Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ανοιχτή επιστολή προς τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο

Αξιότιμε κύριε, παίρνω αφορμή να σας γράψω από το χαρακτηρισμό «Ρωσοπόντιος», που σε επιστολή σας αποδώσατε σε συμπατριώτη μου.

Από σειρά τεκμηριωμένων ιστορικών στοιχείων επιστημόνων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σας είναι γνωστό ότι λόγω των ρωσοτουρκικών πολέμων από το 1735 μέχρι το 1917, χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, λόγω των βίαιων γεγονότων που διαδραματίζονταν στις περιοχές όπου ζούσαν, στην προσπάθειά τους να σωθούν μετακινήθηκαν στις περιοχές κυρίως του Καυκάσου και της Ν. Ρωσίας.
Οι μετακινήσεις αυτές εντάθηκαν από το 1914 έως το 1923, περίοδο κατά την οποία τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου είχαν σαν απολογισμό τους 353.000 χιλιάδες αθώα θύματα. Και στη συνέχεια, μετά τη συνθήκη της Λοζάνης, τη χωρίς τη θέλησή τους εγκατάλειψη από μέρους τους ό,τι για 2.500 χρόνια δημιούργησαν οι πρόγονοί τους στον ιστορικό Πόντο και την μετακίνησή τους στη μητροπολιτική Ελλάδα και την ομόθρησκη Ρωσία.
Θα σας είναι ασφαλώς γνωστό, ως έγκριτου μελετητή στο παρελθόν της ιστορίας του κομμουνισμού, ότι μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και το κλείσιμο των συνόρων της ΕΣΣΔ, οι χιλιάδες των συμπατριωτών μας εγκλωβίστηκαν στις περιοχές όπου είχαν εγκατασταθεί.
Λόγω όμως της αδιαφορίας που υπέδειξαν για την τύχη τους οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το 1981, οι χιλιάδες συμπατριώτες μας ήταν ουσιαστικά αδύνατον να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς και τους συμπατριώτες τους που είχαν εγκατασταθεί και ζούσαν στην Ελλάδα.
Στα χρόνια αυτά, όπως θα γνωρίζετε, παρόλο που Στάλιν και Μπέρια απαγόρευσαν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, έκλεισαν ελληνικές κοινότητες και εκκλησίες και έστειλαν στην εξορία στα βάθη της Σιβηρίας χιλιάδες συμπατριώτες μας, αφήνοντας πίσω τους 50.000 νεκρούς, αυτοί παρά το όποιο υψηλό τίμημα πλήρωναν, κράτησαν ζωντανή την ελληνική εθνική τους συνείδηση, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας, αλλά και την ποντιακή διάλεκτο.
Ενώ όπου κλήθηκαν από τις εκάστοτε εξουσίες του συστήματος να επιλέξουν μεταξύ θρησκείας και γλώσσας, ή αλλαγής της ιθαγένειας στο διαβατήριό τους για να τους δοθεί δουλειά η το δικαίωμα για ανώτατες σπουδές, επέλεξαν συνειδητά –παρά τα όποια προβλήματα τους δημιουργούσε αυτή τους η επιλογή– να παραμείνουν προσκολλημένοι στη διατήρηση της «Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης» και στο διαβατήριό τους να κρατήσουν το χαρακτηρισμό «Ιθαγένεια: Ελληνική».
Παρόλο που στο σπίτι μας συχνά, αλλά χαμηλόφωνα πάντοτε, ο πατέρας μου μας διηγείτο ιστορίες από την παραμονή στα παιδικά του χρόνια στο Βατούμ, και έκανε αναφορά στους συγγενείς μας στη Ρωσία, είχα την ευκαιρία από το 1987, την περίοδο της περεστρόικας, να τους επισκεφτώ κατ’ επανάληψη και να τους συναντήσω στις περιοχές όπου ζούσαν (Ρωσία, Γεωργία, Τσάλκα, Αμπχαζία, Ουκρανία, Κριμαία, Καζακστάν, Αρμενία) να τους γνωρίσω από κοντά και να συζητήσω μαζί τους.
