Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Αγωνία για τον Γ. Βελέντζα Η περιπέτεια του ηθοποιού που λίγοι θυμούνται το όνομά του!

Τη δική του μάχη με τον χρόνο προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή δίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ένας από τους σπουδαιότερους δευτεραγωνιστές της μεγάλης γενιάς των Ελλήνων ηθοποιών, ο οποίος μεγαλούργησε σε περισσότερες από 209 ταινίες. Εχοντας τον μονάκριβο γιο του Θανάση στο πλευρό του, ο Γιώργος Βελέντζας (ενσάρκωσε τόσες πολλές φορές τον ρόλο του αστυνομικού και του χωροφύλακα που στο τέλος κόντεψε να το πιστέψει και ο ίδιος!) τους τελευταίους μήνες είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου.
«Μπήκα στο νοσοκομείο Σωτηρία για να κάνω μια επέμβαση αφαίρεσης υγρών από τους πνεύμονες, όμως τελικά στάθηκε αδύνατον» εξομολογείται στην «Espresso» ο σπουδαίος ηθοποιός. «Οι γιατροί δεν κατάφεραν να επέμβουν, γιατί λόγω ηλικίας -είναι 88 ετών-, δεν θα κατάφερνε, όπως μας είπαν, να επιζήσει» εξηγεί ο γιος του, ο οποίος πλέον τον έχει κοντά του στο σπίτι.

Αν και έγινε περισσότερο γνωστός μέσα από τον κινηματογράφο (η εγκυκλοπαίδεια των Ελλήνων ηθοποιών τον κατατάσσει δεύτερο στη λίστα με τους πιο σημαντικούς δευτεραγωνιστές, μετά τον Λαυρέντη Διανέλλο), ο Γιώργος Βελέντζας άρχισε την καριέρα του στο σανίδι το 1948 με το έργο «Η απαγωγή του Σμαράγδως», ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε παίξει στην ταινία «Οχυρό 27».

Στο νοσοκομείο

Την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, θυμήθηκε με νοσταλγία μερικές από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής του και μαζί με τον γιο του Θανάση μας «ξενάγησε» στον δικό του κινηματογραφικό κόσμο.
Ποιος δεν θυμάται τον μάγκα Μήτσο στην ταινία «Της κακομοίρας» με τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον χωροφύλακα στο φιλμ «Ενας βλάκας και μισός» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, αλλά και τον γιατρό στο «Αλίμονο στους νέους» με τον Δημήτρη Χορν; Είναι δεκάδες οι ρόλοι που τον καθιέρωσαν ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου.

«Είμαι ο τελευταίος της γενιάς του Θανάση Βέγγου. Ξέρετε, εμένα κολλητοί μου ήταν ο Βέγγος και ο Χατζηχρήστος. Με αυτούς λαχταρούσα να παίξω, ρίχναμε πολύ γέλιο. Ταιριάζαμε. Δουλέψαμε πολύ μαζί. Με τον Θανάση πήγαμε περιοδεία έξι φορές στην Αυστραλία» λέει χαμογελώντας και αρχίζει την αφήγηση της ζωής του.
«Γεννήθηκα το 1927 και σπούδασα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Αμέσως μου έκαναν προτάσεις ο ένας θίασος μετά τον άλλον. Επαιξα με όλους. Μικρούς και μεγάλους ρόλους, όλους τους αγάπησα» επισημαίνει και παρατηρούμε πως το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει δεν του έχει πάρει το χαμόγελο από τα χείλη. Κάπου εκεί παίρνει τη σκυτάλη ο Θανάσης, ο γιος του.
«Ελάχιστοι τον θυμούνται. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Αννα Φόνσου, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου και ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ηθοποιών, ο Ελπιδοφόρος Γκότσης. Αυτοί. Κανένας άλλος» λέει σχεδόν βουρκωμένος. Ρωτάμε τον σπουδαίο ηθοποιό για την τελευταία φορά που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο με τον «Βασιλικό» του Μάτεσι, το 2011. «Τρομερή εμπειρία και απίστευτο χειροκρότημα. Μου έδωσε ζωή αυτή η τελευταία παράσταση» λέει.

Οταν τον ρωτάμε για τις ταινίες και τα θεατρικά, χαμογελάει. «Δεν θα το πιστέψετε. Ο γιος μου κατέγραψε 209 ταινίες μέχρι τώρα και περίπου 500 θεατρικά» αναφέρει, ενώ για τα παρασκήνια των ταινιών λέει: «Παίξαμε σε εκατοντάδες ταινίες και δεν παίρναμε λεφτά. Ελάχιστα. Ψίχουλα. Γυρίζαμε τη μία μετά την άλλη. Οπου με καλούσαν πήγαινα. Είχα οικογένεια και έπρεπε να τη ζήσω».
Ο Γιώργος Βελέντζας έχει παίξει σε πολλές ταινίες, όπως μεταξύ άλλων «Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει», «Ποιος Θανάσης!», «Ταπεινός και καταφρονεμένος», και «Εξω οι κλέφτες».
Κουμπαριές με Βέμπο - Ξανθόπουλο
Το 1965 ο Γιώργος Βελέντζας παντρεύεται με την Αρτάνα Παπαπέτρου. Τότε έπαιζε σε έργο με τη Σοφία Βέμπο. Εκεί πίσω, στα παρασκήνια, η μεγάλη τραγουδίστρια και ο σπουδαίος συνθέτης σύζυγός της Μίμης Τραϊφόρος του λένε: «Γιώργο, ετοιμάσου. Εμείς θα σε παντρέψουμε». Κάτι που έγινε. Τότε μάλιστα ήταν και το γεγονός της χρονιάς, μια και από τον γάμο παρέλασε όλη η κοσμική Αθήνα.
«Ξέρετε τι έκανε η Σοφία; Μόλις ο παπάς τής έδωσε το δισκοπότηρο για να μεταλάβει, όπως γίνεται στους γάμους, ήπιε όλο το δισκοπότηρο. Και ο παπάς την κοίταζε σαστισμένος» λέει με δυνατό γέλιο. Ενα χρόνο αργότερα, το 1966, γεννιέται ο μονάκριβος γιος του Θανάσης. Οταν το παιδί έγινε ενός έτους κι αφού εκείνος συμμετείχε σε δύο ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου, οι δύο ηθοποιοί δέθηκαν με κουμπαριά, αφού «το παιδί του λαού» βάφτισε τον Θανάση.
«Ναι, νονός μου είναι ο Νίκος Ξανθόπουλος και το καυχιέμαι. Είναι σπουδαίος άνθρωπος. Μιλάμε σπάνια πλέον, γιατί έχει απομονωθεί στο κτήμα του στην Παιανία» λέει ο Θανάσης Βελέντζας, ο οποίος βρίσκεται νυχθημερόν κοντά στον πατέρα του, λόγω της κρισιμότητας της υγείας του.

