Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η πόλη του Αραντζέλοβατς – Καλή επιλογή για μια εκδρομή

Κατά κανόνα, μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές επακολουθεί η σεζόν των εκδρομών. Όλοι όσοι αποφασίσουν να κάνουν εκδρομή στην πόλη Aranđelovac, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων στα νότια του Βελιγραδίου, είτε θα μείνουν περισσότερο καιρό απ’ότι προέβλεπαν, είτε θα ξαναγυρίσουν σύντομα σ’αυτήν την πόλη, που βρίσκεται στην καρδιά της δασώδους σερβικής περιοχής που ονομάζεται Šumadija, επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.
Παρθένα φύση, καθαρός αέρας, ιστορικά μνημεία, υγιεινή τροφή – όλα αυτά αποτελούν αιτία για να ξεφύγει κανείς από το άγχος της καθημερινής ζωής σε μεγάλες πόλεις. Η πόλη Aranđelovac, που απέχει μια ώρα διαδρομή με αυτοκίνητο από το Βελιγράδι, αποτελεί ιδανικό τόπο για ξεκούραση και για αναψυχή. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, δηλ. από τότε που ανακαινίστηκε το πολυτελέστατο ξενοδοχείο Izvor, πέντε αστέρων, όταν η πόλη απέκτησε και ένα μεγάλο aqua πάρκο, στο Aranđelovac έρχονται όλο και περισσότεροι ντόπιοι και ξένοι τουρίστες.
Φυσικές ομορφιές αυτού του τόπου αποτελούν τα παραπλήσια βουνά Bukulja και Venčac, οάσεις παλιών δασών της οξειάς, με ήπιους λόφους και λειβάδια. Το βουνό Bukulja έχει υψόμετρο 696 μέτρων και είναι ιδανικός τόπος για προετοιμασία πολλών αθλητικών ομάδων. Το βουνό Venčac, επίσης πλούσιο με δάση, είναι γνωστό για το λευκό μάρμαρο και για τα λατομεία του, που λειτουργούν εδώ και έναν αιώνα. Από το μάρμαρο του βουνού Venčac κτίστηκαν ο Λευκός Οίκος, στην Ουάσιγκτον, το Άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη, και το μαυσόλειο στον τόπο Οπλένατς, δωρεά του Σέρβου βασιλιά Πέτρου Καρατζώρτζεβιτς Α΄, στο οποίο ενταφιάστηκαν τα μέλη αυτής της σερβικής βασιλικής οικογένειας..
Η πόλη Aranđelovac είναι γνωστή και για το λουτρό Bukovička banja, που έχει πολλές πηγές μεταλλικού νερού και ένα εργοστάσιο εμφιαλώσεως αυτού του νερού, που λέγεται «Πρίγκηπας Μίλος». Μέσα στο ίδιο λουτρό βρίσκεται το πανέμορφο πάρκο, που τέθηκε πρόσφατα υπό προστασία του κράτους και αποτελεί πάρκο με παρθένα φύση, ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την παραπέρα ανάπτυξη του φυσικού κόσμου. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο ίδιο πάρκο βρίσκεται και ένας μεγάλος αριθμός έργων γλυπτικής, επειδή σ’αυτό το πάρκο κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα το Διεθνές συμπόσιο γλυπτών, με τίτλο «Beli Venčac», και, επίσης, κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα η πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Μάρμαρο και ήχοι».
Το πάρκο του λουτρού Μπουκοβίτσκα Μπάνια, στην πόλη Aranđelovac, είναι γνωστό ήδη από τον 19ο αιώνα. και απλώνεται σε έκταση 22 στρεμμάτων. Η περίηγηση αυτού του πάρκου ξεκινάει από το παλιό ξενοδοχείο «Staro zdanje», δωρεά του Σέρβου πρίγκηπα Mihailο Obrenović, από το έτος 1865, και ακολουθεί διάφορα μονοπάτια που διασχίζουν το πάρκο και φέρνουν τον επισκέπτη μέσα σε μια πραγματική όαση παρθένας φύσης.
Οι ντόπιοι και ξένοι τουρίστες πρέπει να επισκεφθούν και το Λαϊκό Μουσείο της πόλης Αραντζέλοβατς, στο οποίο εκτίθενται διάφορα έργα γλυπτικής τέχνης, παλιά αντικείμενα από κεραμεικό και αρχαιολογικά ευρήματα από την τριγύρω περιοχή. Επίσης, στην αίθουσα αυτού του μουσείου βρίσκεται και ένα εθνολιγικό τμήμα. Κεντρική θέση στο μουσείο κατέχουν τα απολιθώματα του σκελετού μιας μεγάλης αρκούδας, που ανακαλύφθηκαν στην σπηλιά Risovača, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης Αραντζέλοβατς.
Στο παραπλήσιο χωριό Orašac μπορεί να δει κανείς πολλά πράγματα από τη σερβική Ιστορία. Συγκεκριμένα, σ’αυτόν τον τόπο, στις 15 Φεβρουαρίου του 1804, δηλ. τη θρησκευτική γιορτή της Υπαπαντής, οι Σέρβοι αποφάσισαν να ξεσηκωθούν κατά των Τούρκων, και ο Καραγεώργιος Σερβίας τέθηκε επικεφαλής των Σέρβων στασιαστών. Στο ίδιο χωριό, σε ένδειξη ανάμνησης προς αυτό το συμβάν, οικοδομήθηκαν μια εκκλησία, ένα σχολείο, ένα μουσείο, και επίσης υπάρχει και ένα άγαλμα του Καραγεωργίου Σερβίας, και, επίσης, υπάρχει μια αναμνηστική βρύση στον λάκκο Marićevića jaruga. Ακριβώς για αυτό, η 15η Φεβρουαρίου επισημαίνεται στη Σερβία σαν ημέρα κρατικής υπόστασης.
Τέλος, στο βουνό Bukulja υπάρχουν μερικά σερβικά παραδοσιακά νοικοκυριά, στα οποία σερβίρονται διάφορα φαγητά, που φτιάχνονται με την παλιά συνταγή. Επίσης, εδώ σερβίρουν και το σπιτικό ρακί, φτιαγμένο από διάφορα είδη φρούτων, και, επίσης, σερβίρουν και βαρελίσιο κρασί. Άλλωστε, η τριγύρω περιοχή της πόλης Αραντζέλοβατς είναι γνωστή για την αμπελουργία της, κι έτσι, εδώ υπάρχουν και μερικές οινοποιϊες, γνωστές για το περίφημο κρασί τους. Στα περίχωρα του Αραντζέλοβατς βρίσκεται και το σερβικό παραδοσιακό χωριό «Brestovi i vizija» (δηλ. «Βελανιδιές και ωραία θέα»), όπου οι επισκέπτες μπορούν να διανυκτερεύσουν σε πολυτελέστατα διαμερίσματα, που μοιάζουν με παλιά σερβικά σπίτια αυτής της περιοχής, τα οποία χρονολογούνται στην εποχή πριν από διακόσια χρόνια.