Είμαι ξεχωριστά περήφανος για όλους αυτούς τους συμπατριώτες μου, που διατήρησαν κάτω από αντίξοες όσο και σκληρές συνθήκες ζωντανή την ελληνική εθνική τους συνείδηση, χαρακτηριζόμενοι συχνά ως «Έλληνες» στις χώρες που ζούσαν
Στις συναντήσεις αυτές με τον Οδυσσέα, τον Αχιλλέα, τον Ηρακλή, τον Λεωνίδα, τον Περικλή, τον Αριστοτέλη, τον Αλέξανδρο, τον Ξενοφώντα, την Ελλάδα, την Πατρίδα, την Αθηνά, την Ιφιγένεια, τη Μαρία, την Παρθένα, τη Σουμέλα, την Ελένη, τον Γαβριήλ, τον Μιχάλη, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Ιορδάνη, τον Χρήστο, τον Αναστάση και όλους τους άλλους φίλους και τις φίλες με τα παράξενα αυτά «ξενικά» ονόματα, αναζητούσαμε –ουτοπικά μάλλον, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια– βιώσιμες προτάσεις για να σχεδιαστεί μια εθνική πολιτική στήριξης και ενίσχυσης των ξεχασμένων για δεκαετίες ελληνικών κοινοτήτων, σε μια προσπάθεια και της διατήρησης της πολιτιστικής τους αυτονομίας.
Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας των συμπατριωτών μου ήταν το Πανσοβιετικό Συνέδριο των Ελληνικών Κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε το 1991 στο Σότσι, που δυστυχώς όμως, παρά την επιτυχία και τα ουσιαστικά αποτελέσματα που είχε, οι αποφάσεις του δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν γιατί την ίδια περίοδο υπήρξε η διάσπαση της ΕΣΣΔ και η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, με τα γνωστά και για τους Έλληνες των χωρών της ΕΣΣΔ αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση εκείνης της εποχής, 1990-1993, στην οποία από όσο θυμάμαι συμμετείχατε και εσείς, 70 χρόνια μετά την πλήρη εγκατάλειψη στην τύχη τους από το ελληνικό κράτος, 500.000 Ελλήνων με ξεχωριστές δεξιότητες, υψηλή μόρφωση, αλλά και ιδιαίτερη πολιτιστική παρουσία σε αυτές τις περιοχές, αντί να συζητήσει μαζί τους και να χαράξει μια σοβαρή εθνική πολιτική όπως τις επισημάναμε τότε, με προγράμματα παιδείας, ιστορίας γλώσσας, πρόσβασης στα ελληνικά κρατικά ΜΜΕ κτλ., με στόχο την υποστήριξη και αξιοποίησή τους ώστε να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς και τις χώρες που ζούσαν, αφού τους βάπτισε παλιννοστούντες, τους προσκάλεσε –χωρίς κανένα σοβαρό πρόγραμμα– να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ως φτηνά εργατικά χέρια.
Για το σκοπό αυτόν δημιούργησε το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ), προσλαμβάνοντας 500 και πλέον εργαζόμενους με συνολικό κόστος λειτουργίας του περί τα 4 δισ. δραχμές για την αποκατάσταση τους, και με προφανή στόχο την εκλογική εκμετάλλευσή τους!