Νίκος Νικόλιζας 
http://www.espressonews.gr/περιεχόμενο/άρθρο/showbiz/137345/η-περιπέτεια-του-ηθοποιού-που-λίγοι-θυμούνται-το-όνομά-του

Αμερική:Δεν έχουν συμπεριλάβει το ισλαμικό κράτος ώς τρομοκρατική οργάνωση


«Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά να δεχθούν ότι το ‘Ισλαμικό κράτος’ εμφανίστηκε ωςαποτέλεσμα των ενεργειών τους στο Ιράκ, ιδιαίτερα στη Λιβύη και τη Συρία.
 
»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν να προσποιούνται ότι, σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε παραπάνω, από την κακή ‘Αλ Κάιντα’, η οποία, βέβαια,  ενισχύθηκε και επεκτάθηκε επί 80 χρόνια με την πολιτική της χρηματοδότησης των μουτζαχεντίν κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
»Τώρα δίνουν την εντύπωση ότι το Ισλαμικό κράτος δεν είναι δημιούργημα της αμερικανικής πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Μαργαρίτα Σιμόνιαν και Αλεξέι Βενεντίκτοφ και Σεργκέι Ντορένκο στο «ράδιο Ηχώ της Μόσχας», αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η ‘glasove’.
Άλλα ήλπιζα από τον Ομπάμα
« Όσο για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα»- συνεχίζει η συνέντευξη- «είχα πολλές ελπίδες στην προσωπικότητά του, βάρος σε αυτήν έπαιξε και το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, φυσικά. Αλλά, στη συνέχεια ακολούθησαν πόλεμοι παράλογοι που δεν συμμορφώνονταν με το συμφέρον της σταθερότητας, τόσο στην περιοχή του Αφγανιστάν,  όσο του Ιράκ και της Λιβύης και τώρα όλοι μαζί παλεύουν για το ‘ισλαμικό κράτος’.
»Εμείς παρεμπιπτόντως είχαμε προτείνει το ‘ισλαμικό κράτος’ να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
 »Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά,  με βάση ένα ενδιαφέρον επιχείρημα. Είπαν, καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μια ξεχωριστή δομή, όπως και η Αλ Κάιντα.  Και η εξήγησή τους ήταν πολύ απλή: Δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η οργάνωση αυτή εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα των ενεργειών τους στο Ιράκ και ιδιαίτερα στη Λιβύη και τη Συρία. Όπως παλαιότερα,  ενισχύθηκε και η Αλ Κάιντα,  με τη χρηματοδότηση προς τους μουτζαχεντίν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης», είπε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πολιτικός.
Σε ερώτηση για την Ουκρανία και ιδιαίτερα για τις «δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δήλωσε: 
«Έχουμε ένα τεκμήριο εκ των πραγμάτων. Η Ουκρανία είναι ένας άμεσος γείτονάς μας. Οι λαοί μας είναι αδελφικοί και όλος ο λαός θέλει να ζήσει με ασφάλεια. Για να συμβεί αυτό, πρέπει η Ουκρανία να παραμείνει ενωμένη. Επί του παρόντος δεν αναφέρομαι στην Κριμαία, αυτή έχει μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει επανειλημμένως και εκτενώς αναφερθεί στους λόγους που συνέβησαν όλα αυτά, μετά από το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο».

http://ellinonea.blogspot.gr/2015/04/blog-post_483.html

Κηδεύεται η ηθοποιός Λίλλη Παπαγιάννη



Είχε παίξει δίπλα σε μεγαθήρια του ελληνικού κινηματογράφου

Στις 12 το μεσημέρι κηδεύεται από το νεκροταφείο Ζωγράφου η Λίλη Παπαγιάννη που υπήρξε μία από τις γνωστότερες κυρίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Η Λίλη Παπαγιάννη πέθανε σε ηλικία 80 ετών καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, που είχαν επιδεινωθεί μετά το θάνατο του συζύγου της Ανδρέα Φιλιππίδη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους.

Το 1965 συγκρότησαν με το σύζυγό της, Ανδρέα Φιλιππίδη, δικό τους θίασο ενώ αργότερα πρωταγωνίστησε για αρκετά χρόνια στο ΚΘΒΕ. Από το 1982 μέχρι το 1988 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε πολύ καλές παραστάσεις. Αξιοπρόσεκτες ήταν και οι εμφανίσεις της σε αρχαία δράματα με το θίασο του Δ. Ποταμίτη, ενώ πρωταγωνίστησε επίσης σε τηλεοπτικά θεατρικά έργα.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959 στην ταινία «Νταντά με το Ζόρι» δίπλα στον Μίμη Φωτόπουλο και τη Γεωργία Βασιλειάδου.

Στη συνέχεια, έπαιξε σε αρκετές αλλά επιλεκτικές ταινίες σαν συμπρωταγωνίστρια μεγάλων ονομάτων όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Τζένη Καρέζη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Μάρω Κοντού, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και πολλοί άλλοι.

Εξαιρετική ήταν και στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ειρήνης στην πολυβραβευμένη ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Η Εκδρομή» (1966), για την οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας από τους Έλληνες Κριτικούς στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1966.
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/820798/kideuetai-i-ithopoios-lilli-papagianni/

Ανοίγει η αυλαία για την Εξεταστική για τα μνημόνια

Ποιοι θα μετέχουν στην Επιτροπή

Το απόγευμα ανοίγουν οι εργασίες της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έξι μήνες μέχρι την υποβολή πορίσματος που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 6η Οκτωβρίου. 

