1940, ανέκτησε την ισχύ του όταν εννοιολογικά εγκρίθηκε από την ελιτίστικη Τριμερή Επιτροπή (συν-ιδρύθηκε από τον Zbigniew Brzezinski και τον David Rockefeller) το 1973, για να γίνει η λεγόμενη «Νέα Διεθνής Οικονομική Τάξη» της.

Στα επόμενα 41 χρόνια, η σύγχρονη έκφραση της τεχνοκρατίας και της Νέας Διεθνούς Οικονομικής Τάξης φαίνεται καθαρά σε παγκόσμια προγράμματα, όπως η ‘Ατζέντα 21’, η ‘Αειφόρος Ανάπτυξη’, η ‘Πράσινη Οικονομία’, τα ‘Councils of Governments’ (ή CoGs, ‘Συμβούλια των Κυβερνήσεων’, η ‘SmartGrowth’ (‘Έξυπνη Ανάπτυξη’), το ‘Smart Grid’ (‘Έξυπνο Δίκτυο’), οι πρωτοβουλίες καθολικής παρακολούθησης (‘Total Awareness’) και άλλα.

Ο Wood υποστηρίζει ότι η μόνη λογική κατάληξη της τεχνοκρατίας είναι Επιστημονική Δικτατορία, όπως ήδη έχει καταγραφεί σε δυστοπικά βιβλία, όπως το ‘Brave New World’ του Aldous Huxley (1932) και το ‘Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα’ (1984) του George Orwell (1948), όπου και τα δύο κοιτάνε κατευθείαν στο πρόσωπο της τεχνοκρατίας, όταν αυτή ήταν ακόμα στα σπάργανα.

Με πάνω από 250 υποσημειώσεις, μια εκτενή βιβλιογραφία και ένα καθαρό στυλ  γραφής, ο Wood προκαλεί τον αναγνώστη σε νέα επίπεδα γνώσης και κατανόησης για τον σαφή και υπαρκτό κίνδυνο της τεχνοκρατίας, και πώς οι πολίτες θα μπορούν να είναι σε θέση να την απορρίψουν και πάλι.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Ο Τούρκος πρόεδρος στην Κατεχόμενη Κύπρο για την επέτειο της εισβολής

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί την Κατεχόμενη Κύπρο μετά από πρόσκληση του προέδρου της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.
 
«Στις 20 Ιουλίου 1974 ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε επιχείρηση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της εγγύησης για την προστασία της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο, κατά των ελληνικών αγριοτήτων και του πραξικοπήματος που είχε ως στόχο την ένωση της νήσου με την Ελλάδα», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.
Μετά την ανάληψη της προεδρίας στην Τουρκία, την 10η Αυγούστου, ο Ερντογάν πραγματοποίησε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο Κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το Σεπτέμβριο του 2014, όπου έγινε δεκτός από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και τα τουρκικά στρατεύματα που διατηρούνται στο νησί.
--
               
 

Στο "κόκκινο" η Λακωνία νεκρός ένας 58χρονος - Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Εύβοια,Αργολίδα,Καρέα και στην Μαλακάσα

Σε πύρινο "κλοιό" βρίσκεται σήμερα η χώρα με τις φωτιές να ξεσπάνε η μια μετά την άλλη ενώ έχουμε τον πρώτο νεκρό: Ένας άνδρας 58 ετών είναι νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας επιβεβαιώνουν οι αρχές.Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο άτυχος τουρίστας - Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Βελγίου - μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή και δυστυχώς εξέπνευσε. Ο θάνατος του άτυχου ανθρώπου αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε έμφραγμα.
 
Έτσι μετά τις φωτιές σε Λακωνία,Κορωπί, και Καρέα, έχουν ξεσπάσει καινούρια μέτωπα στη Χαλκίδα, στην Μαλακάσσα και στην Αργολίδα.
 
