Μια νέα τροπή προσλαμβάνουν οι διασυνδέσεις των μακελάρηδων της ISIS στο βόρειο Ιράκ με το αμερικανικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο μετά τις φωτογραφίες που διοχέτευσε στη δημοσιότητα η ίδια η οργάνωση προκειμένου να δείξει το… αληθινό της πρόσωπο. Λόγω αυτών των φωτογραφιών τα Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε μία επίσκεψη στη Συρία του γερουσιαστή κ. John McCain, προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2008, «γεράκι» του Πενταγώνου, ακραίων πολιτικών αντιλήψεων και με στενές σχέσεις με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, όπου συναντήθηκε, μεταξύ των άλλων, και με τις φατρίες των ανταρτών που πολεμούσαν το καθεστώς Άσαντ.
Σήμερα αποδείχθηκε ότι ο κ. John McCain συναντήθηκε με μία συγκεκριμένη ομάδα ανταρτών στη Συρία, η οποία σήμερα είναι γνωστή ως ΙSIS και δρα κατά κύριο λόγο στο βόρειο Ιράκ διαπράττοντας τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο γερουσιαστής της Αριζόνας μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ δήλωσε στο CNN:
«Ήταν μια πολύ συγκινητική εμπειρία για μένα να ανταποκριθώ στις ανάγκες αυτών των μαχητών που αγωνίζονται πάνω από δύο χρόνια. Εχω πλήρη επίγνωση για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και ότι είναι πολύ ανήσυχος για την δραματική εισροή μαχητών της Χεζμπολάχ, περισσότεροι από τους οποίους είναι και φυσικά, για την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων του Μπασάρ αλ Άσαντ».
Στις εικόνες που κυκλοφόρησε πρόσφατα η ISIS, ο κ. John McCain εμφανίζεται, εκτός των άλλων, να φωτογραφίζεται και με τον στρατηγό Salim Idris, ο οποίος ήταν τότε ο αρχηγός τουΕλεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος παραγκωνίσθηκε από την ομάδα των φανατικών ισλαμιστών που υποστήριζε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ.
Δεν είναι όμως μόνον οι συναντήσεις τουν κ. McCain που προσελκύουν το ενδιαφέρον, καθώς μετά από αυτές παρατηρείται ταχεία ανάπτυξη της ΙSIS, η οποία διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά, προμηθεύεται σύγχρονο και πανάκριβο πολεμικό εξοπλισμόκαι επεκτείνει με ταχύτατους ρυθμούς τη δράση της στο βόρειο Ιράκ αξιοποιώντας την αποχώρηση των αμερικναικών στρατευμάτων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αινιγματικός «Αλ-Μπαγκντάντι», ο ηγέτης της ISIS, οποίος μοιάζει να έρχεται από το πουθενά και υποστηρίζει πως είναι ο νέος χαλίφης του μουσουλμανικού κόσμου. ΟIbrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai παλαιότερα γνωστός ως Dr Ibrahim και Abu Du’a, και τώρα πιο ευρέως γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έχει κατηγορηθεί σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο πως ήταν πράκτορας της CIA. Αν και δεν διαψεύδεται ούτε και επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία, είναι γεγονός ότι ο Μπαγκντάντι εμφανίζεται ως το «αγαπημένο παιδί» του Δυτικού Στρατιωτικού Συγκροτήματος.
Η όλη πορεία της οργάνωσης, όμως, δημιουργεί πλήθος ερωτηματικά. Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος τού Ιράκ και του Λεβάντε («ISIS» – όπου με τον όρο Λεβάντε εννοείται η Συρία) είναι τόσο σκληροπυρηνική και χρησιμοποιεί τόσο βίαιες κι ακραίες μεθόδους ώστε αποκηρύχθηκε ακόμη κι από την «μαμά» Αλ Κάιντα!
Η συγκεκριμένη ομάδα των ένοπλων τζιχαντιστών δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 από τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, κι ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν ανοιχτά τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, εκ των ηγετικών μορφών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικών αναλυτών η οργάνωσή του διαθέτει 10.000 έως 12.000 μέλη μεταξύ των ακραίων σουνιτών της Συρίας. Όμως, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο της Guardian, «οι φιλοδοξίες του Μπαγκντάντι να αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο στην οργάνωση Μέτωπο Αλ Νούσρα (σ.σ: το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία), ανάγκασε πριν λίγο καιρό τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, να ανακηρύξει το Μέτωπο Αλ Νούσρα ως τη μόνη πτέρυγα του δικτύου στη Συρία, συνιστώντας στο ISIL να περιορίσει τις δραστηριότητες του στο Ιράκ και να παραιτηθεί από τον αγώνα στη Συρία».
