Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Η Τουρκία στο χείλος του εμφύλιου πολέμου, προειδοποιεί Κούρδος πολιτικός

Απόδοση κειμένου-Επιμέλεια: Χαραλαμποπούλου ΑγγελικήΑρχικό κείμενο: Turkey on brink of civil war, warns leading Kurdish politician
Ishaan Tharoor, Washingtonpost

Ο αρχηγός του βασικού φιλο-κουρδικού πολιτικού κόμματος της Τουρκίας προειδοποίησε ότι η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού εμφύλιου πολέμου μεταξύ των κρατικών δυνάμεων και Κούρδων αυτονομιστών μαχητών. Οι παρατηρήσεις αυτές από τον Selahattin Demirtas, συμπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, ακολουθήθηκαν από μια ανησυχητική νύχτα βίας και βομβιστικών επιθέσεων στη Τουρκία, με εκατοντάδες καταγεγραμμένες επιθέσεις από εθνικιστικές συμμορίες σε γραφεία του κόμματος του Demirtas, γνωστό με την τουρκική συντομογραφία HDP, καθώς και για σε απλούς Κούρδους.

Αυτά τα περιστατικά ήταν εν μέρει μια αντανάκλαση του υποβόσκοντος αντι-κουρδικού αισθήματος σε μια εβδομάδα που 29 μέλη του τούρκικου προσωπικού ασφαλείας σκοτώθηκαν σε διάστημα τριών ημερών στα χέρια ύποπτων ανταρτών του κουρδικού ΡΚΚ. Μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, περισσότεροι από 100 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αναφορές. Τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις έχουν πλήξει σοβαρά θέσεις του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία και κατά μήκος των συνόρων στις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ.
Turkish nationalists demonstrate against the Kurdish Workers Party (PKK) in Istanbul on Sept. 8 ,2015.
Η σύγκρουση έχει στοιχίσει περίπου 40.000 ζωές από τότε που άρχισε, το 1984. Μια εκεχειρία το 2013 οδήγησε σε μια εύθραυστη ειρήνη. Οι εκλογές του Ιουνίου είχαν σαν αποτέλεσμα ο Demirtas και το HDP να συσπειρώσουν το 14 τις εκατό των ψήφων και ως εκ τούτου να αποτρέψουν το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από τη νίκη μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, οι συνομιλίες για μια συμμαχία απέτυχαν, οι εντάσεις με το ΡΚΚ οξύθηκαν, και τώρα ο Demirtas και οι πολιτικοί του σύμμαχοι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή στις προγραμματισμένες εκλογές του Νοεμβρίου.
Δεδομένου, βέβαια, ότι τα πράγματα δε θα κυλήσουν περαιτέρω εκτός ελέγχου.
«Καθίσταται αδύνατο να διενεργηθούν εκλογές με τη δεδομένη κατάσταση ασφαλείας στη περιφέρεια,» δήλωσε τη Τετάρτη ο Demirtas, επισυνάπτοντας το προηγούμενο βράδυ εμπρησμού και βίας αναφορικά με τις κρατικές δυνάμεις. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια εκστρατεία λιντσαρίσματος.» Τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του HDP στην Άγκυρα, καθώς και εκατοντάδες άλλες θέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, φαίνεται πως γίνονται επίκεντρο συντονισμένων επιθέσεων.
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmed Davutoglu, βασικός σύμμαχος του Erdogan, επέκρινε το χάος, το οποίο περιελάμβανε, επίσης, επιθέσεις σε μια σειρά γραφείων που ανήκουν σε εφημερίδες που είχαν επιτεθεί στο ΑΚΡ. «Είναι απαράδεκτο να καταστρέφονται ιδρύματα ΜΜΕ, κτήρια πολιτικών κομμάτων και περουσίες συμπολιτών μας,» δήλωσε ο Davutoglu.
