Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ρώμη: Συγκρούσεις αστυνομικών με καταληψίες που διαμαρτύρονται για τις εξώσεις

Οι διαδηλωτές ανέβηκαν σε μια σκαλωσιά και κρέμασαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τις εξώσεις» και «Δεν είμαστε τρομοκράτες»
Αστυνομικοί συγκρούστηκαν σήμερα στη Ρώμη με περίπου 100 καταληψίες και εκπροσώπους τους που ζητούσαν να σταματήσουν οι εξώσεις οικογενειών οι οποίες έχουν καταφύγει σε εγκαταλειμμένα κτίρια, τουλάχιστον κατά την περίοδο του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας που έχει κηρύξει ο πάπας Φραγκίσκος.
Εννιά μέλη της RAM, της «Μητροπολιτικής Αντίστασης για το Δικαίωμα στη Στέγαση», συνελήφθησαν, ανέφερε ο εκπρόσωπός τους, Ομέρο Λάουρι.
Οι διαδηλωτές ανέβηκαν σε μια σκαλωσιά και κρέμασαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τις εξώσεις» και «Δεν είμαστε τρομοκράτες».
«Καθημερινά 30-50 οικογένειες πετιούνται στον δρόμο» και «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό με πρόσχημα την τρομοκρατία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λάουρι αναφερόμενος στους φόβους που εκφράζουν οι αρχές για τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν πιστοποιητικά ταυτότητας ή ζουν σε καθεστώς ημιπαρανομίας.
Για τον Αλεχάνδρο Μονκάδα, έναν 35χρονο από τον Ισημερινό που ζει εδώ και 12 χρόνια στην Ιταλία με την οικογένειά του, η ασφάλεια δεν αποτελεί λόγο για την αύξηση των εξώσεων. «Η ειρωνεία είναι ότι αυτά συμβαίνουν κατά το Έτος της Ευσπλαχνίας», σχολίασε, αναφερόμενος στο Ιωβηλαίο («Άγιο Έτος») που κήρυξε ο πάπας Φραγκίσκος και ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου.
Ο ποντίφικας επισήμανε ότι αυτή τη χρονιά οι πιστοί θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στον πλησίον τους που αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, το 2014 έγινε έξωση σε περίπου 36.000 οικογένειες, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 69% σε σύγκριση με το 2005.
Το περιοδικό Panorama έγραψε πρόσφατα ότι σχεδόν 50.000 κατοικίες παραμένουν κενές στην πρωτεύουσα ενώ ο δήμος υπολογίζει ότι περίπου 90 κτίρια τελούν υπό κατάληψη.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/657905/romi-sygkroyseis-astynomikon-me-katalipsies-poy-diamartyrontai-gia-tis-exoseis#ixzz3wP9NSkXD