Άνθρωποι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Πάντως σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ανεπάρκεια από την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την πυρόσβεση, ενώ ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει πλέον σαθρές δυνατότητες με ελάχιστα μέσα αεροπυρόσβεσης τα οποία συν τοις άλλοις είναι απαρχαιωμένα και με μικρή διαθεσιμότητα.
Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (17/07/2015) και στην Αργολίδα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουν εκδηλωθεί δύο εστίες φωτιάς, η μία στα Ίρια και η άλλη στο Δρέπανο.
Στα Ίρια επιχειρούν 22 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στο Δρέπανο τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα.
Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15.30 σε δασική έκταση στην περιοχή της Μαλακάσας, στο 43οχλμ. προς Ωρωπό.
Επί τόπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν για την κατάσβεσή της οκτώ οχήματα της Π.Υ. με 20 πυροσβέστες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά δυστυχώς αναμένεται να εξελιχθεί.
Άσχημα τα νέα και στο μέτωπο της Εύβοιας. Περίπου 20 μέτρα μακριά από τα σπίτια στο χωριό Αφράτη της Ευβοίας έφτασε η φωτιά με την πυροσβεστική να προχωρά σε εκκένωση σπιτιών.
Προληπτικά οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή για να παραμείνουν ασφαλείς. Η φωτιά ανάμεσα στον Πίσσωνα και το χωριό Αφράτι μαίνεται ανεξέλεγκτη.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Ψαθά, η κατάσταση είναι κρίσιμη μιας και το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται κοντά στο χωριό Αφράτι σε απόσταση 600 μέτρων.
Στην περιοχή οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και οι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή και έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους του χωριού Αφράτι.
Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Στην περιοχή βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.
Σκληρή μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες, αλλά και κάτοικοι, με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους, για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στον Καρέα.
Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν σπίτια, σύμφωνα με την πυροσβεστική, γιατί ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση και το μέτωπο ανεβαίνει προς το βουνό. Ωστόσο έχει καεί ήδη τουλάχιστον ένα σπίτι και μία ταβέρνα στην περιοχή του Καρέα. 
Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 100 πυροσβέστες με 70 οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. 
Η φωτιά εκτείνεται σε δύο μέτωπα, το ένα δεξιά από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, και το άλλο αριστερά από τον Καρέα, προς την Ηλιούπολη. 
Σύμφωνα με την πυροσβεστική το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην περιοχή Αστυνομικά (Πανόραμα) της Ηλιούπολης, με συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ η φωτιά κατευθύνεται προς Αργυρούπολη. «Επειδή δεν είχαμε ρεύμα για περαιτέρω ενημέρωση αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι ότι η φωτιά έχει φτάσει στο βουνό και στα σπίτια της περιοχής. Και έχει κατεύθυνηση, όπως μάθαμε, προς Αργυρόπουλη», είπε στο protothema.gr, υπάλληλος καφέ της περιοχής. «Η κατάσταση εκεί πέρα, στα Αστυνομικά της Ηλιούπολης είναι τραγική. Εμείς είμαστε στην Αγία Μαύρα, αλλά βλέπουμε τους καπνούς επάνω εκεί», πρόσθεσε, ένας άλλος μάρτυρας.
Καλύτερη είναι η εικόνα στον Καρέα. Μάλιστα εκκενώθηκε και το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη που μέχρι το μεσημέρι ήταν περικυκλωμένο από φλόγες.
Πραγματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις στη Λακωνία για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα κοντά στο χωριό Νεάπολη.
Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική και η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, ώρα με την ώρα. «Η φωτιά γίνεται ολοένα και χειρότερη», τόνισε στο protothema.gr ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, προσθέτοντας πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επαφή με την Περιφέρεια, η οποία έχει ζητήσει συνδρομή του στρατού στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης.
Η φωτιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο της Νεάπολης, ενώ η κυκλοφορία από και προς την περιοχή έχει διακοπεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα σπίτια έχουν αρχίσει να απειλούνται από τις φλόγες.
Ήδη εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι καθώς και δύο κατασκηνώσεις. Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας δόθηκε εντολή για να εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μολάων. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Σπάρτης.
Η καταστροφή που έχει προκληθεί μέχρι τώρα από τη φωτιά είναι τεράστια, ενώ το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 15 χλμ. Έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Νεάπολη κατευθύνεται για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο και 5 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.
Ένας 58χρονος νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας 
Τη δραματική είδηση ότι ένας άνδρας 58 ετών είναι νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας επιβεβαιώνουν οι αρχές. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο άτυχος τουρίστας - Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Βελγίου - μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή και δυστυχώς εξέπνευσε. Ο θάνατος του άτυχου ανθρώπου αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε έμφραγμα.
Εγκλωβίστηκαν άνδρες της Πυροσβεστικής στον Άγιο Νικόλαο 
Σύμφωνα με το κ. Τατούλη «έχουμε εγκλωβισμένους μόνο άνδρες της Πυροσβεστικής στον Άγιο Νικόλαο, αλλά σημαίνει ότι δίνουν εκεί τη μάχη με τις φλόγες. Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που έμειναν στον Άγιο Νικόλαο κι αυτή τη στιγμή στέλνουμε διάφορα οχήματα εκεί, για να τους μεταφέρουμε κάπου που θα είναι πιο ασφαλείς. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη κυρίως στον Άγιο Νικόλαο».
Νωρίτερα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου επικοινώνησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για την πλήρη εξέλιξη της τεράστιας πυρκαγιάς.

