Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Αποσύρθηκε πριν αγωνιστεί

Η αποστροφή που επαναλαμβάνεται συχνά στις ταινίες του ισπανικού κινηματογράφου «mejor sola que mal acompañada» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη, που επρόκειτο να είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, αλλά η υποψηφιότητα εν τέλει αποσύρθηκε: Κάλλιο μόνη παρά κακοσυνοδευμένη.
Λίγο πριν ανακοινωθεί η λίστα των υποψηφίων για το προεδρείο των συντηρητικών κομμάτων της Ε.Ε., εν όψει του συνεδρίου που θα γίνει στη Μαδρίτη στις 21 και 22 Οκτωβρίου, από τη Ν.Δ. έγινε γνωστό ότι η πρώην υπουργός δεν θα είναι υποψήφια και αμέσως μετά ξέσπασε νέος καβγάς.
Η υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ είχε προταθεί στην Ντόρα Μπακογιάννη από τον ίδιο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και το τελευταίο δεκαήμερο έγιναν επαφές στις Βρυξέλλες, οι οποίες όμως όπως φαίνεται δεν είχαν αποτέλεσμα.
Οι πληροφορίες από τη Ν.Δ. φέρουν τους Γερμανούς και Πολωνούς συντηρητικούς να προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις, ενώ ο πρόεδρος Ζ. Ντολ εξέφρασε αδυναμία να μεταβάλει το κλίμα. Το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η υποψήφια συνομίλησαν και εκτίμησαν ότι η υποψηφιότητα δεν θα είχε τύχη και συμφώνησαν να αποσυρθεί.
Στο συνέδριο του ΕΛΚ θα παραστεί ο κ. Μεϊμαράκης αλλά και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Ομιλητής θα είναι και ο Αντώνης Σαμαράς, με πρόσκληση του προεδρείου και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μ. Ραχόι.
Στη Μαδρίτη θα μεταβεί και η Ντόρα Μπακογιάννη ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκλεγμένη με το ΕΛΚ. Το ταξίδι, όμως, μόνον ευχάριστο δεν προμηνύεται μετά την εμπλοκή στο ΕΛΚ.
Τελευταίος ο Καραμανλής
Από τη Ν.Δ. δεν έγινε επίσημη ανακοίνωση. Η τελευταία φορά που κατείχε θέση στο προεδρείο του ΕΛΚ ήταν την περίοδο 1999-2002 όταν ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη αντιπρόεδρος.
Η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη θεωρήθηκε ισχυρή, ωστόσο στην τελική λίστα για τις δέκα θέσεις του προεδρείου είναι δώδεκα υποψήφιοι εκ των οποίων οι πέντε είναι πρώην επίτροποι και οι άλλοι εκπροσωπούν κόμματα που κυβερνούν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται (Ρουμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία).
Από τους συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη εκφράστηκε η εκτίμηση ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε μεταστροφή από τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας και τους Συντηρητικούς της Πολωνίας και μάλιστα διατυπώθηκαν ερωτήματα ως προς τη στάση του Αντ. Σαμαρά.
Τα ερωτήματα αυτά πάνε μέχρι την άσκηση αρνητικής επιρροής στον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζ. Ντολ και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζ.-Κ. Γιούνκερ, με το αιτιολογικό ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε διαδικασία για την εκλογή προέδρου και η ελληνική υποψηφιότητα θα περιέπλεκε τα πράγματα.
Η εκτίμηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά. Συνεργάτες του τέως προέδρου εξέφραζαν κατάπληξη και έλεγαν σκωπτικά ότι στην περίπτωση αυτήν η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.
Εν τω μεταξύ αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και από τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννη, να αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας της Ν.Δ. και του Ευάγγ. Μεϊμαράκη προσωπικά, για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η υποψηφιότητα Μπακογιάννη και το lobbying που δεν έγινε στις τάξεις του ΕΛΚ.
Αφήνει όμως αιχμές και κατά της ίδιας της Ντόρας Μπακογιάννη γιατί απέσυρε την υποψηφιότητά της. Στο συνέδριο του ΕΛΚ συμμετέχουν εκπρόσωποι 73 κομμάτων από τις χώρες της Ε.Ε. και οι εκλέκτορες είναι 749.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν δυσαρεστημένη και την πλευρά του ΔΗΣΥ, καθώς προκειμένου να ενισχυθεί η υποψηφιότητα από τη Ν.Δ. δεν έθεσε υποψηφιότητα ο πρόεδρος του κυπριακού συντηρητικού κόμματος Αβ. Νεοφύτου.
http://www.efsyn.gr/arthro/aposyrthike-prin-agonistei