Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Αφιέρωμα στον «μεθύστακα» του ελληνικού κινηματογράφου, Ορέστη Μακρή

Νομίζω πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για έναν  ηθοποιό σοβαρό, λιγομίλητο, με το αυστηρό ύφος  αλλά γεμάτο καλοσύνη βλέμμα, με αυτό το παράστημα που σίγουρα σε κάποιους μας έκανε να τον νιώθουμε σαν πατέρα ή θείο μας. Έναν τόσο ταλαντούχο, αλλά και συνάμα τόσο αγαπητό άνθρωπο. Τον μοναδικό ‘’ μεθύστακα’’ .
Σας παρουσιάζω:
CACHE_620X620_1_1075497
Ο Ορέστης Μακρής γεννήθηκε το 1898 στη Χαλκίδα και είχε άλλα πέντε αδέλφια. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός και οι δυσκολίες τις εποχής έκαναν την οικογένεια να ζει φτωχικά. Οι μέρες που ερχόταν κάποιο μπουλούκι από την Αθήνα, ήταν ο παράδεισος για τον Ορέστη Μακρή, γιατί χανόταν με τις ώρες ανάμεσα στους ηθοποιούς και τους παρακολουθούσε με δέος. Γι’ αυτό μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο πήγε αμέσως στην Αθήνα και γράφτηκε στο Ωδείο των Αθηνών για να κάνει μαθήματα φωνητικής.
Έτσι μπόρεσε και έγινε ένας καταπληκτικός τενόρος. Το 1925 ξεκινάει τη καριέρα του σαν τενόρος στο θίασο της Ροζαλίας Νίκα, με το έργο «Τρείς αγάπες» και μέχρι το 1930 εμφανίζεται σε πολλές οπερέτες με μεγάλη επιτυχία. Σε μια περιοδεία στην επαρχία, ένα μεσημέρι που κάθισε όλος ο θίασος μαζί για φαΐ, ο Ορέστης Μακρής αποφάσισε να τους διασκεδάσει λίγο και άρχισε να παριστάνει τον μεθυσμένο. Τότε ο Αιμίλιος Βεάκης συγκλονίστηκε και του είπε ότι πρέπει να βγει στην επιθεώρηση και μάλιστα να ενσαρκώσει το ρόλο του μεθυσμένου.
makris
Ήταν σίγουρος ότι θα ξεσήκωνε τα πλήθη. Έτσι και έγινε. Το 1932 εμφανίζετε στο ‘’Ρεξ’’ στην επιθεώρηση «Παπαγάλος» και μόλις άρχισε να τραγουδάει ‘’τους μπεκρήδες κι αν δικάσουνε, άδικα θα τους κρεμάσουνε», με το ύφος και το στυλ  του μεθυσμένου, οι θεατές άρχισαν να χειροκροτούν με πάθος και ενθουσιασμό μαζί. Πολύς κόσμος πήγαινε και ξανά πήγαινε, για να τον δει να παίζει τον μπεκρή και κάθε φορά  ενθουσιαζόταν σαν να τον έβλεπε εκείνη την ημέρα για πρώτη φορά. Ο Ορέστης Μακρής, δεν είχε πιεί ούτε γουλιά κρασί στη ζωή του.
Λένε ότι είχε ‘’ξεσηκώσει’’ το πως θα τον κάνει καλύτερα, από έναν ωραίο μπεκρή, που τριγυρνούσε στα ταβερνάκια της Πλάκας και όταν γυρνούσε από τις παραστάσεις του σαν τενόρος, σταματούσε και του μιλούσε και μάλιστα στο ίδιο ύφος. «Θα πιούμε Λευτεράκη, ένα κατρούτσο;» «Να πιούμε….» του απαντούσε ο συμπαθέστατος μεθυσμένος.  Όμως σε κάθε έργο, σε κάθε παράσταση ενσάρκωνε τον μεθυσμένο  με διαφορετικό τρόπο και αυτό είναι που πραγματικά τον έκανε κάθε φορά πιο συγκλονιστικό.
Μπορεί να ήταν πια καθιερωμένος ως μεθύστακας, αλλά όποιο ρόλο και να ενσάρκωνε τον έκανε καταπληκτικά. Σε μια παράσταση  του ‘’Περοκέ’’ το 1959, σατιρίζοντας τα μπαλέτα Μπολσόι στην Λίμνη των κύκνων, ο Αυλωνίτης, ο Σταυρίδης και ο Παράβας, έβγαιναν στην σκηνή ντυμένοι σαν μπαλαρίνες κύκνοι. Στο τέλος εμφανιζόταν και η χορογράφος ‘’Κουλάνοβα’’, μια υπέροχη μπαλαρίνα με φτερά, ίδια ο Ορέστης Μακρής…. και το κοινό παραληρούσε .
methistakas19495_400
Στον κινηματογράφο σαν μεθύστακας, πρωτοεμφανίστηκε το 1950 και οι ουρές στα ταμία κράτησαν περίπου 27 εβδομάδες. Ενέπνεε τους θεατές, γιατί μέσα από τα μάτια του έβλεπαν την βασανισμένη Ελλάδα. Έβλεπαν έναν άνθρωπο που στην ουσία δεν έπινε για να ξεχάσει, αλλά για να μπορεί να θυμάται. Ο Ορέστης Μακρής αγαπούσε πολύ την δουλειά του και προσπαθούσε να την κάνει όσο καλύτερα μπορούσε. Έμπαινε στο ‘’πετσί’’ του ρόλου σαν να το ζούσε πραγματικά.
Μάλιστα σε κάποια σκηνή που έπρεπε να λογομαχήσει έντονα με τον  Χόρν, παρόλο που η σκηνή πήγε περίφημα και τελείωσε, παρασυρμένοι και οι δυο ηθοποιοί συνέχισαν να βρίζονται και μόλις συνειδητοποίησαν ότι είχε τελειώσει η σκηνή, ξέσπασαν και οι δυο σε γέλια.
451488-O MATHYSTAKASpage178_1
Ένα άλλο περιστατικό που μας δείχνει τον επαγγελματισμό και την αγάπη του στη δουλειά του, ήταν σε κάποια άλλη σκηνή που ο Τζαβέλλας προσπαθούσε να τον βοηθήσει να μάθει τα λόγια της σκηνής και εκείνος για κάποιο λόγο δεν τα κατάφερνε. Τότε ο Φίνος νευριασμένος που έβλεπε τον Τζαβέλλα να παιδεύεται του είπε «Τι παιδεύεσαι. Δε βλέπεις που είναι κάφρος;».