Τα capital controls και το «μεγάλο κόλπο» με το πλαστικό χρήμα

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός - Πότε θα αρθούν τα capitalcontrols; Η… προεκλογική απάντηση εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος ήταν: μόλις ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, δηλαδή από τις αρχές του 2016. Η απάντηση αυτή έχει ήδη ξεχαστεί. Ήδη, σε ομιλία του στις ΗΠΑ ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Μουρμούρας έδωσε μια άλλη, τη μόνη επίσημη μετεκλογικώς: τα capital controls θα αρθούν όταν εκπληρωθούν 4 προϋποθέσεις: α) η ελάφρυνση του χρέους, β) η επαναποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), γ) η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» του Μάριο Ντράγκι και δ) ένα επενδυτικό σοκ στην ελληνική οικονομία. Έτσι διατυπωμένες οι προϋποθέσεις, παραπέμπουν σε διατήρηση των capital controls για μακρό χρόνο, ενδεχομένως και… επ’ αόριστον – αν κάτι «στραβώσει» με τις προϋποθέσεις, πράγμα πολύ πιθανό γιατί καθεμιά ξεχωριστά και πολύ περισσότερο όλες μαζί παραπέμπουν σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο για τις εξελίξεις.
Στην παραπομπή της άρσης των capital controls σε απώτερο χρόνο, έρχεται τώρα να προστεθεί η… μαζική εισβολή του ηλεκτρονικού χρήματος στη ζωή μας. Πρόσφατα, το «Βήμα» προανήγγειλε την πληρωμή μισθών και συντάξεων με ηλεκτρονικό χρήμα και τον έλεγχο της ροής των δαπανών των μισθωτών και συνταξιούχων. Ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να μισο-διαψεύσει το δημοσίευμα, αλλά ο λαλίστατος κ. Αλεξιάδης επανήλθε δημοσιοποιώντας σχέδιο για γενίκευση της χρήσης πλαστικού χρήματος ΠΡΙΝ την άρση -και ως προϋπόθεση- για την άρση των capital controls.
Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός των capital controls και του πλαστικού χρήματος, που απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει στις ζωές μας;
Η «επανάσταση» του πλαστικού χρήματος
Καταρχήν, η επιβολή των capital controls έφερε μια μικρή επανάσταση στα συναλλακτικά ήθη: Τον Ιούλιο, πρώτο μήνα με capital control, εκδόθηκαν 1,1 νέες χρεωστικές κάρτες, ενώ τον ίδιο μήνα προστέθηκαν 150.000 νέοι χρήστες ηλεκτρονικής τραπεζικής, δεκαπλάσιοι από το μέσο μηνιαίο αριθμό μέχρι τότε. Ακόμη και υπερήλικες συνταξιούχοι απομακρυσμένων περιοχών, που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από το πλησιέστερο ATM, έσπευσαν να βγάλουν κάρτες. Σήμερα, οι χρεωστικές κάρτες πλησιάζουν τα 12 εκατ.,  έναντι 2,7 εκατ. πιστωτικών καρτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, ο συνολικός τζίρος με τη χρήση καρτών από τα 5,5 δισ. € το 2013 και τα 6,2 δισ.  €  το 2014 θα φτάσει τα 7,3 δισ. €  το 2015 επιστρέφοντας στα «προ κρίσης» επίπεδα του 2008-09. Με τη διαφορά όμως, ότι πλέον ο τζίρος του πλαστικού χρήματος χωρίζεται σε αυτό των χρεωστικών καρτών, που θα κυμανθεί το 2015 σε 2,8 δισ. €  και των πιστωτικών στα 4,5 δισ. €, από  8,2 δισ. € του 2008.
Τα τερματικά αποδοχής καρτών, που υπήρχαν σε λειτουργία στο τέλος του 2014 ήταν 157.000, σήμερα είναι 170.000 και μέχρι το τέλος του 2015 θα ξεπεράσουν τις 200.000, ενώ οι ανάγκες της αγοράς επιβάλλουν επιπλέον 400.000 POS.
Φυσικά, υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να προσεγγίσει η Ελλάδα τα επίπεδα χρήσης πλαστικού χρήματος στην Ε.Ε. Στη χώρα μας ακόμη αναλογούν μόλις 19 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο το χρόνο, έναντι μ.ό. 198 πληρωμών στην Ε.Ε. Όμως η «επανάσταση» του πλαστικού χρήματος ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μάλλον με σαρωτικούς ρυθμούς…
Ο εγκλωβισμός των μικροκαταθετών
Τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι εδώ και πάνω από 1 χρόνο το… capital (δηλαδή οι μεγάλες καταθέσεις) έκανε φτερά και έμεινε το… control για μια θάλασσα μικροκαταθετών:
  • Στις 31/12/2009 το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν 231,5 δισ. ευρώ. Στις 31/12/14 είχαν μειωθεί σε 160,072 δισ. ευρώ και στα τέλη Ιανουαρίου 2015 σε 147,775 δισ. ευρώ. Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, ήταν περίπου 125 δισ. ευρώ. Στα μνημονιακά χρόνια και μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 έκαναν φτερά περίπου 84 δισ. ευρώ καταθέσεων.
  • Ήδη στα τέλη Οκτωβρίου 2014 οι μεγάλου ύψους καταθέσεις είχαν κάνει «φτερά»: Το 81,5% των καταθετικών λογαριασμών είχαν υπόλοιπο κάτω από 2.000 ευρώ, το 11,3% υπόλοιπο μεταξύ 2.000 και 10.000 ευρώ, το 0,90% μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ και μόλις το 0,40% πάνω από 100.000 ευρώ.
  • Από τις καταθέσεις που έφυγαν, περίπου 80 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό και είναι μεγάλου ύψους καταθέσεις.
  • Στα τέλη Μαρτίου 2015, από τα 138,5 δισ. ευρώ του συνόλου των καταθέσεων, τα 117,9 δισ. ευρώ ήταν αποταμιεύσεις νοικοκυριών και μόνο 20,6 δισ. ευρώ καταθέσεις του επιχειρηματικού τομέα. Άρα οι επιχειρήσεις κάνουν τις συναλλαγές τους έξω από το «επικίνδυνο κύκλωμα» των ελληνικών τραπεζών.
Οι τραπεζίτες, και για λογαριασμό τους η κυβέρνηση, προσπάθησαν να σκεφτούν διάφορους τρόπους για να επιστρέψουν ξανά στις τράπεζες τα περίπου 45 δισ. ευρώ των μικροκαταθετών που αποσύρθηκαν στα «σεντούκια». Όμως δεν υπάρχει τρόπος να πεισθούν για κάτι τέτοιο, άρα το μόνο που απομένει, είναι δυσκολέψει η περαιτέρω φυγή καταθέσεων. Και αυτό σημαίνει ότι τα capital controls θα παραμείνουν… μέχρι νεωτέρας! Γιατί αν αρθούν, το ρεύμα φυγής των μικροκαταθετών μπορεί να πάρει νέα ορμή…
Το «μεγάλο κόλπο»
Από τη μια, λοιπόν, τα capital controls διατηρούνται μέχρι νεωτέρας ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω φυγή καταθέσεων (μικροκαταθετών). Από την άλλη, γενικεύεται «με όλα τα μέσα» η χρήση πλαστικού χρήματος. Και έτσι αναφύεται ο συνδυασμός των δύο, γιατί στο συνδυασμό τους είναι όλο το «ζουμί»: η μεταβατική, για όσο χρειαστεί, διατήρηση των «κανονικών» capital controls μέχρι να δημιουργηθεί το πλαίσιο για τη μονιμοποίησή τους με μια έμμεση μορφή: την υποχρεωτική χρήση μέρους του μισθού ή της σύνταξης σε ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών. Με αυτό το συνδυασμό:
1. Εκβιάζεται η συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου ρευστού χρήματος, και αυτού που φυλάγεται στα «σεντούκια», στο τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και ο έλεγχος όλου του χρήματος, και του ηλεκτρονικού που αντιστοιχεί σε εικονικές πιστώσεις, από τις τράπεζες – και στο βαθμό που αυτές οδεύουν να τεθούν υπό τον έλεγχο των δανειστών, από τους δανειστές!
2. Η τράπεζα μεσολαβεί σε κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών ή με το κράτος, κερδίζοντας τόσο από τις χρεώσεις όσο και από την υπερεκμετάλλευση του επιτοκίου μιας μέρας (overnight). Καθώς μάλιστα κάθε χρεωστική κάρτα είναι συνδεδεμένη με λογαριασμό, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να εκμηδενίζει τους τόκους ταμιευτηρίου, ωθώντας σε διαρκή παροχέτευση της αποταμίευσης στην κατανάλωση. Μειώνει επίσης τους κινδύνους των bank run, ακόμη και σε συνθήκες χωρίς κεφαλαιακούς ελέγχους.
3. Με τη γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών επέρχεται και η άλωση των προσωπικών δεδομένων. Ο πολίτης είναι εκτεθειμένος όχι μόνο στον κίνδυνο κατασχέσεων των λογαριασμών του για κάθε είδους οφειλή, αλλά και στη διαρκή καταγραφή των συναλλακτικών του συνηθειών. Η τράπεζα, και όχι μόνο αυτή, έχει πλήρη εικόνα για το κοινωνικο-οικονομικό του προφίλ, που είναι πολύτιμο εμπόρευμα.
4. Η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών θα προκαλέσει σαρωτική συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, άρα μια επιταχυνόμενη μονοπώληση των αγορών. Στις ιδιαίτερες συνθήκες τεράστιας ύφεσης, μείωσης της κατανάλωσης και πιστωτικού στραγγαλισμού, η ιδιότυπη στάση πληρωμών όλων προς όλους, επέτρεπε μια -επισφαλή βεβαίως- ισορροπία επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων. Η πλαστικοποίηση του χρήματος θα επισπεύσει το τέλος τους.
Αυτό που άρχισε με τα capital controls και συνεχίζεται με την «επιχείρηση» γενίκευσης της χρήσης του πλαστικού χρήματος, είναι ένα «μεγάλο κόλπο» που αφορά καίρια τις ζωές μας και στοχεύει σε πράγματα πολύ πιο ουσιαστικά από το διακηρυσσόμενο στόχο της πάταξης της φοροδιαφυγής…

rizopoulospost

Πρωτοφανές: Διέταξαν τις γερμανικές Αρχές να αποκρύπτουν τα εγκλήματα των λαθρομεταναστών για να μην αντιδρούν οι Γερμανοί!

