Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες της G20, ενώ 447 εκατομμύρια θεωρούνται «φτωχοί εργαζόμενοι» που ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια ημερησίως.
Η έκθεση επισημαίνει ότι 600 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού.
Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ασθενής, ενώ η κατάσταση στην απασχόληση επηρεάζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η μελέτη επισημαίνει στασιμότητα στους πραγματικούς μισθούς σε πολλές χώρες μέλη της G20, ακόμη και μείωση σε ορισμένες άλλες.
«Δεν υπάρχει μαγική λύση για να επιλυθεί η κρίση της απασχόλησης στις αναδυόμενες αγορές όπως και στις προηγμένες οικονομίες. Ξέρουμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν 600 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας στον κόσμο έως το 2030 απλώς για να αντιμετωπιστεί δημογραφική αύξηση», υπογράμμισε ο Νάιτζελ Τουζ, αρμόδιος διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την απασχόληση.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση στην απασχόληση είναι γενικευμένη. Το δείχνει σαφώς η μελέτη, υπάρχει έλλειψη θέσεων εργασίας και θέσεων εξειδικευμένης εργασίας». Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι «οι μισθολογικές και εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται σε πολλές χώρες της G20 παρά την πρόοδο σε ορισμένες χώρες με αναδυόμενη οικονομία, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική».
Τον Απρίλιο, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 όρισαν ως στόχο την ενίσχυση του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2% την προσεχή πενταετία. Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι η αύξηση των επιτοκίων και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες πιθανόν να υπονομεύσουν τους αναπτυξιακούς αυτούς στόχους.http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=446628