Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΟΛΑΤΣΙΟ με τεφτέρι ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Στοιχεία-σοκ από τα κυλικεία των σχολείων! Υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να φέρουν φαγητό ούτε από το σπίτι
Ρεπορτάζ
Αγγελος Σκορδάς
Τη στιγμή που οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας ερίζουν για το οποίος θα ικανοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους σκληρούς των Βρυξελλών, εφαρμόζοντας μέχρι κεραίας τις επιταγές του τρίτου αιμοσταγούς Μνημονίου, και τα πολιτικά κόμματα ανεξαρτήτως χρωματισμού πετούν χιλιάδες ευρώ για τηλεοπτικά σποτ, ακόμα ένα ηχηρό χαστούκι έρχεται να τα αφυπνίσει από τον προεκλογικό τους λήθαργο. Τα στοιχεία του Σωματείου Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» για την αδυναμία των μαθητών να αγοράσουν κολατσιό αποδεικνύουν ότι τα κόμματα, που την Κυριακή διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, περί άλλα τυρβάζουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Στέφανο Φακούδη, τα... τεφτέρια στα κυλικεία των σχολείων έχουν πάρει φωτιά, ενώ δεν είναι λίγοι οι μαθητές που αδυνατούν όχι απλά να πληρώσουν για το κολατσιό τους αλλά έστω και να φέρουν φαγητό από το σπίτι, όπως κάνουν πια οι περισσότεροι συνομήλικοί τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν αντέχουν να σηκώσουν το «βάρος» των ελάχιστων ευρώ που θα κόστιζε ένα μικρό γεύμα.
Λιποθυμίες
Πολιτευτές μικρών και μεγαλύτερων σχηματισμών, όπως φαίνεται, έχουν αποβάλει από τη μνήμη τους τα πρόσφατα περιστατικά λιποθυμιών μαθητών στα προαύλια των σχολείων, λόγω υποσιτισμού, ενώ έχουν ξεχαστεί προ πολλού και οι όποιες δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας περί σίτισης των μαθητών που έχουν ανάγκη.

«Η κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειες των παιδιών, που σε μεγάλο ποσοστό πλέον δεν αγοράζουν κάτι από το κυλικείο αλλά φέρνουν το κολατσιό τους από το σπίτι. Υπάρχει όμως κι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, τουλάχιστον 20%, που αδυνατούν να κάνουν ακόμη κι αυτό, δηλαδή να πάρουν μαζί τους φαγητό από το σπίτι» περιγράφει ο κ. Φακούδης συμπληρώνοντας ότι με το πέρασμα των χρόνων η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται περαιτέρω. Ο τζίρος των κυλικείων, ακόμα και στα «εύπορα» ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης, έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ ένας στους τρεις επαγγελματίες του κλάδου έχει αναγκαστεί να τα παρατήσει, καθώς αδυνατεί να καλύψει ακόμα και την ασφάλισή του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας παγκόσμιας έρευνας της UNICEF, στη χώρα μας το 40,5% των παιδιών (από 23% το 2008) ζει στα όρια της φτώχειας και ένα στα έξι ζει σε συνθήκες στέρησης. Μάλιστα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30ή θέση μεταξύ 35 κρατών με αναπτυγμένες οικονομίες ως προς την παιδική φτώχεια. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα Ελληνόπουλα μαζί με τα παιδιά από Ισλανδία, Ισπανία, Κροατία, Ιρλανδία και Λετονία είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο από την παγκόσμια ύφεση των τελευταίων επτά ετών
http://www.dimokratianews.gr/content/53029/kolatsio-me-tefteri-gia-toys-mathites