Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Μαύρη Τρίτη για μετοχές και ομόλογα Προληπτική... στήριξη ψάχνει η Ελλάδα και οι οικονομίες διεθνώς

Βουτιά -5,7% σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει σε νέα χαμηλά έτους και σε χαμηλά 13 μηνών, στις 948,21 μονάδες. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2013 (939,34 μονάδες). Ποιά έξοδος στις αγορές; Σε χαμηλό δύο μηνών βρέθηκαν οι μετοχές στο Τόκιο, καθώς η Wall Street υπέφερε πάλι από τις ανησυχίες για την παγκόσμια επιβράδυνση και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Υποχωρούν σε χαμηλό 8μηνου οι ευρω-αγορές.
Ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε και το 6% με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί έως τις 943,60 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 6,16%.
Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 18,45%.
 
Η αξία των συναλλαγών ήταν σημαντικά αυξημένη έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης και ανήλθε στα 166,03 εκατ. ευρώ.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,00%.
 
Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-10,47%), της Ελλάκτωρ (-10,10%), της ΔΕΗ (8,70%), της Ιντραλότ (-8,09%), της MIG (-8,05%), της Folli Follie (-7,69%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-7,57%), της Alpha Bank (-7,31%) και του ΟΠΑΠ (-7,14%).
 
Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Εμπορίου (-7,67%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,65%), των Κατασκευών (-7,47%) και των Τραπεζών (-7,08%).
 
Ανοδικά κινήθηκαν 29 μετοχές, 114 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.
 
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τηλέτυπος +19,83%, Medicon +19,82%, Geniki +17,65%, Σφακιανάκης +11,48% και Παϊρης +9,90%.
 
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Spider -20,00%, Δομική Κρήτης -20,00%, Βιοτέρ -19,91%, Βαρβαρέσος -18,13% και Altec -16,67%.
 
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πριν από λίγο είχε αυξηθεί στο 7,06%, με αποτέλεσμα το spread, η διαφορά απόδοσης (περιθώριο) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο (του οποίου η απόδοση υποχωρεί στο 0,87%) να διευρυνθεί στο 6,21% από 5,78%. Είναι η πρώτη φορά από τον φετινό Μάιο που σπάει το «φράγμα» του 7%, διευρύνοντας το χάσμα, την ώρα που η έξοδος στις αγορές έχει γίνει καραμέλα.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον σκεπτικισμό που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ, όπως αυτός αποτυπώθηκε χθες στις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σέλινγκ (Hans Joerg Schelling)- αναφορικά με το σχέδιο πρόωρης εξόδου της χώρας από τον μηχανισμό του Μνημονίου.
Το Bloomberg σημειώνει πως οι ανησυχίες των επενδυτών πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια χωρίς την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, φρέναρε απότομα στο δεύτερο μεγαλύτερο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων φέτος.
Νέο άλμα στο κόστος δανεισμού, στο 7% το επιτόκιο των 10ετών ομολόγωνΝέο άλμα στο κόστος δανεισμού, στο 7% το επιτόκιο των 10ετών ομολόγωνΣε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να έχει αυξηθεί στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.
Εκτός από τον ευρω-Νότο και την ελληνική τραγωδία, το παγκόσμιο δράμα δεν κρύβεται, ούτε στην ευρωζώνη. Στο κάδρο μπαίνουν Γαλλία-Ιταλία, ως οι νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ (μαζί με τη Γερμανία), στη σκιά των διευρυνόμενης κρίσης στο σύστημα που έχει σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους διεθνώς.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σήμερα για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω ενδείξεων ότι τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας πλήττουν τη δυναμική κερδοφορίας των εταιρειών και η εμπιστοσύνη των επενδυτών συνεχίζει να εξασθενεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 5,1% από τις 6 Οκτωβρίου, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 και οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις από την επιδημία του Έμπολα.
Το ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης που καταρτίζει για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία μειώθηκε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012.
Νέα κρίση
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Αγγλίας (ΤτΑ), Carney, εκτιμά ότι η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές θα αυξηθεί, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η ΤτΑ θα αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.
Επισήμανε ότι η αδύναμη ζήτηση παγκοσμίως, προκαλεί την υποχώρηση του πληθωρισμού σε ορισμένες χώρες. Ανέφερε ότι η πιθανή αύξηση του βασικού επιτοκίου της Τραπέζης της Αγγλίας θα είναι περιορισμένη, καθώς έχουν ενισχυθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τραπέζης της Γερμανίας (Weidmann) υποστήριξε ότι ορισμένα από τα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολίτικης, που έχει λάβει η ΕΚΤ, είναι αμφισβητήσιμο εάν εμπίπτουν εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της. Εκτιμά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να διατηρηθούν σε ιδιαιτέρως χαμηλό επίπεδο για μεγαλύτερη χρονική περίοδο από την αναγκαία. Θεωρεί ότι έχουν ενισχυθεί οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας Γαλλίας και Ιταλίας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2015 αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς κανόνες, που έχουν τεθεί στην Ευρωζώνη.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού της Γαλλίας αναφέροντας ότι έχει προσαρμοσθεί στο περιβάλλον χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης και ιδιαιτέρως χαμηλού πληθωρισμού.
Την Τρίτη ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κάτω του μέσου όρου των 200 ημερών (15.122,11 μονάδες) κλείνοντας στις 14.936,51 μονάδες σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 2,38%.
Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, οι κινεζικές πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν σε χαμηλό 19 μηνών το Σεπτέμβριο λόγω μειωμένης ζήτησης και αύξησης των αποθεμάτων.