Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πάνω από 270 οι νεκροί από τα 7,8 Ρίχτερ στον Ισημερινό Ο χειρότερος σεισμός που έχει πλήξει τη χώρα από το 1979 άφησε εκατοντάδες θύματα, ισοπεδωμένα κτίρια και συντρίμμια παντού στους δρόμους

Με μηχανήματα αλλά και με γυμνά χέρια, διασώστες και κάτοικοι του Ισημερινού αναζητούν απεγνωσμένα επιζώντες στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα και ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις.

Η δόνηση που σημειώθηκε το Σάββατο έγινε αισθητή σε όλη τη χώρα και προκάλεσε πανικό ακόμη και στην πρωτεύουσα Κίτο. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και δρόμοι καταστράφηκαν σε μια μεγάλη ζώνη, στα δυτικά της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 235 θάνατοι, ενώ 1.557 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μετά την πρώτη δόνηση, καταγράφηκαν 189 μετασεισμοί, κυρίως στην περιοχή του Πεδερνάλες.
"Η άμεση προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ανθρώπους (παγιδευμένους) στα χαλάσματα. Όλα μπορούν να ξαναχτιστούν αλλά οι ζωές δεν ανακτώνται και αυτό πονάει περισσότερο", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα που επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα από την Ιταλία.

Περισσότερο έχουν πληγεί οι παράκτιες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και ιδίως το Πεδερνάλες, μια γραφική, τουριστική πόλη με παραλίες και φοίνικες. Το μεγαλύτερο μέρος της έχει ισοπεδωθεί.

"Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι σε διάφορα σημεία και ξεκινάμε τις επιχειρήσεις διάσωσης", είπε ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην περιοχή. Έξι επαρχίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φέρεται ότι δείχνει την είσοδο του Πεδερνάλες: έναν δρόμο που έχει ανοίξει στη μέση, με τα συντρίμμια ενός αυτοκινήτου στη μέση και ανθρώπους που στέκονται από πίσω. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Televicentro μετέδωσε ένα ρεπορτάζ από το Πεδερνάλες, όπου οι ντόπιοι, χρησιμοποιώντας ένα μικρό τρακτέρ, προσπαθούν να απομακρύνουν τα χαλάσματα και ψάχνουν με γυμνά χέρια για επιζώντες.

Οι γυναίκες έβαλαν τα κλάματα όταν ανασύρθηκε ένα πτώμα. Σύμφωνα με τους κατοίκους, έχουν παγιδευτεί και μικρά παιδιά.

Ένας άνδρας ικέτευε για βοήθεια: "Το Πεδερνάλες καταστράφηκε", μονολογούσε. 

Οι περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους.

Στο Πεδερνάλες, το επίκεντρο του σεισμού, οι αρχές φοβούνται ότι θα θύματα θα φτάσουν τα 300-400 και επισημαίνουν ότι περίπου 30 ξενοδοχεία καταστράφηκαν. "Το Πεδερνάλες έχει καταστραφεί, τα κτίρια κατέρρευσαν, ιδίως τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν πολλοί τουρίστες. Χρειαζόμαστε βοήθεια", είπε στα μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Γκαμπριέλ Αλσιβάρ.

Οι αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο Καναδοί υπήκοοι.

Στο Γκουαγιακίλ, 400 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, μια γέφυρα έπεσε πάνω σε ένα αυτοκίνητο και οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από συντρίμμια. "Ήταν τρομερό, κατέρρεε σαν να ήταν από τραπουλόχαρτα", είπε ο Γκάλο Βάγιε, ο 56χρονος φύλακας ενός κτιρίου του οποίου έσπασαν τα τζάμια και άνοιξαν οι τοίχοι. "Έπεσα στα γόνατα και προσευχήθηκα να με προστατεύσει ο Θεός", είπε.

Στην παραλιακή πόλη Μάντα έχουν ήδη φτάσει ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και αστυνομικοί αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα. "Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται έξω στον δρόμο και προσπαθούν να φτάσουν σε ψηλότερα σημεία", είπε με τρεμάμενη φωνή ένας μηχανικός αυτοκινήτων, ο Ραμόν Σολορσάνο. "Οι δρόμοι άνοιξαν. Έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν", πρόσθεσε.

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον πρόεδρο Κορέα από τη Ρώμη αναμένεται ότι θα προσγειωθεί στη Μάντα και όχι στο Κίτο.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι που είχε εκδοθεί τη νύχτα του Σαββάτου ήρθη, αλλά οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους των παραλιακών πόλεων να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ορισμένες περιοχές του Κίτο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και τηλέφωνο για αρκετές ώρες. Οι αρχές ανακοίνωσαν όμως ότι οι βλάβες αποκαταστάθηκαν και δεν έχουν αναφερθεί θύματα στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για τον χειρότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979. Τότε, σκοτώθηκαν 600 άνθρωποι και άλλοι 20.000 τραυματίστηκαν.

