Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Η ΜΟΣΧΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ «ΓΑΝΤΙ» ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ US ARMY Η Ρωσία επιστρέφει στην Κούβα και χτυπάει την «πόρτα» των ΗΠΑ - Ανοίγει πάλι την βάση της και στο Βιετνάμ

ου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Tην επιστροφή της στην παγκόσμια σκηνή με επέκταση εκ νέου της προβολής ισχύος της ετοιμάζει η Ρωσία η οποία θα ξανανοίξει τις δύο βάσεις της σε Κούβα και Βιετνάμ, βάσεις οι οποίες θα της προσφέρουν τον έλεγχο της αμερικανικής υπερδύναμης ακριβώς έξω από την «πόρτα» της λίγο νοτιότερα από την Φλόριντα αλλά και των αμερικανικών Στόλων που ελέγοχουν τις θαλάσσιες οδούς στην νότια Κινεζική Θάλασσα.
 
"Ασχολούμαστε με το ζήτημα αυτό", δήλωσε ο αναπληρωτής Ρώσος ΥΠΑΜ  Πανκόφ Nikolai Pankov σήμερα στην ρωσική Δούμα, την κάτω Βουλή δηλαδή του ρωσικού κοινοβουλίου η οποία άνοιξε σήμερα τις εργασίες της μετά τις νικηφόρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου για το κόμμα οτου Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία».
 
Η δήλωση ήρθε αμέσως μετά τις πολεμικές δηλώσεις περι «καταστροφής Ρωσίας και Κίνας» από τους Αμερικανούς τις οποίες έκανε ο αρχηγός του αμερικανικού Στρατού στρατηγός Mark Milley προκαλώντας εύλογες απορίες σε όσους τον άκουσαν εάν γνωρίζει ακριβώς το μέγεθος του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου το οποίο είναι σε θέση να «εξαερώσει» την αμερικανική επικράτεια σε έναν πυρηνικό πόλεμο «αμοιβαίας καταστροφής» mutual destruction.
 
«Αναθεωρούμε τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο παρελθόν για το κλείσιμο των βάσεων αυτών αλλά δεν θα μπω σε λεπτμέρειες»
 
Η Ρωσία έκλεισε τη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών στις Λούρδες της Κούβας και τη ναυτική βάση Καμ Ραν στο Βιετνάμ το 2002, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στον κόσμο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
 
Τότε η Ρωσία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά ζητήματα και δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει την σοβιετική ισχύ του παρελθόντος.
 
Σημειώνετα ότι ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σεργκέι Σόιγκου είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο του 2014 πως η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα δίκτυο βάσεων στο εξωτερικό, σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, οι Σεϊχέλλες και η Σιγκαπούρη.
 
Η αμερικανική προκλητικότητα οδηγεί πλέον στην άμεση λήψη αποφάσεων για ανάπτυξη δυνάμεω
 
Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να δημιουργήσουν πολεμικές συνθήκες με Ρωσία και Κίνα για να διαγραφεί το γαλαξιακό τους χρέος των 19,5 τρισ.δολαρίων το οποίο φαντάζει ανεξέλεγκτο πια.
 
Σε δηλώσεις που δείχνουν ότι πολύ επικίνδυνοι άνθρωποι ελέγχουν την μοίρα του πλανήτη και την υπερατλάντια περιοχή προχώρησε πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός του αμερικανικού Στρατού στρατηγός Mark Milley ο οποίος δήλωσε με έμφαση «Θα καταστρέψουμε τους εχθρούς μας» εννοώντας την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη, την Ρωσία αλλά και την Κίνα!
 
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτούς που θέλουν να μας κάνουν κακό (η γνωστή αμερικανική εμμονή) ότι οι αμερικανικές ΕΔ παρά τις προκλήσεις παρά τον επιχειρησιακό μας φόρτο, παρά τα όσα κάνουμε, θα σας σταματήσουμε και θα σας χτυπήσουμε τόσο σκληρά όσο δεν έχετε χτυπηθεί ποτέ. Μην αμφιβάλεται για αυτό» είπε με στόμφο ο Milley.
 