Τότε ο Μακρής κάνοντας πως δεν άκουσε, έφυγε σιωπηλός και γυρνώντας μετά από λίγη ώρα, είπε όλο το μονόλογο του άψογα. Όλοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα και τότε γύρισε στον Φίνο και του είπε «Εμένα είπες κάφρο βρε…».
Γύρισε πολλές ταινίες, «την Κάλπικη λίρα», «τη θεία από το Σικάγο», «Η κυρά μας η Μαμή», «Το Αμαξάκι»  κ.α  και συνεργάστηκε με πολλούς αξιόλογους ηθοποιούς, Αιμίλιο Βεάκη, Μαρίκα Κοτοπούλη κ.α. Μάλιστα «στη θεία από το Σικάγο» κάποιο περιοδικό της εποχής, είχε σχολιάσει αρνητικά την κινηματογραφική του γυναίκα, Ελένη Ζαφειρίου, η οποία ήταν αρκετά μικρότερη του σε ηλικία.
8875
Ο Μακρής στεναχωρημένος γι’ αυτό την είχε ρωτήσει αν της είχε κακοφανεί που την είχαν βάλει σαν γυναίκα του, μια που εκείνος είχε τα χρονάκια του. Τότε εκείνη με ενθουσιασμό του είχε απαντήσει « όχι βέβαια, αφού σας λατρεύω. Άλλωστε θα μπορούσατε να ήσασταν και άντρας μου», «Όχι και έτσι ευλογημένη…» της απάντησε εκείνος.
Εκτός από κινηματογραφικές ή θεατρικές δουλειές, ο Ορέστης Μακρής στις αρχές της δεκαετίας του ’30, λόγο της καταπληκτικής του φωνής (μη ξεχνάμε σαν τενόρος ξεκίνησε), ηχογράφησε μια σειρά από δίσκους με τραγούδια όπερας εκείνης της εποχής.
Η ταινία «Το Αμαξάκι» πήγε στο φεστιβάλ του Κάρλο Βιβάρι, όπου οι ξένοι εκεί ήταν σίγουροι ότι ο Ορέστης Μακρής ήταν ο πρωταγωνιστής του Εθνικού μας Θεάτρου. Είχε γυριστεί η ταινία με τόσο προσοχή και λεπτομέρεια, που στο σημείο που πέφτει ο Μακρής από το αμαξάκι, για να γυριστεί σωστά, είχε πέσει δεκατρείς φορές.
Αφού έλεγε στον Ντίνο Δημόπουλο «Δε με λυπάσαι πια;». Ευτυχώς (μετά από 13ης φορές τι ευτυχώς, τέλος πάντων), την 14η φορά πέτυχε η σκηνή και έτσι μπόρεσαν μετά από πολύ κόπο και κούραση να τελειώσουν την ταινία και να πάρει τις τόσο καλές κριτικές που πήρε. Στο «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία ήταν πειραχτήρι, του έκρυβε τα τσιγάρα, το σακάκι και εκείνος γλυκός όπως πάντα έλεγε «Βρε, δεν πάμε καλά. Σας παρέσυρε το κλίμα της ταινίας μου φαίνετε…». Παρά το αυστηρό του ύφος, τις σοβαρές στιγμές  και χωρίς υπερβολές, μπορούσε να βγάλει γέλιο και γι’ αυτό ο μεγάλος Γάλλος πρωταγωνιστής Χαρι Μπορ έλεγε, πως στην Γαλλία είναι εκείνος και στην Ελλάδα είναι ο Ορέστης Μακρής.
451478-PORTRAITO3151_ph1
Είχε συμμετάσχει σε 40 περίπου ταινίες και  τιμήθηκε με το Τάγμα του Φοίνικος. Παρόλο που φαινόταν δύσκολος χαρακτήρας, λόγο του ύφους και του παραστήματος του,  ήταν ένας άνθρωπος σεμνός, μετρημένος, δίκαιος, αξιοπρεπείς.
Δεν επηρεάστηκε ποτέ από την μεγάλη επιτυχία και μιλούσε σε όλους ντόμπρα. Ήταν λιγομίλητος και στη δουλειά του ήταν πάντα συνεπής, διαβασμένος, συνεργάσιμος και πάντα πρόθυμος. Καθόταν στο καμαρίνι του, χωρίς να μπερδεύεται σε λόγια και κουτσομπολιά. Στις λιγοστές φορές που θύμωνε η αντίδραση του ήταν να κοιτάει τον ουρανό, να κάνει το σταυρό του και λέει «Ευχαριστώ Θεέ μου, που με έκανες λογικό άνθρωπο»!!!
Λάτρευε την οικογένεια του και παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα, φρόντιζε να τρώει κάθε μεσημέρι με την γυναίκα του και τα δυο του παιδιά. Όταν αποσύρθηκε από τη δουλειά, στο σπίτι του στο Χαλάνδρι, έφτιαξε ένα ωραίο κήπο με κερασιές, που τις περιποιόταν με πολύ αγάπη.
Ήταν χαρούμενος και ευτυχισμένος κοντά στην οικογένεια του και απολάμβανε πολύ και την απεριόριστη αγάπη του κόσμου.  Μια μέρα ζήτησε του εγγονού του να τον πάει στη γειτονιά που γεννήθηκε, στη Χαλκίδα και εκεί με μεγάλη του χαρά είδε και μίλησε με παλιούς φίλους και θυμόταν με χαρά τα παιδικά του χρόνια.
Orestis_Makris
Στο τέλος είπε της κόρης του « Τώρα μπορώ να φύγω ευχαριστημένος, νυν απολύεις τον δούλον σου, Κύριες…». Πέθανε στις 29 Ιανουαρίου 1975 ήσυχα, σε ηλικία 76 χρονών.
Ήταν ένας άνθρωπος με ήθος, αρχές (όπως οι περισσότεροι ηθοποιοί εκείνης της εποχής και ας ήταν κάποιοι αγράμματοι), ηρεμία, αγάπη, καλοσύνη, ντομπροσύνη και τόσα άλλα, που θα μπορούσα να γράφω ώρες.
Ένας τόσο μα τόσο καλός άνθρωπος που όσες ιστορίες και να περιγράψω, είμαι σίγουρη ότι όλοι θα θέλουμε να διαβάσουμε κι άλλες.
Τόσο καταπληκτικοί ηθοποιοί, τόσο καταπληκτικοί άνθρωποι, που πραγματικά θα ήθελα πάρα πολύ να ζω εκείνη την εποχή και να μπορέσω να τους γνωρίσω από κοντά.
ΛΟΥΙΖΑ ΣΑΜΑΝΤΖΗ
http://ellinikoskinimatografos.gr/αφιέρωμα-στον-μεθύστακα-του-ελληνι/

