Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της εκλογικής αναμέτρησης

 Συντάκτης: 
Ο λαός με τη ψήφο του έθεσε το πλαίσιο για τη διακυβέρνηση της χώρας επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία. Η εκλογική συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα και μπορεί να πανηγυρίζει δικαίως. Πανηγυρική είσοδος στη Βουλή της Ένωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εκλογική καθίζηση για το Ποτάμι που χάνει τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Εκτός Βουλής η Λαϊκή Ενότητα. Κράτησε τις δυνάμεις του, το ΚΚΕ. Ελαφρώς ενισχυμένη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Η Νέα Δημοκρατία ούτε διαλύθηκε, ούτε τελειώνει»

Προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκηςδήλωσε: «Ολοκληρώθηκε μια εκλογική μάχη, την οποία δώσαμε με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, πολιτισμένα. Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι διαμορφώνεται ολοκληρωμένα με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Τον συγχαίρω και τον καλώ να σχηματίσει την κυβέρνηση που πρέπει, να έρθει στη Bουλή και όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε.
Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα απάντησε: «Καταρχήν να σας πω ότι το Γενάρη κάποιοι νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και τώρα νόμιζαν ότι θα μας τελειώσουν. Η Νέα Δημοκρατία ούτε διαλύθηκε, ούτε τελειώνει. Είναι ένα κόμμα που αποδεικνύει ότι είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός, πυλώνας της δημοκρατίας και εγγύηση για τη σταθερότητα, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το μέλλον του τόπου και έτσι παραμένει. Έχει τις διαδικασίες τις δημοκρατικές και όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στην ώρα τους. Αυτό που προέχει είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, να δούμε τα προβλήματα της Δευτέρας και να προχωρήσουμε».

«Ο ελληνικός λαός επιβράβευσε το μήνυμα ενότητας»

«Ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη να συγκροτήσει κυβέρνηση τετραετίας καθώς κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του. Οι αυτοδυναμίες αποδείχθηκαν αυταπάτες», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, για τα εκλογικά αποτελέσματα.
Λίγο νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας τα συγχαρητήριά της και επισημαίνοντας ότι θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν καταστροφή του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν» και πως «η λεηλασία του πολιτικού μας χώρου τελείωσε οριστικά».
« Η πρότασή μας για επιστροφή στο κοινό μας σπίτι έγινε αποδεκτή», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως ο ελληνικός λαός επιβράβευσε το μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε το ΠΑΣΟΚ.
Εκτίμησε ως θετικό το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κάνοντας λόγο για «νέα δυναμική στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς».

«Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει την πολιτική, εκλογική και κοινοβουλευτική του δύναμη»

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες που το τίμησαν με την ψήφο τους στις σημερινές εκλογές, όσους και όσες αγνόησαν εκβιαστικά διλήμματα, ξεπέρασαν αναστολές, επιμέρους επιφυλάξεις και συναντήθηκαν με το ΚΚΕ», ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του, ο Γ.Γ. της ΚΕ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει την πολιτική, εκλογική και κοινοβουλευτική του δύναμη στην «τιτάνια προσπάθεια που πραγματικά πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα για τη συνολική ανασύνταξη, ενδυνάμωση του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για την οικοδόμηση μιας μεγάλης κοινωνικής-λαϊκής συμμαχίας».
«Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που ο αγώνας της ενάντια στα μνημόνια είναι ταυτόχρονα και συνεπής αγώνας ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που τα γεννά και τις λυκοσυμμαχίες που φέρνουν μόνο νέα δεινά στο λαό, τη χώρα και τη νεολαία», πρόσθεσε.

ΛΑ.Ε.: Χάσαμε μια μάχη, δε χάσαμε τον πόλεμο

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αφού οριστικοποιήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με τη ψήφο τους. Να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτια της ΛΑ.Ε. Δώσαμε ένα τίμιο και ωραίο αγώνα με πολλές δυσκολίες και επιθέσεις κάτω από τη μέση. Χάσαμε μια μάχη, δε χάσαμε τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Από αύριο, την Ελλάδα την περιμένει ένας μνημονιακός Αρμαγεδδών. Δεν θα οπισθοχωρήσουμε, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

«Συννεφιά» στο Ποτάμι

Στους πολίτες και στον εαυτό του πέταξε την ευθύνη για την εκλογική καθίζηση του κόμματός του ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνοντας ότι «πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε πορεία, αλλά επιστρέφουμε στον Γενάρη. Ο λαός αποφάσισε να εκλέξει την ίδια κυβέρνηση».
Ο Σταύρος Θεοδωράκής προανήγγειλε εξελίξεις στο κόμμα τονίζοντας ότι «Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του και αυτό μας δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς για τα λάθη» για να προσθέσει ότι «Όταν κάτι δεν πάει καλά σε ένα κόμμα η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον επικεφαλής. Το τι θα αποφασίσουμε θα κριθεί τις επόμενες ημέρες».
Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και ούτε υπάρχει κάποιος λόγος να μιλήσει μαζί του.

«Θα ενωθούν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές»

«Δώσαμε μάχη απέναντι σε δημοσκόπους, πληρωμένους δολοφόνους που μας ήθελαν εκτός Βουλής» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ότι το κόμμα του κατάφερε να φέρει την εθνική συμφιλίωση τονίζοντας ότι «θα ενωθούν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, αλλά με μία αγάπη: Την Ελλάδα».
«Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι μέχρι και σήμερα το μεσημέρι επέμεναν ότι η διαφορά των κομμάτων θα ήταν κάτω από μονάδα. Γνώριζαν, αλλά προσπάθησαν να προστατεύσουν αυτούς που τους πλήρωναν» είπε ο Πάνος Καμμένος για να προσθέσει «Τα γλέντια στη Μύκονο με τις σαμπάνιες των 60.000 ευρώ τελείωσαν. Τα πάρτι με τα θαλασσοδάνεια τελείωσαν».

«Αντέξαμε»

«Παρά την πόλωση και τον αβυσσαλέο πόλεμο, αντέξαμε και η νίκη αυτή ανήκει αποκλειστικά στους νέους και τις νέες της χώρας, αυτοί είναι οι "ιδιοκτήτες" αυτής της νίκης» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, φανερά συγκινημένος.

http://www.efsyn.gr/arthro/oi-hamenoi-kai-oi-kerdismenoi-tis-eklogikis-anametrisis