Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Πύργος: Σύσκεψη για τα απορρίματα με εντάσεις και αιχμές ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Ο νέος Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων τέθηκε επί τάπητος χθες στη μαραθώνια σύσκεψη που είχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Γιωργιόπουλος και Νίκος Υφαντής, οι οποίοι συνοδεύονταν από συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, με τους Δημάρχους της Ηλείας, στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο.
Σκοπός ήταν να κατατεθούν σκέψεις και προτάσεις των αιρετών, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη της περιφέρειας που θα οδηγήσει στη συγκρότηση του περιφερειακού σχεδιασμού, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για τον καθορισμό των έργων που χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια, και ήδη είναι εκπρόθεσμος.
Η μεγάλη καθυστέρηση των δήμων να υποβάλλουν όπως όφειλαν τις προτάσεις τους και τα τοπικά σχέδια δράσης, η καθυστέρηση στην απάντηση των ερωτηματολογίων που τους έχουν σταλεί, προκάλεσαν εξ αρχής την έντονη δυσφορία του Αντιπεριφερειάρχη κ.Γεωργιόπουλου, ο οποίος άφησε αιχμές τόσο για τους δήμους όσο και για τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων τονίζοντας πως δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση στα πλαίσια της συνεργασίας για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται.
«Μαθαίνουμε τις αποφάσεις από τον Τύπο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιόπουλος, ενώ στη συνέχεια προέβλεψε βάσει της εμπειρίας του πως δεν πρόκειται η ενδιάμεση λύση να προχωρήσει στην υλοποίησή της πριν από τα μέσα της επόμενης άνοιξης, βάζοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον προβληματισμό του για την διαχείριση των απορριμμάτων στο μεσοδιάστημα, ιδιαίτερα στο δήμο Πύργου, που έχει βρεθεί «στο μάτι του Κυκλώνα», κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου.
«Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων είναι προϋπόθεση για να απορροφήσουμε χρήματα και να εκτελέσουμε έργα. Πρέπει να το λύσουμε αυτό εδώ και τώρα, με συνεργασία» είπε από την πλευρά του ο κ.Υφαντής προς τους δημάρχους εκφράζοντας και αυτός την έντονη ανησυχία του, ενώ ζήτησε το αργότερο μέχρι τα μέσα του άλλου μήνα να έχουν κατατεθεί από όλους τους δημάρχους τα τοπικά σχέδια.
Ωστόσο, τα λεγόμενα αυτά δεν έμειναν αναπάντητα προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλος ο οποίος ζήτησε αμέσως το λόγο και ξεκίνησε να απαριθμεί τις ενέργειες του φορέα ρίχνοντας τις ευθύνες για την όποια καθυστέρηση στο αρμόδιο Υπουργείο, και στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα ερωτήματα και στα αιτήματα που τους αποστέλλονται.
Επιπλέον, και ο κ.Χριστοδουλόπουλος και οι άλλοι δήμαρχοι τόνισαν πως από τη μία ο Εθνικός Σχεδιασμός έχει θολά σημεία , και από την άλλη δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες απαντήσεις και διαβεβαιώσεις και ως εκ τούτο και εκείνοι δεν ξέρουν με σαφήνεια πως ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν. Αυτό το περιβάλλον ασάφειας και αβεβαιότητας έχει οξυνθεί και από την προεκλογική περίοδο που έχει βάλει στον πάγο τον όποιο σχεδιασμό και έχει κάνει τους αιρετούς να κρατούν στάση αναμονής.
«Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές. Κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργός κάνει ότι θέλει. Ότι συζητούμε τώρα δεν είναι απίθανο να ανατραπεί το επόμενο διάστημα » τόνιζε στην εφ. «Πατρίς» υψηλόβαθμος σύμβουλος δημάρχου, που μετείχε στη σύσκεψη.
Στις επισημάνσεις που κατέθεσαν οι υπόλοιποι δήμαρχοι ο κ.Κοτζιάς, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας είπε πως είναι κατάκτηση για το νομό Ηλείας η συμφωνία και η στενή συνεργασία όλων των δήμων, που αν υπήρχε από παλιότερα τα πράγματα δε θα είχαν φτάσει ως εδώ. Τέλος, όλοι παρά τις τριβές και τις αντιπαραθέσεις συζήτησαν διεξοδικά όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες με τους συμβούλους και τους ειδικούς μελετητές της Περιφέρειας και πήραν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις ποσότητες και τους τρόπους που θα τους βοηθήσουν να συντάξουν σύντομα τα προτάσεις τους.

Ξέσπασμα Λιατσή για τα πρόστιμα
Την έκρηξη του Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή προκάλεσε η παρουσία στην αίθουσα των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας με το δήμαρχο να ισχυρίζεται πως προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ηλεία.
Ο κ.Λιατσής προειδοποίησε πως θα προχωρήσει σε επίσημες καταγγελίες και μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος αφού όπως τόνισε οι υπάλληλοι μονίμως κυνηγούν το δήμο Πύργου και αφήνουν στο απυρόβλητο τους υπόλοιπους, ρίχνοντας βαρύτατη μομφή για μεροληπτική συμπεριφορά και υπογράμμισε πως σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
«Γιατί δεν έχουν πάει στους άλλους δήμους να κάνουν έλεγχο; Γιατί δεν πάνε δίπλα από την Εθνική Οδό να δούνε τα σκουπίδια; Ο δήμος Πύργου πληρώνει 100 ευρώ τον τόνο την ώρα που οι άλλοι δήμοι κάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Να πάτε και να τους κλείσετε όλους, τους δήμους, και όλες τις χωματερές γιατί είναι όλοι παράνομοι» είπε απευθυνόμενος σε έντονο ύφος στους υπαλλήλους με τον αντιπεριφερειάρχη κ.Υφαντή να προσπαθεί να ρίξει τους τόνους λέγοντας πως δεν μπορούν να παραβλέψουν τις καταγγελίες που γίνονται.

Βασίλης Σφήνας
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/pyrgos-syskepsi-me-entaseis-kai-aihmes