Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Άναψε πράσινο φως για κούρεμα των τόκων στα κόκκινα δάνεια

Άναψε πράσινο φως για κούρεμα των τόκων στα κόκκινα δάνεια


Πράσινο φως για διαγραφή των τόκων που έχουν συσσωρευτεί στα κόκκινα δάνεια άναψε για τις τράπεζες. Το "κούρεμα" των τόκων συμφέρει και τις τράπεζες για να συνεχίσει η αποπληρωμή, αφού η εναλλακτική που έχουν είναι τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές σε ειδικευμένες πτωχευτικές εταιρείες, τα λεγόμενα distress funds.
«Το βάρος του χρέους θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ως τράπεζα να κάνουμε αυτό που ζητάμε να κάνουν οι διεθνείς πιστωτές για τη χώρα» λένε και οι ίδιοι οι τραπεζίτες σε δηλώσεις τους.
ΌΛα δείχνουν ότι η απόφαση είναι ειλημμένη για το «κούρεμα», αφού και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παραδέχεται πως «θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο ενεργή προσέγγιση των δανειοληπτών».
Τα «κόκκινα» δάνεια είναι σήμερα η θηλειά που σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τις ελληνικές τράπεζες.

Προβλέπουν αύξηση των κόκκινων δανείων στο 35%

Επισήμως τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν στο 30% στο εξάμηνο.
Οι προβλέψεις των τραπεζιτών για το άμεσο μέλλον είναι δραματικές, αφού «βλέπουν» τα κόκκινα να κάνουν και νέο άλμα στο 35%, πριν αρχίσουν να υποχωρούν.
Υπό αυτές τις συνθήκες το «κούρεμα», τουλάχιστον σε τόκους είναι μονόδρομος.
Τα νοικοκυριά έχασαν πάνω από το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος τους τα τελευταία χρόνια.
Και ταυτόχρονα είδαν την αξία των σπιτιών τους, που τα έχουν αποκτήσει με δάνεια, να «βυθίζεται» κατά 35% τουλάχιστον.
Οι αγοραπωλησίες είναι «παγωμένες» ακόμα και στην περίπτωση που θα θελήσουν να πουλήσουν το σπίτι τους.
Ενώ σαφής απάντηση τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς δεν έχει δοθεί ακόμα.

Τα "κοράκια" των πτωχεύσεων

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, πάνω από την οποία «πετάνε» τα distress funds, τα «κοράκια» που επενδύουν στην συμφορά των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες πολύ σύντομα -ίσως και μέχρι το τέλος της βδομάδας- θα ανακοινώσουν νέες δραστικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια με «κούρεμα».
Το κούρεμα θα αφορά τους τόκους που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, λόγω καθυστέρησης της πληρωμής των δόσεων. Δηλαδή στα νέα προγράμματα ρυθμίσεων θα «κουρεύονται» οι επιπλέον τόκοι, ενώ οι συνεπείς δανειολήπτες -που θα πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις του ρυθμισμένου δανείου- θα έχουν πρόσθετο «κούρεμα» σε τμήμα των τόκων στο τέλος κάθε έτους.
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες δουλεύουν πυρετωδώς, για να μεταφέρουν ευρωπαϊκά μοντέλα ρυθμίσεων στα ελληνικά δεδομένα. Και θα πρέπει να σημειώσουμε πως πολλά από τα μοντέλα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό περιλαμβάνουν και μερικό «κούρεμα» της οφειλής.
Το «κούρεμα» είναι η τελευταία ευκαιρία για τις τράπεζες να εξυγιάνουν ισολογισμούς (θα επιβάλουν σίγουρα ρήτρες στον δανειολήπτη που δεν θα είναι συνεπής), αλλά και για τα νοικοκυριά να σώσουν τις περιουσίες τους.
Τα distress funds, εξάλλου στις αναγνωριστικές συζητήσεις που είχαν με τις ελληνικές τράπεζες, έδωσαν τιμές κοψοχρονιά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πληρώνουν μόλις 5 σεντς ανά ευρώ, για να πάρουν ένα «κόκκινο» δάνειο.

Γιατί συμφέρει και τις τράπεζες

Οι τράπεζες, αν τα δώσουν θα γράψουν ζημιές, διότι μπορεί να εισπράξουν άμεσα ρευστό και να «καθαρίσουν» μία και καλή τους ισολογισμούς τους αφού θα διαγράψουν τα κόκκινα δάνεια.
Όμως για τα μη εξυπηρετούμενα έχουν ήδη υπολογίσει μεγάλες προβλέψεις επισφαλειών. Με τις προβλέψεις αυτές στην ουσία έχουν ήδη "ξεγράψει" ένα μέρος των δανείων αυτών, οπότε τις συμφέρει αντί να χάσουν το 95%, να «κουρέψουν» ένα 20% με 25%.

Οι μισές ρυθμίσεις "σκάνε" ξανά

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι:
Φέτος το πρώτο εξάμηνο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αντιπροσώπευαν το 30% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Αυτό σημαίνει ότι χορηγήσεις ύψους άνω των 62 δισ ευρώ έχουν «κτυπήσει» κόκκινο.
Επίσης το 25% των δανείων έχει ρυθμιστεί -δηλαδή το 1 στα 4 δάνεια-, και από αυτά το 50% «σκάει» εκ νέου, αφού ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στη χαμηλότερη δόση.
Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για τα υπόλοιπα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Αυγούστου, έχουν ρυθμιστεί δάνεια ύψους περί τα 55,5δισ ευρώ, από τα οποία τα μισά πληρώνονται προς το παρόν και τα υπόλοιπα όχι.