Η Γερμανική αστυνομία διατάχθηκε να αποκρύπτει παραπτώματα και εγκλήματα που διαπράττονται από λαθρομετανάστες για να μην προκαλούν δυσαρέσκεια στον τοπικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς περίπου 1000 λαθρομετανάστες να
επιδοθούν σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κλοπές γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολονίας.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα Bild η αστυνομία καλύπτει την πραγματική έκταση των εγκλημάτων από μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να μην αντιδρούν οι Γερμανοί πολίτες!

Όσοι πηγαίνουν στη χώρα, είναι διατεθειμένοι να διακινήσουν ναρκωτικά σε όλη τη χώρα για λίγα μόλις ευρώ και όλοι έχουν εγγραφεί ως αιτούντες άσυλο σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία σημειώνεται ότι υποστηρίζει τις πολιτικές της Α.Μέρκελ και είναι η μεγαλύτερη σε ημερήσια κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα.

Τα εγκλήματα των λαθρομεταναστών είναι το κύριο θέμα συζήτησης της αστυνομίας με τους επικεφαλής υγείας και όσους ασχολούνται με το ζήτημα των ναρκωτικών στην πόλη της Φρανκφούρτης.

Όμως το σύνολο των υπαλλήλων που ασχολούνται με το πρόβλημα είχε διαταχθεί να μην μιλάνε "γι αυτό", καθώς είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα το οποίο έχει απαγορευτεί να αναφέρεται με «επιθετικό τρόπο».

Κοινώς να μην αναφέρεται όπως είναι αλλά, με παραπλανητικές φράσεις, και κυρίως με αοριστίες, ώστε να μην γνωστοποείται ότι η πλειοψηφία των εγκλημάτων διαπράττεται από λαθρομετανάστες.

Η στάση αυτή των γερμανικών Αρχών έδωσε το "σήμα" στους λαθρομετανάστες να πιστέψουν ότι μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν ότι θέλουν, με αποτέλεσμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να επιδοθούν σε "μπαράζ" παραβατικών πράξεων στην Κολονία.

Όπως αναφέρει η Δήμητρα Κυρανούδη στην ελληνική έκδοση της DW "τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς περίπου 1000 άνδρες επιδόθηκαν σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κλοπές γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Η τοπική αστυνομία κάνει λόγο για πρωτοφανείς στα χρονικά εγκληματικές πράξεις.

Εν μέσω πρωτοχρονιάτικων πυροτεχνημάτων, ένα πλήθος εξαγριωμένων ανδρών επιτίθενται σε σεξουαλικά σε φοβισμένες γυναίκες. Η βραδιά της αλλαγής του χρόνου στην Κολωνία στιγματίστηκε από σειρά εγκληματικών ενεργειών, πρωτοφανών στα αστυνομικά χρονικά της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως έγινε γνωστό χθες, τα περιστατικά αυτά καταγράφηκαν στο πλέον πολυσύχναστο σημείο της Κολωνίας, μεταξύ του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του ιστορικού Καθεδρικού της Κολωνίας, παρουσιάζοντας «μια εντελώς νέα διάσταση εγκληματικών πράξεων».

Όλα άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα όταν μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφονταν ολοένα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων, μεταξύ των οποίων και ένας βιασμός. Μέχρι τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 60 περιστατικά, ενώ οι αρχές αναμένουν αύξηση του αριθμού τους μέσα στις επόμενες μέρες. Στο μεταξύ, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις εμπειρίες τους σε τοπικά μέσα. 

Η 27χρονη Άννε, που γιόρταζε με φίλους την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία, ανέφερε στην εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger: «Η πλατεία ήταν γεμάτη με άνδρες. Μόνο σποραδικά έβλεπε κανείς κάποιες φοβισμένες γυναίκες. Δεν μπορώ καν να περιγράψω την κατάσταση, απλά αισθανόμουν πολύ άβολα», λέει χαρακτηριστικά. Όπως περιγράφει, στη συνέχεια η κατάσταση παρεκτράπη, όταν άγνωστος την πλησίασε και άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά. Είναι ένα μόνο από τα περιστατικά που καταγράφηκαν το βράδυ.

Μη ανοχή σε αντίστοιχες συμπεριφορές

H δήμαρχος Κολωνίας που είχε πέσει πριν μερικούς μήνες θύμα ρατσιστικής επίθεσης συγκαλεί έκτακτα το δημοτικό συμβούλιο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Βόλφγκανγκ Άλμπερς το πλήθος εξαγριωμένων ανδρών, φαίνεται να είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες πολλοί εξ αυτών φαίνονταν «Άραβες, ή Βορειοαφρικανοί». Όπως δήλωσε ο ίδιος στο γερμανικό πρακτορείο dpa τα γεγονότα αυτά δημιουργούν το παζλ μιας συμπεριφοράς «που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Στο μεταξύ, σύσσωμες οι αρχές της πόλης βρίσκονται σε επιφυλακή, με τη νέα δήμαρχο Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ να συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο. Στο συμβούλιο αναμένεται να παραστούν και εκπρόσωποι της δημοτικής και ομοσπονδιακής αστυνομίας. Η Ρέκερ, η οποία είχε πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης με μαχαίρι τον προηγούμενο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, αποκάλεσε τις πράξεις αυτές «αποτρόπαιες», ενώ δεσμεύθηκε για τη λήψη άμεσων μέτρων προς ενίσχυση της ασφάλειας.