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός της είναι «η 
διερεύνηση «ως το τέλος» των πολιτικών επιλογών και των ευθυνών πίσω από τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών και της αυστηρής λιτότητας».

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας έχει διαβεβαιώσει ότι θα γνωστοποιηθεί όποια ευθύνη και αν διαπιστωθεί και ότι δεν θα επιτρέψει «να αποκρυφτεί οτιδήποτε κάτω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα».

Στην Εξεταστική Επιτροπή μετέχουν 17 βουλευτές από τα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται αναλογικά με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. 

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι: Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Κοζομπόλη–Αμανατίδη Παναγιώτα, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Σαντορινιός Νεκτάριος, Συρίγος Αντώνιος, Ψυχογιός Γεώργιος, Αθανασίου Χαράλαμπος, Αναστασιάδης Σάββας, Βορίδης Μάκης, Σταϊκούρας Χρήστος, Γαλέος Γεώργιος, Αμυράς Γεώργιος, Καραθανασόπουλος Νικόλαος, Καμμένος Δημήτριος, Λοβέρδος Ανδρέας.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/820842/anoigei-i-aulaia-gia-tin-exetastiki-gia-ta-mnimonia/

Πανελλήνιες 2015: Οι αλλαγές, οι βάσεις και όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Μπορούμε να μιλάμε για εκτιμήσεις στις βάσεις; Ποιους επηρεάζει περισσότερο η μείωση των εισακτέων; Και σε πόσα μαθήματα έχεις περιθώριο να μείνεις "εκτός συναγωνισμού"; Μπορεί η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων να ευνοεί, όμως τελικά "Ένα πτυχίο αξίζει, όσο αξίζει κοινωνικά ο κάτοχος του". Ο Κ. Θεριανός δίνει τα τελευταία tip που κάνουν τη διαφορά
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, από τώρα και μέχρι το τέλος του Αυγούστου (οπότε και ανακοινώνονται οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ), οι εισαγωγικές εξετάσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους αναρωτιούνται και αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: "Πόσο θα ανέβουν ή θα πέσουν οι βάσεις;", "Τα θέματα θα είναι εύκολα ή δύσκολα;" και τελικά, "ποιες οι συνέπειες στην εξεταστική διαδικασία από την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων";".
Τα πρώτα "πυθαγόρεια θεωρήματα" για τις Πανελλήνιες 2015 κάνουν λόγο μία δύσκολη μάχη σε πανεπιστημιακά τμήματα που μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων, ενώ ενδέχεται περισσότεροι ευνοημένοι να είναι όσοι τελειόφοιτοι αναζητούν μία θέση στα έδρανα υψηλόβαθμων ΤΕΙ, καθώς σε αρκετά από αυτά, παρατηρείται μία αντίστοιχα μικρή αύξηση στον επίσημο αριθμό των εισακτέων από του υπουργείο Παιδείας.
Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Κώστα Θεριανό, προκειμένου να σας λύσει ορισμένες από τις πιο βασικές απορίες, πριν ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου των δύο εβδομάδων που ακούει στο όνομα "Πανελλήνιες 2015" και αφορά σε 44.200 "αποδέκτες" στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και άλλους 24.145 για ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι τις ανωτέρω θέσεις αναμένεται να διεκδικήσουν οι 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι υποψήφιοι υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.

Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις εισαγωγής;

Ο Κώστας Θεριανός αναλύει*
Καταρχάς, κανένας δεν μπορεί αυτή την στιγμή να προβλέψει την όποια κίνηση των βάσεων. Οι βάσεις εισαγωγής σε μια σχολή εξαρτώνται από:

- το βαθμό ευκολίας / δυσκολίας των θεμάτων

- τις προτιμήσεις των υποψηφίων

- τον αριθμό των εισακτέων στην κάθε σχολή

Αυτή την στιγμή είναι γνωστός μόνο ο τρίτος παράγοντας, πόσοι δηλαδή θα εισαχθούν σε κάθε σχολή. Συνήθως, η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε κάποια σχολή αποτελεί παράγοντα που καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό, όμως, αποτελεί μια "τάση", μια γενική κατεύθυνση των πραγμάτων και όχι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα. Διότι εξαρτάται από ποια σχολή είναι, πόσοι την προτιμούν κτλ.
Η απουσία στοιχείων για τους άλλους δύο παράγοντες, καθιστά την οποιαδήποτε πρόβλεψη αβάσιμη και παράτολμη σε αυτή τη χρονική συγκυρία. 
 

Η κάθε χρονιά είναι ανεξάρτητη από την άλλη

Ένα συνηθισμένο λάθος που παρατηρείται στις κοινότητες των τελειοφοίτων είναι η μελέτη των βάσεων εισαγωγής της προηγούμενης χρονιάς. Οι βάσεις εισαγωγής της προηγούμενης χρονιάς είναι διαφωτιστικές στο βαθμό που:

- ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα

- οι προτιμήσεις των υποψηφίων δεν θα αλλάξουν σημαντικά

Για παράδειγμα, πριν πέντε περίπου χρόνια οι βάσεις εισαγωγής στα Παιδαγωγικά Τμήματα είχαν "απογειωθεί". Αυτό ήταν αποτέλεσμα της εύκολης και άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης των δασκάλων. Δύο χρόνια μετά, που η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση έπαψε να υπάρχει, οι βάσεις εισαγωγής μειώθηκαν.

Τι σημαίνει πρακτικά η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων;

Η πίεση των ημερών για τις εξετάσεις αφήνει ως συνήθως έξω από την συζήτηση τα μεγάλα θέματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Μεγάλα θέματα που άλλαξαν προς το καλύτερο, τους τελευταίους μήνες, ήταν η κατάργηση της προσμέτρησης του βαθμού της Α’ και Β’ Λυκείου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και η μη χρήση της Τράπεζας Θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις.
Τα μέτρα αυτά έδωσαν αέρα παιδαγωγικής ελευθερίας στα σχολεία. Γελιέται όποιος νομίζει ότι με τις απανωτές εξετάσεις "τα παιδιά μαθαίνουν γράμματα". Το αντίθετο συμβαίνει. Οι απανωτές εξετάσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη κάθε άλλης δράσης στο σχολείο εκτός από αυτό που εξετάζεται, όπως η κριτική αναζήτηση, το παιχνίδι με τα μαθήματα, η αισθητική απόλαυση ενός κειμένου, η παραπέρα έρευνα σε ένα θέμα και η θεατρική αναπαράσταση ενός κειμένου.