Πολλές γειτονικές χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Χιλή και το Μεξικό, έχουν κινητοποιηθεί και στέλνουν ομάδες διασωστών και εφόδια στον Ισημερινό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Κάτοικοι των νησιών Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται στα ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού, σε απόσταση σχεδόν 600 μιλίων και φιλοξενούν πολλά σπάνια, μοναδικά είδη ζώων, ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα από τον σεισμό.
http://www.news.gr/kosmos/alles-hores/article/262435/pano-apo-270-oi-nekroi-apo-ta-78-rihter-ston.html

Κομισιόν: Να μειωθεί το αφορολόγητο όσο ζητά το ΔΝΤ αλλά σε τρία χρόνια Σταδιακή μείωση, ως συμβιβασμός

Η Κομισιόν προτείνει να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.100 ευρώ που προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση, σε 8.182 ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ - αλλά σταδιακά, μέσα σε τρία χρόνια.
Δηλαδή η έκπτωση φόρου από τις 2.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016, να υποχωρήσει στα 1.900 ευρώ το 2017 και στα 1.800 ευρώ το 2018. Πάντως, όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η κυβέρνηση προς το παρόν αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πρόταση μάλλον επιφυλακτικά.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/262325/komision-na-meiothei-to-aforologhto-oso-zhta-to-dn.html

Γιατί το νέο κόμμα ΛΕΠΕΝ προκαλεί… νευρικότητα στη Χρυσή Αυγή «Μαχαιρώματα» στην ακροδεξιά

Νευρικότητα και εκνευρισμό προκάλεσε στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής, η δίκη της οποίας για εγκληματική οργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη από την εμφάνιση ενός νέο κόμματος στην Ακροδεξιά. Ο λόγος για την Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση. (ΛΕΠΕΝ) η οποία επιχειρεί να παίξει τον ρόλο της «σοβαρής ακροδεξιάς», να εκμεταλλευτεί το όνομα και το... ρεύμα που έχει η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και να κερδίσει ψήφους με ξενοφοβικά κατά κύριο λόγο συνθήματα. Η απόφαση του ιδρυτή της ΛΕΠΕΝ Χρήστου Ρήγα να οργανώσει συγκέντρωση "ενάντια στην ισλαμοποίηση" στην περιοχή του Πειραιά συγκέντρωσε πάνω από 250 πρώην υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής - όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Real News.
Tην ιδρυτική διακήρυξη της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ένωσης, υπογράφουν ο Χρήστος Ρήγας (Πρόεδρος), εκλεγμένος με την «Ελληνική Αυγή για τη Δυτική Ελλάδα» - δηλαδή με τη Χρυσή Αυγή από την οποία στη συνέχεια αποχώρησε, ο Χάρης Μιχαλακόπουλος, δημοτικός συμβούλος με την «Αναγέννηση για τον Πύργο», ο Κώστας Τόνιος, πρόεδρος της Πατριωτικής Ένωσης Πολιτών Καβάλας και οι Σπύρος Βλασσόπουλος και Κυριάκος Βασιλάρας. Στις τάξεις της όμως βρίσκονται και πολλοί άλλοι ακροδεξιοί εθνικιστές που προέρχονται τόσο από την ΕΠΕΝ όσο και από τη Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ, που επιτίθενται στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου λέγονται ότι είναι σε... ύπνο. Μεταξύ των "μεταγραφών" και ο Βαλάντης Αλεξόπουλος, ο γνωστός πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και ο ψυχίατρος Κώστας Παρσχάκης, υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στο Λασίθι, ο οποίος μάλιστα είχε κατηγορηθεί ότι χορηγούσε βεβαιώσεις ψυχικής υγείας σε χρυσαυγίτες που ήθελαν να βγάλουν άδεια οπλοφορίας.
Πολλοί πάντως από τους "νεολαίους" που διαδήλωσαν στον Πειραιά ανέφεραν στα στελέχη της ΛΕΠΕΝ ότι δέχθηκαν απειλές με τηλεφωνήματα με απόκρυψη, στα οποία κάποιος τους έλεγε ότι "... η προδοσία απέναντι στη Χρυσή Αυγή δε θα μείνει ατιμώρητη". Έτσι, οι πολλές προσχωρήσεις στη ΛΕΠΕΝ από περιοχές της Ελλάδας όπως η Μεσσηνία, η Λάρισα, η Λαμία, η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, συνοδεύονται και από απόπειρες εκβιασμού και πίεσης. Ένα από τα πρόσωπα που παρακολούθησε το προσυνέδριο της ΛΕΠΕΝ στην Ηλεία, ο τέταρτος στο επικρατείας της Χρυσής Αυγής Σωτήρης Κωστόπουλος, αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στο κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, με τους επιτελείς του Χ. Ρήγα να του χρεώνουν ότι "υπέκυψε στις πιέσεις".
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/262404/giati-to-neo-komma-lepen-prokalei-nevrikothta-sth.html

