Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Μάθημα η Τιμισοάρα της προπαγάνδας

Διάβασα προσεκτικά το χθεσινό πρωτοσέλιδο στην «Εφ. Συν.» «Μαγειρεύοντας κυβερνήσεις». Ητοι, πώς «Η εγχώρια διαπλοκή σε αγαστή συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού απεργάζεται μετεκλογικά σενάρια» και πώς όλοι αυτοί «Κατασκευάζοντας συνειδήσεις προετοιμάζουν μετεκλογικές κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας. Η έως χθες αντιπολίτευση, από κοινού με εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, προωθούν σενάρια με πρότυπο την παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση».
Αυτά είναι, λίγο-πολύ, γνωστά από τον «νόμο των πιθανοτήτων» και τη «θεωρία των παιγνίων» (να θυμηθούμε και τον Βαρουφάκη). Διότι πολλοί την πολιτικήν εμίσησαν, τις πολιτικές προβλέψεις ουδείς. Εξ αυτού και, οσάκις οι συνθήκες προσφέρονται, τα εκάστοτε «μαγειρέματα»: τεχνικές προς επίτευξη επιθυμητών λύσεων∙ είναι και αυτά σκοπούμενες προβλέψεις, ώστε να αποτραπούν γνήσιες προβλέψεις, ανεπιθύμητες.
Παρακολουθώ κι εγώ (όσο προλαβαίνω, γιατί τα πράγματα τρέχουν ιλιγγιωδώς!) σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων που επιδίδονται και εις την… μαγειρικήν. Να μη μείνω στην ασφαλή αοριστία, αναφέρομαι σε: «Νέα», «Βήμα», «Καθημερινή», «Εθνος», ελάχιστα από «Πρώτο Θέμα», και, ας μου επιτραπεί, ξέρω τι σημαίνει «παίρνω θέση»… ορθία ή επικλινή ή ντιπ «τ’ ανάσκελα».
Το θέμα είναι ότι, προσωπικά, δεν ξεχνάω την Τιμισοάρα του Δεκεμβρίου 1989. Τότε ήταν η Τιμισοάρα, η αληθινή, της εξέγερσης των Ρουμάνων εναντίον του καθεστώτος Τσαουσέσκου και η Τιμισοάρα, η πλαστή, της προπαγάνδας, με τους εκατοντάδες νεκρούς σε ομαδικούς τάφους, που ήταν στημένες εκταφές παρελθόντων ετών όπως αποδείχτηκε. Αλλά προτού αποδειχθεί, έφαγα το παϊδάκι (ομαδικοί τάφοι ήταν αυτοί!) αμάσητο και έγραψα, στην «Ελευθεροτυπία» τότε, για «νέα Γκουέρνικα»! Εκτοτε… φυσάω και το γιαούρτι.
Βεβαίως και γίνονται «μαγειρέματα»∙ ποιος δεν το βλέπει! Μη βάλουν όμως τα «μαγειρέματα» στο απυρόβλητο τον ΣΥΡΙΖΑ, για όσα δεν τον εμπόδιζαν τα μνημόνια να κάνει και δεν τα έκανε στο επτάμηνο που (συν)κυβέρνησε. Να γυρίσουμε σελίδα και να «πάμε μπροστά», αλλά με όλο το βιβλίο, όχι με επιλεγμένα κεφάλαια…
http://www.efsyn.gr/arthro/mathima-i-timisoara-tis-propagandas