Τι κάνουμε όταν αποτύχουμε σε ένα μάθημα;   

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν σε ένα μάθημα ο υποψήφιος δεν τα πάει και πολύ καλά, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι "ήρθε το τέλος του κόσμου". Καταρχάς, δεν γνωρίζει πως τα πήγαν οι συνυποψήφιοι του στην εν λόγω εξέταση. Δεν γνωρίζει, επίσης, πως τα έχουν πάει αυτοί που θα επιλέξουν την σχολή που επιθυμεί να εισαχθεί.
Όμως, σε σχολές όπως η Ιατρική, η Νομική και το Πολυτεχνείο που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των μαθητών που επιτυγχάνουν άριστες σχεδόν επιδόσεις, το να μην πάει κάποιος καλά σε ένα μάθημα σίγουρα περιορίζει δραματικά τις πιθανότητες  του να εισαχθεί. 

Πώς επιλέγουμε σχολή;

Η πληθώρα των πανεπιστημιακών τμημάτων έχει ένα "χρυσό" κανόνα επιλογής: την κίνηση από τα πιο "γενικά" στα πιο ειδικά τμήματα. Είναι περισσότερο ευέλικτο και οδηγεί σε πολλές επαγγελματικές επιλογές και επιλογές μεταπτυχιακών σπουδών ένα πτυχίο στα μαθηματικά, παρά ένα πτυχίο πρόωρης ειδίκευσης που μπορεί οι αλλαγές στην αγορά εργασίας να το απαξιώσουν σύντομα και να μην μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε άλλες, επίσης, ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές. Ο μαθηματικός, για να μείνουμε στο παράδειγμα που επιλέξαμε, μπορεί να κάνει μεταπτυχιακά στον αναλογισμό, τη μετερεωλογία κτλ.

Επιλέγουμε πρώτα επάγγελμα και μετά σχολή!

Η δομή των επαγγελμάτων είναι ευέλικτη με την έννοια ότι σε πολλά επαγγέλματα μπορούν να εισέλθουν άνθρωποι με διαφορετικές σπουδές και προσόντα (π.χ. ασφαλιστής, δημοσιογράφος, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ.). Γι’ αυτό και ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος σκέψης των υποψηφίων είναι να ρωτούν "τι επάγγελμα θέλω να κάνω;". Αν το ξεκαθαρίσουν αυτό, τότε είναι πολύ εύκολο να βρουν ποιες σπουδές και ποιες δεξιότητες οδηγούν σε αυτό το επάγγελμα.  

Τι προσδιορίζει την επαγγελματική επιτυχία;

Ένα μεγάλο θέμα που δεν εξετάζεται είναι με ποιους παράγοντες, οικονομικούς και κοινωνικούς, συνδέεται η επιτυχία ενός ανθρώπου στις σπουδές και τα επαγγέλματα.
Η αναζήτηση πληροφοριών για τα επαγγέλματα και τις σπουδές αφήνει απέξω τον παράγοντα "κοινωνική προέλευση" και "κοινωνικό κεφάλαιο" του ανθρώπου που αναζητά και προσπαθεί να σχεδιάσει το μέλλον του.
Κοινωνική προέλευση είναι το μορφωτικό κεφάλαιο της οικογένειας, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίδοση του μαθητή στο σχολείο. Κοινωνικό κεφάλαιο είναι οι κοινωνικές διασυνδέσεις της οικογένειες, οι οποίες δίνουν σε κάποιο άτομο ευκαιρίες να κινηθεί και να ανέβει.
Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Πιερ Μπουρντιέ έλεγε ότι "ένα πτυχίο αξίζει, όσο αξίζει κοινωνικά ο κάτοχος του". Πρόκειται ακριβώς για αυτό που λέει απλά ο λαός μας "άλλο να σπουδάσεις νομική και να είναι ο πατέρας σου εργάτης και άλλο να είναι δικηγόρος και να σου έχει στρωμένο γραφείο".
Επίσης, η αναζήτηση για τα επαγγέλματα δεν πρέπει να αγνοεί ότι οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες του "αύριο" θα κινηθούν σε μια διεθνή αγορά εργασίας και όχι στενά στην ελληνική.

Ο Κώστας Ν. Θεριανός γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο του York (M.Ed) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σχολική αποτελεσματικότητα, την επιμόρφωση και επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, τη διδακτική και την εκπαιδευτική πολιτική.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/Panellinies/panellhnies-2015-oi-allages-oi-vaseis-kai-ola-osa-prepei-na-proseksoyn-oi-ypopshfioi.3466178.html

Στην Αγιά Βαρβάρα για προσκύνημα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας έφτασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να προσκυνήσει το λείψανο της Αγίας Βαρβάρος που έφτασε από τη Βενετία στην Αθήνα.
Ο Ιερώνυμος έφτασε στον ναό μαζί με μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του απο τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να σχολιάσει τον «πόλεμο« που μαίνεται τόσο για την υποδοχή των λειψάνων με τιμές αρχηγού κράτους, όσο κυρίως για την προγραμματιζόμενη μεταφορά τους το πρωί της Παρασκευής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας.
«Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχόλια και λόγια από επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω. Όλα αυτά τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Θα μιλήσει η Ιστορία» είπε.
Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι των λόγων. Τα λόγια, όμως κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτη την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λόγο και όχι λόγια».
Ερωτώμενος για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».
Ο Ιερώνυμος μίλησε για το μεγαλείο και τον ψυχισμό του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το λαό και να μην τον ξεχνάμε».
Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας έφτασε στην χώρα το απόγευμα της Κυριακής με τιμές αρχηγού κράτους και θα παραμείνει για ακόμη δύο εβδομάδες.
Από την Κυριακή ουρές από πιστούς όλων των ηλικιών και από όλη την Ελλάδα σχηματίζονται στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο δήμο της Αττικής για να προσκυνήσουν το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/586489/stin-agia-varvara-gia-proskynima-o-arxiepiskopos-ieronymos#ixzz3a5wiLfHO

