Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Χωρίς γιατρό (!) μένει η Σύμη



Ο δήμαρχος του νησιού έβαλε λουκέτο σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες (!) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις
Λουκέτο σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη γιατρών στη Σύμη, έβαλε ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Τη σχετική απόφαση έλαβε πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο Σύμης, ύστερα από ενημέρωση που είχε ότι η μοναδική αγροτική γιατρός που εξυπηρετεί τους κατοίκους του νησιού θα μεταβεί την 1η Νοεμβρίου στη Ρόδο για εκπαίδευση, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αντικατάστασή της.

Η μοναδική γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης καλούνταν, το τελευταίο διάστημα, να καλύψει τις ανάγκες 3.000 κατοίκων (ανάμεσά τους και περίπου 500 παιδιά), χωρίς καμία βοήθεια, καθώς ο δεύτερος γιατρός που υπηρετούσε στο νησί συνταξιοδοτήθηκε. Από την 1η Νοεμβρίου, όμως, η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, καθώς η Σύμη κινδυνεύει να μείνει χωρίς ιατρική κάλυψη.

Το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στη Σύμη προέκυψε την τελευταία τετραετία, με τους γιατρούς που υπηρετούσαν στην περιοχή να μειώνονται από τέσσερις σε δύο. Η αποχώρηση και της τελευταίας γιατρού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους της Σύμης και υποχρέωσε το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση για την εξεύρεση λύσης.

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για τη μετακίνηση ενός γιατρού από το Καστελόριζο στη Σύμη (για διάστημα μίας εβδομάδας), σενάριο, πάντως, που δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των κατοίκων της Σύμης. Επιπλέον, ζητήθηκε από τον δήμο και η συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ώστε (αν χρειαστεί) να επιστρατευτεί προσωρινά ένας στρατιωτικός γιατρός.
http://www.dimokratianews.gr/content/54502/horis-giatro-menei-i-symi