Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Εurostat: Η Ελλάδα 3η σε επικινδυνότητα φτώχειας


1 στους 5 κατοίκους της ΕΕ κινδυνεύει από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνθήκες που αφορούν 109, 2 εκατομμύρια ανθρώπους.


Πάνω από το 20% των ανδρών και 22,5% των γυναικών αντιμετωπίζουν είτε εισοδηματική φτώχεια, είτε είναι σοβαρά στερημένοι ή ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα από εργασία . Η κατάσταση διαφοροποιείται στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σε επτά χώρες-μέλη, 1 στις 7 κινδυνεύει. Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο και ακολουθεί η Ρουμανία με ποσοστό 32,5%, η Ελλάδα με 31,8%. η Λετονία με ποσοστό 28,4%, η Λιθουανία με 28,3%, η Ιταλία με 27,3% και η Ισπανία με 26,1%.


Τα κριτήρια της ΕΕ με τα οποία καθορίζεται ο κίνδυνος φτώχειας είναι το ύψος του εισοδήματος (αν είναι κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), η έλλειψη ορισμένων βασικών μέσων διαβίωσης (όπως δυσκολίες στην καταβολή του ενοικίου και κοινόχρηστων, προβλήματα θέρμανσης) και η υψηλή ανεργία.
1 στους 17 Ευρωπαίους αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη υλικών αγαθών. Αυτό σημαίνει οι συνθήκες διαβίωσής τους περιορίζονται από την έλλειψη πόρων, όπως η μη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, να έχουν θέρμανση ή να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών σε τρεις οικονομολόγους που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την παγκόσμια φτώχεια.

Ως αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο.

Καθώς εξασθενεί η παγκόσμια ανάπτυξη θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Και οι εμπορικές εντάσεις επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση

Πρέπει να προστατεύσουμε το εμπόριο, επειδή είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη, για τις θέσεις εργασίας, για την μείωση της φτώχειας
Kρισταλίνα Γκεοργκίεβα 
Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ

Τα κέρδη από το εμπόριο και τις εξαγωγές βελτιώνουν τα οικονομικά μεγέθη μιας χώρας. Κι αυτά τα χρήματα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών, τη βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, την εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να απαλλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερους από την φτώχεια.

https://gr.euronews.com/2019/10/16/o-xartis-tis-ftoxias-stin-europi

Αλεξέι Λεόνοφ: Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έκανε περίπατο στο Διάστημα

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο οποίος πραγματοποίησε περίπατο στο Διάστημα, πέθανε στη Μόσχα σε ηλικία 85 ετών.
Τον θάνατο του ανακοίνωσε η βοηθός του, η Ναταλία Φιλιμόνοβα , δηλώνοντας ότι ο Αλεξέι Λεόνοφ πέθανε στο νοσοκομείο Μπουρντένκο έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε και το Κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών.
Ο Λεόνοφ πραγματοποίησε δύο διαστημικές πτήσεις, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά 7 ημέρες και 33 λεπτά. Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε στις 18-19 Μαρτίου του 1965, με το διαστημόπλοιο «Βασχόντ», στο οποίο ήταν δεύτερος κυβερνήτης, με κυβερνήτη τον κοσμοναύτη Πάβελ Μπελιάγεφ.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του αυτής πτήσης, στις 18 Μαρτίου ο Λεόνοφ πραγματοποίησε περίπατο στο Διάστημα κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου ανθρώπου στην ιστορία της ανθρωπότητας που πραγματοποίησε περίπατο στο Διάστημα.
Κατά την διάρκεια της δεύτερης πτήσης του στο Διάστημα που πραγματοποιήθηκε από τις 15έως τις 21 Ιουλίου 1975, ο Λεόνοφ ως κυβερνήτης του πληρώματος συμμετείχε στην πρώτη σύνδεση διαστημοπλοίων από διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα του διαστημοπλοίου της Σοβιετικής Ένωσης Soyuz-19 και του αμερικανικού διαστημοπλοίου Apollo 18. Τότε σε διαστημική τροχιά πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση και η ιστορική χειραψία μεταξύ των πληρωμάτων των δύο διαστημοπλοίων Αλεξέι Λεόνοφ, Βαλέρι Κουμπάσοφ , Βένς Μπράντ, Τόμας Στάφφορντ και Ντόναλντ Σλέϊτον.
Ανήμερα των 85ων γενεθλίων του, φέτος στις 29 Μαΐου, τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) Όλεγκ Κονονένκο και Αλεξέι Οφτσίνιν αφιέρωσαν στον Λεόνοφ τον περίπατό τους στο Διάστημα. Στις διαστημικές τους στολές είχαν διακριτικά που έγραφαν «Λεόνοφ Νο1» και «Χρόνια Πολλά Αλεξέι Αρχίποβιτς Λεόνοφ», ενώ είχαν μαζί τους στον διαστημικό περίπατο μια φωτογραφία του.
Όπως δήλωσε η βοηθός του, ο αποχαιρετισμός και η κηδεία του Αλεξέι Λεόνοφ θα γίνουν στις 15 Οκτωβρίου στο Ομοσπονδιακό στρατιωτικό νεκροταφείο της Μόσχας.
Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, τροποποίησαν το πρόγραμμά τους για να προβάλουν αφιερώματα στην ζωή του Αλεξέι Λεόνοφ, ο οποίος είχε τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης .
Η NASA διέκοψε την μετάδοση του περιπάτου των αμερικανών αστροναυτών στο Διάστημα για να ανακοινώσει την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Λεόνοφ. Οι αστροναύτες Αντριου Μόργκαν και Κριστίνα Κουκ άρχισαν στις 14.44 ώρα Μόσχας έναν περίπατο στο Διάστημα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να αντικαταστήσουν δύο συσσωρευτές υδρογόνου –νικελίου με πιο ισχυρούς συσωρρευτές Λιθίου ιόντων.
https://gr.euronews.com/2019/10/11/alexei-leonov-pethane-protos-anthropos-peripato-diastima

Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ πολεμούν μαζί με τους Κούρδους τους συμμάχους της Τουρκίας

Μαίνονται οι μάχες του τουρκικού στρατού εναντίον των Σύρων του Άσαντ και των Κούρδων - Προελαύνει ο ρωσικός στρατός προς το Κομπάνι, αναδιπλώνονται οι σύμμαχοι των Τούρκων - Δείτε πλάνα μέσα από τα πεδία των μαχών.


Πόλεμος και διπλωματία προχωρούν παράλληλα, ενώ η σύρραξη της Τουρκίας με Κούρδους μαχητές και δυνάμεις του Άσαντ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε στρατηγικά σημεία στη Βόρεια Συρία.
Οι Κούρδοι μαχητές συνασπισμένοι πλέον με δυνάμεις του Άσαντ εξακολουθούν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην τουρκική επίθεση. Παρασκηνιακά ο Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει μέχρι 8 και 10 χιλιόμετρα και όχι 30. Στην ίδια περιοχή εμπλέκονται κουρδικός στρατός, αντάρτες σύμμαχοι των Τούρκων, ρωσικές δυνάμεις, στρατός του Άσαντ και ο τακτικός στρατός των Τούρκων.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από σημεία-κλειδιά.
Το δράμα των εκτοπισμένων από τις εμπόλεμες περιοχές κορυφώνεται.
Στις 160.000 χιλιάδες τους ανεβάζει ο ΟΗΕ, πολλοί μάλιστα από αυτούς είναι πρόσφυγες για δεύτερη φορά.

"Παγώνουν" τις επιχειρήσεις κατά του ISIS οι Κούρδοι

Ο διοικητής των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, ανακοίνωσε την ίδια ώρα το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Έχουμε παγώσει όλες τις δραστηριότητές μας ενάντια στο Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε ο Αμπντί σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κουρδικό κανάλι Ronahi.
Οι SDF θα περιοριστούν σε «αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον του Νταές», πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτή διατυπώνεται καθώς ο τουρκικός στρατός διεξάγει στρατιωτική επέμβαση κατά των κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας.
Παράλληλα ο Κούρδος στρατηγός ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έφερε αντίρρηση σε μια συμφωνία που κατέληξαν οι κουρδικές δυνάμεις και η συριακή κυβέρνηση για την προστασία της Συρίας από την τουρκική επίθεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα εγγυηθεί τη συμφωνία SDF-Δαμασκού. Ο στρατηγός Αμπντί υποστήριξε πως η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση, ικανή να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κούρδων στη Συρία.
Όπως διευκρίνισε η συμφωνία απαιτεί από τις συριακές κυβερνήσεις δυνάμεις να αναπτυχθούν κατά μήκος όλων των βορειοανατολικών συνόρων με την Τουρκία και πως είναι λανθασμένες οι αναφορές ότι οι SDF παραδίδουν τον έλεγχο των περιοχών τους σε κυβερνητικές δυνάμεις.

Αποχωρούν οι ΗΠΑ

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge στο πλαίσιο της αποχώρησης των δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.
«Οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν την εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Στις 16 Οκτωβρίου 2019, αποχωρήσαμε από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της Lafarge, από την Ράκα και από την Τάκμπα», τόνισε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς με ανάρτηση στο twitter.
https://www.news247.gr/kosmos/syria-oi-dynameis-toy-asant-polemoyn-mazi-me-toys-koyrdoys-toys-symmachoys-tis-toyrkias.7517254.html

Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ: Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες όπως τους ΚούρδουςΠΟΛΙΤΙΚΗ 15.10.2019 19:41 Τελευταία Ενημέρωση 15.10.2019 19:51 Newsroom Προειδοποιήσεις του Ρώσου πρέσβη από την Ρόδο