Κούλογλου: Η Γερμανία προσπαθεί να αλλάξει τη συμφωνία, για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ



Η διαμάχη Γερμανίας – ΔΝΤ είναι αυτή που βάζει εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, εκτίμησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος χαρακτήρισε την καγκελάριο Μέρκελ«αδύναμη καιροσκόπο» στον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ Κούλογλου είπε ότι συμμερίζεται τη θέση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στο Πάσχα και κατηγόρησε τη γερμανική ηγεσία ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της.
«Είναι πλήρης απόδειξη της υποκρισίας και των δύο μέτρων και δύο σταθμών» τόνισε εξηγώντας ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόϊμπλε, από τη μια μεριά διατείνεται ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και οι συμφωνίες και από την άλλη ανατρέπει τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο με την ελληνική κυβέρνηση.
«Οι Γερμανοί προσπαθούν να αλλάξουν τη συμφωνία του Αυγούστου, να βάλουνσυμπληρωματικά μέτρα και να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ, ώστε να μείνει στο πρόγραμμα επειδή δεν έχουν το θάρρος να πούνε στη γερμανική κοινή γνώμη τι ακριβώς έχει συμβεί» είπε ο κ. Κούλογλου και έκανε λόγο για κενό ηγεσίας στην ΕΕ.
«Η Ευρώπη βαδίζει σε πολύ δύσβατα μονοπάτια και αυτή τη στιγμή τα έχει τελείως χαμένα, δεν ξέρει που παν τα τέσσερα» σημείωσε ο ευρωβουλευτής με αφορμή την απομάκρυνση του κωμικού από τη γερμανική τηλεόραση, επειδή ενοχλήθηκε ο κ. Ερντογάν, ενώ κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι κάλεσε αρχικά τους πρόσφυγες στο Βερολίνο και δημιούργησε πρόβλημα και στη συνέχεια υπαναχώρησε εξαιτίας των αντιδράσεων στη χώρα της.
«Ξέρω ότι η Μέρκελ είναι αδύναμη καιροσκόπος, η οποία περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή. Δεν λέει ούτε ναι ούτε όχι. Περιμένει να δει πώς θα καταλήξουν τα πράγματα και τι θα πουν οι δημοσκοπήσεις» είπε υπογραμμίζοντας ότι εκτός από την κ. Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι επικεφαλής κρατών κινούνται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και αποφεύγουν να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη.
http://newpost.gr/politiki/529349/koylogloy-h-germania-prospathei-na-allaksei-th-symfwnia-gia-na-ikanopoihsei-to-dnt