Πραξικόπημα στο Μπουρούντι: Καθαιρέθηκε ο Πρόεδρος της χώρας Πάνω από 20 νεκροί τις τελευταίες δύο βδομάδες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Μπουρούντι της κεντρικής Αφρικής όπου εδώ και δύο βδομάδες επικρατεί αναταραχή. Ο πρόεδρος της χώρας Πιερ Νκουρουνζίζα καθαιρέθηκε από τη θέση του από έναν ανώτατο αξιωματικό.
Ως αιτία ανακοινώθηκε ότι ήταν η επιδίωξή του για μια τρίτη θητεία η οποία παραβιάζει το σύνταγμα, καθώς επίσης και ότι εργάζεται με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης.
Το γραφείο του προέδρου απέρριψε γρήγορα τη δήλωση του υποστρατήγου Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ, τον οποίο ο Νκουρουνζίζα είχε παύσει τον Φεβρουάριο από τη θέση του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. "Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα αστείο, όχι για ένα πραξικόπημα", δήλωσε στο Reuters ο συνεργάτης του προέδρου Βίλι Νιγιαμίτουε.
Ωστόσο μετά την ανακοίνωση πλήθη ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Μπουρούντι επευφημώντας και τραγουδώντας ενώ στρατιώτες περικύκλωσαν το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Ο Νιγιομπαρέ έκανε τη δήλωσή του σε δημοσιογράφους σε στρατόπεδο στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα, την ώρα που ο πρόεδρος βρισκόταν εκτός της χώρας για μια αφρικανική σύνοδο κορυφής με θέμα την κρίση στη χώρα του.
Ο Νιγιομπαρέ, ο οποίος είχε επίσης διατελέσει πρεσβευτής στην Κένυα, περιστοιχιζόταν από άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας, περιλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού Άμυνας.
"Αναφορικά με την αλαζονεία του προέδρου Νκουρουνζίζα και το γεγονός ότι αψηφά τη διεθνή κοινότητα που τον συμβούλευσε να σεβαστεί το σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία της Αρούσα, η επιτροπή για την εθνική ομόνοια αποφασίζει: Ο πρόεδρος Νκουρουνζίζα έχει παυθεί, η κυβέρνησή του επίσης", δήλωσε.
Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι ταραχές σ' αυτή τη φτωχή χώρα της κεντρικής Αφρικής, πριν από περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως η επιδίωξη του Νκουρουνζίζα για άλλη μια πενταετή προεδρική θητεία παραβιάζει το όριο των δύο θητειών που προβλέπεται από το σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία της Αρούσα, με την οποία τερματίσθηκε ο εμφύλιος πόλεμος το 2005, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 300.000 άνθρωποι.
Ανατολικοαφρικανοί ηγέτες και ένας κορυφαίος αξιωματούχος από τη Νότια Αφρική συνεδριάζουν στο Νταρ Ες Σαλάμ, την εμπορική πρωτεύουσα της Τανζανίας, για να συζητήσουν την κρίση που έχει ήδη επεκταθεί σε μια περιοχή με ιστορικό εθνοτικών συγκρούσεων.
Το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Πρετόρια ανακοίνωσε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στο Μπουρούντι, αλλά δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν πρόκειται για ένα πραξικόπημα.
http://www.news.gr/kosmos/alles-hores/article/220758/praxikophma-sto-mpoyroynti-kathairethhke-o-proedros.html

Παραιτήσεις υπουργών στην ΠΓΔΜ Επιστολές παραίτησης υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, οι οποίοι παραιτήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, σε επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς αυτόν για την τιμή και την εμπιστοσύνη που επέδειξε προς το πρόσωπό τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Οι παραιτηθέντες σημειώνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους ευσυνείδητα, με αφοσίωση και με τον πλέον καλύτερο τρόπο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών, και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι παραιτήσεις τους θα συμβάλλουν στην υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η ΠΓΔΜ.
Οι τρεις παραιτηθέντες βρίσκονται στις θέσεις αυτές από το 2006, όταν το κόμμα VMRO-DPMNE με αρχηγό τον Νίκολα Γκρούεφσκι ανήλθε στην εξουσία της ΠΓΔΜ, και θεωρούνται από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι οι παραιτήσεις αυτές αποτελούν κίνηση τακτικής του Γκρούεφσκι για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και της έντονης αμφισβήτησης του ίδιου και της κυβέρνησης του.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, σχολίασε ότι οι παραιτήσεις αυτές των υψηλόβαθμων στελεχών του Γκρούεφσκι επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για "τις παράνομες και εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι".
"Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες! Οι παραιτήσεις της Γιανκούλοφσκα, του Γιανακίεφσκι και του Μιγιάλκοφ δεν είναι ο απώτερος στόχος μας. Αυτό είναι μόνο ένα βήμα προς το τέλος του Νίκολα Γκρούεφσκι", πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεβ.
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/220664/paraithseis-ypoyrgon-sthn-pgdm.html

Κώστας Σημίτης, ο 13ος που ξέχασε το Politico. Τι είχε γίνει με τα αμαρτωλά swaps

