Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΥΡΩΠΗ Τι δεν καταλαβαίνετε κ.κ. Μέρκελ και Γκάμπριελ;

Η έξαρση της προσφυγικής κρίσης και οι περίεργες ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης φάινεται πως έχουν επιπτώσεις...
Σε δημοσκόπηση του Infratest dimap το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καταγράφει το ίδιο ποσοστό με τους Σοσιαλδημοκράτες στο κρατίδιο της Σαξονίας. Επιπλέον, τα ποσοστά του κόμματος της Άνγκελας Μέρκελ εμφανίζει πτώση, ενώ εάν γίνονταν σήμερα εκλογές θα έμπαιναν στη βουλή και οι ναζιστές του NPD.
Όπως αναφέρει η δημοσκόπηση του Infratest dimap που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, το AfD καταγράφει ποσοστό 13% στην πρόθεση ψήφου, ίδιο με αυτό του SPD. Στις περιφερειακές εκλογές του Αυγούστου του 2014, η Εναλλακτική για τη Γερμανία είχε κερδίσει το 9,7% των ψήφων και κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Σαξονίας.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (CSU) μείωσαν το ποσοστό τους κατά 1,4% μονάδα στο 38%.
Επίσης και το ναζιστικό κόμμα NPD θα έμπαινε στην περιφερειακή βουλή αν γίνονταν τώρα εκλογές, καθώς εμφανίζεται να κερδίζει το 5% στην πρόθεση ψήφου.
Πλέον η Σαξονία είναι το γερμανικό κρατίδιο με το μεγαλύτερο κύμα ξενοφοβίας. Η πρωτεύουσά του Δρέσδη είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε το αντι-ισλαμικό κίνημα PEGIDA, το οποίο προσέλκυσε 5.000 ανθρώπους στη διαδήλωσή του της Δευτέρας. Στο ίδιο κρατίδιο βρίσκεται και το Χάιντεναου, όπου νεαροί ακροδεξιοί επιτέθηκαν εναντίον ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Εξάλλου η δημοσκόπηση αυτή αποκάλυψε ότι το 60% των ερωτηθέντων στη Σαξονία ανησυχούν για τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα, έναντι του 38% που καταγράφεται στο σύνολο της Γερμανίας.
Το AfD απορρίπτει τη μεταναστευτική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τη «χάος παροχής ασύλου», ενώ παρουσιάζοντας τη δική του πολιτική την προηγούμενη εβδομάδα το κόμμα τάχθηκε υπέρ της επιβολής ελέγχων στα σύνορα για να περιοριστεί η εισροή μεταναστών που εισέρχονται στη Γερμανία από την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Ευήκοα ώτα βρίσκει ο Όρμπαν

Την ίδια στιγμή η σκληρή γραμμή του Ούγγρου πρωθυπουργού κερδίζει οπαδούς στη Γερμανία, αλλά και εντός τους συνασπισμού της Άνγκελας Μέρκελ.
Κυρίως πολιτικοί από τους Χριστιανοκοινωνιστές (το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών) έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη συμπάθειά τους για τη στάση που τηρεί ο Όρμπαν, με τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ, να θεωρεί τις μεθόδους εναντίον των προσφύφων και μεταστών τόσο σημαντικές, που αποφάσισε να καλέσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό σε μια συνάντηση των κορυφαίων Βαυαρών στελεχών του κόμματός του.
Επίσης σε συνέντευξή του στη Donaukurier, o Ζέεχοφερ τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε» τον Ορμπάν. «Δεν είναι σωστά όλα όσα λέει, αλλά θα ήταν λάθος να του επιτεθούμε χρησιμοποιώντας γενικευμένες προκαταλήψεις», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του CSU Αγγέλικα Νίμπλερ και η Μόνικα Χόλμαϊερ, πρώην ευρωβουλευτίνα του ίδιου κόμματος, δήλωσαν την Τρίτη: «Η Ουγγαρία προσπαθεί τουλάχιστον να καταγράψει τους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ελλάδα, δηλαδή μια ασφαλή χώρα της ΕΕ. Εκεί δεν υπερασπίζονται τα σύνορα της ΕΕ».
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε σε ανοικτή επιστολή του, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουγγαρία κατά την οποία συναντήθηκε με τον Ορμπάν: «Η προστασία και η φύλαξη των συνόρων ανήκει στις θέσεις του ΕΛΚ», ενώ πρόσθεσε: «η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι στην Ουγγαρία τηρούνται τα ευρωπαϊκά στάνταρ» για την αντιμετώπιση των προσφύγων.
Ακόμα και η απόφαση της Βουδαπέστης να δημιουργήσει έναν φράχτη στα σύνορά της φαίνεται να γίνεται δεκτή θετικά από πολλούς Συντηρητικούς και Χριστιανοδημοκράτες στις Βρυξέλλες.
«Τα μέτρα για την προστασία των συνόρων που έλαβε η Ουγγαρία δέχονται επικρίσεις. Το γεγονός ότι υπάρχουν φράχτες στους θύλακες της Ισπανίας στη Μελίγια και τη Θέουτα στα σύνορα με τη Βόρεια Αφρική δεν ενοχλεί κανέναν», σχολίασε ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ένας Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής επεσήμανε από την πλευρά του: «Και η Ελλάδα και τα Σκόπια έχουν υψώσει έναν φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία. Γιατί επιτίθενται όλοι στον Ορμπάν;»