Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Από τα rooms to let στα πεντάστερα Συντάκτης: Νίκος Ασημακόπουλος

Μια γιαγιά μού έλεγε πριν από αρκετά χρόνια πώς ένιωσε την πρώτη μέρα της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, το ’44, ύστερα από κατοχή και πείνα.
«Με το που μπήκαν οι Εγγλέζοι και ξεχύθηκε ο κόσμος στους δρόμους, μας είχε όλους απογειώσει ο ενθουσιασμός. Πετούσαμε από τη χαρά μας. Επαιρνε ο καθένας από μια ελληνική σημαία που την είχε κάπου κρυμμένη κι άρχιζε να τρέχει. Κάποια στιγμή το βραδάκι γύρισα στο σπίτι αποκαμωμένη. Ανοιξα το ντουλάπι πεινασμένη. Νόμιζα ότι θα το βρω γεμάτο απ’ όλα εκείνα που μου είχαν λείψει. Περίμενα να δω μπροστά μου να μου χαμογελάνε το γάλα, το κρέας, καμιά κότα, φρούτα, τίποτα φασόλια... Ολα εκείνα που είχα στερηθεί... Και θυμάμαι την απογοήτευση βλέποντας πως όσο άδειο ήταν με τους Γερμανούς άλλο τόσο και τώρα που είχαν φύγει».
Σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στη φάση των πρώτων πανηγυρισμών. Δεν έχουμε επιστρέψει στο σπίτι, δεν ανοίξαμε το ντουλάπι, αλλά τουλάχιστον οι περισσότεροι δεν έχουμε ψευδαισθήσεις: ξέρουμε πως είναι ακόμη άδειο. Στην πραγματικότητα καθόμαστε και χαζεύουμε από την τηλεόραση τις αλλαγές που μας είπαν ότι θα γίνουν. Και σε λίγες μέρες θα φανεί αν και από πού θα βρεθούν τα λεφτά που χρειάζονται για να εφαρμοστεί το περίφημο «κοστολογημένο» πρόγραμμα.
Οπως καταλαβαίνουμε, όμως, το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο, για όσους μπορούν να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει λίγο παραπάνω, είναι να αναδείξει αυτή η αλλαγή κυβέρνησης και μια άλλη νοοτροπία - αισθητική, μαζί με έναν προχωρημένο τρόπο συνεννόησης, που θα μπορέσει να γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν στο καινούργιο ξεκίνημα.
Η νέα κατάσταση, δηλαδή, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσει τον ερχομό μιας εποχής που πάνω απ’ όλα θα απορρίπτει το καρακιτσαριό στο οποίο εξελίχθηκε η μεταπολίτευση και θα μας εμποδίζει να ξανακυλήσουμε στην παλιά κατάσταση. Απ’ όσο βλέπω, όμως, γύρω μου, οι πιο πολλοί παραμένουν εθισμένοι στον παλιό τρόπο ζωής που δεν ήταν καθόλου «λιτός» και για τον οποίο νιώθουν εδώ και μερικά χρόνια πραγματικό σύνδρομο στέρησης μαζί με αξεπέραστη νοσταλγία.
Κι εδώ υπάρχει η πιθανότητα μιας ακόμη χαμένης ευκαιρίας.
Το ΠΑΣΟΚ του ’81, ενώ έδωσε λόγο και λεφτά στον απλό και φτωχό κόσμο που βρισκόταν για δεκαετίες στην απ’ έξω, έχασε το παιχνίδι από τη στιγμή που τα μεγαλοστελέχια και οι συνδικαλισταράδες του άρχισαν να αφήνουν τα rooms to let, μπαίνοντας απότομα, χωρίς προδιαγραφές αλλά και την απαραίτητη κουλτούρα στα πεντάστερα ξενοδοχεία για να κάνουν τις διακοπές τους.
  • Εκεί πάτησε αμέσως μετά το life style, με τα περιοδικά που πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα πλασάροντας το ιλουστρασιόν με δόγμα... «ξοδεύω, άρα υπάρχω».
  • Τότε άρχισαν να κάνουν υπερωρίες τα μπουζουκτσίδικα δουλεύοντας... οκτώ μέρες την εβδομάδα.
  • Και φυσικά, η μίζα και η κομπίνα έγιναν απαραίτητα συστατικά του νέου τρόπου ζωής, επειδή αλλιώς... δεν έβγαινε οικονομικά το πράγμα!
Το αποτέλεσμα ήταν ν’ αρχίσουν να βουτάνε ο ένας μετά τον άλλο μέσα στη χυδαιότητα που τελικά μας έπνιξε, επειδή... έτσι έκαναν όλοι -άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, ο καθένας στον βαθμό που τον έπαιρνε και τον βόλευε.
Ετσι ξεκίνησε το κακό που μας βρήκε μερικά χρόνια αργότερα... Οποιος δεν το καταλαβαίνει, είναι καταδικασμένος να χάσει για μια ακόμη φορά το παιχνίδι, από τη στιγμή που οι νοσταλγοί εκείνης της κατάστασης προσπαθούν (και πολλοί έχουν καταφέρει...) να χωθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη νέα κυβέρνηση για... να βοηθήσουν το έργο της!
http://www.efsyn.gr/arthro/apo-ta-rooms-let-sta-pentastera