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με την Τουρκία να ξεσπά με μεγάλη στρατιωτική ισχύ στη βόρεια Συρία, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Vladimir Chizhov εξαπέλυσε «βόμβα» προειδοποιώντας «προσωπικά» τους Έλληνες ότι οι Αμερικανοί μπορεί να τους εγκαταλείψουν όπως τους Κούρδους.
Επισημαίνεται ότι το απόσπασμα της συνέντευξης κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών», έδωσε στη δημοσιότητα το  πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ολόκληρο το απόσπασμα από την συνέντευξη του Ρώσου Πρέσβη

- Η θέση της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία προφανώς συμπίπτει. Και οι δύο πλευρές ευνοούν την επίλυσή του μέσω διαλόγου. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ για το θέμα αυτό;
V.Chizhov: - Αυτό είναι σωστό, πρέπει να λύσετε το πρόβλημα μέσω του διαλόγου. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση στη Δαμασκό ως εταίρους στις διαπραγματεύσεις αυτές και φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων και μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού.
Εν τω μεταξύ, εμείς προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί τους θα εγκαταλείψουν. Και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Έλληνες γι 'αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα.
-Αφού μιλήσατε για τους Έλληνες. Στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.Πομπέο στην Αθήνα, τα δυο μέρη υπέγραψαν τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Πώς η Ελλάδα, ο παραδοσιακός εταίρος της Ρωσίας, εξηγεί μια τέτοια κίνηση;
V.Chizhov: Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φυσικά, θα πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική πλευρά για τους λόγους για τους οποίους ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Αλλά δεν αποκλείω ότι το έκαναν εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι καλά ζυγισμένη από την άποψη προοπτικής.
https://www.ethnos.gr/politiki/66833_presbis-tis-rosias-stin-ee-oi-ipa-tha-egkataleipsoyn-toys-ellines-opos-toys-koyrdoys

Ισημερινός: Αλλαγές στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων μετά τις αιματηρές ταραχές

Ο πρόεδρος του ΙσημερινούΛενίν Μορένο, προχώρησε την Τρίτη στην αντικατάσταση των αρχηγών του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και του γενικού επιτελείου στρατού, έπειτα από τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν τις 12 ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων, λόγω των οποίων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει το διάταγμα που πυροδότησε υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων.

Ο στρατηγός, Λουίς Λάρα Χαραμίγιο, διορίστηκε νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και ο υποστράτηγος, Λουίς Αλταμιράνο Χουνκέιρα, διορίστηκε νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις που κράτησαν σχεδόν δύο εβδομάδες παραλύοντας τον Ισημερινό σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές, ιδίως αυτόχθονες, και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και ότι οι θάνατοί τους οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα και «πτώσεις». Αμφισβήτησε τον απολογισμό που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστολή και άλλοι 1.340 τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Στην ανακοίνωσή του με την οποία το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε για τις αντικαταστάσεις των επιτελαρχών, δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στον ρόλο των προκατόχων των Λάρα και Αλταμιράνο στις επιχειρήσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων. Εκφράζονται μόνο ευχαριστίες για τις «υπηρεσίες τους προς το έθνος» τις οποίες προσέφεραν, όπως προστίθεται, «με επαγγελματισμό».
Ο Μορένο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι τιμές των καυσίμων θα επανέλθουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την κατάργηση της επιδότησής τους -που εφαρμοζόταν επί 40 χρόνια- στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που η κυβέρνησή του συμφώνησε να εφαρμόσει για να λάβει δάνειο 4,2 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αυτόχθονες και συνδικάτα πρωτοστάτησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα: απέκλεισαν δρόμους, κατέλαβαν δημόσια κτήρια και πάγωσαν μεγάλο μέρος των εργασιών εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου. Η απολεσθείσα παραγωγή ανέρχεται σε 1,8 εκατ. βαρέλια και θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες προκειμένου ο τομέας να επανέλθει σε κατάσταση ομαλής λειτουργίας, κατά την εφημερίδα El Telégrafo.
Τουλάχιστον 1.330 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Σύμφωνα με την Ρόμο, πάντως, οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι τιμές των καυσίμων επανήλθαν στα πρότερα επίπεδά τους χθες. Οι τιμές των λεωφορείων επίσης επανήλθαν στο προηγούμενο επίπεδό τους στο Κίτο, ανακοίνωσε ο δήμος.
Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της συνόδου των επισκόπων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για να τερματιστεί η κρίση, η κυβέρνηση και ηγέτες των αυτοχθόνων συμφώνησαν να συστήσουν κοινή επιτροπή που θα χαράξει νέα πολιτική διατίμησης των καυσίμων.
https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/194051/isimerinos-allages-stin-igesia-ton-enoplon-dynameon-meta-tis-aimatires-taraxes