Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Daily Mail: Αποκάλυψη-Βόμβα για τον πόλεμο στο Ιρακ

Στην αποκάλυψη εγγράφων – βόμβα για την ύπαρξη κρυφής συμφωνίας του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους για την εξαπάτηση της βρετανικής κοινής γνώμης και την προετοιμασία του πολέμου στο Ιράκ, προέβη την Κυριακή η Daily Mail.

Πιο συγκεκριμένα, από τα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι τον Μάρτιο του 2002, ο Μπλερ είχε ήδη συμφωνήσει με τον Μπους την επίθεση στο Ιράκ, την ίδια στιγμή που διατεινόταν οτι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Δύσης και Ιράκ.

Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι είχε συμφωνήσει στην παραπλάνηση των βρετανών, ώστε να πεισθούν για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, με αντάλλαγμα ο αμερικανός πρόεδρος να δίνει την εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη πως η Βρετανία αποτελεί ισότιμο εταίρο και σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Μνημόνιο προς τον πρόεδρο»

Ένα ακόμη έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα, αυτή τη φορά του τότε υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2002 (μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρόφορντ του Τέξας), φαίνεται να διαβεβαιώνει τον πρόεδρο Μπους ότι ο Μπλερ θα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Στο αποκαλούμενο και «μνημόνιο προς τον πρόεδρο», ο Πάουελ αναφέρει στον Μπους για τον άγγλο πρωθυπουργό «θα σας παρουσιάσει την στρατηγική, την τακτική και την δημόσια γραμμή που, όπως πιστεύει, θα πρέπει να ακολουθηθούν για να ενισχυθεί η παγκόσμια υποστήριξη του κοινού στόχου μας», προσθέτοντας ότι έχει «τις ικανότητες για να τεκμηριώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράκ στην διεθνή ειρήνη».

Το σχέδιο για τον ΟΗΕ

Ο Πάουελ, αναφέρει επίσης στον πρόεδρο Μπους ότι ο Μπλερ έχει σχέδια τόσο για να πεισθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανάψει το πράσινο φως για την επίθεση, όσο και για την μετά- Σαντάμ εποχή στο Ιράκ.

Οι αντιδράσεις στη Βρετανία

Σε ένα άλλο έγγραφο του Πάουελ προς τον Μπους αναφέρεται ο σκεπτικισμός που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη Βρετανία και υπογραμμίζει:

«Η αποστολή του Μπλερ είναι τώρα να δικαιολογήσει την αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ και να εξασφαλίσει την υποστήριξη του βρετανικού λαού. (…) Μερικοί βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης αν έχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ συνεχίζει να αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής… Θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι βουλευτές που θα ταχθούν υπέρ αν πεισθούν ότι το Ιράκ έχει τους πυραύλους για να μεταφέρουν τα όπλα μαζικής καταστροφής, (…) και ακόμη περισσότεροι αν υπάρξουν πειστικές αποδείξεις ότι το Ιράκ σκοπεύει και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα».

Το «μνημόνιο προς τον πρόεδρο» υπήρχε μέσα σε έναν σκληρό δίσκο με τα 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε λάβει η Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρει το δημοσίευμα.


http://greeknation.blogspot.gr/2015/10/daily-mail.html