Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Διαμάντια στη Βόρεια Ελλάδα

  Ζώνες διαμαντιών υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με επίκουρο καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Περιοχές συγκρίσιμες με αδαμαντοφόρο ζώνη στο Καζακστάν







Δημοσιεύτηκε: Ιούνιος 09 2010 14:23 Ενημερώθηκε: Ιούνιος 09 2010 14:23
http://news247.gr/ellada/xrhsima_gia_viomhxanikes_efarmoges.182484.html




Ζώνες διαμαντιών υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος), Δημήτρη Κωστόπουλο.



Όπως αναφέρει ο καθηγητής, συγκεκριμένες περιοχές είναι άμεσα συγκρίσιμες - αν όχι μεγαλύτερες- με την καλύτερα μελετημένη και τεκμηριωμένη αδαμαντοφόρο ζώνη πετρωμάτων του φλοιού στον κόσμο, αυτή του Κοκτσετάφ (Kokchetav) του Καζακστάν.



Ωστόσο ο κ. Κωστόπουλος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται περί διαμαντιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά σε πλήθος άλλων βιομηχανικών εφαρμογών.



Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εμφανίζονται πετρώματα περιλαμβάνουν τους ορεινούς όγκους των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία και μία στενή ζώνη που εκτείνεται ασυνεχώς -κατά μήκος 100 χιλιομέτρων και πλέον- από το Κάτω Νευροκόπι του νομού Δράμας μέχρι τη Σιδηρώ του νομού Έβρου, διατρέχοντας έτσι την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.



Τα διαμάντια, σύμφωνα με τον ίδιο, εμφανίζονται ως εγκλείσματα σε διάφορα ορυκτά όπως το ζιρκόνιο, ο γρανάτης και ο βιοτίτης, και έχουν μεγέθη που κυμαίνονται από 2 έως 150 χιλιοστά του χιλιοστού. Συγκριτικά, εξηγεί πως στο Καζακστάν, περίπου 80% των διαμαντιών έχουν μέγεθος που κυμαίνεται από 20 έως 70 μικρόμετρα.



Τα ελληνικά διαμάντια έχουν πιστοποιηθεί με τη μέθοδο φασματοσκοπίας λέιζερ Ράμαν καθώς και με τη μέθοδο περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ. Μία σύγκριση των πιστοποιημένων περιοχών αδαμαντοφόρων πετρωμάτων του φλοιού ανά τον κόσμο, μεταξύ των ετών 1999 και 2003, καταδεικνύει, την αποδοχή της Ροδόπης ως μία τέτοια περιοχή από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ήδη από το 2003, επισημαίνει ο ακαδημαϊκός.



Οι τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες μεταξύ της αδαμαντοφόρου ζώνης της Βόρειας Ελλάδας και αυτής του Καζακστάν συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι, τα πιθανά ελληνικά αποθέματα είναι συγκρίσιμα με αυτά του Καζακστάν.



Βέβαια, ο σχηματισμός πλήρους εικόνας περί του μεγέθους και της έκτασης των ελληνικών αδαμαντοφόρων κοιτασμάτων θα προκύψει μόνο μετά το πέρας εκτεταμένων επιστημονικών ερευνών, τονίζει ο κ. Κωστόπουλος και προσθέτει ότι δεν πρόκειται περί διαμαντιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά σε πλήθος άλλων βιομηχανικών εφαρμογών.


ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ


Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010 13:43


Η ηγέτιδα της Κιργιζίας, δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση στην Κεντρική Ασία, απαιτεί τη συνδρομή των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη εθνοτική βία στο νότιο τμήμα της χώρας.



Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα αυτό, με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αργά το βράδυ της Παρασκευής.



Στο μεταξύ, τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε άγριες συγκρούσεις, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κιργιζίας, το βράδυ της Πέμπτης.



"Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και χρειαζόμαστε στρατιωτικές δυνάμεις, για να ελέγξουμε την κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία", δήλωσε η Οτουνμπάγεβα.



"Περιμένουμε νέα από τη Ρωσία και είμαστε έτοιμοι για τον ενεργό διάλογο, ώστε να φέρει δυνάμεις στην περιοχή", πρόσθεσε.



Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν βέβαιος πως η κυβέρνηση του Μπισκέκ θα επιλύσει την κατάσταση, αλλά και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει αν χρειαστεί.



"Όλα τα προβλήματα της Κιργιζίας έχουν εσωτερικές ρίζες. Στηρίζονται στην αδυναμία της πρώην κυβέρνησης και την απροθυμία τους να αναλάβουν τη φροντίδα των αναγκών του λαού. Πιστεύω ότι όλα τα υφιστάμενα προβλήματα θα λυθούν από τις αρχές του Κιργιστάν. Η Ρωσική Ομοσπονδία, πάντως, είναι έτοιμη να βοηθήσει", είπε.

Στρατηγική ήττα της Ελλάδας;

xronos.gr // ΕιδήσειςLive News




--------------------------------------------------------------------------------





Live News

ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Tέλος (οριστικό;) και επίσημα στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη - Στρατηγική ήττα της Ελλάδας

10.06.2010



Την αναβολή - πρακτικά ματαίωση - της κατασκευής και το σταμάτημα της χρηματοδότησης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποφάσισε η Ρωσία αποδίδοντας κατά κύριο λόγο την απόφασή της "εξαιτίας της αναποφασιστικότητας της βουλγαρικής κυβέρνησης για το έργο" και κατά δεύτερον στην "Μη πίεση από ελληνικής πλευράς προς την Βουλγαρία".



Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο το RIA Novosti, ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Sergei Shmatko δήλωσε: “Σήμερα πρέπει να δηλώσουμε πως το έργο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη έχει ...



πρακτικά αναβληθεί. Δεν λέω πως θα το σταματήσουμε, αλλά θα το αναβάλουμε μέχρι να καταλάβουμε τη θέση της Βουλγαρίας και θα σταματήσουμε τη χρηματοδότησή του.”



Ο S.Shmatko πριν δύο μέρες ματαίωσε το ραντεβού του με την Ελληνίδα υπουγό Τ.Μπιρμπίλη που είναι αρμόδια για το έργο και εγκάλεσε την Βουλγαρία γιατί προβάλλει ανύπαρκτα κωλύματα όπως η “οικολογική αποτελεσματικότητα” του αγωγού και τις ανησυχίες της για το "σχεδιαζόμενο σύστημα διανομής μεριδίων".



Το τέλος του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης πλήτει καίρια τα ελληνικά γεωστρατηγικά συμφέροντα και μάλιστα εις διπλούν: Τον χάνει η Ελλάδα και τον κερδίζει η Τουρκία με τον Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Οι δε ΗΠΑ που πολέμησαν τον αγωγό, πρέπει να αισθάνονται και αυτές ηττημένες αφού μπορεί να μην εγκαταστάθηκε στις Βουλγαρία και Ελλάδα, αλλά θα εγκατασταθεί σε έναν πολύ πιο ανεξάρτητο παίκτη όπως είναι η Τουρκία...



Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι μεγάλες, αφού δεν πίεσε την βουλγαρική κυβέρνηση του Μπορίσοφ με τον τρόπο που είχαν υποδείξει οι Ρώσοι, ενώ και η δική της θέση, βάσει των όσων είχε πει προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική.





Πηγή:

defencenet

Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης


Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια




 O αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ήταν σχεδιαζόμενος αγωγός πετρελαίου που δεν υλοποιήθηκε ο οποίος προβλεπόταν να μεταφέρει αργό πετρέλαιο, προέλευσης από την Κασπία Θάλασσα, από το λιμάνι του Μπουργκάς σε τερματικό σταθμό στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Στις 11 Ιουνίου 2010 η Βουλγαρία ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το σχέδιο υλοποίησης του αγωγού. Η Βουλγαρική πλευρά θεώρησε μη-συμφέρουσα οικονομικά την κατασκευή και λειτουργία ενώ υπήρχαν και σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες αφού όλη η παροχή αργού που θα κατέληγε στον τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη επρόκειτο κατόπιν να μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια δια μέσω του Αιγαίου, καθώς πιθανό ατύχημα με πετρελαιοκηλίδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την αλιεία.