"Όχι" στο γερμανικό τελεσίγραφο: "Το Μνημόνιο προσκρούει στην εντολή του ελληνικού λαού"

Απόρρητο έγγραφο που κυκλοφόρησε από το πρακτορείο Reuters αναφέρει «Η Γερμανία θέλει η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει στις αντι-μνημονιακές υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της» 
Σε κατηγορηματικό και αυστηρό τόνο κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το capital.gr ξεκαθαρίζουν ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. 
Ίδιες πηγές μάλιστα, επισημαίνουν πως "Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης"
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δια κύκλων της, τονίζει ότι: 
1. Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση. 
2. Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης. 
3. Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. 
4. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. 
Και καταλήγει: "Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης".
Όχι σε περικοπές, όχι σε επαναπροσλήψεις
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσει στις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
"Η Ευρωομάδα χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά", σημειώνεται στο έγγραφο αυτό. "Ο σκοπός είναι η διαιώνιση της συμπεφωνημένης ατζέντας των μεταρρυθμίσεων (όχι υποχώρηση στα μέτρα) που καλύπτει σημαντικούς τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς", συνεχίζει το κείμενο.
Και η Τρόικα πίσω στη θέση της
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της οικονομικής στήριξής της από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να ανακτήσει περισσότερη ανεξαρτησία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της και μεγαλύτερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Θέλει επίσης να βάλει τέλος στις επιθεωρήσεις της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), καθώς η παρουσία των εκπροσώπων της στην Ελλάδα για πολλούς έχει καταστεί συνώνυμη με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Το γερμανικό έγγραφο πάντως δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η Τρόικα στη θέση της.
Η Γερμανία μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αλλά και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης που επεκτάθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.
Πρωτογενή πλεονάσματα στα ύψη...
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των φορολογικών και στατιστικών αρχών. Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα --πριν την πληρωμή τόκων-- 3% του ΑΕΠ για φέτος και 4,5% το 2016 και να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να φτάσει στον συμφωνημένο στόχο. Επιμένει επίσης να τηρήσει η Αθήνα τη συμφωνία για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα συνδέουν τις εισφορές με τις απολαβές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στο σημερινό επίπεδο, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και ενεργειακών μονάδων.
"Με βάση τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται και μπορούν να γίνουν περισσότερα -σε διμερή βάση αλλά επίσης και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου", υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.
Δεν είναι σαφές πόσης υποστήριξης θα τύχει στις συνομιλίες στην ευρωζώνη η θέση της Γερμανίας, που φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/ 

Επικοινωνία Ντράγκι - Τσίπρα για την απόφαση της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις ο τελευταίος επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του δήλωσε ότι αυτή απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.
Ο Πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή και του επεσήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.
Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης  τονίζοντας:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.
Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόβασή του στον ELA."
Ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει πως "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της"
Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα τονίζει πως "η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας."http://news247.gr/eidiseis/politiki/epikoinwnia-ntragki-tsipra-gia-thn-apofash-ths-ekt.3287259.html

Σκληρό πόκερ Ελληνικής κυβέρνησης - Γερμανίας

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραμένει ο χάρτης των συμμαχιών, όπως αυτός θα διαμορφωθεί στις 12 τους μηνός, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής

Την δική του ατζέντα εξακολουθεί να βάζει ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας χρόνο, αλλά και μια άνεση για να μπορέσει να παρουσιάσει μια δημοσιονομικά εξισορροπημένη πρόταση.
Δεν είναι μυστικό, πως όλα αυτά αποτελούν για τους Ευρωπαίους εταίρους μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξακολουθεί να τονίζει, πως βρισκόμαστε ακόμα στις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης και πως "έχει πολύ νερό ακόμα να κυλήσει στο αυλάκι."
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εώς τώρα, αντιδρούν άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά βάζοντας τους δικούς τους αστερίσκους.
Ο Φρανσούα Ολάντ ζήτησε σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και σεβασμό στις δεσμεύσεις απέναντι στα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση Ολάντ -Τσίπρα υπήρξε ταύτιση απόψεων στα σημαντικά ζητήματα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Σύγκλιση τονίζεται πως διαπιστώθηκε και για τη  συμφωνία - γέφυρα κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση, ενώ διαφάνηκε προσήλωση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πολύ σημαντικό πως σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας των κ. κ. Ολάντ και Τσίπρα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», ούτε και στην ανάγκη συνέχισης του προηγούμενου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και ετοιμαζόταν να συνεχίσει, όπως λένε, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
Στο κόκκινο, πάντως διατηρούνται οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου μετά το έγγραφο που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, με τη Γερμανία να θέλει από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις της.
Η Ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο και τονίζει πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με όλους τους εταίρους.
Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στις δηλώσεις που έκανε με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σηκώνοντας τους τόνους απάντησε ουσιαστικά στην Γερμανική πλευρά διευκρινίζοντας πως "στην Ε.Ε. αλλά και στην ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον."

http://news247.gr/eidiseis/politiki/sklhro-poker-ellhnikhs-kyvernhshs-germanias.3287265.html

Ανάγκη για «μια συμφωνία που η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί» NYT: «Η Ελλάδα βιώνει μια τραγωδία που έχει ρημάξει ζωές»


«Η Ελλάδα βιώνει μια τραγωδία που έχει ρημάξει ζωές» αναφέρεται σε άρθρο στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, καταγράφοντας θέσεις για «μια συμφωνία που η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί».