Το Σάββατο στις 18.00 η επίσημη υποδοχή στον Άγιο Ανδρέα Πατρών των ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Το Σάββατο στις 18.00 η επίσημη υποδοχή στον Άγιο Ανδρέα Πατρών των ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει στο νέο ιερό ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών η επίσημη υποδοχή των ιερών λειψάνων του Μάρτυρος και ομολογητού Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τα οποία φυλάσσονται στην ιερά μονή της Αγίας Τριάδος Συμφερουπόλεως, στην Ουκρανία.Το Σάββατο στις 18.00 η επίσημη υποδοχή στον Άγιο Ανδρέα Πατρών των ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά του Ιατρού Η πτήση από την Κριμαία της Ουκρανίας θα αφιχθεί στον Άραξο

Τα ιερά λείψανα του συγκεκριμένου Αγίου (1877-1961) μεταφέρονται για 1η φορά από την περιοχή της Κριμαίας στην Πάτρα κι αυτό γίνεται για πνευματικούς και προσκυνηματικούς λόγους.
Μιλώντας στο thebest.gr, ο προιστάμενος του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ανέφερε ότι τα λείψανα θα συνοδεύουν από την Ουκρανία στην Ελλάδα, δύο Ρώσοι ιερωμένοι και ο ηγούμενος του μοναστηριού ενώ παρών κατά την υποδοχή στο αεροδρόμιο του Αράξου θα είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος.
Τα λείψανα θα μείνουν στην Πάτρα για να τα προσκυνήσει ο ευσεβής λαός και να λάβει ευλογία, για σχεδόν 10 ημέρες (η επιστροφή στην Κριμαία έχει οριστεί για την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016). Μάλιστα μιας και στο νέο ιερό ναό θα βρίσκονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού, κανονίστηκε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών τόσο ο Γ’ όσο και ο Δ’ κατανυκτικός εσπερινός να γίνουν στο ναό του Αγ. Ανδρέου, στις 3 και 10 Απριλίου 2016, στις 18.00 το απόγευμα, αντίστοιχα.
Μόλις ολοκληρωθεί η υποδοχή το Σάββατο το απόγευμα, θα ακολουθήσει μέγας αρχιερατικός εσπερινός. Καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες και ο ιερός ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η αναχώρηση των τιμίων λειψάνων θα γίνει μετά το τέλος της προηγιασμένης Θείας λειτουργίας τη Δευτέρα 11/4 στις 9.30 το πρωί.
Καθημερινά θα τελείται το πρωί προηγιασμένη Θεία λειτουργία και στις 18.00 το απόγευμα Μέγα Απόδειπνο ενώ την Παρασκευή εκτός από την ακολουθία των Χαιρετισμών στην Παναγία, στις 19.00, θα τελεστεί στη συνέχεια, στις 21.00 το βράδυ και ιερά αγρυπνία.
*Η ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως είναι η 11η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία εκοιμήθη.
Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ.
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/384535 

«Φωτιά» σε καύσιμα, κινητά και συνδρομητική την ώρα που οι θεσμοί θέλουν μεγαλύτερο ΦΠΑ

Μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, που μεταφράζονται σε 5,4 δισ. ευρώ, ως το 2018 φέρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και η έμμεση φορολόγηση, τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσει το οικονομικό επιτελείο ως το τέλος της εβδομάδας για να «κλειδώσει» η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τη Δευτέρα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε το ύψος των μέτρων, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μην πληγούν τα χαμηλότερα στρώματα και οι αδύναμοι συμπολίτες μας», ενώ αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, τόνισε πως «σε ασφαλιστικό και φορολογικό φαίνεται όλες οι πλευρές να συμπίπτουν και παραμένουν αποκλίσεις στα κόκκινα δάνεια».
Όπως ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, Αθήνα και δανειστές συμφώνησαν ότι για να κλείσει η συμφωνία απαιτούνται μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, αντί για 4,5% του ΑΕΠ που μέχρι πρότινος ζητούσε το ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι βάσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, έως το Πάσχα και με κεντρικό ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, το 1% προκύπτει από τις ρυθμίσεις και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το άλλο 1% προκύπτει από φόρους, από τη φορολόγηση και το ακόμη άλλο 1% από άλλα μέτρα που πρακτικά θα αποτελούν έμμεση φορολόγηση.
Σε αυτή τη βάση εργαστήκαμε, τόνισε η κα Γεροβασίλη και αυτό έχουμε αποδεχθεί στη συμφωνία, «ανεξάρτητα αν μετά (και αυτά προκύπτουν και σε συμφωνία και με τους Ευρωπαίους εταίρους) το ΔΝΤ έχει προβάλει άλλα νούμερα: μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο, όμως, δεν φαίνεται να επικρατεί. Επομένως, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του 3% του ΑΕΠ από τις τρεις κατηγορίες που σας προανέφερα».
Η κα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως οι δύο πλευρές έχουν συναινέσει να αφορούν κατά 1% τα οφέλη για το Δημόσιο από την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και κατά 2% του ΑΕΠ επιπλέον κρατικά έσοδα από φόρους, εκ των οποίων 1% του ΑΕΠ από την άμεση φορολόγηση και 1% από αύξηση των έμμεσων φόρων.
Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε 1,8 δισ. ευρώ μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων, 1,8 δισ. ευρώ μέτρα από άμεσους φόρους και 1,8 δισ. ευρώ μέτρα από το Ασφαλιστικό.
Σε ότι αφορά τα μέτρα για την εξεύρεση 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και βενζίνης, αύξηση φόρων στην κινητή τηλεφωνία και επιβολή ειδικού τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.
Τα 1,8 δισ. ευρώ από τους άμεσους φόρους θα προκύψουν από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τον φόρο ακινήτων, με την κυβέρνηση να εξετάζει επιβαρύνσεις για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ το άλλο 1,8 δισ. θα προκύψει από τις περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ, καθώς και από την αύξηση στις εισφορές.

Πώς το κράτος «παγίδευσε» τους αγοραστές Ι.Χ. με ντίζελ

Εν τω μεταξύ, εγκλωβισμένοι από την ανακολουθία των πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων βρίσκονται 157.349 ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, οι οποίοι από το 2011 και μετά προχώρησαν στην απόκτηση ακριβότερων οχημάτων με καύσιμο το diesel, στοχεύοντας πως θα κάνουν απόσβεση μέσω του φθηνότερου καυσίμου.

Πηγή: cnn.gr

Τα 2,5 εκατ. φτάνουν τα άστεγα ανήλικα στις ΗΠΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία των ανήλικων αστέγων στην Αμερική, με το αριθμό τους μόνο στην πολιτεία του Κολοράντο να αυξάνεται κατά 68%
Ο αριθμός των άστεγων παιδιών στην πολιτεία Κολοράντο έχει αυξηθεί δραματικά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2013-2015, εν μέσω της αύξησης του κόστους της στέγης, ανέφερε σε έκθεση της μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών της πολιτείας.
«Το φαινόμενο των αστέγων σε αρκετές αστικές περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία έχει εκτιναχθεί καθώς το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Όπως ανέφερε η οργάνωση, ο αριθμός των άστεγων μαθητών στην κομητεία του Ντένβερ αυξήθηκε κατά 41% το διάστημα 2013–2015, ενώ στην κομητεία Μέσα η αύξηση ανήλθε σε 68% την ίδια περίοδο.
Παράλληλα σημειώνεται πως καταγράφηκε βελτίωση όσον αφορά το ποσοστό παιδικής φτώχειας.
«Το συνολικό ποσοστό παιδικής φτώχειας στο Κολοράντο ύψους 15% παρουσίασε πτώση για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, φτάνοντας σε επίπεδα προ ύφεσης για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες αυξημένη σε σχέση με το 2000», υπογραμμίζεται.

31% μαύρων ανηλίκων ζει στη φτώχεια

Όπως σημειώνει η οργάνωση, υπάρχει σημαντική διαφορά στο επίπεδο της φτώχειας, με βάση την φυλή ή την εθνότητα. Ενώ το 8% των λευκών παιδιών ζουν στην φτώχεια, το ποσοστό ανεβαίνει στο 27% για τα ισπανόφωνα παιδιά και στο 31% για τα μαύρα παιδιά.
«Με μεγάλη διαφορά, τα παιδιά που βιώνουν τις πιο έντονες επιπτώσεις της φτώχειας, είναι τα έγχρωμα παιδιά», δήλωσε η Κρις Γουάτνεϊ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης.

1 στα 30 παιδιά χωρίς στέγη

Το Κολοράντο σήμερα, είναι μια από πολιτείες με το υψηλότερο κόστος όσον αφορά τα νηπιαγωγεία και την παιδική φροντίδα, σύμφωνα με την οργάνωση.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τις Άστεγες Οικογένειες, που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ, τα άστεγα παιδιά στα αμερικανικά δημόσια σχολεία το 2013 ήταν 2,5 εκατομμύρια σε όλες τις ΗΠΑ. 1 στα 30 παιδιά στις ΗΠΑ δεν είχαν στέγη το 2013, αριθμός που αποτέλεσε ιστορικό υψηλό για τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/ta-2-5-ekat-ftanoyn-ta-astega-anhlika-stis-hpa.3979682.html

Άγρια επεισόδια και μαχαιρώματα ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο

Άγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο hot spot της Χίου στο Χάλκειος ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. 
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν τρία άτομα στο κεφάλι και τα πόδια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται. 
Επιπλέον, το ιατρείο του hot spot και οι χώροι καταγραφής υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.
Σύμφωνα με το politischios.gr, μέχρι στιγμής ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήρθαν στα χέρια δεν είναι γνωστός.
Εν τω μεταξύ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, σήμερα οι κάτοικοιπραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου. 
Μάλιστα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Έτσι εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη της διμοιρίας στη Χίο.
Σημειώνεται ότι στο hot spot της Χίου με υποδομές για 1.200 άτομα βρίσκονται υπό περιορισμό περισσότεροι από 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες. Περισσότεροι από 200, που έφτασαν στο νησί χθες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.
http://newpost.gr/ellada/525608/agria-epeisodia-kai-maxairwmata-anamesa-se-prosfyges-kai-metanastes-sth-xio

Οι καταναλωτές στο έλεος των διατροφικών κυκλωμάτων

Το μέγεθος του νέου διατροφικού σκανδάλου που είδε το φως της δημοσιότητας, έπειτα από τις επιχειρήσεις της Interpol και της Europol, καταδεικνύει πως οι καταναλωτές είναι εντελώς απροστάτευτοι, καθώς είναι αδύνατο να γνωρίζουν τι καταλήγει στο πιάτο τους.

 
Όπως έδειξαν οι έρευνες, η νόθευση των τροφίμων και η λάθος επισήμανση, είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα οι εγκληματικές οργανώσεις δρουν σε διεθνές επίπεδο.
“Τα νοθευμένα και επικίνδυνα φαγητά και ποτά απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανυποψίαστοι αγοράζουν τα πιθανώς επικίνδυνα αγαθά”, δήλωσε ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της μονάδας Διακίνησης παράνομων Αγαθών της Interpol.
“Καθώς η επιχείρηση Opson V κατέληξε σε περισσότερες κατασχέσεις από ποτέ στο παρελθόν, πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες να ταυτοποιήσουμε τα εγκληματικά δίκτυα που κρύβονται πίσω από αυτή τη δραστηριότητα, των οποίων η μόνη επιδίωξη είναι το κέρδος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους κινδύνους που ενέχει”, πρόσθεσε.
“Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και η παγκόσμια φύση της τροφικής αλυσίδας, προσφέρει σε εγκληματίες την ευκαιρία να πουλάνε παραποιημένα φαγητά, σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων, που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία στους ανυποψίαστους καταναλωτές. Η πολυπλοκότητα και η έκταση αυτής της απάτης, σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία στα σύνορα, με διυπηρεσιακή προσέγγιση”, δήλωσε από την μεριά του ο Κρις Βαντενκίστε, της Europol.

Σε 57 χώρες το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο 

Περισσότεροι από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων σε 57 χώρες κατασχέθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης της Interpol και της Europol. 
Η επιχείρηση με την ονομασία "Opson V" οδήγησε σε κατασχέσεις - ρεκόρ όσον αφορά τις ποσότητες. Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας πιθήκου, είναι μερικά από τα ευρήματα που εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Στο διατροφικό σκάνδαλο εμπλέκεται και η χώρα μας, όπου σύμφωνα με την Interpol, οι αξιωματικοί ανακάλυψαν τρία παράνομα εργοστάσια που παράγουν νοθευμένο αλκοόλ. Η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την διαδικασία παραγωγής, όπως ετικέτες, καπάκια, άδεια μπουκάλια αλλά και πάνω από 7.400 μπουκάλια νοθευμένων αλκοολούχων ποτών με πλαστές ετικέτες.
Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ (Σουδάν). Στην Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές "βαμμένες" με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση, εξηγεί η Interpol, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν (Γαλλία). 
Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει ένα δίκτυο μετά τη σύλληψη ενός προσώπου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοείου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.
Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλλους και κάμπιες.
Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Interpol αφηγείται την κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.
Οι έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκαν το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους.


Πηγή: http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/27322/oi-katanalotes-sto-eleos-ton-diatrofikon-kyklomaton#ixzz44ae9PHHW

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. επικίνδυνοι δολοφόνοι

Διέπρατταν κλοπές, ληστείες και δολοφονίες σε όλη την Αττική 
Πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ανθρωποκτονίες, ληστείες και κλοπές, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, σε περιοχές της Αττικής, επτά μέλη της ομάδας, εκ των οποίων πέντε άνδρες υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 28, 31, 32, 32 και 43 ετών, μία 28χρονη ομοεθνής τους και ένα 43χρονος Έλληνας. Παράλληλα, ένας 27χρονος, υπήκοος Αλβανίας, επίσης μέλος της ομάδας, είναι έγκλειστος των φυλακών για ληστείες.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των ανθρωποκτονιών με πρόθεση, των ληστειών, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, του εμπρησμού, καθώς και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, οι συλληφθέντες, εδώ και περίπου δύο χρόνια, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών σε οικίες, καθώς και κλοπών οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Οι δράστες, έχοντας προμηθευτεί όπλα, οχήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, κουκούλες και άλλα αντικείμενα, διέπρατταν συστηματικά ένοπλες ληστείες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ από τα θύματά τους αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα.Σημειώνεται, ότι κατά τη διάπραξη των ληστειών επιδείκνυαν ιδιαίτερη βιαιότητα, μη διστάζοντας ακόμα και να δολοφονήσουν τα θύματα τους. Πατράλληλα, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές και κάρτες σύνδεσης μόνο για λίγες ημέρες.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει εξακριβωθεί ότι η εγκληματική ομάδα έχει διαπράξει:
- Στις 12-3-2015, την ανθρωποκτονία 53χρονου και τη ληστεία σε βάρος της συζύγου του, στην Ελευσίνα.
- Στις 6-10-2015, τη ληστεία και ανθρωποκτονία 75χρονης, στον Ασπρόπυργο.
- Στις 10-3-2015, τη ληστεία σε βάρος 57χρονου, στα Σπάτα.
- Στις 15-8-2015, τη ληστεία σε βάρος 52χρονου, στον Ασπρόπυργο.
- Στις 15-8-2015, την απόπειρα ληστείας σε βάρος 75χρονης, στον Ασπρόπυργο.
- Στις 6-10-2015, τη ληστεία σε βάρος 52χρονου και της 43χρονης συζύγου του, στον Ασπρόπυργο.
- Στις 12-3-2015, τον εμπρησμό ΙΧ, στα Γλυκά Νερά.
Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς εκτιμάται ότι η εγκληματική ομάδα έχει διαπράξει πληθώρα παρόμοιων αδικημάτων. Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, ένα πιστόλι ρεπλίκα, μία καραμπίνα, 75 φυσίγγια, μία σιδερογροθιά, ένα μεταλλικό κλομπ, το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών, διαρρηκτικά εργαλεία και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών και δισκίων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/684227/sta-xeria-tis-el-as-epikindynoi-dolofonoi#ixzz44adLHrrx

