Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ανατολική Ουκρανία: Η εύθραυστη εκεχειρία και η επόμενη ημέρα

Ένας μήνας συμπληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η δεύτερη συμφωνία του Μινσκ και όπως φαίνεται, προς το παρόν, ηεκεχειρία γίνεται σεβαστή σε γενικές γραμμές τόσο τον ουκρανικό στρατό, όσο και από τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά της Ουκρανίας.
 
Μία σχετική ηρεμία φαίνεται πως επανήλθε στις γραμμές του μετώπου – παρά τις αψιμαχίες κοντά στη Μαριούπολη και στο Ντονέτσκ- ωστόσο στο παρασκήνιο και σε επίπεδο κορυφής η «ψυχρή» σύγκρουση συνεχίζεται με τη Μόσχα. Η ένταση στην ανατολική Ευρώπη καλά κρατεί, την ώρα που το Κίεβο ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο του εμφυλίου πολέμου.
 
Μέσα στην άνοιξη το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μία σειρά από ασκήσεις σε χώρες του πρώην ανατολικού Μπλοκ, με μεγαλύτερη αυτή στην Εσθονία που θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου και θα διαρκέσει έως κα τις 15 του μήνα.
 
Μονάδες τεθωρακισμένων, αλεξιπτωτιστές και πεζικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα λάβουν μέρος μαζί με 13.000 εσθονούς στρατιώτες ενώ ήδη έφτασαν στη χώρα οι πρώτες αμερικανικές δυνάμεις.
 
Οι μετακινήσεις στρατευμάτων είναι μέρος της ευρύτερης επιχείρησης του ΝΑΤΟστην ανατολική Ευρώπη με την ονομασία Atlantic Resolve. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες μία κοινή αμερικανο-πολωνική πυραυλική άσκηση.
 
Μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε εξάλλου και μία ναυτική από κοινού με τη Βουλγαρία στη Μαύρη Θάλασσα.
 
Αλλά και το Κίεβο αξιοποιεί την ανάπαυλα στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανίαγια να προετοιμαστεί. Η εκεχειρία μόνο σταθερή δεν είναι καθώς και όλοι γνωρίζουν πως αργά ή γρήγορα η ένταση θα αναζωπυρωθεί.
 
Πέραν από την γενική επιστράτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ισχυρίστηκε χθες ότι έχει κλείσει συμφωνίες  με μία σειρά από χώρες για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ακόμα και με θανατηφόρα όπλα.
 
«Εάν υπάρξει νέος γύρος επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας (sic) μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι θα λάβουμε οπλισμό, ενώ θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις απέναντι σε αυτόν που θα επιτεθεί. Θα δράσουμε με συντονισμένο τρόπο» υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
 
Ταυτόχρονα στο Κίεβο βρίσκονται βρετανοί αξιωματικοί που επιβλέπουν την εκπαίδευση των στρατευμάτων, καθώς οι πρόσφατες αποτυχίες στο μέτωπο σήμαναν συναγερμό στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.
 
Σημειώνεται πως και οι ΗΠΑ προσφάτως έστειλαν αμυντικό εξοπλισμό στηνΟυκρανία, καθώς και κιάλια θερμικής όρασης, και συσκευές εντοπισμού, ραντάρ, οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ σκοπεύουν και αυτές με τη σειρά τους να στείλουν εντός του Μαρτίου τουλάχιστον 300 εκπαιδευτές. http://newpost.gr/post/450694/anatolikh-oykrania-h-eythraysth-ekexeiria-kai-h-epomenh-hmera