Στο άρθρο, το οποίο υπογράφει η ακαδημαϊκός και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς Τέρα Λοουσον Ρέμερ (Terra Lawson-Remer) τονίζεται ότι «το ελληνικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, ξεχωρίζει για την πύρινη ρητορική του αρχηγού του, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των πακέτων διάσωσης για το ελληνικό χρέος κατά τα έτη 2010 - 2012. 

Οι συμφωνίες αυτές με τους πιστωτές έσωσαν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και την ελεύθερη πτώση στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά άφησαν τη χώρα να συνθλιβεί κάτω από τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις και τη δέσμευσαν προς την κατεύθυνση των περικοπών των δημοσίων δαπανών».

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η διάσωση μέσω λιτότητας υπήρξε τρομερή για την Ελλάδα: συρρίκνωσε το ΑΕΠ σε ποσοστό περίπου 20%, παγιδεύοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην ανεργία και ωθώντας το εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 175% (από τα προ κρίσης επίπεδα του 109%)».

Στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι «ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας φαίνεται πως βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ, που αποτελούν την τρόικα, όπως κοινώς ονομάζεται, καθώς κατέχουν το 80% του ελληνικού χρέους. Εάν ο κ. Τσίπρας και η τρόικα δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει ή να χάσει την πρόσβαση στη ρευστότητα των τραπεζών που διευκολύνει την οικονομία της. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία έξοδο από την ευρωζώνη και να προκαλέσει ακόμα χειρότερα δεινά στους Έλληνες πολίτες, για να μην αναφέρουμε και τον κίνδυνο εξάπλωσης σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδιαίτερα δε, στις υπερχρεωμένες Ιταλία και Ισπανία».

Όπως υπογραμμίζεται, «υπάρχει μια εναλλακτική λύση - ένας τρόπος για τον Μάριο Ντράγκι, που είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ και για την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, να σώσουν την ελληνική οικονομία από τη δίνη στην οποία βρίσκεται, με το να σταθεροποιήσουν την ευρωζώνη και να θέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει να ανταλλάξουν το ελληνικό χρέος που κατέχουν, ύψους 52 δισ. ευρώ, με άτοκα ομόλογα που θα αποπληρωθούν όταν η ελληνική οικονομία θα κινείται εντός τροχιάς. Αυτά τα αποκαλούμενα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου θα έχουν την ίδια ονομαστική αξία, όπως το τρέχον ελληνικό χρέος, αλλά δεν θα επιβάλουν τις πληρωμές των τόκων στην Ελλάδα που αγωνίζεται να ανακάμψει. Πιο σημαντικό, οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους δεν θα πρέπει να αρχίσουν μέχρι η οικονομία της Ελλάδας να δείξει σημάδια ζωής. 

Λογικοί στόχοι θα ήταν η επιστροφή στην υγιή ανάπτυξη, το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί κάτω από το 12%, καθώς και η μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ, που έχει συνθλιβεί με μια αναλογία σε ένα βιώσιμο 40% (το οποίο είναι πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα)».

Η αρθρογράφος σημειώνει ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να αγοράσει το χρέος που κατέχει σήμερα η Γαλλία, η Γερμανία και άλλοι μεγάλοι πιστωτές της ΕΕ ώστε η Ελλάδα να έχει την ίδια αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς. Μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους θα συμβάδιζε με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα σε όλη την Ευρώπη, να βάλει περισσότερα χρήματα στην κυκλοφορία και να ωθήσει σε ένα άλμα την στάσιμη οικονομία. Η τρόικα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί αναφορικά με τους φορολογικούς όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Ορισμένοι από τους όρους του δανείου που επιβάλλονται, όπως οι σημαντικές βελτιώσεις στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, αποτελούν ένα σκληρό φάρμακο, αλλά καλό για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Ενώ οι πιστωτές θα πρέπει να εμμένουν στις θέσεις τους σε αυτό το είδος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η προσέγγιση τύπου slash-and-burn θα πρέπει να σταματήσει».