Η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας κ. Κ. Σημίτη και η Goldman Sachs, συμφώνησαν το περίφημο "currency swap". Ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, το καταμετρούσαν σε δολάρια και γιεν Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα η είσοδος στην ΟΝΕ, να καθιστούσε απαραίτητη τη μετατροπή τους σε ευρώ. Ιστορίες ένταξης στην Ευρωζώνη
Πρόσφατα, ένα άρθρο του κατά τα λοιπά, έγκριτου Politico Magazine, κατονόμαζε τους 12 εκείνους που έφεραν τη χώρα μας στη μαύρη της τη μοίρα, να παλεύει με τα κύματα και με τους τοκογλύφους, εντός, εκτός χώρας και για πολλά χρόνια, από το 2010 ιδίως και μετά.
Με μια νυν κυβέρνηση που καλείται να λύσει γόρδιους δεσμούς και να βρει ερμηνείες για τους χρησμούς της Πυθίας Ε.Ε., την ώρα που παράλληλα πρέπει να διατηρήσει τις γραμμές τις κόκκινες πριν γίνουν τελείως ροζ.
Το θέμα είναι πως αυτές τις ρημάδες τις γραμμές, κάποιοι προγενέστεροι φρόντισαν όχι μόνο να μην τις θέσουν καν, αλλά τις έκαναν τεθλασμένες μέσα από το πρίσμα της διαπλοκής, των σκανδάλων, της διαφθοράς και του ρουσφετιού (εδώ θα είμαστε βέβαια να στηλιτεύσουμε και τις αποφάσεις της παρούσας κυβέρνησης μετά την οριστική συμφωνία, αν δεν τηρηθεί το ελάχιστο κοινωνικό συμφέρον που υποτίθεται διασφαλίζεται ότι επί της παρούσης).
Παρακάτω, κάνουμε εκτενή λόγο για τα "γρανάζια" της ελληνικής οικονομίας από τη μεταπολίτευση και μετά κοινώς. Ας επανέλθουμε όμως στο Politico, πριν επεκταθούμε στα ουσιώδη.
Το NEWS 247 δημοσίευσε απόδοση του κειμένου του Αμερικανικού εντύπου στα ελληνικά και τα σχόλια ήταν ποικίλα.
Οι περισσότεροι στάθηκαν δικαίως στο γεγονός ότι από αυτή τη "μαύρη" λίστα της πολιτικής παλινωδίας και ατιμωρησίας, έλειπε ένας άνδρας που λίγο πολύ συνδέθηκε με τα σκάνδαλα της προηγούμενης δεκαετίας.
Μιλάμε για τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, τον προεξέχοντα των τεχνοκρατών, Κώστα Σημίτη. Το άρθρο αυτό δεν προσπαθεί να δαιμονοποιήσει ένα άτομο ρίχνοντας πάνω του όλα τα δεινά της χώρας, προσπαθεί όμως να τηρήσει ίσες αποστάσεις στο παιχνίδι της υποδόριας φθοράς, κάνοντας μια ανάλυση στα έργα και τις μέρες της πρωθυπουργίας Σημίτη. Και εστιάζοντας στα στοιχεία εκείνα που έβαλαν το ληθαράκι τους στην κατιούσα της χώρας.
Ήταν 18 Ιανουαρίου του 1996 όταν ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του για λόγους υγείας. Στις 30 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον ανέδειξε πρόεδρο του Κινήματος, και με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου του 1996, εξελέγη εκ νέου πρωθυπουργός, με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1999, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη και πάλι, πρόεδρος του Κινήματος.
Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέγεται πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί, τον Οκτώβριο του 2001, επανεκλέγεται πρόεδρος του κινήματος.

Παντοκρατορία εντός ΠΑΣΟΚ. Και εκτός.

Ο Κώστας Σημίτης προέδρευε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το α΄ εξάμηνο του 2003 στο πλαίσιο της προγραμματισμένης 4ης Ελληνικής προεδρίας από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέχοντας το ρεκόρ συνεχούς παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, αποχώρησε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.
Τι πρόλαβε να κάνει μέσα σε αυτά τα χρόνια;
Ξεκινάμε ενδεικτικά με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ελλειμμάτων, του δημοσίου χρέους και των αμοιβών των υπαλλήλων του Δημοσίου:
Χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ: 1993: 91,2%, 1996: 100,3%, 2003: 98,3%, 2009: 129,4%.
Έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ: 2000: 3,7%, 2003: 5,6 %, 2009: 15,6%.
Μισθοί γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ: 1993: 11,1%, 1996: 9,5%, 2003: 8,9%, 2009: 12,2%.
Όλα αυτά μέχρι να μπούμε στα μνημόνια.
"Εκσυγχρονισμό" ευαγγελιζόταν ο Κώστας Σημίτης επί των ημερών του. Κατάφερε να ταΐσει τη "φούσκα" του χρηματιστηρίου.
Βρισκόμαστε λοιπόν στο 1999, και η Σοφοκλέους γνωρίζει ημέρες δόξας, αφού σχεδόν κάθε Έλληνας ασχολείται με το χρηματιστήριο.
Το κλίμα της εποχής, με την επικείμενη είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και το αίσθημα ότι η ανάπτυξη δεν θα έχει τέλος, ευνοεί την ενασχόληση άνω του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων(!) με μετοχές.
Πολλές από αυτές, όμως, τελικά, τον Σεπτέμβριο του 1999 αποδεικνύονται "φούσκες", η αξία τους εκμηδενίζεται, και η κυβέρνηση Σημίτη γίνεται στόχος κατηγοριών για οργανωμένο σχέδιο αναδιανομής των κεφαλαίων, αφού δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που ενθάρρυναν την αγορά μετοχών εκ μέρους των Ελλήνων μικροεπενδυτών. Ακολούθησε δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία όμως κατηγορήθηκε με την σειρά της για συγκάλυψη ευθυνών, ανοίγοντας έναν φαύλο κύκλο σκανδάλων.

Η δραχμή που έγινε εφιάλτης

2002. Με λόγια του Κώστα Σημίτη:
"Το ευρώ είναι η σταθερή αφετηρία για την εδραίωση της ισχυρής και υπερήφανης Ελλάδας, μιας Ελλάδας που δεν μελαγχολεί, δεν παραιτείται, δεν μεμψιμοιρεί, αλλά επιμένει, προσπαθεί, πετυχαίνει και η εικόνα του φτωχού συγγενή δίνει πλέον τη θέση της στην εικόνα μιας χώρας που πιστεύει στον εαυτό της".
Η Ελλάδα με τις κυβερνήσεις Σημίτη, έκανε τα πάντα για να επιτευχθεί ο στόχος του ευρώ. Στο δρόμο της περίφημης "δημοσιονομικής εξυγίανσης" και της επίτευξης των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ένταξη στο ευρώ, φτάσαμε στη μείωση του ελλείμματος από 10,4% το 1995 σε 1,09% το 1999 και του δημοσίου χρέους από 111,3% του ΑΕΠ σε 105,2%. Στοιχεία που παραθέτουμε και παραπάνω.