Liberation: Η Ελλάδα επιβιώνει, γιατί οι πολίτες πεθαίνουν από τη λιτότητα



Στη διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά και στηφοροκαταιγίδα που έρχεται, αναφέρεται η Liberation, περιγράφοντας μια ζοφερή εικόνα. 
Όπως αναφέρει η Liberation σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα επιβιώνει, γιατί οι πολίτες πεθαίνουν από τη λιτότητα», «στο κέντρο της Αθήνας, η πισίνα του Χίλτον είναι σίγουρα μια από τις ωραιότερες της ελληνικής πρωτεύουσας. Την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκαν εκεί κάποιες απρόσμενες σιλουέτες, με κοστούμι, γραβάτα και ταγέρ, αλλά δεν έμοιαζαν με πελάτες που αναζητούν ένα after τα ξημερώματα. Ηταν οι εκπρόσωποι των δανειστών που πήγαν για να "πάρουν μια ανάσα", μετά από μια ατελείωτη και δύσκολη νύχτα διαπραγματεύσεων, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο. Οπως συνήθως».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μια κρίση κρύβει μια άλλη κρίση»:
Η κρίση των προσφύγων βρίσκεται στο προσκήνιο από τον Ιανουάριο και φέρνει σε δεύτερη μοίρα την οικονομική κρίση, που είχε κρατήσει με κομμένη την ανάσα όλη την Ευρώπη το 2015. Ακόμη μια φορά οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές έχουν ένα deja vu από την περσινή χρονιά...
«Στις συζητήσεις ελάχιστοι υποστηρίζουν ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά απορρίπτουν -όπως πάντα- το ΔΝΤ και την Ευρώπη. Τα μαθήματα ηθικής που κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμβούλεψε τους Ελληνες «να σταματήσουν να σέρνουν τα πόδια περιμένοντας να διορθωθούν από μόνα τους τα πράγματα», δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό...», γράφει η Liberation.
Στη συνέχεια, η γαλλική εφημερίδα αναρωτιέται πώς επιβιώνει η Ελλάδα χωρίς ένα ευρώ οικονομική βοήθεια και σημειώνει:
Πριν από έναν χρόνο, το ελληνικό σίριαλ έδειχνε να οδηγεί σε ένα σενάριο καταστροφής σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία σε πρόγραμμα. Τον Ιούλιο του 2015 οι κάμερες ολόκληρου του πλανήτη ήταν στραμμένες στην Αθήνα και προδιέγραφαν τα χειρότερα, με κλειστές τις τράπεζες και τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής.
«Το νέο μπρα ντε φερ που εξελίσσεται μεταξύ δανειστών και Αθήνας δεν γίνεται σε καλές συνθήκες για την Ελλάδα, η οποία είναι εξουθενωμένη από τα συνεχή τελεσίγραφα. Οπως σημείωνε και γνωστή καθημερινή εφημερίδα πρόσφατα, "η πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα δεν είναι παρά ένα συνεχές σοκ"», καταλήγει το δημοσίευμα.
http://newpost.gr/politiki/529344/liberation-h-ellada-epibiwnei-giati-oi-polites-pethainoyn-apo-th-litothta

Νέα στοιχεία για την τουρκική εισβολή του 1974 από Τούρκους αξιωματικούς

Σημαντικές μαρτυρίες και στοιχεία αποκαλύπτονται για την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο στο βιβλίο "Ραντεβού με τους Στρατηγούς" της ανταποκρίτριας του ΚΥΠΕ και του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Άννας Ανδρέου.
Πρόκειται για συνεντεύξεις με Τούρκους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974 αλλά και φωτογραφικό υλικό το οποίο για πρώτη φορά δημοσιεύεται.