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του τμήματος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία Άρνολντ Πλίκερτ χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες ενέργειες «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εφιστώντας την προσοχή όλων για ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός νέου ρατσιστικού κύματος στη Γερμανία με στόχο τους πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση τα ακραία περιστατικά της Κολωνίας επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το θέμα της ένταξης προσφύγων και μεταναστών στη γερμανική κοινωνία, με τον γερμανικό τύπο να φιλοξενεί σήμερα πλήθος σχετικών αναφορών. 

Τέλος, ας σημειωθεί ότι και στο Αμβούργο καταγράφηκαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς αντίστοιχα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων γύρω από τον κεντρικά σημεία της πόλης, αν και σε μικρότερη εμβέλεια."

Να σημειωθεί ότι η Δανία ήδη έχει κλείσει τα σύνορα της με την Γερμανία, ενώ και η Σουηδία κάνει το ίδιο με την Δανία. Πολλές χώρες κατάλαβαν τι διακυβεύεται και επιχειρούν να προστατέψουν τις επικράτειές τους όπως μπορούν καλύτερα και το κυριότερο ταχύτερα.



pronews.gr

http://blablaworldnews.blogspot.nl/2016/01/blog-post_28.html

Πέθανε ο Γιάννης Αργύρης Τα τραγούδια του σημάδεψαν μια εποχή

Πέθανε ο Γιάννης Αργύρης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός στιχουργός, Γιάννης Αργύρης, το όνομα του οποίου συνδέθηκε έντονα με την ιστορία του Νέου Κύματος, στην Πλάκα, καθώς ήταν ιδιοκτήτης της μπουάτ, Εσπερίδες, η οποία λειτούργησε στην περιοχή από το 1964 έως και το 2004. 
Τα τραγούδια του σημάδεψαν μια εποχή, όπως «Έλα μαζί μου», «Πάει κι αυτή η Κυριακή», «Κάποιος γιορτάζει», «Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς».

Σε μια κουβέντα του με τον αείμνηστο Πάνο Γεραμάνη («Η ζωή μου ένα τραγούδι», εκδ. Καστανιώτης»), ο Αργύρης μνημόνευσε τα εξής: «Έδωσα πραγματικές μάχες με το εμπορικό κατεστημένο της μουσικής και με τον λαϊκισμό για να περάσει η αντίληψη των μπουάτ στις αρχές του ’60». Σε αυτές τις μάχες, ο Αργύρης βγήκε νικητής, κρατώντας τη φλόγα του ’60 ζωντανή στις «Εσπερίδες», από το 1964 ως και το 2004, όταν και έκλεισε ο χώρος. Ο Γιάννης Αργύρης, για αρκετά χρόνια μέχρι και τον θάνατό του σήμερα ήταν απών από τα μουσικά πράγματα λόγω μιας σοβαρής ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε από τις αρχές της δεκαετίας, παρέμενε όμως παρών στις συνειδήσεις και στις καρδιές τόσο των τραγουδιστών που πέρασαν από τις «Εσπερίδες» (Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Πουλόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς κ.ά.) όσο και του κοινού.

http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/250150/pethane-o-giannhs-argyrhs.html

Η (μυστική) συμφωνία της ντροπής!

Το non paper των ΗΠΑ που  με… οργή διέψευδε ο Σημίτης και αποκάλυπτε τη μεγάλη ταπείνωση

Του
ειδικού συνεργάτη
Στις προηγούμενες (δύο) αφηγήσεις σάς εκθέσαμε με λεπτομέρειες όσα προηγήθηκαν της δραματικής νύχτας της κρίσης των Ιμίων, τους τραγικούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης Σημίτη εκείνη τη μοιραία για τον Ελληνισμό βραδιά, που οδήγησαν στην de facto αναγνώριση τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο.

Θα τελειώσουμε παραθέτοντας στοιχεία για τις παρενέργειες των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών, για τις οποίες η τότε κυβέρνηση είχε και το θράσος να πανηγυρίζει επί μήνες (!), ενώ τα δημοσιογραφικά της ντόμπερμαν είχαν εξαπολύσει μία απίστευτης έκτασης καθεστωτική προπαγάνδα φιλοτέχνησης του προφίλ του «υπεύθυνου και ψύχραιμου πρωθυπουργού», με δημοσιεύματα, εκπομπές, με κάθε τρόπο παραπληροφόρησης, απόκρυψης στοιχείων, κατευθυνόμενης «ενημέρωσης». Το είχαν, άλλωστε, ανάγκη τα αφεντικά τους, έπρεπε επομένως με κάθε τρόπο να διασωθεί ο ολίγιστος και μοιραίος...

