Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Καυγάς για τις άδειες καναλιών στη Βουλή

Σφοδρές αντιδράσεις από την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή
Από τον
Αλέξανδρο Διαμάντη
Χάος επικράτησε με το «καλημέρα» στη χθεσινή συνεδρίαση των δύο συναρμόδιων επιτροπών, που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Πρωταγωνιστής, μάλιστα, δεν ήταν κάποιος από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά ένας της συμπολίτευσης και συγκεκριμένα ο Στάθης Παναγούλης. Την ώρα που το ΕΣΡ (με αντιπρόεδρο τη Λίνα Αλεξίου, μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου) εξέδιδε ανακοίνωση-κόλαφο εναντίον του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξερράγη, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Επειδή μόλις χθες το βράδυ στις 21.15 ειδοποιηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί στις 10.00 στην Επιτροπή θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο αριθμεί 342 σελίδες, και επειδή εγώ δεν ανήκω σε έναν από τους 10 σοφούς του Ασφαλιστικού, εις ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρώ από τη συζήτηση» υπογράμμισε ο κ. Παναγούλης και έφυγε άρον άρον από την αίθουσα της Γερουσίας.
Η ένταση συνεχίστηκε, με τον βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη να λέει «η Ν.Δ. θέλει να γίνει η συζήτηση, όχι όμως "ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε"», για να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
O Nίκος Παππάς
Τον λόγο έλαβε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση στις 22/7 το πρώτο κομμάτι και αυτό των δανειοδοτήσεων και της ΕΡΤ ως πάροχος δικτύου στις 23/7. Αυτό συνιστά χρόνο τριών μηνών μέχρι σήμερα!» είπε.
Η επιστροφή των βουλευτών στα έδρανα έφερε και την ηρεμία. Οχι όμως και τη συμφωνία. Η Ν.Δ. έκανε λόγο για «παρωχημένο νομοσχέδιο», με το οποίο ο υπουργός γίνεται καναλάρχης, ο Θ. Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ) αμφισβήτησε ότι το νομοσχέδιο επιτυγχάνει την πολυφωνία του χώρου, ενώ ο Γ. Αμυράς (Ποτάμι) υποστήριξε (με ρητορική προστάτη των κατεστημένων συμφερόντων) ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει καθορίζοντας τον ανταγωνισμό. Ο Γ. Λαγός από τη Χ.Α. ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αναρωτήθηκε: «Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των τηλεοπτικών συχνοτήτων ή η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τους νυν νταβατζήδες με κάποιους άλλους;» Από την πλευρά του ο Ν. Παππάς απαντώντας διευκρίνισε ότι η μόνη δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό είναι ο καθορισμός του αριθμού αδειών και του ύψους του τιμήματος, ενώ ο Χ. Σπίρτζης αποκάλυψε ότι η ΕΡΤ πληρώνει 2.500.000 ευρώ στην Digea.
Τρία πρόσωπα για το ΕΣΡ
Τρία πρόσωπα σκέπτεται να προτείνει στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συμπλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Πρόκειται για τους Λαοκράτη Βάση, Ροδόλφο Μορώνη και Αντώνη Μακρυδημήτρη. Να σημειώσουμε ότι έως τώρα δεν είχε συμπληρωθεί το ΕΣΡ, αφού δεν έπαιρνε έγκριση από τη διάσκεψη των προέδρων.
Οδεύει στην Ολομέλεια το ιπποδρομιακό στοίχημα
Τον δρόμο προς την Ολομέλεια πήρε χθες το νομοσχέδιο που κυρώνει τη σύμβαση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα για περίοδο 20 ετών στον ΟΠΑΠ, καθώς υπερψηφίστηκε από τα μέλη (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Από τη δυόμισι ωρών συζήτηση ξεχώρισαν οι ατάκες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (είχε προφανώς διάθεση για χιούμορ) αλλά και η επίθεσή του στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
«Συμμερίζομαι την προδιάθεση του αγίου Αυγουστίνου που, πριν γίνει άγιος, παρακαλούσε τον θεό να τον κρατήσει μακριά από το αμάρτημα του σεξ. Εγώ, όμως, τώρα δεν μπορώ να το κάνω» είπε για να δικαιολογήσει την επικριτική του τοποθέτηση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα, έφερε στη μνήμη του τον Γ. Στουρνάρα και κάλεσε τον Χ. Θεοχάρη να ρωτήσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τα ψιλά γράμματα της σύμβασης που είχε υπογράψει επί κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. «Καθένα ευρώ ιδιωτικοποιήσεων θα έφερνε τρία ευρώ επενδύσεων, είχε πει. Να δούμε αν ισχύει» συμπλήρωσε. Προς το τέλος, πάντως, επιφύλαξε φαρμακερή ατάκα για τον Μ. Βορίδη. «Τα νομικά μου είναι χειρότερα από τα οικονομικά σας» του είπε.
 http://www.dimokratianews.gr/content/54501/kaygas-gia-tis-adeies-kanalion-sti-voyli