Ο στρατηγός προειδοποίησε την Ρωσία και άλλες χώρες που εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν συγκεντρωμένες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
 
«Άλλες χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα έκαναν σχολείο πάνω μας, μελέτησαν τις τακτικές μας, τα δόγματά μας, τον εξοπλισμό μας, την οργάνωσή μας, την εκπαίδευσή μας την ηγεσία μας και αναθεώρησαν τα δικά τους δόγματα και εκμοντερνίζουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με την προοπτική να μας κερδίσουν στο μέλλον»
 
«Ο επόμενος πόλεμος θα είναι πολύ θανατηφόρος, περισσότερο απο οποιονδήποτε αντιετώπισε ποτέ ο Στρατός μας από τον Β' ΠΠ και θα περιλαμβάνει μάχες σε αστικές περιοχές. Μην αμφιβάλετε μπορούμε τώρα και θα διατηρήσουμε την ικανότητα ταχύτατης ανάπτυξης δυνάμεων και θα καταστρέψουμε τον αντίπαλό μας παντού και οπουδήποτε».
 
Ο στρατηγός απάντησε σε έναν Ρώσο αξιωματούχο που είπε ότι «Η Ρωσία μπορεί να κάνει έναν συμβατικό πόλεμο στην Ευρώπη και να τον κερδίσει».
 
Σημειώνεται ότι 40 εκατομμύρια Ρώσοι απ΄όλους τους τομείς λαμβάνουν τώρα μέρος σε μια πανενθνική πυρηνικής αντίδρασης άσκηση
 
Επίσης 200 χιλιάδες εθελοντές και προσωπικό μονάδων διάσωσης από 50 χιλιάδες συνολικά μονάδες.
 
Όλη η δύναμη του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών συμπεριλαμβανομένων και μονάδων της EMERCOM, μονάδες διάσωσης, παραστρατιωτικές μονάδες, η κρατική διεύθυνση ποτάμιων σκαφών, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής όπως και αεροσκάφη της EMERCOM θα μετάσχουν στην άσκηση
 
Στα σενάρια της πρωτοφανούς αυτής άσκησης, από άποψη συμμετεχόντων και κινητοποίησης μέσων, περιλαμβάνονται ασκήσεις εκκένωσης περιοχών, ασκήσεις αντιμετώπισης ΡΒΧΠ πολέμου, δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας με ειδική πρόνοια για την αντιμετώπιση ΡΒΧΠ περιστατικών, δοκιμή πυρηνικών καταφυγίων, επεμβάσεις ομάδων τήρησης της τάξης, ενημερώσεις του γενικού πληθυσμού για τα πλησιέστερα καταφύγια κ.α.
 
Σημειώνεται πως στην περιοχή των Ουραλίων υπάρχει ένα δίκτυο υπόγειων καταφυγίων συνολικής επιφάνειας 750 τ. χλμ.(!) ενώ στη Μόσχα από το 2012 ξεκίνησε η κατασκευή πάνω από 5000 νέων καταφυγίων για το γενικό πληθυσμό, σε μια πόλη όπου ζουν περί τα 11 εκατ. κάτοικοι.
 
Πάντως αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ποιοι άνθρωποι βρίσκονται αυτή την στιγμή στην κορυφή της εξουσιας των ΗΠΑ.
 
Αδιαφορούν για το τέλος του πλανήτη μέσα σε ένα πυρηνικό «παφ» ίσως διότι πιστεύουν ότι οι ίδιοι θα είναι μια χαρά στα υπερεξοπλισμένα πυρηνικά καταφύγιά τους και ότι όταν περάσουν 50 χρόνια η ραδιενέργεια θα έχει φύγει και θα μπορούν να ξαναβγούν στην επιφάνεια της Γης χωρίς 20 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέη αυτή την φορά. Έτσι είναι τα χρέη οδηγούν στην απόγνωση.
http://www.pronews.gr/portal/20161007/defencenet/geostratigiki/60/i-rosia-epistrefei-stin-koyva-kai-htypaei-tin-porta-ton-ipa

Οι ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις Ερντογάν περί συνθήκης της Λωζάνης

Απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε σε ομιλία του στην Άγκυρα και με τις οποίες αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία και καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.


