Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο Λάκης Λαζόπουλος αποχαιρετά τον Στάθη Ψάλτη και περιγράφει τι έγινε στο δωμάτιο στον «Άγιο Σάββα» Τι είπε ο αξέχαστος κωμικός μέσα στο νοσοκομείο

Με ένα κείμενο του για τις στιγμές της γνωριμίας τους, αλλά και εκείνες της δύσκολες στο δωμάτιο στον Άγιο Σάββα, ο Λάκης Λαζόπουλος αποχαιρετά τον σπουδαίο ηθοποιό Στάθη Ψάλτη που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής στα 66 του χρόνια. Τίτλος του, η φράση του Στάθη Ψάλτη που του έμεινε όταν τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο: «Θα με θυμούνται, θα με θυμούνται, θα με θυμούνται…»
Ο Λάκης Λαζόπουλος, στο κείμενο που δημοσίευσε στο altsantiri.gr, γράφει για τις στιγμές γνωριμίας αλλά και όσα του είπε στο 613 στον «Άγιο Σάββα» το βράδυ που τον επισκέφτηκε.

Διαβάστε το κείμενο του Λάκη Λαζόπουλου

Τον είδα για πρώτη φορά στο θέατρο «Παρκ». Έπαιζε σε μια επιθεώρηση και ο ίδιος ερμήνευε ένα κείμενο του Μποστ. Λίτσα Κατρακυλίτσα. Μια καθαρίστρια γλιστράει από τον τελευταίο όροφο και καθώς πέφτει περιγράφει όλη της την πτώση, όλη της τη ζωή, ενώ παράλληλα περιγράφει και τι βλέπει από τα παράθυρα των διαμερισμάτων καθώς οδεύει με τρελή φόρα προς το πεζοδρόμιο.
Το κείμενο έτρεχε στο στόμα του με ίση σχεδόν ταχύτητα, με αυτή της πτώσης. Κανένα κόμμα, καμία άνω τελεία. Απνευστί. Μικρές, κοφτές, εσωτερικές ανάσες, μη αντιληπτές για το κοινό. Χρωμάτιζε, ανέβαζε και κατέβαζε τη φωνή του σαν να έκανε σλάλομ σε πιάνο. Το κοινό παραληρούσε από την ερμηνεία του κι αυτός μη χάνοντας διόλου τον δαιμόνιο ρυθμό του, περνούσε στην ιστορία σαν να ένας πολύ σπουδαίος κωμικός ηθοποιός.
Έτσι τον γνώρισα και τον θαύμασα. Ύστερα γνωριστήκαμε κάτω από ένα τραπέζι. Ήταν τέσσερις τα ξημερώματα, κάπου στη Συγγρού, όπου με την παρέα μου ήμασταν σε ένα υπόγειο μπουζουξίδικο και πολύ απλά, χαβαλεδιάζαμε. Το μαγαζί, όμως, δεν είχε άδεια λειτουργίας, αλλά πού να το ξέρουν αυτό οι θαμώνες; Στις τέσσερις και κάτι «σκάει» ο Ψάλτης στο μαγαζί με μαύρα γυαλιά ηλίου, φορώντας μία γούνα περισσότερο σαν ντεκόρ τρέλας, παρά σαν προστασία από το κρύο. Εγώ ήμουν στο διπλανό τραπέζι και με το που κάθεται σηκώνομαι να πάω να τον χαιρετήσω. «Ήρθα» του λέω «να σε χαιρετήσω, γιατί δεν ξέρω αν βλέπεις και με αυτά τα γυαλιά». Δεν προλαβαίνω να τελειώσω τη φράση μου και χτυπάει ένα κουδούνι δυνατό σαν συναγερμός και η ορχήστρα παρατάει τα όργανα και εξαφανίζεται. Το κουδούνι είχε ενημερώσει ότι πλάκωσε η μπατσαρία. Ένας σερβιτόρος φωνάζει με δυνατή φωνή, σχεδόν στρατηγού σε πόλεμο που χάνεται, «όλοι κάτω από τα τραπέζια, θα παραστήσουμε ότι το μαγαζί έκλεισε».