Η είσοδος στο ευρώ

Το 2001 η είσοδος στην Ευρωζώνη γιορτάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε συμμαχήσει μυστικά ακόμη και με την Goldman Sachs προκειμένου να εξασφαλίσει την υλοποίηση της. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, φάνηκε πως το ευρωπαϊκό όνειρο είχε αρχίσει να μετατρέπεται σε εφιάλτη.
Το 2003 το ΔΝΤ ενημέρωσε την κυβέρνηση Σημίτη ότι η απώλεια ανταγωνιστικότητας που είχε υποστεί η Ελλάδα από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση ήταν δραματική και πως, προκειμένου η ελληνική οικονομία να αντέξει στο ευρώ, απαιτούνταν άμεσα διαρθρωτικά μέτρα και ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας για να επιτευχθεί επείγουσα εσωτερική υποτίμηση.
Σε έκθεσή του τον Ιούνιο του 2003 το ΔΝΤ αποτύπωνε τη ραγδαία ανατίμηση της Πραγματικής Σταθμισμένης Συναλλαγματικής Ισοτιμίας της Ελλάδας, η οποία είχε απογειωθεί στα επίπεδα-ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 1997 και που είχαν οδηγήσει σε υποτίμηση της δραχμής κατά 14%.
Χωρίς την επιλογή της υποτίμησης η Ελλάδα βρέθηκε απέναντι σε ένα τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Την κατάσταση επιδείνωνε η ανατίμηση του ίδιου του ευρώ.
Στα μέσα του 2003 η κυβέρνηση Σημίτη πληροφορούνταν από το ΔΝΤ ότι, προκειμένου να μην αποτύχει το πείραμα της ένταξής της στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα χρειαζόταν εσωτερική υποτίμηση τουλάχιστον κατά 15%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο και αντίστοιχο σχεδόν με αυτό που σημειώθηκε μεταξύ 2010-2013 με την εφαρμογή του γνωστού προγράμματος ακραίας λιτότητας της τρόικας.
Μπροστά στον κίνδυνο δριμείας ύφεσης αν επιχειρούνταν εσωτερική υποτίμηση αλλά και αδυνατώντας να παραδεχτεί τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας εντός Ευρωζώνης, η κυβέρνηση Σημίτη επέλεξε να υποσχεθεί τη λήψη μέτρων για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ και τους εταίρους της.
 


H κυβέρνηση Σημίτη έβαλε τον λύκο στο μαντρί

Η συναλλαγή της Goldman Sachs το 2001 προέβλεπε την ανταλλαγή ομολόγου ύψους 10 δισ. ευρώ από γεν σε ευρώ με τη χρήση μιας ιστορικής τιμής συναλλάγματος, που εμφάνιζε το δάνειο μειωμένο κατά 2,8 δισ. ευρώ. Χρησιμοποιούσε επίσης ένα swap με επιτόκιο εκτός αγοράς για την αποπληρωμή του δανείου (τα swaps δίνουν τη δυνατότητα στους αντισυμβαλλόμενους να ανταλλάξουν δύο μορφές επιτοκίων, όπως τα σταθερά και τα κυμαινόμενα, με σημείο αναφοράς ένα θεωρητικό ποσό χρέους).
Πώς έγινε το "κόλπο"
Το swap περιελάμβανε την ανταλλαγή ελληνικού δημόσιου χρέους από γεν και δολάρια, εκτιμώμενο σε 10 δισ. δολάρια ευρώ περίπου, με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες εκείνης της εποχής, σε ένα ποσό που υπολειπόταν των 10 δισ. ευρώ με την διαφορετική ισοτιμία (off market) που έγινε η συναλλαγή.
Ο λόγος για τον οποίο η τρέχουσα αξία του swap -στην ουσία μιλάμε για μια σειρά επιμέρους swap- δεν ήταν μηδέν, όπως συνήθως συμβαίνει, ήταν γιατί η συμφωνία ανταλλαγής βασίστηκε σε μια συναλλαγματική ισοτιμία που διέφερε από την τρέχουσα (spot) της εποχής.
Η χρονική διάρκεια των συμφωνιών (tranches) του συγκεκριμένου swap εκτιμάται σε 15 χρόνια και ίσως παραπάνω.Η Goldman Sachs πούλησε το currency swap στην Εθνική Τράπεζα το 2005 ως IRS swap, δηλαδή ανταλλαγής επιτοκιακών ροών σε ευρώ.
Η διαφορά των 2,8 δισ. ευρώ έγινε ένα έμμεσο δάνειο της Goldman στην Ελλάδα, ως ένα ακόμα swap, που δεν θα φαινόταν στο χρέος και θα αποπληρωνόταν λοιπόν το 2019. Τα κόστη των χρηματιστηριακών συναλλαγών επί του swap αυξήθηκαν διότι η συμφωνία είχε θεωρητική αξία που ξεπερνούσε τα 15 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο του ίδιου του δανείου. Λόγω του μεγέθους και της περιπλοκότητας της συμφωνίας η Goldman Sachs χρέωσε αναλογικά υψηλότερες προμήθειες χρηματιστηριακών συναλλαγών απ’ ό,τι χρέωνε για συμφωνίες μικρότερου μεγέθους και απλούστερης δομής.