Λίγες μέρες λοιπόν μετά τη μοιραία νύχτα της 30ής προς την 31η Ιανουαρίου 1996, συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δέχτηκε ένα περίεργο τηλεφώνημα από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε στον Πάγκαλο τη δυσφορία του, επειδή, όπως του είπε, στην περιοχή των Ιμίων η ελληνική ναυτική παρουσία «είναι μεγαλύτερη όσων έχουν συμφωνηθεί και αυτό δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης»!
Ο Πάγκαλος τον ρώτησε για ποια συμφωνία κάνει λόγο, αλλά ο Χόλμπρουκ επέμεινε χωρίς άλλες λεπτομέρειες...
Ο Πάγκαλος αμέσως τηλεφώνησε στον υπουργό Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη και τον ενημέρωσε.
Ταυτόχρονα, με φωνή γεμάτη οργή, του επισήμανε: «Εγώ δεν γνωρίζω καμία συμφωνία, να το ξέρεις!»
Ο Αρσένης τού απάντησε ότι ούτε ο ίδιος είναι ενήμερος για οποιαδήποτε συμφωνία και του τόνισε ότι οι ναυτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να παραμένουν στην περιοχή. Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι, αν υπάρχει συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι η περιοχή των Ιμίων έχει γίνει «γκρίζα ζώνη»!
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι, ενώ ο Γ. Αρσένης επιβεβαιώνει αυτή την τηλεφωνική συνομιλία, ο Θ. Πάγκαλος την αρνείται...
Εδώ το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι το εξής:
Αν ο Αρσένης και ο Πάγκαλος δεν γνώριζαν για οποιαδήποτε συμφωνία απαγκίστρωσης ελληνικών δυνάμεων από την περιοχή, τότε ποιος έκανε τη συμφωνία;
Ο μόνος που απομένει είναι ο Σημίτης...
Και αξίζει να προσθέσουμε και το εξής:
Σε σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του '96 ο Γ. Αρσένης κάλεσε τον Κώστα Σημίτη να διευκρινίσει αν εκείνη τη μοιραία νύχτα της κρίσης έκανε κάποια συμφωνία με τον Κλίντον, αφήνοντας υπαινιγμό ότι «κάτι θα πρέπει να υπάρχει». Ο Σημίτης δεν απάντησε. Εβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα να δηλώσει ότι δεν έχει γίνει τίποτα που να μην είναι γνωστό...
«No troops, no flags, no vessels»!
Τώρα θα παραθέσουμε ένα άλλο ντοκουμέντο.
Λίγες μέρες μετά την κρίση, στελέχη της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο, με σκοπό να προβάλουν τις θέσεις της Ελλάδας και να ζητήσουν από τον πρόεδρο Κλίντον (οι περισσότεροι τον είχαν στηρίξει προεκλογικά...) να μεσολαβήσει ώστε να αναχαιτιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και γενικά να αποκατασταθούν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.
Εγινε διάλογος πλούσιος. Σε ορισμένες στιγμές και έντονος, αφού οι ομογενείς εξέφρασαν και τη διαμαρτυρία τους για τις «ίσες αποστάσεις» που τηρεί η Ουάσινγκτον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά το γεγονός, όπως επισήμαναν, ότι η Τουρκία είναι επιτιθέμενη και εγείρει διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η κάθε πλευρά είχε -και είπε- τις θέσεις και τις απόψεις της.
Προσέξτε όμως.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στα στελέχη της ελληνικής ομογένειας και ένα non paper με τις θέσεις της αμερικανικής πλευράς και με την εξιστόρηση των γεγονότων των προηγούμενων κρίσιμων ημερών που παραλίγο να οδηγήσουν ακόμα και σε ελληνοτουρκικό πόλεμο, καθώς και με το περιεχόμενο της διαμεσολάβησης της Ουάσινγκτον.
Σε ένα -κρισιμότατο- σημείο το non paper περιείχε και τα εξής:
«Through back and forth discussions, both in political and military channels, we are able to convince them to remove all their troops, flags and vessels from the area»!
Δηλαδή:
«Υστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις και με τις δύο πλευρές, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, μπορέσαμε να τους πείσουμε να αποσύρουν όλα τους τα στρατεύματα, σημαίες και πλοία από την περιοχή»!
Ηταν δηλαδή αυτό ακριβώς που -σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά- είχε συμφωνηθεί τη νύχτα της 30ής προς την 31η Ιανουαρίου!
Ηταν αυτό που είχε επικαλεστεί ο Χόλμπρουκ στον Πάγκαλο, όταν του διαμαρτυρήθηκε!
Ηταν αυτό το ντοκουμέντο της ντροπής για όσα εν κρυπτώ συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν τότε!
Ηταν αυτό που με... οργή διέψευδε ο Σημίτης!
Ηταν ακριβώς η κερκόπορτα που άνοιξε στο Αιγαίο και οδηγούσε σε γκρίζες ζώνες!
Οι ομογενείς ενημέρωσαν τους υπουργούς για τις γκρίζες ζώνες
Λίγες βδομάδες μετά την κρίση και τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, στελέχη της ομογένειας (αναφέρουμε ενδεικτικά τους κ. Αθενς και Μανάτο) επισκέφθηκαν την Ελλάδα.
Και ενημέρωσαν για το non paper και το αίσχιστο περιεχόμενό του ορισμένα μέλη της κυβέρνησης (ναι, φτάσαμε στο σημείο να ενημερώνονται Ελληνες υπουργοί όχι από τον πρωθυπουργό τους, αλλά από Ελληνες ομογενείς των ΗΠΑ!).
Ενημέρωσαν επίσης και κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης.
Μεταξύ αυτών και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά!
Ολοκληρώνοντας αυτή τη μικρή επετειακή αφήγηση, με στόχο την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης, μόνο ένα ερώτημα:
Πόσα χάθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα στην ομίχλη του Αιγαίου, πέραν των τριών ηρώων;
Και να προσθέσουμε απλά ότι τα υπόλοιπα διευθετήθηκαν στη συνάντηση Σημίτη - Κλίντον στον Λευκό Οίκο στις 9 Απριλίου, και μάλιστα με τρόπο που για πρώτη φορά έφερνε στο προσκήνιο και το άλλο μοιραίο όνομα «Γιώργος Παπανδρέου»...
Και η Ιστορία πήρε τον δρόμο της...
Γι' αυτά εν καιρώ...
http://www.dimokratianews.gr/content/58575/i-mystiki-symfonia-tis-ntropis

Τα καφενεία που σύχναζαν ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Παπαντωνίου...

Τα καφενεία που σύχναζαν ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Παπαντωνίου...

Η λογοτεχνία δεν είναι μόνο το εργαστήριο του συγγραφέα, όπου εργάζεται απερίσπαστος από κάθε εξωτερική επίδραση, αλλά και η ζωντανή καθημερινότητα των συναναστροφών του με τους ανθρώπους του σιναφιού: μυθιστοριογράφους, ποιητές, εκδότες, δημοσιογράφους και κριτικούς - με όλον εκείνον τον πληθυσμό που οι παλαιότεροι ονόμαζαν «λογοτεχνικές συντροφιές». Τα τελευταία χρόνια οι λογοτεχνικές συντροφιές έχουν χάσει την αλλοτινή τους συνοχή και σημασία. Μπορεί κάποιες να σχηματίζονται και να είναι δρώσες ακόμη, σε εκδοτικά γραφεία, σε βιβλιοπωλεία ή σε χώρους πολιτισμού, αλλά ο ρόλος τους ως τόπων συνάντησης με δυναμικές συγκρούσεις και δημιουργικές ανταλλαγές έχει σε κάθε περίπτωση εκλείψει. Πώς, όμως, λειτουργούσαν οι λογοτεχνικές συντροφιές στο παρελθόν και τι ακριβώς ήταν τα φιλολογικά τους καφενεία, αρχής γενομένης από τον 19ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι και τη δεκαετία του 1960;
Το αθηναϊκό καφενείο υπάρχει ήδη από την εποχή του Όθωνα, αλλά η δική μας περιπλάνηση (ασφαλώς μόνον ενδεικτική) θα ξεκινήσει από το καφενείο Γιαννόπουλου, στο ομώνυμο μέγαρο της Πλατείας Συντάγματος, που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1890. Εκεί θα συναντήσουμε τις εμβληματικές μορφές του Παλαμά, του Ροΐδη και του Γεωργίου Δροσίνη. Στο ίδιο κτίριο θα λειτουργήσει αργότερα το καφενείο του Ζαχαράτου, που θα μεταφερθεί εν συνεχεία στην κοντινή οικία Βούρου. Το καφενείο του Ζαχαράτου πρωταγωνίστησε στην πολιτική, αλλά και στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας. Στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί έπιναν τον καφέ τους δίπλα στα τραπέζια των συγγραφέων και δεν είναι ασφαλώς τυχαίο πως στου Ζαχαράτου έσπευσε να πιει τον καφέ του και ο Καβάφης κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του, το 1901, στην Αθήνα.
Λίγο πριν από το τέλος του 19ου αιώνα θα ανοίξει επί της Σταδίου το Ουζερί του Απότσου, που θα εγκατασταθεί κατόπιν στη Βουκουρεστίου, για να καταλήξει στην Πανεπιστημίου. Στον χώρο του Απότσου θα γεννηθεί, εν έτει 1945, το καλλιτεχνικό περιοδικό «Τετράδιο» με εκδότες τον Αλέξανδρο Ξύδη, τον Αλέξη Σολωμό, τον Ανδρέα Καμπά και τον Αντώνη Βουσβούνη. Στον Απότσο σύχνασαν από τους παλαιότερους ο Μιλτιάδης Μαλακάσης και ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και από τη γενιά του 1930 ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ανδρέας Καραντώνης και ο Γιώργος Κατσίμπαλης.
Το 1917 θα ανοίξει στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού ο «Μαύρος γάτος», ένα ημιυπόγειο δίπλα στο σπίτι του Παλαμά. Ο «Μαύρος γάτος» ήταν το αγαπημένο καφενείο των αθηναίων μποέμ. Εκεί πήγαιναν, όμως, και εκδότες για να συμφωνήσουν και να σχεδιάσουν τα επόμενα βιβλία τους, παρουσιάζονταν μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές ενώ γίνονταν και έντονες πολιτικές συζητήσεις στις οποίες πρωτοστατούσε ένα καινοφανές πολιτικό είδος: οι σοσιαλιστές, Στις καλλιτεχνικές, πάλι, και τις φιλολογικές συζητήσεις συμμετείχαν ο Κλέων Παράσχος, ο Φώτος Γιοφύλλης, ο Δημοσθένης Βουτυράς, ο Τέλλος 'Αγρας, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Κώστας Βάρναλης, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Κώστας Παρορίτης και, φυσικά, ως προνομιακός γείτονας και συνδαιτυμόνας, ο Κωστής Παλαμάς.
Παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα λειτουργήσει επί της Σταδίου το «Πατάρι» του Λουμίδη. Το «Πατάρι» αποτελούσε συμπλήρωμα του καφεκοπτείου των αδελφών Λουμίδη το οποίο βρισκόταν στο ισόγειο. Εδώ θα γεννηθεί ο ελληνικός μοντερνισμός με ποιητές όπως ο Γκάτσος, ο Ελύτης και ο Εμπειρίκος, αλλά και ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Τάκης Σινόπουλος, η Ελένη Βακαλό και ο Μιχάλης Κατσαρός. Εδώ θα βρεθούν ακόμα ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης, καθώς και εικαστικοί όπως ο Γιάννης Μόραλης και ο Γιάννης Τσαρούχης. Στο «Πατάρι» ο χώρος ήταν αυστηρά οριοθετημένος. Στο βάθος της αίθουσας κάθονταν καλλιτέχνες και συγγραφείς ενώ στα μπροστινά τραπέζια μαζεύονταν δημοσιογράφοι, επιθεωρησιογράφοι και ηθοποιοί.
Μαζί, ωστόσο, με τα λογοτεχνικά καφενεία δοξάστηκαν στο παρελθόν και τα φιλολογικά σαλόνια. Ένα από τα πιο γνωστά ήταν το φιλολογικό σαλόνι του Μάρκου Αυγέρη και της Έλλης Αλεξίου, στην οδό Αλωπεκής, στο Κολωνάκι. Στη δεκαετία του 1960 κάθε Πέμπτη βράδυ συγκεντρωνόταν εκεί η αφρόκρεμα της αριστερής τέχνης και διανόησης: Κώστας Βάρναλης, Βασίλης Ρώτας, Βούλα Διαμιανάκου, Ζήσης Σκάρος, Γιάννης και Ρόζα Ιμβριώτη, Νίκος Παπάς και Ρίτα Μπούμη-Παπά, Διδώ Σωτηρίου, Λιλίκα Νάκου, Μέλπω Αξιώτη, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, Δημήτρης Φωτιάδης.
Ένα άλλο φιλολογικό σαλόνι ήταν σπίτι του 'Αγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, πρώτα στην οδό Πινδάρου κι ύστερα στη λεωφόρο Αμαλίας (με θέα τη Βουλή και τον Εθνικό Κήπο), όπου λειτουργεί και σήμερα ως χώρος εκδηλώσεων. Στο σαλόνι των Κατακουζηνών θα οργανωθεί για πρώτη φορά έκθεση με έργα του Θεόφιλου ενώ θα πιουν τον καφέ ή το ποτό τους και εκλεκτά μέλη γενιάς του '30: από Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Ηλία Βενέζη και 'Αγγελο Τερζάκη μέχρι Κ. Θ. Δημαρά, Σπύρο Βασιλείου, Θανάση Απάρτη και Ευάγγελο Παπανούτσο. Το σαλόνι των Κατακουζηνών θα επισκεφθούν και προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος: Αλμπέρ Καμί, Μαξ Σαγκάλ, Ουίλιαμ Φόκνερ.
Φιλολογικά σαλόνια άνοιξαν επίσης στα προγενέστερα χρόνια ο Παλαμάς, ο Σουρής, η Καλλιρόη Παρρέν και ο Κώστας Ουράνης και στα νεότερα η Ελένη Βλάχου, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιώργος Κατσίμπαλης.
Όσοι θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα για τον κόσμο των φιλολογικών καφενείων και των λογοτεχνικών σαλονιών της παλιάς Αθήνας μπορούν να ανατρέξουν στις πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και για την ανά χείρας περιήγηση: στην έκδοση της Ομάδας 'Αστυ «70 χρόνια αθηναϊκών καφενείων. Τα στέκια των λογοτεχνών» (2014), στα έργα των Γιάννη Παπακώστα «Φιλολογικά καφενεία και στέκια της Αθήνας» (Εστία, 1988) και Γιάννη Καιροφύλλα «Τοπωνύμια της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων» (εκδόσεις Φιλιππότη, 1995) και στο άρθρο του Δημήτρη Γκιώνη «Τα φιλολογικά σαλόνια - κάποτε» («Ελευθεροτυπία», 18 Ιουνίου 2011).
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/250136/ta-kafeneia-poy-syhnazan-o-elyths-o-seferhs-o.html