Βρεθήκαμε μούρη με μούρη με τον Ψάλτη κάτω από το τραπέζι με το μακρύ τραπεζομάντηλο να μας καλύπτει. Είχε βάλει το δάχτυλο στο στόμα του και μας έκανε «σσσσσσ» χωρίς να έχει βγάλει τα γυαλιά του και μετά βίας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τα γέλια μας, παριστάνοντας ότι λείπουμε.
Σε αυτό το ημίφως, κάτω από το τραπέζι, σε αυτό το τέταρτο – εικοσάλεπτο που μείναμε από κάτω, πιάσαμε τη κουβέντα χαμηλόφωνα και αυτή η σκηνή, τότε, με συνέδεσε με αυτόν τον άνθρωπο. Γιατί ο Ψάλτης ήταν διαμάντι άνθρωπος. Λαϊκός κωμικός, με τεράστια αγάπη για τον κόσμο, που όπως ο ίδιος μου είπε, έτσι καθώς μιλάγαμε στο 613 στον «Άγιο Σάββα» το βράδυ που τον επισκέφτηκα, «Θα με θυμούνται, θα με θυμούνται, θα με θυμούνται…». Τρεις φορές. Θυμάμαι έντονα τον τρόπο που το είπε, τον τονισμό, καθώς και ότι δεν λύγισε η φωνή του στην επανάληψη της φράσης, καθώς και οι δύο ξέραμε τι έκρυβε αυτή η επανάληψη.
Μιλάγαμε, γελάγαμε με αυτή τη συνεννόηση που έχουν δύο κωμικοί που παίζουν μεταξύ ορατού και αοράτου, που κινούνται με ακρίβεια στα νήματα του κειμένου και του αυτοσχεδιασμού. Είχαμε και οι δύο συναίσθηση του θανάτου που έκοβε βόλτες στο δωμάτιο. Μπορεί και να προσπαθούσαμε να ξεγελάσουμε τον Χάρο, ακριβώς τι κάναμε δεν ξέρω, ξέρω ότι η καρδιά του παρόλα όσα πέρναγε στεκόταν ήρεμη κοιτώντας προς τον ουρανό.
Νομίζω πρώτα «έφυγε» η ψυχή του και μετά το χιούμορ του. Ο Στάθης Ψάλτης , αληθινός κωμικός και σπάνιος φτιάχτηκε από τον κόσμο. Πλάστηκε από τα γέλια τους και αφοσιώθηκε σε αυτούς. Εκεί, στο σανίδι, ως το τελευταίο λεπτό.
Φεύγοντας άφησε αγάπη σε όλους δίπλα του και μόνο ωραίες αναμνήσεις. Τι σπάνιο να φεύγεις και να αφήνεις ωραίες αναμνήσεις;
Θέλω να σταθώ στο κορίτσι αυτό, στη γυναίκα του, τη Χριστίνα, η οποία τόσα χρόνια στάθηκε δίπλα του. Τώρα είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω και να ξεχωρίσω την αληθινή αγάπη που του είχε. Το πώς τον πρόσεχε σαν τα μάτια της, πώς ήταν δίπλα του μέρα νύχτα. Δεν έχει αξία να μεταφέρω λόγια. Αυτά που νοιώθουμε δεν υπάρχουν λόγια να τα μεταφέρουν. Μένουν εκεί. Για να μεγαλώνουν το βουνό των αισθημάτων μας.
Αποχαιρετώ με σεβασμό, με εκτίμηση, με θαυμασμό και με αγάπη πολλή αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, σπάνιο κωμικό και εξαίρετο ηθοποιό. Τον Στάθη Ψάλτη.
Υ.Γ.: Μόλις τώρα με ενημέρωσε ο αδερφός μου ότι τις μέρες που έλειπα ο Στάθης του ζήτησε να τον καταγράψει σε ένα βίντεο για όσα ήθελε να μου πει. Κρατάω το δώρο του αυτό σαν φύλακα και οδηγό.
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2666118/o-lakis-lazopoulos-apochereta-ton-stathi-psalti-ke-perigrafi-ti-egine-sto-domatio-ston-agio-savva?ref=rel