Θέλω να σας ενημερώσω ότι ανάμεσα σε αυτούς που ήρθαν, εκτός από τις χιλιάδες παραδοσιακές εργατικές πολύτεκνες ποντιακές οικογένειες με ριζωμένες βαθιά αρχές για την πατρίδα, την ορθοδοξία, την ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό μας, ξεχωριστές προσωπικότητες που συνέχισαν την παράδοση της παρουσίας και της προσφοράς συμπατριωτών μας που έζησαν και έδρασαν στην Ρωσία προς όφελος της πατρίδας, όπως ο αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης Αλέξανδρος Υψηλάντης, οι Φιλικοί Ξάνθος, Τσακάλοφ και Σκουφάς, κ.α., ήταν και ο αρχιμουσικός και μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας της Μόσχας Οδυσσέας Δημητριάδης, ο φιλόσοφος ακαδημαϊκός Θεοχάρης Κεσίδης, ο αρχαιολόγος με τις μοναδικές παγκόσμιας σημασίας ανασκαφές και αποκαλύψεις και σε περιοχές του Αφγανιστάν, στους δρόμους του Αλέξανδρου, Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ο αστροναύτης Θεόδωρος Γιουρτζίχιν, αλλά και τόσοι άλλοι άξιοι συμπατριώτες μας.
Γι’ αυτό και κατάφεραν, παρά τα προβλήματα, με τη στήριξη χιλιάδων Ποντίων, που είχανε έρθει και αυτοί πρόσφυγες το 1922 στην Ελλάδα, αλλά και φιλοποντίων, να σταθούν στα πόδια τους, να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, να εργαστούν, να καρπίσουν και να μας δώσουν μια νέα γενιά νέων Ελλήνων μορφωμένων και δημιουργικών, κι έτσι να αποτελέσουν αυτήν την εικοσαετία «χρυσή βροχή» για την πατρίδα, που τόσο πολύ δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια.
Γι’ αυτό είμαι ξεχωριστά περήφανος για όλους αυτούς τους συμπατριώτες μου, που διατήρησαν κάτω από αντίξοες όσο και σκληρές συνθήκες ζωντανή την ελληνική εθνική τους συνείδηση, χαρακτηριζόμενοι συχνά ως «Έλληνες» στις χώρες που ζούσαν.
Τους κατανοώ όμως απόλυτα που σήμερα αιφνιδιάζονται, αλλά και θυμώνουν όταν στην Ελλάδα ανιστόρητοι συμπολίτες τους, αλαζόνες, μικρόψυχοι, δειλοί, επιπόλαια και με ευκολία, αν όχι στοχευμένα, τους χαρακτηρίζουν πότε από τα ΜΜΕ και πότε με δημόσιες απαξιωτικές αναφορές που κάνουν ως «ξένους» και «Ρωσοπόντιους». Γι’ αυτό και συχνά τους ακούμε να τραγουδούν τους στίχους:
«Σα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος».
Κύριε Ανδριανόπουλε, προσπάθησα να σου θυμίσω την ιστορία των συμπατριωτών μας, ελπίζοντας ότι θα κατανοήσεις το λάθος σου και θα έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να το αποκαταστήσεις. Όχι να σε πείσω για το αυτονόητο – δηλαδή το πόσο Έλληνες είναι οι συμπατριώτες μου από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Γιατί, όπως γνωρίζεις, η ελληνικότητα δεν μετριέται με το μέτρο ή το χιλιόμετρο του κάθε Ανδριανόπουλου. «Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται, και με αίμα». Είναι παιδεία, ιστορία, πολιτισμός αλλά και καθημερινός τρόπος ζωής. Γιατί δεν κινδυνεύουμε, όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις, από αυτούς που δεν μας μοιάζουν, αλλά από αυτούς που μας περιφρουρούν.
Στέφανος Τανιμανίδης,
Συγγραφέας, Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΠΣ,
Ρωσοπόντιος εξ ευάνδρου Ίμερας του Πόντου και του Βατούμ της Γεωργίας 
http://www.pontos-news.gr/article/147845/anoihti-epistoli-pros-ton-andrea-andrianopoylo