Κυβερνητικές πηγές, σε ένα πρώτο σχόλιο, εκτίμησαν ότι ο Ερντογάν απευθυνόταν σε ένα ακροατήριο με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρα η ομιλία ήταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και στόχος του ήταν να τον ακούσουν οι κεμαλιστές.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωνε τον Ιούλιο πως η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τον «τίτλο κυριότητας» της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», ήταν το σχόλιο ελληνικών διπλωματικών πηγών για το θέμα.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε δήλωσή της η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο νεο-οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφερε: «H "μέθη" Ερντογάν από τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών δεν αποτελεί δικαιολογία για τις παράλογες, αντισυμβατικές, αναθεωρητικές του δηλώσεις. Να σταματήσει αμέσως την απαράδεκτη και ανησυχητικά ανεύθυνη πολιτική του τακτική, που την ασκεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τόνισε: «Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα 'γκρίζων ζωνών’. περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το 'κλείσιμο' του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας - ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση».

Το Ποτάμι, με τη σειρά του, σχολίασε: «Μετά την εναντίον του απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο κ.Ερντογάν προφανώς αισθάνεται την ανάγκη να ενισχύσει το ηθικό κάποιων κύκλων της χώρας του δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα. Και θυμήθηκε να ανασύρει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης προκειμένου να την αμφισβητήσει, φέρνοντας ξανά στο φως το "παράπονο" της αδικημένης Τουρκίας για την υπαγωγή των νησιών του Αιγαίου στη χώρα μας. Καλούμε την Τουρκία να μην κάνει σκέψεις για δημιουργία νέας εστίας κρίσης με την αμφισβήτηση ενός διεθνούς κειμένου που ρύθμισε το θέμα των ίδιων των συνόρων της και των μειονοτήτων και να τιμήσει την υπογραφή που έβαλε στη Λωζάννη σεβόμενη τις προβλέψεις της Συνθήκης Ειρήνης. Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη ηρεμίας και σταθερής ειρήνης. Και αυτά εξασφαλίζονται μόνο με την πιστή τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί και την αποφυγή κάθε πρόκλησης που απομακρύνει την ειρήνη, την σταθερότητα, την συνεννόηση και την προσέγγιση των δύο χωρών».
http://tvxs.gr/news/ellada/oi-antidraseis-eks-athinon-stis-diloseis-erntogan-peri-synthikis-tis-lozanis