Στο βιβλίο δημοσιεύονται σημαντικές φωτογραφίες της περιόδου εκείνης συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών αιχμαλώτων στη Λευκωσία. Κανένας από τους Τούρκους αξιωματικούς δεν πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη αιχμάλωτοι ζωντανοί και χαρακτηρίζουν παραμύθια που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα τις φήμες ότι μπορεί να βρίσκονται αιχμάλωτοι στην Τουρκία οι οποίοι μάλιστα έχουν δημιουργήσει οικογένειες.
Η Άννα Ανδρέου δηλώνει ότι χωρίς τη βοήθεια του Τούρκου πολεμικού ανταποκριτή της εποχής εκείνης Εργκίν Κονούκσεβερ δεν θα μπορούσε να συναντήσει τους Τούρκους αξιωματικούς.
Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο:
«Τα τανκς δεν αποβιβάστηκαν στο πρώτο κύμα»
Σοβαρό πρόβλημα για τις ΤΕΔ προέκυψε και κατά την άφιξη των αποβατικών πλοίων στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας. Ο αντιστράτηγος Σεβέρ μου αναφέρει κάτι που πρώτη φορά λέγεται: Ότι την πρώτη μέρα της απόβασης ο τουρκικός στρατός δεν κατάφερε να κατεβάσει τα τανκς που μεταφέρονταν στο πλοίο Ερτουγρούλ. Μου αποκαλύπτει ότι δεν έχει στοιχεία για να το αποδείξει γι' αυτό και αναζητεί ακόμη την αλήθεια. Πιστεύει όμως ότι έτσι έγινε.
- Στο πρώτο κύμα της απόβασης δεν αποβιβάστηκαν τανκς. Ωστόσο στο σχέδιο υπήρχαν. Εάν τα 17 αυτά τανκς έβγαιναν στη στεριά την επομένη το πρωί θα είχαν φτάσει στη Λάρνακα, θα είχαν φτάσει στη Λεμεσό επειδή δεν υπήρχαν τανκς απέναντί τους για να τα σταματήσουν.
- Γιατί δεν βγήκαν τα τανκς στη στεριά;
- Δεν κατάφεραν να τα βγάλουν. Αυτή είναι μια υπόθεση που κάνω εγώ. Λέω ότι μάλλον αυτό έγινε. Επειδή αυτά είχαν φορτωθεί. Πόσοι τόνοι είναι; 40 τόνοι τανκς. Τότε δεν υπήρχαν γερανοί σε κάθε πλοίο να σηκώσουν 40 τόνους τανκς. Αυτό ήταν για δική σας καλή τύχη... Να, σας έχω πει ότι κάνω έρευνα σχετικά με το ζήτημα της φόρτωσης στο σχέδιο. Αν το βρω θα βρω και την αιτία, αλλά τα τανκς δεν βγήκαν.
-Ούτε και αργότερα βγήκαν;
-Όχι δεν κατάφεραν να τα κατεβάσουν.
-Δηλαδή επέστρεψαν στην Τουρκία;
-Επέστρεψαν και μετά επανήλθαν. Ήρθαν στο τρίτο κύμα. Ήρθαν μαζί με τη Μεραρχία. Ήρθαν με το πλοίο ή το καραβάνι με το οποίο ήρθε ο στρατηγός Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ. Τότε ασφαλώς ο χώρος είχε διευρυνθεί, η παραλία διορθώθηκε. Αν όμως έβγαιναν με το πρώτο κύμα τότε δεν θα υπήρχαν τανκς απέναντί τους να τα ανακόψουν. Ναι υπήρχε ένα τάγμα τανκς σε ένα χώρο κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Νομίζω ότι ήταν κάπου 33 τανκς αλλά ήταν όλα τανκς της εποχής του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ρωσικά τανκς Τ34. Εμείς μάλιστα ήμασταν περίεργοι κάθε φορά. Πηγαίναμε στις παρελάσεις και περιμέναμε να δούμε αν θα περάσουν μπροστά από τον Μακάριο και πόσα θα παρουσίαζαν πρόβλημα και θα σταματούσαν μπροστά στον Μακάριο. Αλλά και πάλι, τρία-τέσσερα τέτοια τανκς ήταν που μας έκαναν να ιδρώσουμε -για να το πω μαλακά- εκείνες τις τρεις πρώτες μέρες της απόβασης.
http://www.newsbomb.com.cy/kypros/story/650060/nea-stoixeia-gia-tin-toyrkiki-eisvoli-toy-1974-apo-toyrkoys-axiomatikoys

Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΟΥΣΤΑΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ


 Ante Pavelić ο ιδρυτής των Ουστάσι
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ
ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
1941-1991
 ΜΙΛΑΝ ΜΠΟΥΛΑΓΙΤΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΤΕΡΕΩΜΑ – ΜΠΙΜΠΗΣ»
Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΟΥΣΤΑΣΙ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

   Την εποχή της διάλυσης του κροατικού κράτους των Ουστάσι, έγιναν προσπάθειες σύναψης άμεσων επαφών με τη βρετανική κυβέρνηση (αποστολή μονσινιόρου Ντραγκάνοβιτς στο Βρετανό λεγάτο στην Αγία Έδρα) και με τις συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις (αποστολή Βιέκοσλαβ Βράντσιτς στον στρατηγό Αλεξάντερ). Οι προσπάθειες αυτές απότυχαν και οι ελπίδες για τη σωτηρία της καθολικής εκκλησίας των Ουστάσι εναποτέθηκαν στο κροατικό αγροτικό κόμμα που συμμετείχε στην εξόριστη στο Λονδίνο γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό της Κρο­ατίας Βλάτκο Μάτσεκ. Στη διάθεση του τελευταίου ο ηγέτης των Ουστάσι έθεσε ένα αυτοκίνητο και χρήματα για να διαφύγει από την απελευθερούμενη Γιουγκοσλαβία.
    Αν η «ποντικότρυπα» του Κροάτη καθολικού ιερωμένου Κρούνοσλαβ Ντραγκάνοβιτς δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τη διαφυγή του αξιωματικού της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι, του «χασάπη της Λυών» - ενός εγκληματία πολέμου του οποίου η έκδοση στη Γαλλία παρεμποδίστηκε από την αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η αλήθεια για την «πο­ντικότρυπα» υπό την σκέπη του Βατικανού ίσως να μην ανακαλυπτόταν ποτέ...
Ομονσινιόρος Ντραγκάνοβιτς είχε ήδη από πριν, συνάψει επαφές με εκπροσώπους του κροατικού αγροτικού κόμματος, είχε αλληλογραφία με τον Κρνιέβιτς. Επίσης συναντούσε συχνά τον κ. Ρόταριτς, που εκπροσω­πούσε το κροατικό αγροτικό κόμμα.
«Σε όλες εκείνες τις επαφές ήταν σαφές ότι είχαμε, ουσιαστικά, τις ίδιες απόψεις. Μερικές από αυτές μπορούμε να διαβάσουμε στο εσώκλει­στο γράμμα του δρα Κρνιέβιτς. «Ένας από τους ηγέτες του κροατικού αγροτικού κόμματος μας αποσαφήνισε ότι, και από τη δική τους σκοπιά, θα ήταν χρήσιμο για την κροατική υπόθεση να συνηγορήσει κανείς για μια ριζοσπαστικότερη πολιτική από τη δική τους.
Εν πάσει περιπτώσει, το κλειδί της πολιτικής μας βρίσκεται τώρα στα χέρια του κροατικού αγροτικού κόμματος. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρησι­μοποιήσει το ατού που κρατά στα χέρια του. Σε ό,τι αφορά την παρου­σία μερικών κομματικών ηγετών που είναι μέλη της κυβέρνησης του Τίτο, αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί κατά κανένα τρόπο σαν συνθηκολόγηση, αλλά σαν μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί ένας λογικός συμβιβα­σμός, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πει ότι η νέα ομοσπονδιακή δη­μοκρατική Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να εδραιωθεί εξαιτίας και μόνο του κροατικού αγροτικού κόμματος. Εκτός από αυτό, ο ίδιος ο Σούμπασιτς εί­πε εδώ στη Ρώμη ότι δεν θα συμμετείχε στην κυβέρνηση του Τίτο σαν εκ­πρόσωπος κανενός κόμματος, αλλά μόνο σαν εκπρόσωπος των Άγγλων(!)».
Εκτός από τις χωρίς προηγούμενο ανθρωποθυσίες και υλικές κατα­στροφές στα μέτωπα, ο Β' παγκόσμιος πόλεμος προκάλεσε τεράστια βά­σανα και απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, καθώς και εγκλήματα πολέ­μου τεραστίων διαστάσεων. Ο Β' παγκόσμιος πόλεμος χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο προσχεδιασμένων γενοκτονιών - μαζικών δολοφονιών χωρίς να εξαιρούνται παιδιά, γυναίκες και γέροι. Μια από τις πρώτες διεθνείς συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών ήταν η σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία, του εγκλήματος της γενοκτονίας.