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΡΑΡΙ

ζουραριςΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα κλασικό παράδειγμα το τι… «παθαίνουν» όσοι αποκτούν βουλευτικό θώκο, είναι ο κύριος Κώστας Ζουράρις.
Άλλοτε φανατικός υπερασπιστής όλων των εθνικών δικαίων και σήμερα φανατικός υπερασπιστής των… δυο εσοχών των ρούχων του των κάτω άκρων του.
Θυμάμαι…. θυμόμαστε…. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς! Αγαπητέ δάσκαλε Κωνσταντίνε Ζουράρι, συνδεθήκαμε σε στιγμές καθοριστικές και δύσκολες! Όταν σοβούσε το θέμα…
Θυμάμαι…. θυμόμαστε…. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς!
Αγαπητέ δάσκαλε Κωνσταντίνε Ζουράρι, συνδεθήκαμε σε στιγμές καθοριστικές και δύσκολες!
Όταν σοβούσε το θέμα της κλεψίτυπης ονομασίας του υβριδικού κρατιδίου των Σκοπίων (καρκινώματος που μας θυμίζει τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής) τήρησες από τις στήλες της »ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» πατριωτική και ανδρεία στάση.
Η φράση σου «παραχώρηση ονόματος ισοδυναμεί με παραχώρηση εδάφους», έκλεινε τα στόματα των χλιαρών ριψάσπιδων, αναρριχώμενων σαλιαγκών !
Υπερασπιζόμενοι την άποψή σου αυτή δημοσίως, διαλύσαμε πριν την ώρα της, την ημερίδα για την ονομασία του ψευδοκράτους που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ε.Μ. Σπουδών, συγκρουόμενοι με την άποψη του κατα τ” άλλα συμπαθούς και συνεπούς αγωνιστή Γιώργου Καραμπελιά.
Κοινές προσπάθειες μάς εσφράγισαν, στον κλεφτοπόλεμο, κατά του διαβόητου εθνοκτόνου εγχειριδίου της Ρεπούση, βιβλίου Ιστορίας της Στ” Δημοτικού , και στον συνεχιζόμενο αγώνα για την αλλαγή των νεοταξίτικων- παγκοσμιοποιητικών Αναγνωστικών του Δημοτικού, με ύλη μαγκαζίνου ποικίλης ύλης : μικρές αγγελίες, συνταγές, οδηγίες χρήσεως !
Αλησμόνητες ημερίδες, ομιλίες, και εκπομπές πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του επιστήθιου φίλου σου και συναγωνιστή μας Κρίτωνα Σαλπιγκτή καθώς και άλλων αγωνιζόμενων δασκάλων.
Ο ορθόδοξος λαός της Θεσσαλονίκης σε ανέδειξε δύο φορές βουλευτή με το κόμμα των Α.Ν.Ε.Λ.
Α. Δυστυχώς εσύ και το κόμμα σου μετατρέψατε τις κόκκινες γραμμές σε ροζ, και μάλιστα από εξισορροπητική δύναμη ελέγχου και αποτροπής των απευκταίων, γίνατε νομιμοποιητική δύναμη των αποφάσεων της κυβέρνησης!
Β. Γνώριζες πολύ καλά, ως πολιτειολόγος διεθνούς φήμης, ότι η ιθαγένεια δεν ταυτίζεται με την υπηκοότητα, προτίμησες όμως να ψηφίσεις θετικά , κατά την ψήφιση του νόμου για τη γρήγορη απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες, ενώ και πάλι γνώριζες ότι σκοτεινά μυαλά ταύτισαν τις δύο εννοιες!
Τι θα γίνει τώρα, που θα ζητούν την απόδοση ιθαγενείας, εκατοντάδες χιλιάδες ταλαίπωροι, παγιδευμένοι , λαθραίοι και νόμιμοι μετανάστες και πρόσφυγες;
Γ. Κανέναν στεντόρειο φιλιππικό δεν εξεφώνησες για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας, για τις αυτοκτονίες, για την εξόντωση των «ιθαγενών» παντοιοτρόπως, την επιβολή του Δ” Ράιχ και την φορολογική λαίλαπα!
Δ. “Έσπευσες να ψηφίσεις το «σύμφωνο συμβίωσης» των ομοφυλοφίλων (αυτό ήταν το μέγα πρόβλημά μας!) με προσχηματικές δικαιολογίες περί δικαιώματος ελεύθερης επιλογής, ενώ γνώριζες πολύ καλά ότι:
α) Πάντοτε οι ομοφυλόφιλοι ως πρόσωπα ήταν συμπαθείς στους “Ελληνες, αρκεί το αφύσικο πάθος τους να μη γινόταν σημαία. ”Τα εν οίκω μη εν Δήμω”!
β) Η παράδοση στα πάθη είναι ψευδής ελευθερία.
γ) Οι κοινωνίες ανοχής των πάντων αυτοκαταστρέφονται.
δ) Στόχος ήταν πάντα το σπάσιμο της παραδοσιακής ελληνικής οικογενείας και η εισαγωγή της πολυμορφικής, πολλών ταχυτήτων «οικογενείας» με απώτερο σκοπό την εκ του πλαγίου ……. υιοθεσία παιδιών!!!
Οϊμέ! Ουαί! παπαί! βαβαί! αταταί!
Ε) Το ποτήρι όμως ξεχείλισε, όταν λησμονώντας τους αγώνες σου, υπεράσπισες και την πανελληνίως κατακριτέα στάση του υφυπουργού μεταναστευτικής ποιλιτικής, ν” αποκαλεί την Vardarska ως Μακεδονία , με διαλείμματα συγγνώμης!
Κώστα Ζουράρι, επειδή η πολιτική είναι γλυκεία αλλά έχει πικρούς καρπούς, επειδή η μετάλλαξη που προκαλεί είναι ύπουλη και δυσδιάκριτη, επειδή η υστεροφημία είναι προτιμότερη της πρόσκαιρης δόξας, εμείς οι παλιοί συν- Αδελφοί, σε καλούμε να:
1) Προβείς σε δημόσια αυτοκριτική και παραδοχή των ατοπημάτων σου, ζητώντας συγγνώμη από λαό και Θεό!
2) Εξομολογηθείς λόγω μεγάλης Σαρακοστής , διότι η ορθοπραξία δεικνύει την ορθοδοξίαν, η οποία προσεγγίζεται βεβαίως καρδιακά και οντολογικά και όχι φιλολογικά.
3) Να παραιτηθείς από το βουλευτικό σου αξίωμα εγκαταλείποντας το σκάφος , πριν από τους ποντικούς και πριν αυτό βουλιάξει, διότι και κατά κόσμον πλείστην δόξαν έλαβες και χρήματος ουκ υστέρησας !
Τα υστερνά τιμούν τα πρώτα , αδελφέ Κώστα!
Συγχώρεσέ μας και μη μας απογοητεύεις άλλο!
Θωμάς Χ. Ε. Γκιάτας, δάσκαλος
Κωνσταντίνος Δ. Σαμοΐλης,δάσκαλος,
Οδυσσέας Κέλλογλου,καθηγητής γερμανικών.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
http://nikosxeiladakis.gr/ανοιχτη-επιστολη-στον-κωστα-ζουραρι/

