Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ουκρανία: Κερδισμένη μετά τη συνάντηση Γιανούκοβιτς-Πούτιν Κατά ένα τρίτο μειώνει η Μόσχα την τιμή πώλησης φυσικού αερίου στην Ουκρανία

Την τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου που παρέχεται στην Ουκρανία μείωσε η Μόσχα κατά ένα τρίτο περίπου.

Συγκεκριμένα, από τα 400 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα που αγόραζε το φυσικό αέριο το Κίεβο, τώρα θα καλείται να πληρώνει... μόνο 268,5 δολάρια.

Αυτά συμφώνησαν σε συνάντηση που είχε ο ουκρανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα και ενώ οι διαδηλώσεις για την προσέγγιση Ρωσίας-Ουκρανίας (που θεωρείται ότι απομακρύνει τη δεύτερη από την ΕΕ) συνεχίζονται.

Στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς η Ρωσία συμφώνησε να πραγματοποιηθούν συνομιλίες για να αγοράσει η Μόσχα ουκρανικά ομόλογα αξίας 15 δισ. δολαρίων.

Οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν, ωστόσο, το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας σε τελωνειακή ένωση που συμμετέχει η Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το Κίεβο θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες για να εφαρμόσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που αυτές υπέγραψαν πριν από δύο χρόνια.

Ο Γιανούκοβιτς έχει παραδεχθεί ότι η απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, οφειλόταν και στις ρωσικές πιέσεις.

Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία -και ειδικά από το φυσικό της αέριο-, ενώ το 75% των εξαγωγών μηχανημάτων της Ουκρανίας πηγαίνει στη Ρωσία.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία συνδέονται από πολλούς αιώνες φιλίας και από το γεγονός ότι έχουν ζήσει για πολύ καιρό στην ίδια χώρα» είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι φέρνουν πιο κοντά την Ουκρανία στη Ρωσία, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την οργή των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών που βρίσκονται στους δρόμους, φωνάζοντας ότι η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη.
http://www.tovima.gr