Πάνω από 300 κάτοικοι παγιδεύτηκαν στον Προφήτη Ηλία - Μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη 

Στο μεταξύ τα 300 περίπου άτομα που παγιδεύτηκαν στον Προφήτη Ηλία μεταφέρθηκαν με πλοιάρια στο λιμάνι της Νεάπολης. Εκεί θα οδηγηθούν στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, όπου θα τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.  
Μαίνεται η πυρκαγιά κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκου αλλά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Για εμπρησμό κανει λόγο ο δήμαρχος.
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην οδό Τσακάλωφ στο Κορωπί, κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Θυμίζουμε τις μεγάλες φωτιές που είχαν λάβει χώρα και το καλοκαίρι του 2007 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, καθώς οι πολλές εστίες φέρνουν πικρές αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο.
Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (≈2.700km2) γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.
 
Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και μείναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. 
 
Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες). Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.
 
Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου, οι οποίες κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα, από τα τέλη Μαΐου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 
Σήμερα, εν έτη 2015 ζούμε μια αντίστοιχη κατάσταση αφού ο αριθμός των πυρκαγιών και το τεράστιο άνοιγμα των μετώπων προκαλούν διασπορά των δυνάμεων της πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί καμία πυρκαγιά με απόλυτη επιτυχία. 
 
Ο πρωθυπουργός συνέστησε νωρίτερα ψυχραιμία, αλλά όλη η χώρα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.
http://greeknation.blogspot.gr/2015/07/58.html

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί που ψήφισαν «Όχι» στη συμφωνία

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης με βασικό στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ παράλληλα έδειξε στους συνεργάτες του την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει το έργο του.
Όπως ήταν αναμενόμενο αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί που διαφοροποιήθηκαν στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για τη σύναψη συμφωνίας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος.
Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης:
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης
Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργός: Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Χριστόφορος Βερναρδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Παύλος Πολάκης
Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Θόδωρος Δρίτσας
Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Μάρδας
Αναπληρωτής Υπουργός: Τρύφων Αλεξιάδης
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς
Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης
Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής
Υπουργείο Εργασίας
Υπουργός: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου
Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παύλος Χαϊκαλης
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξάνθος
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Σία Αναγνωστοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Γιάννης Αμανατίδης
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας
Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος
Υφυπουργός: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ για τον Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου: Τέρενς Κουίκ
Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός ΕκπρόσωποςΌλγα Γεροβασίλη

Ποιες είναι οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αποχωρεί από την κυβέρνηση. Στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών ασφαλίσεων, μετατίθεται ο έως σήμερα αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ο βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης. Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν υπουργού Οικονομικών) και Νίκου Χουντή (μεταβαίνει στην Ευρωβουλή) καταλαμβάνουν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αντίστοιχα.
Τη θέση της παραιτηθείσας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης. Τη θέση του Κώστα Ήσυχου, ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας. Τέλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1883478/afti-ine-i-nea-kivernisi