Ξεσηκώθηκαν οι πρόσφυγες - Επεισόδια σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο

Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Αρνούνται να φύγουν από το λιμάνι - Τα έκαναν γυαλιά-καρφιά στη Χίο και «απέδρασαν» - Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα όσον αφορά το προσφυγικό τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και στην περιφέρεια.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τους περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα οι ομάδες προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται σε αναταραχή.
Οι συναρμόδιοι φορείς και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό την πίεση των τοπικών αρχών, επιχειρούν να αποσυμφορήσουν το λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη την ίδια στιγμή που δημιουργούν κέντρα φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό εξάλλου συζητήθηκε και στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία και το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας, όπου θα μεταφερθούν κατά προτεραιότητα όσοι πρόσφυγες διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και τον καταυλισμό τα Ειδομένης, αλλά και για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ως προς το σκέλος των επανεισδοχών για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.
Η αποσυμφόρηση του Πειραιά έχει προτεραιότητα προκειμένου να είναι ελύθερο και λειτουργικό πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.
Επίσης συζητήθηκε και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις ορισμένες από αυτές τις μετακινήσεις (από το λιμάνι του Πειραιά) να γίνουν με βάση την εθνικότητα.
«Καζάνι» ο Πειραιάς
Ένταση επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία 24ωρα όπου έχουν βρει κατάλυμα περίπου 5.500 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων.
Οι πρώτες συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ Αφγανών και Σύρων, ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης με πολλούς από τους πρόσφυγες –που ενημερώθηκαν από ομοεθνείς τους- για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας της περιφέρειας να αρνούνται να φύγουν από το λιμάνι.
Ωστόσο μεταφραστές καταβάλουν προσπάθειες από σήμερα το πρωί να τους πείσουν να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.
Διαμαρτυρίες στην Ειδομένη
Αναταραχή επικρατεί και στην Ειδομένη. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προγραμματίσει για το πρωί του Σαββάτου παράσταση διαμαρτυρίας. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στη γέφυρα, πριν από το χωριό της Ειδομένης.
2496965
Ο κ. Γκουντενούδης ανέφερε επίσης πως υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από κατοίκους, και κυρίως τους αγρότες της περιοχής που «χάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούν να σπείρουν αυτή την εποχή τα χωράφια τους». 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση, στην Ειδομένη βρίσκονται 11.318 πρόσφυγες και μετανάστες.
Από την Χίο στον Πειραιά
Στο λιμάνι της Χίου κατέληξαν οι περισσότεροι από 500 μετανάστες και πρόσφυγες που διέφυγαν από το hot spot του νησιού ρίχνοντας τον φράχτη. Πεζή και συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και παρά τις προτροπές να κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι όπου όπως δηλώνουν θα παραμείνουν προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
1
Ας σημειωθεί ότι στο σύνολο τους -οι περισσότεροι είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά- έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.
Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές του νησιού η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου δεν είναι προβλέψιμη.