Πριν τελειώσει ο πόλεμος, οι νικήτριες συμμαχικές δυνάμεις, αποφάσισαν ανεπιφύλακτα και παμψηφεί, να δικάσουν τους εγκληματίες πολέ­μου και να τους τιμωρήσουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο. Συγκρότησαν μια συμμαχική επιτροπή για τον προσδιορισμό των εγκλημάτων πολέμου καθώς και διεθνή στρατοδικεία στη Νυρεμβέργη και στο Τόκιο. Η κεντρι­κή γραμματεία εγκλημάτων πολέμου και υπόπτων ασφάλειας (CROWCASS) συγκροτήθηκε για να αναζητήσει και να συλλάβει τους εγκληματίες πολέμου. Η διεθνής διαδικασία του εντοπισμού και της σύλ­ληψης των εγκληματιών πολέμου άρχισε τον Μάιο του 1945, με διαταγή του στρατηγού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ανώτατου διοικητή των συμμαχι­κών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μέχρι το 1948, όταν ανεστάλη η λειτουργία της CROWCASS, η υπηρεσία αυτή είχε συλλέξει περίπου 85.000 αναφορές για περίπου 130.000 άτομα που ήταν ύποπτα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τα ονόματα των οποίων δημοσιεύθηκαν σε 40 τό­μους.
Ωστόσο, αντί να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, ο ψυχρός πόλεμος που επακολούθησε μεταξύ των νικητών συμμάχων απείλησε να οδηγήσει σε νέο παγκόσμιο πόλεμο, πολύ πιο καταστροφικό, εξαιτίας των νέων πυρηνικών όπλων. Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης αναδιαρθρώθηκαν ριζικά, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν τους μέχρι χθες εχθρούς τους και εγκληματίες πολέμου, εναντίον της πρώην συμμάχου τους, της Σοβιετικής Ένωσης. Εφ' όσον αυτός ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός δεν σήμαινε μόνο παραβίαση των συμμαχικών συμφωνιών και των πολυμερών διεθνών συμφωνιών των Ηνω­μένων Εθνών, αλλά και του δικαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν απα­ραίτητη η δημιουργία μυστικών καναλιών για την διάσωση των εγκληματιών πολέμου. Ήδη, από το 1946, άρχισαν να δημιουργούν το σύστημα της «ποντικότρυπας» (Rat Line) για να χορηγούν σε αυτούς πλαστές βίζες με ψεύτικα ονόματα, καθώς και για να δωροδοκούν διπλωμάτες και δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες έκριναν ότι, στη επιχείρηση «ποντικότρυπα», τοΒατικανόθα μπορούσε να αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό, τον πιο οργανωμένο και τον πιο εχέμυθο συνερ­γό. Οι αναλυτές διαπίστωναν ότιτο Βατικανό ήταν έτοιμο να βοηθήσει όλους τους αποδεδειγμένους καθολικούς, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις και την εθνικότητά τους,συμπεριλαμβανομένων και των συνεργατών των Ναζί.Οι αναφορές υπόδειχναν ότι ο δρόμος για την διαφυγή των εγκληματιών πολέμου περνούσε από τη Ρώμη, ότιη κα­θολική εκκλησία επένδυε τεράστια ποσά για να φυγαδεύσει εγκληματίες πολέμουσε μη ευρωπαϊκές χώρες. Η αποφασιστικότητα του Βατικανού προς αυτή την κατεύθυνση ενισχυόταν από τον αδιάλλακτο αγώνα του εναντίον του αθέου κομμουνισμού. Έχει επιβεβαιωθεί ότι, εγκληματίες πολέμου από την Ουγγαρία, παρουσιάζονταν στη Ρώμη, στονπατέρα Γκάλοβ, στο No 33 της οδού Παριόνι,Κροάτες Ουστάσι εγκληματίες στους μονσινιόρους Ντραγκάνοβιτς και Μάντγιερετς στο ινστιτούτο του Αγίου Ιερωνύμου, οιΛιθουανοί εγκληματίεςπολέμου στον ιερέα Γιατουλεβίτσιουσα στο No.6 της οδού Λούκουλου, κ.ο.κ.
Την ίδια χρονιά, το 1948, όταν ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο είπε το ιστορικό «Όχι» στον Στάλιν, η στάση απέναντι στους εγκληματίες πολέμου άλλαξε στη Γιουγκοσλαβία. Οι επιτροπές για την επισήμανση των εγκλημάτων των κατακτητών και των συνεργατών τους καταργήθηκαν, και η πρώτη γενική απογραφή πληθυσμού το 1948 δεν περιλάμβανε απογραφή των θυμάτων πολέμου και της γενοκτονίας!
Ηομάδα 430 της αντικατασκοπείας στην Αυστρία διαπίστωσε ότι ο ανώτερος Κροάτης κληρικός δρ Κρούνοσλαβ Ντραγκάνοβιτς είχε ήδη δη­μιουργήσει την «ποντικότρυπα» για τουςΟυστάσιπου διέφευγαν, χαρακτηρίζοντάς τους «Κροάτες φασίστες»,μέσω του καθολικού ινστιτούτου του Αγίου Ιερωνύμου. Μια επίσημη αναφορά του αμερικανικού υπουργεί­ου δικαιοσύνης, ανέφερε ότι η ομάδα 430 δεν είχε αυταπάτες για τον μονσινιόρο Ντραγκάνοβιτς. «Ο Ντραγκάνοβιτς ήταν γνωστός και καταγραμμένος σαν φασίστας εγκληματίας πολέμου κ.λ.π. και οι διασυνδέσεις του με νοτιοαμερικανούς διπλωμάτες παρόμοιας κατηγορίας δεν άρεσαν κατ' αρχή στους αξιωματούχους του Στέητ Ντηπάρτμεντ... Είχε διαπιστωθεί ότι η άφιξή του στη Ρώμη συνδεόταν άμεσα με τη δημιουργία μιας «ποντικότρυπας», μέσω της οποίας θα μπορούσε να διασώσει φυγάδες, όπως ο ηγέτης των Ουστάσι Άντε Πάβελιτς και ο υπουργός αστυνομίας Αντρίγια Αρτούκοβιτς,που οργάνωσε την εξόντωση τουλάχιστον 400.000 Σέρβων και Εβραίων».