Δημήτρης Πιατάς: Ο Στάθης Ψάλτης έδωσε σπίτι σε οικογένεια που ήταν στο δρόμο

«Ο Στάθης απογειώθηκε γιατί ήταν ένας κωμικός ηθοποιός μαμούθ»


Την αποκάλυψη ότι ο Στάθης Ψάλτης, την εποχή που είχε την δυνατότητα, είχε δώσει σπίτι σε μια οικογένεια που είχε βρεθεί στο δρόμο, ενώ ο ίδιος έμενε στο νοίκι, έκανε ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς μέσα από την συχνότητα του Flash.
«Έκανε μια θαυμάσια και απέραντη καριέρα, μοναδική στην κωμωδία. Δεν σου κρύβω ότι ήμουν θαυμαστής σε σχέση με το ταλέντο του. Ο Στάθης ως αυθεντικός κωμικός ηθοποιός, ήταν φύση και θέση χαρισματικός, είχε την πολυτέλεια και την μοναδικότητα να παίζει και δράμα», είπε μεταξύ άλλων ο γνωστός ηθοποιός.
Ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς μίλησε και στην εκπομπή «Σπίτι μου σπιτάκι μου».
«Για μένα είναι πολύ οδυνηρό γιατί είναι σαν να φεύγει η δική μου η ζωή με τον χαμό του Στάθη. Ξεκινήσαμε μαζί στην ηρωική εποχή της επιθεώρησης, κάναμε όλες αυτές τις διάφορες επιτυχίες. Ο Στάθης όμως απογειώθηκε γιατί ήταν ένας κωμικός ηθοποιός μαμούθ. Και μου έλαχε να ξαναβρεθούμε τώρα πρόσφατα, όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης μας φώναξε να κάνουμε Ρωμαίο και Ιουλιέτα, βρεθήκαμε σε κοινό καμαρίνι.
Ήξερα ότι κάτι είχε, αλλά όταν έβγαινε πάνω στη σκηνή δεν υπήρχε καμία αρρώστια. Ήταν ο Στάθης που ξέρω, ο οδοστρωτήρας που κατακτούσε τον κόσμο και δεν καταλάβαινε τίποτα. Ειλικρινά όταν έφτασα στο νοσοκομείο που τον είδα πρόσφατα, είδα αυτή τη δύναμη του Στάθη, τον ενδιέφερε το αύριο, μιλούσε για ρόλους που θα κάναμε μαζί. Ο Στάθης δεν έχει φύγει για μένα…», είπε ο Δημήτρης Πιατάς.

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2666257/dimitris-piatas-o-stathis-psaltis-edose-spiti-se-ikogenia-pou-itan-sto-dromo

Στάθης Ψάλτης: «Αυλαία» για τον «καμικάζι» του ελληνικού σινεμά

: Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 χρόνων, στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου νοσηλευόταν επί πέντε εβδομάδες, άφησε την Παρασκευή (22/04) ο σπουδαίος ηθοποιός, Στάθης Ψάλτης.
Δύσκολες στιγμές βιώνουν οι δικοί του άνθρωποι, η σύζυγος, η κόρη και ο αδερφός του μεγάλου ηθοποιού είναι συντετριμμένοι από το χαμό του αγαπημένου τους προσώπου και προσπαθούν να κάνουν συμπαράσταση ο ένας στον άλλον. 

Συντετριμμένος ο αδερφός του 

«Ο θεός μού πήρε τον άγγελό μου», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Γιάννη Ρώτα, του αγαπημένου αδελφού του Στάθη Ψάλτη.

«Υπέροχος άνθρωπος και μεγάλος θεατρίνος. Μετά την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο τελευταίος σταρ και καλό παιδί. Βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη. Είχε βοηθήσει χιλιάδες κόσμο», υπογραμμίζει ο κ. Ρώτας.
«Έτσι είναι η ζωή. Έλεγα Θεέ μου, δεν έπαιρνες εμένα; Αλλά δυστυχώς... πήρε τον άγγελο μου», κατέληξε ο κ. Ρώτας.

«Έφυγε» το απόλυτο είδωλο της δεκαετίας του '80




Ήταν 14:25 το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο Στάθης Ψάλτης άφηνε την τελευταία του πνοή στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», εκεί όπου νοσηλεύονταν από τις 16 Απριλίου.
Η υγεία του ηθοποιού που σκόρπισε το γέλιο μέσα από τις βιντεοταινίες του  σημείωση ραγδαία επιδείνωση ανήμερα του Πάσχα, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί στην εντατική. Οι γιατροί έκαναν τα αδύνατά δυνατά προκειμένου ο αγαπημένος ηθοποιός να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο η μάχη που έδινε ήταν άνιση. Ο καρκίνος που είχε εμφανιστεί αρχικά στον πνεύμονα παρουσίασε μεταστάσεις και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Όλες αυτές τις εβδομάδες ήταν στο πλευρό του ήταν συνεχώς η σύζυγος του, Χριστίνα αλλά και η κόρη του Μαρία.
Δημοσία δαπάνη η κηδεία του 
Η κηδεία του θα γίνει θα γίνει δημοσία δαπάνη από το δήμο Ζωγράφου, τη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 15:00 από το κοιμητήριο Ζωγράφου.
Μηνύματα θλίψης και συμπαράστασης από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο
Μετά τη γνωστοποίηση του θλιβερού γεγονότος σύσσωμος ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος, αλλά και φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου ηθοποιού εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Στάθη Ψάλτη.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου στο συλλυπητήριο μήνυμα της αναφέρε για τον θάνατο του Στάθη Ψάλτη: «Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε ένας δημοφιλής ηθοποιός που υπηρέτησε κατά το πλείστον την κωμωδία ψυχαγωγώντας το ευρύ κοινό από το θεατρικό σανίδι, την κινηματογραφική αίθουσα και τις τηλεοπτικές ίντσες. Ήταν αφοσιωμένος στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης όπου με την αιχμή της σάτιρας διασκέδασε γενιές θεατών. Στους οικείους του μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του ηθοποιού Στάθη Ψάλτη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απώλεια του Στάθη Ψάλτη μας γεμίζει θλίψη. Υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός και σπουδαίος άνθρωπος. Χάρισε γέλιο στους Έλληνες και στήριζε τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Ο καλλιτεχνικός κόσμος από σήμερα είναι φτωχότερος. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Στην ανακοίνωση της που εξέδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον Θάνατο του Στάθη Ψάλτη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχασε σήμερα την μάχη με τον θάνατο ο αγαπητός σε όλους μας Στάθης Ψάλτης. Ένας ηθοποιός που γέμιζε τα θέατρα, καθώς έκανε τεράστιες επιτυχίες στην επιθεώρηση, ήταν όμως εξαιρετικός και σε δραματικούς ρόλους όπως με την συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Συμβολαιογράφος στην ΕΡΤ το 1979, και την πρόσφατη εμφάνιση στον ρόλο έκπληξη της παραμάνας, στον Ρωμαίο και Ιουλιέτα σε σκηνοθεσία Δ. Λιγνάδη στο θέατρο Πάνθεον...Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ, ανέφερε στο μήνυμα του: «Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε ένας ταλαντούχος και ιδιαίτερα δημοφιλής ηθοποιός. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Στάθη Ψάλτη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα «αντίο» στον Στάθη Ψάλτη
Ένα «αντίο» στον Στάθη Ψάλτη