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Η Πόλη των σκουπιδιών η πόλη που βιώνει πρωτοφανή αδιαφορία από την μεριά του κράτους Νομός Ηλείας ο νομός που έκανε στο χάρτη των εκλογών  να χαίρετε κάποτε το πασοκ τώρα των Σύριζα . Πράσινο η ροζ λοιπόν το χρώμα ;; Ελάτε να δείτε να θαυμάσετε πως οι άνθρωποι πεθαίνουν από την βρωμιά των σκουπιδιών . Όχι κύριοι δεν θα βάλω φωτογραφίες . Απλά εσείς θα πηγαίνατε τα παιδιά σας στο δημοτικό σχολειό όταν δίπλα του ήταν βουνά από σκουπίδια ;;; Δεν περίμενα το ελληνικό κράτος να κρύβει τόσο μίσος για τους πολίτες του . Όταν τα σκουπίδια είναι μπροστά από την πόρτα σου , τα ποντίκια χορεύουν , τα αδέσποτα μοιάζουν με πτώματα τότε νιώθω την Ευρώπη σα κολαστήριο .
Η ΕΥΡΩΠΗ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ελλάδα η χώρα της δημοκρατίας εξευτελίζει τους πολίτες καλύτερα τους σκοτώνει  . Όχι δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα λύση λένε όταν για άλλα ζητήματα κάνουν τα πάντα να περάσουν από την ελληνική βουλή σε μια νύχτα χωρίς δικαίωμα άρνησης από τους βουλευτές χωρίς να έχουν διαβάσει τι ψηφίζουν. Γιατί λοιπόν να πιστέψω ότι ενδιαφέρονται για την πόλη του πύργου ;; θα μου πείτε , οι τοπικοί άρχοντες τι κάνουν ;;; Όσο έχουμε κυβέρνηση άλλο τόσο έχουμε τοπικούς άρχοντες .
Δεν ξέρει κανένας πως είναι να περπατάς στην βροχή να έχει λάσπη και μαζί την βρωμιά των σκουπιδιών την οποία μεταφέρεις στο σπίτι σου.
Να βιώνεις την βρωμιά στο πετσί σου και να ακούς στις ειδήσεις ότι η γερμάνια συζητά με την Τουρκία να τις δώσει βοήθεια οικονομική για να  σταματήσει τους δουλέμπορος να στέλνουν αθώους πρόσφυγες στην Ελλάδα. 3 ΔΙς ΕΥΡΩ βοήθεια για να λειτουργήσει η δικαιοσύνη στην Τουρκία . Στην Ελλάδα της εξαθλίωσης της φτώχιας των σκουπιδιών της κατάθλιψης του  εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να πρέπει να δίνονται μόνο φόροι και όποιος δεν τους πληρώνει να πετιέται στο δρόμο σαν σκουλήκι. Φαίνεται ότι αγνοούν τι είναι ρατσισμός . Ζουν στο κόσμο τους και δεν τους αδικώ.
Η πόλη του πύργου είναι μέσα σ μια λάσπη σκουπιδιών και δυστυχώς πρέπει να Ζήση με την λάσπη αυτών που κυβερνούν .  Τολμούν να λένε ότι διαπραγματεύονται οι ψεύτες. Εκτιμώ ότι αν είχαν ίχνος δημοκρατικής αντίληψης η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα γίνονταν στο πύργο της Ηλείας.
Που είναι οι αντιδράσεις των Μ.Κ.Ο που είναι οι πορείες αλληλεγγύης δεν είναι φασισμός αυτό που βιώνει ο πύργος της ΗΛΕΙΑΣ
Παντού σκουπίδια μια πόλη γεμάτη σκουπίδια . Αν όμως   στο Σύριζα   και στην Ν.Δ πετάξεις ένα αυγό θα θεωρηθείς περιθωριακό στοιχείο που χρήζει ψυχικής θεραπείας .

Αυτή είναι η αντίληψη μου και ακόμα την κρατών ζούμε την εποχή όπου το κράτος μισεί  με πάθος τους πολίτες του.
Η αντιπολίτευση είναι συνένοχη με το παραμύθι των εκλογών. Αναρωτιέμαι πια είναι η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Νάπολη: Αυξημένα κρούσματα καρκίνου λόγω απορριμμάτων

Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου -ειδικά σε βρέφη έως ενός έτους- αλλά και πρόωρων θανάτων, εξαιτίας της παράνομης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες από την τοπική Μαφία, την περιβόητη Καμόρα, παρουσιάζει η περιοχή της Νάπολης τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ινστιτούτου, που υπάγεται στο ιταλικό υπουργείο Υγείας, μόλυβδος, αρσενικό και βιομηχανικά χημικά, όπως τετραχλωρίδια, με το πέρασμα του χρόνου έχουν καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, από τον οποίο αρδεύεται ένα σημαντικό μέρος της ιταλικής αγροτικής παραγωγής. Η έκθεση αποδίδει την υψηλή συχνότητα καρκίνου και πρόωρων θανάτων στη «βεβαιωμένη ή πιθανή έκθεση σε έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών ρύπων που μπορούν να εκπεμφθούν ή να απελευθερωθούν από παράνομες χωματερές και/ή την ανεξέλεγκτη καύση αστικών και επικίνδυνων αποβλήτων».
Από αυτές τις παράνομες χωματερές, η Καμόρα εκτιμάται ότι έχει κερδίσει δισεκατομμύρια τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς συλλέγει τα τοξικά απόβλητα από τις βιομηχανίες του πλούσιου ιταλικού Βορρά, οι οποίες με πολύ λιγότερα χρήματα ξεφορτώνονται τα επικίνδυνα υλικά τους. Η πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου έρχεται έπειτα από τον νόμο που ψηφίστηκε το 2014, βάσει του οποίου το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας είναι υποχρεωμένο να αναφέρει τη συχνότητα θανάτων, καρκίνων και νοσηλειών στους 55 δήμους της περιοχής της Νάπολης.
http://www.dimokratianews.gr/content/57386/napoli-ayximena-kroysmata-karkinoy-logo-aporrimmaton

ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ  
Νέα  Στρατηγική  Εθνικής Ασφάλειας, η οποία εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ομοσπονδίας, υπογράφτηκε στη Μόσχα. Οι εξελίξεις στη περιοχή μας αλλά και παγκόσμια,  αποτυπώνονται σε ένα κείμενο που έχει αξία, για πολλούς λόγους, να μελετηθεί.    
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ  
Εθνική προτεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι «... η παγίωση του καθεστώτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις, των οποίων οι ενέργειες έχουν ως στόχο την εξασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας στο πλαίσιο ενός πολυπολικού κόσμου» , αναφέρει το έγγραφο. Στις  προτεραιότητες, τονίζετε ιδιαίτερα  η  ενίσχυση της άμυνας της χώρας, η εθνική  κυριαρχία και η  εδαφική ακεραιότητα, σε συνδυασμό  με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πολιτισμού.
Εντύπωση προκαλεί ότι στα στρατηγικά καθήκοντα που αναφέρονται στο έγγραφο ιεραρχείται υψηλά η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, μέσω της «διασφάλιση της ανεξαρτησίας των τροφίμων της Ρωσίας.  Απευθύνει μάλιστα ιδιαίτερη έκκληση για επιτάχυνση της ανάπτυξης της γεωργίας τηςΡωσίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών ενισχύσεων στις  γεωργικές επιχειρήσεις, (εμποδίζοντας την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ΓΤΟ τροφίμων), καθώς και τη κατάρτιση στελεχών υψηλής  ειδίκευσης στον τομέα της γεωργίας.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  
Σύμφωνα με το νέο δόγμα η «Στρατηγική αποτροπής και πρόληψης στρατιωτικής σύγκρουσης επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης της  αποτρεπτικής  δυναμικής  σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και εξασφαλίζοντας το  καθορισμένο επίπεδο ετοιμότητας μάχης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας»
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της οικονομικής κρίσης. «Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αύξηση του δημόσιου χρέους και την αστάθεια της αγοράς ενέργειας, ο κίνδυνος επανάληψης της τεράστιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει το έγγραφο, ενώ τονίζει «ότι οι  προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να χρησιμοποιούν οικονομικές μεθόδους, …για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων αποδυναμώνει την ανθεκτικότητα του διεθνούς οικονομικού συστήματος».
Στα πλαίσια αυτά  καλείται το κράτος να ενισχύσει τη κοινωνικο-οικονομική του  πολιτική, παράλληλα με «.... την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου  και τη μείωση των επιτοκίων ...»  
Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ρωσίας μέσω  της «…αύξηση της αποτελεσματικότητας του κρατικού ελέγχου επί της ενέργειας και της βιομηχανίας καυσίμων»      
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  
Η ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της ΚΑΚ, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία είναι μια από τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής.  Η νέα στρατηγική τονίζει επίσης τη σημασία των σχέσεων με την Κίνα, την Ινδία, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Η σχέση με την ΛΔΚ θεωρείται «ως βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας» ενώ αποδίδει επίσης «ένα σημαντικό ρόλο στην προνομιακή συνεργασία με την Ινδία και τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και περιφερειακές οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι χώρες αυτές».
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
«Η Ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκαλεί αντι-δράσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, οι οποίες επιδιώκουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις παγκόσμιες υποθέσεις».
Τονίζεται ιδιαίτερα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας, η οποία χαρακτηρίζεται « απειλή για την εθνική ασφάλεια», μαζί με τη προσπάθεια δημιουργίας «πορτοκαλί» επαναστάσεων.
Ως εκ τούτου σημαντική απειλή χαρακτηρίζεται  «η δραστηριότητα οργανώσεων που χρησιμοποιούν εθνικιστική και εξτρεμιστική θρησκευτική ιδεολογία, των  διεθνών ΜΚΟ και των χρηματοοικονομικών και οικονομικών οργανισμών, με στόχο την  αποσταθεροποίηση της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας».
Δεν  παραλείπει να αναφερθεί και στη στρατηγική του Χάους, του ΝΑΤΟ. «Η πρακτική της ανατροπής των  νόμιμα πολιτικών  καθεστώτων , προκαλώντας εσωτερική αστάθεια και συγκρούσεις, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Εκτός από τις περιοχές που ήδη εφαρμόστηκε η πολιτική αυτή -στη Μέση και την Άπω Ανατολή, την Αφρική, τη Νότια Ασία,και τη Χερσόνησο της Κορέας-, νέα σημεία έχουν εμφανιστεί και το έδαφος που δεν ελέγχεται από οποιαδήποτε κρατική αρχή έχει επεκταθεί».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
Δε θα μπορούσε να λείπει ιδιαίτερη αναφορά στην ουκρανική κρίση αλλά κα τα πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ΗΠΑ και ΕΕ υποστήριξαν  το πραξικόπημα στην Ουκρανία και «την  εδραίωση της ακροδεξιάς  εθνικιστικής ιδεολογία».  
Το κείμενο τελειώνει με την υπενθύμιση της στρατηγικής της πυρηνικής αποτροπής. «Η Στρατηγική αποτροπής και πρόληψης των διεθνών στρατιωτικών συγκρούσεων επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης  του δυναμικού της πυρηνικής αποτροπής  σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Την ίδια στιγμή, η Ρωσία είναι έτοιμη για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων «…βάσει των διμερών συμφωνιών».
Το νέο Δόγμα Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτυπώνει τη στροφή που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην εξωτερική πολιτική της χώρας, σαν απάντηση στην ολοένα και περισσότερο επιθετική πολιτική του ευρωατλαντισμού. Σε τι βαθμό μένει να απαντηθεί. Το σίγουρο είναι ότι η πολιτική ανοχής και υποχωρήσεων μιας ολόκληρης περιόδου, έχει τελειώσει.  
Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016