Ελληνίδα γιαγιά: Να ξεφύγετε από τα κουμπιά της Γερμανίας, να ζήσετε ελεύθερα ρε

Η Ελληνίδα γιαγιά από τα Πετράλωνα Ηλείας τα λέει έξω από τα δόντια και καλεί τους νέους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. "Όχι ρε, είναι στενή αυτή ζωή δεν μ' αρέσει"
Ένα βίντεο από τα Πετράλωνα Ηλείας κάνει το γύρω του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και μας θυμίζει πολλά από όσα ίσως έχουμε ξεχάσει στην πόλη. Μια γιαγιά τα λέει με το δικό της τρόπο και προτρέπει τους νέους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. "Μπορείτε να βρείτε τρόπους να ξεφύγετε από τα κουμπιά της Γερμανίας. Να βρείτε τρόπους, από τον ήλιο, από το νερό, να ζήσετε ελεύθερα ρε" λέει με εντυπωσιακή δύναμη για το προχωρημένο της ηλικίας της.

Ακόμη και στην Κατοχή, οι γίδες και τα χωράφια ήταν δικά μας

"Όταν στην κατοχή είχαμε πέντε γίδες ήταν δικές μας... ε, τώρα έχει το σκουλαρίκι και τον αριθμό και δεν είναι δική μας ρε, πρέπει να δώσουμε λόγο γιατί ψόφησε" αναφέρει και συμπληρώνει: "Σπέρναμε το χωράφι και είχαμε σπόρο να το σπείρουμε, τώρα δεν έχουμε σπόρο. Μας κάνανε να παρατήσουμε τα χωράφια μας, να γίνουνε δάση γιατί μας κοροϊδέψανε και περιμένουμε να πατήσουμε το κουμπί να φάμε ψωμί" λέει.

Είναι στενή αυτή η ζωή, δεν μ' αρέσει

"Όχι ρε, είναι στενή αυτή ζωή δεν μ' αρέσει. Δεν μ' αρέσει αυτό το φόρεμα είναι στενό. Έχουμε ανθρώπους και μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας. Να έχουμε τη δική μας δύναμη και την έχουμε, αλλά δεν τη χρησιμοποιούμε. Πιαστήκαμε κορόιδα" λέει κλείνοντας από την πόρτα του πέτρινου σπιτιού της.
Δείτε το βίντεο όπως ανέβηκε στο facebook:
Πετράλώνα Ηλείας τώρα!!!
Δημοσιεύτηκε από Spiros Vlachos στις Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016
 






http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/humor/ellhnida-giagia-na-ksefugete-apo-ta-koympia-ths-germanias-na-zhsete-eleuthera-re.3948815.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Πρωτοφανές: Οι ΕΔ αναλαμβάνουν το κόστος διαμονής-φιλοξενίας των προσφύγων - λαθρομεταναστών -

Την αποφαση να ανοίξουν τον «βαλκανικό δρόμο» αντίστροφα ώστε να γίνουν επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, πήραν η Κροατία, η Σερβία και τα Σκόπια μετά το κλείσιμο των συνόρων,καθώς δεν αναλαμβάνουν ούτε τη φιλοξενία ενός μικρού αριθμού προσφύγων-λάθρο και θέλουν να επαναπροωθήσουν στην Ελλάδα περίπου 3.000 Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς την ίδια στιγμή που οι ελληνικές ΕΔ θα αναλάβουν τις δαπάνες φιλοξενίας τους πληρώνοντας 73.988.692 ευρώ.


Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 η Ιταλία πήρε την από κοινού απόφαση με την Αλβανία να αναπτύξει στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα τμήματα καραμπινιέρων!

Έτσι όλη η Ευρώπη (ΕΕ και μη) μας αντιμετωπίζει πλέον σαν "λεπρούς" και μας περιθωριοποιεί αποκλείοντάς μας στην άκρη της χερσονήσου του Αίμου.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης περνά ουσιαστικά στο Στρατό με το νεοσυσταθέν Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο να υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και προσέξτε οι δαπάνες ύψους 73.988.692 ευρώ να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.

Δεν φτάνει δηλαδή που οι ΕΔ δεν έχουν ούτε βίδες για ανταλλακτικά και δυσκολεύονται ακόμα και για τα καύσιμά τους πρέπει να πληρώσουν και για την φύλαξη-φιλοξενία των προσφύγων-λάθρο.

Οι πρόσφυγες αυτοί, Σύροι, Ιρακινοί αλλά και ένας μεγάλος αριθμός Αφγανών (κυρίως στα Σκόπια), σύμφωνα με στοιχεία βρίσκονται κατά σειρά σε τρεις χώρες. 

