Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Αναμένεται νέα ένταση των διεργασιών ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

 διάστημα θα πυκνώσουν οι επαφές και οι διεργασίες γύρω από τη «λύση» του Κυπριακού, προανήγγειλε ουσιαστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στη δέσμευση των δύο ηγετών (Αναστασιάδη - Ακιντζί) «να εργαστούν ακούραστα για μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό».
Πάντως, παρά την προσπάθεια και κυβερνητικών αξιωματούχων της Κύπρου να καλλιεργούν αυξημένες προσδοκίες, οι διαπραγματεύσεις ήδη έχουν φτάσει σε θέματα όπου παραμένουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών (όπως το περιουσιακό ή η μορφή διακυβέρνησης). Φαίνεται, όμως, ότι οι διαφωνίες δίνουν νέες αφορμές για να εκφραστούν επιφυλάξεις και εντός της αστικής τάξης της Κύπρου (διαφωνίες ως προς τις συμμαχίες που η Λευκωσία πρέπει να προτάξει για επίτευξη «λύσης»), ταυτόχρονα με τις επισημάνσεις ότι μια «λύση» του Κυπριακού είναι απαραίτητη και θα φέρει νέα δεδομένα στην ασφάλεια και την ανάπτυξη όλης της περιοχής, αλλά και στις σχέσεις της Αγκυρας με τη Λευκωσία αλλά και την Αθήνα.
Στο «ψητό» για τις μελλοντικές μπίζνες, ο Κύπριος ηγέτης, Ν. Αναστασιάδης, συναντήθηκε με το διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), Ρολφ Βένζελ και συζήτησαν για «τη χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων όταν επιλυθεί το Κυπριακό».
ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμος για μεγαλύτερη εμπλοκή
Ετοιμος να αναμειχθεί ακόμα περισσότερο στις αντιλαϊκές διεργασίες που θα ενταθούν στην περιοχή μας, με αφορμή και το Κυπριακό, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρός του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», όπως έγραψε χτες η ιστοσελίδα της «Καθημερινής». ΟΑλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί είναι θετική εξέλιξη. Υπάρχει μια ευκαιρία για να προχωρήσει μια ειλικρινής προσπάθεια με σκοπό να επανενωθούν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο. Υπάρχει μια ευκαιρία να υπάρξει ένα πλαίσιο, με στόχο να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να ενδιαφερθούμε για το μέλλον», ενώ προσθέτει ότι σημαντικός όρος είναι «η Τουρκία και η Ελλάδα να εμπιστευτούν τον Ακιντζί και τον Αναστασιάδη, για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις». Επιπλέον, απευθύνοντας πρόσκληση περαιτέρω συνεργασίας στην αστική τάξη της Τουρκίας, υποστήριξε ότι αν λυθεί το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να μπουν σε πολύ διαφορετική περίοδο, αφού «αν υπάρχει καλή πρόθεση και αντιληφθούμε ότι το συμφέρον μας είναι η συνεργασία και η κοινή πρόοδος, θα επιλυθούν πολλά προβλήματα στην περιοχή».
Στο φόντο των αντιλαϊκών συνεργασιών που ενίσχυσε ως κυβέρνηση με δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ο ΣΥΡΙΖΑ ανιχνεύει τώρα αντίστοιχα περιθώρια και για τις επαφές Αθήνας - Αγκυρας, σ' ένα πλαίσιο βέβαια που η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πολλαπλασιάζει τους κινδύνους που παραμονεύουν για τους λαούς.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8595916