Αρχικά ΠΑΣΟΚ και μετά ΝΔ

Όπως έγραφε το 2008 η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", η συμφωνία αυτή ήταν "εκτός αγοράς" (off market swaps, με πολύ υψηλότερα επιτόκια) και μυστική, χωρίς κανείς να ξέρει τι ακριβώς είχε συμφωνηθεί και ποιος κέρδιζε τι. Οι φήμες στην αγορά οργίαζαν και μιλούσαν για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια που κέρδισε η Goldman, από "το πιο επικερδές deal" που είχε γίνει.
Ποτέ δεν αποδείχθηκε τίποτα. Η ομάδα των golden girls και boys, που έκλεισε για λογαριασμό της Goldman τη συμφωνία, έγινε περιζήτητη από τους ανταγωνιστές και ανέβασε το κασέ της στα ύψη.
Η επικεφαλής του κλιμακίου της Goldman, η ελληνικής καταγωγής Αντι Λουδιάδη που έκανε το ντιλ, λέγεται ότι κέρδισε τόσα χρήματα, που θα μπορούσε να μην ξαναεργαστεί.
Οι δόσεις για το swap των 2,8 δισ. που συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν από το 2004, ήταν 360 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, συν τον πληθωρισμό, με χρονολογία αποπληρωμής το 2019, σύμφωνα με τεχνοκράτες της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ οι της Ν.Δ. μιλούν για 430 εκατ.
Ο Χρ. Σαρδελής, πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους το 2001 (ΟΔΔΗΧ), εμφανίζεται και στο ντοκιμαντέρ που βασίζεται στους "Banksters", για τη λειτουργία της Goldman Sachs. Χρόνια πριν δήλωνε πως δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του για το θόρυβο που προκλήθηκε, τον οποίο είχε αποδώσει σε σκοπιμότητες.
"Δεν αρνούμαι ότι αυτά στοιχίζουν", είχε δηλώσει στην "Ελευθεροτυπία". "Τότε όμως είχαμε ένα όραμα. Κάναμε μία επένδυση για την Ελλάδα και μας βγήκε σε εφιάλτη, με όλα αυτά. Αν είχαμε προβλέψει τις αλλαγές στο επιτοκιακό περιβάλλον, θα είχαμε δώσει άλλη δομή στο χρέος. Μετά το 2001 και την πτώση των δίδυμων πύργων έπεσαν τα επιτόκια και αυξήθηκε η λογιστική αξία του. Μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό σχεδιάστηκε για να βγάλει λεφτά η Goldman Sachs, αλλά αν φτάσουν να πουν ότι ξέραμε πως θα πέσουν και οι δίδυμοι πύργοι...". Ο κ. Σαρδελής υποστηρίζει ότι όσοι μιλούν για το swap του 2001 "το κάνουν για να σκεπάσουν άλλα" και προσθέτει: "Ας απολογηθούν και αυτοί που το διαπραγματεύτηκαν το 2005".

Και όντως, η περιπέτεια του swap συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων Ν.Δ.

Μετά το σκάνδαλο Enron που ξέσπασε στις ΗΠΑ, άρχισαν οι έλεγχοι στις αμερικανικές τράπεζες και η Goldman Sachs ήθελε να το ξεφορτωθεί. Ζήτησε λοιπόν, το 2005, από την ελληνική κυβέρνηση να το πάρει πίσω. Ο Γ. Αλογοσκούφης δέχθηκε κι έβαλε την Εθνική Τράπεζα να το αγοράσει, η οποία το πήρε στην τιμή των 5,5 δισ. (από 2,8 που ήταν αρχικά). Η Ν.Δ. λέει ότι το έκανε για να το επιμηκύνει, μειώνοντας την ετήσια δόση σε 320 εκατομμύρια μέχρι το 2039.
Το ποσό αυτό εξακολουθούσε να αποτελεί "κρυφό" χρέος, προς την Εθνική. Μόνο που το 2008 η ΕΚΤ άρχισε να ρωτά την κυβέρνηση εάν έχει χρέη σε κρυφά swaps και αυτή σφύριζε αδιάφορα. Μέχρι που ήρθε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Τότε φανερώθηκε και το κρυφό swap των 5,5 δισ. που συνέβαλε στην αύξηση του χρέους, με τις γνωστές συνέπειες.
Πρώην στέλεχος του υπ. Οικονομικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι "φέρναμε τα έσοδα του μέλλοντος στο παρόν και τις υποχρεώσεις του παρόντος τις στέλναμε στο μέλλον".
Ο Γ. Παπανδρέου αρχικά εμφανίστηκε πρόθυμος να εξεταστεί και το swap του 2001 στην εξεταστική για την οικονομία. Οι δηλώσεις του όμως προκάλεσαν την ενόχληση του Κ. Σημίτη και έτσι έκανε πίσω.
 
Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat (15/11/ 2010), "η Ελλάδα πραγματοποίησε σε μεγάλο αριθμό ανταλλαγές χρέους (swaps) εκτός αγοράς από το 2001 έως και τα τέλη του 2007, οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση του εθνικού χρέους της".
Η Goldman Sachs έχει κατηγορηθεί από τον γαλλικό τύπο ότι εκμεταλλεύτηκε την πληροφόρηση που είχε σχετικά με το πραγματικό ύψος του χρέους της Ελλάδας και κερδοσκόπησε ποντάροντας στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Σταδιακά, η Goldman Sachs κατάφερε να στήσει ένα δίκτυο και στην Ευρώπη και βοήθησε στο "μαγείρεμα" του χρέους της Ελλάδας.
Ο Μάριο Ντράγκι, ήταν ο άνθρωπος που κάθισε στην καρέκλα του αντιπροέδρου της τράπεζας από το 2002 ως το 2005 και το όνομά του ενεπλάκη με το μαγείρεμα του ελληνικού χρέους.
Ο Ντράγκι διαβεβαίωσε όταν ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου το 2002, αλλά και ότι δεν είχε αναμιχθεί στην παραποίηση των ελληνικών στοιχείων από την Goldman Sachs, δύο χρόνια νωρίτερα.
Ακολουθεί ο Μάριο Μόντι, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας από το 2005, αλλά και ο Λουκάς Παπαδήμος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 ως το 2002, που σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, "συμμετείχε στην επιχείρηση των ψεύτικων λογαριασμών που έφτιαξε η Goldman Sachs", στην απόκρυψη δηλαδή του ελληνικού χρέους.
Όπως έγραφε η Le Monde, η Goldman Sachs δεν αφήνει ποτέ τους ανθρώπους της να αποκαλύπτουν τη σχέση μαζί της, ακόμα κι όταν τους έχει ανατεθεί κάποια θεσμική αποστολή, όπως στην περίπτωση του Μάριο Μόντι, ο οποίος είχε αναλάβει το 2010 μία έρευνα για την ευρωπαϊκή αγορά και την οποία του είχε αναθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Επισημαίνει ότι το δίκτυο επιρροής που είχε δείξει την ισχύ του πριν ή και κατά τη διάρκεια της αναταραχής που προκάλεσε η κρίση του 2008, έχασε την "αποτελεσματικότητά' του, αν και υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι μέθοδοι της επενδυτικής τράπεζας έπιαναν, όπως για παράδειγμα στην ελληνική περίπτωση και στα σενάρια για κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη.
http://news247.gr/eidiseis/afieromata/kwstas-shmiths-o-13os-poy-ksexase-to-politico-ti-eixe-ginei-me-ta-amartwla-swaps.3467132.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget