Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Με μια συμβουλή αποχαιρέτησε τους μαθητές στη Βουλή ο Νικήτας Κακλαμάνης Τους είπε να προσέχουν και τους ευχήθηκε καλό Σαββατοκύριακο

Όπως συχνά συμβαίνει, τη σημερινή συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή παρακολουθούσαν από τα θεωρεία μαθητές που είχαν επισκεφθεί το Κοινοβούλιο. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Δ' αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος κλείνοντας τη συνεδρίαση αποχαιρέτησε τους μαθητές με μια συμβουλή.
Παρέπεμψε στην προηγούμενη αναφορά του αρμόδιου υπουργού περί αύξησης των κινητικών αναπηριών και είπε πως εννοούσε, μέσα στα άλλα, και τα ατυχήματα από μηχανάκια.
«Είστε μικρά παιδιά ακόμα, να προσέχετε τα μηχανάκια. Κι επειδή θα ανεβείτε όταν μεγαλώσετε, πάντοτε με κράνος, να το θυμάστε αυτό», τους είπε.
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2417857/me-mia-simvouli-apocheretise-tous-mathites-sti-vouli-o-nikitas-kaklamanis

Η Μόσχα ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη στην Κριμαία Τι μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα «αυτάρκες στρατιωτικό σώμα» στην Κριμαία το οποίο μπορεί να απωθήσει οποιαδήποτε επιχείρηση για την κατάληψη της χερσονήσου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων που έγιναν στην Κριμαία.

Η Ρωσία προσήρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 μετά την εκδίωξη από την εξουσία του φίλα προσκείμενου στο Κρεμλίνο Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από μήνες διαμαρτυριών των αντιπολιτευόμενων στο Κίεβο.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2370354/i-moscha-enischii-ti-stratiotiki-tis-dinami-stin-krimea?ref=rel

Κινηματογραφικό αφιέρωμα με άρωμα Ελλάδας στη Μόσχα Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

Η ελληνική γλώσσα ακουγόταν για μία εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Μόσχας παρουσία χιλιάδων θεατών, τόσο ομογενών, όσο και Ρώσων φιλελλήνων.
Σύγχρονες ελληνικές ταινίες που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα και διοργάνωση των Ελλήνων της Μόσχας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ «Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου».
Έργα, όπως «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γ. Σμαραγδή, «Μικρά Αγγλία» του Π. Βούλγαρη, «Ο εχθρός μου» του Γ. Τσεμπερόπουλου ή το «Ουρανία» του Κ. Καπάκα, δεν εκφράζουν μόνο τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά ήταν και θέματα αγαπητά στο ρωσικό κοινό, που τα υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως 12 Οκτωβρίου 2016 στη Μόσχα, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και περευρέθησαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΓΓΑΕ, Δημήτρης Πλευράκης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, η γενική πρόξενος, Ελένη Βακάλη, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.
Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε με την ταινία «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι», που αναφέρεται στη συμβολή, τόσο της Ρωσίας, όσο και της ομογένειάς μας στην ελληνική επανάσταση του 1821.
Η ταινία «Ουρανία», η οποία έχει θέμα την κούρσα κατάκτησης του διαστήματος, προβλήθηκε στον κινηματογράφο με το ελληνικό όνομα «Κόσμος», ακριβώς απέναντι από το διάσημο Μουσείο και Κέντρο Διαστήματος της Μόσχας, οδηγώντας το κοινό σε απορίες, όπως ποια είναι η διαφορά μεταξύ κοσμοναύτη και αστροναύτη, αφού και οι δύο είναι ελληνικές λέξεις.
Η επιτυχία του πρώτου Φεστιβάλ «Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου» στη Ρωσία ώθησε τη ρωσική πλευρά, στις επαφές της με τον κ. Πλευράκη και τους Έλληνες σκηνοθέτες, να εκφράσει την επιθυμία να έχει συνέχεια αυτή η πρωτοβουλία, τόσο στον χρόνο, όσο και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας.
Επίσης, ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον έρωτα του Ιωάννη Καποδίστρια, ώστε να είναι έτοιμο το 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει με συμπαραγωγή από την ελληνική πλευρά.
Ο κ. Πλευράκης δήλωσε ότι «ο πολιτισμός, όπως απέδειξε η μεγάλη επιτυχία που είχε το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στη Μόσχα, ήταν και είναι κλειδί στην τεράστια ρωσική αγορά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα».
«Εγώ, εξέφρασα στη ρωσική πλευρά την ικανοποίηση της ελληνικής πολιτείας για τις κοινές δράσεις, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και τη βούλησή μας να επεκταθούν, και εκτός του έτους, οι κοινές δράσεις προς όφελος, τόσο της παραδοσιακής φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς, όσο και προς την ομογένειά μας και τις οικονομικές σχέσεις, που αναπτύσσονται όλο και περισσότερο, με έμφαση στον πολιτισμό και τον τουρισμό».
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2418620/kinimatografiko-afieroma-me-aroma-elladas-sti-moscha