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα βιώνει τώρα μια τραγωδία που έχει ρημάξει ζωές, με την ανεργία, τη φτώχεια και την πείνα να είναι σε χειρότερο επίπεδο που έχει υπάρξει από τη δεκαετία του 1930. Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, ιδιαίτερα οι επενδύσεις στην Υγεία και την Παιδεία. Τα μέτρα λιτότητας που κόβουν τα βασικά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, όχι μόνο προκαλούν εκτεταμένες στερήσεις, αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψουν κάθε ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη. Ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής ανάπτυξης είναι η καταναλωτική ζήτηση: Όταν οι μισθοί μειώνονται κατακόρυφα και ανεβαίνει στα ύψη η ανεργία, η οικονομία εισέρχεται σε ένα σπιράλ θανάτου της συρρίκνωσης της ζήτησης. Όπως και η Γερμανία, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και η Ελλάδα είναι πνιγμένη από τις υποχρεώσεις προς τους ξένους πιστωτές. Τα παιδιά πεινάνε κι έτσι οι τράπεζες μπορούν να μιλήσουν στους επενδυτές τους που αρνούνται το κούρεμα. Δεν είναι περίεργο που έχει αυξηθεί το μένος των Ελλήνων πολιτών που λένε ''φτάνει πια''».

Τέλος, τονίζεται ότι «σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα λιτότητας και τις υποχρεώσεις αποπληρωμής, η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πάρει στα χέρια της την οικονομία της και να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ωστόσο, αν ο κ. Ντράγκι και η κα Λαγκάρντ αναλάβουν ηγετικό ρόλο και συναντήσουν τον κ. Τσίπρα στα μισά του δρόμου, υπάρχει η δυνατότητα να βγουν όλοι κερδισμένοι. Με λογικούς όρους αποπληρωμής για την Ελλάδα, που να συνδέονται με μια πραγματική ανάκαμψη, θα μπορούσε να σταματήσει η ανθρώπινη δυστυχία και να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη με μακροχρόνια οφέλη που θα ευνοήσουν ολόκληρη την ευρωζώνη».
http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/115534/ny-times-mia-sumfonia-gia-tin-ellada-pou-i-europi-den-borei-na-arnithei-/

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τηρεί σκληρή στάση Αμερικανικά ΜΜΕ: Αυξάνεται η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση

Τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης, από τις 11 Φεβρουαρίου, προβάλλουν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.
 
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι με την απόφαση, που αποστάλθηκε ηλεκτρονικά «ασκείται πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση, περιορίζοντας την πρόσβαση στην απευθείας γραμμή χρηματοδότησης». Όπως σημειώνεται, η ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνει ότι «η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ως δεδομένη μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ότι θα είναι ευθυγραμμισμένη με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος».
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η απόφαση αυτή θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ να στραφούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για χρηματοδότηση, η οποία θα γίνεται με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

Η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη μερικές ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη» σημειώνοντας παράλληλα τη σχετική δήλωση του κ. Βαρουφάκη.
 
Σε δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ για το ίδιο θέμα αναφέρεται ότι «η ανακοίνωση της ΕΚΤ περί αναστολής, έγινε καθώς αξιωματούχοι αύξησαν την πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με τους διεθνείς πιστωτές της επί του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Ως συνέπεια της ανακοίνωσης αυτής έπεσε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,8% στο 1,1387».
 
Όπως σημειώνεται, ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI, δήλωσε ότι «η ανακοίνωση της ΕΚΤ συμφωνεί με την πρόβλεψή μας ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας». Επίσης, ο Win Thin, της Brown Brothers Harriman, δήλωσε ότι «όπως φαίνεται, η ΕΚΤ παίζει σκληρό παιχνίδι. Πιθανότατα, θα καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά μέχρι τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα».
http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/115593/amerikanika-mesa-auxanetai-i-piesi-pros-tin-elliniki-kuvernisi/

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών Συνεδριάζει το μεσημέρι η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η «γαλάζιας» Κ.Ο., η οποία αριθμεί 76 βουλευτές, που είναι ο μικρότερος αριθμός της τελευταίας τεσσαρακονταετίας. Η συνεδίαση έχει οριστεί να γίνει αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής.

Η ανάδειξη νέου γραμματέα
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόσθεση της ηγεσίας της ΝΔ να μιλήσει ο τέως πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και να ακολουθήσει η εκλογή νέου γενικού γραμματέα της Κ.Ο., θέση για την οποία προορίζεται ο βουλευτής Λασιθίου και πρώην υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κανονισμός λειτουργίας της γαλάζιας Κ.Ο. προβλέπει ότι η εκλογή γίνεται με κάλπη, αλλά η κομματική παράδοση θέλει όταν δεν υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι να γίνει ανακήρυξη του μοναδικού υποψηφίου «δια βοής». Ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρξει ανθυποψήφιος απέναντι στον κ. Πλακιωτάκη, όπως και αν τεθεί ζήτημα να λάβουν το λόγο και βουλευτές στη διάρκεια της συνεδρίασης.http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/115594/sunedriazei-to-mesimeri-i-ko-tis-neas-dimokratias/


ο βιβλίο της πούλησε 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως Απεβίωσε η συγγραφέας Κολίν ΜακΚάλαφ, γνωστή από το μπεστ σέλερ «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας»

Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών η αυστραλιανή συγγραφέας Κολίν ΜακΚάλαφ, το μπεστ σέλερ της οποίας "Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας" μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη σε μίνι σειρά και σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Η ΜακΚάλαφ έγινε συγγραφέας αφού προηγουμένως είχε εργαστεί για πάνω από μία δεκαετία ως νευροφυσιολόγος στην Αυστραλία, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ και με το συγκεκριμένο βιβλίο της εκτοξεύθηκε αμέσως στην κορυφή της επιτυχίας.