Παιδί - θαύμα: 10χρονος Έλληνας ο νεώτερος σπουδαστής σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Ο 10χρονος Ουίλιαμ (Βασίλειος) Μαΐλλης, με καταγωγή από την Κάλυμνο, είναι ο νεότερος μαθητής που αποφοίτησε ποτέ από δημόσιο Λύκειο στις ΗΠΑ και έγινε δεκτός σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο Carnegie Mellon University.
Οι γονείς του, όμως, επέλεξαν το Community College of Allegheny County, ούτως ώστε να ξεκινήσει τις σπουδές του από ένα μικρότερο κολέγιο. Ο Ουίλιαμ ξεκίνησε με ενθουσιασμό τις σπουδές του και για το πρώτο τετράμηνο έχει πάρει πέντε μαθήματα και συγκεκριμένα Άλγεβρα, Αγγλική φιλολογία, Ιστορία του 20ού αιώνα, Ανθρωπολογία και Φιλοσοφία της Θρησκείας.
Ακολουθεί εντατικό πρόγραμμα 16 ωρών την εβδομάδα. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα με τους συμφοιτητές του, που έχουν τα διπλάσια χρόνια του. Ο Ουίλιαμ γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2006 και αποφοίτησε σε ηλικία 9 ετών από το Penn Trafford High School. Σήμερα έχει τα 10α γενέθλιά του και αντί να εορτάσει με τους γονείς και τα αδέλφια του παρακολουθούσε τις διαλέξεις των καθηγητών του.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως θέλει να γίνει αστροφυσικός. O Ουίλιαμ, όπως ανέφερε ο πατέρας του, στα αμφιθέατρα του Κολεγίου συμπεριφέρεται όπως όλοι οι άλλοι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ στο σπίτι και στην εκκλησία συμπεριφέρεται όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. «Το ΙQ του Ουίλιαμ, βάσει της εκτίμησης του κοσμήτορα της Σχολής του είναι 200 και έχει φωτογραφική μνήμη. Ό,τι διαβάζει, ό,τι δει και ακούσει το απομνημονεύει και είναι σε θέση να το αναλύσει και να το αναπαραγάγει», επεσήμανε ο π. Παντελεήμων Μαΐλλης.
Οι σπάνιες διανοητικές ικανότητες και η ευφυία του Ουίλιαμ άρχισαν να εκδηλώνονται από τη βρεφική ηλικία. Οταν ήταν επτά μηνών άρχισε να αρθρώνει προτάσεις, ενώ σε ηλικία ενός έτους έλεγε το αλφάβητο ορθά και ανάποδα. Οταν ήταν 21 μηνών ήταν σε θέση να διαβάζει και όταν συμπλήρωσε τα δύο του χρόνια διάβαζε Ιστορία και μπορούσε να γράψει σύντομη ιστορία, ενώ ζωγράφιζε. Μάλιστα έγραψε το βιβλίο «Η Χαρούμενη Γάτα». Σε ηλικία 2 ετών έμαθε τον πολλαπλασιασμό και στα τρία ήταν σε θέση να κάνει διαιρέσεις με πολυψήφιους αριθμούς. Σε ηλικία τεσσάρων ετών έμαθε την Αλγεβρα και σε πέντε ετών τη Γεωμετρία.
Την Τριγωνομετρία την έμαθε μόνος του στον υπολογιστή. Σε ηλικία τεσσάρων ετών έμαθε να διαβάζει ελληνικά και κάθε Κυριακή πήγαινε στην εκκλησία και μάλιστα διάβαζε τον Απόστολο. Ο Ουίλιαμ συμμετείχε σε επιστημονικούς διαγωνισμούς και είχε κερδίσει την πρώτη θέση. Ο π. Παντελεήμων Ηλίας Μαΐλλης και η πρεσβυτέρα Νίκη (Νάνσυ) έχουν και δύο άλλα μεγαλύτερα παιδιά, την Μαριάννα που είναι 29 ετών και έχει αποφοιτήσει με άριστα από το Κολλέγιο στον κλάδο Media – Art Animation και τον Ηλία που είναι 26 ετών, σπουδάζει Μαθηματικά και θέλει να γίνει δάσκαλος.
Ο π. Παντελεήμων προ τεσσάρων ετών ανέλαβε τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Υπαπαντής του Κυρίου στο Ιστ Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας. Η κοινότητα αυτή είναι μια από τις αρχαιότερες κοινότητες της Μητροπόλεως Πιτσβούργου και κατ' επέκταση της Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1915, το ίδιο έτος που ιδρύθηκε ο «Εθνικός Κήρυκας», και πέρσι τον Οκτώβριο γιόρτασε την 100ή της επέτειο.
Η κοινότητα αριθμεί 125 οικογένειες, οι οποίες συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της κοινότητας. Ο π. Παντελεήμων Ηλία Μαϊλλης προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια και είναι ο μόνος από τα αδέλφια του ο οποίος γεννήθηκε στην Κάλυμνο.
Ο γονείς του, Ηλίας Μαϊλλης και Γιαννούλα το γένος Κουρέλη, έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά τον Μιχάλη την Μαρία, την Χαρούλα και τον Παντελεήμονα, τα οποία τα γαλούχησαν με την αγάπη για την Ελλάδα και την υπερηφάνεια για τον ελληνικό πολιτισμό. Τα τρία πρώτα παιδιά γεννήθηκαν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Κάμπελ Οχάιο.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο Ηλίας και η Γιαννούλα Μαϊλλη αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κάλυμνο ούτως ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στη γη των προγόνων τους. Εκεί έφεραν στον κόσμο και τον Παντελεήμονα. Ο πατέρας του εργαζόταν στην Αμερική και πηγαινοέρχονταν αποφάσισε να φέρει πίσω την οικογένειά του και εγκαταστάθηκαν στο Κάμπελ Οχάιο.
Ο Ηλίας Μαΐλλης εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής στις γέφυρες και άλλα δημόσια έργα, ενώ η Γιαννούλα, όπως οι περισσότερες Ελληνίδες της εποχής εκείνης, ασχολήθηκε με την ανατροφή των παιδιών της. Ο π. Παντελεήμων και η πρεσβυτέρα Νίκη μεγάλωσαν τα παιδιά τους με την αγάπη για την Ελλάδα και έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τη γενέτειρα.
Πηγή: www.rodiaki.gr
http://www.dimokratianews.gr/content/67352/paidi-thayma-10hronos-ellinas-o-neoteros-spoydastis-se-panepistimio-ton-ipa

ΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ Αυστηρότερα κριτήρια για την προαγωγή των μαθητών

Συγκεκριμένα, ο μαθητής θα κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 10 ή όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 13.
Στην προηγούμενη εγκύκλιο με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου υπήρχε μεταξύ άλλων και ξεχωριστό κριτήριο για τα μαθήματα της Ομάδας Α', δηλαδή τα 4 μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται γραπτώς οι μαθητές στο τέλος της χρονιάς (Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία).
Ειδικότερα οριζόταν ότι ο μαθητής θα προάγεται στην επόμενη τάξη i) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10), ii) όταν έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης σε καθένα από τα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α') τουλάχιστον οκτώ (8), και έχει συνολικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).
Διαδικασίες
Μετά και τη χθεσινή τροποποιητική εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι στο διάστημα μεταξύ 1ης έως 30ής Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν στα γυμνάσια οι παρακάτω διαδικασίες:
• Η πρώτη εξεταστική περίοδος στην οποία διεξάγονται οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α'.
• Ακολουθεί υποστηρικτική διδασκαλία για τους μαθητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προαγωγής και απόλυσης και παραπέμπονται σε επαναληπτική εξέταση. Για κάθε μάθημα θα προσφέρεται διδασκαλία διάρκειας 5-10 ωρών, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών, και στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα διεξάγονται οι επαναληπτικές εξετάσεις.
Επισημαίνεται ότι για τα μαθήματα της Ομάδας Α' οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές (η προφορική εξέταση προηγείται), ενώ για τα μαθήματα των ομάδων Β' και Γ' θα είναι μόνο προφορικές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, εάν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α' και της Β' τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής, τότε θα επαναλαμβάνει την τάξη.
Ευκαιρία
Αντιστοίχως, οι μαθητές της Γ' τάξης που δεν θα προαχθούν μετά τις επαναληπτικές θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος).
Τέλος, στη νέα εγκύκλιο ορίζεται ο τρόπος εξέτασης για τους δύο κλάδους της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία).
Κατ' αρχάς θα εξετάζονται την ίδια ημέρα και η συνολική διάρκεια θα είναι τρεις ώρες. Τα θέματα θα δίνονται και θα αναπτύσσονται σε ξεχωριστό φύλλο για καθέναν από τους δύο κλάδους και θα αποδίδεται διακριτός βαθμός.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/austirotera_kritiria_gia_tin_proagogi_ton_mathiton-64559395/