Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

«Στην Αθήνα οι αποφάσεις και όχι εδώ» διαμηνύει η τρόικα Κόκκινα δάνεια, φοροελαφρύνσεις, απολύσεις & πλειστηριασμοί τα καυτά θέματα

«Είχαμε ακόμη μία ημέρα παραγωγικών συζητήσεων με τους υπουργούς» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης.
«Θα συνεχίσουμε κάνοντας μια επισκόπηση αύριο το πρωί και ελπίζουμε να συνεχίσουμε τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος προς τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Στις διαπραγματεύσεις της Τετάρτης, οι τροϊκανοί άκουσαν αλλά επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια για τα «κόκκινα δάνεια», όπως και στους υπόλοιπους υπουργούς σε σχέση με τις προτάσεις που κατέθεσαν.
Η διαφωνία τρόικας και κυβέρνησης για το αν οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στα 2/3 ή στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας παραμένει.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δεσμεύθηκε προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως αν η τρόικα δεχθεί την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, τότε με νομοθετική ρύθμιση που τους παρουσίασε οι υποθέσεις θα τελεσιδικούν το αργότερο σε ένα μήνα.
Η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη κράτησε πολλές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ.Μητσοτάκης παρουσίασε στην τρόικα το πρόγραμμα που αφορά την κινητικότητα και την αξιολόγηση σε σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις για το οποίο η τρόικα θα απαντήσει την Πέμπτη.
Ασφυκτική πίεση φέρεται να δέχθηκε ο Γιάννης Βρούτσης για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις, ενώ όπως φαίνεται το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για αυτά τα δυο ζητήματα παραμένει αγεφύρωτο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Πέμπτη η κυβέρνηση θα θέσει στην τρόικα το ζήτημα τωνφοροελαφρύνσεων.
Στις αγορές με 7ετή ομόλογα
Μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες η χώρα αναμένεται να βγει στις αγορές με επταετή ομόλογα, καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και υπάρχει σχετική εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Προτεραιότητα ακόμη του οικονομικού επιτελείου είναι να ανταλλάξει τρίμηνα γραμμάτια T-Bills με νέες εκδόσεις 18μηνης ή 24μηνης διάρκειας, ώστε να δημιουργήσει ταυτόχρονα περιθώριο για νέες εκδόσεις.
Η διαπραγμάτευση της πρώτης ημέρας (2/9) πήγε καλά. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε το θέμα τουχρηματοδοτικού κενού για τα επόμενα χρόνια, το οποίο όμως η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει ως κενό ρευστότητας (Liquidity gap), αποδεικνύοντας μονίμως ότι η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι εξασφαλισμένη για το επόμενο 12μηνο.