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, παραμένουν τα capital controls

Από τις 20 Ιουλίου αρχίζει η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε χθες την αύξηση του ορίου του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) κατά 900 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «αποδεχτήκαμε την εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος αναφορικά με τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας για μια εβδομάδα».
Ετσι, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα βάζει τέλος στην τραπεζική αργία αλλά θα διατηρεί το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στους καταθέτες να κάνουν σωρευτικά τις αναλήψεις τους.
Δηλαδή, θα μπορούν κάθε λίγες ημέρες -για όποιο διάστημα θα αναγράφει η ΠΝΠ- να «τραβάνε» από τον λογαριασμό τους το συνολικό ποσό (π.χ. 60 ευρώ x 5 ημέρες = 300 ευρώ). Επίσης, θα επιτραπεί η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες.
Από 20 Ιουλίου ο νέος ΦΠΑ
Από τη Δευτέρα θα ισχύσουν και οι αλλαγές στον ΦΠΑ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ.
Χθες, εστάλη στα τελωνεία της χώρας η πρώτη εγκύκλιος με αυτές τις αλλαγές, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη αναλυτική με τα προϊόντα και υπηρεσίες που μετατάσσονται από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
● Αντικαθίσταται το Κεφάλαιο Α του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ με τα προϊόντα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και επέρχεται μετάταξη προϊόντων από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
● Αναπροσαρμόζεται ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από 6,5% σε 6% και τα αγαθά που υπάγονται στον συντελεστή αυτό.
● Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ για ορισμένα νησιά καταργούνται σταδιακά από την 1η Οκτωβρίου του 2015 στα πλέον τουριστικά νησιά με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από την 1η Ιουνίου του 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν σε ισχύ έως 31 Δεκεμβρίου του 2016 για τα απομακρυσμένα νησιά. Με αυτό τον τρόπο παύει να ισχύει το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που προέβλεπε σχετική Κοινοτική Οδηγία.
 http://www.efsyn.gr/arthro/anoigoyn-ti-deytera-oi-trapezes-paramenoyn-ta-capital-controls

Πρώτη φορά... αριστερή καταστολή

Σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις βίας και παρανομίας από την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. κατέφυγαν το βράδυ της Τετάρτης μονάδες των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών που είχαν ήδη συλληφθεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και βρίσκονταν πια στα χέρια της αστυνομίας, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των συλληφθέντων μέσω των δικηγόρων τους.
Εναν διαδηλωτή τον κράτησαν μέσα στην κλούβα και τον χτυπούσαν με μανία. Διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί και παρακολουθούσαν το όργιο βίας μέσα από τα περιπολικά που βρίσκονταν δίπλα είχαν σοκαριστεί και παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να περιμένουν λίγο, φοβούμενοι για τα χειρότερα, αν φύγουν και αφήσουν μόνη την κλούβα. Αλλά το ξύλο συνεχίστηκε σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη ΓΑΔΑ. Και μέσα στο κτίριο του αρχηγείου η βία όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά πήρε τη μορφή βασανιστηρίων.
Σε μια ομάδα προσαχθέντων, οι αστυνομικοί τούς ζήτησαν να στοιχηθούν ο ένας πίσω από τον άλλο, τεντώνοντας τα χέρια μέχρι τον ώμο του μπροστινού, και τότε τους κατάφερναν βίαια χτυπήματα με κλομπ στα χέρια. Σε άλλη παραλλαγή του βασανιστηρίου τούς ζητούσαν να φέρουν τα χέρια στη μύτη και τότε τους χτυπούσαν με το κλομπ στα πλευρά. «Τι ψήφισες ρε; ΣΥΡΙΖΑ;» τους ρωτούσαν και χτυπούσαν ανελέητα.
«Οι ενέργειες των αστυνομικών συνιστούν υπόδειγμα βασανιστηρίων. Πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις που επιφέρουν μηνύσεις για βασανισμό. Και μόνο στο άκουσμα των αναφορών, ο εισαγγελέας θα έπρεπε να διατάξει έρευνα», λέει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος Αντωνία Λεγάκη.
Υστερα από σχεδόν επτά μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας εναντίον της κρατικής καταστολής, το ερώτημα δεν μπορεί να είναι πια μόνο τι συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να εξαλείψει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και παρανομίας στην αστυνομία, αλλά αφορά κεντρικά την πολιτική της κυβέρνησης.
Η εκδήλωση τυφλής βίας εκ μέρους της αστυνομίας υπαγορεύεται από τον εκβιασμό των δανειστών; Την καλύπτει ο πρωθυπουργός; Η απάντηση θα φανεί μέσα από τα μέτρα που θα πάρει αφενός για να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία για τα γεγονότα της Τετάρτης και αφετέρου για να μην επαναληφθούν επί πρωθυπουργίας του παρόμοια φαινόμενα.