Στην Κροατία στο κέντρο προσφύγων του Σλαβόνσκι Μπροντ στα σύνορα με τη Σερβία με 408 άτομα.

Στη Σερβία σε διάφορα κέντρα (στο κέντρο πρώτης υποδοχής του Πρέσεβο κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και στο Σιτ στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας) με 1.638 άτομα. 

Στα Σκόπια εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο κέντρο προσφύγων του Ταμπανόβσκι στα σύνορα με τη Σερβία 1.047 άτομα, κυρίως Αφγανοί, στους οποίους δεν επέτρεψαν να περάσουν και επέστρεψαν πίσω οι Αρχές της Σερβίας.

Αυτό έγινε μετά την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου των χωρών του «βαλκανικού διαδρόμου», με την οποία οι Αφγανοί εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές.

Οι Αφγανοί του Ταμπανόβσκι αρνούνται να μεταφερθούν στα νότια στα σύνορα με την Ελλάδα και χθες το πρωί 40 από αυτούς δραπέτευσαν από το κέντρο και είναι άγνωστη η τύχη τους. 

Ομως ακριβώς πάνω στα σύνορα των Σκοπίων με τη Σερβία παραμένουν εδώ και πάνω από μία εβδομάδα κάτω από άθλιες συνθήκες 450 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, που εγκλωβίστηκαν μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Οι πρόσφυγες αυτοί αρνούνται να γυρίσουν πίσω και μένουν μέσα σε μικρές σκηνές εκτεθειμένοι στις άσχημες καιρικές συνθήκες σύμφωνα με την εφημερίδα το "Έθνος" και το ρεπορτάζ του Χρήστου Τελίδη.

Την ίδια στιγμή όλες οι γειτονικές της Ελλάδας χώρες επιχειρούν την σφράγιση των συνόρων τους, ώστε να αποτρέψουν τους 42.000 εγκλωβισμένους στην χώρα μας να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές πλην των Σκοπίων.

Έτσι η Αλβανία ζήτησε χθες και συμφώνησε την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοαλβανικών συνόρων με την παρουσία Ιταλών αστυνομικών, ενώ η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή στο ρεπορτάζ του Στ.Τζίμα, ο Στρατός και Συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία.

Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση "κοιμάται" τον "ύπνο του δικαίου" και περιμένει ότι η ΕΕ θα την... σώσει.

Δείτε την ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr προβλέπονται τα εξής:

«Το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π.) υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Αποστολή του ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π. είναι η διεύθυνση και ο συντονισμός, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, των δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων, που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη Χώρα, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Ειδικότερα, είναι αρμόδιο για:

- Τον συντονισμό και την παροχή σχετικών διαταγών και κατευθύνσεων στα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.), όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.), των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αποκλειστικά για τα ως άνω θέματα.

- Την άμεση ενημέρωση της Ιεραρχίας ΓΕΕΘΑ, σε περίπτωση διαφοροποίησης της τρέχουσας κατάστασης και για κάθε έκτακτο συμβάν, προκειμένου να λαμβάνονται ταχέως οι αναγκαίες αποφάσεις.

- Την εξέταση και κατ' αρμοδιότητα προώθηση αιτημάτων, που υποβάλλονται από τους εμπλεκόμενους φορείς και αφορούν στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Του ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π. προΐσταται ανώτερος αξιωματικός βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ως Συντονιστής, με δύο (2) Βοηθούς Συντονιστή ανώτερους αξιωματικούς βαθμού Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων.

Στο ως άνω Όργανο λειτουργούν τα εξής Τμήματα, τα οποία στελεχώνονται όπως παρακάτω:

α. Τμήμα Νομικού Συμβούλου, με έναν (1) αξιωματικό του Σώματος Στρατολογικού - Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ).

β. Τμήμα Μεταφορών, με έναν (1) αξιωματικό, ο οποίος, εφόσον προέρχεται από το Στρατό Ξηράς (ΣΞ), θα ανήκει στο Σώμα Εφοδιασμού - Μεταφορών.