Παρόλα αυτά, τα κάρβουνα είναι καυτά. Ένας Τούρκος γενικός εισαγγελέας έχει ανοίξει τώρα τη διαδικασία για να αφαιρέσει από τον Demirtas τη πολιτική του ασυλία με την αιτιολογία ότι έχει «υποκινήσει» υποστηρικτές του να προβούν σε αντίποινα εναντίον των εθνικιστικών διαδηλώσεων.
Την Πέμπτη, ο Demirtas οδήγησε με τα πόδια μια αντιπροσωπεία, σε μια προσπάθεια να φτάσει στη «πολιορκημένη» νοτιοανατολική πόλη Cizre, η οποία έχει περικυκλωθεί και τελεί υπό απαγόρευση της κυκλοφορίας για την τελευταία εβδομάδα από τον τουρκικό στρατό, οι οποίοι διεξάγουν «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με απώλειες στην κυρίως κουρδική πόλη.
Το HDP είναι ένα ετερόκλητο κόμμα αριστερών, φεμινιστριών, Κούρδων και άλλων μειονοτικών ομάδων, οι οποίες σημείωσαν μια ιστορική εκλογική νίκη τον Ιούνιο κερδίζοντας απήχηση τόσο στους Κούρδους αγρότες ψηφοφόρους στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, όσο και στους αστούς ψηφοφόρους σε δυτικές πόλεις της χώρας που διάκειντο εναντίον του Erdogan. Αλλά οι επικριτές του Demirtas και του HDP λένε ότι είναι μια μεταμφιεσμένη έκδοση του ίδιου του ΡΚΚ - ένα πολωτικό σύνολο που διασύρθηκε από τους περισσότερους απλούς Τούρκους, όμως ακόμα αποπνέει σημαντική συμπάθεια μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας, μια μειονότητα που υπέστη δεκαετίες πολιτιστικής καταπίεσης στα χέρια του τουρκικού κράτους.
Το HDP, όσο και άλλοι αντίπαλοι του Erdogan, ισχυρίζονται ότι το σημερινό πολιτικό κλίμα έχει τροφοδοτηθεί από το δημαγωγικό πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος, εφορμώμενος από την αποτυχία των εκλογών του Ιουνίου, είναι ικανός να βάλει το κυρίως κουρδικό κόμμα πίσω στη θέση του. Είναι ασαφές το κατά πόσον η εν λόγω στρατηγική - αν πρόκειται καν για στρατηγική - λειτουργεί. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν επί του παρόντος οποιαδήποτε κέρδη στην υποστήριξη του ΑΚΡ.
Αλλά είναι επίσης ασαφές εάν τα περισσότερα σκληροπυρηνικά στοιχεία του ΡΚΚ, παρά τις παρακλήσεις των πολιτικών του HDP, θα περιορίσουν τη βίαιη εξέγερση τους. Ένας σχετιζόμενος με το ΡΚΚ εξέδωσε την Πέμπτη πρόσκληση για "συνολική αντίσταση." Οι αναλυτές επισημαίνουν ένα ισχυρό ρεύμα του μαχητικού κουρδικού εθνικισμού μεταξύ των νέων της περιοχής, που αναζωπυρώθηκε εν μέρει από την επιτυχία των κουρδικών παρατάξεων της Συρίας στα νότια των συνόρων.
Εν τω μεταξύ, η ευφορία της εκλογικής επιτυχίας του HDP νωρίτερα αυτό το χρόνο - μια ιστορική στιγμή που είδε το κουρδικό εθνικιστικό κίνημα να εισέρχεται στο τουρκικό πολιτικό ρεύμα - μοιάζει μια μακρινή ανάμνηση.

Τον Ιούνιο, ο Ziya Pir, ένας υποψήφιος του HDP από την νοτιοανατολική πόλη Diyarbakir, μίλησε με αισιοδοξία στο WorldViews για το μέλλον.
«Θέλουμε ειρήνη", δήλωσε ο Pir, ο οποίος μεγάλωσε στην εξορία στη Γερμανία και του οποίου ο θείος ήταν ένας από τους ιδρυτές του ΡΚΚ. Μίλησε για σχέδια μεταρρύθμισης του Τουρκικού συντάγματος, το οποίο επιβλήθηκε από μια στρατιωτική χούντα το 1982. «Θέλουμε ένα νέο σύνταγμα με ελευθερίες για όλα τα άτομα, όπου όλοι οι πολιτισμοί και οι θρησκείες μπορούν να συνυπάρχουν εξίσου."
Τώρα, αντί να ονειρεύονται μια νέα αρχή, κάποιοι είναι σε αναμονή για την επόμενη νύχτα της βίας.

Source:https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/09/10/turkey-on-b...

icmu.nyc.gr