Ποιος ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός
Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη.
STATHIS
Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Τάρια Μπούρα και ο δεύτερος, το 2006, με την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη. Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας, Και ο πρώτος ματάκιας, Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια. Είχε παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς.
stathis3
Το 1973 στην τηλεοπτική σειρά «Οι έμποροι των εθνών» τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. 
Οι κορυφαίες στιγμές του στον Ελληνικό Κινηματογράφο
Υπήρξε από τους πλέον πολυτάλαντους ηθοποιούς του Ελληνικού Κινηματογράφου, μεσουρανώντας στη δεκαετία του ’80, σε πάρα πολλές βιντεοκωμωδίες, καθώς και σε πλήθος επιθεωρήσεων και θεατρικών παραστάσεων.
Ετοιμόλογος και δεινός ατακαδόρος, ο Στάθης Ψάλτης σημάδεψε με τις ερμηνείες του μια ολόκληρη γενιά, παρουσιάζοντας τα κακά, τα στραβά και τ’ ανάποδα της Ελλάδας, μέσα από τη σάτιρα και το χιούμορ.
Απολαύστε στα παρακάτω βίντεο τον Στάθη Ψάλτη σε απίστευτες ατάκες!


Ο ανατριχιαστικός μονόλογος του σπουδαίου ηθοποιού 
Όλοι θυμόμαστε τον Στάθη Ψάλτη από τις μοναδικές ερμηνείες του στις βιντεοκωμωδίες της δεκαετίας του 1980.
Λίγοι, ωστόσο, θα θυμούνται έναν συγκλονιστικό μονόλογο που είχε κάνει ο ίδιος το 2011, στην ξεκαρδιστική επιθεώρηση «Πού πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό;».
Μέσα σε περίπου πεντέμισι λεπτά, ο αγαπημένος ηθοποιός ξεδιπλώνει το μεγάλο του ταλέντο, καθηλώνοντας τους πάντες!

Η επική ατάκα από την ταινία «Βασικά καλησπέρα σας» που έγραψε ιστορία
Από τους ρόλους του Στάθη Ψάλτη που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα τη χρυσή εποχή της βιντεοταινίας ήταν αυτός του… ραδιοπειρατή, στην ταινία «Βασικά καλησπέρα σας» σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, η οποία προβλήθηκε τη σεζόν 1982-1983.
Ο «ραδιοπειρατής» Στάθης Ψάλτης κάνει ερωτική εξομολόγηση στην Κούλα, την οποία υποδύεται η Καίτη Φίνου λέγοντας από την παράνομη ραδιοσυχνότητα που εκπέμπει: «Κούλα μ’ ακούς; Πολύ κ@@αιδο ο Κυριάκος, Κούλα».

Οι θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έλαβε μέρος:
stathis psaltis1 copy
Ο τελευταίος μονόλογός του για την Ελλάδα της κρίσης
Ήταν η τελευταία εμφάνισή του αγαπημένου ηθοποιού στην Πάτρα, όπου καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που τόσο τον αγάπησε!
 http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/787447/stathis-psaltis-aylaia-gia-ton-kamikazi-toy-ellinikoy-sinema