Η σειρά προβλήθηκε στις ΗΠΑ το 1983 και ένα χρόνο μετά ήρθε και στην Ελλάδα.

Η υπόθεσή της αναφερόταν στην ιστορία της οικογένειας Κλίρι που μετανάστευσε από τη Νέα Ζηλανδία στην Αυστραλία, στις αρχές του 1900. Ένας ρομαντικός έρωτας αναπτύσσεται μεταξύ του παπά της περιοχής, τον οποίον υποδυόταν ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλέϊν-- και της κόρης της οικογένειας--που υποδυόταν η Ρέιτσελ Γουόρντ.

Το μπεστ σέλερ κυκλοφόρησε το 1977 και για τα δικαιώματα της σειράς η συγγραφέας εισέπραξε το αστρονομικό ποσό του 1,9 εκατομμυρίου δολαρίων.



Το βιβλίο πούλησε 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η ΜακΚάλαφ πέθανε σε νοσοκομείο της νήσου Νόρφολκ σήμερα έπειτα από σειρά προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκδοτικός οίκος HarperCollins Αυστραλίας.

Ζούσε στο νησί αυτό, που ανήκει στην Αυστραλία και βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό, το μεγαλύτερο διάστημα από τα τελευταία 40 χρόνια έχοντας παντρευτεί έναν ντόπιο και κατά πολύ νεότερό της. Εξέδωσε 25 τίτλους με πιο πρόσφατο το "Γλυκόπικρο", ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2013.

http://www.e-typos.com/gr/politismos/article/114676/apeviose-i-suggrafeas-kolin-makkalaf-gnosti-apo-to-best-seler-ta-poulia-pethainoun-tragoudodas/

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με τον Αυστριακό καγκελάριο Αυστρία: Η συμφωνία για παράταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων είναι δυνατή

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζει ότι οι προτάσεις του για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους πρέπει να βασίζονται στις δεσμεύσεις των προκατόχων του.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα χθες και δήλωσε ότι μία συμφωνία για την παράταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων επί τη βάσει ευρωπαϊκής συναίνεσης είναι δυνατή και ότι εξαρτάται από τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα, όπως ως προς την φορολόγηση των εκατομμυριούχων.

«Πρέπει να δίνεται στους ανθρώπους η ευκαιρία να εκπληρούν μία δέσμευση. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας γνωρίζει ότι οι προτάσεις του πρέπει να βασίζονται στις δεσμεύσεις των προκατόχων του» δήλωσε ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.

http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/115590/austria-mia-sumfonia-gia-tin-paratasi-tis-orimansis-ton-ellinikon-omologon-einai-dunati/

Στις 12:30, στο Βερολίνο Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε

Σήμερα στις 12.30, ώρα Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο. Μάλιστα, λίγες ώρες πειν την κρίσιμη συνάντηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να «εξευμενίσει» τον Γερμανό ομόλογό του, σε συνεντεύξεις του, εκθειάζοντας την προσωπικότητα «και την πνευματική δύναμη πίσω από το οικοδόμημα της ΕΕ και της Νομισματικής Ένωσης, τον δόκτωρ Σόιμπλε».

Ο κύριος Βαρουφάκης θα έχει κι άλλες συναντήσεις στο Βερολίνο καθώς ο υπουργός θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας και πρώην μέλος της ΕΚΤ  Γιόργκ Ασμουσεν, αλλά και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/115591/simera-i-krisimi-sunadisi-varoufaki-soible/

Διαβάστε τι σημαίνει για τις τράπεζες η βόμβα Ντράγκι Βόμβα από ΕΚΤ: Από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα

 Διακόπτει τη χρηματοδότηση της προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αποτέλεσμα η ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα αργά το βράδυ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ στη ανακοίνωση που εξέδωσε, η απόφαση της να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Τι σημαίνει για τις τράπεζες η βόμβα Ντράγκι

H προειδοποίηση στις 31 Ιανουαρίου του Erkki Liikanen, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι αν δεν βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα με το πρόγραμμα προσαρμογής, η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες έγινε πραγματικότητα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και «πιέζοντας ασφυκτικά» τις ελληνικές τράπεζες, σφίγγουν τον κλοιό στην ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

Η ΕΚΤ αποφάσισε χθες το βράδυ ότι αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων θα συνεχιστεί κανονικά αλλά με «όχημα» τον Έκακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA), δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της EKT, η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος (δηλαδή του Μνημονίου).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η κίνηση αυτή κινείται στο «γράμμα του νόμου» για τους κανονισμούς της ΕΚΤ, αλλά αποτελεί ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι το... παιχνίδι αγριεύει και δεν θα γίνουν δεκτές παρεγκλίσεις. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζονταν καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίπτωση στη ρευστότητα της αγοράς καθώς η ρευστότητα που χάνεται από την ΕΚΤ θα αναπληρωθεί από τον ELA.

Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της ΤτΕ το Δεκέμβριο του 2014, ο δανεισμός των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ έφθασε τα 56 δισ. ευρω από 44,9 δισ. ευρω που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου. Μετά τα νέα δεδομένα οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προσφύγουν μαζικά στον ELA από την 11η Φεβρουαρίου και όχι από τις αρχές Μαρτίου που υπολογίζαν, εφόσον δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Πλέον, τα μόνα στοιχεία ενεργητικού που θα μπορούν να προσκομίζουν στην ΕΚΤ είναι ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους και «φυλούσαν» για τις δύσκολες μέρες.

Αντίθετα τόσο τα κρατικά ομόλογα όσο και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη του 2008) δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα μόνο για άντληση ρευστότητας μέσω ELA. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξέδωσαν νέα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ονομαστικής αξίας 12,38 δισ. ευρώ. Το ποσό εκτινάσσεται στα 23 δισ. ευρώ αν συνυπολογισθούν και οι εκδόσεις Δεκεμβρίου. Με βάση τα στοιχεία 9μηνου 20914 που έχουν δημοσιεύσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, είχαν ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου αξίας 26,9 δισ. ευρώ και στις 23 Ιανουαρίου το ύψος τους έφθασε στα 50,94 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η απόφαση της ΕΚΤ συνεπάγεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο η άντληση ρευστότητας από τον ELA θα εκτιναχθεί πάνω από τα 40 δισ. ευρώ ενώ σήμερα δεν ξεπερνά σύμφωνα με πληροφορίες τα 5 δισ. ευρώ.

Tι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική τράπεζα, μέσω του ELA

Μόνη λύση ο ELA

Το μοναδικό «μαξιλάρι» ρευστότητας (καταρχήν έως και 18 δισ. ευρώ) που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για τις επόμενες δύο βδομάδες είναι η γραμμή του Έκτακτού Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» για να ανανεωθεί. Και πλέον, θα εκτιναχθεί πολύ πάνω από τα 40 δισ. ευρώ που αρχικά θα μπορούσαν να αντλήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά χθες – προ των εξελίξεων με την ΕΚΤ - ζήτησε νέα ρευστότητα 10 δισ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα του προηγούμενου δεκαπενθήμερου είχαν αντληθεί περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ από τρεις συστημικές τράπεζες, οπότε υπήρχει υπόλοιπο 8 δισ. ευρώ. Το ύψος του προγράμματος δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα, αλλά έχει ήδη γίνει γνωστό από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ότι έχει ζητηθεί ο διπλασιασμός του, έτσι ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη περίοδο, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε χθες, στη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαουρφάκη να δεχθεί επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων της τάξης των 10 δισ. ευρω.

Το πρόγραμμα ανανεώνεται κάθε δύο βδομάδες και συναρτάται με τις ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) οι οποίες έχουν προσφύγει σε αυτό για την χρηματοδότησή τους. Η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες μέσω του ELA την πληρώσουν πιο ακριβά κατά 1,50% σε σχέση με τον απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ από την οποία δανείζονται έναντι εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου με το οριακό επιτόκιο 0,05%.

Η επόμενη ανανέωση του ELA θα λάβει χώρα στις 18 Φεβρουαρίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι κρίσιμες αποφάσεις του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Ο Μηχανισμός Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας είναι «σανίδα σωτηρίας» για την ρευστότητα των τραπεζών για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρννσης με τους δανειστές, όχι μόνο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η παράταση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και αργότερα.

Ρόη Χάικου
http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/115574/vomva-apo-ekt-apo-tis-11-fevrouariou-den-tha-dehetai-os-enehura-ta-ellinika-omologa/

Τι είναι τα ομόλογα perpetual bonds που πρότεινε ο Βαρουφάκης. Που έχουν εφαρμοστεί