Δεκατρείς οι συλλήψεις

Eπίχειρηση βίαιης καταστολής από τα ΜΑΤΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ανάμεσα στους συλληφθέντες της Τετάρτης περιλαμβάνονται ο Μάνθος Ταβουλάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου Αττικής, και ο Μιχάλης Γκοντούμας, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος».
Συνολικά οκτώ διαδηλωτές παραπέμπονται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατηγορούμενοι για εμπρησμό, απρόκλητη απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απείθεια και εξύβριση.
Πέντε διαδηλωτές παραπέμπονται στον ανακριτή κατηγορούμενοι για τα κακουργήματα της έκρηξης από την οποία μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος σε ανθρώπους και της κατοχής εκρηκτικών βομβών.
Ανακοίνωση διαμαρτυρίας έβγαλε η ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενη σε αναίτιες προσαγωγές, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και χημικά «με στόχο την τρομοκράτηση των διαδηλωτών και τη διάλυση της συγκέντρωσης».
Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την «απόσυρση όλων των κατασκευασμένων κατηγοριών εις βάρος τους» ζητά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής. Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ζητά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει «την επιστροφή στο δόγμα “Νόμος και Τάξη” της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά».
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες χαρακτηρίζει το ΚΚΕ (μ-λ) το όργιο καταστολής, «μήνυμα που θέλει να εμπεδώσει ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζονται γρήγορα και είναι έτοιμοι να περάσουν με κάθε μέσο τη συμφωνία».
Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε άλλωστε η ανακοίνωση στους σταθμούς του Μετρό το πρωί της Τετάρτης, ότι με εντολή της Αστυνομίας ο σταθμός Συντάγματος θα μείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Η εντολή ανακλήθηκε νωρίς το απόγευμα και τελικά ο σταθμός λειτούργησε κανονικά, έκλεισε όμως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Αναγνώστης της «Εφ.Συν.» έχασε στη διάρκεια της διαδήλωσης το κλειδί του αυτοκινήτου του, μάρκας TOYOTA, δεμένο με σελοτέιπ. Οποιος το βρει παρακαλείται να επικοινωνήσει με την εφημερίδα μας (211-1045000).
 http://www.efsyn.gr/arthro/proti-fora-aristeri-katastoli