 
Μαχαιρώματα και άγριο ξύλο στο hotspot της Χίου 
Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι το κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, αφού οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Η συνύπαρξη μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, αφού για μία ακόμη φορά Αφγανοί και Σύριοι συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το hotspot τα ξημερώματα της Παρασκευής να θυμίζει πεδίο μάχης.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το politischios.gr μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση το βράδυ της Παρασκευής με αποτέλεσμα τρία άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι εμπλεκόμενοι έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους.
Η Αστυνομία προσπαθώντας να εκτονώσει την κατάσταση και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον τραυματισμοί, επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/684254/xesikothikan-oi-prosfyges-epeisodia-se-peiraia-eidomeni-kai-xio#ixzz44ad2fjrJ

Σοκ στην Πάτρα: Βίασαν 15χρονη μέρα - μεσημέρι

Τον τρόμο στα χέρια δύο αντρών έζησε ένα 15χρονο κορίτσι το μεσημέρι της Πέμπτης (31/3/2016) σε συνοικία της Πάτρας.
Οι δύο άντρες, ένας 44χρονος και ένας ακόμη τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, αρχικά ακινητοποίησαν την 15χρονη και στη συνέχεια τη μετέφεραν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο όπου και τη βίασαν.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών που κινητοποιήθηκαν μετά την καταγγελία της 15χρονης συνέλαβαν έναν 44χρονο άνδρα σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου.
Όπως αναφέρει το patrastimes.gr, τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο συνεργός του 44χρονου, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί και αναζητείται.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών αξιοποιώντας στοιχεία, ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία του 44χρονου και σε έρευνα που ενήργησαν στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεργού του βρίσκονται σε εξέλιξη.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/684244/sok-stin-patra-viasan-15xroni-mera-mesimeri#ixzz44abzDh2o

3.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι «μετανάστευσαν» το 2015

Σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση «Millionaire Migration in 2015», η Ελλάδα πέρυσι «έχασε» λόγω της κρίσης το 5% από τους συνολικά 55.000 εκατομμυριούχους της, καθώς 3.000 από αυτούς επέλεξαν το δρόμο της... ξενιτιάς, αναζητώντας πιο «ασφαλείς» προορισμούς όπως οι ΗΠΑ και Βρετανία.

Σε επίπεδο αριθμών «πρωταθλήτρια» είναι ωστόσο η Γαλλία αφού πέρα από την κρίση ήρθαν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα που οδήγησαν τους πλούσιους Γάλλους να επιλέξουν άλλους προορισμούς να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Σε γενικές γραμμές, η τάση αυτή είναι ανησυχητική για την Ευρώπη, αφού κρίση και θρησκευτικός φανατισμός σε συνδυασμό με τη τρομοκρατία αναγκάζουν πολλούς πλούσιους να... μεταναστεύσουν.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Αυστραλία, ως η χώρα που «υποδέχθηκε» τους περισσότερους ξένους εκατομμυριούχους.


Έστειλαν σάπια τρόφιμα για να μοιραστούν σε άπορους στη Μακεδονία

Την αποστολή ακατάλληλων φρούτων και λαχανικών για τη διανομή τους σε απόρους, στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, καταγγέλλουν οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών και Ωραιοκάστρου. 

«Η κατανάλωση των προϊόντων αυτών όχι μόνο δεν θα καλύψει τις ανάγκες των απόρων, αλλά αντίθετα μπορεί πιθανότατα να επιφέρει και προβλήματα υγείας», σημειώνει ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ενώ ο δήμος Ωραιοκάστρου αναφέρει σχετικά ότι το σύνολο των οπωροκηπευτικών ειδών (λάχανα, πορτοκάλια και μήλα) βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης και ήταν ακατάλληλο για κατανάλωση. Για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες του δήμου αρνήθηκαν να παραλάβουν τα τρόφιμα και προχώρησαν στην επιστροφή τους, ακυρώνοντας τη διαδικασία της διανομής που είχε προγραμματιστεί για τις 4, 5 και 6 Απριλίου. 

Εξάλλου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών επισημαίνει ότι «σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέλαβε τα προϊόντα αυτά στις 24-3-2016, μόλις προχθές παραδόθηκαν στο δήμο, με την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση να επιδεινώνει έτι περαιτέρω την ήδη άσχημη κατάστασή τους». 

Από την πλευρά της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Χάρης Αηδονόπουλος, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο εν λόγω διαγωνισμός για την προμήθεια των φρούτων και λαχανικών έγινε εντός του 2015, κάνει λόγο για μη εποχικά είδη και διευκρινίζει ότι «οι υπάλληλοι της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας τα παρέλαβαν από τους προμηθευτές με επιφύλαξη της ποιότητας συνεκτιμώντας τη μείζονα ανάγκη της παροχής τροφής σε απόρους». Ωστόσο, όπως προσθέτει, «φυλάχτηκαν με όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες από τη στιγμή που έφτασαν στην περιφέρεια», αλλά επρόκειτο «εξ αρχής για τελείως ακατάλληλο υλικό». Γνωστοποιεί, ακόμη, ότι εστάλη σήμερα σχετικό έγγραφο από την περιφέρεια στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης του αρμόδιου υπουργείου με αιτήματα την αντικατάσταση των τροφίμων και τη διανομή εποχικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω τρόφιμα ανήκουν σε φορτίο άνω των 130 τόνων φρούτων και λαχανικών που προορίζεται για εννέα δήμους και δύο μητροπόλεις στο δυτικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης.
http://www.zougla.gr/greece/article/estilan-sapia-trofima-gia-na-mirastoun-se-aporous-sti-makedonia-1313862