Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Σαν... πρόσφυγες στη Μαδρίτη

Μόνο ταξίδι αναψυχής δεν θα είναι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ν.Δ. στη Μαδρίτη υπό τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη για το εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ και τη σύνοδο των αρχηγών των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης.
Η προσφυγική κρίση έχει πυροδοτήσει ντόμινο αντιδράσεων στην Ε.Ε. για την πολιτική που έχει χαράξει η καγκελάριος της Γερμανίας Αν. Μέρκελ αλλά και τους χειρισμούς του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Οι αντιδράσεις όμως συνεχίζονται και ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό, με καθημερινές επικρίσεις από τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις.
Κεντρικό θέμα της ατζέντας του συνεδρίου του ΕΛΚ είναι το προσφυγικό και η χάραξη νέας κοινής πολιτικής ασύλου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Ευάγγ. Μεϊμαράκης, θα αναφερθεί, όπως λένε οι συνεργάτες του, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα κύματα προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και εν γένει στην Ελλάδα, το ερώτημα όμως είναι πώς θα αντικρούσει τις επικρίσεις για την αναχαίτιση των προσφύγων.
Οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία τους για τη διέλευση των προσφυγικών κυμάτων και στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μέρκελ οι χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) θέλουν αλλαγή πολιτικής και καλύτερο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων, επηρεάζοντας και μεγάλο μέρος των χριστιανοδημοκρατών του CDU.
Οι παρενέργειες της προσφυγικής κρίσης διαχέονται και στο διπλωματικό πεδίο μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις δηλώσεις του για τις ιδέες του Βερολίνου περί κοινών περιπολιών στο Αιγαίο τόνισε ότι δεν γίνεται τέτοια συζήτηση, ενώ και για την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας οι συνεργάτες του παραπέμπουν στη σταθερή πολιτική θέση που έχει η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία ως προς το θέμα αυτό. Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του. Με την καγκελάριο Αν. Μέρκελ πάντως δεν έχει κλειστεί ραντεβού.
Παράλληλα όμως με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, η αντιπροσωπεία της Ν.Δ. έχει να διαχειριστεί και την εσωκομματική κατάσταση. Στη Μαδρίτη θα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και θα απευθύνει ομιλία, ενώ στις εργασίες θα πάρει μέρος και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η απόσυρση της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού προκάλεσε ακόμη ένα επεισόδιο μεταξύ των δύο, με τους συνεργάτες τους να ανταλλάσσουν αιχμές και καυστικά σχόλια.
Δεν έχει άποψη κανείς
Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης απέφυγε κάθε αναφορά επί του ζητήματος, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ερώτηση που δέχτηκε απάντησε ότι δεν έχει άποψη και παρέπεμψε στον πρόεδρο του κόμματος. Από την πλευρά του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης, που εμφανίστηκε δυσαρεστημένος για τους χειρισμούς, διευκρίνισε με δηλώσεις του ότι η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών ήταν μια άξια υποψηφιότητα και «έπρεπε να πάει μέχρι το τέλος της».
Μακριά από το μπλέξιμο και τη φασαρία για την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη κρατήθηκαν και οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι επίσης θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου του ΕΛΚ. Και οι τέσσερις αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση για την πολιτική γραμμή της Ν.Δ. στο συνέδριο αλλά και τα διαδικαστικά που τους περιμένουν στη Συγγρού για τη διαδικασία των εκλογών αμέσως μετά την επιστροφή τους.
http://www.efsyn.gr/arthro/san-prosfyges-sti-madriti