Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΥΡΩΠΗ Ο δέκατος θάνατος μετανάστη στη σήραγγα της Μάγχης

Ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του, από ηλεκτροπληξία, χθες βράδυ στη σήραγγα της Μάγχης στο γαλλικό έδαφος. Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για μετανάστη που προσπαθούσε να ανεβεί σε συρμό μεταφοράς οχημάτων.
Η ανακοίνωση της νομαρχίας του Πα-ντε-Καλέ ανέφερε πως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, «ένας μετανάστης, κατά τα φαινόμενα συριακής καταγωγής, βρέθηκε νεκρός κάτω από συρμό μεταφοράς οχημάτων στην υποθαλάσσια σήραγγας της Μάγχης» και πως  «σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας ν' ανεβεί στον συρμό».
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, είναι ο δέκατος μετανάστης που χάνει τη ζωή του από τις 26 Ιουνίου στο λιμάνι του Καλέ και τα περίχωρά του προσπαθώντας να φτάσει στη Βρετανία, δηλαδή από τότε που άρχισε η μεταναστευτική κρίση στην περιοχή και καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος μετανάστη από την Αιθιοπία στη σήραγγα.
«Λυπούμαστε» αλλά «να μην περνάτε»
Ο όμιλος Eurotunnel, που διαχειρίζεται τη σήραγγα, αφού εξέφρασε «λύπη» για το τραγικό γεγονός, επιβεβαίωσε την πληροφορία για τον θάνατο και επανέλαβε έκκληση προς τους μετανάστες να μην επιχειρούν να ανεβαίνουν στα τρένα, τα οποία συνδέουν μέσα σε 35 λεπτά τη γαλλική πόλη Κοκέλ με τη βρετανική Φόλκεστοουν. «Λυπούμαστε για το γεγονός αυτό που απέδειξε ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης διέλευσης της Μάγχης ενέχει μεγάλους κινδύνους», δήλωσε εκπρόσωπός της.
Από την πλευρά της εταιρείας Eurostar έγινε γνωστό πως το τραγικό αυτό συμβάν δεν επηρέασε τα δρομολόγια, ούτε υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας επειδή ο συρμός βρισκόταν σε μια παράλληλη σιδηροτροχιά.
Τρεις χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να περάσουν
Σχεδόν 3.000 μετανάστες, κυρίως από την Ανατολική Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρίσκονται στην ευρύτερη περιφέρεια του Καλέ ελπίζοντας να φτάσουν στη Βρετανία. Από τον αριθμό των μεταναστών που διαμένουν σε καταυλισμό στο Γκραντ Σιντ, περίπου 40 χλμ. από το Καλέ, σχεδόν 4.000 μετανάστες είναι στην περιοχή.
Επίσης η Eurotunnel υποστηρίζει πως έως και 2.000 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν μέσα σε μια νύχτα στη σήραγγα της Μάγχης. Για την αποτροπή άλλων μεταναστών να περάσουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας, τοποθετήθηκαν φράγματα κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς και στον παρακαμπτήριο δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι του Καλέ, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη περιοχή αυτή και οι παράνομες διελεύσεις μέσω των φορτηγών στα οποία κρύβονται.
http://www.efsyn.gr/arthro/o-dekatos-thanatos-metanasti-sti-siragga-tis-maghis