Ο 43χρονος Μπαγκντάντι διαφώνησε με τον Αλ Ζαουάχρι,σχετικά με το διαχωρισμό του ένοπλου αγώνα σε κάθε χώρα, οπότε η Αλ Κάιντα διέκοψε τις σχέσεις της με το ISIL, που πλέον μάχεται αυτόνομα για τη δημιουργία ενός νέου «χαλιφάτου» στο Ιράκ και τη Συρία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ένα δείγμα της ωμότητας και των ακραίων μεθόδων της ISIS είχε φανεί από πέρσι, όταν η οργάνωση είχε επιβάλλει καθεστώς τρόμου στην πόλη Ράκα, που βρίσκεται στη βόρεια Συρία.
Όπως σημειώνουν οι «International Business Times», η ISIS πλέον είναι η οικονομικά ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως, αφού με την κατάληψη της Μοσούλης οι εξτρεμιστές «ξάφρισαν» πολλές τράπεζες βάζοντας στον… κουμπαρά της οργάνωσης τους ποσό που κατά ορισμένους υπολογισμούς υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες ελέγχουν ένα σημαντικό δίκτυο εξαγωγής πετρελαίου.
Το ερώτημα παραμένει: Η εντολή του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα για επανάληψη των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Ιράκ μπορεί πλέον να αναχαιτίσει την οργάνωση;
Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΗΕ κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στο Ιράκ στη σκιά της επέλασης των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο βορρά. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Ιράκ έχοντας ανάγκη τροφής και στέγης. Οι βιαιότητες της ISIS, από την άλλη πλευρά, συνεχίζονται προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.
Κρίσιμη παραμένει σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η κατάσταση των Γεζίντι που έχουν αποκλειστεί στο όρος Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι είναι λιγότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Κατ” επέκταση απομακρύνεται το ενδεχόμενο αμερικανικής επιχείρησης διάσωσης, ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αποστέλλουν ανθρωπιστική βοήθεια για τα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας που κατέφυγαν στο όρος Σιντζάρ για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.
Αμερικανικά και ιρακινά αεροσκάφη παραδίδουν τροφή και νερό στο όρος Σιντζάρ, και τις τελευταίες ημέρες Κούρδοι από τη γειτονική Συρία έδωσαν μάχες για να ανοίξουν έναν διάδρομο σωτηρίας στο βουνό, επιτρέποντας σε 45.000 αποκλεισμένους να διαφύγουν.
Κηρύσσοντας το Ιράκ στην ύψιστη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι θα ενισχύσουν τη βοήθεια προς τους πολίτες που διέφυγαν από το όρος Σιντζάρ και τους 400.000 Ιρακινούς που έχουν καταφύγει στην κουρδική επαρχία Νταχούκ, όπου ο τοπικός πληθυσμό να αδυνατεί να τους παράσχει τροφή.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,5 εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί από τον Ιούνιο όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, συνεχίζοντας έκτοτε την ταχεία προέλασή τους στα βόρεια και δυτικά της χώρας.
Οι τρεις άλλες χώρες που έχουν κηρυχθεί στο «επίπεδο 3 έκτακτης ανάγκης» είναι η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Πρόσφατα ο Independent έγραφε ότι ένα ερώτημα που απασχολεί συχνά όλους τους ανθρώπους με αριστερή συνείδηση είναι: τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό ενός φανατικού εξτρεμιστή και έχει τόσο ακραίες αντιλήψεις; «Όπως με τους γερμανούς Ναζί, έτσι και στην περίπτωση των τζιχαντιστών της ISIS είναι παντελώς αδύνατο να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τη λογική που κρύβεται πίσω από τα εξτρεμιστικά τους πιστεύω».
Μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, πολλά άρθρα γνώμης αφιερώθηκαν προκειμένου να «εξηγηθεί», τρόπον τινά, το σκεπτικό πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σημείωνε ο Independent. Η άποψη που επικράτησε ήταν ότι το φιτίλι πίσω από τη φασιστική αυτή βία είναι πάντα κι οπωσδήποτε ένα: η φτώχεια και οι πάσης φύσεως κακουχίες. Ή, τουλάχιστον, αυτό θεωρήσαμε τότε.
Στην πραγματικότητα όμως, το πόσο παράλογος είναι ο βίαιος ισλαμικός εξτρεμισμός φάνηκε τα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν νεαροί φανατικοί άρχισαν να βάζουν βόμβες και να ανατινάζουν νυχτερινά κέντρα. Οι βρετανικής καταγωγής ισλαμιστές που σχεδίαζαν το 2004 να δολοφονήσουν τους νεαρούς θαμώνες του διάσημου κλαμπ Ministry of Sound στο Λονδίνο δεν απέδωσαν τις πράξεις τους στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ή στην Παλαιστίνη αλλά, όπως είπαν μετά, απλώς ήθελαν «να σκοτώσουν αυτά τα ανθρώπινα σκουπίδια που χόρευαν στην πίστα».
“Με άλλα λόγια, αυτό που απεχθάνονται όλοι οι δυνητικοί βομβιστές δεν είναι η ανικανότητα της Δύσης να είναι αρκετά φιλελεύθερη αλλά ο ίδιος μας ο φιλελευθερισμός, τόνιζε.
Όπως επισημαίνει το άρθρο, σε όλα τα φανατισμένα θρησκευτικά κινήματα της ιστορίας, περιλαμβανομένου του ισλαμισμού, εντοπίζεται μια έμμονη ιδέα σχετικά με την συμπεριφορά που (πρέπει να) επιδεικνύει μια γυναίκα. Ο Σαΐντ Κουτμπ, συγγραφέας της «βίβλου» του ισλαμισμού με τίτλο «Milestones», ασπάστηκε μια φονταμενταλιστική εκδοχή του ισλάμ αμέσως μετά από μια επίσκεψή του στις ΗΠΑ όπου ένιωσε αποστροφή για την ελευθερία που απολάμβαναν οι Αμερικανίδες.
Φυσικά η ίδια η Δύση αναμφίβολα συμπεριφέρθηκε με τρόπους που βοήθησαν στη δημιουργία μαζικών ισλαμιστικών κινημάτων, όπως το ISIS. Ωστόσο, ας είμαστε ξεκάθαροι σε ένα πράγμα: η ριζική αιτία του φασισμού _ και η ISIS επιδίδεται σε θρησκευτικό φασισμό _ είναι η απόλυτη απόρριψη της πολυφωνικής και δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό που δεν μπορεί με τίποτα να ανεχτεί η κάθε ISIS δεν είναι τόσο οι αποχρώσεις των διαφόρων συμπεριφορών μας όσο η ίδια μας η ύπαρξη _ εξ ου οι σημερινές προσπάθειες του ISIS να εξολοθρεύσει σύσσωμες «μη ισλαμικές» θρησκευτικές μειονότητες στο Ιράκ.
Ο Λέον Τρότσκι είχε εντοπίσει τα ψυχοπαθογενή στοιχεία του φασισμού. Γράφοντας στις αρχές της δεκαετίας του 1930 σχετικά με την άνοδο του ναζισμού, παρατήρησε το εξής: «Σήμερα, όχι μόνο στα αγροτόσπιτα αλλά και στους ουρανοξύστες, δίπλα στον 20ό αιώνα ζει ταυτόχρονα και ο 10ος ή ο 13ος. Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό, αλλά παράλληλα πιστεύουν στις μαγικές δυνάμεις ή στον εξορκισμό».
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σήμερα και στη Συρία και το Ιράκ: δίπλα στον 21ο αιώνα, συνυπάρχει ο 7ος. Το να αναζητούμε την γενεσιουργό αιτία της ISIS μας κάνει να χάνουμε το πραγματικό νόημα: ότι η εξτρεμιστική αυτή ισλαμιστική οργάνωση αντιπροσωπεύει όλη την υποχθόνια βαρβαρότητα που συχνά - πυκνά βγαίνει στην επιφάνεια από τα βάθη του ανθρώπινου υποσυνείδητου.
http://www.hitandrun.gr/pii-krivonte-piso-apo-tous-makelarides-tis-usis/