γ. Τμήμα Εφοδιασμού - Σίτισης, με έναν (1) αξιωματικό, ο οποίος, εφόσον προέρχεται από το ΣΞ, θα ανήκει στο Σώμα Εφοδιασμού - Μεταφορών, ενώ οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) θα έχουν τις ειδικότητες του Οικονομικού και του Εφοδιαστή αντίστοιχα.

δ. Τμήμα Υποδομών - Διαμονής, με έναν (1) αξιωματικό, ο οποίος, εφόσον προέρχεται από το ΣΞ, θα ανήκει στο Όπλο του Μηχανικού, ενώ οι αξιωματικοί του ΠΝ και της ΠΑ θα έχουν τις ειδικότητες του Μηχανικού και του Μηχανικού Εγκαταστάσεων αντίστοιχα.

ε. Τμήμα Υγειονομικού, με έναν (1 ) αξιωματικό Υγειονομικού (Ιατρό).

στ. Τμήμα Συνδέσμων Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ), με δύο (2) αξιωματικούς, ανά ένα (1) προερχόμενο από την ΕΛΑΣ και το ΛΣ/ΕΛΑΚΤ.

ζ. Τμήμα Συνδέσμων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - Ύπατης Αρμοστείας Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) -Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), το οποίο θα στελεχώνεται κατόπιν προτάσεων των αρμόδιων φορέων.

η. Τμήμα Συνδέσμου Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που θα στελεχώνεται κατόπιν πρότασης του ως άνω Υπουργείου.

θ. Γραμματεία, με δύο (2) υπαξιωματικούς.

ι. Υπηρετεί επίσης και στέλεχος με ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων Η/Υ, που δύναται να είναι εκ των υπηρετούντων στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ.

Το ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π. συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.)

Με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ καθορίζεται το Γενικό Επιτελείο του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο ανατίθεται η αρμοδιότητα εκδήλωσης των απαιτούμενων ενεργειών για τη συγκρότηση, λειτουργία και υπαγωγή Τοπικών Συντονιστικών Κέντρων Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.).

Αποστολή των ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π. είναι η παρακολούθηση και ο συντονισμός των δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων, που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στις περιοχές όπου λειτουργούν, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Ειδικότερα, τα ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.:
α. Διευθύνουν και συντονίζουν, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, τις κατά τόπους λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και αρχές, κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ, που επικουρούν τη λειτουργία των τοπικών ΚΕ.Π.Υ., Κ.Υ.Τ. και Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών. Προς τούτο, τα στελέχη τους μπορούν να προβαίνουν σε κάθε αναγκαία ενέργεια, εντός του πλαισίου του νόμου και σύμφωνα με τις διαταγές της Ιεραρχίας.

β. Αναφέρουν ιεραρχικά, κατά τα προβλεπόμενα, ενημερώνοντας παράλληλα το ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π., επί θεμάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στις περιοχές όπου λειτουργούν.

Των ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π. προΐστανται ανώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες - Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύουν στις περιοχές, όπου λειτουργούν τα ως άνω Κέντρα, ως Επικεφαλής Συντονιστές, με Βοηθούς Συντονιστή αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Τα ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π. στελεχώνονται από στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετεί στις ανωτέρω Μονάδες - Υπηρεσίες, καθώς και από προ-σωπικό της ΕΛΑΣ, του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ, των Περιφερειακών Ενοτήτων και λοιπών δημόσιων αρχών, διαρθρώνονται δε σε Τμήματα, όπως παρακάτω:

α. Τμήμα Μεταφορών.
β. Τμήμα Εφοδιασμού - Σίτισης.
γ. Τμήμα Υποδομών - Διαμονής.
δ. Τμήμα Υγειονομικού.
ε. Τμήμα Συνδέσμων ΕΛΑΣ - ΛΣ/ΕΛΑΚΤ.
στ. Τμήμα Συνδέσμων ΕΕ -Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ.