Καταστροφικές φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας

Πύρινα μέτωπα ξέσπασαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις πυρκαγιές να εξαπλώνονται γρήγορα, βοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μέσα σε 14 ώρες εκδηλώθηκαν πάνω 52 αγροδασικές φωτιές και 66 αστικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.  
Η πρώτη πυρκαγιά της ημέρας ξέσπασε στη Νεάπολη της Λακωνίας, στις 03:45 τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας. Η πυρκαγιά προχώρησε σε μεγάλο μέτωπο, φτάνοντας ως τις παρυφές της Νεάπολης. 
φωτιά στη ΝεάποληEUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ
Μετά το Φαρακλό, οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς το Παραδείσι, πέρασαν μέσα από το χωριό Λάχι, την Άνω και Κάτω Καστανιά (όπου εκκενώθηκαν όλα τα σπίτια) και προχώρησε προς τον όρμο των Βατίκων (Παλαιόκαστρο), ανατολικά της Νεάπολης.
Φωτιά στη Λακωνία
Αργά το μεσημέρι, επέστρεψαν στο χωριό Άγιος Νικόλαος Λακωνίας οι κάτοικοι που νωρίτερα, μη μπορώντας να κατευθυνθούν προς Νεάπολη, είχαν καταφύγει στο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία και καλούσαν σε βοήθεια. Το πύρινο μέτωπο σε εκείνο το σημείο κατευθύνεται στο Ακρωτήρι του Μαλέα, έχοντας κάψει ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του. Η πυρκαγιά συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αξιοσημείωτη η αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο καναντέρ CL215 σε δρόμο δυτικά του Φαρακλού, το πλήρωμα του οποίου δεν διατρέχει κίνδυνο διακομίστηκε προληπτικά στο Κέντρο υγείας της περιοχής.
Φωτιά στην Νεάπολη ΛακωνίαςEUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ
Μέχρι στιγμής, έχουν προκληθεί υλικές ζημιές σε 3 αγροικίες στο Φαρακλό και 2 αγροικίες στο Λάχι εκκενώθηκε το χωριό Αγιος Νικόλαος και 200 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφος από την παραλία στην Νεάπολη Βοίων. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν, 120 πυροσβέστες με 51 οχήματα 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα 1 όχημα ΟΤΑ 4 υδροφόρες της Περιφέρειας 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. 
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Τσόγκας, για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι των περιοχών Φαρακλό, Λάχι και Άγιος Νικόλαος.
Φωτιά στον ΥμηττόΠάνος Τότσικας
Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στον Υμηττό που ξεκίνησε  στις 12:30 το πρωί, στη συμβολή Κισσού και Ίριδος στο Βύρωνα, ανάμεσα στο νεκροταφείου και τη λεωφόρο Κατεχάκη. Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή χαμηλής βλάστησης αλλά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων.
Η πυρκαγιά κινήθηκε σε δύο μέτωπα: το ένα δεξιά από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, και το άλλο αριστερά από τον Καρέα, προς την Ηλιούπολη και στη συνέχεια, προς την Αργυρούπολη και τη Γλυφάδα.
Φωτιά στην ΗλιούποληΑριστείδης Αποστόλου
Το πέρασμα της φωτιάς αναστάτωσε τους κατοίκους των κοντινών περιοχών, με ορισμένους να προσπαθούν να απωθήσουν τις φλόγες από το να πλησιάσουν τα σπίτια τους. Στην Άνω Ηλιούπολη, η πυρκαγιά πέρασε πολύ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας και τις αυλές οικιών πριν συνεχίσει την πορεία της προς τα Αστυνομικά. 
Φωτιά στον ΚαρέαAP Photo/Petros Karadjias
Εκατοντάδες είναι τα στρέμματα δασικής έκτασης που έχουν καεί. Ο δήμαρχος της Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν κάηκε κανένα σπίτι στο δήμο της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, ενώ «στο Βύρωνα έχει καεί μια ταβέρνα». Εμφανίστηκε «100% σίγουρος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, κι όχι μόνο στον Υμηττό». 
Οι δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκκένωσαν δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις προέβησαν και στην απομάκρυνση κατοίκων από τις οικίες τους, οι οποίες απειλούνταν από τις φλόγες.
Φωτιά στον ΥμηττόAP Photo/Petros Karadjias
Εκατοντάδες εθελοντές και περίοικοι, με κάθε μέσο που διέθεταν, ρίχθηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προστατεύοντας τις περιουσίες τους.
Νωρίτερα, στην περιοχή του Καρέα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές ενώ εκκενώθηκε και το σπίτι στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.28 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 πυροσβεστικά οχήματα 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 υδροφόρες των ΟΤΑ ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.
φωτιάφωτιά στην Ηλιούπολη | Αριστείδης Αποστόλου