Είναι λογικό στους οικονομικούς όρους να μην είναι εξοικειωμένος ο πολίτης. Έτσι η πρόταση του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα «ομόλογα στο διηνεκές» ή perpetual bonds, όπως ονομάζονται στη μεθοδολογία, να μην είναι απολύτως κατανοητά στο ευρύ κοινό.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας μεταξύ άλλων φέρεται να προτείνει στους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και με ομόλογα στο διηνεκές
Τα πρώτα θα συνδέονται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ τα δεύτερα, το οποία αποκαλούνται όπως προαναφέραμε «perpetual bond» , θα αντικαταστήσουν αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα εν λόγω ομόλογα πρωτοεμφανίστηκαν πολύ παλιά και συγκεκριμένα το 1752 στη Μεγάλη Βρετανία, ως μορφή κρατικής χρηματοδότησης με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους αλλά και της χρηματοδότησης των Ναπολεόντειν πολέμων.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, τα προϊόντα αυτά είναι συνήθως ομόλογα αορίστου χρόνου. Για παράδειγμα ορισμένα από αυτά μπορεί να λήγουν έπειτα από 40 ή ακόμη και 50 χρόνια. Μία βασική τους διαφορά με τα συνηθισμένα ομόλογα είναι ότι δεν εγγυώνται την επιστροφή του ποσού της αρχικής καταβληθείσας αξίας. Και επιπλέον η Τράπεζα μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανακαλέσει το ομόλογο ακόμη και αν βρίσκεται στο 50%, 60% ή ακόμη και 70% της αρχικής καταβληθείσας αξίας. Πιο απλά, οποιοσδήποτε επενδύσει σε ένα τέτοιο προϊόν μπορεί ανά πάσα και ώρα και στιγμή να χάσει το αρχικό του κεφάλαιο. Τα προϊόντα αυτά δεν εγγυώνται επιστροφή του κεφαλαίου στην αρχική του αξία.
Με τα perpetual bond ή στα ελληνικά αέναα ομόλογα ο δανειζόμενος πληρώνει απλώς κάποιο τίμημα κάθε χρόνο στους πιστωτές του, ως επιτόκιο, αλλά ουδέποτε κεφάλαιο. Συνήθως χρησιμοποιούνται από εταιρείες, στην οποία περίπτωση ο πιστωτής είναι στην ουσία και μέτοχος της επιχείρησης, αφού το κουπόνι που παίρνει κάθε χρονιά είναι σαν μέρισμα.
Με αυτόν τον τρόπο, το χρέος παραμένει υψηλό, αλλά οι αγορές δεν έχουν πρόβλημα, γιατί δεν χρειάζεται ποτέ η Ελλάδα να ζοριστεί να πληρώσει κεφάλαια και λήξεις, παρά μόνο ένα μικρό «ενοίκιο» κάθε χρόνο.
Παραδοσιακά εκδίδονταν από επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και βρετανικές τράπεζες, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων οδήγησαν σε καταποντισμό τις τιμές τους. Η εξαγωγική ανάκαμψη της Ασίας όμως, μετά το 2001, οδήγησε σε σημαντική αύξηση της ζήτησης, ιδίως από συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Την αρχή της άντλησης κεφαλαίων από τις ασιατικές χώρες μέσω αέναων ομολόγων την έκανε στα μέσα του 2001 η Standard Chartered Bank, ενώ το 2003 ακολούθησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες Allianz και AXA. Ακόμα και ιαπωνικές τράπεζες, όπως η Mitsui Bank Mizhuho και η Financial Group άντλησαν κεφάλαια από Ασιάτες επενδυτές μέσω ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξεως. Οι αποδόσεις όμως των ομολόγων αυτών δεν ήταν αρκετά υψηλές για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην αγορά εταιρείες από αναδυόμενες χώρες προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.
Η μεξικανική αλευροβιομηχανία Gruma και η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Βραζιλίας, η Banco Bradesco, εξέδωσαν η καθεμία από 300 δισ. δολάρια σε αέναα ομόλογα το 2004, ενώ το μεξικανικό κρατικό μονοπώλιο πετρελαίου, Pemex, άντλησε 1,75 δισ. δολάρια. Πιο πρόσφατα, μέσα στο 2005, η βραζιλιάνικη σιδηροβιομηχανία Companhia Siderurgica Nacional εξέδωσε ομόλογα ύψους 500 δισ. δολαρίων χωρίς ημερομηνία λήξης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης απορροφήθηκε από Ασιάτες ιδιώτες επενδυτές.

http://www.huffingtonpost.gr/2015/02/03/oikonomia-perpetual-bonds-varoufakis_n_6601850.html

ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΟ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Το 11% των Ελλήνων ακούει στο όνομα Γιώργος. Δικαίως, λοιπόν, θεωρείται το πιο συνηθισμένο όνομα στη χώρα, τόσο που θα έλεγε κανείς πως οι Γιώργηδες θα έπρεπε να αισθάνονται… μειονεκτικά για το κοινότυπο του ονόματός τους.
Έρχεται όμως η παρακάτω λίστα με τα πιο περίεργα ονόματα που έχουν βρεθεί στα ελληνικά ληξιαρχεία και στους τηλεφωνικούς καταλόγους, και μας πείθουν ότι η κοινοτυπία του «Γιώργου» είναι μάλλον προτιμότερη μπροστά στην ιδιοτυπία ορισμένων ασυνήθιστων μικρών ονομάτων που κάποιοι γονείς αποφάσισαν να δώσουν στα παιδιά τους.
Περίεργα γυναικεία ονόματα:
Ανοιξιά, Αρχοντοπούλα, Αφθονία, Βασιλοπούλα, Εκδίκηση, Ευριάνθη, Κουζίνα, Κουκίτσα, Κορτέσα, Μαίτσα, Μελάνα, Παναίλα, Πανσούλα, Πειροκρήτη, Πληξούρα, Τερφονία, Τζιβαγιέρα, Φυντιανή, Φωστήρα, Χελώνα, Χρυστάλλα, Ωραιοζήλη
Περίεργα αντρικά ονόματα:
Χρυσογόνης, Βερόνης, Ακριβός, Παραδείσης, Δερπούλης, Κανακάρης, Ντοκλής Ευμορφούλης, Δημοκράτης, Παλικάρης, Συνάναρχος, Δρακουλάκος
Η στατιστική «μίλησε»:
Σε έρευνα που έγινε, στην οποία ελήφθησαν υπόψη 6.000 ανδρικά ελληνικά ονόματα, βγήκαν κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πέρα από το γεγονός πως το 50% των Ελλήνων ακούν σε έξι μόλις ονόματα (Γιώργος, Γιάννης, Κωνσταντίνος, Δημήτρης, Νίκος και Παναγιώτης), συγκεντρώθηκαν τα 500 πιο διαδεδομένα. Από τα αποτελέσματα, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά μέσω του σχολικού ηλεκτρονικού δικτύου παραθέτουμε τα πλέον ασυνήθιστα:
Αγαθάγγελος, Αγοραστός, Αετιδεύς, Αετός, Ακριβός, Αλκαίος, Αμύντας, Αναγνώστης, Ανακρέων, Ανανίας, Ανδρόφιλος, Αννίβας, Αξιώτης, Αριστόνους, Ασκληπιός, Αστέρης, Αφεντούλης, Βαλσάμης, Βενιζέλος, Βίας, Βικέντιος, Βιτώριος, Βόρις, Βρεττός, Γαϊτάνος, Γάσπαρης, Γεβράσιος, Γεωργογιάννης, Γιάγκος, Γιασεμής, Γκολφίνος, Γλύμης, Γλυνός, Δράκος, Ελισσαίος, Ελπιδοφόρος, Επιφάνιος, Ερμοκράτης, Ευθύφρων, Ευρήλιος, Ζευς, Ήλιος, Ιδομενεύς, Ιωνάθαν, Κάδμος, Κροίσος, Λιβέρης, Μαργαρίτης, Μητροφάνης, Μικέλης, Μπατίστας, Ναούμ, Νείλος, Νεοπτόλεμος, Νικήστρατος, Νικοκλής, Ουμβέρτος, Παϊσιος, Ποθητός, Πολύβιος, Ρηγίνος, Σκεύος, Σταμέλος, Σωσίπατρος, Ταΰγετος, Τζάκος, Τισσαφέρνης, Ψαραντώνης
Ο τηλεφωνικός κατάλογος μίλησε:
Παρακάτω συγκεντρώνονται ονόματα αλλά και επίθετα που βρέθηκαν σε τηλεφωνικούς καταλόγους και δημιουργούν μάλλον… αξιοσημειώτους συνδυασμούς:
Ακίνδυνος Αλβανός, Σεραφείμ Μπουφές, Σουλτάνα Κουτσουκλανιότογλου, Τίμιος Τέλειος, Κάρολος Φρίκης, Βρασίδας Βρυκόλακας, Ιππουργός Ξυπόλυτος, Κροίση Πετρελαίου, Πέτσας Καλοψημένος, Αριστομένης Φάλαινας, Ολυμπία Φάρσαλα, Ολυμπία Τρίκαλα, Σεβαστή Φέτα, Πύργος Ηλίας, Κλεοπάτρα Κοκαλιάρογλου, Περσεφόνη Τρομπέτα, Λητώ Βρακάκη, Ευλογέτα Τσουτσούνη, Πόθος Καρπός, Λέλα Τρέλα, Ζήσης Γεράσης, Αντωνία Χατζηρούφα, Αριστοτέλης Ξεσφυγγούλης, Ηλίας Σφίγγης, Αριστοκράτης Ξεσφίγγης, Ελπιδοφόρος Προσπαθόπουλος, Φανούριος Μπινές, Ακριβή Γουρούνα, Ροδόλφος Παπιομύτογλου, Άννα Γούλα, Χαριτωμένη Ταράτσα, Αμανάτιος Βελόνας, Αριστοτέλης Βερίκοκος, Σαριμπάλα Ζωγραφίνα, Παγώνα Σίγουρα, Αρσινόη Σουβλάκη, Ανθούλα Καπνιστή, Παρασκευή Μεσημέρη , Παρθένα Τσιμπούκα, Μάρτης Απρίλης, Ζαμπέτα Φέτα, Βούτα Κασσιανή, Παρθένα Γαμίδου, Ροδάμανθυς Φουκαράς, Διαλεχτή Κατσίκα, Γουλιέλμος Στέλιος


Read more: http://www.newsbomb.gr/bombplus/blogs/story/421481/xekardistiko-ayta-einai-pio-paraxena-ellinika-onomata#ixzz3Qcs4ccYd