Αν η «ποντικότρυπα» του Κροάτη καθολικού ιερωμένου Κρούνοσλαβ Ντραγκάνοβιτς δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τη διαφυγή του αξιωματικού της ΓκεστάποΚλάους Μπάρμπι,του «χασάπη της Λυών» - ενός εγκληματία πολέμου του οποίου η έκδοση στη Γαλλία παρεμποδίστηκε από την αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η αλήθεια για την «πο­ντικότρυπα» υπό την σκέπη του Βατικανού ίσως να μην ανακαλυπτόταν ποτέ. Κατά την προετοιμασία της δίκης του εγκληματία Κλάους Μπάρμπι στη Γαλλία, το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης διεξήγαγε έρευνα αναφορικά με την ευθύνη υπηρεσιών των ΗΠΑ. Διαπιστώθηκε ότι το τα­ξίδι του Μπάρμπι και τα σχετικά έγγραφα, προετοιμάστηκανμε τη βοή­θεια μιας κροατικής φασιστικής οργάνωσης με επικεφαλής έναν ιερέα ονόματι Κρούνοσλαβ Ντραγκάνοβιτς. Το τμήμα 4 της S.I.C. στο Μόναχο είχε αναλάβει να προετοιμάσει ταξιδιωτικά έγγραφα για τονΜπάρμπισαν άτομο χωρίς υπηκοότητα και απροσδιόριστης εθνικότητας, με αριθ­μό 0121454. Αναφερόταν σαν Κλάους Άλτμαν, μηχανικός.
Την εποχή της δίκης του εγκληματία πολέμου Κλάους Μπάρμπι στο Λονδίνο ο μονσινιόρος Κρούνοσλαβ Ντραγκάνοβιτς ήταν στη Γιουγκοσλα­βία. Κάτω από ανεξήγητες συνθήκες,ο εγκληματίας πολέμου και ιερέας Κρούνοσλαβ Ντραγκάνοβιτςεπέστρεψε στη Γιουγκοσλαβία το 1967. Η ανάκριση διεξήχθη από όργανα των σωμάτων ασφαλείας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο Σαράγεβο. Παρόλο που είχε χαρακτηριστεί εγκληματίας πολέμου, δεν δικάστηκε τελικά. Κατά την προετοιμασία της δίκης του εγκληματία πολέμου Κλάους Μπάρμπι, το αμερικανικό υπουργείο δικαιο­σύνης απευθύνθηκε στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση με το αίτημα να ανα­κρίνει τον ιερέα Κρούμοσλαβ Ντραγκάνοβιτς, σαν βασικό μάρτυρα. Λίγες μέρες μετά το αίτημα αυτό, προτού ανακριθεί για να αποκαλυφθεί η αλή­θεια, ο Κρούνοσλαβ Ντραγκάνοβιτς πέθανε στο νοσοκομείο του Κόσεβο στις 14 Ιουνίου 1982 και τάφηκε στο κεντρικό κοιμητήριο του Σαράγεβου στο Μπάρε. Μέχρι το θάνατό του ο εγκληματίας πολέμου και ιερέας Ντραγκάνοβιτς ζούσε στο Σαράγεβο.
Οκίνδυνος να ανακαλυφθεί η «ποντικότρυπα» του ιερέα Ντραγκάνο­βιτς και να εκτεθούν υπηρεσίες των ΗΠΑ, πριν από τη δική του Κλάους Μπάρμπι, ερμηνεύει την άρνηση αμερικανικών υπηρεσιών να εκδώσουν εγκληματίες πολέμουκαθώς και την καθυστέρηση 35 χρόνων για την έκδοση του Ουστάσι υπουργού αστυνομίας, Αντρίγια Αρτούκοβιτς, που έγινε μόνο το 1984 - 86, αφού ανακαλύφθηκε η αλήθεια μέσω της έκθε­σης του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης το 1983, που υπόβαλλε ο ειδικός ερευνητής Allan A.Ryan jr., ο οποίος, στο βιβλίο του «Ήσυχοι γεί­τονες» δημοσίευσε την αλήθεια για τον Αρτούκοβιτς, την πλήρη υποστήριξή της καθολικής εκκλησίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα ευρήματα του αμερικανικού υπουργείου δικαι­οσύνης,ο ιερέας Κρούνοσλαβ Ντραγκάνοβιτς χρησιμοποίησε το ινστιτού­το του Αγίου Ιερωνύμου στη Ρώμη, σαν βάση για τη διάσωση φυγάδωνΟυστάσι, έβγαλε διαβατήρια μέσω της διεθνούς επιτροπής του ερυθρού σταυρού, καθώς και βίζες μέσω διαφόρων νοτιοαμερικάνικων πρεσβειών.Όταν η 430.CIC ανακάλυψε αυτές τις ενέργειες, διείδε σε αυτές τη δυνα­τότητα να βγάλει τους πράκτορές της έξω από την Αυστρία και την Ευρώπη, «με ένα αντίτιμο που ο Ντραγκάνοβιτς ήταν έτοιμος να πληρώσει στη CIC». Σύμφωνα με την πρακτική που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ντραγκάνοβιτς και της «430», η CIC έφερνε τους φυγάδες στη Ιταλία και τους παρέδιδε στον Ντραγκάνοβιτς. Ένας πράκτορας της CIC βοήθησε τον Ντραγκάνοβιτς να αποκτήσει νέα ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάρει βοήθεια από τον IRO (διεθνή οργάνωση για τους πρόσφυγες) μέσω ενός Αμερικανού πολίτη, του επικεφαλής του τμήματος επίβλεψης του IRO.

ΨηφιοποίησηἈντιαιρετικὸν Ἐγκόλπιον    www.egolpion.com
24   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2012


Read more:http://www.egolpion.com/role_vatican.el.aspx#ixzz45PXZSVov