Αρμοδιότητα σύναψης - εκτέλεσης συμβάσεων

Στο πλαίσιο της δυνατότητας που παρέχεται  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με διαταγή του, καθορίζει τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχει την αρμοδιότητα σύναψης των αναφερόμενων στη διάταξη αυτή συμβάσεων, ήτοι εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων, σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των ΚΕ.Π.Υ., των Κ.Υ.Τ. και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Κάλυψη δαπανών

Στο πλαίσιο της συνδρομής του ΥΠΕΘΑ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και με την παραδοχή φιλοξενίας είκοσι χιλιάδων (20.000) ατόμων στα κέντρα -δομές αρμοδιότητας του, εκτιμάται ότι θα προκύψουν δαπάνες συνολικού ύψους, κατ' έτος, 73.988.692 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε δαπάνες, που αφορούν στη λειτουργία των κέντρων - δομών αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ και ειδικότερα στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτές αναλύονται παρακάτω:

- Δαπάνες μεταφοράς εκτιμώμενου ύψους 4.950.000 ευρώ (ΚΑΕ 0829), με χρηματοδότηση τους από πιστώσεις είτε του Τακτικού Προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ είτε του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του ως άνω Προϋπολογισμού.

- Δαπάνες διαμονής εκτιμώμενου ύψους 19.794.704 ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται εν γένει οι δαπάνες κατασκευής - διαμόρφωσης (δαπάνες κατασκευής έργων, επισκευής -συντήρησης εγκαταστάσεων, προμήθειας υλικών συντήρησης - επισκευής εγκαταστάσεων κ.α.) και λειτουργίας (καθαριότητα, ύδρευση, ηλεκτρική ενέργεια, προμήθεια εξοπλισμού κ.α.) των κέντρων - δομών αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ, με χρηματοδότηση τους από τις παραπάνω πιστώσεις, καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου.

- Δαπάνες σίτισης και τροφοδοσίας εκτιμώμενου ύψους 45.743.988 ευρώ στις οποίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες σίτισης και τροφοδοσίας των φιλοξενουμένων στα κέντρα - δομές αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ, με χρηματοδότηση τους από τις ίδιες πιστώσεις, καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου.

Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης (Β' 1022).

- Δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης εκτιμώμενου ύψους 3.500.000 ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης (προμήθεια ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, καθώς και τυχόν αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού) των φιλοξενουμένων στα κέντρα - δομές αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ, με χρηματοδότηση τους από τις ίδιες ως άνω πιστώσεις, καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς χρηματοδότησης των παραπάνω δαπανών και ειδικότερα οι φορείς διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων θα διερευνούν, κατά προτεραιότητα, τη δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης τους από σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, παρέχοντας τις ανάλογες κατευθυντήριες οδηγίες ένταξης και επιλεξιμότητας των οικείων δαπανών.

Σημειώνεται ότι περίπου 3.000 μερίδες φαγητού, ετοιμάζονται καθημερινά, στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, στο Σκαραμαγκά, προκειμένου να διανεμηθούν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ετοιμάζονται κάθε ημέρα, 1000 γεύματα για το πρωί, 1000 για το μεσημέρι και άλλα χίλια για το βράδυ, προσαρμοσμένα στις διατροφικές συνήθειες των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι οι μερίδες που ετοιμάζονται από το προσωπικό του Ναυτικού, διανέμονται στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό.
-  Καλά και άγια όλα αυτά, αλλά τέτοια ανάλογη κινητοποίηση για τις χιλιάδες Ελλήνων αναξιοπαθούντων ως αποτέλεσμα των μνημονίων δεν είχαμε ποτέ και φυσικά δημιουργείται το ερώτημα: Πέραν της ασφάλειας της χώρας οι ΕΔ πως θα μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους που είναι η επιβολή της εθνικής κυριαρχίας και η προστασία του εθνικού εδάφους; 
pronews.gr - See more at: http://perivolipanagias.blogspot.co.ke/2016/03/blog-post_135.html#sthash.QdVmXHrA.dpuf