Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΗΛΕΙΑ Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο για τα σκουπίδια

Με πρωτοφανή μαζικότητα, το πρωί της Δευτέρας, οι κάτοικοι του δήμου Πύργου διατράνωσαν τη θέληση τους να φύγουν άμεσα τα σκουπίδια από τους δρόμους.
Οι δυο χιλιάδες και πλέον διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και μέσω των οδών Μανωλοπούλου και Καστόρχη κατέληξαν αρχικά στα Δικαστήρια, όπου παρέδωσαν ψήφισμα Εισαγγελέα Ηλείας και στη συνέχεια στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή και μέσω γραπτού κειμένου του γνωστοποίησαν την απόφαση τους να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των σκουπιδιών, που έχουν σχηματίσει βουνά σε όλο τον Δήμο Πύργου.
Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και κάθε είδους ηλικίας άνθρωποι συμμετείχαν σ' αυτού του είδους την κινητοποίηση, προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους και να διασφαλίσουν μια καθαρή πόλη για να ζήσουν.

------------------------------
Μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότεροι σύλλογοι, σωματεία και φορείς λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις και συσπειρώνονται γύρω από την Κίνηση Πολιτών για ένα Πύργο χωρίς σκουπίδια.
Χθες, συνεδρίασε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πύργου και έλαβε και αυτό απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Δευτέρας στις 12 το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Όπως επισημαίνει το ΕΚΠ σε ανακοίνωσή του ο στόχος είναι η άμεση απομάκρυνση των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που πνίγουν την πόλη του Πύργου και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της πόλης μας.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου
Κάλεσα εξέδωσε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και περιχώρων. «Καλούμε όλους τους Συνταξιούχους οποιουδήποτε κλάδου, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, την νεολαία, τους επιστημονικούς φορείς, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Πύργου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για τα σκουπίδια την Δευτέρα 16 Μάρτη στις 12:00 στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας. Να συμμετάσχουν στην προσυγγέντρωση του σωματείου μας στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Καλάκου στο παλιό νοσοκομείο.  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Να δοθούν ΑΜΕΣΑ χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την μεταφορά των απορριμμάτων του Πύργου σε νόμιμους ΧΥΤΑ.
Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.
Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.»

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολειού Πύργου
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων του  1ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου έγινε σήμερα Γενική Συνέλευση σχετικά με την συσσώρευση σκουπιδιών στο σχολείο μας και στην πόλη μας γενικότερα. Έγινε αναφορά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας.                                                                                                                                                            Είναι γεγονός ότι βιώνουμε  μια τραγική στιγμή στην ιστορία της πόλης μας και έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, να αναδείξουμε το πρόβλημα και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην ανοχή. Απαιτούμε να φύγουν τώρα τα σκουπίδια από την πόλη του Πύργου με την ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας.                                   Αντιστεκόμαστε και δίνουμε δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με προσυγκέντρωση στις 11:00 την Δευτέρα 16 Μαρτίου στο προαύλιο του σχολειού μας.   Παράλληλα με εμάς  ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών μαζί με άλλους συλλόγους Δημοσίων Υπαλλήλων  κάνει στάση εργασίας 11:00 με 14:00 για το ίδιο θέμα. Στις 11:00 λοιπόν παραλαμβάνουμε  τα παιδιά μας και όλοι μαζί σε πορεία κατευθυνόμαστε στην Νομαρχία για να ενωθούμε με τους άλλους φορείς- συλλόγους για το συλλαλητήριο. 
Φίλες και φίλοι η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Διαμαρτυρόμαστε μαζικά μαζί με όλα τα Σχολεία του Πύργου  τους συλλόγους εργαζομένων,  ιατρούς  φαρμακοποιούς, δικηγόρους  καθηγητές, αγρότες, εργάτες και κάθε ενεργό συμπολίτη μας για μια πόλη με αξιοπρέπεια, καθαρή απαλλαγμένη από τα τρωκτικά και τις αρρώστιες.
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας
Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους και τους αγρότες του νομού μας να πάρουν μέρος στην προσυγγέντρωση της ΟΑΣΗ την Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Καλάκου στο παλιό νοσοκομείο για να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο για την διαχείριση των απορριμμάτων στις 12:00 στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Να απαιτήσουμε την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από τον Δήμο Πύργου χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, που μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Αντίστοιχες είναι οι ευθύνες όλων όσων ακόμα και σήμερα αποδέχονται και υλοποιούν αυτή την πολιτική και στον τομέα των απορριμμάτων. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δημοτικών αρχών στο δήμο Πύργου παλαιότερων και νεότερων, γιατί μπήκαν μπροστά για να την υλοποιήσουν.
Η δικιά μας πρότασή δεν χωράει στην πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Λέμε ΟΧΙ:
•       Στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
•       Στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
•       Στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
•       Στις συμπράξεις των Δήμων με ΚΟΙΝΣΕΠ που θα συμβάλουν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων
Το λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει τη διαμόρφωση ενός νέου Κεντρικού Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα που θα υλοποιείται με φορέα το Δημόσιο και αποκλεισμό κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1.     Να δοθούν ΑΜΕΣΑ χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την μεταφορά των απορριμμάτων του Πύργου σε νόμιμους ΧΥΤΑ.
2.     Συνολική τροποποίηση του χαρακτήρα του Περιφερειακού Σχεδιασμού στη βάση του τρίπτυχου: Φορέας διαχείρισης, μεθοδολογία, χωροθέτηση.
3.     Ο καθορισμός προτεραιοτήτων, με πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος. Ένα μέρος των απορριμμάτων να υποβάλλεται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (ΜΑΚ) σε κεντρικές εγκαταστάσεις, με ανάκτηση σιδηρούχων μέταλλων, οργανικού κλάσματος με παραγωγή κόμποστ -που είναι πολύ χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό- και ξηρού κλάσματος -που είναι μείγμα χαρτιού και πλαστικού- για παραπέρα επεξεργασία. Το μέρος των σύμμεικτων που δεν υπόκειται σε ΜΑΚ, καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων ρευμάτων να οδηγούνται σε χώρους ασφαλούς υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
4.     Η απόρριψη κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης. Αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων.
5.     Το κράτος να αναλαμβάνει, υπέρ των όμορων με τις εγκαταστάσεις κοινοτήτων, περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, που θα αντισταθμίζουν με το παραπάνω κάθε όχληση, και γενικότερα επίπτωση, από την ύπαρξη και τη λειτουργία των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων.
 http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/maziki-symmetohi-anamenetai-sto-syllalitirio-tis-deyteras-gia-ta-skoypidia