Φωτιά στον ΚαρέαΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Όλη η Αττική καλύφθηκε από πυκνούς καπνούς, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά που ήταν στις περιοχές από όπου περνούσε η πυρκαγιά. Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.
φωτιάΦωτιά στον Υμηττό - εικόνα από την κεντρική πλατεία Ηλιούπολης | Αριστείδης Αποστόλου
Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων και των καιρικών συνθηκών, θέτονται σε 24ωρη προληπτική φύλαξη, έως ότου πάψουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο λόφος του Στρέφη και σε επιφυλακή το Άλσος Ιλισίων και η Ακαδημία Πλάτωνος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Μαλακάσα όπου εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες στην περιοχή του Καρέα για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας πράγμα για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία από στελέχη της Πυροσβεστικής .
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας.
Εξάλλου, δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ναύπλιο. Το ένα καίει στο χωριό Ίρια και στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο όχημα και 9 οχήματα της Πυροσβεστικής. Ακόμη ένα ξέσπασε στο χωριό Δρέπανο, περιοχή Λυκοτρούπι.
Φωτιά στην ΗλιούποληΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΤΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σε εξέλιξη και η φωτιά στην Εύβοια, με το χωριό Αφράτι (κοντά στη Νέα Αρτάκη) να εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους. Η πυρκαγιά βαίνει ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτι. Στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα 6 άτομα πεζοπόρο 1 χωματουργικό μηχάνημα και 1 αεροσκάφος.
Πυροσβέστης στην κατάσβεση της φωτιάς στον ΥμμητόAP Photo/Petros Giannakouris
Φωτιές ξέσπασαν το μεσημέρι στην Αργολίδα. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 14:20 στα Ίρια, 25 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και η δεύτερη στις 15:30 στον 'Αγιο Αντώνιο (Λυκοτρούπι) κοντά στην Κάντια. Για την κατάσβεσή τους ήδη επιχειρούν 9 οχήματα με 18 άνδρες, ενώ έχουν κληθεί ενισχύσεις από Αρκαδία, Κορινθία και Κρανίδι.
Τρεις φωτιές έσβησαν άμεσα στη Μεσσηνία, αντίθετα με την εξάπλωση άλλων πύρινων μετώπων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 13:20 στην Κάτω Άμφεια (δήμος Καλαμάτας) που έκαψε ελαιόδενδρα, ενώ η δεύτερη στις 14:30 στην Τοπική Κοινότητα Ανάληψη (δήμος Μεσσήνης) που έκαψε καλάμια. Υπό έλεγχο ετέθη και η φωτιά που ξέσπασε στις 17:00 σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 4 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ από αέρος σημαντική βοήθεια πρόσφεραν και δύο πετζετέλ. Η φωτιά έκαψε 15 περίπου στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα που υποβλήθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση για βοήθεια στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας οι ελληνικές αρχές ζητούν ενίσχυση των εναερίων δυνάμεων με 4 αεροσκάφη και αναμένεται απάντηση. 

Περιπολίες στρατού 

«Τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε πυρκαγιές με διαφορετικές εστίες. Επειδή είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και προσπάθεια ενός κλίματος όπως του 2007, οι Ένοπλες Δυνάμεις πήραν εντολή για περιπολίες σε όλη την Ελλάδα στους ορεινούς όγκους προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πάνος Καμμένος.
«Ζητώ και από τους πολίτες εθελοντές να βρίσκονται κάτω από το συντονισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας είπε ο υπουργός, να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης και της πρόληψης», συμπλήρωσε.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που θα υπάρξει σε πολλές περιοχές της χώρας, το Σάββατο:  
  •        Περιφέρεια Αττικής,
  •        Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια)
  •        Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),
  •        Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος),
  •        Περιφέρεια Πελοποννήσου,
  •        Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία),
  •        Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε ολόκληρη | 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Φωτιά στον ΚαρέαAP Photo/Petros Karadjias
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες όταν η φωτιά πλησιάζει το σπίτι τους. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Για τις περιοχές του Υμηττού όπου η πυρκαγιά πλησιάζει σε σπίτια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκεκριμένα, αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας:
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) έτσι ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.civilprotection.gr».

http://www.efsyn.gr/arthro/katastrofikes-foties-se-polles-periohes-tis-horas