Το δικαστήριο έκρινε ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της απάτης...
Δεκατρία χρόνια μετά από το μεγάλο σκάνδαλο με τις μετοχές φούσκες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου χιλιάδες μικροεπενδυτές είδαν μέσα σε λίγους μήνες να εξανεμίζονται οι οικονομίες χρόνων, πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν μία καταδίκη για τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου άφησε άφωνους τους πάντες.
Η Δικαιοσύνη, αποφαινόμενη ότι δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της απάτης, εξέδωσε αθωωτική απόφαση για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση με τις μετοχές-φούσκες στο Χρηματιστήριο!
Μετά από πολύμηνη διαδικασία, που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώους τους 42 κατηγορούμενους, επιχειρηματίες, επενδυτές, χρηματιστές εφοπλιστές κ.α που κάθισαν στο εδώλιο με βαριά αδικήματα, όπως αυτά της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Το δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της απάτης, διότι δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών έπαιξε καθοριστικό ρόλο και τελικά επηρέασε την τελική τους τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο δεκατρία χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, το 2000 μετά από έρευνα για χειραγώγηση μετοχών το 1999.
Η ανάκριση τότε είχε ανατεθεί στην πρώην δικαστική λειτουργό Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία ωστόσο στη συνέχεια κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με χειρισμούς της στη δικογραφία που αφορούσε τις μετοχές της ΣΙΓΑΛΑΣ.
Η δικαστική έρευνα μετά την υπόθεση «Μπουρμπούλια» συνεχίστηκε με εντολή του εισαγγελέα Χαρ.Λακαφώση, ο οποίος είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων φακέλων για τις «μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου».
Ακολούθως, με πρότασή του παραπέμφθηκαν αρχικά σε δίκη 67 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μειώθηκαν, με το εφετειακό βούλευμα που εκδόθηκε, στα 42 που πλέον αθωώθηκαν.
Με την κρίση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μεταξύ άλλων, αθωώθηκαν οι: Παναγιώτης Κονταλέξης - χρηματιστής, Γεώργιος Μπατατούδης - μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης - μέτοχος της 'Αττι-Κατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Γεώργιος Στέγγος, Στυλιανή Στέγγου, Ζωή Στέγγου μέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής, Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγημένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος - χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος - χρηματιστής, Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Ελένη Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλακή (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής - Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Σταύρος Γαλανάκης, Ιωάννης Τσούρτης, Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα - Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου.
Για την παραπομπή των 42, είχε εκδοθεί βούλευμα 836 σελίδων, στο οποίο γινόταν λόγος για τεχνητή αύξηση της αξίας των επίμαχων μετοχών, ενώ παρατίθενται σημαντικά ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Διαπιστωνόταν, επίσης, σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά κυρίως και στο ζήτημα του εσωτερικού τους ελέγχου.
Το βούλευμα, επίσης, υιοθετούσε ανάλογη εισαγγελική πρόταση που διαπίστωνε ότι την επίμαχη περίοδο εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών με τιμές διαφορετικές από τις ανακοινωθείσες στο επενδυτικό κοινό με αποτέλεσμα να δημιουργείται «παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».